راه های انتقال آبله مرغان چیست و چگونه از آن پیشگیری کنیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آبله مرغان (Varicella) یک بیماری عفونی ویروسی است که به وسیلهٔ ویروس Varicella-zoster منتقل می‌شود. این بیماری عمدتاً در کودکان رخ می‌دهد و با علائمی مانند آبله‌های قرمز روی پوست، خارش و تب همراه است. بیماری آبله مرغان توسط تماس مستقیم با ذرات آبله مرغان از فرد به فرد منتقل می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
انتقال آبله مرغان

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

راه های انتقال آبله مرغان چیست؟ آبله مرغان یک عفونت ویروسی مسری است که توسط ویروسی به نام واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می‌شود. آبله مرغان با بثورات پوستی قرمز و خارش‌داری همراه است که اغلب از صورت شروع می‌شوند و سپس به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابند. ما در این مقاله نحوه انتقال آبله مرغان و روش‌های پیشگیری از آن را بررسی خواهیم کرد. برای درمان آبله مرغان و بیماری‌های ویروسی باید زیر نظر متخصص داخلی یا عفونی باشید تا بهترین دارو را برای شما تجویز کند. در پنل دکترتو به راحتی از بهترین متخصصان و پزشکان سراسر کشور نوبت حضوری، تلفنی یا آنلاین بگیرید.

راه های انتقال آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ اما بیشتر کودکان را درگیر می‌کند. این ویروس به‌راحتی از افراد مبتلا به آبله مرغان به افرادی که تابه‌حال به این بیماری مبتلا نشده‌اند یا اینکه واکسینه نشده‌اند سرایت می‌کند. اگر یک نفر به آن مبتلا شود، حدود ۹۰ درصد از افرادی که به او نزدیک‌اند و در برابر این ویروس مصون نیستند نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند. این ویروس راه‌های انتقال زیادی دارد و قدرت مسری بودن آن تا حدی است که حتی با یک تماس کوچک هم منتقل می‌شود. ویروس واریسلا زوستر همچنین باعث بروز بیماری به اسم زونا می‌شود.

پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس این بیماری در بدن باقی می‌ماند. اگر فرد مجدد در معرض این بیماری قرار بگیرد، ویروس واریسلا زوستر در بدن او دوباره فعال می‌شود و بیماری زونا به وجود می‌آید. افراد مبتلا به زونا می‌توانند ویروس واریسلا زوستر را به افرادی که قبلاً آبله مرغان نگرفته‌اند یا واکسینه نشده‌اند منتقل کنند. دانستن نحوه انتقال آبله مرغان کمک می‌کند که به نحو موثری از بروز آن پیشگیری کنید.

ویروس آبله مرغان بهت سرایت کرده؟

برای بررسی علائم با متخصص مشورت کن.

۱. انتقال آبله مرغان از هوا

یکی از اصلی‌ترین روش های سرایت آبله مرغان از طریق هوا است. انتقال آبله مرغان از طریق هوا زمانی رخ می‌دهد که ویروس به ذرات ریز در هوا تبدیل می‌شود. زمانی که فرد در فضای کوچک با تهویه ضعیف قرار بگیرد، احتمال این که از طریق استنشاق این ذرات به آبله مرغان دچار شود بالا می‌رود. این ویروس مسری می‌تواند چندین ساعت در هوا زنده بماند. با قرار گرفتن در اتاقی مشترک با فرد مبتلا به آبله مرغان یا قرار گرفتن در اتاقی که اخیراً فرد مبتلا به آبله مرغان در آن بوده است، ممکن است این بیماری اتفاق بیفتد.

متن انگلیسی:
Chickenpox is highly contagious, with infected individuals being most contagious from one to two days before the appearance of the rash until all blisters have crusted over
ترجمه متن:
آبله مرغان بسیار مسری است و افراد آلوده از یک تا دو روز قبل از بیرون ریختن بثورات تا زمانی که همه تاول‌ها از بین نرفته‌اند بیشترین احتمال انتقال را دارند.

relainstitute

۲. انتقال آبله مرغان از مایع درون تاول ها

زمانی که یک فرد دیگر مایع درون تاول‌های آبله مرغان را لمس کند یا به هر طریقی با این مایع تماس پیدا کند، به این بیماری مبتلا می‌شود.

۳. انتقال آبله مرغان از طریق تماس

آبله مرغان در درجه اول از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده به‌خصوص از طریق تماس با قطرات تنفسی هنگام سرفه یا عطسه انتقال پیدا می‌کند. این بیماری همچنین می‌تواند به طور غیرمستقیم از طریق اشیای آلوده پخش شود. ویروس می‌تواند برای مدت کوتاهی روی سطوحی مانند اسباب‌بازی‌ها و دستگیره‌های در زنده بماند. اگر کسی این سطوح را لمس کند و دست آلوده را به بینی و دهان و به‌طورکلی صورت خود بزند، ممکن است آلوده شود.

انتقال آبله مرغان چند روز است؟
دوره کمون یا نهفتگی آبله مرغان بین ۲ تا ۳ هفته است.

انتقال آبله مرغان چند روز است؟

همچون سایر انواع عفونت‌های هوابرد (منتقله از طریق هوا)، احتمال بروز آبله مرغان در هوای سرد بیشتر است. این یعنی معمولاً در پاییز و زمستان شاهد اپیدمی آبله مرغان هستیم. دوره کمون یا نهفتگی آبله مرغان نیز معمولاً بین ۲-۳ هفته (بیشتر ۱۴-۱۶ روز) است.

مدت زمان انتقال آبله مرغان معمولاً ۱-۲ روز قبل از ظهور دانه‌های پوستی و حداکثر ۵ روز پس از ظهور اولین تاول است. البته زمان انتقال آبله مرغان در افراد دارای نقص ایمنی ممکن است طولانی‌تر باشد. احتمال وقوع حملات ثانویه در افراد آلوده‌ای که در یک‌خانه زندگی می‌کنند بین ۷۰-۹۰ درصد است. بیماران زونا می‌توانند این بیماری را تا یک هفته پس از ایجاد بثورات پوستی به دیگران انتقال دهند. بدن آلوده می‌تواند ۱۰ تا ۲۱ روز پس از تماس، علائم آبله مرغان را نشان دهد و بیمار شود.

فرزندت آبله مرغان گرفته و می‌خوای بدونی چند روز ممکنه به دیگران سرایت کنه؟

چگونه از انتقال آبله مرغان جلوگیری کنیم؟

آبله مرغان معمولاً یک بیماری جدی در نظر گرفته نمی‌شود و بسیاری از افراد در دوره‌ای از زندگی به‌خصوص در دوران کودکی به آن مبتلا می‌شوند. اما بااین‌وجود، این بیماری می‌تواند عواقب جدی‌تری را در برخی از افراد (از جمله نوزادان، زنان باردار و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند) ایجاد کند. پس این افراد باید بیش از سایرین مراقب باشند و روش‌های جلوگیری و نکات مراقبتی را به‌درستی رعایت کنند.

برخی از اصلی‌ترین راه‌های جلوگیری از انتقال آبله مرغان شامل این مواردند:

روش جلوگیری از انتقال آبله مرغانشرح روش
واکسیناسیونواکسیناسیون بهترین روش پیشگیری از آبله مرغان است که خطر عفونت و عوارض مرتبط با آن را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد. ایمن‌سازی جامعه باعث کاهش تعداد مبتلایان به آبله مرغان خواهد شد.
اقدامات بهداشتیرعایت بهداشت مانند شستن مرتب دست‌ها و پوشاندن دهان هنگام سرفه، به جلوگیری از انتشار آبله مرغان کمک می‌کند. این اقدامات ساده خطرات انتقال را کاهش می‌دهند.
قرنطینه کردنقرنطینه کردن افراد آلوده به آبله مرغان و کسانی که در تماس نزدیک با او هستند برای جلوگیری از شیوع بسیار مهم است. دور نگه‌داشتن این افراد از مدرسه یا محل کار به پیشگیری از انتقال این ویروس کمک می‌کند.
ایمونوگلوبولیندرصورتی‌که مدت کوتاهی پس از قرارگرفتن در معرض آبله مرغان، به فرد ایمونوگلوبولین (IG) داده شود، می‌تواند محافظت موقتی را ارائه دهد. این روش به‌ویژه برای افرادی که به میزان زیاد در معرض خطر هستند مناسب است. ایمونوگلوبولین حاوی آنتی‌بادی‌هایی است که می‌توانند شدت بیماری را کاهش دهند.
روش های جلوگیری از انتقال آبله مرغان

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

آشنایی با نحوه انتشار آبله مرغان برای جلوگیری از انتقال و محافظت از گروه‌های آسیب‌پذیر خیلی مهم است. این ویروس از طریق تماس مستقیم، ذرات معلق در هوا، تماس با اشیاء آلوده و غیره انتقال پیدا می‌کند. اگر در خصوص رعایت اقدامات پیشگیرانه جدی عمل کنید، می‌توانید از خودتان و عزیزانتان در برابر این بیماری محافظت کنید. آگاهی از ارتباط بین آبله مرغان و زونا نیز برای حفظ سلامت مهم است و کمک می‌کند که از این دو بیماری در امان باشید.

برای اطلاع از راه های انتقال آبله مرغان حتما با متخصص عفونی یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص عفونی و همچنین مشاوره آنلاین دکتر متخصص داخلی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

همان‌طور که گفتیم بیماری آبله مرغان معمولاً یک الی دو روز قبل از این که دانه‌های پوستی ظاهر شوند قابل‌انتقال است. همچنین تا پنج روز پس از ظهور تاول‌ها، فرد ناقل است و باید از تماس داشتن با دیگران خودداری کند.

بهترین روش پیشگیری از بروز آبله مرغان این است که واکسینه شوید. روش‌هایی مثل ماسک زدن نمی‌توانند ایمنی صددرصد را فراهم کنند. پس اگر احتمال می‌دهید فردی بیمار است حتی با ماسک هم به او یا اتاقی که در آن بوده نزدیک نشوید.

امتیاز شما به مقاله:
(3.8از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره راه های انتقال آبله مرغان

  1. ساحل گفت:

    سلام وقت بخیر از دیروز متوجه شدیم خواهرم که ۳۷ سالشونه ابله مرغان گرفته و بثورات پوستی داره، مادرم میگن هیچکدوم نگرفتین، و اینکه پدرم یه ماهه قلبشونو عمل کردن و به شدت ضعیف و بی حالن،!یادشون نیس بچگی گرفتن یا نه باید چیکار کنیم؟ لطفا راهنمایی کنین

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام باید زیر نظر پزشک درمان زونا انجام شود
      باید از قرص و پماد اسیکلوویر استفاده کنید
      برای بالا بردن سیتم ایمنی نیاز دارید به مکمل هایی مثل پاورفیت

  2. F.T گفت:

    سلام. من پسرم حدود ده روز پیش آبله مرغان گرفت، من هیچ علائمی ندارم. البته از پسرم مراقبت کردم، الان ممکنه به کسی در محل کارم این بیماری را انتقال دهم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیر

  3. ناشناس گفت:

    سلام
    یه سوال من قبلا ابله مرغون گرفتم الان خواهرم به این بیماری مبتلا ست
    احتمال داره من باز هم بگیرم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      معمولا خیر
      ولی ابتلای قبلی تان ممکن است سرخک بوده باشد بنابراین باز هم احتیاط کنید

  4. ناشناس گفت:

    سلام
    چند روز بعد از اینکه آبله مرغان گرفتیم دیگر این بیماری به دیگران انتقال نمی‌یابد؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      دو هفته

  5. ناشناس گفت:

    سلام،بعد چند روزاز تماس با فرد آبله ما هم میگیریم؟.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      تا دو هفته

  6. ناشناس گفت:

    با عرض سلام
    پسر ۱۵ ساله من آبله مرغان گرفته ولی تو قرنطینه هست و اتاق و دستشویی جدا هست من نمی دونم که قبلا گرفته ام یا نه
    اگر نگرفته باشم با توجه به ابن که پسرم قرنطینه هست امکان داره بگیرم؟ و یا ‌امکان داره ناقل باشم ؟ ممنون از شما

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر نگرفته باشید احتمال انتقال وجود دارد

  7. زهرا زادمنصوری گفت:

    واکسن پیس گیری از آبله مرغان

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      واکسن واریسال پیشنهاد می گردد

  8. علی گفت:

    سلام من برادوم آبله گرفته
    من بعد ایشون دستشویی بودم ) نیم ساعت) آیا امکان سرایت هست

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر قبلا مبتلا نشده اید احتمال انتقال این بیماری وجود دارد

  9. ناشناس گفت:

    سلام من برادرم آبله گرفته و بعد ازیشون من وارد دستشویی شدم امکان اناقال وجود داره؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر قبلا مبتلا نشده اید احتمال انتقال این بیماری وجود دارد

  10. ناشناس گفت:

    سلام من برادرم ابله گرفته و من ۲۰ سال دارم
    ایشون قبل از من دستشویی بودن و من بعد از ایشون رفتم دستشویی(فاصله نیم ساعت)
    و اتاق واین موارد رو جدا کردم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر قبلا مبتلا نشده اید احتمال انتقال این بیماری وجود دارد