فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا از علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی اطلاع دارید؟ ژنیکوماستی بزرگ شدن پستان ها در مردان است که نوعی بیماری شایع مردانه محسوب میشود افزایش بافت مجرای استروما و بافت چربی پستان در آقایان باعث بزرگ شدن و رشد نامتناسب پستان نسبت به سایر اندام بدن میشود. در این مقاله با ما باشید تا به طور مفصل به موضوع علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی بپردازیم.
اگر سینههای شما بزرگ شده است، باید برای تشخیص علت آن به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی و آنلاین با پزشکان وجود دارد.
علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی چیست؟
زمانی که نسبت ترشح هورمون تستوسترون به استروژن در بدن پایین بیاید تغییراتی در بدن ایجاد شده که میتواند باعث بهوجود آمدن ژنیکوماستی باشد. علائم ژنیکوماستی در مردان ابتدا خفیف بوده و فقط نوک سینهها متورم میشود. اما با تشدید بیماری و افزایش شدت اختلالات هورمونی ژنیکوماستی شدید شده و باید برای درمان آن اقدام کرد.
در ادامه همراه ما باشید تا تمامی علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی را به شما توضیح دهیم.
شروع ژنیکوماستی از چه سنی است؟
شروع ژنیکوماستی میتواند از نوزادی باشد اما سن شیوع آن ۱۲ تا ۱۵ سالگی است. گاهی ممکن است مردان بالای ۵۰ سال به دلیل مشکلات هورمونی در این سن دچار ژنیکوماستی شوند.
ژنیکوماستی در نوزادان
استروژن موجود در بدن مادر باعث میشود که نصف نوزادان پسر با سینه متورم بهدنیا بیایند که معمولا دو تا سه هفته بعد برطرف میشود.
ژنیکوماستی در دوران بلوغ
یکی از شایعترین علت به وجود آمدن ژنیکوماستی تغییرات هورمونی دوران بلوغ است که ممکن است ۶ ماه تا ۲ سال طول بکشد که پستان متورم به حالت طبیعی برگردد.
ژنیکوماستی در سنین پیری
مردان در سن ۵۰ تا ۶۹ سالگی ممکن است علائم بزرگ شدن سینه ها را نشان دهند بهطوریکه از هر ۴ نفرد مرد مسن یک نفر به ژنیکوماستی مبتلاست.
متن انگلیسی:
hopkinsmedicine
Most cases happen when a preteen or teenage boy is going through puberty. But it can also happen to newborn babies and older men
ترجمه متن:
بیشتر موارد ژنیکوماستی زمانی اتفاق میافتد که یک پسر نوجوان در حال گذراندن دوران بلوغ است. اما ممکن است برای نوزادان تازه متولد شده و مردان مسن نیز اتفاق بیفتد.
مکانیسم ایجاد ژنیکوماستی
براساس یافتههای علمی، مکانیسم ایجاد ژنیکوماستی به شرح زیر است:
- افزایش مطلق یا نسبی استروژنها (هورمونهای جنسی زنانه)
- کاهش آندروژنها (هورمونهای جنسی مردانه)
- عدم حساسیت به آندروژنها (اختلال در گیرندههای آندروژن)
علائم ژنیکوماستی چیست؟ – نشانه های ژنیکوماستی
بیشتر مردان بزرگسال مبتلا به ژنیکوماستی هیچ علائم مشخصی ندارند. علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی همان تغییر شکل ظاهری پستان است که کاملا در معاینه قابل مشاهده است که تورم سینهها بهحدی است که حالت زنانه میگیرد. ژنیکوماستی علائم دیگری هم دارد مثل افتادگی ناحیه دور سر سینه، حساس شدن سر سینه به سرما و گرما و ایجاد حس سفتی زیر سینه. از شایعترین علائم ژنیکوماستی در مردان عبارتند از:
- بزرگ شدن سینهها و نوک پستان
- تورم غیرطبیعی بافت سینه
- احساس درد در قسمت سینه
- حساسیت نسبت به تماس فیزیکی
- ترشح مایعات از نوک سینه
- تجمع چربی موضعی
- پوست اضافه در ناحیه سینهها
علائم اولیه ژنیکوماستی
بسته به میزان و حجم افتادگی پستانها، ژنیکوماستی درجهبندی میشود. علائم اولیه ژنیکوماستی بزرگ شدن سینهها، ظاهر پف مانند نوک سینه و احساس توده سفت زیر سینهها است.
علائم بیماری ژنیکوماستی در مردان
علائم ژنیکوماستی در مردان همان بزرگ شدن بیش از حد، افتادگی سینهها و تجمع چربی در دور پستانها است، بهطوریکه میتوان سینهها را به راحتی در دست بگیرید که شبیه سینههای زنانه میشوند و از روی لباس کاملا مشخص است.
علائم ژنیکوماستی کاذب
ژنیکوماستی کاذب همان رسوب چربی در ناحیه پستان در مردان است که بهخاطر اضافه وزن یا چاقی ایجاد میشود. علائم ژنیکوماستی کاذب شبیه علایم ژنیکوماستی در مردان است که در هر دو ظاهر سینهها متورم میشود و اعتمادبهنفس مردان پایین میآید. مهمترین علایم ژنیکوماستی کاذب، نرم بودن سینهها نسبت به پستان فرد مبتلا به ژنیکوماستی است. ورزش منظم و رژیم میتواند چربی اضافی دور سینه را برطرف کند.
علت ژنیکوماستی چیست؟ – علت های ژنیکوماستی
علت بیماری ژنیکوماستی در مردان دلایل مختلفی دارد مثل بالا رفتن سن، عوامل ژنتیکی، و بیماریهای کروموزومی و مشکلات هورمونی. اما شایعترین علت ژنیکوماستی کاذب افزایش وزن و چاقی ناشی از رژیم غذایی ناسالم سبک زندگی مدرن است. علل رایج به وجود آمدن ژنیکوماستی شامل موارد زیر میشود.
۱. تغییرات هورمونی و به هم خوردن تعادل هورمون ها
مهمترین علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی ترشح زیاد از حد استروژن در بدن مردان است که باعث بزرگ شدن سینه در آنها میشود. تغییرات هورمونی و از بین رفتن تعادل هورمونها در بدن اتفاق طبیعی است که باعث تورم نوک و خود پستان میشود. معمولا پس از اینکه استروژن به سطح طبیعی برگشت، تورم هم از بین میرود؛ اما در بیشتر موارد، بزرگ شدن سینهها در مردان به حالت طبیعی برنمیگردد.
۲. مصرف استروئیدها
مصرف استروئیدهای آنابولیک باعث برهم خوردن تعادل هورمونی و بروز ژنیکوماستی میشود. مصرف استروئیدها باید با راهنمایی و تجویز پزشک باشند.
۳. مصرف داروهای خاص
مصرف مکملهای هورمونی دیگر علت بروز ژنیکوماستی بهخصوص در بدنسازان و ورزشکارانی است که بهخاطر تقویت و رشد عضلات سراغ داروهای هورمونی، استروئیدها و مکملها میروند. مصرف داروهای خاص زیر هم میتواند دیگر علت بهوجود آمدن ژنیکوماستی در مردان باشد:
- داروهای ضداضطراب مثل دیازپام
- داروهای ضدافسردگی
- داروهای آنتی آندروژن که برای درمان سرطان پروستات مصرف میشوند.
- آمفتامینها، الکل و داروهای درمان بیش فعالی
- متادون
- هروئین
۴. برخی بیماری ها
اختلال جسمی با بهم زدن تعادل هورمونها میتواند از علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی در مردان باشد:
- نارسایی کلیوی
- تومورها
- پرکاری تیروئید
- افزایش سن
۵. چربی اضافی بدن
ژنیکوماستی علت هورمونی دارد. اما گاهی ممکن است بزرگی سینه مربوط به بافت چربی باشد. وجود بافت چربی اضافی در پستانها روی شکل و ظاهر پستانها اثر گذاشته و نوک سینه را بزرگتر نشان میدهد. اضافه وزن، تعادل هورمونی در بدن مردان را بههم میزند، مردان با چربی اضافی بیشتر، استروژن بیشتر و تستوسترون کمتری دارند. وقتی میزان چربی بدن کم شود، هورمونها به حالت عادی برمیگردند و تورم نوک سینه و پستانها کمتر میشود.
علت اصلی ژنیکوماستی چیست؟ – دلیل ایجاد ژنیکوماستی
علت اصلی ژنیکوماستی برهم خوردن تعادل هورمونهای استروژن و تستوسترون است. زمانی که میزان هورمون زنانه (استروژن) در بدن افزایش پیدا کند یا میزان هورمون مردانه (تستوسترون) کم شود، این عارضه به وجود میآید.
علت ژنیکوماستی در مردان – دلایل ژنیکوماستی در مردان
تغییر در ترشح هورمونهای جنسی میتواند علت ژنیکوماستی در مردان باشد. گاهی هم دلایل ژنتیکی یا ابتلا به بیماری، مصرف داروها و مواد مخدر، الکل و متادون یا حتی چاقی زیاد میتوانند دلایل ژنیکوماستی در مردان باشند.
علت بروز ژنیکوماستی در نوجوانان
ژنیکوماستی در نوجوانان در ۷۰ درصد موارد بیشتر پسران ۱۲ تا ۱۶ ساله را درگیر میکند یعنی سن بلوغ. علت بروز ژنیکوماستی در نوجوانان هم تغییرات هورمونی ناشی از دوران بلوغ است که هورمون جنسی زنانه بر هورمونهای جنسی مردانه غالب میشوند. بعد از گذر از این دوره، میزان ترشح هورمون تستوسترون بالاتر میرود. معمولا این نوع ژنیکوماستی نیازی به درمان ندارد.
علت ژنیکوماستی در کودکان
ژنیکوماستی در هر سنی ممکن است بروز کند حتی نوزادان و کودکان هم ممکن است به عارضه بزرگ شدن پستان ها مبتلا شوند. علت ژنیکوماستی در کودکان هم میتواند بهخاطر از بین رفتن تعادل هورمونی در بدن کودکان باشد.
علت ژنیکوماستی یک طرفه
ژنیکوماستی نوعی انتشار بافت خوش خیم غده سینه در مردان است که میتواند دردناک یا بدون هیچگونه علائمی، یک طرفه یا دو طرفه باشد. علت ژنیکوماستی یک طرفه همان تغییرات هورمونی، اختلال ژنتیکی، تغییرات فیزیولوژیک دوران بلوغ یا تجمع بافت چربی ناشی از چاقی است. در برخی از مردان این عارضه فقط یک سینه را درگیر میکند.
دلایل ژنیکوماستی چیست؟
دلایل ژنیکوماستی مختلف هستند و بسته به بدن هر فرد بروز میکنند. اما بهطورکلی عوامل و دلایل به وجود آمدن این بیماری عبارتند از:
نوع ژنیکوماستی | دلایل ژنیکوماستی |
---|---|
ژنیکوماستی واقعی | تغییرات هورمونی |
ژنیکوماستی واقعی | مصرف استروئیدها |
ژنیکوماستی واقعی | مصرف برخی داروها |
ژنیکوماستی واقعی | ابتلا به بیماریهایی که باعث اختلال هورمونی میشوند. مثل تومور سرطانی، پرکاری تیروئید و سیروز کبدی |
ژنیکوماستی کاذب | افزایش وزن، چاقی و تجمع چربی |
ژنیکوماستی واقعی | مصرف مواد مخدر و الکل، هروئین، متادون و آمفتامین، ماریجوانا |
ژنیکوماستی واقعی | سوتغذیه |
عوامل بروز ژنیکوماستی – عوامل ایجاد ژنیکوماستی
علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی بسیار زیادند از زیادهروی در مصرف الکل، مواد مخدر مثل ماریجوانا یا هروئین، مصرف متادون و آمفتامینها گرفته تا مصرف داروها، بیماریهای تیروئیدی و تومورها از عوامل ایجاد ژنیکوماستی در مردان هستند. مصرف روغنهای گیاهی مثل درخت چای یا اسطوخودوس هم میتواند باعث بروز ژنیکوماستی شود.
تشخیص ژنیکوماستی
برای تشخیص علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی باید به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص ژنیکوماستی آزمایش خون و ماموگرافی تجویز میکند. در صورتی که نتیجه این آزمایشها برای تشخیص این بیماری کافی نباشد ممکن است پزشک متخصص انجام آزمایشهای زیر را هم برای تشخیص بیماری تجویز کند:
- سی تی (CT)
- ام آر آی
- سونوگرافی از بیضهها
- نمونه برداری از بافت
درمان ژنیکوماستی
درمان ژنیکوماستی اهمیت زیادی برای مردان دارد چرا که بیماری است که بهشدت اعتمادبهنفس مردان را پایین میآورد. روشهای مختلفی برای درمان تورم غیرعادی سینهها در مردان وجود دارند:
- درمان با ورزش
- درمان با دارو و هورمون درمانی
- درمان با جراحی ژنیکوماستی
۱. درمان با ورزش
ژنیکوماستی واقعی نه تنها با ورزش و رژیم غذایی برطرف نمیشود بلکه احتمالا تشدید هم خواهد شد. اگر علت ژنیکوماستی چاقی باشد میتوان به درمان ژنیکوماستی با ورزش امیدوار بود. هرچندکه یادتان باشد تنها فردی که میتواند درمان با ورزش، تعیین دفعات و شدت تمرینات ورزشی را پیشنهاد بدهد، پزشک متخصص است.
۲. درمان با دارو
اگر بزرگ شدن غیرعادی سینهها در مردان بهخاطر تغییرات هورمونی و افزایش ترشح هورمون استروژن باشد معمولا پزشک متخصص داروی تاموکسیفن را تجویز میکند که از ابتلا به سرطان پستان جلوگیری کرده و درد سینهها را کم میکند. در مواردی که فرد مبتلا مسن باشد، پزشک تستوسترون تجویز میکند تا میزان ترشح تستوسترون در بدن پایین بیاید. داروهای درمان سرطان سینه مثل آناستروزول هم برای درمان این بیماری تجویز میشوند. نکته مهمی که نباید از یاد ببرید این است که روش درمان دارویی ژنیکوماستی مورد تایید سازمان غذا و دارو نیست.
۳. درمان با جراحی
پزشک پس از معاینه اولیه و بررسی شرایط بدنی بیمار میتواند برای درمان سراغ جراحی برود تا بافت اضافی پستان را بردارد. روش درمان با جراحی به دو شکل انجام میشود:
- لیپوساکشن که فقط چربیهای سینه را برمیدارند اما غده پستان سرجایش میماند.
- از بین بردن بافت غده سینه از طریق روش ماستکتومی که دوره بهبودی و نقاهت کوتاهی دارد.
برای اطلاعات بیشتر مقاله انواع روش های درمان ژنیکوماستی را مطالعه کنید.
علت عمل ژنیکوماستی
پیشتر اشاره کردیم که پزشک متخصص با معاینه فیزیکی بیمار و بسته به شرایط پستانها تصمیم میگیرد که عمل ژنیکوماستی انجام بدهد یا خیر. علت عمل ژنیکوماستی حل مشکل بزرگی سینه در مردان است که با روش برش باز، لیپوساکشن و برش باز با کاهش پوست انجام میشود. این جراحی نوعی عمل زیبایی بوده و باید برای حل مشکلات هورمونی با متخصص غدد مشورت کنید. یادتان باشد که مهارت، تخصص و تجربه جراح ژنیکوماستی تاثیر مستقیم روی نتیجه عمل دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
بیماری ژنیکوماستی نوعی اختلال شایع در مردان است که بسیاری از مردان را در بازهای از زمان درگیر میکند. در این بیماری بافت سینه و نوک پستان به شکل غیرعادی بزرگ و حجیم میشود. تغییرات هورمونی و بهم خوردن میزان ترشح هورمون تستوسترون و استروژن در بدن مردان از علل اصلی بهوجود آمدن این بیماری و بزرگ شدن پستانها در مردان هستند. چاقی و افزایش وزن هم میتواند باعث تجمع بافت چربی در اطراف پستانها و ژنیکوماستی کاذب شود که با رژیم غذایی و ورزش قابل درمان است.
روشهای درمانی مختلفی برای بزرگ شدن پستان مردان وجود دارند که پس از اطمینان از تشخیص علت و علائم به وجود آمدن ژنیکوماستی توسط پزشک متخصص میتوانید با مشورت پزشک روش درمانی مناسب خود را انتخاب کنید.
اگر دچار این عارضه هستید و نمیدانید علت بروز ژنیکوماستی چیست، حتما با متخصص غدد و متابولیسم مشورت کنید. پزشک در صورت نیاز به جراحی شما را به جراح پلاستیک ارجاع میدهد. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص غدد و همچنین مشاوره آنلاین جراح پلاستیک وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام دکتر عزیزم من ۱۵سالمه و نوک سینه هام انگار پف کرده چند وقتیه اینطوریه وقتی بدنم سیخ میشه نوک سینه هام برای چند دقیقه ای کوچیک میشن ولی بعد بازم بزرگ میشه میتونین کمکم کنین
سلام! در سن ۱۵ سالگی، تغییرات هورمونی ناشی از دوران بلوغ ممکن است باعث تغییرات در سینهها شود. تورم یا بزرگ شدن نوک سینهها در این سن معمولاً طبیعی است و به دلیل تغییرات هورمونی در بدن رخ میدهد. این وضعیت معمولاً موقتی است و با گذشت زمان بهبود مییابد. اگر نگرانی دارید یا علائم دیگری مانند درد شدید، تودههای غیرعادی یا ترشحات غیرطبیعی از نوک سینهها مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که مشکلی وجود ندارد.
متخصص غدد
سلام من تو سن بلوغ ( ۱۵ سالگی ) هستم و زیر جفت سینه هام ( نوک سینه نه) یه چیز سفت که وقتی دست میزنم درد میگیره احساس میکنم به نظر شما برم دکتر یه نه؟
سلام و وقت بخیر،
احساس توده سفت و دردناک در ناحیه زیر سینهها در سن بلوغ میتواند به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی باشد و معمولاً موقتی است. با این حال، برای اطمینان و بررسی دقیقتر، بهتر است با یک دکتر متخصص غدد و یا جراح عمومی مشورت کنید. همین حالا از سایت دکترتو نوبت مشاوره یا حضوری با متخصص بگیرید.
سلام در سن بلوغ (۱۵ سالگی ) هستم و زیر جفت سینه هام یه چیز سفت احساس میکنم و وقتی دست میزنم درد میگیره و هیچ مشکل دیگه ای ندارم به نظر شما برم دکتر یا نه؟
سلام! در سن بلوغ، تغییرات زیادی در بدن اتفاق میافتد که یکی از آنها تورم یا سفتی در ناحیه زیر سینهها است. این تغییرات معمولاً به دلیل افزایش هورمونهای بلوغ است و میتواند به صورت تودههای نرم یا سفت زیر پوست ایجاد شود که معمولاً دردناک هستند. این وضعیت به نام “ژنیکوماستی” شناخته میشود و در دوران بلوغ در پسران شایع است. با این حال، اگر درد شدید یا نگرانیهای دیگری ندارید، معمولاً نیاز به درمان ندارد و با گذر زمان ممکن است برطرف شود. اما اگر درد ادامه دارد، توده بزرگتر میشود یا نگرانی خاصی دارید، مراجعه به پزشک توصیه میشود تا مطمئن شوید که هیچ مشکل دیگری وجود ندارد.
متخصص غدد
سلام، پسر من ۱۰ سالشه، اخیرا گفت که نوک پستان چپم در موقع دست زدن درد می کنه، لمسش کردم انگار نوک سینه در داخل یه غده مانندی مثل یه نخود داره؟ آیا نگران کننده هست یا علایم بلوغه؟ البته پسرم یکم درشت هست و سینه هاش هم از اول یکم بزرگن، ممنون میشم راهنمایی فرمائید
سلام! درد و وجود یک برآمدگی کوچک در نوک پستان میتواند نشانهای از شروع بلوغ در پسران باشد، که در این دوران تغییرات هورمونی ممکن است باعث تورم و حساسیت در ناحیه سینه شود. این حالت معمولاً به نام گنیکوماستی شناخته میشود و در بسیاری از پسران در سنین ۱۰ تا ۱۴ سالگی به طور طبیعی رخ میدهد. اگر غده کوچک و حساس به لمس باشد و علائم به مرور زمان کاهش یابد، معمولاً نگرانکننده نیست. اما اگر درد شدیدتر شود یا تغییرات مشکوکی مشاهده کنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا از هرگونه مشکل دیگر مطمئن شوید.
سلام سینه سمت چپ من از راستی بزرگتره وقتی به هر دست میزنم دردم میاد چه کار کنم
دوست عزیز
عدم قرینگی سینه ها نیاز به بررسی با سونوگرافی سینه برای مشخص شدن توده یا غده درون سینه می باشد. بهتره به پزشک مراجعه کنید.
سلام
من تقریبا سه ماهه که سینه سمت چپم مقداری ورم کرده (۱۳سالمه)و وقتی فشار میدم مایع سفید مایل به زرد بیرون میاد
سلام، ورم سینه و ترشح مایع از سینهها در سن شما ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی دوران بلوغ باشد. در این سن، بدن شما در حال رشد و تغییرات هورمونی است که میتواند باعث ایجاد تورم در سینهها و گاهی ترشح مایع از نوک سینهها شود. با این حال، اگر ترشح مایع ادامهدار است یا همراه با درد یا تغییرات غیرعادی دیگر است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم انجام شود و از سلامت شما اطمینان حاصل شود.
متخصص غدد
سلام
من تقریبا سه ماهه که سینه سمت چپم
ورم کرده(۱۳سالم هست) و وقتی فشار میدم مایع سفید مایل به زرد بیرون میاد
سلام، در سن ۱۳ سالگی بدن شما هنوز در حال گذر از دوران بلوغ است و تغییرات هورمونی میتواند باعث تورم در سینهها و ترشح مایع شود. این وضعیت معمولاً در پسران در دوران بلوغ به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی است و به نام “ژنیکوماستی” شناخته میشود. گاهی اوقات این تغییرات موقتی هستند و خود به خود بهبود مییابند. با این حال، اگر این علائم ادامهدار شد یا همراه با درد، قرمزی، یا تغییرات دیگری بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیقتر بررسی شود.
سلام ببخشید میشه راه حل این بیماری رو بگین لطفا
سلام! ژنیکوماستی به رشد غیرطبیعی بافت پستان در مردان گفته میشود که معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی مانند افزایش سطح استروژن یا کاهش سطح تستوسترون رخ میدهد. در برخی موارد، این حالت به خودی خود بهبود مییابد، اما در مواردی که علائم طولانی مدت یا شدید باشد، درمانهای مختلفی وجود دارد. این درمانها شامل داروهای هورمونی برای تنظیم سطح هورمونها، جراحی برای برداشتن بافت اضافی پستان، یا تغییرات در سبک زندگی مانند کنترل وزن و رژیم غذایی است. اگر علائم شما ادامه دارد یا باعث نگرانی میشود، بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا گزینههای درمانی مناسب برای شما بررسی شود.
متخصص غدد
سلام ببخشید میشه راه حل این بیماری روبگین
دکتر سینه راستم نوکش بزرگ شده هردو سینم بزرگ شدن ۱۱سالمه ۷۰ کیلوام چرا
سلام، با توجه به اینکه شما ۱۱ ساله هستید، ممکن است این تغییرات طبیعی ناشی از دوران بلوغ باشد. در این سن، تغییرات هورمونی در بدن شروع میشود که میتواند باعث بزرگ شدن سینهها در پسران به طور موقت شود. این وضعیت به نام “ژنیکوماستی” شناخته میشود و معمولاً در دوران بلوغ و به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق میافتد. به طور معمول، این تغییرات پس از مدتی به طور خود به خود بهبود مییابند. با این حال، اگر احساس ناراحتی دارید یا علائم شما طولانیمدت شد، مشاوره با پزشک متخصص برای ارزیابی دقیقتر توصیه میشود.
متخصص غدد