فهرست مطالب
- تکرر ادرار چیست؟
- تکرر ادرار چه تفاوتی با دیگر مشکلات ادراری دارد؟
- علائم و نشانه های تکرر ادرار چیست؟
- تکرر ادرار به همراه دیگر علائم نشانه چیست؟
- علت تکرر ادرار یا ادرار مکرر چیست؟
- تکرر ادرار با چه بیماری هایی در ارتباط است؟
- تشخیص تکرر ادرار چگونه است و چه موقع فرد احساس دفع ادرار می کند؟
- برای درمان تکرر ادرار چه گزینه هایی داریم؟
- عوارض تکرر ادرار در کودکان و بزرگسالان چیست؟
- چگونه از تکرر ادرار پیشگیری یا جلوگیری کنیم؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
تکرر ادرار یکی از مشکلاتی است که به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف مانند دیابت، فشار خون بالا و عفونت کلیه یا نوشیدن بیش از حد مایعات ایجاد میشود. اگر شما هم دچار این عارضه هستید، در این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل توضیح دهیم، علت تکرر ادرار چیست و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟ همچنین برای درمان این عارضه بهتر است به دکتر اورولوژی و مجاری ادرار یا دکتر داخلی مراجعه کنید. میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
تکرر ادرار چیست؟
تکرر ادرار به انگلیسی Frequent urination یا ادرار مکرر یکی از مشکلات و بیماریهای شایع کلیه است و به معنای تمایل شدید به دفع ادرار بیش از حد طبیعی است. این مشکل میتواند روال عادی زندگی را مختل کند و حتی باعث شود، شخص چندین بار برای تخلیه ادرار از خواب بیدار شود. گاهی این مشکل نشانه بیماری زمینهای بوده و با درمان بیماری این علامت از بین میرود. گاهی هم مصرف زیاد مایعات و برخی مواد غذایی باعث افزایش ادرار میشوند. بسیاری از افراد در طول زندگی دچار ادرار مکرر میشوند و جای نگرانی نیست. اما گاهی ممکن است این عارضه نشانه بیماری جدی باشد.
تکرر ادرار چه تفاوتی با دیگر مشکلات ادراری دارد؟
تکرر ادرار تنها مشکی نیست که ممکن است دچار آن شوید. مشکلات دیگری هم در رابطه با ادرار وجود دارد که در این بخش آنها را بررسی میکنیم.
۱. سندروم مثانه بیش فعال و تکرر ادرار
سندروم مثانه بیش فعال نوعی احساس فشار در مثانه است که شخص به طور مداوم نیاز به تخلیه ادرار پیدا میکند. گاهی ممکن است این سندروم منجر به بیاختیاری ادرار شود و ادرار نشت کند. افرادی که دچار این عارضه هستند، به طور ناگهانی و فوری نیاز به تخلیه ادرار دارند. این حالت بیشتر در شب ایجاد شده و باعث ادرار غیرارادی میشود.
۲. تکرر ادرار در شب (زیاد دستشویی رفتن در شب)، ناکچوری به چه معناست؟
علت اینکه همش احساس ادرار دارم چیست و شب ادراری بزرگسالان نشانه چیست؟ اگر برای ادرار کردن مجبور هستید، مدام از خواب بیدار شوید، شما دچار شب ادراری یا ناکچوری به انگلیسی Nocturnal شدهاید. مصرف زیاد مایعات، اختلالات خواب و انسداد مثانه از اصلیترین دلایل ناکچوری شب ادراری هستند. برخی از داروها علائم مثانه بیش فعال را کاهش داده و این عارضه را درمان میکنند.
۳. تفاوت تکرر ادرار با پر ادراری چیست؟
بسیاری از افراد این دو مشکل را با هم اشتباه میگیرند. اما آنها تفاوتهایی با هم دارند. پر ادراری یا زود پر شدن مثانه باعث افزایش حجم ادرار شده و شخص باید به دلیل افزایش حجم ادرار مدام مثانه را تخلیه کند. اما تکرر ادرار باعث احساس مداوم تخلیه ادرار شده و ممکن است حجم ادرار خیلی کم باشد.
۴. تفاوت تکرر ادرار با بی اختیاری ادرار چیست؟
بی اختیاری ادرار مشکلی است که شخص در نگهداشتن ادرار دچار مشکل میشود و با هر واکنشی ممکن است ادرار تخلیه شود. اما ادرار مکرر اینچنین نبوده و شخص میتواند ادرار را نگه دارد. در ادرار مکرر شخص مدام نیاز دارد تا مثانه را تخلیه کند.
علائم و نشانه های تکرر ادرار چیست؟
علائمی که همراه با ادرار مکرر ظاهر میشوند، به علت بروز این عارضه بستگی دارد. گاهی ممکن است این عارضه بهتنهایی ایجاد شود و هیچ نشانه دیگری در سیستم ادراری وجود نداشته باشد. اما گاهی علائمی در کنار آن ظاهر میشوند. ممکن است شخص علائم زیر را تجربه کند:
- درد یا ناراحتی هنگام ادرار کردن
- میل شدید به ادرار
- مشکل در ادرار کردن
- ازدستدادن کنترل مثانه و بیاختیاری ادرار
- غیرمعمول شدن رنگ ادرار
- سوزش ادرار
- درد مثانه
- درد کلیه و پهلوها
- شب ادراری
- خونریزی همراه ادرار
- تب و لرز
- حالت تهوع
- استفراغ
احساس فوریت در ادرار (اورژانسی)
یکی از علائمی که میتوان تشخیص داد، دچار تکرر ادرار هستید یا نه احساس فوریت در ادرار است. در این شرایط شخص به طور مداوم حس میکند، نیاز به تخلیه ادرار دارد و پیدرپی دستشویی میرود. گاهی ممکن است این حس فعالیتهای روزانه را مختل کند و نیاز به درمان دارد.
در تکرر ادرار نشت ادرار وجود دارد؟
گاهی ممکن است ادرار مکرر همراه با بیاختیاری ادرار و نشت ادرار باشد، اما همیشه اینطور نیست. افرادی که دچار سندروم مثانه بیش فعال شده یا در سیستم عضلانی و عصبی مثانه دچار اختلال میشوند، بیشتر نشت ادرار را تجربه میکنند.
تکرر ادرار به همراه دیگر علائم نشانه چیست؟
گاهی ممکن است همراه با تکرر ادرار علائم دیگری را هم تجربه کنید، مانند درد در برخی نواحی مانند کلیه یا مثانه یا اینکه سوزش داشته باشد. معمولا علائم همراه با این مشکل به تشخیص درست منبع مشکل کمک میکند. در این بخش به صورت ویژه علائم همراه با تکرر ادرار را بررسی کردهایم.
تکرر ادرار نشانه چیست؟
این عارضه از علائم بیماریهای مختلف بوده و باید پزشک باتوجهبه نشانههای دیگر بیماری را تشخیص دهد. عواملی مانند مرحله پیش دیابت، بارداری، بزرگشدن پروستات، سکته مغزی، سرطان مثانه، التهاب واژن و مصرف بیش از حد الکل و کافئین باعث تکرر ادرار میشوند. اما در بیشتر مواقع این عارضه نشانه بیماری نیست و خود، بیماری محسوب میشود. سندروم مثانه بیش فعال در نتیجه انقباضات غیرارادی مثانه ایجاد میشود.
تکرر ادرار بدون سوزش نشانه چیست؟
اگر دچار ادرار مکرر هستید، اما هیچ علامت دیگری از جمله سوزش ادرار را احساس نمیکنید، احتمالا علت آن نوشیدن مایعات زیاد یا مصرف بیش از حد کافئین و الکل است. این شرایط موقتی بوده و پس از چند بار تخلیه ادرار برطرف میشود.
تکرر ادرار و سوزش نشانه چیست؟ (علت سوزش ادرار و تکرر ادرار)
اگر این عارضه همراه با سوزش ادرار است، احتمالا شما مبتلا به عفونت دستگاه ادراری هستید. عفونت در هر بخش این دستگاه میتواند چنین علائمی ایجاد کند. در بیشتر مواقع عفونت مربوط به مثانه و مجرای ادرار است. اگر عفونت به کلیهها برسد، دردی در پهلو و کمر ایجاد میشود. برای درمان تکرر ادرار و سوزش و دلیل زود به زود ادرار کردن، حتما به پزشک مراجعه کنید.
ادرار خونی و تکرر ادرار با هم نشانه چیست؟ (تکرر ادرار همراه با خون)
اگر علاوه بر ادرار مکرر در ادرار خود خون مشاهده میکنید، باید این موضوع را جدی گرفته و به پزشک مراجعه کنید. ادرار خونی میتواند نشانه عفونت ادراری، عفونت کلیه یا سنگ کلیه باشد.
درد کلیه و تکرر ادرار نشانه چیست؟ (مشکل کلیه و تکرر ادرار)
این دو علامت در کنار هم نشانه مشکلی در کلیهها هستند. یکی از دلایل آن میتواند عفونت کلیه باشد. زمانی که عفونت از مثانه به کلیهها منتقل میشود، دردی در پهلو و کمر حس شده و شخص دچار سوزش ادرار و گاهی خونریزی میشود. دلیل دیگر آن میتواند سنگ کلیه باشد. تشکیل سنگ در کلیهها و دفع آن درد شدید در پهلوها ایجاد میکند. این درد تا زمان دفع سنگ ادامه دارد.
علت تکرر ادرار یا ادرار مکرر چیست؟
علت زیاد دستشویی رفتن و ادرار مکرر چیست؟ تکرر ادرار ممکن است به دلیل بیماریهای مختلف در سطح دستگاه گوارش ایجاد شود. هر نوع بیماری در مثانه، مجرای ادراری، حالبها و کلیهها ممکن است تعداد دفعات ادرار را افزایش دهد. گاهی هم علت این عارضه بیماری خاصی نبوده و ممکن است به دلیل مصرف زیاد نوشیدنیها این مشکل ایجاد شود. میان مهمترین دلیل ادرار مکرر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت، بیماری، آسیب یا تحریک مثانه
- شرایطی که باعث افزایش تولید ادرار میشود
- تغییر در عضلات، بافتها یا اعصابی که روی عملکرد مثانه تاثیر میگذارند
- درمانهای سرطان
- داروهایی که تولید ادرار را افزایش میدهند
- مصرف زیاد مایعات
- پرولاپس قدامی (سیستوسل)
- اختلالات اضطرابی (دلیل دستشویی رفتن زیاد)
- بزرگشدن پروستات
- سنگ مثانه
- سنگ کلیه
- تغییر در عملکرد کلیه
- عفونت کلیه
- عفونت ادراری
- انواع دیابت
- دیورتیکها (تسکیندهندههای احتباس آب)
- سیستیت بینابینی (سندروم مثانه دردناک)
- مصرف بیش از حد الکل و کافئین
- مثانه بیش فعال
- بارداری
- پروستاتیت (عفونت یا التهاب پروستات)
- پرتودرمانی با تاثیر روی لگن و پایین شکم
- تنگی مجرای ادرار
- بیاختیاری ادرار
- واژینیت
- سکته مغزی یا سایر بیماریهای عصبی
- سرطان کلیه
- هیپرکلسمی (بالارفتن سطح کلسیم خون)
- سرطان مثانه
- پرکاری غدد پاراتیروئید
- سرطان پستان
- سرطان تخمدان.
هر مشکلی در مثانه، مجرای ادراری، حالبها و کلیهها ممکن است دفعات ادرار را افزایش دهد. گاهی هم علت این عارضه تنها مصرف زیاد مایعات است.
۱. شایع ترین علت تکرر ادرار در زنان چیست؟
ادرار زود به زود در زنان نشانه چیست؟ در زنان معمولا این عارضه بیشتر از مردان دیده میشود. علت آن کوتاه بودن مجرای ادرار است که احتمال آلودگی را بیشتر میکند. از علل اصلی بروز این عارضه در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحریک و التهاب واژن (علت تکرر ادرار سفید رنگ)
- پاککردن از پشت به جلو که مجرای ادراری را در معرض اشریشیا کلی قرار میدهد.
- رابطه جنسی باکتری را به دستگاه ادراری منتقل میکند.
- بارداری و احساس ادرار داشتن و سوزش
- فیبروم، علت تکرر ادرار و درد زیر شکم
- سطح پایین استروژن در نتیجه یائسگی و علت دفعات زیاد ادرار
- سرطان تخمدان، علت تکرر ادرار ناگهانی در زنان.
۲. شایع ترین علت تکرر ادرار در مردان و بزرگسالان چیست؟
یکی از مهمترین سوالات برخی آقایان این است که «علت اینکه بعد از ادرار دوباره احساس ادرار دارم چیست؟». مشکلاتی که پروستات را تحت تاثیر قرار میدهد، باعث بروز این مشکل میشوند. علت تکرر ادرار در پسران، استرس و ادرار زیاد نیز به بررسی اورولوژیست نیاز دارد. مهمترین علت درد زیر شکم و تکرر ادرار در مردان عبارتند از:
- تکرر ادرار و پروستات، هیپرپلازی خوشخیم پروستات یا علائم ورم پروستات
- بیماری التهابی به نام پروستاتیت که اغلب در اثر عفونت باکتریایی ایجاد میشود
- سرطان پروستات (علت تکرر ادرار و احساس پری مثانه)
۳. شایع ترین علت تکرر ادرار در کودکان چیست؟
معمولا بروز این عارضه در کودکان شایع است. مثانه کودکان نسبت به بزرگسالان کوچک بوده و سریع پر میشود. گاهی هم کودکان در نوشیدن نوشیدنیهای مختلف زیادهروی کرده و نیاز مکرر به تخلیه ادرار پیدا میکنند. به همین دلیل معمولا این مشکل در کودکان جای نگرانی ندارد. اما اگر در کودک علائم دیگری هم مانند سوزش ادرار، درد شکم، حالت تهوع یا تب ظاهر شد، باید سریعا به متخصص کودکان مراجعه کنید.
تکرر ادرار با چه بیماری هایی در ارتباط است؟
تکرر ادرار بی رنگ یا رنگی میتواند با بیماریهای دیگر هم در ارتباط باشد. در این بخش به صورت مجزا این موضوع را بررسی میکنیم.
آیا تکرر ادرار نشانه مشکلات کلیوی است؟
گاهی این عارضه میتواند نشانه مشکلات کلیوی مانند عفونت کلیه یا سنگ کلیه باشد. معمولا در این شرایط شخص باید دردی در پهلوها احساس کند و مشکلاتی مانند سوزش ادرار، خونریزی و گاهی حالت تهوع نیز ایجاد میشود.
تکرر ادرار نشانه نارسایی کلیه است؟
گاهی ممکن است علت ادرار زیاد و بی رنگ وجود مشکلی در کلیهها باشد. اگر ادرار مکرر علامت عفونت کلیه باشد و برای درمان آن اقدامی صورت نگیرد، ممکن است عفونت در عملکرد کلیهها مشکل ایجاد کند و باعث نارسایی کلیه شود.
آیا تکرر ادرار نشانه سنگ کلیه است؟ (دلیل ادرار بیش از حد)
افزایش تعداد دفعات ادرار از علائم دفع سنگ کلیه است. البته ازآنجاییکه سنگ کلیه در عملکرد کلیهها مشکل ایجاد میکند، حجم ادرار بسیار کم میشود. معمولا تا زمانی که سنگ به طور کامل از بدن دفع شود، این عارضه همراه با نشانههای دیگری مانند درد کلیه و سوزش ادرار ادامه دارد.
علت تکرر ادرار بعد از دفع سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه در واقع مواد زائدی است که میتواند در هر قسمتی از دستگاه ادراری تشکیل شود. این بیماری تعداد دفعات ادرار را افزایش داده و باعث بروز علائمی مانند کلیه درد و تکرر ادرار، خون در ادرار، حالت تهوع و ادرار بدبو میشود. پس از دفع سنگ، درد از بین رفته، اما به دلیل تحریک مثانه ممکن است تکرر ادرار تا مدتی ادامه داشته باشد.
آیا تکرر ادرار نشانه دیابت است؟ (علت احساس ادرار کاذب)
اگر این عارضه با مقدار غیرطبیعی ادرار همراه است، احتمال دارد نشانه دیابت باشد. معمولا این علامت از نشانههای اولیه دیابت نوع ۱ و نوع ۲ است. زیرا بدن سعی میکند، گلوکز استفاده نشده را از طریق ادرار خارج کند.
تکرر ادرار می تواند نشانه عفونت ادراری است؟ (عفونت و تکرر ادرار)
یکی از علائم عفونت ادراری، بروز این عارضه است. افرادی که دچار عفونت ادراری میشوند، نیاز مکرر به تخلیه ادرار داشته و معمولا هنگام ادرار کردن سوزش احساس میکنند. اگر علت ایجاد مشکل عفونت ادراری باشد، معمولا با آنتیبیوتیک درمان میشود.
آیا مشکلات پروستات باعث تکرر ادرار می شود؟
گاهی ممکن است به دلیل بروز اختلالاتی پروستات بیش از حد بزرگ شود. بزرگ شدن پروستات عوارض زیادی ایجاد میکند. در این شرایط به سیستم ادراری فشار وارد شده و باعث تکرر ادرار میشود. هیپرپلازی خوشخیم پروستات مشکلی نسبتا شایع است و پزشک میتواند آن را درمان کند.
آیا تکرر ادرار از علائم کرونا است؟
این عارضه در برخی از بیماران کرونا مشاهده شده است. اما از علائم اولیه کرونا نبوده و در برخی افراد دیده میشود. طبق تحقیقات این بیماران هیچکدام مشکل دیابت، بیماریهای کلیوی یا عفونت ادراری نداشتهاند. معمولا این عارضه همراه با تب ایجاد شده و حدود ۸ وز پس از شروع بیماری برطرف میشود.
علت تکرر ادرار و یبوست چیست؟ (یبوست و تکرر ادرار)
گاهی ممکن است تکرر ادرار همراه یبوست اتفاق بیفتد. به دلایل مختلفی از جمله رژیم غذایی ناسالم و کاهش مصرف فیبر ممکن است دچار یبوست شوید. یبوست باعث تجمع مدفوع شده و به مثانه فشار وارد میکند.
تکرر ادرار نزدیک پریودی نشانه چیست؟ (علت تکرر ادرار قبل از پریودی)
تکرار مکرر ادرار نشانه چیست؟ افزایش ادرار در طول قاعدگی طبیعی است. معمولا یک تا دوهفته قبل از پریود پروژسترون افزایش پیدا میکند و باعث افزایش احتباس مایعات میشود. اما قبل از شروع پریود پروژسترون کاهش پیدا کرده و به بدن سیگنال میدهد که مایعات را آزاد کند. همین موضوع باعث افزایش ادرار در زمان پریود میشود.افزودن تصویر
علت تکرر ادرار در بارداری چیست؟
یکی از علائم اولیه و شایع در دوران بارداری این عارضه است. به دلیل فشاری که به مثانه وارد میشود، دفعات ادرار افزایش پیدا میکند. این مشکل در سهماهه اول و سهماهه آخر بیشتر خود را نشان میدهد. در سهماهه دوم رحم کمی بالا رفته و فشار آن روی مثانه کاهش پیدا میکند.
آیا مصرف بیش از حد کافئین باعث تکرر ادرار می شود؟
یکی از عوامل ایجاد این مشکل مصرف بیش از حد کافئین است. موادی مانند کافئین، الکل، نیکوتین و شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است دیواره مثانه را تحریک کنند. به همین دلیل باید مصرف آنها را به حداقل رساند.
ارتباط سردی و تکرر ادرار چیست و چرا در سرما تکرر ادرار داریم؟ (تکرر ادرار در زمستان)
در هوای سرد خون با فرکانس بالاتری به اندامهای حیاتی بدن میرسد. به همین دلیل در زمان سرما و تکرر ادرار، کلیهها باید خون را سریعتر فیلتر کنند. در نتیجه حجم ادرار افزایش پیدا کرده و درمان سردی ادرار نیاز شدید به تخلیه ادرار است.
آیا اضطراب باعث تکرر ادرار میشود؟ (تکرر ادرار و استرس)
یکی از سوالات مهم در زمان استرس و اضطراب این است که چرا همش احساس دستشویی دارم؟ اضطراب و استرس میتوانند در قسمتهای مختلف بدن تاثیراتی داشته باشد. علائمی مانند افزایش ضربان قلب، تنفس سریع، مشکل در تمرکز و مشکلات خواب از علائم شایع آن هستند. در برخی افراد اضطراب میتواند باعث افزایش تعداد دفعات ادرار شود.
انسان به صورت نرمال چند ساعت یکبار ادرار می کند؟ (چند بار در روز باید ادرار کرد)
تعداد نرمال دفع ادرار در روز حدود ۶ یا ۷ بار است. اما زمانی که شخص دچار ادرار مکرر میشود، در ۲۴ ساعت بیش از ۷ بار نیاز به تخلیه مثانه پیدا میکند.
تکرر ادرار چه زمانی خطرناک است؟
معمولا این عارضه نشانه مشکل جدی نبوده و پس از مدتی برطرف میشود. اما اگر همراه با آن علائم دیگری مانند خون در ادرار، بیاختیاری ادرار، درد در قسمت شکم، کمر یا پهلو، تب، حالت تهوع یا استفراغ داشتید، باید برای بررسی دقیق به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. گاهی ممکن است ادرار مکرر نشانه عفونت کلیه باشد و عدم توجه به آن باعث ازکارافتادن این اندام میشود.
علت آب خوردن زیاد و ادرار زیاد چیست؟
علت تکرر ادرار شدید یا احساس اینکه چرا تند تند ادرار دارم گاهی اوقات به دلیل گرمای زیاد بدن یا داغ کردن کبد است. حتی ممکن است به دلیل مصرف زیاد غذاهای شور، نیاز به نوشیدن آب زیاد و ادرار مکرر داشته باشید.
آیا تب باعث تکرر ادرار میشود؟
عفونتهای خاصی که باعث تب میشوند ممکن است با تکرر ادرار مرتبط باشند. یک مثال آن عفونت ادراری است. بسته به نوع عفونت، علائم دیگری نیز مانند احساس ادرار کاذب در مردان و زنان وجود دارد. فواید ادرار زیاد این است که به دفع بیماری کمک میکند.
ادرار زیاد باعث لاغری میشود؟
وقتی قند را از طریق تکرر ادرار از دست میدهید، کالری نیز از دست میدهید. همراه با کم آبی، این اتفاق میتواند باعث کاهش وزن سریع شود.
ادرار زیاد و فشار خون چه ارتباطی با هم دارند؟
یکی از علائم فشار خون بالا ادرار زیاد در شب و زمان خواب است. اگر با این نوع بیماری دست و پنجه نرم میکنید، لازم است به پزشک مراجعه کنید
تشخیص تکرر ادرار چگونه است و چه موقع فرد احساس دفع ادرار می کند؟
تکرر ادرار چگونه است؟ اگر ادرار مکرر پس از چند روز برطرف نشود یا با علائم دیگری مانند تکرر ادرار و درد پهلو، ادرار خونی یا سوزش ادرار همراه باشد، باید برای تشخیص بیماری به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. برای تشخیص پزشک ابتدا معاینه فیزیکی انجام داده و در مورد سوابق پزشکی سوالاتی میپرسد. بسته به یافتهها از معاینه ممکن است هر یک از آزمایشهای زیر را توصیه کند:
- آزمایش خون: در آزمایش خون میتوان اطلاعاتی در مورد عملکرد کلیه، الکترولیتها و قند خون به دست آورد.
- آزمایش ادرار: برای تشخیص و اندازهگیری ترکیبات مختلف در ادرار معاینه میکروسکوپی ادرار انجام میشود.
- سیستومتری: آزمایشی برای بررسی عملکرد مثانه است که فشار داخل مثانه را اندازهگیری میکند. اگر مشکلی عضلانی یا عصبی باعث مشکل شده باشد، با این روش میتوان آن را تشخیص داد.
- سیستوسکوپی: پزشک با استفاده از ابزاری نازک و نور به نام سیستوسکوپ داخل مثانه و مجرای ادرار را بررسی میکند.
- تستهای عصبی: شامل آزمایشها و روشهای تشخیص است که پزشک با آنها اختلال عصبی را تایید یا رد میکند.
- سونوگرافی: آزمایش تصویربرداری که با استفاده از امواج صوتی ساختارهای داخلی بدن را نشان میدهد.
برای درمان تکرر ادرار چه گزینه هایی داریم؟
درمان این مشکل بستگی به علت ایجاد آن دارد. بهعنوانمثال اگر شخص به دلیل ابتلا به دیابت دچار ادرار مکرر شده باشد، باید سطح قند خون با داروهای لازم کنترل شود. این کار را متخصص اورولوژی انجام میدهد. اورولوژیست کیست؟ اورولوژیست پزشکی است که در تشخیص و درمان بیماریهای سیستم ادراری تخصص دارد.
گاهی هم با اجتناب از غذاهای ادرارآور مانند کافئین، الکل، نوشیدنیهای گازدار، گوجهفرنگی، شکلات و غذاهای تند میتوان این مشکل را برطرف کرد. همچنین ممکن است پزشک برای درمان این مشکل داروهایی مانند داریفناسین، میرابگرون، ایمی پرامین، سولیفناسین، اکسی بوتینین یا داریفناسین را تجویز کند. گاهی هم بوتاکس به عضله مثانه تزریق میشود. این روش باعث شل شدن مثانه و افزایش ظرفیت ذخیرهسازی میشود.
۱. درمان دارویی تکرر ادرار (دارو برای تکرر ادرار)
برای درمان این عارضه و درمان پر ادراری ابتدا باید علت آن مشخص شود. سپس باتوجهبه علت بروز عارضه داروی لازم تجویز شود. اگر به دلیل عفونت ادراری، تعداد دفعات ادرار افزایش پیدا کرده باشد، معمولا با مصرف آنتیبیوتیک مشکل برطرف میشود. در بارداری این عارضه کاملا طبیعی بوده و باید تا زمان زایمان آن را تحمل کرد.
در برخی بیماریها مانند دیابت یا بزرگشدن پروستات باید به متخصص مربوطه مراجعه کرد تا بیماری با داروهای مخصوص مدیریت شود. اگر شخص دچار سندروم مثانه بیش فعال باشد، داروهایی برای آرامکردن مثانه تجویز میشود.
قرص تکرر ادرار در زنان و مردان (درمان فوری تکرر ادرار)
برای تکرر ادرار کودکان چی خوبه؟ گاهی ممکن است پزشک برای درمان این مشکل، قرص تکرر ادرار تجویز کند. این قرصها انواع مختلفی داشته و باتوجهبه شرایط بیمار باید بهترین گزینه انتخاب شود. برخی از آنها عبارتند از:
- داریفناسین، دارو تکرر ادرار
- اکسی بوتینین، بهترین قرص برای تکرر ادرار
- تروسپیوم، قرص درمان سریع تکرر ادرار در زنان
- ایمی پرامین
- دسموپرسین استات
- میرابگرون، درمان تکرر ادرار شبانه
۲. درمان خانگی تکرر ادرار در مردان و زنان
برای درمان این مشکل چندین روش ساده وجود دارد که میتوان در خانه انجام داد. اگر این روشها مشکل را برطرف نکنند، نیاز به درمان دارویی است. راههای درمان تکرر ادرار عبارتند از:
- پرهیز از نوشیدن مایعات قبل از خواب برای درمان خانگی تکرر ادرار در شب
- محدودکردن مقدار مصرف الکل و کافئین
- انجام تمرینات کگل برای تقویت عضلات لگن. انجام این تمرینات باعث تقویت عضلاتی میشود که از اندامهای این ناحیه از جمله مثانه حمایت میکنند.
- استفاده از پد بهداشتی برای جلوگیری از نشتی ادرار تا زمان درمان مشکل
- مصرف داروی گیاهی برای درمان تکرر ادرار در کودکان مانند زنجبیل و جوش شیرین نیز توصیه شده است. البته بهتر است قبل از مصرف داروهای گیاهی برای تشخیص مزاجتان به متخصص طب سنتی مراجعه کنید.
۳. ورزش کگل برای درمان تکرر ادرار
تمرینات ورزش کگل باعث تقویت عضلات اطراف مثانه، لگن و مجرای ادرار میشوند. این عضلات از اندامهای داخلی حمایت کرده و تقویت آنها باعث بهبود کنترل مثانه و کاهش ادرار مکرر میشود. انجام ورزش کگل برای تقویت مثانه به مدت ۵ دقیقه و ۳ بار در روز میتواند تفاوت زیادی در عملکرد مثانه ایجاد کند و راهی برای درمان سریع تکرر ادرار در مردان و زنان است.
۴. درمان تکرر ادرار در طب سنتی
درمانهای موجود برای این مشکل در طب سنتی را در قالب چند بخش مجزا بررسی میکنیم:
- داروی گیاهی تکرر ادرار برای درمان سلسله بول: برای درمان ادرار مکرر میتوان از داروهای گیاهی هم استفاده کرد. برخی از گیاهان عفونتهای دستگاه ادراری را برطرف کرده و باعث تسکین علائم آن میشوند.
- پونه کوهی یکی از گیاهان بسیار مفید است که مانند آنتیبیوتیک عمل میکند. دمنوش پونه را سه بار در روز بنوشید تا عفونت برطرف شود.
- اگر این عارضه ناشی از عفونت ادراری است، میتوانید از دمنوش بذر چمن هم استفاده کنید.
- دمنوش زنجبیل، دمنوش بابونه، چوب دارچین و دمنوش لیمو همگی در رفع عفونت و کاهش ادرار مکرر موثر هستند.
- معجونی و دمنوش برای رفع تکرر ادرار و درمان تکرر ادرار کودکان و بزرگسالان در طب سنتی: یکی از معجونهای مفید برای سیستم ادراری استفاده از ارده و شیره انگور در وعده صبحانه است. علاوهبرآن ترکیب عسل و سیاهدانه نیز باعث گرمی بدن شده و ادرار مکرر را کاهش میدهد.
- درمان تکرر ادرار با عسل: عسل برای درمان بسیاری از بیماریها توصیه میشود. اگر افزایش تعداد دفعات ادرار شما را آزار میدهد، میتوانید با چند روز استفاده از عسل مشکل را برطرف کنید. خوردن عسل همراه با دارچین کمک میکند تا باکتریها در مثانه از بین رفته و عفونت کاهش پیدا کند. آقایانی که به دلیل بزرگشدن پروستات دچار این مشکل میشوند، میتوانند با ترکیب عسل، اسپند و رب انار علائم را تسکین دهند.
۵. درمان درد و سوزش مثانه و تکرر ادرار
درمان درد مثانه و ادرار مکرر با سوزش باتوجهبه علت ایجاد آن تعیین میشود. گاهی ممکن است علت بروز این دو عارضه سیستیت بینابینی باشد. در این شرایط احساس درد و فشار در مثانه ایجاد میشود. پزشک برای درمان مشکل داروهایی را تجویز میکند که مثانه را آرام میکنند. اگر علت بروز درد، عفونت مثانه باشد، با تجویز آنتیبیوتیک میتوان آن را درمان کرد.
استفاده از دمنوشهای پونه، بذر چمن، زنجبیل، بابونه، دارچین، خوردن عسل یا عسل و سیاهدانه و خوردن ارده و شیره انگور به درمان تکرر ادرار کمک زیادی میکند.
عوارض تکرر ادرار در کودکان و بزرگسالان چیست؟
چرا هر دقیقه ادرار دارم و احساس پر بودن مثانه و تکرر ادرار چه ضرری برای من یا فرزندم دارد؟ در حالی که بسیاری از علل تکرر ادرار در آقایان و بانوان یا نوجوانان دختر و پسر جدی نیستند، برخی از آنها اگر درمان نشوند میتوانند تهدید کننده زندگی باشند. عوارض ادرار زیاد شامل افزایش خطرناک گلوکز خون در دیابت درمان نشده، کم آبی بدن و عفونتهایی است که به سایر قسمتهای اندامی سرایت میکند.
علائم ادرار زیاد | عوارض جانبی تکرر ادرار | روش درمان ادرار مکرر |
---|---|---|
دل درد | اختلال در خواب | مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید. |
حجم زیاد ادرار تولید شده | کم آبی بدن | از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید. |
افزایش ادرار شبانه | خستگی و تحریکپذیری | تمرین تقویت مثانه (کگل) را انجام دهید. |
چگونه از تکرر ادرار پیشگیری یا جلوگیری کنیم؟
مهمترین اقدام برای پیشگیری از ادرار مکرر یا هر مشکلی در عملکرد مثانه داشتن رژیم غذایی سالم و سبک زندگی فعال است. این دو اقدام تولید و تخلیه ادرار را به اعتدال میرسانند. سعی کنید مصرف الکل و کافئین را تا حد ممکن کاهش دهید. همچنین باید در مصرف غذاهایی که مثانه را تحریک میکنند و ادرارآور هستند، دقت داشته باشید. مواد غذایی مانند شکلات، شیرینکنندههای مصنوعی و غذاهای تند ازایندست هستند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر دچار تکرر ادرار هستید و با روشهای درمان خانگی نمیتوانید این مشکل را برطرف کنید، باید به متخصص اورولوژی یا دکتر داخلی مراجعه کنید. متخصص علائم دیگر را بررسی کرده و سوالاتی در مورد دفعات ادرار از شما میپرسد. سپس باتوجهبه تشخیص خود داروهایی را برای درمان آن تجویز میکند. گاهی ممکن است علت این مشکل فقط نوشیدن کافئین زیاد یا بارداری باشد. در این شرایط دارویی برای درمان و جلوگیری از ادرار زیاد وجود ندارد.
برای پیداکردن بهترین دکتر اورولوژی یا دکتر متخصص داخلی و پزشک عمومی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر اورولوژی آنلاین، دکتر داخلی آنلاین و دکتر عمومی آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام آقای دکتر بنده وقتی میرم سرویس میشینم ادرار میکنم کامل تخلیه نمیشم وقتی بلند میشم ایستاده باید باز واییستم چند قطره میاد بیرون باز میام بیرون دوباره احساس میکنم باید برم سرویس میشینم بازم نمیاد باید ایستاده واییستم بیست ثانیه کمی ادرار میاد مشکل چیه
سلام
علایم التهاب پروستات دارید
حتمن به اورولوژیست مراجعه کنید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/urologist
سلام درد مثانه و احساس ادرار دارم در صورتیکه هر وقت میرم به سختی و خیلی کم تخلیه میشه درد پهلو ندارم قبلا مشکل ادار داشتم مشکل پروستات ندارم ولی مشکلم برطرف نشده کمکم کنید
سلام
با توجه به علایمی که دارید
باید انالیز کامل ادرار دهید
احتمال شن و سنگ و همچنین التهاب و دفع قند بررسی شود
https://doctoreto.com/doctors/speciality/urologist
سلام خسته نباشید ، من بیست و سه سالمه و چند ماهی میشه وقتی بیرونم یا کار می کنم مشکلی ندارم ولی وقتی که بی تحرکم و تو خونه تکرر ادرار دارم ، همیشه هم بعد از ظهر این جوری میشم ، سوزش و درد هم ندارم.ممنون میشم راهنمایی کنید.
دوست عزیز
اگر آزمایش ادرار انجام دادید و مشکلی نداشته باشید این تکرر ادرار میتونه علل جسمی نداشته و از اضطراب باشد. به پزشک برای انجام آزمایش ادرار مراجعه کنید.
سلام وقت بخیر بنده ۱۸ سالمه و تکرر ادرار دارم وقتی مثانمو تخلیه میکنم بازم احساس ادرار میکنم و حدود دو الی سه دقیقه وایمیستم تا چند قطره دوباره ادرار کنم تا حس ادرارم از بین بره و همچنین تا کمی سردم میشه یا استرس میگیرم یا روی شکم میخوابم باز ادرارم میگیره و همچنین ادرارم هنگام تخلیه دیر میاد مشکلم چیه باید چیکار کنم ممنون میشم راهنماییم کنید
متشکرم
سلام
علایم بزرگ شدگی پروستات و التهاب مجاری ادراری دارید
حتمن به معاینه نیاز دارید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/urologist
من سالهاست تکرر ادرار دارم و حجم ادرارم کمه و همیشه در آزمایش ادرارم خونه بارها کشت ادرار دادم عفونت نبوده و دکتر اورولوژیست گفت چیزی نیست ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
از نظر التهاب مجاری و انقباضات مثانه باید بررسی شوید
در این مواقع انجام mri از ستون فقرات هم پیشنهاد میگردد
برای دومین بار ازتون خواهش دارم که خیلی نگرانم..عفونت در لولههای ادرار داشتم..هم سوزش و بعضی مواقع خون بعداز مراجعه به متخصص عفونت برطرف شد..ولی مکرر ادرار..داغونم کرد شب ها بیخوابی دارم نیم ساعتی یه بار باید برم..تخلیه..خواهشآ راه حلی اگه داره راهنمایی م کنید
سلام
علاوه بر مصرف دارو باید سونو از پروستات بدهید
علایم بزرگشدگی پروستات هم دارید
سلام
من ۴۴سالمه.. الان ۵ماهه عفونت ادراری دارم.همراه با سوزش و دو . سه بار خون که بعداز مراجعه به پزشک متخصص مجاری..سوزش و خون..در بیست روز اول هر دوتا قطع شدن..آزمایشاتم هیچ مشکلی نداشتن..و الان۳ماهه فقط از تکرر ادار رنج میبرم .نیم ساعتی یک بار باید تخلیه کنم..خواهشآ راهنمایی کنید
سلام
علایم بزرگ شدگی پروستات دارید تا مشکلات مجاری
حتمن زیر نظر اورولوژیست نیاز به سونو دارید
جدی بگیرید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/urologist
سلام من خانم ۴۵ساله هستم بینهایت شب ب دسشویی میرم وادرارم بسیار زیاد است ن عفونت ن دیابت هیچی ندارم فقط فشارخونم کمی بالا میرود واقعا خسته شدم چون خاب کم کرده ازبس بیدارمیشم باید چکارکنم؟
سلام
احتمال التهاب و کریستال ادراری در مثانه وجود دارد
از نظر کم خونی و مشکلات تیروییدی هم باید بررسی کنید
انالیز ادرار و تکرار ازمایش خون مخصوصا ازمایش هورمونی ضروری است
سلام من زن ۴۴ ساله هستم دچار تکرر ادار شدم وقتی زیاد است از خانه بیرون میروم بیشتر می شود که وقتی زیاد به من فشار میاد بی اختیارادرار ریزش می کند نه دیابت دارم نه عفونت ونه سنگ کلیه ۳ فرزند دارم که طبیعی زایمان کردهام زمان بچگی این مشکل داشتم ولی رو نشد به پزشک مراجعه کنم
سلام
علایم اضطراب و یا اختلال در شکل اناتومیکی مجاری ادراری دارید
قابل حل است
بهتر است به پزشک مراجعه کنید
سلام من زن ۴۴ ساله هستم دچار تکرر ادار شدم وقتی زیاد است از خانه بیرون میروم بیشتر می شود که وقتی زیاد به من فشار میاد بی اختیارادرار ریزش می کند نه دیابت دارم نه عفونت ونه سنگ کلیه ۳ فرزند دارم که طبیعی زایمان کردهام زمان بچگی این مشکل داشتم ولی رو نشد به پزشک مراجعه کنم
سلام
علایم اضطراب و یا اختلال در شکل اناتومیکی مجاری ادراری دارید
قابل حل است
بهتر است به پزشک مراجعه کنید