کلوتریمازول، موارد و نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی – مجله سلامت دکترتو

داروی ضد قارچی کلوتریمازول، نحوه مصرف و عوارض آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

کلوتریمازول یک داروی ضد قارچی است که به صورت کرم، قرص واژینال، یا اسپری برای درمان عفونت‌های قارچی پوست و مخاط مانند کاندیدیازیس استفاده می‌شود. نحوه مصرف آن بسته به نوع عفونت متفاوت است؛ معمولاً به صورت موضعی روزانه ۲ تا ۳ بار یا طبق دستور پزشک استفاده می‌شود. از تماس این دارو با چشم‌ها خودداری کنید و حتماً قبل از مصرف، ناحیه موردنظر را تمیز و خشک کنید. عوارض جانبی رایج شامل سوزش، خارش یا قرمزی در محل مصرف است که معمولاً خفیف و موقتی هستند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 10 دقیقه
داروی ضد قارچی کلوتریمازول، نحوه مصرف و عوارض آن

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

کلوتریمازول یک داروی ضد قارچ موضعی است که برای درمان عفونت‌های قارچی پوست، ناخن و مخاط استفاده می‌شود. این دارو با جلوگیری از رشد قارچ‌ها و تخریب دیواره سلولی آن‌ها عمل می‌کند و در اشکال مختلفی مانند کرم، پماد، اسپری و شیاف واژینال موجود است. کلوتریمازول برای مشکلاتی مانند عفونت قارچی پا، عفونت‌های پوستی مخمری و عفونت‌های واژینال کاربرد دارد. نحوه مصرف آن بسته به نوع عفونت و فرم دارویی متفاوت است و معمولاً باید به‌صورت موضعی در ناحیه آسیب‌دیده استفاده شود. مانند هر دارویی، ممکن است عوارض جانبی مانند خارش، سوزش یا تحریک موضعی ایجاد کند و بهتر است مصرف آن تحت نظر پزشک انجام شود.

کلوتریمازول چیست و چه کاربردی دارد؟

کلوتریمازول (انگلیسی Clotrimazole) یک داروی ضدقارچ است که برای درمان عفونت‌های قارچی پوست، ناخن و مخاط استفاده می‌شود. این دارو با جلوگیری از رشد قارچ‌ها و تخریب غشای سلولی آن‌ها عمل می‌کند. کلوتریمازول در اشکال مختلفی مانند کرم، پماد، لوسیون، محلول و قرص واژینال موجود است و بسته به نوع و محل عفونت، فرم مناسب آن تجویز می‌شود. کاربردهای رایج این دارو شامل درمان عفونت‌های قارچی واژن، پای ورزشکاران، کرم حلقوی و عفونت‌های قارچی دهان است.

مشخصاتتوضیحات
نام عمومی داروکلوتریمازول (Clotrimazole)
نام تجاریLotrimin، Canesten، Mycelex، Clotrim
نوع داروضد قارچ موضعی و واژینال
فرمول شیمیاییC22H17ClN2
دسته‌بندی بارداریگروه C (مصرف با احتیاط و با تجویز پزشک)
نیمه عمرحدود ۲ ساعت
متابولیسم داروکبدی، توسط آنزیم‌های کبدی
نحوه دفع داروعمدتاً از طریق مدفوع و مقدار کمتری از طریق ادرار
بهترین شرایط نگهداریدر دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتی‌گراد، دور از نور مستقیم و رطوبت
نحوه مصرف اشکال داروییکرم و پماد: ۲ تا ۳ بار در روز روی ناحیه آسیب‌دیده استفاده شود.
داروهای هم‌گروهمیکونازول، کتوکونازول، فلوکونازول، ایتراکونازول
شناسنامه دارویی کلوتریمازول

اشکال دارویی رایج کلوتریمازول

کلوتریمازول با نام‌های میسلکس و لوتریمین AF نیز شناخته می‌شود و در اشکال گوناگونی در دسترس است. بسته به نوع بیماری و محلی که دچار عفونت شده، پزشک نوع مناسبی از این دارو را برای شما تجویز می‌کند.

برخی از رایج‌ترین اشکال کلوتریمازول شامل کرم پوستی و شیاف واژینال (قرص واژینال)، پماد و محلول هستند.

  • کرم موضعی ۱%
  • کرم واژینال ۲%
  • قرص واژینال ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص واژینال ۱۰۰ میلی‌گرم
  • شیاف واژینال ۱۰۰ میلی‌گرم
  • محلول ۱%
  • لوسیون ۱%.

پماد کلوتریمازول یکی از رایج‌ترین اشکال دارویی این داروی ضدقارچ است که به‌صورت موضعی برای درمان عفونت‌های قارچی پوست و مخاط استفاده می‌شود. این پماد با جلوگیری از رشد قارچ‌ها، به بهبود عفونت‌هایی مانند کچلی، پای ورزشکاران، عفونت‌های قارچی ناحیه تناسلی و برفک دهانی کمک می‌کند.

متن انگلیسی:
Clotrimazole is a medicated antifungal skin cream, lotion, ointment or solution. It treats certain kinds of skin fungal or yeast infections. Follow the instructions on the label and wash your hands before and after using this product on your skin.
ترجمه فارسی:
کلوتریمازول یک کرم، لوسیون، پماد یا محلول دارویی ضد قارچ برای پوست است. این دارو برای درمان برخی از انواع عفونت‌های قارچی یا مخمری پوست استفاده می‌شود. دستورالعمل‌های روی برچسب دارو را دنبال کنید و قبل و بعد از استفاده از این محصول روی پوست، دست‌های خود را بشویید.

به نقل از my.clevelandclinic.org

مکانیسم عملکرد کلوتریمازول چگونه است؟

کلوتریمازول یک داروی ضد قارچ از دسته آزول‌ها است که با مهار سنتز ارگوسترول، یک جزء حیاتی غشای سلولی قارچ‌ها، عمل می‌کند. این دارو آنزیم ۱۴-آلفا دمتیلاز را که مسئول تولید ارگوسترول است، مهار می‌کند. در نتیجه، غشای سلولی قارچ دچار ناپایداری شده و محتویات سلولی به بیرون نشت می‌کند که منجر به توقف رشد (اثر قارچ‌مانع) یا مرگ قارچ (اثر قارچ‌کُش) می‌شود. این مکانیسم باعث می‌شود کلوتریمازول در درمان طیف وسیعی از عفونت‌های قارچی مانند کاندیدا و درماتوفیت‌ها مؤثر باشد.

نکاتی که باید در مورد کلوتریمازول بدانید را در این ویدئو ببینید.

نحوه مصرف صحیح کلوتریمازول چگونه است؟

کلوتریمازول بسته به نوع و محل عفونت به صورت کرم، پماد، محلول، اسپری یا شیاف واژینال استفاده می‌شود. برای مصرف صحیح، ابتدا ناحیه آسیب‌دیده را با آب و صابون ملایم بشویید و کاملاً خشک کنید. سپس مقدار کمی از دارو را روی ناحیه مورد نظر بمالید و به آرامی ماساژ دهید. در صورت استفاده از شیاف یا کرم واژینال، از اپلیکاتور مخصوص برای قرار دادن دارو در داخل واژن استفاده کنید.

نحوه استفاده از قطره کلوتریمازول

قطره کلوتریمازول معمولاً برای درمان عفونت‌های قارچی گوش تجویز می‌شود. استفاده صحیح از این دارو برای اثربخشی بهتر بسیار مهم است. مراحل استفاده از قطره به شرح زیر است:

  • تمیز کردن گوش: قبل از استفاده، گوش را با یک پنبه تمیز خشک کنید (بدون وارد کردن پنبه به عمق کانال گوش).
  • آماده کردن قطره: بطری قطره را تکان دهید (در صورت لزوم) و نوک آن را با دست یا سطوح آلوده تماس ندهید.
  • قرار دادن قطره: به پهلو دراز بکشید یا سر خود را کج کنید تا گوش آسیب‌دیده به سمت بالا باشد.تعداد قطرات تجویز شده را به آرامی در گوش بچکانید.
  • زمان انتظار: پس از چکاندن قطره، حداقل ۲ تا ۳ دقیقه در همان حالت بمانید تا دارو وارد کانال گوش شود.
  • تکرار در صورت لزوم: اگر هر دو گوش تحت تأثیر هستند، این مراحل را برای گوش دیگر نیز تکرار کنید.

نحوه مصرف داروی ضدقارچ کلوتریمازول چجوریه؟

برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره دارویی بگیر.

کلوتریمازول برای درمان چه بیماری‌ هایی مصرف می‌ شود؟

این دارو برای انواع بیماری‌هایی که به نوعی مرتبط به قارچ‌ها هستند، تجویز می‌شود. عفونت‌های قارچی انواع مختلفی دارند که در ادامه مهمترین آنها که با استفاده از داروی کلوتریمازول درمان می‌شود را با هم بررسی می‌کنیم:

۱. کلوتریمازول برای بیماری پای ورزشکار

بیماری پای ورزشکار یا تینه آ پدیس (Tinea Pedis) نوعی عفونت قارچی است که پوست پا را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری توسط قارچ‌هایی ایجاد می‌شود که در محیط‌های گرم و مرطوب (همچون رختکن، حمام و استخرهای عمومی) رشد می‌کنند. راه‌رفتن با پای برهنه در این مکان‌های پرخطر می‌تواند احتمال ابتلای شما به این بیماری را افزایش دهد. بیماری پای ورزشکار معمولا بین انگشتان پا ایجاد می‌شود، البته گاهی می‌تواند کف پا و کناره‌های پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

در صورت مشاهده این علائم ممکن است دچار بیماری پای ورزشکار شده باشید:

  • احساس سوزش یا خارش در ناحیه پا و انگشتان پا
  • پوسته‌پوسته، خشک‌شدن یا ترک خوردن پا
  • ظهور بثورات قرمزرنگ روی پا که پوسته‌پوسته می‌شوند
  • نرم یا سفید شدن پوست بین انگشتان پا
  • ترک خوردن پوست بین انگشتان پا، به‌نحوی‌که ممکن است خونریزی کند
  • بوی بد پا

پای ورزشکار یک عفونت مسری است و می‌تواند از طریق تماس با فرد آلوده یا تماس با سطوح آلوده (همچون حوله، زمین و کفش) منتقل شود. علاوه بر این امکان انتقال آن از پا به سایر قسمت‌های بدن نیز وجود دارد، خصوصا اگر قسمت عفونی پا را خراش دهید یا با انگشت پوست آن را بکنید یا پاک کنید. به همین خاطر درمان فوری این بیماری ضرورت دارد.

کرم کلوتریمازول حاوی ترکیبات ضدقارچ است که بیماری پای ورزشکار را بدون بروز التهاب درمان می‌کند. این کرم علاوه بر خاصیت ضدقارچ، خاصیت ضد باکتریال نیز دارد که به شما کمک می‌کند تا از شر باکتری‌هایی که باعث بوی بد پا می‌شوند خلاص شوید.

از استفاده از این کرم همراه با سایر کرم‌ها یا لوسیون‌های موضعی خودداری کنید زیرا ممکن است اثربخشی کلوتریمازول را کاهش دهند.

دو الی سه بار در روز و به مدت ۲ الی ۴ هفته از کرم کلوتریمازول برای درمان بیماری پای ورزشکار استفاده کنید.

کلوتریمازول برای بیماری پای ورزشکار
از پماد کلومیترازول برای درمان عفونت قارچی پای ورزشکار استفاده می‌شود.

۲. کلوتریمازول برای عفونت قارچی واژن

کلوتریمازول یکی از داروهای مؤثر برای درمان عفونت قارچی واژن (کاندیدیازیس واژینال) است که به صورت کرم یا شیاف واژینال تجویز می‌شود. کرم یا شیاف معمولاً یک بار در روز، ترجیحاً شب‌ها قبل از خواب، برای مدت ۳ تا ۷ شب طبق دستور پزشک استفاده می‌شود. این دارو با از بین بردن قارچ‌ها یا مهار رشد آن‌ها به تسکین علائم مانند خارش، سوزش و ترشحات غیرطبیعی کمک می‌کند. در طول درمان نباید از تامپون یا دوش واژینال استفاده شود، و رعایت بهداشت و پوشیدن لباس‌های نخی و گشاد می‌تواند از عفونت مجدد پیشگیری کند. در صورت بارداری یا بروز عوارض جانبی مانند تحریک شدید، مصرف دارو باید تحت نظر پزشک باشد.

کلوتریمازل می‌تواند عفونت قارچی واژن را در عرض چند روز تسکین دهد. در موارد شدیدتر، ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا این دارو اثر کند.

۳. کلوتریمازول برای عفونت قارچی ناخن

عفونت قارچی ناخن یک بیماری رایج است که در آن یک نقطه سفید یا زرد در قسمت زیرین نوک ناخن دست یا پا ظاهر می‌شود. با عمیق‌تر شدن عفونت، ممکن است قارچ ناخن سبب تغییر رنگ، ضخیم شدن و خرد شدن لبه ناخن شود. این اختلال اغلب برای ناخن‌های پا اتفاق می‌افتد و می‌تواند چندین ناخن را تحت تاثیر قرار دهد.

قطره، کرم یا پماد کلوتریمازول توسط پزشکان برای درمان قارچ ناخن تجویز می‌شود. طبق نتایج مطالعاتی که دانشمندان بریتانیایی انجام دادند، این دارو برای اکثر بیمارانی که در یک دوره آزمایشی ۱۲ هفته‌ای از آن استفاده کردند موثر بوده است.

اینفوگرافی داروی کلوتریمازول
داروی کلوتریمازول برای درمان عفونت قارچی استفاده می‌شود.

۴. کلوتریمازول برای عفونت قارچی کرم حلقوی

درماتوفیتوز، کچلی یا عفونت قارچی کرم حلقوی در حقیقت یک کرم نیست، بلکه نوعی عفونت است که پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. دلیل نام‌گذاری این عفونت، وجود بثورات پوستی حلقه‌ای شکل با لبه‌های مارپیچی و کرم‌مانند است.

کرم حلقوی می‌تواند از طریق تماس مستقیم با افراد یا حیوانات آلوده منتقل شود. همچنین ممکن است از طریق تماس با لباس یا لوازم خانه نیز مبتلا به این عفونت شوید. گرما و رطوبت نیز می‌توانند به گسترش عفونت کمک کنند.

عفونت قارچی کرم حلقوی شامل زخم‌های قرمز، دایره‌ای و صافی است که می‌توانند همراه با علائمی همچون پوسته‌پوسته شدن پوست ظاهر شوند. معمولا عفونت‌های قارچی پوست با داروهای موضعی نظیر کلوتریمازول درمان می‌شوند.

کرم یا پماد کلوتریمازول، با ایجاد سوراخ‌هایی در غشای سلولی قارچ و خارج کردن محتویات داخلی آن، قارچ از بین می‌برد. این کار باعث می‌شود که عفونت درمان شود. در موارد شدیدتر، ممکن است به مصرف داروهای خوراکی نیاز داشته باشید.

علائم عفونت واژن اذیتت می‌کنه؟ تا دیر نشده نوبت بگیر!

۵. کلوتریمازول برای عفونت گوش

عفونت یا اوتیت گوش خارجی اصطلاحی است که برای التهاب گوش به کار می‌رود. این اصطلاح زمانی استفاده می‌شود که عفونت به مجرای گوش محدود شده باشد و از پرده گوش فراتر نرفته باشد.

اگر چیزهایی مثل آب، شامپو یا صابون وارد گوشتان شوند، ممکن است گوش‌هایتان دچار خارش شوند. در این شرایط اگر گوش خود را بخارانید یا فشار دهید، ممکن است پوست کانال گوش آسیب ببیند و ملتهب شود. گاهی پوست ملتهب توسط باکتری یا قارچ عفونی می‌شود.

قطره کلوتریمازول برای درمان عفونت گوش ناشی از قارچ استفاده می‌شود. دو تا سه بار در روز، ۲-۳ قطره از این دارو را استفاده کنید. حداقل تا ۱۴ روز پس از برطرف‌شدن علائمتان، مصرف قطره کلوتریمازول را ادامه دهید.

کلوتریمازول برای عفونت گوش
کلوتریمازول برای درمان عفونت قارچی گوش به صورت قطره یا محلول استفاده می‌شود و رشد قارچ‌ها را مهار می‌کند.

دوز مصرف کلوتریمازول چیست؟

دوز مصرف کلوتریمازول برای بیماران مختلف متفاوت خواهد بود. پزشک بسته به بیماری عفونی که به آن دست‌وپنجه نرم می‌کنید، دوز مشخصی از داروی کلوتریمازل را توصیه می‌کند.

هنگامی که تمام علائم عفونت از بین رفتند، استفاده از دارو را برای یک یا دوهفته دیگر ادامه دهید. این کار به جلوگیری از بازگشت عفونت کمک می‌کند.

  • اگر از پماد یا کرم کلوتریمازل استفاده می‌کنید، معمولا دو یا سه بار استفاده از کرم در روز کافی است.
  • اگر از محلول یا قطره کلوتریمازل استفاده می‌کنید، استعمال چند قطره کلوتریمازول دو یا سه بار در روز کافی است.

نحوه مصرف کرم کلوتریمازول برای عفونت واژن چگونه است؟

برای استفاده از کرم کلوتریمازل به‌صورت واژینال، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • اپلیکاتور مخصوصی که همراه با کرم عرضه می‌شود را تا سطح مشخص شده پر کنید.
  • به کمر دراز بکشید به‌نحوی‌که زانوهایتان به سمت بالا باشند و از هم فاصله داشته باشند. یا این که بایستید و پاهایتان را از هم باز کنید و زانوهایتان را خم کنید.
  • اپلیکاتور را به‌آرامی وارد واژن کنید و پیستون را فشار دهید تا دارو وارد واژن شود.
  • اپلیکاتور را بیرون بیاورید.
  • اگر اپلیکاتور یکبار مصرف است آن را دور بیندازید. اما اگر اپلیکاتور قابل‌استفاده مجدد است، آن را از هم باز کنید و پس از هر بار استفاده، با آب گرم و صابون به‌خوبی تمیز کنید.
  • برای پیشگیری از انتشار عفونت، دست‌هایتان را بلافاصله بشویید.

کرم کلوتریمازل واژینال باید زمانی استفاده شود که می‌خواهید بخوابید. اگر پس از استفاده از کرم (به جز برای شستن دست‌هایتان) از جای خود بلند نشوید، کرم می‌تواند اثرگذاری بهتری داشته باشد. می‌توانید هنگام استفاده از کرم واژینال برای محافظت از لباس زیرتان در برابر لکه زدن، از نوار بهداشتی استفاده کنید. استفاده از کرم واژینال کلوتریمازول را طبق برنامه درمانی تعیین شده ادامه دهید؛ حتی اگر در طول درمان پریود شدید.

کرم کلوتریمازول برای عفونت واژن معمولاً شب‌ها قبل از خواب با اپلیکاتور به داخل واژن استفاده می‌شود.

عوارض جانبی کلوتریمازول

مصرف کلوتریمازول معمولاً ایمن است، اما ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی خفیف یا در موارد نادر، واکنش‌های شدیدتری ایجاد کند. رایج‌ترین عوارض جانبی کلوتریمازول عبارت‌اند از:

  • قرمزی یا التهاب در محل استفاده
  • خارش
  • سوزش خفیف
  • خشکی یا پوسته‌پوسته شدن پوست
  • سوزش یا تحریک در ناحیه واژن (در صورت استفاده واژینال)
  • کهیر یا بثورات پوستی شدید
  • تورم صورت، لب‌ها یا زبان
  • تنگی نفس یا مشکلات تنفسی
  • افزایش التهاب یا عفونت (در صورت استفاده نادرست)

تداخلات دارویی کلوتریمازول

اگرچه برخی از داروها به‌هیچ‌وجه نباید با هم مصرف شوند، اما در برخی موارد (حتی در صورت احتمال بروز تداخل) نیاز است که دو داروی مختلف با هم استفاده شوند. در این شرایط، پزشک دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر می‌دهد و اقدامات احتیاطی ضروری را برای شما شرح می‌دهد. اگر از هر یک از داروهای زیر استفاده می‌کنید، در صورت تجویز کلوتریمازول، پزشک را در جریان قرار دهید.

  • تاکرولیموس
  • تری مترکسات (trimetrexate)
  • سیمبیکورت
  • زاناکس (آلپرازولام)

موارد احتیاط و هشدارها در مصرف کلوتریمازول

در مدتی که از این دارو استفاده می‌کنید باید روند بهبودی را دنبال کنید. پزشک عموما به شما دوره درمان را تا یک یا دو هفته بعد از از بین رفتن علائم ادامه می‌دهد تا از عدم بازگشت قارچ مطمئن شود.

هشدار:

  • از تماس این دارو با چشم‌ها خودداری کنید.
  • برخی از اشکال دارویی کلوتریمازول حاوی بنزیل الکل هستند. مقادیر بالای بنزیل الکل با سندرم مرگبار گسپینگ (Gasping Syndrome) در نوزادان مرتبط است.
  • بهتر است به همراه تامپون، دوش واژینال، اسپرم کش یا سایر محصولات واژینال استفاده نشود.

در ادامه مصرف این دارو در زنان باردار، شیرده و کودکان را بررسی می‌کنیم.

کلوتریمازول برای عفونت قارچی ناخن
یکی از کاربردهای اصلی کلوتریمازل، درمان عفونت قارچی واژن و ناخن است

مصرف کلوتریمازول در دوران شیردهی دوران بارداری

به‌طورکلی استفاده از کلوتریمازول برای زنان باردار بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود.

بدن و اکثر اندام‌های داخلی جنین در ۱۲ هفته اول بارداری شکل می‌گیرند. در طول همین زمان است که برخی از داروها سبب بروز نقص مادرزادی می‌شوند. بااین‌حال هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد استفاده از کلوتریمازول در اوایل دوران بارداری، خطر تولد نوزادی با نقص مادرزادی را افزایش می‌دهد. به‌علاوه تاکنون هیچ مطالعه‌ای نشان نداده که این دارو سبب سقط جنین، زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و مرده‌زایی می‌شود.

مصرف کلوتریمازول در دوران شیردهی

استفاده از کلوتریمازول در دوران شیردهی بی‌خطر به نظر می‌رسد، حتی اگر نیاز باشد که از پماد یا کرم کلوتریمازول روی نوک سینه‌ها و هاله سینه‌ها استفاده شود. البته پزشکان توصیه می‌کنند که اگر از این دارو استفاده کرده‌اید، قبل از شیردادن به فرزندتان نوک سینه‌ها و هاله اطراف آنها را به‌خوبی تمیز کنید.

اگرچه مصرف کلوتریمازل در طول بارداری و شیردهی بی‌خطر است اما به‌هیچ‌عنوان در این دوره بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده نکنید.

مصرف کلوتریمازول در کودکان

کلوتریمازول برای درمان عفونت‌های قارچی در کودکان معمولاً ایمن است، اما استفاده از آن باید تحت نظر پزشک باشد. این دارو به شکل کرم، پماد یا محلول برای عفونت‌های پوستی و گاهی قرص مکیدنی برای عفونت‌های دهانی در کودکان بالای ۳ سال تجویز می‌شود. مصرف روزانه ۲ تا ۳ بار و ادامه درمان تا پایان دوره توصیه‌شده ضروری است.

اوردوز با کلوتریمازول

ازآنجایی‌که این دارو موضعی است و به طور کامل جذب نمی‌شود، معمولا هیچ‌گونه خطر اوردوز حادی را به همراه ندارد. زیرا بعید به نظر می‌رسد که با یک‌بارمصرف بیش از حد واژینال یا پوستی (استفاده روی یک قسمت بزرگ) عوارض پوستی خاصی رخ دهد.

این دارو در صورت بلعیدن ممکن است مضر باشد. اگر به‌صورت تصادفی این دارو وارد دهان شد و سبب بروز عوارض جانبی حاد شد با پزشک تماس بگیرید.

قیمت کلوتریمازول چقدر است؟

قیمت کلوتریمازول در ایران بسته به نوع محصول، دوز، شرکت تولیدکننده و محل خرید متفاوت است. به عنوان مثال، کرم موضعی کلوتریمازول ۱٪ در بسته‌بندی ۱۵ گرمی توسط شرکت‌های مختلفی تولید می‌شود:

  • کرم موضعی کلوتریمازول ۱٪ ۱۵ گرمی (تولید شرکت عماد): قیمت حدود ۱۴۵٬۷۰۰ ریال.
  • کرم واژینال کلوتریمازول ۲٪ ۵۰ گرمی (تولید شرکت بهوزان): قیمت حدود ۳۶۰٬۰۰۰ ریال.
  • کرم واژینال کلوتریمازول ۱٪ ۵۰ گرمی با یک اپلیکاتور (تولید شرکت رها): قیمت حدود ۳۴۵٬۸۰۰ ریال.
  • کرم واژینال کلوتریمازول ۲٪ ۵۰ گرمی با هفت اپلیکاتور (تولید شرکت رها): قیمت حدود ۴۳۲٬۲۰۰ ریال

شرایط نگهداری داروی کلوتریمازول به چه صورت است؟

  • داروی کلوتریمازول را دور از دسترس و دید اطفال نگهداری کنید.
  • دارو را در دمای اتاق و در یک جای خشک و خنک، به دور از حرارت و نور مستقیم نگهداری کنید.
  • از قراردادن دارو در فریزر خودداری کنید.
پزشکان پیشنهادی

نتیجه‌ گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

کلوتریمازول نوعی داروی ضدقارچی است که برای درمان انواع عفونت قارچی تجویز می‌شود. این دارو هم با نسخه و هم بدون نسخه پزشک قابل خرید است. یکی از موارد مصرف این دارو برای درمان عفونت قارچی واژن است. کلوتریمازول دارویی است که فواید آن بسیار بیشتر از عوارض جانبی آن هستند. اگر این دارو در دوزهای منظم مصرف شود اثرگذاری بالایی دارد و می‌تواند در مدت کوتاهی سلامتی‌تان را به شما بازگرداند.

در این مطلب از مجله دکترتو به بررسی کامل این دارو می‌پردازیم. اگر نیاز به اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری در مورد این دارو دارید، بهتر است با متخصص عفونی، دکتر زنان یا دکتر داروخانه مشورت کنید. دکترتو بستری مطمئن و راحت برای شما فراهم کرده‌است که در آن خیلی آسان و سریع می‌توانید از بهترین پزشکان نوبت رزرو حضوری دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

در ایران، کلوتریمازول در اشکال مختلفی مانند کرم، پماد، قرص و شیاف واژینال موجود است و معمولاً بدون نسخه پزشک قابل تهیه می‌باشد. با این حال، توصیه می‌شود پیش از استفاده، به‌ویژه در موارد عفونت‌های شدید یا مکرر، با پزشک یا داروساز مشورت کنید تا از تشخیص صحیح و درمان مناسب اطمینان حاصل نمایید.

بله، کلوتریمازول برای درمان برفک دهان (کاندیدیازیس دهانی) مؤثر است. این دارو معمولاً به صورت قرص مکیدنی یا محلول استفاده می‌شود و با مهار رشد قارچ کاندیدا علائم برفک مانند سفیدی، التهاب و ناراحتی در دهان را کاهش می‌دهد. مصرف قرص مکیدنی معمولاً هر ۶ تا ۸ ساعت طبق دستور پزشک توصیه می‌شود. برای اطمینان از درمان کامل، دوره مصرف را حتی در صورت بهبود علائم تکمیل کنید.

میکونازول و کلوتریمازول هر دو داروهای ضد قارچ مؤثری هستند و انتخاب بین آن‌ها به نوع عفونت و تشخیص پزشک بستگی دارد. کلوتریمازول معمولاً برای عفونت‌های سطحی قارچی و موارد رایج‌تر تجویز می‌شود، در حالی که میکونازول برای درمان برخی عفونت‌های مقاوم‌تر یا عفونت‌های دهانی و واژینال مزمن ممکن است ترجیح داده شود. از نظر عملکرد، هر دو دارو مشابه هستند، اما در دسترس بودن، قیمت و نوع عفونت در انتخاب آن‌ها مؤثر است. پزشک می‌تواند بهترین گزینه را بر اساس شرایط شما توصیه کند.

سرتاکونازول و کلوتریمازول هر دو داروهای ضد قارچ مؤثر هستند، اما انتخاب بین آن‌ها به نوع و شدت عفونت بستگی دارد. سرتاکونازول داروی جدیدتری است و معمولاً اثر طولانی‌تری دارد، به‌ویژه برای عفونت‌های مقاوم‌تر یا مکرر. کلوتریمازول بیشتر برای عفونت‌های قارچی شایع و سطحی استفاده می‌شود و به دلیل هزینه کمتر، معمولاً انتخاب اول است. تصمیم نهایی باید بر اساس تشخیص پزشک و نیاز بیمار باشد.

خیر، کلوتریمازول فقط برای درمان عفونت‌های قارچی مؤثر است و در درمان عفونت‌های باکتریایی، ویروسی یا التهابات غیرقارچی کاربردی ندارد. استفاده نادرست از این دارو می‌تواند باعث تأخیر در درمان صحیح بیماری و حتی تشدید علائم شود. برای تشخیص صحیح بیماری و انتخاب درمان مناسب، مشورت با پزشک ضروری است.

استفاده طولانی‌مدت از کلوتریمازول معمولاً توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است منجر به مقاومت قارچی شود و اثربخشی دارو کاهش یابد. درمان باید طبق تجویز پزشک و برای مدت زمان مشخص انجام شود. در صورتی که عفونت مکرراً بازگردد یا نیاز به استفاده طولانی‌مدت باشد، بهتر است پزشک علت زمینه‌ای را بررسی کند. مصرف بی‌رویه یا غیرضروری این دارو می‌تواند عوارض یا مشکلات جانبی ایجاد کند.

کلوتریمازول به طور کلی تأثیر منفی بر باروری ندارد و استفاده موضعی از آن بی‌خطر محسوب می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند که این دارو به سیستم تولیدمثلی آسیب نمی‌رساند و جذب سیستمیک آن در بدن بسیار کم است. با این حال، در صورت نگرانی درباره باروری یا نیاز به مصرف طولانی‌مدت، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

خیر، استفاده از کلوتریمازول به طور موضعی یا واژینال معمولاً نیازی به رعایت رژیم غذایی خاصی ندارد. با این حال، برای حمایت از بهبود عفونت قارچی، مصرف غذاهای سالم مانند ماست پروبیوتیک و کاهش قند و کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده می‌تواند مفید باشد، زیرا قارچ‌ها در محیط‌های قندی رشد می‌کنند. در صورت مصرف کلوتریمازول خوراکی یا همراهی آن با سایر داروها، بهتر است با پزشک یا داروساز مشورت کنید.

امتیاز شما به مقاله:
(4.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره کلوتریمازول

  1. فاطمه گفت:

    چرا این قطره کلوتریمازول تو گوشم می ریزم درد و سوزش داره علتش چیه لطفا راهنماییم کنیم ممنون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، درد و سوزش پس از استفاده از قطره کلوتریمازول ممکن است به دلیل حساسیت به دارو، آسیب یا زخم در کانال گوش، یا التهاب ناشی از عفونت باشد. این قطره معمولاً برای درمان عفونت‌های قارچی در گوش تجویز می‌شود، اما در برخی افراد ممکن است واکنش‌های غیرمعمول ایجاد کند. اگر درد ادامه داشت یا بدتر شد، توصیه می‌شود مصرف قطره را متوقف کرده و با پزشک خود مشورت کنید.

  2. بهار گفت:

    عفونت قارچی چیست

    1. همیار.دکترتو گفت:

      عفونت قارچی به بیماری‌هایی گفته می‌شود که توسط قارچ‌ها ایجاد می‌شوند. قارچ‌ها میکروارگانیسم‌هایی هستند که در محیط‌های مرطوب و گرم رشد می‌کنند و ممکن است پوست، ناخن‌ها، مخاط یا اعضای داخلی بدن را تحت تأثیر قرار دهند. عفونت قارچی می‌تواند سطحی یا سیستمیک باشد.

  3. ناشناس گفت:

    سلام وقت بخیر
    دکتر بنده حدود ۴۳ سال سن دارم و در ناحیه فوقانی معقد به قول دکتر برفک هستش و نیاز به جراحی سرپایی هست متأسفانه چون شغل بنده راننده ماشین سنگین هستم قبول نکردم الان بعد از ۲ سال ریشه زد و عفونت کرد اما بعد از ۳ تا ۴ روز خود به خود خوب شد خواستم بدونم کلوتریمازول مناسب برفک معقد هست یا که خیر … ممنون میشم اگه راهنمایی کنید .. یاحق 🌹🙏

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، وقت بخیر. برفک مقعد (عفونت قارچی) معمولاً به دلیل رشد قارچ کاندیدا در آن ناحیه ایجاد می‌شود. پماد کلوتریمازول می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای درمان عفونت‌های قارچی باشد، اما اگر برفک شما به این مرحله رسیده که عفونت کرده و ریشه‌دار شده، استفاده از پماد به‌تنهایی کافی نیست و ممکن است درمان موضعی و خوراکی ضدقارچ همراه با مراقبت دقیق‌تری نیاز باشد. از آنجایی که شغل شما نیازمند نشستن طولانی است، این موضوع می‌تواند شرایط را تشدید کند. بهتر است برای درمان قطعی و جلوگیری از عوارض بیشتر به پزشک مراجعه کنید و اگر جراحی سرپایی ضروری است، آن را انجام دهید تا مشکل به‌طور کامل رفع شود.

  4. B.r گفت:

    سلام ببخشید من قرص تاکرولیموس به صورت روزانه مصرف میکنم،الان یعنی نمیتونم پماد واژینال کلوتریمازول رو استفاده کنم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      مصرف قرص تاکرولیموس (که معمولاً برای کنترل سیستم ایمنی استفاده می‌شود) ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد، اما استفاده موضعی از پماد واژینال کلوتریمازول معمولاً ایمن است، زیرا جذب سیستمیک آن بسیار کم است و احتمال تداخل دارویی جدی وجود ندارد.

      نکات مهم:
      قبل از شروع مصرف، حتماً با پزشک خود مشورت کنید، به‌خصوص اگر به تازگی دچار عفونت شده‌اید یا سیستم ایمنی شما به دلیل مصرف تاکرولیموس سرکوب شده است.
      اگر حین استفاده از پماد دچار علائم غیرعادی مانند سوزش شدید یا واکنش‌های آلرژیک شدید، مصرف را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
      به طور کلی، با رعایت توصیه‌های پزشکی، استفاده موضعی کلوتریمازول برای شما مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

      متخصص زنان و زایمان

  5. میثم گفت:

    آیا کلوتریزون با روغن رزماری تداخل دارد؟ ممنون ک جواب بدین

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      کلوتریمازول (یک داروی ضد قارچ) و روغن رزماری معمولاً تداخل مستقیمی با یکدیگر ندارند. با این حال، در صورت استفاده همزمان، بهتر است این نکات را رعایت کنید:
      فاصله زمانی: اگر هر دو را روی پوست استفاده می‌کنید، بین آن‌ها فاصله زمانی بگذارید تا جذب کلوتریمازول مختل نشود.
      حساسیت پوستی: روغن رزماری ممکن است در برخی افراد باعث تحریک پوست شود. اگر همزمان استفاده می‌کنید، مراقب واکنش‌های پوستی باشید.

  6. مریم گفت:

    سلام. نوزاد من صورتش اگزما داره. دکتر کلوتریمازول ۱ درصد تجویز کرد روزی دوبار. زدم ولی حالت چرکی شد و چرک زرد میده و قرمز شده. آیا حساسیت داره؟ یا روند درمان هست؟ آیا مصرف رو قطع کنم؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر پس از استفاده از کلوتریمازول، ناحیه دچار قرمزی و ترشح چرکی زرد شده، این ممکن است نشان‌دهنده واکنش آلرژیک یا عفونت ثانویه باشد. در این صورت، بهتر است مصرف دارو را متوقف کنید و فوراً به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت بررسی شود. پزشک ممکن است داروی جایگزین یا درمان دیگری را توصیه کند.

      متخصص اطفال

  7. لیلا گفت:

    سلام وقت بخیر
    پماد کلوتریمازول واژینالی که قبلا باز و استفاده شده رو تا چه مدت میتونیم نگه داریم و استفاده کنیم ازش؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      بهتره یک ماه بعد از باز شدن مصرف شود.

  8. هادی گفت:

    آیا پماد کلوتریمازول واژینال را میشود موضعی مصرف کرد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      هادی عزیز
      بله
      پماد کلوتریمازول معمولاً برای درمان عفونت‌های قارچی واژن استفاده می‌شود و باید طبق دستور پزشک مصرف شود. استفاده موضعی در مناطق دیگر بدن ممکن است امکان‌پذیر باشد، اما بهتر است قبل از استفاده از هر دارویی به‌طور موضعی، با پزشک خود مشورت کنید تا از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری کنید.

  9. محمد گفت:

    از قطره برای باکتریای روی آلت تناسلی هم میشه استفاده کرد؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      محمد عزیز
      بله، بسته به نوع باکتری و تشخیص پزشک، ممکن است برخی قطره‌های آنتی‌بیوتیکی برای درمان عفونت‌های باکتریایی آلت تناسلی تجویز شوند. استفاده از هر نوع دارو باید تحت نظر پزشک باشد تا درمان مناسب و بدون عوارض جانبی انجام شود. از مصرف خودسرانه داروها پرهیز کنید و حتماً قبل از استفاده از هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

      متخصص اورولوژیست

  10. ناشناس گفت:

    سلام خستنه نباشید عرضم به حضوری دکتر درمانگاه رفتم داکتر به من گفت دستت قارچ داره ولی پیماد کلوتریمازول مصرف میکنم ولی هیچ تاثیر ندارد

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اولا نیاز به تشخییص دقیق تر دارد
      درمان قارچ زمان بر است
      قبل از مصرف پماد می توانید از شامپو و شوینده های ضد قارچ هم استفاده کنید
      زیر نظر متخصص باشید بهتر است

      متخصص پوست و مو