فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
کلومیپرامین یکی از داروهای ضدافسردگی سهحلقهای است که برای درمان اختلال وسواس فکری-عملی (OCD) و بهطور معمول افسردگی عمده، استفاده میشود. این دارو با مهار بازجذب سروتونین و نوراپینفرین در مغز، سطح این مواد را افزایش میدهد و به تنظیم تعادل شیمیایی مغز کمک میکند. مصرف کلومیپرامین میتواند به کاهش علائمی مانند افکار مزاحم و رفتارهای تکراری و کنترلنشده کمک کند. در ادامه این مطلب، با روش مصرف، نکات ایمنی و تداخلات دارویی کلومیپرامین بیشتر آشنا میشوید. برای راهنمایی بیشتر هم میتوانید با روانپزشک یا روانشناس حرفهای مشورت کنید.
قرص کلومیپرامین (آنافرانیل) چیست؟
کلومیپرامین یا آنافرانیل یک داروی ضد افسردگی سهحلقهای از گروه داروهای TCA (تریسایکلک آنتیدپرسانتها) است. تریسایکلک آنتیدپرسانتها مانند کلومیپرامین، مهارکننده قوی جذب مجدد سروتونین و نوراپی نفرین هستند. به همین دلیل میتوانند اثرات ضد افسردگی داشتهباشند. در افرادی که به افسردگی مبتلا نیستند، کلومیپرامین تأثیرات زیادی در تغییر خلق و خو ندارد و نباید بدون تجویز پزشک مصرف شود.
شناسنامه دارویی | توضیحات |
---|---|
کلومیپرامین چیست؟ | داروی کلومیپرامین (به انگلیسی Clomipramine) یک داروی ضد افسردگی است که برای درمان اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) استفاده میشود. |
نام عمومی دارو | کلومیپرامین (Clomipramine) |
نام تجاری | آنافرانیل (Anafranil) |
نوع دارو | ضد افسردگی سهحلقهای از گروه داروهای TCA (تریسایکلک آنتیدپرسانتها) |
فرمول شیمیایی | C19H23ClN2 |
دسته بندی بارداری | دسته C (هیچ مطالعه کافی و کنترلشدهای روی زنان باردار وجود ندارد) |
نیمه عمر | ۳۲ ساعت |
مکانیسم اثر | کلومیپرامین یک داروی ضد افسردگی سهحلقهای است که باعث مهار جذب مجدد انتقال دهندههای عصبی نوراپی نفرین و سروتونین توسط سلولهای عصبی میشود. |
بهترین شرایط نگهداری | در دمای اتاق، دور از رطوبت و گرما نگهداری شود. |
نحوه مصرف | معمولا در روزهای ابتدایی، ۱ قرص یا کپسول کلومیپرامین با غذا یا قبل از خواب مصرف میشود. |
اشکال دارویی | قرص خوراکی یا کپسول در دوزهای ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلیگرم |
داروهای هم گروه | امی تریپتیلین، آموکساپین، دسیپرامین، دوکسپین، ایمی پرامین، ماپروتیلین، نورتریپتیلن، پروتریپتیلین، تریمیپرامین |
نحوه مصرف قرص کلومیپرامین ۱۰ و ۲۵
نحوه مصرف قرص کلومیپرامین در بزرگسالان معمولا با دوز اولیه ۲۵ میلیگرم در شب همراه غذا آغاز میشود. سپس پزشک بهتدریج دوز را افزایش میدهد؛ برای مثال تا ۱۰۰ میلیگرم در روز طی دو هفته اول، با تقسیم دوزها همراه غذا برای کاهش عوارض گوارشی.
اگر نیاز باشد، پزشک ممکن است تا حداکثر ۲۵۰ میلیگرم در روز افزایش دهد که معمولا بهصورت یکبار روزانه در شب تجویز میشود. مصرف این دارو باید با پیشرفت تدریجی همراه باشد تا بدن بهخوبی به آن عادت کند.
تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان افسردگی یا دیگر اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است از مصرف خودسرانه یا تغییر دوز خودداری کنید.
موارد مصرف قرص کلومیپرامین: قرص کلومیپرامین برای چی خوبه؟
کلومیپرامین، یک داروی ضد افسردگی است که بیشتر برای درمان اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)، درمان افسردگی، اختلال پانیک و برخی اختلالات اضطرابی تجویز میشود. بهطور کلی موارد مصرف کلومیپرامین عبارت است از:
- درمان اختلال وسواس اجباری
- افسردگی عمده
- اختلال وحشت
- درد مزمن (بهعنوان مثال درد مرکزی، اختلال درد ایدیوپاتیک یا سردرد تنشی)
- اختلال اوتیسم
- لکنت زبان
- انزال زودرس
- سندرم قبل از قاعدگی
- اختلال توره
قرص کلومیپرامین ۱۰ برای چیست؟
قرص کلومیپرامین ۱۰ میلیگرم در ابتدا برای شروع درمان تجویز میشود و هدف آن کمک به تنظیم تدریجی سیستم سروتونین-نوراپینفرین در مغز است. این دوز اولیه مناسب افرادی است که تازه شروع به مصرف دارو میکنند یا حساسیت نسبت به دوزهای بالا دارند، مانند بیماران مسن یا با مشکلات کلیوی و کبدی . همچنین کسانی که دچار وسواس فکریعملی هستند و نیاز به شروع آرام برای پیشگیری از عوارض گوارشی و خوابآلودگی دارند، معمولا با این دوز یعنی قرص کلومیپرامین ۱۰ میلیگرمی شروع میکنند.
قرص کلومیپرامین ۲۵ برای چیست؟
دوز ۲۵ میلیگرم معمولا بهعنوان مرحله بعدی بعد از دوز ۱۰ میل آغاز میشود تا بدن آرام آرام به دارو عادت کند. این دوز مقدماتی برای بیشتر بیمارانی تجویز میشود که وسواس فکریعملی دارند و درمان طولانیمدت برایشان تجویز شده است . همچنین افرادی که عوارض اولیه دوز پایین را تحمل میکنند و دنبال بهبود آرام علائم هستند، از این دوز بهره میبرند. دوز روزانه ممکن است بهصورت دو بار تقسیم شده یا یکبار شب مصرف شود.
قرص کلومیپرامین ۵۰ برای چیست؟
دوز ۵۰ میلیگرم معمولا در هفته دوم یا سوم درمان استفاده میشود، زمانی که بدن تحمل بیشتری نسبت به دارو نشان میدهد . این دوز برای افرادی است که علائم OCD آنها هنوز کنترل نشده و پزشک تصمیم گرفته دوز را افزایش دهد. مصرفکنندگان این دوز که برای اولین بار مصرف را آغاز کردهاند، معمولا آن را یکبار در روز و ترجیحا شب مصرف میکنند تا اثر خوابآور آن در زمان مناسب قرار گیرد.
کلومیپرامین برای وسواس
کلومیپرامین یکی از موثرترین داروها برای درمان وسواس فکریعملی (OCD) شناخته میشود. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز کمک میکند افکار مزاحم کاهش پیدا کنند و رفتارهای تکراری کمتر شوند. معمولا درمان با دوز پایین شروع میشود تا بدن به دارو عادت کند، سپس دوز بهتدریج افزایش مییابد. بسیاری از افرادی که به مدت چند هفته از این دارو استفاده کردهاند، بهبود خوبی در کنترل افکار و رفتارهای وسواسی را تجربه کردهاند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت ncbi
Clomipramine is a tricyclic antidepressant (TCA) that primarily exerts therapeutic effects through potent serotonin reuptake inhibition. This medication is FDA-approved to treat obsessive-compulsive disorder (OCD) in patients aged 10 and older. Clomipramine’s off-label uses include depression, anxiety, insomnia, and chronic pain.
ترجمه فارسی:
کلومیپرامین یک داروی ضدافسردگی سهحلقهای (TCA) است که اثر درمانی اصلی خود را از طریق مهار قوی بازجذب سروتونین در مغز اعمال میکند. این دارو توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان اختلال وسواس فکریعملی (OCD) در بیماران ۱۰ سال به بالا تایید شده است. استفادههای غیررسمی (Off-label) از کلومیپرامین شامل درمان افسردگی، اضطراب، بیخوابی و درد مزمن نیز میشود.
قرص کلومیپرامین ۱۰ و ۲۵ برای زود انزالی
کلومیپرامین در مواردی برای درمان زودانزالی در مردان نیز استفاده میشود. این دارو با تأثیر بر سیستم عصبی مرکزی، زمان انزال را بهصورت کنترلشده افزایش میدهد. دوزهای پایین مانند قرص کلومیپرامین ۱۰ یا ۲۵ میلیگرم حدود یک تا دو ساعت قبل از رابطه جنسی مصرف میشوند، البته این روش مصرف باید حتما زیر نظر پزشک باشد. کسانی که به دنبال بهبود کنترل در رابطه جنسی هستند و از راهکارهای دیگر نتیجه نگرفتهاند، ممکن است از این روش بهره ببرند.
عوارض قرص کلومیپرامین چیست؟
مصرف کلومیپرامین مانند بسیاری از داروهای روانپزشکی ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. شایعترین آنها شامل خوابآلودگی، خشکی دهان، یبوست، تهوع و سرگیجه هستند. بعضی افراد ممکن است با افزایش وزن یا کاهش میل جنسی مواجه شوند.
در برخی از موارد، کلومیپرامین میتواند باعث تغییرات در ضربان قلب (طولانی شدن QT) و فشار خون شود که نیاز به نظارت پزشکی دارند. اگر علائمی مانند تپش قلب شدید، تغییرات خلقوخو یا علائم حساسیت دارویی ظاهر شدند، باید فورا با پزشک تماس بگیرید:
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- سردرد
- خستگی
- بیخوابی
- عصبانیت
- میوکلونوس (انقباض یا پرش عضلانی)
- افزایش تعریق
- تغییر در میل جنسی
- افزایش وزن
- خشکی دهان
- یبوست
- تهوع
عوارض مصرف طولانی مدت کلومیپرامین
یکی از عوارض مصرف طولانی مدت کلومیپرامین تاول زدن بدن است که ممکن است خطرناک باشد. در صورت ادامهدار یا آزاردهنده بودن عوارض جانبی با پزشک متخصص مشورت کنید:
- تحریک، خارش یا قرمزی پوست
- سوزش شدید سر دل
- ناتوانی در نعوظ یا حفظ آن
- درد یا تورم مفصل
- قرمزی صورت، گردن، بازوها و گاهی اوقات بالای قفسه سینه
- لرزش در پاها، بازوها یا دستها
- دوره های قاعدگی نامنظم
عوارض قطع ناگهانی قرص کلومیپرامین
قطع ناگهانی کلومیپرامین میتواند باعث بروز علائمی مانند اضطراب، بیخوابی، سردرد، تهوع و احساس گیجی شود. بسیاری از افراد هنگام قطع دارو دچار بازگشت علائم اصلی مانند افکار وسواسی یا افسردگی میشوند. به همین دلیل توصیه میکنیم کاهش دوز دارو بهصورت تدریجی و با مشورت پزشک انجام شود تا بدن بتواند به آرامی با شرایط جدید سازگار شود و عوارض ترک به حداقل برسند.
آیا قرص کلومیپرامین چاق کننده است؟
کلومیپرامین ممکن است در برخی افراد بهخصوص در درمانهای بلندمدت، باعث افزایش وزن شود. این افزایش وزن بیشتر بهدلیل اثر دارو بر اشتها، متابولیسم و کاهش فعالیت بدنی بهدلیل خوابآلودگی یا خستگی است. البته همه افراد این عارضه را تجربه نمیکنند و با داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم میتوان افزایش وزن را کنترل کرد. در صورت بروز تغییرات شدید وزنی، باید موضوع با پزشک مطرح شود.
موارد احتیاط و هشدار مصرف قرص کلومیپرامین
قبل از مصرف قرص کلومیپرامین اگر به این دارو یا داروی دیگری حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید:
- کلومیپرامین ممکن است روی ریتم قلب تأثیر بگذارد (طولانی شدن QT) که نیاز به بررسی و نظارت پزشک دارد.
- قبل از جراحی، به پزشک یا دندانپزشک بگویید که کلومیپرامین مصرف میکنید.
- افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی کلومیپرامین، بهخصوص خونریزی، سرگیجه و طولانی شدن QT حساس باشند.
- سیگار کشیدن سطح کلومیپرامین در خون را کاهش میدهد.
- اگر مشکلات خونی، تنفسی، روانی یا گوارشی دارید حتما قبل از مصرف دارو این موارد را با پزشک در میان بگذارید.
کلومیپرامین در بارداری و شیردهی
کلومیپرامین در بارداری در دسته C قرار دارد و بهطور معمول توصیه نمیشود، مگر در صورتی که فواید آن بیشتر از خطرات احتمالی باشد. قرص کلومیپرامین به شیر مادر منتقل میشود و ممکن است اثرات نامطلوبی روی نوزاد شیرخوار بگذارد.
موارد منع مصرف داروی کلومیپرامین
مصرف کلومیپرامین برای افرادی با سابقه صرع، مشکلات قلبی، اختلالات کلیوی یا کبدی باید با احتیاط انجام شود. این دارو نباید همزمان با مهارکنندههای MAO یا طی دو هفته پس از قطع آنها مصرف شود.
همچنین مصرف داروی کلومیپرامین در افراد زیر ۱۸ سال معمولا توصیه نمیشود مگر با تشخیص دقیق پزشک. کسانی که به داروهای ضدافسردگی سهحلقهای حساسیت دارند نیز نباید این دارو را مصرف کنند. قبل از شروع درمان باید پزشک را از همه شرایط پزشکی و داروهای مصرفی مطلع کرد.
آیا قرص کلومیپرامین خواب آور است؟
بله، کلومیپرامین میتواند باعث خوابآلودگی به خصوص در روزهای ابتدایی مصرف آن شود. به همین دلیل معمولا توصیه میشود این دارو را شبها و قبل از خواب مصرف کنید. این اثر خوابآور ممکن است برای افرادی که دچار بیخوابی هستند مفید باشد.
آیا قرص کلومیپرامین مرفین دارد؟
کلومیپرامین حاوی مورفین و مواد مخدر نیست. این دارو از طریق مسیرهای دارویی مختلف و تاثیر روی سطح سروتونین و نوراپی نفرین در مغز عمل میکند.
تداخلات دارویی قرص کلومیپرامین
اختلال یا تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی کلومیپرامین را تغییر دهد یا باعث افزایش بروز عوارض جانبی آن شود. برخی از داروهایی که عوارض جانبی کلومیپرامین را افزایش میدهند عبارتاند از:
- آبامتاپیر، بروموپرید
- آکلیدینیوم، آزلاستین (نازال)
- برومپریدول، سیمتروپیوم
- داپوکستین، دروندارون
- الوکسادولین، فکسینیدازول
- گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)
- فرآوردههای رادیو دارویی آیوبنگوان
- ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)
- لوسولپیرید، لینزولید
- متیلن بلو، اورفنادرین
- مهارکنندههای مونوآمینواکسیداز (ضدافسردگیها)
- اوکساتومید، اوکسوممازین
- پارالدهید، پیتولیسانت
- پتاسیم کلرید، پتاسیم سیترات
- پراملینتید، راساژیلین
- روفناسین، سافینامید
- سلژلین، تالیدومید
- تیوتروپیوم، اومکلیدینیوم
اشکال دارویی | تداخل دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|
قرص کلومیپرامین شهردارو ۲۵ میلیگرم | آبامتاپیر | خوابآلودگی |
قرص آبنیل ۷۵ میلیگرم | لوسولپیرید | سردرد |
قرص کلومیپرامین-امین ۱۰ میلیگرم | لینزولید | خستگی |
قرص آنافرانیل ۲۵ میلیگرم | متیلن بلو | بیخوابی |
قرص کلومیپرامین-سها ۵۰ میلیگرم | اورفنادرین | عصبانیت |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قرص کلومیپرامین یک داروی مؤثر برای درمان وسواس فکریعملی، افسردگی و برخی اختلالات اضطرابی است. این دارو با تنظیم مواد شیمیایی در مغز کمک میکند علائم ذهنی و رفتاری کاهش پیدا کنند. کسانی که از اختلالات روانی رنج میبرند و نیاز به درمان دارویی دارند، ممکن است با تجویز پزشک از این دارو بهره ببرند. اما افرادی که مشکلات قلبی، سابقه تشنج یا حساسیت دارویی دارند باید با احتیاط و تنها با دستور پزشک آن را مصرف کنند. مصرف اصولی و پیگیری مداوم، شرط اصلی موفقیت درمان با کلومیپرامین است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام خواستم ببینم مصرف قرص کلوموپرامی با قرص ویگرا ضرر دارد یاخیر
سلام،
مصرف همزمان قرص کلومیپرامین و ویاگرا معمولاً تداخل جدی ایجاد نمیکند، اما هر دو دارو ممکن است روی فشار خون و قلب تأثیر داشته باشند. بهتر است قبل از مصرف همزمان این داروها حتماً با پزشک یا داروساز مشورت کنید تا بر اساس شرایط فردی شما ارزیابی و راهنمایی دقیق انجام شود. مراقبت و توجه به هرگونه علائم غیرمعمول هنگام مصرف مهم است.
با سلام خدمت شما
لطفا دارویی ک انتقال حس لامسه رو از آلت مردانه کم کنه و روی نعوظ تاثیر منفی نداشته باشه معرفی کنید ممنونم
سلام! برای کاهش حساسیت در ناحیه آلت تناسلی بدون تاثیر منفی بر نعوظ، معمولاً داروهایی با خاصیت بیحسی موضعی مانند کرمها یا اسپریهای بیحسکننده استفاده میشوند. این داروها معمولاً به صورت موضعی اعمال میشوند و میتوانند حساسیت را کاهش دهند بدون اینکه تاثیر منفی بر نعوظ داشته باشند. با این حال، توصیه میکنم قبل از استفاده از هر نوع دارویی، به ویژه برای مسائل جنسی، با پزشک متخصص مشورت کنید تا داروی مناسب با توجه به شرایط شما تجویز شود.
متخصص اورولوژیست
سلام من دو ساله کلومیپرامین۲۵مصرف میکنم. الان اقدام برای بارداری بی ثمر بوده ایا تاثیر داره و بعد از قطع مصرف تا چند وقت اثرش هست؟
سلام،
کلومیپرامین یک داروی ضد افسردگی از گروه داروهای سهحلقهای است که ممکن است بر باروری تأثیر بگذارد. مصرف طولانیمدت این دارو میتواند بر ترشح هورمونها و عملکرد سیستم تولیدمثل تأثیر بگذارد، اما اثرات آن بر باروری بستگی به شرایط فردی هر بیمار دارد. برای افرادی که قصد بارداری دارند، معمولاً توصیه میشود که تحت نظر پزشک مصرف دارو قطع شود. پس از قطع دارو، معمولاً چند هفته تا چند ماه زمان لازم است تا دارو کاملاً از بدن خارج شود و اثرات آن از بین برود. پیشنهاد میشود برای مشاوره دقیقتر و تعیین زمان مناسب برای اقدام به بارداری، با پزشک خود مراجعه کنید.
متخصص زنان و زایمان
سلام آقای دکتر.من حدود یک سال است برای انزال زودرس از کلومیپرامین ۱۰استفاده میکنم و خوب هم جواب داده اما متاسفانه از زمانی که مصرف این دارو را شروع کردم نصف شب مچ دستم درد شدیدی میگیرد و خوابم را مختل کرده به نظر شما علتش چیست.سپاسگزارم
سلام
کلومیپرامین میتواند عوارضی مانند درد عضلانی و مفصلی ایجاد کند، که ممکن است دلیل درد مچ دست شما باشد. همچنین، این دارو ممکن است تاثیر روی اعصاب محیطی بگذارد و باعث گرفتگی یا التهاب عصب شود. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا دوز دارو را تنظیم کند یا جایگزین مناسبی پیشنهاد دهد. در این بین، تمرینات کششی، کمپرس گرم و ماساژ میتواند به کاهش درد کمک کند.
سلام آقای دکتر.من حدود یک سال است برای انزال زودرس از کلومیپرامین ۱۰استفاده میکنم و خوب هم جواب داده اما متاسفانه از زمانی که مصرف این دارو را شروع کردم نصف شب مچ دستم درد شدیدی میگیرد و خوابم را مختل کرده به نظر شما علتش چیست.سپاسگزارم
سلام.کلومیپرامین برای کسی که کیست و توده پستان دارد مضر نیست؟ به خاطر وسواس دکتر کلدمیپرامین ۷۵ تجویز کردند اما از عوارص این دارو درد و بزرگی پستان نوشته شده.به همین علت نخوردم
لطف میکنید راهنمایی بفرمایید
سلام.کلومیپرامین برای کسی که کیست و توده پستان دارد مضر نیست؟ به خاطر وسواس دکتر کلدمیپرامین ۷۵ تجویز کردند اما از عوارص این دارو درد و بزرگی پستان نوشته شده.به همین علت نخوردم
لطف میکنید راهنمایی بفرمایید
سلام، کلومیپرامین معمولاً برای درمان اختلالات اضطرابی و افسردگی استفاده میشود. این دارو ممکن است عوارضی مانند افزایش سایز پستانها یا حساسیت به آنها ایجاد کند، اما این عوارض معمولاً موقت هستند. در مورد افرادی که کیست یا توده پستان دارند، مهم است که پزشک خود را مطلع کنند، زیرا برخی داروها ممکن است تاثیرات ناخواستهای روی بافت پستان بگذارند. اگر نگرانی دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین گزینه درمانی برای شما را انتخاب کند.
متخصص زنان و زایمان