فهرست مطالب
- دیابت در کودکان چگونه است؟
- دلایل دیابت در کودکان
- دیابت نوع ۱ در کودکان و علائم آن
- دیابت نوع ۲ در کودکان و علائم آن
- علائم دیابت کودکان
- عوارض دیابت در کودکان چیست؟
- آزمایش تشخیص دیابت در کودکان
- درمان قطعی دیابت در کودکان
- رژیم غذایی مناسب برای دیابت کودکان
- پیشگیری از دیابت در کودکان
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
دیابت در کودکان بیماری سادهای نیست که به راحتی آن را نادیده بگیرید. این بیماری خاموش بدون علائم در بدن شروع میشود و به ناگهان متوجه آن خواهید شد. خستگی بیش از حد کودک تا جایی که انرژی لازم برای بازی را ندارد، شب ادراری و تکرر ادرار از جمله مشکلات و علائم شایع دیابت در کودکان هستند که در صورت مشاهده آنها باید بلافاصله با پزشک مشورت کنید.
در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این بیماری، دلایل و عوارض آن آشنا شوید. پیشنهاد ما این است که برای دریافت مشاوره دیابت به صورت آنلاین یا تلفنی و یا معاینه حضوری از متخصص غدد و دکتر کودکان در دکترتو کمک بگیرید.
دیابت در کودکان چگونه است؟
به نقل از «msdmanuals» زمانی که میزان گلوکز خون در بدن کودکان از حد نرمال بیشتر میشود، شانس ابتلا به دیابت در کودک ایجاد میشود. دیابت به دو نوع ۱ و ۲ تقسیم میشود و یکی از شایع ترین بیماری های غدد در انسان است. دیابت نوع ۱ یا دیابت تیپ ۱ بیشتر حاصل اختلالات ژنتیکی است و عمدتا در کودکان شیوع بیشتری دارد.
در دیابت نوع یک، غده لوزالمعده دیگر نمیتواند هورمون انسولین تولید کند. وقتی هم که انسولین نباشد، گلوکزی وارد سلولها نمیشود و به جایش در خون جمع میشود. نتیجه این اتفاق، ابتلا دیابت در کودکان است.
دیابت نوع دو نوعی بیماری قند است که به آن دیابت بزرگسالان هم میگویند. سبک زندگی امروزی، چاقی، عدم تحرک از جمله مواردی هستند که زنگ خطر را بهصدا درآوردهاند و متاسفانه ابتلا به دیابت نوع ۲ وارد رده سنی کودکان و نوجوانان هم شده است. نرخ ابتلا به دیابت تیپ دو در مقایسه با نوع یک بیشتر است.
میزان قند خون نرمال در کودکان چقدر باید باشد؟
میزان قند خون نرمال در نوزادان و کودکان زیر ۵ سال باید بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلیگرم باشد. این بازه برای کودکان ۶ تا ۹ ساله بین ۸۰ تا ۱۴۰ است. میزان قند خون نرمال در کودکان بالای ۱۰ سال باید بین ۷۰ تا ۱۲۰ باشد.
دلایل دیابت در کودکان
عمده موارد دیابت در کودکان از نوع دیابت تیپ ۱ است. دیابت نوع یک بیماری ژنتیکی و خود ایمنی است که ژنهای عامل بیماری از والدین به فرزند منتقل میشوند. سیستم ایمنی بدن در دیابت نوع یک در کودکان به سلولهای لوزالمعده حمله میکنند و آنها را از بین میبرند. با از بین رفتن سلولهای مسئول تولید انسولین دیگر بدن نمیتواند هورمون انسولین تولید کند. گلوکزی حاصل از مواد غذایی هم در خون جمع میشود و قند خون بالا میرود. از دیگر دلایل ابتلا به این بیماری میتوان به عفونت هم اشاره کرد که علائم بیماری چند هفته بعد از ابتلا بروز پیدا میکنند.
سبک غذایی و عادات زندگی ناسالم، ورزش نکردن و کم تحرکی از دلایل دیابت نوع ۲ در کودکان و بزرگسالان هستند. ژنتیک هم از دلایل این بیماری به شمار میآید. دیابت نوع ۲ با تغییر عادات زندگی و انتخاب سبک زندگی سالم قابل پیشگیری و کنترل است. این نوع از این بیماری ممکن است تا مدتها بدون علائم و نشانه باشد.
دیابت نوع ۱ در کودکان و علائم آن
به نقل از «nortonchildrens» ابتلا به دیابت نوع یک در کودکان یعنی بدن، انسولین کافی ندارد تا از گلوکز برای تامین سوختوساز استفاده کند. از علائم و نشانههای شایع دیابت نوع ۱ در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضعف و خستگی شدید
- بیآبی و تشنگی شدید
- دل پیچه و استفراغ
- درد شکمی
- تکرر ادرار
- تاری دید
- خوب نشدن زخمها
- کج خلقی و تغییر حالت سریع
- تغییرات قاعدگی
- کاهش وزن علی رغم پرخوری
- تپش قلب
- دمای بدن پایین
- کاهش فشار خون
- شب ادراری
- وجود ترشحات چسبناک در ادرار در کودکان ۲ تا ۳ ساله.
دیابت نوع ۲ در کودکان و علائم آن
دیابت نوع ۲ معمولا به تدریج پیشروی کرده و علائم خاموشی دارد که به راحتی قابل تشخیص نیستند. تا حدی که علائم دیابت نوع ۲ ممکن است اصلا تا مدت طولانی در کودکان دیده نشود. از نشانههای رایج ابتلا به دیابت تیپ دو در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضعف و خستگی بیش از حد
- تکرر ادرار
- افزایش گرسنگی
- تشنگی شدید
- دیر التیام پیدا کردن زخمها
- تیرگی پوست در قسمت زیر بغل، گردن
- عوارض دیابت کودکان.
ضعف و خستگی شدید، گرسنگی و تشنگی زیاد و علی رغم آن کاهش وزن کودک، دیر خوب شدن زخمها و تکرر ادرار از نشانههای شایع دیابت در کودکان است.
علائم دیابت کودکان
در بالا علائم انواع دیابت در کودکان را بررسی کردیم. در ادامه برخی دیگر از علائم این بیماری در کودکان را با هم مرور میکنیم.
علائم دیابت در کودکان زیر ۵ سال
از علائم این بیماری زیر ۵ سال به خصوص کودکان زیر ۲ سال و زیر ۳ سال میتوان به ترشحات چسبناک در ادرار اشاره کرد. به علاوه اینکه گاهی هم در کودکان زیر ۵ سال شاهد این هستیم که کودک به خاطر افت شدید قند خون از خواب بیدار نمیشود. در صورت بروز چنین اتفاقی باید بلافاصله آب میوه یا نوشیدنی شیرین همراه کمی شکر به کودک داده شود.
علائم پوستی دیابت در کودکان چیست؟
ابتلا به دیابت نوع دوم میتواند باعث ایجاد اختلالات پوستی در کودکان و بزرگسالان شود. تیرگی رنگ پوست در نواحی زیر بغل و گردن از علائم پوستی این بیماری به شمار میآید.
شب ادراری کودکان چه زمانه نشانه دیابت در کودکان است؟
اگر شب ادراری کودکان با تکرر ادرار، احساس خستگی و بی انرژی بودن در کودکان و تشنگی شدید همراه باشد میتوان این نوع شب ادراری را نشانه دیابت در کودکان دانست. علائم این بیماری معمولا دیر ظاهر میشوند. بنابراین با مشاهده نشانههایی مثل شب ادراری همراه با تکرر ادرار و تشنگی مفرط بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
عوارض دیابت در کودکان چیست؟
عدم کنترل این بیماری به عوارض کوتاه مدت و بلند مدت زیر ختم میشود:
عوارض کوتاه مدت دیابت در کودکان
در صورت ابتلا به این بیماری احتمالا شاهد عوارض زیر خواهید بود:
- تپش قلب
- افت قند خون
- عرق کردن
- رنگ پریدگی
- اضطراب
- بی حسی لبها و نوک انگشتان دست و پا
- خواب آلودگی
- گیجی و ضعف
- سردرد
- کاهش وزن
- ناشمرده صحبت کردن
- درد شکمی
- آسیب به سیستم قلبی و عروقی
- بروز بیماریهای چشمی
- آسیب رساندن به کلیهها و دیگر ارگانهای مهم بدن مانند کبد
- سطح بالای قند خون منجر به آسیب عصبی (نوروپاتی) میشود.
- خشکی پوست
- بیماریهای دهان و دندان.
عوارض بلند مدت دیابت
برای جلوگیری از عوارض بلند مدت دیابت باید میزان قند خون را به صورت منظم کنترل کنید. از عوارض بلند مدت دیابت میتوان به آسیب دیدگی عروق خونی کوچک و بزرگ اشاره کرده که به خاطر عدم کنترل قند خون در بلند مدت ایجاد میشود. میکرواسکولار (تخریب عروق خونی کوچک) و ماکرواسکولار (تخریب عروق خونی بزرگ) از عوارض بلند مدت ابتلا به دیابت هستند.
آزمایش تشخیص دیابت در کودکان
پزشک متخصص برای تشخیص این بیماری، انواع آزمایش قند خون مانند آزمایش گلوکز ادرار، آزمایش تحمل گلوکز (A1C)، و آزمایش قند خون برای دیابت نوع دوم را تجویز میکند. از آنجایی که علائم دیابت تیپ دو دیرتر ظاهر میشوند، تشخیص این نوع دیابت در کودکان گاهی ممکن است چندماهی طول بکشد. در مجموع آزمایشهای زیر برای تشخیص دیابت در کودکان توسط متخصص غدد اطفال تجویز میشوند:
- آزمایش A1C
- آزمایش قندخون ناشتا (fbs)
- آزمایش تحمل گلوکز(OGTT)
- آزمایش قند خون دوساعته
- آزمایش قند خون تصادفی
درمان قطعی دیابت در کودکان
این بیماری چه کودکان را درگیر کند چه بزرگسالان، درمان قطعی ندارد، اما خوشبختانه قابل کنترل است و فرد مبتلا میتواند زندگی طبیعی داشته باشد. تنها کاری که بیمار مبتلا باید انجام دهد، انتخاب سبک زندگی سالم است. در دیابت نوع اول، کودک باید انسولین تزریقی دریافت کند. انسولین خوراکی وجود ندارد، چراکه باعث از بین بردن شیره معده کودک میشود.
انسولین استنشاقی هم هست که باید بعد از تست ریه با غذا مصرف شود. هر چند که هنوز هم بهترین روش برای تاثیرگذاری انسولین در بلند مدت همان روش تزریق زیرپوستی انسولین است. پیشنهاد ما این است که برای دریافت مشاوره دارویی برای دیابت به صورت آنلاین و یا معاینه حضوری از متخصص غدد یا متخصص اطفال و یا دکترهای داروساز در دکترتو کمک بگیرید.
رژیم غذایی مناسب برای دیابت کودکان
غذای مناسب در زمان مناسب نقش بسیار مهمی در کنترل این بیماری دارد. رژیم غذایی در کنار فعالیت و تزریق انسولین نقش اول در کنترل و درمان دیابت نوع یک در کودکان را ایفا میکنند. در این میان کربوهیدراتها مهمترین مولفه برای حفظ تعادل رژیم غذایی در دیابتیها هستند به خصوص برای مبتلایان به دیابت تیپ یک برای تبدیل شدن به گلوکز.
کربوهیدراتها بر دو نوع کربوهیدرات شکر و کربوهیدرات نشاسته هستند که نشاستهایها در سیبزمینی، پاستا، نان و حبوبات پیدا میشوند. کربوهیدرات شکر هم در غذاهای شیرین. میزان کربوهیدرات مورد نیاز هر فرد بسته به میزان فعالیتش، سن و وزن فرق میکند.
در رژیم غذایی مناسب برای این بیماری، باید یک سوم غذا و نوشیدنیهای مصرفی از کربوهیدراتهای نشاستهای باشد. سه وعده غذا در روز باید شامل موارد زیر باشد:
- مواد مغذی غیرنشاستهای مثل هویج، سبزیجات، فلفل، گوجه و کلم بروکلی
- نشاستهایها مثل ذرت، سیبزمینی و نخود سبز
- میوهها مثل سیب، موز، انگور، توت، خربزه و پرتقال
- غلات کامل مثل برنج، حبوبات، ذرت، جو، کینوا، گندم، نان، ماکارونی.
مصرف پروتئین در رژیم غذایی دیابتی ها
مصرف مقدار کافی پروتئین در رژیم غذایی کودک مبتلا به دیابت اهمیت زیادی دارد. برخی از منابع خوب پروتئین برای این کودکان عبارت است از:
- مرغ یا بوقلمون بدون پوست
- ماهی
- گوشت فاقد چربی
- تخممرغ
- آجیل و بادام زمینی
- لبنیات بدون چربی
- ماست
- پنیر.
چربی های مفید برای دیابتی ها
برخی از چربیهای سالمی که افراد دیابتی میتوانند استفاده کنند عبارتاند از:
- آجیل و دانهها
- کلزا و روغن زیتون
- ماهی آزاد، ماهی تن
- آووکادو.
پیشگیری از دیابت در کودکان
برای پیشگیری از این بیماری میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- ترغیب کودک به داشتن عادات غذایی سالم، ایجاد تعادل در غذا خوردن، کاهش مصرف قند و کربوهیدراتهای تصفیه شده، کنترل وزن مناسب
- داشتن تحرک و فعالیت بدنی، ورزش منظم
- کم کردن زمان تماشای تلویزیون و بازیهای کامپیوتری
- تغذیه سالم و پرورش عادات غذایی سالم در کودک برای افزایش وزن سالم.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
میزان شیوع دیابت در کودکان در گذشته به نسبت امروز بسیار کمتر بود. علت اصلی افزایش میزان ابتلا به دیابت در کودکان عدم تحرک و دریافت کالری بیش از حد نیاز بدن است که به واسطه عادات زندگی ناسالم به وجود آمده است. علیرغم تمام پیشرفتهای علم پزشکی، هنوز هم درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. تنها راه چاره هم کنترل بیماری است تا از عوارض جدی دیابت جلوگیری نمود.
به علاوه اینکه با انتخاب سبک زندگی سالم و پرهیز از غذاهای آماده و فرآوری شده، حذف قند و شکرهای مصنوعی از رژیم غذایی، و ورزش منظم میتوان تا حدود زیادی از ابتلا به دیابت در کودکان و بزرگسالان جلوگیری کرد. پیشنهاد ما این است که برای دریافت مشاوره دیابت به صورت آنلاین و یا معاینه حضوری از بهترین فوق تخصص غدد و دکتر اطفال یا بهترین متخصص داخلی دکترتو کمک بگیرید. برای مشاوره میتوانید از دکتر اطفال آنلاین، دکتر داخلی آنلاین یا دکتر غدد آنلاین کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
پسرم یک سالو دوماهشه اب زیاد میخوره شب ادراری زیاد داره البته قبلش سرماخورد تب زیاد کرد ولی الان ۴یا۵شبه اب زیاد میخوره تب نداره ادراررشم زیاشده درحالی که بچم اصلا شب ادرار نداشت قندشم گرفتم ۹۰بود
سلام
احتمال اضطراب و یا التهاب مجاری ادرار وجود دارد
به متخصص اطفال مراجعه کنید
هنوز هیچ جا ثابت نشد عامل دیابت نوع یک چیه ولی تو این مقاله چندین بار میگید ژنتیکه چطور فقط شما به این نتیجه رسیدید؟
سلام
مقالات متعددی وجود دارد در مورد دیابت نوع ۱
تاثیر ژنتیک روی ابتلا به بیماری دیابت ۱ مشخص است
مقالات علمی و اندوکرینولوژی را مطالعه کنید
سلام دکتر روزتون بخیر
پسر ۱۱ سالم ،یکسال پیش وارد دوره بلوغ شده
آزمایش قند یکسال پیش قند ناشتا ۸۱ و قند سه ماهه ۴.۵ بوده
بعد شش ماه آزمایش تکرار شده .قند ناشتا ۹۰ و قند سه ماهه ۵.۶ بوده
دکتر توصیه کردن که قند مصرفیاش و کم کنید و دوباره آزمایش
بار سوم آزمایش قند ناشتا ۱۰۰ و قند سه ماهه ۵.۳ بوده
بنطرتون علتش چیه که با وجود مراقبت تغذیه ای قند ناشتا بالاتر رفته و قند سه ماهه کمتر شده
شب آزمایش یک بشقاب برنج و کباب خورده و ۱۲ ساعت ناشتایی کامل بوده البته موقع آزمایش استرس داشت
سلام
میزان قند خون نرمال در کودکان بالای ۱۰ سال باید بین ۷۰ تا ۱۲۰ باشد
استرس نقش مهمی در افزایش قند دارد
نگران نباشید
قند خون نرمال در کودکان معمولا بیشتر از بزرگسالان است
هزاران بار ممنون از پاسخگویتون
آیا نیازی به تکرار آزمایش نیست؟
ممکنه افزایش قند به خاطر شروع دوره بلوغش باشه ؟ چون هیچ علایم بالینی مربوط به قند نداره
Fbs 100 نرمال محسوب میشه یا پیش دیابت ؟
سلام مجدد
دو ماه بعد ازمایش تکرار شود
قند خون در این سن نرمال است
سلام دکتر روزتون بخیر
پسر ۱۱ سالم ،یکسال پیش وارد دوره بلوغ شده
آزمایش قند یکسال پیش قند ناشتا ۸۱ و قند سه ماهه ۴.۵ بوده
بعد شش ماه آزمایش تکرار شده .قند ناشتا ۹۰ و قند سه ماهه ۵.۶ بوده
دکتر توصیه کردن که قند مصرفیاش و کم کنید و دوباره آزمایش
بار سوم آزمایش قند ناشتا ۱۰۰ و قند سه ماهه ۵.۳ بوده
بنطرتون علتش چیه که با وجود مراقبت تغذیه ای قند ناشتا بالاتر رفته و قند سه ماهه کمتر شده
شب آزمایش یک بشقاب برنج و کباب خورده و ۱۲ ساعت ناشتایی کامل بوده البته موقع آزمایش استرس داشت
سلام
میزان قند خون نرمال در کودکان بالای ۱۰ سال باید بین ۷۰ تا ۱۲۰ باشد
استرس نقش مهمی در افزایش قند دارد
نگران نباشید
قند خون نرمال در کودکان معمولا بیشتر از بزرگسالان است
سلام دکتر روزتون بخیر
پسر ۱۱ سالم ،یکسال پیش وارد دوره بلوغ شده
آزمایش قند یکسال پیش قند ناشتا ۸۱ و قند سه ماهه ۴.۵ بوده
بعد شش ماه آزمایش تکرار شده .قند ناشتا ۹۰ و قند سه ماهه ۵.۶ بوده
دکتر توصیه کردن که قند مصرفیاش و کم کنید و دوباره آزمایش
بار سوم آزمایش قند ناشتا ۱۰۰ و قند سه ماهه ۵.۳ بوده
بنطرتون علتش چیه که با وجود مراقبت تغذیه ای قند ناشتا بالاتر رفته و قند سه ماهه کمتر شده
شب آزمایش یک بشقاب برنج و کباب خورده و ۱۲ ساعت ناشتایی کامل بوده البته موقع آزمایش استرس داشت
آیا fbs 100 نرماله یا پیش دیابت؟
نیازی به تکرار آزمایش هست؟
سلام
میزان قند خون نرمال در کودکان بالای ۱۰ سال باید بین ۷۰ تا ۱۲۰ باشد
استرس نقش مهمی در افزایش قند دارد
نگران نباشید
قند خون نرمال در کودکان معمولا بیشتر از بزرگسالان است
سلام روزتون بخیر
خواهش میکنم چند لحظه وقتتونو بمن بدین
پسری ۱۱ ساله دارم که سه ماه پیش آزمایش کامل خون دادن
قند ناشتا ۹۰ بوده و قند سه ماهه ۵.۶
چون قند سه ماهه توی رنج نزدیک به پیش دیابت بوده دکترگفتن بعد سه ماه تکرار بشه
تو این سه ماه قند مصرفیاش و کم کردیم و تا حدودی ورزش میکنه
آزمایش تکرار کردیم
قند ناشتا ۱۰۰ شده و قند سه ماهه ۵.۳
الان مشکل چیه؟؟
چرا با وجود رعایت شیرینی جات، قند ناشتاش بالاتر رفته و قند سه ماهه کمتر شده
کدوم قند معیار مناسبتری برای تشخیص هست ؟
موقع آزمایش ۱۲ ساعت کامل ناشتا بوده
سلام
در هر صورت طبیعی است
میزان قند خون نرمال در کودکان بالای ۱۰ سال باید بین ۷۰ تا ۱۲۰ باشد.
سلام
پسری ۱۱ ساله دارم که مادرزادی تک کلیه هست
آزمایش قند ناشتاش ۹۰ و قند دوساعته ۸۸ و قند سه ماهه ۵.۶ هست
باتوجه به اینکه قند سه ماه رده ۵.۷ تا ۶.۵ گفته شده که پیش دیابت هست. آیا پسرم مشکلی نداره؟ علت اینکه قند دوساعته بعد خوردن صبحانه از قند ناشتا چند واحد کمتره چیه؟
سلام
طبیعی است
نگران نباشید
احتمالا سلول ها حساس به انسولین هستند که چیز بدی نیست
واقعا ممنون از پاسخگویتون
یعنی نگران نباشم؟ با دستگاه تست قند خانگی هم هفته ای یکبار تست میکنم هربار قند ناشتا کمتر از ۹۰ و قند دوساعت بعد صبحانه چندین واحد کمتر شده حتی تا ۸۴ اومده
پس با این تفاسیر که هردو قند کمتر از ۹۰ هست چرا a1c ,۵.۶ و تقریبا بالا هست ؟
سلام
نگران نباشید
و دوماه دیگر در ازمایشگاه این ازمایش را تکرار کنید
سلام پسرم ساعت ۶ عصری قنادی خورد بعد ۴ ساعت البته خواب بود قندخونش ۱۳۴ است پسرم ۹سالشه طبیعی ایت
سلام
بله طبیعی است
سلام ببخشید دخترم ۶سال نیم است و ازمایش قندش ۱۲۶هست، و ما هم سابقه قند، در خانواده نداریم. خیلی نگرانم برایش میشه کمکم کنید. ممنونم
سلام
برای دخترتان طبیعی است
میزان قند خون نرمال در نوزادان و کودکان زیر ۵ سال باید بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ میلیگرم باشد. این بازه برای کودکان ۶ تا ۹ ساله بین ۸۰ تا ۱۴۰ است.
لطفا در مورد دیابت بعد کرونا در کودکان اگه اطلاعی دارید به اشتراک بگذارید🙏
دیابت بعد کرونا به علت مصرف کورتون می باشد و بهتره کودک شما تحت نظر متخصص غدد باشد.
متخصص غدد و متابولیسم