فهرست مطالب
شکستگی انگشت یک شکستگی شایع استخوان بوده و به دلیل آسیب یا ضعیف شدن استخوانها رخ میدهد. در زمان احتمال شکستگی استخوان، پزشک از تصویربرداری اشعه ایکس برای تشخیص شکستگی انگشت استفاده میکند. پس از تشخیص نیز درمانهایی در نظر گرفته میشود که شامل استفاده از آتل یا در ابتدا جراحی ترمیمی خواهد بود.
شما میتوانید در زمان تشخیص علائم شکستگی انگشت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا با قطعیت درباره آن چه برای شما اتفاق افتاده نظر دهد. در ادامه همه آن چیزی که لازم است درباره شکستگی انگشت بدانید را برای شما توضیح دادهایم. شما پس از خواندن این مطالب میتوانید از طریق وبسایت دکترتو اقدام به ثبت نوبت برای مشاوره با متخصص ارتوپد نمایید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد.
شکستگی انگشت چیست؟
شکستگی انگشت زمانی اتفاق میافتد که یک یا چند استخوان انگشت دست یا پا میشکند. افراد اغلب به دلیل آسیب دیدگی یا ضعیف شدن استخوان، دچار شکستگی استخوان در ناحیه انگشت میشوند.
استخوانهای کوچکی به نام فالانژ ساختار انگشتان را تشکیل میدهند. هر انگشت شامل سه فالانژ است، در حالی که انگشت شست شامل دو فالانژ است. هر یک از این استخوانها ممکن است دچار شکستگی شوند. شکستگی همچنین ممکن است در بند انگشتان اتفاق بیفتد، یعنی مفاصلی که استخوانهای انگشت در آن نقطه به هم میرسند.
درد ناشی از شکستگی انگشت را میتوان برای مدت کوتاهی با یخ و دارو تسکین داد. اما با اینحال باید در اسرع وقت به یک پزشک برای عکس برداری و تشخیص قطعی شکستگی مراجعه کرد. بسته به نوع و شدت شکستگی، پزشک ممکن است یک آتل برای تثبیت انگشت یا جراحی برای ترمیم شکستگی پیشنهاد کند.
انواع شکستگی انگشت
دو نوع مختلف شکستگی انگشت وجود دارد.
شکستگی انگشت | انواع | توضیحات |
---|---|---|
نوع اول شکستگی انگشت | شکستگی بدون تغییر وضعیت استخوان | انگشتی است که استخوانها میشکنند اما در وضعیت ثابتی باقی میمانند. |
نوع دوم شکستگی انگشت | جابجا شدن یا در رفتگی انگشت | به این معنی که استخوانهای انگشت از موقعیت طبیعی خود خارج میشوند. |
علائم شکستگی انگشت (نشانه های شکستگی انگشت)
اگر انگشت دست یا پا بشکند، اولین علامتی که مشاهده خواهید کرد شکل نامتقارن و عجیب انگشت خواهد بود. سایر علائم شکستگی انگشت نیز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کبودی
- بی حسی
- مشکل در خم کردن انگشت
- قرمزی انگشت
- سفتی
- تورم
در این شرایط ممکن است بتوانید انگشت خود را حرکت دهید اما حرکت دادن آن معمولا باعث درد میشود. گاهی اوقات درد کسل کننده خواهد بود و آنقدر نیست که بتوانید تحمل کنید. حتی اگر بتوانید درد را تحمل کنید، باید به یک پزشک مراجعه کنید. هر چه زودتر درمان شروع شود، شانس درمان موفقیت آمیز افزایش خواهد یافت.
در شکستگی استخوان پا ممکن است استخوانهای امتداد انگشت هم آسیب ببیند. در این شرایط شخص دچار شکستگی کف پا یا به طور جزئیتر شکستگی رقصنده (نوع شایع شکستگی کف پا) شود.
علائم شکستگی انگشت دست (شکستگی انگشتان دست)
در صورت شکستگی انگشت دست موارد زیر را مشاهده خواهید کرد:
- نوک انگشت شکسته متورم و حساس است.
- معمولاً خون در زیر ناخن جمع میشود (به نام هماتوم زیرانگوال (ناخن انگشت)).
- ناخن سیاه مایل به آبی به نظر میرسد و ممکن است بلند شده باشد.
- بستر ناخن که در زیر ناخن قرار دارد ممکن است پاره شده باشد.
- درد: این علامت معمولاً بارزترین علامت شکستگی انگشت است. علت دست درد میتواند شکستگی باشد. درد ممکن است ثابت یا متناوب باشد و با حرکت بدتر شود.
- تورم: ممکن است متوجه شوید که انگشت شما متورم شده است، به خصوص در اطراف ناحیه آسیب دیده
- کبودی: تغییر رنگ سیاه و آبی پوست ممکن است نشان دهنده شکستگی انگشت دست باشد.
علائم شکستگی انگشت پا (شکستگی انگشتان پا)
علائم شکستگی انگشت پا عبارتند از:
- ناتوانی در خم کردن انگشت پا
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی
- ناتوانی در راه رفتن یا وارد کردن وزن روی پای آسیب دیده (در این شرایط ممکن است علاوه بر انگشت شخص دچار شکستگی پا در استخوانهای دیگر پا شده باشد.)
- تورم بیش از حد در یک ناحیه موضعی
- درد ضربان دار و احساس درد فوق العاده شدید (علت پادرد میتواند شکستگی استخوان در این ناحیه باشد.)
- کبودی روی پوست و زیر ناخن پا
- ناتوانی در لمس انگشت پا بدون درد
- ظاهر کج یا تفاوت مشخص با همان انگشت پای مقابل
علت شکستگی انگشت
بیشتر شکستگی انگشتان در اثر جراحات ایجاد میشود. رایجترین شرایطی که منجر به شکستگی انگشتان میشوند عبارتند از:
- ضربه یک جسم سریع مانند توپ بیسبال به دست. در این شرایط ممکن است استخوانهای دیگر نیز آسیب ببینند و شخص دچار شکستگی دست شود.
- کوبیدن انگشت به جسمی سخت
- ضربهای که بر انگشت تأثیر میگذارد، مانند تصادف رانندگی
- استفاده از ابزارهایی مانند مته، اره برقی یا چکش.
تشخیص شکستگی انگشت
درد بارزترین علامت شکستگی انگشت بوده که ممکن است ثابت یا متناوب باشد یا حرکت بدتر شود. همچنین ممکن است متوجه شوید که انگشت شما متورم شده است، به خصوص در اطراف ناحیه آسیب دیده. تغییر رنگ سیاه و آبی پوست نیز ممکن است نشان دهنده شکستگی باشد.
اما به صورت کلی پس از مراجعه به پزشک، اشعه ایکس نه تنها برای تعیین اینکه آیا شکستگی انگشت وجود دارد یانه، بلکه برای تشخیص ماهیت و شدت شکستگی انجام میشود. پزشک باید تعیین کند که آیا شکستگی مفصل را درگیر کرده است یا خیر و در این صورت، آیا سطوح مفصلی در یک راستا قرار گرفتهاند یا نه.
عکس شکستگی انگشت
در تصویر زیر میتوانید عکس شکستگی انگشت دست را مشاهده کنید.
درمان شکستگی انگشت
درمان شکستگی انگشت بستگی به محل و شدت شکستگی دارد. پزشک همچنین بررسی میکند که آیا شکستگی انگشت پایدار است یا ناپایدار.
اگر شکستگی پایداری دارید، ممکن است پزشک انگشت آسیب دیده را آتل کند یا ممکن است آن را به انگشت کناری بچسباند. آتل انگشت را صاف نگه داشته و در زمان بهبودی از آن محافظت میکند. معمولاً با بهبودی انگشت شکسته، باید آتل را برای سه تا چهار هفته نگه داشت. همچنین باید تا دو هفته از فعالیتهای شدید خودداری شود، اما حرکت معمولاً در این مرحله بسیار مهم است. پزشک ممکن است فیزیوتراپی را برای کمک به بهبودی تجویز کند.
اگر شکستگی ناپایدار باشد هم ممکن است پزشک پس از تراز کردن قطعات شکستگی، انگشت را با یک آتل بیحرکت کند. معمولاً پزشکان این روش را تحت بی حسی موضعی انجام میدهند. آنها معمولاً یک محلول بی حسکننده به اعصاب پایه انگشت تزریق میکنند.
۱. جا انداختن و گچ گرفتن شکستگی انگشت
در برخی موارد پزشک تشخیص میدهد که انگشت شکسته دچار در رفتگی شده و تنها نیاز به جا انداختن دارد. در این موارد پس از جا انداختن، برای ثابت نگه داشتن انگشت آن را گچ میگیرند. گاهی هم نیازی به جا انداختن انگشت نبوده و فقط گچ گرفتن شکستگی برای چند هفته کافی است.
۲. آتل برای شکستگی انگشت
برای ثابت نگه داشتن انگشت از یک آتل استفاده میشود. استفاده و نگهداری آتل از گچ آسانتر است. آتل از تکان خوردن و حرکت انگشت شکسته جلوگیری میکند.
۳. جراحی شکستگی انگشت
در موارد زیر ممکن است انگشت شکسته نیاز به جراحی داشته باشد:
- آسیب به یک مفصل
- مشاهده تکههای استخوان شل
- شکستگیهای زیاد
- آسیب تاندون یا رباط
در طول جراحی انگشت، جراح از پیچها، صفحات کوچک و پینها برای نگه داشتن استخوانها در کنار هم استفاده میکند.
۴. استفاده از کمپرس سرد
باید یخ یا کیسه سرد را هر بار به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی انگشت شکسته قرار داد. این کار باید هر ۱ تا ۲ ساعت و به مدت ۳ روز انجام شود تا زمانی که تورم کاهش یابد. میتوان یک پارچه نازک بین یخ و پوست قرار داد تا از سرمای زیاد آن محافظت کرد. دقت داشته باشید که نباید آتل خیس شود.
۵. دارو برای درد شکستگی انگشت
در صورت نیاز از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن (پانادول، تیلنول) یا ایبوپروفن (ادویل، موترین) استفاده میشود. فعالیت ممکن است آسیب را تشدید کند و باعث افزایش درد شود، بنابراین بهتر است تا زمان ملاقات بعدی با جراح ارتوپد از دست آسیب دیده استفاده نشود.
۶. فیزیوتراپی بعد از شکستگی انگشت
بعد از باز کردن آتل یا گچ ممکن است پزشک برای بهبود مفاصل و کاهش ضعف عضلات فیزیوتراپی را تجویز کند. درمان ممکن است شامل الکتروتراپی برای کاهش درد، تورم و بهبودی سریعتر باشد. همچنین فیزیوتراپ یک برنامه شامل تمرینات کششی و تقویتی برای بهبود حرکت و قدرت مفاصل نیز ارائه میدهد.
شکستگی انگشت دست کودک
شکستگیهای ساده را در کودکان میتوان با آتل یا گچ گرفتن درمان کرد اما شکستگیهای پیچیدهتر ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. دانستن اینکه چه زمانی شکستگی کودک نیاز به جراحی دارد نیاز به تجربه ویژه پزشک در مورد ترومای کودکان دارد. اگر استخوان در نزدیکی صفحه رشد یا در نزدیکی آن شکسته شود، پزشک ممکن است شک کند که صفحه رشد آسیب دیده است. گچ گرفتن انگشت آسیب دیده یا آتل به نگه داشتن استخوان کودک در یک موقعیت کمک میکند تا بتواند به درستی بهبود یابد.
مراقبت از شکستگی انگشت در خانه
موارد زیر را در خانه رعایت کنید:
- سعی کنید انگشت را حرکت ندهید.
- ممکن است چسباندن انگشت آسیب دیده به انگشت کناری کمککننده باشد.
- برای کاهش تورم دست خود را بالا نگه دارید.
- یک کیسه یخ (یا یک کیسه نخود فرنگی یخ زده) را که در یک حوله پیچیده شده است به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه هر ۲ تا ۳ ساعت بمالید تا تورم کاهش یابد.
- اگر بریدگی وجود داشت، آن را با یک پانسمان تمیز بپوشانید.
برای شکستگی انگشت دست چی خوبه؟
آتل بندی موقت، یخ و کنترل درد، درمانهای حمایتی هستند. یک آتل بسازید تا انگشت خود را بیحرکت کنید، حتی اگر یک چوب بستنی یا خودکار در کنار آن قرار دهید و چیزی را دور چوب و انگشت خود بپیچید. آنقدر سفت نبندید که گردش خون را قطع کنید.
راه درمان ورم شکستگی انگشت دست و پا
تا جایی که میتوانید دست خود را بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. این کار به کاهش تورم کمک میکند. یخ یا کیسه سرد را هر بار به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی انگشت خود قرار دهید. سعی کنید این کار را هر ۱ تا ۲ ساعت برای ۳ روز یا تا زمانی که تورم کاهش یابد، انجام دهید.
مدت زمان بهبودی بعد از شکستگی انگشت
شکستگی انگشت معمولاً در عرض ۶ تا ۸ هفته بهبود مییابد، اما ممکن است بیشتر هم طول بکشد. ممکن است ۳ تا ۴ ماه طول بکشد تا قدرت و توانایی کامل ناحیه آسیبدیده بازگردد. پس از بهبودی، از انگشت یا شست خود به طور معمول استفاده کنید. حرکت دادن صحیح، از سفت شدن آن جلوگیری میکند.
عوارض شکستگی انگشت
عوارض شکستگی انگشت میتواند شامل سفتی مفصل، ناتوانی در چرخش، جوش نخوردن و عفونت باشد. البته این موارد بستگی به تشخیص و روند درمانی درست دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
در صورتی که دچار شکستگی انگشت (چه شکستگی انگشت دست و چه شکستگی انگشت پا) شدهاید، بهترین اقدام مراجعه به پزشک است. با اینحال در صورتی که به هر دلیلی مراجعه به پزشک با تاخیر مواجه شد سریعا از روشهای مراقبتی خانگی استفاده کنید تا شرایط تشدید پیدا نکند.
در چنین شرایطی قطعا که شما نیاز به یک پزشک متخصص باتجربه خواهید داشت. میتوانید بهترین متخصص ارتوپد را به کمک وبسایت دکترتو پیدا کنید. ممکن است پزشک شما را به فوق تخصص فیزیوتراپی هم ارجاع دهد. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص ارتوپد و همچنین مشاوره آنلاین دکتر متخصص فیزیوتراپی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام ایاعملی هست که انگشتی که براثرتیغه اره تقریبن قطع شده ولی الان خم نمیشه روبهبودبخشیدممنون ازراهنمایتون
سلام
بستگی به نوع و میزان جراحت
و میزان آسیب به مفاصل انگشتان دارد
زیر نظر پزشک باشید
متخصص ارتوپدی
سلام وقت بخیر
الان دوروزه انگشت دستم باد کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم
علائم شکستگی است
سلام وقتتون بخیر
انگشت لا در ماشین مونده و الان دوروزه باد کرده
ولی انگشتمو راحت تکون میخوره میتونم ثابت نگه دارم ایا شکسته است
همراه عزیز دکترتو
با توجه به توضیحاتی که دادید
و
در صورت درد و تورم
احتمال شکستگی وجود دارد
جدی بگیرید
عکس رادیولوژی ضروری است
متخصص ارتوپدی
سلام وقتتون بخیر
انگشت من با توپ برخورد کرده و باد کرده
ولی انگشتمو راحت تکون میخوره میتونم ثابت نگه دارم ایا شکسته است
سلام وقت بخیر
انگشت من با توپ فوتبال
برخورد کرده فقط ورم کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم ولی الان سه وروزه ورمش نخوابیده
آیا این شکسته است
سلام
در صورت درد و تورم
احتمال شکستگی وجود دارد
جدی بگیرید
عکس رادیولوژی ضروری است
متخصص ارتوپدی
سلام وقت بخیر
دست من با توپ فوتبال
برخورد کرده فقط ورم کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم ولی الان سه وروزه ورمش نخوابیده
آیا این شکسته است
متین عزیز
در صورت درد و تورم
احتمال شکستگی وجود دارد
جدی بگیرید
عکس رادیولوژی ضروری است
متخصص ارتوپدی
سلام وقت بخیر
دست من با توپ فوتبال
برخورد کرده فقط ورم کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم ولی الان سه وروزه ورمش نخوابیده یه ذره جایی که ورم کرده درد میکنه ایا این شکسته است
ممنون میشم بگید
سلام وقت بخیر
دست من با توپ بسکتبال برخورد کرده فقط ورم کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم ولی الان سه وروزه ورمش نخوابیده یه ذره جایی که ورم کرده درد میکنه ایا این شکسته است
ممنون میشم بگید
سلام وقت بخیر
دست من با توپ بسکتبال برخورد کرده فقط ورم کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم ولی الان سه وروزه ورمش نخوابیده یه ذره جایی که ورم کرده درد میکنه ایا این شکسته است
همراه عزیز دکترتو
با توجه به توضیحاتی که دادید
و
در صورت درد و تورم
احتمال شکستگی وجود دارد
جدی بگیرید
عکس رادیولوژی ضروری است
متخصص ارتوپدی
سلام وقت بخیر
دست من با توپ بسکتبال برخورد کرده فقط ورم کرده ولی راحت میتونم تکونش بدم ولی الان دوروزه ورمش نخوابیده یه ذره جایی که ورم کرده درد میکنه ایا این شکسته است
سلام
در صورت درد و تورم
انجام عکس رادیولوژی الزامی است
جدی بگیرید
متخصص ارتوپدی