فهرست مطالب
درمان سرطان سینه به نوع، مرحله و ویژگیهای زیستی تومور بستگی دارد و ممکن است از ترکیب چند روش استفاده شود تا بهترین نتیجه حاصل شود. امروزه پیشرفتهای قابل توجهی در روشهای درمانی سرطان سینه صورت گرفته است که باعث افزایش بقا و بهبود کیفیت زندگی بیماران شدهاند. این درمانها شامل جراحی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی، هورموندرمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی هستند. هدف از درمان، حذف یا کنترل توده سرطانی، جلوگیری از گسترش آن به سایر نقاط بدن و کاهش خطر عود مجدد است. در ادامه این مقاله، با تمامی روشهای درمان سرطان سینه و کاربرد هرکدام در مراحل مختلف بیماری آشنا خواهیم شد.
درمان سرطان سینه چگونه انجام میشود؟ (درمان سرطان پستان)
درمان سرطان سینه بسته به مرحله بیماری، نوع تومور، وضعیت گیرندههای هورمونی و شرایط عمومی بیمار متفاوت است. هدف اصلی درمان، از بین بردن سلولهای سرطانی، پیشگیری از گسترش بیماری و کاهش احتمال بازگشت آن در آینده است. خوشبختانه روشهای درمانی موثری وجود دارد که با توجه به نظر پزشک، ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر استفاده شوند. در ادامه این مطلب، روشهای مختلف درمان سرطان سینه از جمله جراحی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی، هورموندرمانی و سایر روشهای نوین را بررسی خواهیم کرد.
مسیر درمان بیمار عموما شامل ترکیبی از روشهای مختلف درمان است که بر اساس فاکتورهای زیر مشخص میشود:
- نوع فرعی تومور شامل وضعیت گیرندههای هورمونی تومور (ER، PR)، وضعیت HER2، وضعیت متاستاز گرههای لنفاوی
- مرحله سرطان
- مارکرهای ژنومی
- سن بیمار، وضعیت سلامتی، وضعیت یائسگی و ترجیحات بیمار
- وجود یا نبود جهشهای شناختهشده در ژنهای موروثی سرطان سینه مثل BRCA1 و BRCA2.
۱. جراحی سرطان سینه
جراحی سرطان پستان به چندین طریق مختلف انجام میشود که شامل موارد زیر است:
- برداشتن سرطان پستان (لامپکتومی): به این جراحی، عمل حفظ سینه نیز گفته میشود. جراح تومور و حاشیه کوچکی از بافت سالم اطراف را برمیدارد. برای برداشتن تومورهای کوچک این روش کاربرد دارد. برخی افراد با تومورهای بزرگ نیز ممکن است، قبل از جراحی شیمیدرمانی انجام دهند تا تومور را کوچک کرده و با روش لامپکتومی آن را کامل بردارند.
- برداشتن سینه در سرطان سینه (ماستکتومی): ماستکتومی عملی است که تمام بافت پستان را برمیدارد. در این روش بافت پستان، مجاری، بافت چربی، نوک سینه و نواحی اطراف سینه حذف میشوند. در تکنیکهای جدیدتر جراحی برای بهبود ظاهر سینه از موارد انتخابی استفاده میکنند. ماستکتومی محافظ پوست و ماستکتومی محافظ نوک سینه به طور فزایندهای متداول هستند.
- برداشتن سرطان غده لنفاوی سینه (بیوپسی گره نگهبان): پزشک برای تشخیص این که سرطان به غدد لنفاوی رسیده است یا نه، قسمتی از غدد لنفاوی که سرطان اول به آن میرسد، برمیدارد. اگر هیچ سلول سرطانی در این غدد لنفاوی نباشد، احتمال سرطانی بودن سایر غدد لنفاوی بسیار اندک است.
- برداشتن چندین غدد لنفاوی سرطان سینه (برش غدد لنفاوی زیربغل): اگر سرطان در غدد لنفاوی نگهبان یافت شود، غدد لنفاوی اضافی در زیربغل نیز باید خارج شوند.
- برداشتن هر دو سینه: برخی از زنان مبتلا به سرطان در یک پستان ممکن است پستان سالم خود را نیز بردارند (ماستکتومی پیشگیرانه طرف مقابل). بهخصوص در شرایطی که خطر ابتلا به سرطان به دلیل استعداد ژنتیکی یا سابقه خانوادگی بیشتر باشد. در بسیاری از زنان که به سرطان در یک سینه مبتلا میشوند، سینه دیگر سالم باقی میماند. به همین دلیل باید برای انجام این جراحی با متخصص زنان صحبت کنید.
متن انگلیسی: «Surgery is usually the first type of treatment for breast cancer. The type of surgery you have will depend on the type of breast cancer you have.
از سایت nhs
Surgery is usually followed by chemotherapy or radiotherapy or, in some cases, hormone or targeted therapies.»
ترجمه فارسی: «جراحی معمولا اولین نوع درمان برای سرطان سینه است. نوع جراحی شما به نوع سرطان سینه شما بستگی دارد. جراحی معمولاً با شیمی درمانی یا رادیوتراپی یا در برخی موارد هورمون درمانی یا درمانهای هدفمند انجام میشود.»
جراحی بازسازی سینه
نداشتن سینه یا ناهماهنگی شکل سینهها بعد از درمان برای بسیاری از خانمها ناراحتکننده است. و اینجاست که جراحی بازسازی سینه برای اصلاح شکل سینه مطرح میشود. بازسازی سینه دو نوع دارد:
- بازسازی فوری را میتوان همزمان با ماستکتومی انجام داد.
- بازسازی تاخیری بعد از بهبود زخمها انجام میشود.
بازسازی سینه را میتوان با گذاشتن پروتز سینه یا با استفاده از بافتی از قسمت دیگری از بدن برای ایجاد یک سینه جدید انجام داد.
انواع مختلفی از جراحی ترمیمی وجود دارد، اما گزینههای روی میز برای شما به وضعیت پزشکی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. اگر به فکر انجام جراحی ترمیمی هستید، ایده خوبی است که قبل از ماستکتومی یا BCS در مورد آن با جراح سینه و جراح پلاستیک صحبت کنید. این مشورت به تیم جراحی زمان میدهد تا بهترین گزینهی درمانی را برای شما برنامهریزی کنند.
جراحی سینه با حفظ پستان
جراحی حفظ پستان، جراحی برای برداشتن سرطان و همچنین برخی از بافت های طبیعی اطراف آن انجام میشود. به این جراحی را لامپکتومی، کوادرانکتومی، ماستکتومی جزئی یا ماستکتومی سگمنتال هم میگویند.
جراحی حفظ سینه از لامپکتومی یا برداشتن موضعی گسترده، که در آن تومور و کمی بافت اطراف سینه برداشته میشود، تا ماستکتومی جزئی یا کوادرانکتومی، که در آن تا یک چهارم سینه برداشته میشود، متغیر است. اگر جراحی حفظ پستان انجام دهید، مقدار بافت سینه که برداشته می شود به موارد زیر بستگی دارد:
- نوع سرطان
- اندازه تومور
- محل قرارگیری تومور در سینه
- مقدار بافت اطراف که باید برداشته شود
- اندازه سینه
جراح همیشه مقداری از بافت سالم سینه در اطراف تومور را هم برمیدارد، و برای وجود سرطان آزمایش میکند. اگر سرطان در بافت سالم وجود نداشته باشد، احتمال بازگشت سرطان کمتر است. اگر سلولهای سرطانی در بافت اطراف یافت شوند، ممکن است نیاز باشد که بافت بیشتری از سینه شما برداشته شود یا حتی پزشک انجام ماستکتومی را پیشنهاد دهد. اگر سرطان نسبت به اندازه سینه شما کوچک باشد، جراحی حفظ پستان توصیه می شود. جراح تومور و لبهای از بافت سینه را برمیدارد، در حالی که تا آنجا که ممکن است بافت سینه باقی میماند. با این عمل ممکن است اندازه و شکل سینه و موقعیت نوک پستان را تغییر کند.
پس از انجام عمل جراحی حفظ پستان، معمولاً برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده رادیوتراپی کل سینه انجام میشود. حتی ممکن است شیمیدرمانی، درمان هدفمند یا هورمون درمانی هم توصیه شود.
ماستکتومی برای درمان سرطان سینه
ماستکتومی یکی از روشهای اصلی جراحی برای درمان سرطان سینه است که در آن بخشی یا تمام بافت سینه برای جلوگیری از گسترش سرطان برداشته میشود. انتخاب نوع ماستکتومی به عوامل مختلفی از جمله مرحله سرطان، وضعیت ژنتیکی بیمار، محل و اندازه تومور، و ترجیح شخصی بیمار بستگی دارد. در سالهای اخیر، تکنیکهای جراحی پیشرفتهتری توسعه یافتهاند که نهتنها به هدف درمانی توجه دارند، بلکه جنبههای زیباییشناختی و کیفیت زندگی پس از جراحی را نیز مدنظر قرار میدهند. در این بخش به بررسی رایجترین انواع ماستکتومی و کاربرد هر یک میپردازیم.
ممکن است ماستکتومی به شما پیشنهاد شود اگر:
- سرطان در بیش از یک ناحیه از پستان وجود دارد
- سرطان در مقایسه با اندازه سینه بزرگ است
- شما قبلاً برای درمان در همان سینه پرتودرمانی انجام دادهاید و بنابراین نمی توانید دوباره آن را انجام دهید.
- در بررسی بافتهای اطراف حاشیهی واضحی از سلولهای سالم وجود نداشته باشد.
- در زمان تشخیص سرطان سینه مشخص میشود که جهش ژن BRCA1 یا BRCA2 را دارید. در این صورت ممکن است تصمیم بگیرید که ماستکتومی را به جای جراحی حفظ پستان انجام دهید، به خصوص اگر نتوانید پرتودرمانی انجام دهید.
ماستکتومی با حفظ پوست (Skin-sparing mastectomy):
در این روش بافت سینه برداشته میشود ولی پوست آن حفظ میگردد، که برای بازسازی فوری سینه مناسب است و نتایج زیبایی بهتری دارد.
ماستکتومی با حفظ نوک پستان (Nipple-sparing mastectomy):
در این نوع، نوک پستان و هاله اطراف آن حفظ میشود و مناسب زنان با برخی جهشهای ژنتیکی خاص است؛ تصمیمگیری به محل و اندازه تومور بستگی دارد.
ماستکتومی دوبل (Double mastectomy):
برداشتن هر دو سینه، معمولاً برای زنانی با ریسک بالای سرطان یا جهشهای ژنتیکی انجام میشود و خطر عود را کاهش میدهد.
ماستکتومی رادیکال (Radical mastectomy):
برداشتن کامل بافت سینه، عضلات قفسه سینه و غدد لنفاوی زیر بغل؛ این روش برای موارد خاص سرطان پیشرفته کاربرد دارد.
ماستکتومی جزئی یا سگمنتال (Segmental/Partial mastectomy):
فقط بخش درگیر تومور و اطراف آن برداشته میشود. برای تومورهای کوچک مناسب است و معمولاً با پرتودرمانی همراه است.
ماستکتومی ساده (Simple mastectomy):
کل سینه شامل نوک، هاله و پوست برداشته میشود اما غدد لنفاوی دستنخورده باقی میمانند؛ بیشتر در مراحل اولیه یا بهصورت پیشگیرانه کاربرد دارد.
ماستکتومی پیشگیرانه (Prophylactic mastectomy):
سینه سالم برای پیشگیری در زنان با ریسک بالا یا جهشهای ژنتیکی برداشته میشود تا خطر بروز سرطان بهطور قابلتوجهی کاهش یابد.
جراحی برداشتن غدد لنفاوی برای درمان سرطان سینه
یکی از مراحل مهم در درمان و تعیین مرحله سرطان پستان، ارزیابی وضعیت غدد لنفاوی زیر بغل است. هنگامی که سرطان سینه متاستاز میدهد، اولین محل گسترش معمولاً غدد لنفاوی ناحیه زیر بغل یا اطراف استخوان ترقوه هستند. بررسی این غدد قبل از جراحی با سونوگرافی زیر بغل انجام میشود. اگر در سونوگرافی غدد لنفاوی غیرطبیعی دیده شود، معمولاً نیاز به بیوپسی یا برداشت جراحی غدد لنفاوی (تشریح زیر بغل) برای بررسی دقیقتر داریم. این بررسیها برای تعیین مرحله سرطان و تصمیمگیری در مورد درمانهای بعدی اهمیت حیاتی دارد.
دو روش اصلی برای جراحی غدد لنفاوی عبارتاند از:
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (SLNB)
در این روش، ابتدا یک ماده رنگی یا رادیواکتیو به اطراف تومور تزریق میشود. این ماده از طریق مسیر لنفاوی حرکت کرده و به غددی میرسد که احتمال دارد اولین محل گسترش سلولهای سرطانی باشند. این غدد بهعنوان “نگهبان” شناخته میشوند. جراح با استفاده از پروب خاص یا با مشاهده رنگ، آنها را شناسایی و برمیدارد. اگر این غدد فاقد سلولهای سرطانی باشند، احتمال درگیری سایر غدد کمتر است و نیازی به برداشتن تعداد زیادی از آنها نخواهد بود. این روش کمتر تهاجمی است و عوارض کمتری دارد.
تشریح غدد لنفاوی زیر بغل (ALND)
در این روش که معمولاً زمانی انجام میشود که SLNB نشاندهنده وجود سرطان در غدد نگهبان باشد، جراح بین ۱۰ تا ۲۰ غده لنفاوی از ناحیه زیر بغل را برمیدارد. این روش گستردهتر است و امروزه به دلیل پیشرفت در روش SLNB، کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. اما در مواردی مانند سرطانهای پیشرفته یا عودکننده، همچنان انتخاب مناسبی است.
عوارض جانبی احتمالی هر دو نوع جراحی شامل موارد زیر است:
- سفتی یا کاهش دامنه حرکت در بازو یا شانه
- بیحسی یا گزگز در بازو، شانه، زیر بغل و قسمتهایی از قفسه سینه
- لنفادم (تورم بازو ناشی از تجمع مایع لنفاوی)
- سروما (تجمع مایع در محل جراحی)
پیشگیری و درمان بهموقع این عوارض با فیزیوتراپی، تمرینات مناسب و مراقبتهای بعد از جراحی امکانپذیر است. انتخاب روش مناسب جراحی بستگی به مرحله سرطان، درگیری غدد لنفاوی و شرایط عمومی بیمار دارد و باید توسط تیم درمانی تصمیمگیری شود.
کدام جراحی سرطان سینه بهتر است؟ جراحی حفظ پستان یا ماستکتومی؟
بسیاری از زنان مبتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه میتوانند بین انجام جراحی حفظ پستان و ماستکتومی یکی را انتخاب کنند. مزیت اصلی جراحی حفظ پستان یا BCS این است که مقدار زیادی از سینه حفظ میشود. اما اغلب بعد از این جراحی نیاز به پرتودرمانی است. در حالیکه زنانی که برای سرطانهای اولیه ماستکتومی میکنند، کمتر به پرتو درمانی نیاز دارند. برای برخی از زنان، به دلیل نوع سرطان سینه، اندازه بزرگ تومور، درمان قبلی با پرتو یا برخی عوامل دیگر، ماستکتومی گزینه بهتر یا تنها گزینهی درمان است. برخی از زنان ممکن است نگران این باشند که انجام یک جراحی جزئیتر، ممکن است خطر عود سرطان را افزایش دهد. مطالعات نشان دادهاند که جراحی با حفظ پستان و رادیوتراپی بعد از جراحی به اندازه ماستکتومی کامل در درمان سرطان پستان در مراحل اولیه موفقیتآمیز است.
۲. پرتودرمانی سرطان سینه
پرتودرمانی یکی از روشهای اصلی درمان سرطان سینه است که با استفاده از پرتوهای پرقدرت انرژی مانند اشعه ایکس یا پروتون، سلولهای سرطانی را هدف قرار داده و از بین میبرد. این درمان به دو روش تابش خارجی (External Beam Radiation Therapy) که پرتوها از طریق دستگاهی از خارج بدن به محل تومور تابیده میشوند، و براکیتراپی (تابش داخلی) که با قرار دادن مواد رادیواکتیو درون بدن انجام میشود، قابل اجراست. پرتودرمانی معمولاً پس از لامپکتومی برای از بین بردن سلولهای باقیمانده استفاده میشود و در صورت خطر پایین عود، ممکن است براکیتراپی جزئی پستان بهجای پرتودرمانی کامل انجام شود. در برخی موارد مانند تومورهای بزرگتر یا درگیری غدد لنفاوی، پرتودرمانی پس از ماستکتومی نیز به کار میرود. روشهای نوینی مانند پرتودرمانی حین جراحی و پروتونتراپی نیز در برخی مراکز درمانی پیشرفته استفاده میشوند. دوره پرتودرمانی بسته به روش انتخابی بین ۳ روز تا ۶ هفته متغیر است و عوارض آن ممکن است شامل خستگی، التهاب پوستی شبیه آفتابسوختگی، تورم یا سفتی بافت پستان باشد. پزشک با توجه به نوع و مرحله سرطان، بهترین برنامه پرتودرمانی را برای بیمار انتخاب میکند.
عوارض پرتودرمانی سرطان سینه
پرتودرمانی روشی بدون درد است اما میتواند عوارضی هم برای بیمار داشته باشد که عبارتاند از:
- خستگی
- بثورات قرمز مانند آفتاب سوختگی در محل پرتودرمانی
- تورم یا سفتتر شدن بافت سینه
برخی از عوارض نادر پرتودرمانی سرطان سینه عبارتاند از:
- آسیب به قلب یا ریهها
- سرطانهای دوم در ناحیه تحت درمان در اثر تابش پرتو.
پرتودرمانی برای کدام بیماران مناسب است؟
پرتودرمانی یکی از روشهای رایج درمان سرطان سینه است که بهویژه در مراحل اولیه بیماری، معمولاً پس از جراحی انجام میشود. هدف اصلی آن از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده و کاهش خطر عود سرطان در ناحیه سینه است. پرتودرمانی همچنین برای بیمارانی کاربرد دارد که سرطان سینه آنها با جراحی قابل برداشتن نیست یا سرطان به اندامهای دورتر مانند استخوان، ریه، مغز یا کبد متاستاز داده است. با این حال، در برخی موارد پرتودرمانی توصیه نمیشود؛ برای مثال، در زنان باردار یا افرادی که به بیماریهای بافت همبند مانند اسکلرودرمی مبتلا هستند، به دلیل افزایش حساسیت به عوارض جانبی این روش. تصمیمگیری درباره استفاده از پرتودرمانی باید با درنظر گرفتن وضعیت بیمار، مرحله بیماری و نظر تیم درمانی انجام شود.
۳. شیمی درمانی سرطان سینه
شیمی درمانی یکی از روشهای مؤثر در درمان سرطان سینه است که با استفاده از داروهای ضدسرطان، سلولهای سرطانی را هدف قرار داده و از بین میبرد. این داروها ممکن است بهصورت تزریقی یا خوراکی تجویز شوند و در گردش خون پخش شده و به سلولهای سرطانی در سراسر بدن حمله میکنند. پزشکان معمولاً شیمیدرمانی را در چند موقعیت توصیه میکنند: پس از جراحی (شیمیدرمانی کمکی) برای کاهش احتمال بازگشت سرطان، یا پیش از جراحی (شیمیدرمانی نئوادجوانت) بهمنظور کوچک کردن تومور و تسهیل روند جراحی. در مواردی که سرطان به دیگر اندامها گسترش یافته باشد، از این روش برای کنترل پیشرفت بیماری و کاهش علائم استفاده میشود. انتخاب داروها، مدت درمان و تعداد دورهها بسته به نوع و مرحله سرطان، سن بیمار و سلامت عمومی او تعیین میشود. استفاده از شیمیدرمانی اغلب در ترکیب با روشهای دیگر مانند جراحی، پرتودرمانی یا هورموندرمانی انجام میشود تا اثربخشی درمان افزایش یابد.
برای درمان سرطان از شیمیدرمانی به روشهای زیر استفاده میشود:
- بعد از جراحی برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه: اگر خطر بازگشت سرطان یا متاستاز به قسمتهای دیگر بدن وجود داشته باشد، ممکن است پزشک بعد از جراحی از شیمیدرمانی برای کاهش احتمال عود سرطان استفاده کند.
- قبل از جراحی برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه: شیمی درمانی گاهی قبل از جراحی در زنانی که تومورهای سینه بزرگی دارند هم انجام میشود. در شیمی درمانی قبل از عمل هدف کوچک کردن تومور به اندازهای است که برداشتن آن با جراحی آسانتر شود.
- برای درمان سرطان سینه در مراحل پیشرفته یا سرطان متاستاتیک: شیمی درمانی در زنانی که سرطان آنها به سایر قسمتهای بدن متاستاز کردهاست هم استفاده میشود. ممکن است از شیمی درمانی برای کنترل سرطان و کاهش علائم بیمار استفاده شود.
عوارض شيمی درمانی سرطان سينه چیست؟
عوارض جانبی شیمی درمانی به نوع داروها بستگی دارد. شایعترین عوارض شامل ریزش مو، تهوع، استفراغ، خستگی و افزایش خطر ابتلا به عفونت هستند. برخی عوارض جانبی کمیاباند. این عوارض شامل یائسگی زودرس، ناباروری (در صورت یائسگی)، آسیب به قلب و کلیهها، آسیب عصبی و بهندرت سرطان سلولهای خونی است.
تعداد جلسات شيمی درمانی در سرطان سينه چقدر است؟
شیمی درمانی برای سرطان سینه معمولاً در دورههای درمانی کوتاهی انجام میشود. به طور معمول، شما هر سه هفته یک بار به بیمارستان میروید و این کار تا زمانی که چهار یا شش جلسه درمانی داشته باشید تکرار میشود.
۴. هورمون درمانی برای سرطان
هورموندرمانی یکی از روشهای مؤثر در درمان سرطان سینهای است که سلولهای آن به هورمونهای جنسی زنانه مانند استروژن یا پروژسترون وابستهاند. این نوع سرطانها که به آنها گیرنده استروژن مثبت (ER+) یا گیرنده پروژسترون مثبت (PR+) گفته میشود، میتوانند با قطع اثر این هورمونها کنترل شوند. هورموندرمانی معمولاً برای کاهش احتمال عود سرطان پس از جراحی و درمانهای اصلی، یا برای کنترل رشد تومور در مراحل پیشرفته یا متاستاز به کار میرود. روشهای این درمان شامل داروهایی است که مانع از اتصال استروژن به گیرندههای سلول سرطانی میشوند (مانند تاموکسیفن)، داروهایی که از تولید استروژن پس از یائسگی جلوگیری میکنند (مانند مهارکنندههای آروماتاز)، و همچنین جراحی یا داروهایی که تولید هورمون در تخمدانها را متوقف میکنند. عوارض شایع هورموندرمانی شامل گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن است و در مواردی ممکن است با عوارض جدیتری مانند نازک شدن استخوانها یا افزایش خطر لخته شدن خون همراه باشد. با توجه به نوع و مرحله سرطان، پزشک مناسبترین دارو یا روش را برای هر بیمار انتخاب میکند.
۵. درمان سرطان سینه با گیاهخواری
خوردن میوه و سبزیجات میتواند به پیشگیری از انواع سرطان کمک کند. رژیم غذایی با درمان سرطان پستان به طور مستقیم در ارتباط نیست. اما با رژیم غذایی درست میتوان سطح هورمونها را تنظیم کرد. از طرف دیگر رژیم غذایی به تناسباندام کمک میکند. چاقی یکی از عوامل ابتلا به سرطان سینه است.
۶. درمان سرطان سينه با طب سنتی
درمان سرطان سینه باید تحت نظر پزشک متخصص و با روشهای علمی مانند جراحی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی و درمانهای هدفمند انجام شود. برخی روشهای طب سنتی ممکن است به کاهش عوارض جانبی درمانهای رایج و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک کنند، اما جایگزین درمانهای پزشکی نیستند. مصرف گیاهانی مانند زردچوبه (به دلیل ترکیب کورکومین با خواص ضدالتهابی) و زنجبیل (برای کاهش تهوع ناشی از شیمیدرمانی) میتواند مفید باشد. همچنین، رعایت رژیم غذایی سالم، مدیریت استرس و داشتن سبک زندگی فعال به تقویت سیستم ایمنی و بهبود روند درمان کمک میکند. مشورت با پزشک قبل از مصرف هر نوع درمان مکمل ضروری است.
۷. درمان هدفمند سرطان سینه
در درمان هدفمند داروها به ناهنجاریهای خاص در سلولهای سرطانی حمله میکنند. به عنوان مثال، چندین داروی درمانی هدفمند بر پروتئینی خاص به نام HER2 تمرکز میکنند که برخی از سلولهای سرطان سینه بیش از حد تولید میکنند. این پروتئین به رشد و بقای سلولهای سرطانی سینه کمک میکند و با هدف قرار دادن این سلولها، میتوان به تومور سرطانی آسیب رساند و در عین حال سلولهای سالم را حفظ کرد.
درمانهای دارویی هدفمند دیگری هم هستند که بر سایر ناهنجاریهای سلولهای سرطان سینه تمرکز دارند. برخی داروها بعد از جراحی برای کاهش خطر بازگشت سرطان استفاده میشود. برخی دیگر در سرطانهای سینه پیشرفته برای کند کردن رشد تومور استفاده میشوند.
درمان هدفمند یک حوزه فعال در تحقیقات سرطان است. ممکن است پزشکان سلولهای سرطانی بیمار را برای درمانهای هدفمند مختلف تست کنند تا داروی مناسب را پیدا کنند.
۸. ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی برای درمان سرطان سینه
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده میکند. گاهی سلولهای سرطان موادی تولید میکنند که به لطف آنها میتوانند از سیستم ایمنی بدن فرار کنند. ایمونوتراپی در این فرآیند تداخل ایجاد میکند. اگر سرطان سینه سهگانهی منفی دارید؛ یعنی سلولهای سرطانی گیرندههایی برای استروژن، پروژسترون یا HER2 ندارند، ایمونوتراپی ممکن است یک گزینه درمانی برای شما باشد.
درمان سرطان سینه در مراحل مختلف بیماری
یکی از مهمترین مسائل در درمان سرطان سینه مانند انواع دیگر سرطان، مرحلهی سرطان است. هر سرطان ۵ مرحله اصلی دارد؛ مرحله ۰ تا ۴. در ادامه روشهای درمان سرطان سینه در مراحل مختلف را با هم بررسی خواهیم کرد:
درمان سرطان سینه در مرحله ۰
سرطانهای مرحله ۰ محدود به داخل مجرای شیر یا غدد شیری و غیرتهاجمی هستند. دو نوع سرطان استیج صفر سینه داریم:
- کارسینوم مجاری شیری درجا (DCIS) که تنها در مجاری شیری وجود دارد.
- کارسینوم لوبولار در جا (LCIS) این سلولهای غیرطبیعی در تنها در غدد شیری ایجاد میشوند.
این دو کارسینوم خطر سرطان سینه را در فرد افزایش میدهند و در صورت تشخیص زودهنگام به راحتی با روشهای مختلف درمان میشوند.
گزینههای درمانی برای کارسینوم مجاری شیری درجا شامل موارد زیر است:
- جراحی با حفظ پستان (BCS) که معمولا همراه با پرتودرمانی انجام میشود.
- ماستکتومی: در صورتی که حدود کارسینوم خیلی پراکنده باشد. اگر نیاز به انجام ماستکتومی باشد پزشک ممکن است جراحی غدد لنفی را هم انجام دهد.
- هورمون درمانی بعد از جراحی.
درمان سرطان سینه استیج ۱
در مرحله ۱ سرطان سینه هنوز نسبتاً کوچک است یا به غدد لنفاوی گسترش پیدا نکردهاست و یا فقط ناحیه کوچکی از سرطان در غدد لنفاوی نگهبان وجود دارد. درمان سرطان سینه در مرحله ۱ شامل موارد زیر است:
- جراحی: جراحی درمان اصلی سرطان سینه در مرحله ۱ است. در این مرحله پزشک از لامپکتومی یا ماستکتومی استفاده میکند. همچنین غدد لنفی باید بررسی شوند؛ با بیوپسی یا با تشریح زیر بغل .
- پرتودرمانی
- شیمی درمانی
- هورمون درمانی
درمان سرطان سینه در استیج ۲
این سرطانهای سینه بزرگتر از سرطانهای مرحله I هستند و/یا به چند غدد لنفاوی مجاور گسترش یافتهاند. پزشکان برای درمان سرطان سینه در مرحله دوم از روشهای زیر استفاده میکنند:
- جراحی: جراحی حفظ پستان یا ماستکتومی روشهای اصلی درمان در این مرحله هستند. همچنین غدد لنفی باید بررسی شوند.
- پرتودرمانی: پرتودرمانی بعد از حراجی برای موراد لامپکتومی و موارد ماستکتومی با غدد لنفی مشکوک انجام میشود.
- شیمی درمانی
- درمان هدفمند
- هورمون درمانی
- ایمونوتراپی
درمان سرطان سینه استیج ۳
این تومورها بزرگتر هستند یا به بافتهای مجاور یعنی پوست روی سینه یا عضله زیر سینه متاستاز کردهاند یا اینکه به بسیاری از غدد لنفاوی مجاور گسترش یافتهاند. گزینههای درمان سرطان سینه استیج ۳ به صورت زیر است:
- شیمی درمانی قبل و بعد از جراحی
- جراحی معمولا ماستکتومی
- پرتودرمانی بعد از عمل
درمان سرطان سینه در استیج I تا III معمولاً شامل جراحی و پرتودرمانی است که میتواند با شیمیدرمانی یا سایر درمانهای دارویی قبل یا بعد از جراحی همراه باشد.
درمان سرطان سینه استیج ۴
سرطان مرحله ۴ به خارج از سینه و غدد لنفی مجاور و حتی اندامهای دور متاستاز کرده است. در این موارد درمان های اصلی شامل درمانهای سیستمیک است یعنی:
- هورمون درمانی
- شیمی درمانی
- داروهای درمان هدفمند
- ایمونوتراپی
- و ترکیبی از درمان های بالا.
- جراحی و/یا پرتودرمانی هم در برخی موارد میتواند کمککننده باشد.
درمان در این مرحله میتواند به کوچککردن تومور یا جلوگیری از رشد آن کمک کند. همچنین علائم بیمار را تسکین دهد و مدت زندهماندن را بیشتر کند.
مرحله سرطان سینه | روشهای درمانی پیشنهادی |
---|---|
مرحله I | – جراحی (لامپکتومی یا ماستکتومی) – پرتودرمانی پس از جراحی (در بیشتر موارد) – در صورت گیرنده مثبت بودن: هورموندرمانی |
مرحله II | – جراحی (اغلب ماستکتومی با برداشتن غدد لنفاوی) – پرتودرمانی – شیمیدرمانی (در برخی موارد قبل یا بعد از جراحی) – هورموندرمانی در موارد گیرنده مثبت |
مرحله III | – شیمیدرمانی نئوادجوانت (پیش از جراحی) – جراحی (اغلب ماستکتومی) – پرتودرمانی وسیع – هورموندرمانی – درمان هدفمند برای HER2+ |
مرحله IV (متاستاتیک) | – شیمیدرمانی سیستمیک – درمان هدفمند (در صورت وجود گیرنده HER2 یا BRCA مثبت) – هورموندرمانی در تومورهای حساس – پرتودرمانی تسکینی برای کنترل درد یا علائم |
آیا سرطان سینه بدخیم قابل درمان است؟
متخصص زنان باتوجهبه نوع سرطان، مرحله، درجه، اندازه و حساسیت سلولهای سرطانی به هورمونها گزینههای درمانی سرطان پستان را بررسی میکند. همچنین پزشک باید سلامت کلی بیمار و ترجیحات شخصی او را در نظر داشته باشد. بسیاری از زنان تحت عمل جراحی سرطان سینه قرار میگیرند. پس از جراحی نیز ممکن است از درمانهای اضافی مانند شیمیدرمانی، هورموندرمانی یا اشعه استفاده شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
سرطان سینه دومین سرطان شایع در زنان است. خوشبختانه روشهای درمان مختلفی برای این سرطان وجود دارد و در صورت تشخیص در مراحل اولیه به خوبی قابل درمان است. یکی از راههای اصلی درمان سرطان سینه جراحی است که به روشهای مختلفی انجام میشود و در آن بخشی یا کل سینه برداشته میشود. پرتودرمانی و شیمیدرمانی هم عموما برای کشتن سلولهای سرطانی باقیمانده بعد از عمل یا کوچک کردن تومور قبل از عمل استفاده میشوند. از دیگر درمانهای موثر برای درمان سرطان سینه میتوان به هورمون درمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی اشاره کرد.
بسیار مهم است که علائم اولیه سرطان سینه را بشناسید و چکاپ زنان را به صورت مرتب انجام دهید. در دکترتو میتوانید با بهترین دکتر زنان و دکتر انکولوژی و دیگر پزشکان برای درمان سرطان سینه آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی و آنلاین مشورت کنید و بهراحتی از آنها نوبت بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
اینجانب محمدرضا براز متولد ۱۳۶۴ساکن تهران
در اواخرسال ۱۳۸۹ دچار بیماری سرطان خون از نوع لوسمی حاد دچار شدم ….بنده بعد از نزدیک به سه سال درمان با عنایت بخدا و در روحیه خوبی که خودم داشتم این دوره ها رو پشت سر گذاشتم و فقط به این فکر می کردم بااین بیماری بجنگم و یک لحظه کوتاه نیام .. دورهای شیمی درمانی هرچند سخت بود ولی به فکر این بودم من خوب خواهم شد، و به خدای خودم ایمان داشتم ،اما بعضی وقت ها فکر های منو رااز این ذهنیت خوب کم رنگ نگه میداشت..تصوراتی که هروز به سراغ من میومد، این بود چرا کسانی که قبل از من بیمار شدند وجود ندارند..که همین تصور من باعث میشد که حتما مرگ پشت این بیماری هست …هرچند اسم سرطان سخت هست اما من به اسم مرگ نگاه نمی کردم..دوست داشتم از بیماری کسانی قبل از من دچار این بیماری شدند جویا بشم بدونم چه اتفاقی برایم قرار پیش بیاد…امامتاسفانه کسی پیدا نمی کردم ..از دور میشنیدم کسانی خوب شدند ولی چرا اعلام نمیکنند که ما بیماران سرطانی بدانیم چی در انتظارما هست … و همین باعث میشد که من خوب خواهم شد واین کار را برای دیگران خواهم کرد…اکنون بنده بعنوان مشاوره بیش از ۹۵۰ بیمار مبتلا به سرطان چه حضوری چه مجازی در سراسر کشور در کنارشون هستم ،و با بیماران از نظر تاثیرات درمان و دوره ها چه از نظر روحیه و عوارض داروها مشاوره میدم ..و میگم منم مثل شما هستم و شما هم مثل من و پس امید به خدا با این بیماری خواهیم جنگید..انگیزشون نسبت به درمان بالا خواهم برد تا در برابر این بیماری با روحیه بالا درمانشون پشت سر بگذرونند ،چون یک بیمار سرطانی بیش از هرکس حرف یک هم نوع خودش بیشتر براش تاثیرگذار هست..سوالی که برای تمام بیماران سرطانی پیش میاد در ابتدای بیماری آیا ما دوباره
می توانیم کارهای روز مره خودمون انجام بدیم آیا ما محدود نمیشیم …من برای اینکه همیشه بیماران به این سوال خاتمه بدهند.. اعلام می کنم ما بیماران سرطانی هیچ وقت محدود نمیشیم و مثل یک فرد سالم چه بسا بیشتر کارهای روزمره خودمونو انجام میدیم…برای اثبات این کار اینجانب تصمیم گرفتم با یک گروه کوهنوردی دست به صعود قله های سخت بزنم که از قبل هیچ زمینه ای از کوهنوردی نداشتم…چرا کوهنوردی را انتخاب کردم..چون این رشته فعالیت مستقیم با گردش خون داره یه بیمار سرطانی خون در هر شرایط میتونه کارهای
بیش عهده خودش انجام بده …و همین انگیزه باعث شد اینجانب در خرداد ماه ۱۳۹۶ در کمتر از ده ماه ۳۸ صعود به قله داشته باشم که بیشتر قله ها بیش از ۴۰۰۰ هزار بوده که قبلا هیچ زمینه قبلی از کوهنوردی نداشتم ..و امروز بیش از ۲۵۰ قله صعود داشتم هر چند دوستان بیمار سرطانی این عکس ها واین اقدام منو میبینند و در روحیشون تاثیر گذار هست ، و به خاطره همین با تمام توان این راه را ادامه خواهم داد .
و از خدا بزرگ ممنونم چنین روحیه به من داد
و امروز تلاشم میکنم این حرکت رسانه ای بشه تا اونای که فکر میکنند سرطان خط آخر هست بگوییم دراشتباه هستند..
خدا بخواهد سرطان که هیچ دماوند هم جلویت
زانو میزند..
نکته های مهم بیماری
هرچند اسم سرطان سخت هست…ولی خودم را آماده برای جنگیدن با این بیماری کردم.. خواستم هم خودش را و هم اسمش را شکست دهم ..که این امر نیاز به فرمولی برای این کار داشت… فرمولی را یافتم برای شکست این بیماری … ایمان داشتن به کسی که من را به عنوان بنده خاص بودن انتخاب کرده… پس در من دیده که میتوانم از عهده شکست این بیماری برآیم… به هرحال انکار ناپذیراست که حتی نام این بیماری هم بسیاری را ناراحت میکند چه برسد به آن مبتلا شوی…نگاه مثبت به زندگی ..به تو..مثبت بودم چون فهمیدم افکار چنان قدرتی دارند که میتوانند سازنده یا ویانگر باشند….حالا به این باور رسیدم…باورش سخت هست که تا همین چند سال پیش محمدرضا براز یک جوان معمولی درگیر زندگی روزمره اش بود ولی حالا هم سرطان را شکست دادم و هم به بالاترین مقاطع تحصیلی رسیدم..و بلندترین قله های کشور را فتح کردم و امروز من سفیر امید خیلی ها هستم …که خودم متعقد هستم سرطان نه تنها ضعیفم نکرد بلکه جز ایمان واراده قوی ونگاه مثبت به زندگی ما بیماران خاص..
بانوشتن نام محمدرضا براز در گوگل تمامی مستندات بنده اعم از روزنامه ها…مجلات.. برنامه پخش شده شبکه ها ….قابل رویت هست..پیج اینستا بنده rezabaraz33
محمدرضا عزیز، داستان شجاعت و اراده شما الهامبخش است. تجربه شما نشان میدهد که با ایمان، امید و تلاش میتوان بر چالشهای بزرگ زندگی غلبه کرد. تلاش شما برای انگیزهبخشی به دیگران و نشان دادن اینکه سرطان پایان نیست، بلکه فرصتی برای رشد و شکوفایی است، واقعاً قابل تحسین است. صعودهای شما به قلهها و موفقیتهای علمیتان، بهترین گواه بر قدرت روحیه و تلاش است. خداوند همیشه با شما باشد.