سرطان مغز استخوان چیست و چند درصد مبتلایان زنده می‌ مانند؟ – مجله سلامت دکترتو

سرطان مغز استخوان کشنده است؟ علائم و راه های درمان آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

سرطانی که مغز استخوان (قسمت نرم و اسفنجی وسط استخوان) را تحت تاثیر قرار می‌دهد، سرطان مغز استخوان نام دارد. این بیماری به دلیل تغییر در چرخه تولید سلول‌های داخل مغز استخوان رخ می‌دهد. هنوز علت دقیق سرطان مغز استخوان مشخص نیست اما ژنتیک و تماس با مواد شیمیایی خطرناک می‌توانند در ایجاد آن موثر باشند. شیمی درمانی، ایمونوتراپی و دارو درمانی از انواع روش‌های درمان این بیماری هستند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 10 دقیقه
سرطان مغز استخوان کشنده است؟ علائم و راه های درمان آن

سرطان مغز استخوان به رشد غیرقابل کنترل سلول‌های سرطانی در مغز استخوان گفته می‌شود که باعث تولید غیرطبیعی سلول‌های خونی می‌شود. مغز استخوان یک ماده‌ی شبیه اسفنج در داخل استخوان‌ها است که سلول‌های بنیادی در آن قرار گرفته‌اند. سلول‌های بنیادی در اعماق مغز استخوان می‌توانند زمینه‌ساز ساخت گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها باشند. اما سرطان استخوان چگونه اتفاق می‌افتد و روش درمان آن چیست؟ در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترتو برای پاسخ به این سوالات همراه ما باشید. باتوجه به اینکه برای تشخیص و درمان انواع سرطان باید به متخصص انکولوژی مراجعه کرد، می‌توانید از سایت دکترتو نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره دریافت کنید.

سرطان مغز استخوان چیست؟

سرطان مغز استخوان به انگلیسی bone marrow cancer است. سرطان مغز استخوان که از انواع سرطان استخوان است، زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های داخل مغز استخوان شروع به رشد غیر طبیعی یا سریع‌تر می‌کنند. سرطانی که از مغز استخوان شروع می‌شود، بیماری سرطان مغز استخوان یا سرطان خون نامیده می‌شود. سایر انواع سرطان هم می‌توانند به استخوان‌ها و مغز استخوان سرایت کند، اما به طور خاص سرطان مغز استخوان نیستند.

متن انگلیسی:
Bone marrow cancer is a form of cancer that starts in the spongy tissue — the marrow — inside your bones. Marrow’s main job is to make blood cells.
ترجمه فارسی:
سرطان مغز استخوان نوعی سرطان است که در بافت اسفنجی مغز درون استخوان‌های شما شروع می‌شود. کار اصلی مغز استخوان، ساخت سلول‌های خونی است.

به نقل از سایت webmd

عکس سرطان مغز استخوان

سرطان مغز استخوان می‌تواند در مغز هر استخوانی از بدن رشد کند. استخوان‌ها مانند بقیه بدن انسان، بافت زنده‌ای هستند که از سلول‌های زنده تشکیل شده‌اند. زمانی که در چرخه تولید سلول‌ها در مغز استخوان مشکل ایجاد شود، سرطان مغز استخوان به وجود می‌آید.

عکس سرطان مغز استخوان در بافت استخوانی
عکس سرطان مغز استخوان را مشاهده می‌کنید.

انواع سرطان مغز استخوان

سرطان مغز استخوان انواع مختلفی دارد. این بیماری معمولا به ۳ دسته کلی لنفوم (هوچکین و غیر هوچکین)، لوسمی و میلوما یا میلودیسپلاستیک تقسیم می‌شود:

  • لنفوم هوچکین: سرطان سلول‌های سیستم ایمنی است که در مغز استخوان شکل می‌گیرد.
  • لنفومای غیرهوچکین: مشابه نوع هوچکین است ولی از نظر سلولی تفاوت دارد.
  • لوسمی: سرطان سلول‌های سفید خون است که در مغز استخوان آغاز می‌شود.
  • میلودیسپلاستیک: اختلال تولید سلول‌های خونی در مغز استخوان است.

۱. کانسر مولتیپل میلوما

مولتیپل میلوما نوعی سرطان است که در سلول‌های پلاسما که در مغز استخوان ساخته می‌شوند، رخ می‌دهد. سلول‌های پلاسما نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کنند و آنتی‌بادی‌های مورد نیاز بدن برای مبارزه با باکتری‌های بیگانه را می‌سازند.

۲. سرطان خون (لوسمی)

سرطان خون یا لوسمی، در واقع سرطان گلبول‌های سفید خون است. گاهی اوقات این نوع سرطان در سایر سلول‌های خونی شروع می‌شود و سپس در مغز استخوان گسترش می‌یابد یا متاستاز می‌شود.

لوسمی انواع مختلفی دارد که در ۲ دسته اصلی حاد و مزمن دسته بندی می‌شوند. لوسمی‌های حاد، سرطان‌هایی با رشد سریع هستند، در حالی‌که لوسمی‌های مزمن به آرامی رشد می‌کنند. انواع مختلفی از لوسمی وجود دارد، از جمله:

  • لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL): این نوع لوسمی در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است.
  • لوسمی حاد میلوئیدی (AML): AML بیشتر در افراد مسن شایع است، اگر چه ممکن است در کودکان هم ایجاد شود. بنابراین این سرطان، معمولا سرطان مغز استخوان در افراد مسن است.
  • لوسمی مزمن لنفوسیتی (CLL): این لوسمی که رشد آهسته ای دارد از لنفوسیت‌ها (نوعی از گلبول‌های سفید خون) شروع می‌شود و در افراد مسن شایع‌تر است.
  • لوسمی میلوئید مزمن (CML): CML نادر است. این لوسمی از مغز استخوان شروع می‌شود و به خون و سایر بافت‌های بدن سرایت می‌کند.
  • لوسمی مزمن میلومونوسیتیک (CMML): این نوع لوسمی در سلول‌های مغز استخوان که سایر سلول‌های خونی را تولید می‌کنند رشد می‌کند. این نوع لوسمی معمولا افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
انواع سرطان مغز استخوان چیست؟
مغز استخوان در قسمت میانی بافت اسفنجی استخوان قرار دارد.

۳. سرطان مغز استخوان از نوع لنفوم

در افراد مبتلا به سرطان لنفوم، سرطان در لنفوسیت‌ها شکل می‌گیرد. لنفوسیت‌های سرطانی پس از تولید در مغز استخوان، در خون و بافت لنفاوی گردش می‌کنند. لنفوم می‌تواند در بسیاری از نقاط بدن (از جمله مغز استخوان) ایجاد شود. ۲ نوع اصلی لنفوم وجود دارد:

  • لنفوم غیر هوچکین: این نوع لنفوم می‌تواند در هر نقطه از بدن ایجاد شود و روی انواع مختلف لنفوسیت‌ها تأثیر می‌گذارد.
  • لنفوم هوچکین: لنفوم هوچکین نوعی از سرطان است که لنفوسیت‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به دلیل وجود نوع خاصی از سلول‌های غیر‌طبیعی (به نام سلول رید استرنبرگ)، این لنفوم با لنفوم غیر هوچکین متفاوت است.

اولین علائم سرطان مغز استخوان

علائم اولیه سرطان مغز استخوان شامل خستگی، رنگ پریدگی پوست، درد استخوان‌ها، تب و کاهش وزن ناگهانی است. این علائم به دلیل عدم تولید کافی سلول‌های خونی سالم به وجود می‌آیند. سایر علائم سرطان مغز استخوان در انواع مختلف آن شامل موارد زیر هستند:

علائم مالتیپل میلومعلائم لوسمیعلائم لنفوم
ضعف و خستگیتب و لرزتورم در گردن، زیر بغل، بازو، پا یا کشاله ران
عفونت ضعف و خستگیبزرگ شدن غدد لنفاوی
خونریزی و کبودیعفونت‌های مکرر یا شدیددرد عصبی، بی‌حسی، سوزن سوزن شدن
تشنگی شدیدنقاط قرمز ریز روی پوست (پتشیا)درد قفسه سینه یا کمر
تکرر ادراراستخوانتعریق شبانه
از دست‌دادن اشتهاتعریق شبانهاحساس پر شدن معده
علائم انواع سرطان مغز استخوان

علائم سرطان مغز استخوان در آزمایش خون

علائم سرطان مغز استخوان در آزمایش خون ممکن است با تعداد غیرعادی گلبول‌های سفید، گلبول‌های قرمز یا پلاکت‌ها مشخص شود. کاهش شدید یا افزایش غیرطبیعی این سلول‌ها یکی از علائم سرطان مغز استخوان است.

اولین علائم سرطان مغز استخوان چیست؟
اولین علائم سرطان مغز استخوان شامل درد استخوان و کاهش وزن ناگهانی است.

علائم سرطان مغز استخوان در بزرگسالان

در بزرگسالان، علائم کانسر مغز استخوان شامل ضعف، درد در استخوان‌ها، خونریزی غیرمعمولی و کاهش وزن است. همچنین ممکن است در برخی افراد ضعف سیستم ایمنی مشاهده شود. به طور کلی، سرطان مغز استخوان می‌تواند علائم مختلفی داشته‌باشد که در بزرگسالان به شکل زیر بروز می‌کند؛

  • کم خونی
  • کاهش سلول‌های خون
  • خونریزی
  • کبودی
  • بی‌حالی
  • تشنگی
  • تنگی نفس
  • درد شکمی
  • دهیدراتاسیون یا کم‌آبی

علائم سرطان مغز استخوان در کودکان

کودکان مبتلا به سرطان مغز استخوان ممکن است تب، درد استخوانی، کبودی یا خونریزی غیرطبیعی و مشکلات در رشد طبیعی را تجربه کنند. در حالت کلی علائم سرطان مغز استخوان در کودکان شامل موارد زیر هستند؛

  • خستگی
  • بی‌حالی
  • انرژی نداشتن
  • رنگ و روی پریده
  • به سادگی کبود شدن
  • درد هنگام خواب

آیا شما هم علائم سرطان مغز و استخوان را دارید؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیرید.

علت سرطان مغز استخوان چیست؟

علت دقیق سرطان مغز استخوان هنوز ناشناخته است اما عوامل خطری مانند ژنتیک، درمان‌های شیمی درمانی قبلی و تماس با مواد شیمیایی ممکن است میزان ابتلا را افزایش دهند:

  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی موجود در حلال‌ها، سوخت‌ها، اگزوز موتور، برخی از محصولات پاک‌کننده یا محصولات کشاورزی
  • قرار گرفتن در معرض تابش اتمی
  • ویروس‌های خاص (از جمله HIV، هپاتیت، برخی از رتروویروس‌ها و برخی از ویروس‌های تبخال)
  • سیستم ایمنی سرکوب‌شده یا اختلال پلاسما
  • اختلالات ژنتیکی یا سابقه‌ی خانوادگی در سرطان مغز استخوان
  • شیمی درمانی یا پرتودرمانی قبلی
  • سیگار کشیدن
  • چاقی

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها عواملی هستند احتمال ابتلا به یک بیماری را بیشتر می‌کنند. سرطان‌های مختلف عوامل مخاطره آمیز متفاوتی دارند. البته اینکه شما در معرض خطر هستید به این معنا نیست که حتما بیمار می‌شوید. همچنین بیشتر افرادی که به سرطان مغز استخوان مبتلا می‌شوند در معرض هیچ عامل خطر شناخته‌شده‌ای نبوده‌اند.

مولتیپل میلومالنفوملوسمی میلوئید حادلوسمی میلوئید مزمنلوسمی دوران کودکی
سن بیشتر از ۶۵ سالسن بیشتر از ۶۰ سالسیگار کشیدنقرار گرفتن در معرض اشعه با دوز بالا (همچون حادثه راکتور هسته‌ای)سرکوب سیستم ایمنی (معمولا در دریافت‌کنندگان پیوند عضو)
ابتلا در مردان بیشتر از زنانابتلا در سفیدپوستان بیشتر از سایر نژادهاقرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خطرناکافزایش سنسندرم‌هایی از جمله سندرم داون، آنمی فانکونی یا سایر سندرم‌های ژنتیکی
سابقه‌ی خانوادگی میلوماسابقه شیمی‌درمانی و پرتو‌درمانیقرار گرفتن در معرض اشعه (حتی در دوزهای کم) همچون اشعه‌ی ایکس یا سی تی اسکنابتلا در مردان بیشتر از زنانابتلا به شکل دیگری از بیماری‌های مغز استخوان
کار در صنعت نفتاختلالات خودایمنی مانند آرتریت روماتوئیداختلالات خونیداشتن یک خواهر یا برادر مبتلا به سرطان خون، به ویژه دوقلوهای همسان
چاقی یا اضافه وزنبرخی عفونت‌ها مثل HIVبرخی بیماری‌های مادرزادی از جمله سندرم داونقرار گرفتن در معرض اشعه با سطح بالا (که می‌تواند ناشی از درمان سرطان قبلی باشد)
سابقه‌ی سایر بیماری‌های مرتبط با سلول‌های پلاسمااضافه وزن یا چاقیسابقه‌ی خانوادگی لوسمیداروهای شیمی درمانی و سایر مواد شیمیایی مانند بنزن
عوامل خطر ابتلا به سرطان مغز استخوان

تشخیص سرطان مغز استخوان

در اولین قدم متخصص خون یا متخصص انکولوژی سابقه پزشکیتان را بررسی می‌کند و یک معاینه‌ی کامل فیزیکی انجام می‌دهد. سپس بسته به این یافته‌ها و علائمتان، آزمایش‌های تشخیصی را درخواست می‌دهد که ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • آزمایش خون مانند شمارش کامل خون، مشخصات شیمیایی و نشانگرهای تومور
  • آزمایش ادرار برای بررسی سطح پروتئین و ارزیابی عملکرد کلیه‌ها
  • مطالعات تصویربرداری مانند MRI، CT، PET و اشعه‌ی ایکس برای یافتن شواهدی از تومورها
  • بیوپسی مغز استخوان یا غدد لنفاوی بزرگ‌شده برای بررسی وجود سلول‌های سرطانی

نتایج بیوپسی می‌تواند تشخیص مغز استخوان را تأیید کند و اطلاعاتی در مورد نوع خاص سرطان ارائه دهد. آزمایش‌های تصویربرداری هم می‌توانند تعیین کنند که سرطان چقدر گسترش یافته و روی کدام اندام‌ها تأثیر گذاشته است.

تشخیص سرطان مغز استخوان با آزمایش خون

در تصویر زیر اطلاعاتی که نشان‌دهنده‌ی سرطان مغز استخوان و یا سرطان خون هستند گفته‌شده‌است. توجه داشته‌باشید که تغییراتی در انواع دیگر سرطان مغز استخوان هم دیده می‌شود و این تنها یکی از انواع آن و سرطان خون است.

تفسیر آزمایش سرطان خون
جدول تفسیر آزمایش سرطان خون را مشاهده می‌کنید.

درصد بهبودی سرطان مغز استخوان چقدر است؟

درصد بهبودی سرطان مغز استخوان بسته به نوع سرطان و مرحله آن متغیر است. به طور کلی، پیش‌آگهی لوسمی و دیگر انواع سرطان مغز استخوان در مراحل اولیه بهتر است.

مولتیپل میلوما معمولاً قابل درمان نیست اما می‌توان آن را کنترل کرد. درمان این سرطان می‌تواند کیفیت کلی زندگی را بهبود بخشد. بر اساس ارزیابی‌های دوره‌ای، اپیدمیولوژی و نتایج نهایی ارائه‌شده توسط موسسه‌ی ملی سرطان (SEER) از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴، نرخ بقای نسبی ۵ ساله برای مولتیپل میلوما عبارت است از:

مراحل بیمارینرخ بهبود
مرحله‌ی فرعی۷۲.۰%
مرحله‌ی پیشرفته۴۹.۶%
درصد بهبود مولتیپل میلوما

برخی از انواع سرطان خون قابل درمان هستند. به عنوان مثال، تقریباً ۹۰% از کودکان مبتلا به لوسمی لنفوسیتی حاد درمان می‌شوند. بر اساس داده‌های SEER از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴، نرخ بقای نسبی ۵ ساله برای سرطان خون ۶۱.۴% است. به طور متوسط، از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۵ هر ساله میزان مرگ و میر ۱.۵ درصد کاهش یافته است.

لنفوم هوچکین به میزان بسیار بالایی قابل درمان است. وقتی لنفوم هوچکین زود تشخیص داده شود، معمولا هم در کودکان و هم در بزرگسالان قابل درمان است. بر اساس داده‌های SEER از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴، میزان بقای نسبی ۵ ساله برای لنفوم هوچکین عبارت است از:

مراحل بیماریدرصد بهبود
مرحله‌ی ۱۹۲.۳%
مرحله‌ی ۲۹۳.۴%
مرحله‌ی ۳۸۳.۰%
مرحله‌ی ۴۷۲.۹%
مرحله‌ی ناشناخته۸۲.۷%
درصد بهبود لنفوم هوچکین

بر اساس داده‌های SEER از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴، میزان بقای نسبی ۵ ساله برای لنفوم غیر هوچکین عبارت است از:

مراحل بیماریدرصد بهبود
مرحله‌ی ۱۸۱.۸%
مرحله‌ی ۲۷۵.۳%
مرحله‌ی ۳۶۹.۱%
مرحله‌ی ۴۶۱.۷%
مرحله‌ی ناشناخته۷۶.۴%
درصد بهبود لنفوم غیر هوچکین

طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان بدخیم و خوش خیم

بیشتر افرادی که سرطان مغز استخوان خوش خیم دارند، بیش از ۵ سال عمر می‌کنند. طول عمر سرطان مغز و استخوان کاملا بستگی به پیشرفت سرطان و متاستاز سرطان به مغز استخوان دارد.

متوسط طول عمر تقریبی، مدت زمانی است که انتظار می‌رود فرد پس از اولین درمان خود زندگی کند. متوسط طول عمر به این معنا است که برای مثال فرد مبتلا به مولتیپل میلوما در مرحله‌ی ۳، هنگام شروع درمان، چه مدت می‌تواند انتظار زنده ماندن داشته‌باشد. همچنین می‌توان آن را نرخ بقا یا بقای متوسط هم ​​نامید.

بقای متوسط ​​با استفاده از داده‌های حاصل از تحقیق روی گروه بزرگی از افراد مبتلا به مولتیپل میلوما تشخیص داده می‌شود. این رقم مدت زمان بین اولین درمان و مرگ است. دانشمندان با بررسی نیمی از شرکت‌کنندگان در این مطالعه، میانگین طول عمر را پیدا می‌کنند که این میزان، تقریبی است و پیش‌بینی دقیقی از متوسط طول عمر نیست.

همه‌ی افراد با هم متفاوت هستند، بنابراین سن، نحوه‌ی درمان و سایر عوامل بر دورنمای وضعیت او در آینده تأثیر می‌گذارند. پزشک با بررسی وضعیت خاص هر فرد برآورد دقیق‌تری را به او ارائه خواهد داد.

درمان سرطان مغز استخوان چیست؟
شیمی درمانی و پرتو درمانی از انواع روش‌های درمان سرطان مغز استخوان هستند.

درمان سرطان مغز استخوان

درمان سرطان مغز استخوان به شدت بیماری بستگی دارد و می‌تواند با شیمی درمانی، پیوند مغز استخوان و پرتودرمانی انجام شود:

  • شیمی درمانی: برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و کاهش تومورها استفاده می‌شود.
  • پیوند سلول‌های بنیادی: درمانی برای بازسازی مغز استخوان پس از شیمی درمانی است.
  • ایمونوتراپی: از داروها برای تحریک سیستم ایمنی به مبارزه با سرطان استفاده می‌شود.
  • رادیوتراپی: استفاده از اشعه برای کوچک کردن تومورها.

شیمی درمانی سرطان مغز استخوان

شیمی درمانی یک درمان سیستمیک است که برای یافتن و از بین‌بردن سلول‌های سرطانی در بدن طراحی شده است. پزشک بر اساس نوع سرطان، دارو یا ترکیبی از داروها را برای شما تجویز می‌کند که بهترین دارو برای سرطان مغز استخوان باشد.

شیمی درمانی معمولا زمانی آغاز می‌شود که سرطان در بخش‌های مختلف بدن پخش شده باشد یا از انواع سرطان‌های بدخیم باشد. زمانی که سرطان از انواعی باشد که احتمال متاستاز وجود داشته‌باشد، از شیمی درمانی استفاده می‌شود. شیمی درمانی باعث توقف رشد سلول‌ها و یا کاهش رشد آنها می‌شود و همین مسئله بر روی سرطان‌ها نیز تاثیر می‌گذارد و رشد آنها را کم می‌کند.

شیمی‌درمانی عوارضی دارد که می‌توانند روند درمان را برای بیمار دشوار کنند. به همین دلیل شروع این درمان نیازمند حمایت اطرافیان و روحیه‌ی مناسب خود بیمار است.

درمان بیولوژیکی سرطان مغز استخوان

درمان بیولوزیکی از تقویت سیستم ایمنی بدن برای از بین‌بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. زمانی که سیستم ایمنی بدن قوی باشد، لنفوسیت‌های T با سلول‌های سرطانی مبارزه می‌کنند و آنها را از بین می‌برند.

دارو برای سرطان مغز استخوان

داروهای شیمی درمانی، داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی و داروهای ایمونوتراپی برای درمان این بیماری استفاده می‌شوند. این داروها به‌طور دقیق به انواع خاصی از سلول‌های سرطانی حمله می‌کنند. برخلاف شیمی درمانی، این داروها از آسیب به سلول‌های سالم جلوگیری می‌کنند. دارو درمانی می‌تواند عوارض کمتری نسبت به شیمی درمانی سیستمیک داشته‌باشد و تاثیر آن نیز مستقیم‌تر است.

پزشکان پیشنهادی

پرتو درمانی کانسر مغز استخوان

پرتودرمانی پرتوهای پرانرژی را به محل مورد نظر می‌رساند تا سلول‌های سرطانی را از بین ببرد، اندازه‌ی تومور را کاهش دهد و درد را کمتر کند. پرتو درمانی هم مانند شیمی درمانی از درمان‌های سیستمیک است که کل بدن را می‌تواند تحت تاثیر قرار دهد.

توجه داشته‌باشید که پرتودرمانی می‌تواند بدن را مستعد ابتلا به سرطان‌های دیگر کند.

پیوند مغز استخوان یا درمان سرطان مغز استخوان با سلول های بنیادی

پیوند مغز استخوان در سرطان خون انجام می‌شود. این درمان ممکن است شامل شیمی‌درمانی و پرتودرمانی با دوز بالا باشد. با پیوند سلول بنیادی یا مغز استخوان، مغز استخوان آسیب دیده با مغز استخوان اهدا شده‌ی سالم جایگزین می‌شود.

بهترین درمان برای سرطان مغز استخوان چیست؟

بهترین درمان بستگی به نوع سرطان دارد. پیوند مغز استخوان و شیمی درمانی معمولا برای درمان سرطان مغز استخوان تاثیر بیشتری دارند. با پیوند سلول بنیادی یا مغز استخوان، مغز استخوان آسیب‌دیده با مغز استخوان اهدا‌شده‌ی سالم جایگزین می‌شود.

آیا پیوند مغز استخوان بهترین روش درمان سرطان مغز استخوان است؟ مشاوره بگیر.

عوارض سرطان مغز استخوان

عوارض سرطان مغز استخوان شامل عفونت‌های مکرر، کم‌خونی، خونریزی‌های غیرمعمول و مشکلات در عملکرد سایر اعضای بدن است. برخی از عوارض جانبی شایع کوتاه مدت شیمی‌درمانی برای درمان سرطان مغز استخوان هم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • ریزش مو
  • زخم‌هایی در دهان
  • اسهال
  • افزایش احتمال عفونت (ناشی از کم شدن گلبول‌های سفید)
  • خونریزی یا کبودی آسان پس از بریدگی یا جراحات جزئی (ناشی از تعداد کم پلاکت‌ها)
  • خستگی یا تنگی نفس (ناشی از تعداد کم گلبول‌های قرمز)

برخی از عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها برای درمان سرطان مغز استخوان به شکل زیر است:

  • آسیب به دیواره‌ی مثانه و ادرار خونی با مصرف ایفوسفامید و سیکلوفسفامید
  • سیس پلاتین ممکن است باعث آسیب عصبی شود (که به آن نوروپاتی محیطی گفته می‌شود).
  • با گذشت زمان، دوکسورابیسین می‌تواند به قلب آسیب برساند

در طول فرایند درمان پزشکان و پرستاران، شما را کاملا تحت نظر خواهند داشت تا احتمال بروز عوارض جانبی را بررسی کنند. بیشتر عوارض جانبی به مرور پس از پایان درمان از بین می‌روند. با این وجود، باید با تیم درمان خود در مورد عوارض جانبی صحبت کنید تا بتوانند آن‌ها را درمان کنند.

درصد بهبودی سرطان مغز استخوان چقدر است؟
با درمان به موقع، می‌توان درصد بهبودی سرطان مغز استخوان را افزایش داد.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

سرطان مغز استخوان در مغز استخوان ایجاد می‌شود. مغز استخوان سلول‌های بنیادی را نگه‌ می‌دارد که وظیفه تولید سلول‌های خونی را بر عهده دارند. سرطانی شدن این سلول‌ها می‌تواند تأثیر منفی زیادی بر سلامت فرد بگذارد و بسته به نوع سرطان در موارد بدخیم، منجر به مرگ فرد می‌شود. اطلاع از علائم سرطان خون به تشخیص به موقع و درمان زودهنگام کمک زیادی می‌کند.

در صورتی که علائم سرطان مغز استخوان را داشتید بهتر است هر چه سریع‌تر به متخصص خون یا متخصص انکولوژی مراجعه کنید. پزشک با بررسی شرایط شما و انجام برخی آزمایشات احتمال وجود سرطان مغز استخوان را در شما بررسی می‌کند. برای انتخاب بهترین پزشک برای درمان سرطان مغز استخوان به وب‌سایت دکترتو مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر نوبت‌دهی غیرحضوری می‌توانید از خدمات مشاوره با پزشکان هم استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بله. می‌تواند ارثی هم باشد. البته در برخی موارد اکتسابی است و به علت عوامل محیطی ایجاد می‌شود. اما سرطان مغز استخوان و سرطان‌های دیگر با تقسیم سلولی که در اثر تغییر ماده‌ی ژنتیکی ایجاد می‌شوند، در بدن پدیدار می‌شوند. ماده‌ی ژنتیک افراد خانواده شباهت بسیار زیادی به هم دارند، بنابراین کسانی که در معرض سرطان هستند، می‌توانند ژن مشترک داشته‌باشند.

سرطان خون در گلبول‌های سفید خون دیده می‌شود اما سرطان مغز استخوان در محل ساخت تمامی سلول‌های خونی است. در واقع سرطان خون یکی از انواع سرطان مغز استخوان است و از زیرگروه‌های آن محسوب می‌شود.

بله. راه‌هایی برای درمان سرطان مغز استخوان وجود دارد که شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی، درمان با سلول‌های بنیادی، پیوند مغز استخوان و درمان هدفمند هستند.

پیشگیری از سرطان مغز استخوان در حال حاضر غیرممکن است اما انجام معاینات منظم و آگاهی از عوامل خطر می‌تواند کمک‌کننده باشد.

درد ناشی از سرطان مغز استخوان معمولا در نواحی مانند پشت بدن، لگن و استخوان‌های بلند و زانو احساس می‌شود و ممکن است شدید باشند.

تنبلی مغز استخوان (میلودیسپلاستیک یا مولتیپل میلوما) یک نوع اختلال در تولید سلول‌های خونی است که می‌تواند منجر به سرطان شود.

آزمایش خون می‌تواند به شناسایی تعداد غیرطبیعی سلول‌ها و نشانگرهای سرطان کمک کند اما تشخیص نهایی به‌طور معمول از طریق بیوپسی مغز استخوان انجام می‌شود.

بله، متاسفانه یکی از علائم رایج سرطان مغز استخوان، درد در ناحیه استخوان‌ها و مفاصل است که ناشی از رشد سلول‌های سرطانی در مغز استخوان است.

پیوند مغز استخوان می‌تواند در درمان قطعی برخی از انواع سرطان‌های مغز استخوان مؤثر باشد اما بستگی به مرحله و نوع سرطان دارد.

اگر سرطان به مغز استخوان برسد، تولید سلول‌های خونی سالم مختل می‌شود و ممکن است مشکلات جدی مانند کم‌خونی، خونریزی و ضعف سیستم ایمنی ایجاد شود.

اگر سرطان مغز استخوان درمان نشود، می‌تواند کشنده باشد. اما درمان‌های جدید باعث افزایش میزان بقا در بسیاری از موارد شده‌اند.

امتیاز شما به مقاله:
(3.6از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره سرطان مغز استخوان

  1. Fatemeh گفت:

    سلام دختر خاله ی من ۱۴ سالشه
    همش خستگی دارع راه میره خسته میشه همش بیحاله غذا میخوره ولی بعدش همش ضعف داره
    کل بدنش یهو درد میاد مچ دستش کبود میشه درد میاد مچ پاش درد میاد نمیتونه راه بره انگار شبیح ب کبودیه
    احتمال سرطان مغز استخوان هست؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      با توجه به سن و علایمی که ذکر میکنید بیشتر به علایم کمبود آهن و سایر مواد معدنی شبیه است
      ولی در صورت تداوم علایم به متخصص مراجعه کنند

  2. Fatemeh گفت:

    سلام دختر خاله ی من ۱۴ سالشه همش احساس خستگی بیحالی ضعف میکنه زیاد رو بعضی جاهای بدنش کبودی هست یا مچ دستش همش درد میگیره زانوش بیشتر مواقع کل بدنش یعنی درد میکنه بعضی جاهاشم کبود میشه
    احتمال سرطان مغز استخوان هست؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام و درود همراه عزیز
      ممکن است کم خونی داشته باشد باید بررسی بشود.
      توصیه می‌شود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص خون مراجعه کنید.دکتر متخصص خون

  3. ناشناس گفت:

    سلام من بیماری mmدارم پیوند شدم دکتر میگه ازمایشات خوبه ایا بازم طول عمرم کمتر استعلمی

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام و درود همراه عزیز
      بستگی به عوامل و فاکتور هایی دارد
      توصیه می‌شود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص خون مراجعه کنید دکتر متخصص خون

    2. ناشناس گفت:

      ایشالله خوب میشی خدا بزرگه

  4. حسن صاحبدل گفت:

    سلام.زن داداش من ۳۰ سال سن دارد.سرطان مغز استخوان گرفته بدخیم.دکتر گفته باید عمل بشه و پیوند انجام بشه.شیمی درمانی انجام داد جواب نداد.بنظر شما چقد شانس برای خوب شدن داره؟ 😔😔

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      پیوند مغز استخوان در خیلی از افراد موفقیت آمیز بوده. به امید سلامتی بیمار شما.

      1. sepidyal گفت:

        سلام ، اگه یه بار پیوند زده شده باشه و دوباره برگشته باشه بعد از ۲۰ سال ، خطرناکه ؟ یا میشه دوباره پیوند زد ؟
        چقد احتمال بهبودی کامل داره این سرطان ؟

        1. همیار دکترِتو گفت:

          سرطان خون غالبا با پیوند مغز استخوان درمان پذیر است و بسته به درجات درگیری و مرحله بیماری و متاستاز نیز دارد.

    2. Fatemeh گفت:

      سلام دختر خاله ی من ۱۴ سالشه
      همش خستگی دارع راه میره خسته میشه همش بیحاله غذا میخوره ولی بعدش همش ضعف داره
      کل بدنش یهو درد میاد مچ دستش کبود میشه درد میاد مچ پاش درد میاد نمیتونه راه بره انگار شبیح ب کبودیه
      احتمال سرطان مغز استخوان هست؟

    3. ناشناس گفت:

      سلام بیماری داریم که هم سرطان خون ومغزاستخوان داردوشیمی درمانی میشه امیدی هس که خوب میشه

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        بستگی به میزان و شدت متاستاز دارد
        با ارزوی سلامتی

  5. Amir گفت:

    سلام دادش من ۱۷ ساله ساق پاش ورم کرده و دکتر گفته سرطان مغز استخوان داره از چه نوعی هست و قابل درمانه

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوستعزیز
      نوع سرطان با نمونه برداری توسط متخصص خون و سرطان شناسی بررسی می شود. با توجه به پیشرفت علم و روش های نوین قابل درمان است.

  6. مریم گفت:

    سلام پدر من بیماری مولتیپل میلوما داره و هر ده روز یکبار داروی ولکید تزریق میکنه ودکترش گفته باید برای همیشه این دارو استفاده بشه آیا درمان دیگه ای نداره

    1. همیار دکترتو گفت:

      همراه عزیز دکترتو
      سلام، درمان طبق دستور پزشک انجام شود، اما برای اطمینان میتوانید از طریق مشاوره تلفنی با متخصص انکولوژی مشورت کنیدمشاوره تلفنی انکولوژی

  7. علی گفت:

    سلام، با توجه به پیشرفت‌های خوب و خبرهایی که مرتب درخصوص کارتی سل گرافی و درمان به روش کریسپر و ژن درمانی بخصوص در سرطان‌های خون و مغز استخوان می رسد و خود این روش‌ها نیز متنوع تر می شود خواهشمند است این روش‌ها را نیز به روش‌های درمانی سایت اضافه کنید بخصوص که می تواند روحیه بخش و امیدوار کننده باشد و عوارض کمتری داشته و طول عمر را چندین برابر بیشتر کند(اگرچه هنوز در کشور ما انجام نشده و یا در مرحله شروع بالینی باشد). در هر حال آینده درمان سرطان یواش یواش از شیمی درمانی به این درمان‌های جدید که تاثیر بیشتر و عوارض کمتر دارند و شاید منتهی به درمان کامل شوند در مسیر پیشرفت است. ضمن اینکه این روش‌ها کشور را از خروج ارز برای خرید داروهای گران شیمی درمانی تا حدی نجات می دهد و صرفه جویی ارزی به همراه دارد. البته این راهم میدانم که این روش‌های جدید بسیار گران هستند.

  8. سیدرضا گفت:

    سلام مادرمن هشت ماهه که مولتی میلونا داره
    و شیمی‌درمانی میشه و جدیدا هم دست و پایش بی حس و سوزن سوزن میشه.
    چقدر میشه بهش امیدوار یود

  9. پرستش حسین زاده گفت:

    مادر بزرگ من سه سال پیش شیمی درمانی و شروع کرد
    الان یک ریش و از دست داده سرطان مغز و استخوان هم دارن خونریزی مغزی کردن سه روز بیهوش بودن احیا شدن و برگشت ۱۴ روز بیمارستان بودن و مرخص شدن الان به زور راه میرن با ۷۲ سال سن به نظرتون چقدر میشه امیدوار بود؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      بسته به مرحله بیماری و مقاومت بدن دارد که نمی توان زمان مشخص کرد.

      1. Mahtab گفت:

        سلام. پدر من پارسال متوجه بیماریش شد و شیمی درمانیش رو شروع کرد.. چندماه پیش پیوند مغز استخوان رو انجام داد ولی زمانی که دوره ایزولیشین تمام شد دکتر گفت پیوند خوب نبوده و سرطان برگشته، حالا دوباره داره شیمی درمانی میشه. به نظر شما احتمال بهبودی کامل وجود داره؟ 😔

        1. همیار دکترِتو گفت:

          دوست عزیز
          متاسفانه عود سرطان و متاستاز موضوع پیچیده ای است که علم تونسته با اون مقابله کنه. با توکل بر خدا و اعتماد به علم درمان را ادامه دهید.

  10. هدیه گفت:

    مادر من سرطان مغز استخوان داشت ۱۰ ماه شیمی درمانی شد و فوت شد برای پیوند اماده میشد تو خواب فوت کرد این سرطان در شرایط حاد مگه ۲ سال فرصت زندگی نمیده؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      زمان دقیق مشخص نیست بسته به درجه پیشرفت بیماری دارد.

    2. محمد گفت:

      متاسفانه شیمی درمانی عوارض جبران ناپذیری داره بیشتر اندام های داخلی رو از بین میبره

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        بله، شیمی درمانی می‌تواند عوارض جبران ناپذیری بر اندام‌های داخلی بدن داشته باشد. این درمان، که برای مقابله با سلول‌های سرطانی طراحی شده است، ممکن است به سلول‌های سالم نیز آسیب برساند. این آسیب‌ها می‌توانند به کاهش عملکرد اعضای حیاتی مانند کبد، کلیه‌ها، قلب و سیستم گوارش منجر شوند. از جمله عوارض شیمی درمانی می‌توان به ضعف سیستم ایمنی بدن، مشکلات گوارشی، ریزش مو، خستگی مزمن و آسیب‌های عصبی اشاره کرد. در بعضی از موارد، این عوارض می‌توانند طولانی‌مدت و حتی دائمی باشند. برای کاهش این اثرات، پزشکان معمولاً داروهایی را برای محافظت از اندام‌ها و کاهش عوارض جانبی تجویز می‌کنند و به دقت وضعیت بیمار را تحت نظر دارند.