فهرست مطالب
- نوموفوبیا یا ترس دور بودن از موبایل چیست؟ (اعتیاد به موبایل)
- علائم اعتیاد به موبایل و فضای مجازی چیست؟
- علت اعتیاد به موبایل چیست؟
- تشخیص اعتیاد به موبایل چگونه انجام می شود؟
- راه درمان اعتیاد به موبایل چیست؟ (چگونه اعتیاد به موبایل را ترک کنیم؟)
- عوارض اعتیاد به موبایل چیست؟ (اثرات منفی اعتیاد به تلفن همراه)
- پیشگیری از بیماری اعتیاد به موبایل چگونه انجام می شود؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
«موبایلت رو بذار کنار و کار کن! موبایل رو بذار زمین و بخواب» این جملههای خانوادهها و مدیران در جهان پر از تلفن هوشمند است. بسیاری از آدمهایی که نمیتوانند از تلفنشان جدا شوند، در مدرسه و محل کار مشکل تمرکز دارند و به اعتیاد به موبایل دچار هستند. معمولا این افراد به اندازه کافی نمیخوابند و از عواقب بیخوابی رنج میبرند. این ادعایی است که بر مبنای تحقیقات پزشکی مختلف که به بررسی عواقب تلفنهای همراه میپردازند مطرح میشود.
اگر علائم اعتیاد به موبایل را از خود نشان میدهید، بهتر است که این مسئله را جدی بگیرید و برای کنترل و مدیریت آن، به دکتر روانشناس مراجعه کنید. همچنین برای دریافت راهنمایی، میتوانید از مشاوره روانشناسی تلفنی دکترتو کمک بگیرید.
نوموفوبیا یا ترس دور بودن از موبایل چیست؟ (اعتیاد به موبایل)
آیا به موبایل خود بیش از اندازه وابسته هستید؟ نمیتوانید آن را زمین بگذارید؟ استفاده از موبایل به شما استرس و اضطراب میدهد یا در خواب شما تاثیر گذاشتهاست؟ دلتان برای روزهایی که به موبایل خود وابسته نبودید، تنگ شدهاست؟ دکتر یولاندا رِید در اینباره میگوید: خواب ناکافی میتواند تاثیرات منفی بر سلامت داشتهباشد.
تحقیقات نشانمیدهد که ۵۰٪ از نوجوانان، خودشان را معتاد به تلفن همراه میدانند. دکتر یولاندا که راههایی برای مقابله با استفادهی بیشازحد تلفن همراه ارائه میکند، میگوید که بعضی از افراد با مشکل نوموفوبیا (ترس دور بودن از تلفن همراه و در دسترس نبودن تلفنشان) روبرو هستند.
در سال ۲۰۱۵، ۴ نفر از ۱۰ نوجوان کمتر از ۷ ساعت در طول شب میخوابیدند. این آمار، ۵۸٪ بیشتر از سال ۱۹۹۱ و ۱۷٪، بیشتر از آمار سال ۲۰۰۹ است. سالی که بر اساس تحقیقات، استفاده از تلفن همراه بسیار رایج شد. یکی از نویسندگان در حوزهی صنعت موبایل میگوید که تا سال آینده، دو سوم از جمعیت جهان گوشی هوشمند خواهندداشت. رواج اعتیاد به تلفنهای هوشمند، تاثیراتی در میزان عملکرد در زمان کار دارد و باعث بهوجودآمدن نگرانیهایی شدهاست.
علائم اعتیاد به موبایل و فضای مجازی چیست؟
اگر به موبایل خود بیش از اندازه وابسته هستید و نمیتوانید آن را کنار بگذارید، به احتمال زیاد به آن اعتیاد پیدا کردهاید. اما علائم اعتیاد به موبایل چیست؟ از کجا بفهمیم که به موبایل اعتیاد داریم؟ در ادامه، به برخی از علائم این مشکل پرداختهایم:
- در رابطه با زمان استفاده از این وسیله به دیگران دروغ میگویید.
- نزدیکان و دوستان و عزیزان شما ابراز نگرانی میکنند و از میزان استفادهی شما از گوشی همراه غر میزنند.
- به مشکلات و مسائل مهم خود در مدرسه، دانشگاه و محل کار بیتوجهی میکنید و بیجهت با گوشی همراه خود مشغول هستید.
- بیشتر از پیش از گوشی همراه خود استفاده میکنید.
- هنگامی که اضطراب و استرس میگیرید، پروفایل دیگران را بررسی میکنید. در حالیکه نیازی به انجام این کار نیست.
- به علت استفاده از تلفن همراه در هنگام رانندگی، برای شما حوادثی پیش آمدهاست یا در معرض وقوع آن بودهاید.
- تا دیروقت بیدار میمانید تا کارهای عقبماندهی خود را انجام دهید و این به علت هدر دادن وقت خود در هنگام استفاده از گوشی همراه بودهاست.
با دیدن علائم اعتیاد به موبایل در نوجوانان و دیگر افراد، به چه دکتری مراجعه کنیم؟
اگر در خود یا در نزدیکان خود چنین علائمی را مشاهده کردید، برای تشخیص مشکل و درمان آن، باید به دکتر روانشناس مراجعه کنید. با مراجعه به دکتر روانشناس میتوانید برای مدیریت این رفتار آسیبرسان، اقدامات لازم را انجام دهید. توجه داشتهباشید که تنها توصیه کردن به کسی که به موبایل اعتیاد دارد، نمیتواند موثر باشد و نیاز به کمک یک متخصص است.
برای دریافت مشاوره روانشناسی تلفنی جهت آگاهی از نحوه برخورد با کودکی که به موبایل اعتیاد دارد، میتوانید از دکترتو کمک بگیرید.
علت اعتیاد به موبایل چیست؟
علل اعتیاد به تلفن همراه میتواند به دلیل دسترسی آسان به تلفنهای هوشمند، پلتفرمهای شبکه اجتماعی و راحتی آسان در دسترسی به اطلاعات باشد.
تشخیص اعتیاد به موبایل چگونه انجام می شود؟
اعتیاد به موبایل یکی از عادت های بد روزانه است. از کجا بدانیم که به موبایل خود اعتیاد پیدا کردهایم؟ اگر هر یک از شرایط زیر را دارید، به احتمال زیاد به موبایل خود معتاد هستید و نمیتوانید بدون آن فعالیتهای روزانهی خود را انجام دهید:
- از عزیزان خود دور شدهاید و نمیتوانید موبایل خود را رها کنید و برای آنها وقت بگذارید.
- احساس میکنید موبایل شما لرزش میکند در حالیکه در حالت لرزش نیست.
- نمیتوانید به محدودیت زمانبندیهای خود در رابطهبا استفاده از موبایل، پایدار باشید.
- زندگی اجتماعی شما ضعیف شدهاست و دوستان اجتماعی در دنیای واقعی ندارید.
- احساس نیاز به چک کردن گوشی خود میکنید.
- اگر استفاده از موبایل برای شما ممنوع شود، عصبانی میشوید و پرخاش میکنید.
- از خواب بیدار میشوید تا موبایل خود را چک کنید.
- میترسید موبایل خود را گم کنید یا جای بگذارید.
تست اعتیاد به موبایل چیست؟
تست اعتیاد به تلفن همراه برای ارزیابی میزان وابستگی فرد به تلفن همراه یا گوشی هوشمند طراحی شده است. نسخههای مختلفی از این آزمون وجود دارد. سوالات آن جنبههایی مانند مدت زمان صرف شده با تلفن، دفعات استفاده، مشکل در کنترل استفاده از تلفن، اشتغال ذهنی به تلفن، تأثیر بر عملکرد کار یا مدرسه، تداخل در تعاملات یا فعالیتهای اجتماعی و احساسات را پوشش میدهند.
راه درمان اعتیاد به موبایل چیست؟ (چگونه اعتیاد به موبایل را ترک کنیم؟)
درمان ترک اعتیاد به موبایل شامل ترکیبی از راهبردها و مداخلات کمککننده است:
- تعیین اهداف و محدودیت برای استفاده از تلفن
- تمرین تکنیکهای خود کنترلی
- کاهش تدریجی استفاده از تلفن
- مشورت با متخصص روانشناس
- درمان روان – شناختی
- گروه درمانی
- مشاوره ازدواج
- گروه حمایتی
- سایکوتراپی
- مصاحبههای انگیزشی
- دارو درمانی
میزان استفاده و روش دوری از وابستگی شدید به تلفن همراه برای هر فردی متفاوت است. اگر قصد دوری از این حالت را دارید، بهتر است پایدار و صبور باشید و در صورت نیاز از خانواده، دوستان یا متخصصان روانشناسی کمک بگیرید.
درمان اعتیاد به تلفن برای کودکان
درمان اعتیاد به موبایل در کودکان به زمان و برنامه ثابتی نیاز دارد و مشارکت والدین را میطلبد. چند راهکار برای درمان اعتیاد یا وابستگی به تلفن همراه در کودکان شامل موارد زیر است:
روشهای درمانی وابستگی به تلفن همراه | توضیحات |
---|---|
تعیین حد و مرز و محدودیتهای زمانی | محدودیتهای زمانی خاصی را برای استفاده از تلفن همراه توسط کودکان یا بهبود اعتیاد کودک به تکنولوژی تنظیم کنید و آنها را به طور منظم اجرا کنید. |
فعالیتهای جایگزین را ایجاد کنید | کودکتان را تشویق کنید تا فعالیتهای مختلفی مانند مسابقه ورزشی، مطالعه کتاب جدید، یا گذراندن وقت با دوستان و خانواده را تجربه کند. |
مهارتهای سواد دیجیتال خود و فرزندتان را گسترش دهید | به کودکان در مورد استفاده مسئولانه و ایمن از اینترنت، از جمله اهمیت حفظ حریم خصوصی، آگاهی از آزار و اذیت سایبری و استفاده سالم از فضای مجازی را آموزش دهید. |
در صورت لزوم، از ابزارهای کنترل والدین استفاده کنید | برای کودکان زیر ۵ سال، از ویژگیهای کنترل والدین در دستگاهها و تلفن همراه برای محدود کردن دسترسی به برنامه یا سایتهای خطرناک استفاده کنید. |
عوارض اعتیاد به موبایل چیست؟ (اثرات منفی اعتیاد به تلفن همراه)
اعتیاد به موبایل میتواند عوارضی برای شما به دنبال داشتهباشد. در ادامه به بخشی از عوارض اعتیاد به گوشی اشاره کردهایم:
- اختلال خواب (به خصوص بی خوابی)
- استرس و اضطراب
- از بین رفتن خلاقیت
- شدتپیدا کردن ADD
- تنهایی
- عدم امنیت
- ارتباطات مختل شده
- کاهش عملکرد تحصیلی یا کاری
- اختلالات روانشناختی
- کاهش بهرهوری و تمرکز به دلیل حواسپرتی ناشی از استفاده از تلفن
- مدیریت زمان ضعیف و مشکل در انجام به موقع وظایف
- کمتحرکی و عدم تحرک بدنی به دلیل استفاده زیاد از موبایل
- خستگی چشم و مشکلات بینایی ناشی از استفاده طولانی مدت از صفحه نمایش
- مشکلات اسکلتی عضلانی ناشی از قوز کردن طولانی مدت
- کاهش همدلی و ارتباط عاطفی با دیگران
پیشگیری از بیماری اعتیاد به موبایل چگونه انجام می شود؟
میتوان از ابتلا به اعتیاد به موبایل تا حدی پیشگیری کرد. یکی از مهمترین ویژگیهای گوشیهای هوشمند، نحوهی طراحی آنها است و به نوعی ساختهشده تا شما را وابسته کند. بنابراین شما باید استفاده از این گوشیها را مدیریت کنید تا برای شما مشکلی پیش نیاید و به اعتیاد به آنها دچار نشوید. در ادامه چند روش را معرفی کردهایم:
- سعی کنید بیشتر با دوستان خود به طور حضوری وقت بگذرانید تا به صورت مجازی.
- استفاده از موبایل را محدود کنید.
- از اپلیکیشن ترک اعتیاد به موبایل کمک بگیرید. (نرم افزار ترک اعتیاد به موبایل)
- اگر وقت خالی دارید، آن را در فضای مجازی هدر ندهید و سعی کنید که فعالیتی فیزیکی برای خود در نظر بگیرید.
- برای خود جریمه یا تشویق در نظر بگیرید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
این روزها همه گوشی هوشمند دارند و کمتر کسی را میبینیم که گوشی ساده داشتهباشد. بیشتر ما کارهای خود را با موبایل انجام میدهیم و بسیاری از دیدارهای خود با دوستانمان را در گوشی انجام میدهیم. با گوشیهای خود پرداختهای مالی انجام میدهیم و یادداشتهای روزانه را در آنها ثبت میکنیم. بنابراین وقت زیادی از روز خود را با موبایل میگذرانیم. همین مسئله باعث میشود که برقرار کردن تعادل در استفاده از موبایل در روز سخت شود.
معضلی که این روزها بسیاری از ما با آن سر و کار داریم، اعتیاد به موبایل است. اگر با علائم این مشکل مواجه شدید، برای کنترل و مدیریت آن میتوانید از بهترین روانشناس یا دکتر روانپزشک کمک بگیرید. همچنین میتوانید از مشاوره آنلاین روانشناس و مشاوره آنلاین دکتر روانپزشک کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
کسی موبایل رو درست کرد باید
بگم:یک تروریسم هستش
موبایل یک ابزار خوبی برای در ارتباط بودن هستش.ولی چشم رو میسوزونه