فهرست مطالب
آبسه کبدی جز بیماری های نادر بوده اما تشخیص بهموقع آن بسیار مهم است. زیرا احتمال مرگومیر در این بیماری بالا است. اگر علائم چنین بیماری را دارید یا پزشک احتمال داده است، دچار آبسه کبدی شده باشید، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این عارضه در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه به شما توضیح میدهیم که آبسه کبد چیست؟ چه علائمی ایجاد میکند؟ انواع آن چه تفاوتی با هم دارند؟ علت بروز چنین عارضهای چیست؟ چگونه میتوان آن را بهموقع تشخیص داد؟ آیا راهی برای درمان آن وجود دارد؟ چه عواملی ریسک ابتلا به آن را افزایش میدهند؟ کدام بیماریها در ابتلا به این عارضه نقش دارند؟
اگر دچار علائم این بیماری هستید یا عوامل خطر آن را دارید، حتما به دکتر گوارش و کبد یا متخصص داخلی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
آبسه کبدی چیست؟
آبسه کبدی یکی از بیماری های کبد است که به دلیل ایجاد توده چرک در کبد به وجود میآید. ممکن است به دلیل آسیب به کبد یا عفونت داخل شکمی و انتشار آن از طریق گردش خون پورتال این عارضه ایجاد شود. انواع مختلفی از آبسه وجود دارد که توسط باکتری، قارچ یا انگل به وجود میآیند. احتمال بروز چنین عارضهای بسیار کم است. اما به دلیل بالا بودن خطر مرگ باید زود تشخیص داده شده و درمان شود. معمولا نشت از روده به شکم و انتقال عفونت از طریق سیاهرگ باب به کبد باعث بروز این بیماری میشود.
این بیماری از زمان بقراط (۴۰۰ سال قبل از میلاد) مورد بررسی قرار گرفته است. با وجود تحقیقات در سالهای طولانی و درمانهای تهاجمی در سالهای اخیر احتمال مرگومیر در اثر این بیماری ۶۰ تا ۸۰٪ است. به همین دلیل باید به علائم آن دقت زیادی داشت و برای درمان سریعا به متخصص مراجعه کرد.
آبسه کبدی توده چرک در کبد است. این عارضه ممکن است در اثر آسیب به کبد یا انتقال عفونت داخل شکمی از طریق سیاهرگ باب به کبد ایجاد شود. این بیماری نادر بوده، اما نرخ مرگومیر آن ۶۰ تا ۸۰٪ است.
انواع آبسه کبدی
آبسه کبدی به روشهای مختلفی دستهبندی میشود. یکی از روشهای دستهبندی آن محل قرارگیری توده چرک در کبد است. حدود ۵۰٪ از آبسههای کبدی منفرد در لوب راست قرار دارند. این بخش از کبد خونرسانی بیشتری داشته و بخش قابلتوجهی است. در باقی موارد آبسه در لوب چپ یا لوب دمی کبد ایجاد میشود.
اما در طبقهبندی مهم دیگری این عارضه را بر اساس منبع آن تقسیم میکنند. منبع بیماری ممکن است مربوط به باکتری، قارچ یا انگل باشد. انواع آبسه بهصورت زیر تعریف میشوند.
۱. آبسه پیوژنیک کبد
آبسه پیوژنیک، توده چرکی در کبد است که به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد میشود. زمانی که بدن با عفونت مبارزه میکند، ممکن است گلبولهای سفید و سلولهای مرده بهجای خارجشدن از محل عفونت داخل کبد جمع شوند. پیوژنیک به معنای تولید چرک است. عفونتهای شکمی مانند آپاندیسیت، عفونت خون یا عفونت مجاری تخلیه صفرا میتوانند این نوع عارضه را ایجاد کنند.
۲. آبسه آمیبی کبدی
آبسه آمیبی توده چرک در کبد است که به دلیل پاسخ به انگل رودهای به نام انتامبا هیستولیتیکا ایجاد میشود. این انگل باعث عفونت رودهای به نام اسهال خونی آمیبی میشود. ممکن است انگل از طریق جریان خون وارد کبد شود. خوردن غذا یا آب آلوده به مدفوع و همچنین تماس با فرد آلوده میتواند این عفونت را ایجاد کند.
۳. آبسه کبدی قارچی
این نوع آبسه بسیار نادر بوده و کمتر از ۱۰٪ موارد این بیماری به این نوع اختصاص پیدا میکند. ابتلا به عفونت قارچی کاندیدا و عدم درمان آنها ممکن است باعث بروز این بیماری شود.
علائم آبسه کبدی
آبسه کبد ممکن است علائم و نشانههای زیر را ایجاد کند.
- درد در قسمت پایین راست قفسه سینه
- درد قسمت راست بالای شکم
- در موارد کمتر درد در کل شکم
- ادرار تیره
- تب و لرز
- سرفه
- تعریق شبانه
- ازدستدادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش وزن ناخواسته
- ضعف
- زردی پوست و سفیدی چشم
- درد شانه راست
- اسهال (علامت آبسه آمیبی)
اگر دچار چنین علائمی هستید و احتمال میدهید که دچار آبسه کبد شده باشید، حتما در سریعترین زمان به متخصص گوارش و کبد یا دکتر داخلی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
علت آبسه کبدی
آبسه کبدی ممکن است در اثر عفونت یا آسیب به کبد ایجاد شود. علل عفونی این بیماری شامل موارد زیر است.
- عفونت باکتریایی در لولههای تخلیه صفرا
- بیماریهای مجاری صفراوی
- اختلالات گوارشی عفونی که از طریق ورید باب انتقال پیدا میکنند.
- عفونت باکتریایی شکم مانند آپاندیسیت، دیورتیکولیت یا سوراخ شدن روده
- عفونتهای خون
- آلودگی به عفونت انتامبا هیستولیتیکا
- انگل یا قارچ (بهندرت)
گاهی اوقات ممکن است در حین جراحی یا روشهای تشخیص مانند آندوسکوپی به کبد ضربه وارد شده و باعث آبسه کبدی شود. آسیب به شکم و به دنبال آن ایجاد عفونت میتواند این مشکل را ایجاد کند.
به نقل از ncbi.nlm.nih در رابطه با علت اصلی ابتلا به آبسه کبد:
در گذشته آپاندیسیت دلیل اصلی ایجاد آبسه کبدی در افراد بود. اما از زمانی که تشخیص و مدیریت بهتر بیماری در دسترس قرار گرفت، این میزان به کمتر از ۱۰٪ کاهش یافته است. امروزه بیماریهای مجاری صفراوی (سنگ صفراوی، تنگی، بدخیمی و ناهنجاریهای مادرزادی) از علل اصلی آبسههای پیوژنیک کبد هستند.
عوامل خطر آبسه کبدی
برخی از عوامل ممکن است احتمال ابتلا به آبسه کبد را افزایش دهند. البته وجود این عوامل به معنای ابتلا به این بیماری نیست. اگر موارد زیر در مورد شما صدق میکند، بهتر است با یک متخصص دراینرابطه مشورت داشته باشید.
- افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال در معرض خطر انواع عفونی آبسه هستند.
- مصرف بیش از حد الکل
- سیروز کبدی
- ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن به دلیل شرایط پزشکی مانند بیماری ایدز، مصرف کورتیکواستروئید، پیوند عضو، درمان سرطان و بیماری سرطان
- دیابت
- بیماریهای گوارشی مانند کرون، دیورتیکولیت، کوله سیستیت
- رژیم غذایی با مواد مغذی بسیار کم
- جراحی شکم
- آندوسکوپی از لولههای تخلیه صفرا
- مصرف داروهای مهارکننده پمپ پروتون
- سفر به مناطقی با شیوع عفونت آمیبی
عوارض آبسه کبدی
اگر آبسه کبدی درمان نشود و برای کنترل عفونت هیچ اقدام پزشکی صورت نگیرد، میتواند عوارض خطرناکی در پی داشته باشد. این بیماری تهدیدکننده زندگی بوده و میتواند باعث مرگ بیمار شود.
اگر آبسه پاره شود، احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد.
- سندروم زجر تنفسی حاد (دیسترس تنفسی حاد)
- آمپیم (تجمع چرک در قفسه سینه)
- انسفالوپاتی (کاهش عملکرد مغز به دلیل عفونت)
- اندوکاردیت (التهاب پوشش داخلی و دریچههای قلب)
- نارسایی کلیه
- نارسایی کبد
- پریتونیت (التهاب بافت پوششدهنده شکم)
- تجمع مایع اطراف ریهها
- سپسیس (نوعی عفونت خونی که منجر به مرگ میشود.)
- گسترش عفونت در کل بدن
آبسه کبد میتواند تهدیدکننده زندگی باشد. اگر این عارضه درمان نشود، احتمال پارگی آبسه وجود دارد. پاره شدن آن ممکن است باعث سندروم زجر تنفسی حاد، کاهش عملکرد مغز، تجمع چرک در قفسه سینه، نارسایی کبد، نارسایی کلیه یا گسترش عفونت در کل بدن شود.
تشخیص آبسه کبدی
در اولین مرحله برای تشخیص بیماری پزشک علائم شما را بررسی کرده و در مورد سوابق پزشکی خودتان و خانواده سوالاتی میپرسد. همچنین برای بررسی عوامل خطر آبسه سوالاتی در مورد سفرهای اخیر شما، بیماریهای زمینهای و انجام جراحی یا تستهای تشخیصی مطرح میکند.
پس از آن برای بررسی سلامت کبد باید آزمایش خون تجویز شود. در آزمایش خون فاکتورهای زیر لحاظ میشود.
- شمارش کامل سلولهای خونی: برای بررسی سلامت کلی بدن و احتمال وجود عفونت
- آزمایش عملکرد کبد: میزان آنزیمهای کبدی در آزمایش عملکرد کبد بررسی میشود. اگر آنزیمها در سطح طبیعی نباشند، نشانه بیماری در کبد است.
- کشت خون: برای بررسی وجود عفونتهای باکتریایی در خون و تشخیص نوع آنها این آزمایش انجام میشود.
اگر پزشک احتمال دهد که شما دچار عفونت آمیبی هستید، باید آزمایشهای زیر را تجویز کند.
- تجزیهوتحلیل نمونه مدفوع
- تجزیهوتحلیل سرم خون برای بررسی وجود آنتیبادیهای مربوط به عفونت آمیبی
برای تشخیص آبسه کبدی بهترین راه تشخیص انجام آزمایشهای تصویربرداری است. این آزمایشها شامل موارد زیر میشود.
- سونوگرافی شکم: برخی از آبسهها با قطر بیشتر از ۲ سانتیمتر با این روش مشخص میشوند.
- اشعه ایکس قفسه سینه: با استفاده از این تست میتوان گاز موجود در حفره آبسه و بالارفتن دیافراگم را تشخیص داد.
- سیتیاسکن با کنتراست: با استفاده از سیتیاسکن میتوان ضایعات را در کبد تشخیص داد.
در صورت مشکوک بودن به بیماری آبسه کبدی برای انجام آزمایشهای تشخیصی باید به دکتر کبد یا متخصص داخلی مراجعه کنید. پزشک پس از بررسی علائم آزمایشهای لازم را تجویز میکند. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
درمان آبسه کبدی
برای درمان این بیماری ابتدا باید آنتیبیوتیک تجویز شود. دوره درمان با این داروها باید تکمیل شوند تا تاثیر خود را ایجاد کنند. پزشک باتوجهبه ارگانیسم عفونت و شدت آن بهترین داروی آنتیبیوتیک را تجویز میکند. این داروها میتوانند شامل موارد زیر باشند.
- آمینوگلیکوزیدها مانند آمیکاسین یا جنتامایسین
- سوفالوسپورینها
- مترونیدازول
گاهی ممکن است پزشک برای تخلیه آبسه روش جراحی را توصیه کند. برای انجام جراحی، جراح احتمالا یک سوزن یا لوله نازک را وارد شکم و کبد میکند.
جلوگیری از آبسه کبدی
برای جلوگیری از بیماری آبسه کبدی نمیتوان اقدامی انجام داد. ممکن است برخی اقدامات بتوانند احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. از جمله:
- اجتناب از غذا یا آب آلوده
- سفر نکردن به مناطقی با شیوع عفونت آمیبی
- کاهش مصرف الکل
- کنترل بیماریهای زمینهای مرتبط با آبسه کبد
برای تشخیص و درمان آبسه کبدی به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
آبسه کبدی بیماری است که به دلیل ایجاد توده چرک در کبد به وجود میآید. عامل ابتلا به آن ممکن است باکتریایی، انگل یا قارچ باشد. با وجود بررسیهای زیاد روی این عارضه احتمال مرگومیر ناشی از آن حدود ۶۰ تا ۸۰٪ است. ین بیماری نادر بوده اما به دلیل خطر مرگ باید بهموقع تشخیص داده شود. برای تشخیص آن علائمی مانند درد شکم، حالت تهوع، ادرار تیره، تب و لرز و تعریق شبانه مورد بررسی قرار میگیرد. سپس آزمایش خون و آزمایشهای تصویربرداری تجویز میشوند.
برای درمان این بیماری باید به فوق تخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. پزشک آنتیبیوتیکهای لازم را تجویز کرده و در برخی مواقع جراحی را پیشنهاد میدهد.
برای پیداکردن بهترین دکتر کبد یا متخصص داخلی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقتتون بخیر من دو ماه پیش آبسه داشتم تو اسکن گفتن ۶۰میل واز طریق شلنگ یا همون ساکشن تخلیه کردم اندازه ۱۶۰میل خارج کردن الان بعد تقریبا یک ماه دوباره گاهی حس میکنم درد داره چکار کنم همه ازمایش وچکاپ انجام دادم گفتن مشکلی نداری
سلام، با توجه به اینکه شما آبسه را تخلیه کردهاید و آزمایشها نشان دادهاند مشکلی ندارید، درد خفیف ممکن است به دلیل التهاب یا التیام ناقص ناحیه تخلیه شده باشد. گاهی اوقات این درد موقتی است و به مرور زمان از بین میرود. اگر درد ادامه پیدا کرد یا شدت یافت، ممکن است نیاز به ارزیابی دوباره توسط پزشک داشته باشید تا از عدم عود آبسه یا وجود هر مشکل دیگری مطمئن شوید. در این صورت، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیقتر و دریافت درمانهای مناسب توصیه میشود.
متخصص گوارش و کبد
از لطف نظر شما تشکر مطالب بسیار مفیدی بود استفاده کردم .
درود و سپاس از شما
ممنونم برای همراهی تان جناب حمیدی عزیز
سلام! پهلوی راستم درد داشت رفتم دوکتور گفتن آبسه کبدی هس باید جراحی شود بستری ام کردن ۲۲ روز بعد گفتن نیازی به جراحی نیست با دارو خوب میشود، دو بار نمونه برداری کردن و گفتن سل کبدی هس دوره ای بستری ام انتی بیوتیک میدادن خورد شده بود اون موقع آبسه ولی بعد چند مدت دوباره بزرگ شده با وجودی که داروی سل رو هم مصرف میکنم سه ماه میشود.درد پهلویم هم بیشتر شده چند دوکتور دیگه هم رفتم ولی هیچ نتیجه ای نگرفتم الان ماندم چکار کنم باید
دوست عزیز
پاسخ دقیق شما نیاز به پرنده پزشکی شما و آزمایشات شما دارد. میتونید موضوع را از دیگر متخصصان گوارش و کبد پیگیری کنید. از این لینک نوبت گرفته و مراجعه کنید .
متخصص گوارش
سلام وقت بخیر من بهمن آبسه کبدی داشتم فروردین ماه کامل ازبین رفت الان دردی در قسمت کبد احساس میکنم نشونه چیه؟ خیلی نگرانم…
سلام
این علایم می تواند خطرناک باشد
هم از نظر سایز کبد و هم سیروز کبدی باید بررسی شوید
بهتر است سونوگرافی انجام شود
متخصص گوارش و کبد
سلام منم کبدم آبثه کرده بود ۲۱ روز بستری شدم الان ۵ روز اومدم خونه خداروشکر بهتر شدم ولی آبثه کبدی در ۱۵ الا ۲۵ میلی بود الان بهتر شدم ولی با آنتی بیوتیک زیاد خوب شدم
سلام
بسیار عالی
چکاب سه ماهه انجام دهید
انزیم های کبدی چک شود
دارو ها را زیر نظر پزشکتان بطور دقیق مصرف کنید
واقعا لازمه تو این سایت حرف ازمرگ ومیربزنید بااینکه میدونید خیلی ازبیمارا مراجعه میکنن ب سایت . عموی منم همین بیماری رو داشت دیراقدام کرد ک به عمل کشید الانم خوبه خوبه .
سلام
وظیفه ما اطلاع رسانی است
امیدوارم شما و وعزیزانتان تندرست باشید
برادرم این بیماری داره الان چند روزه بستر ی هس دارن. از طریق شلنگ تخلیش میکنن کنارشم دارو درمان امیدوارم زودتر بهبود پیدا کنه
سلام
با ارزوی سلامتی
حتمن دارو های بعد را طبق تجویز مصرف نمایید
سلام برادر من پیوند کبد شده سال ۹۱ چند روز پیش بخاطر درد شدید دل درد در بیمارستان. پیوند اعضا شیراز بستری شد وبا عکس رنگی مشخص شد که کبدش آبسه کرد بعداز پنج روز که در بیمارستان بردنش که آبسه را تخلیه کنند ولی توی سونو آثاری از آبسه نبود ایادر این پنج روز که دارو گرفته از بین رفته
دوست عزیز
داروهای تزریق شده ممکنه باعث کاهش سایز آبسه کبد شده باشد.
۷روزه یکی از عزیزانم رو که مبتلا به عفونت کبد بود رو از دست دادم 🥺🥺🥺
داداش من امروز بهم گفتن کبدم آبسه داره دکتر گفت ایشالا با دارو خوب شه یعنی چی فامیلتون فوت شد بخواطر یه آبسه چرا باید یه نفر فوت شه وای خدا کمک کن من هنوز آرزو دارم😱
دوست عزیز
آبسه کبد باعث مرگ نمی شود و قابل درمان است.
ناراحت نباش عزیزم من کبدم آبسه ۵سانتی داشت .خداراشکر بادارورفع شد
تندرست باشید