فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
در هفته دوازدهم بارداری تمامی اندامها، ماهیچهها و استخوانهای جنین شکل گرفتهاند. از این هفته تا پایان بارداری این اندامها رشد میکنند و بالغ میشوند. اگر در هفته ۱۲ بارداری هستید یا زمان کمی مانده به این هفته از حاملگی برسید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه مسیر، رشد جنین و تغییرات بدن شما در این هفته را توضیح میدهیم. هفته دوازدهم حاملگی چگونه است؟ چه علائمی دارد؟ کدام علائم خطرناک هستند و باید به پزشک اطلاع داد؟ جنین چه اندازه میشود و وضعیت آن داخل رحم چگونه است؟ مادر دچار چه تغییراتی میشود؟ کدام آزمایشها باید در این هفته انجام شود و هر آزمایش برای چه کسی مناسب است؟ چگونه باید در این هفته از خود مراقبت کرد؟ بهتر است تغذیه چگونه باشد؟
در صورتیکه دچار علائمی مشکوک در بارداری شدهاید یا بهتازگی متوجه شدهاید که باردار هستید، باید برای انجام معاینات و آزمایشها به دکتر زنان یا متخصص مامایی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین متخصصان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
هفته دوازدهم بارداری چگونه است؟
طبق تقویم بارداری در هفته دوازدهم حاملگی تمامی اندامها، ماهیچهها و استخوانهای جنین تشکیل شدهاند. اندامهای جنسی هم بهخوبی رشد کردهاند. از این هفته جنین فقط رشد میکند و این اندامها به تکامل میرسند. از هفته قبل حرکات جنین در رحم شروع شده است، اما این حرکات در حدی نیست که بتوانید احساس کنید.
در هفته دوازدهم بارداری احتمالا جفت از کیسه زرده خارج شده و تاثیرات هورمونی کاهش پیدا میکند. این برای شما یک خبر خوب است! زیرا علائم اولیه بارداری فروکش میکند و ممکن است برخی علائم بهطور کامل برطرف شوند. با رشد رحم، فضا در حفره شکم کم و رحم از ناحیه لگن خارج میشود. با حرکت رحم به سمت بالا، بهمرور متوجه بزرگ شدن شکم میشوید.
علائم هفته دوازدهم بارداری
در هفته دوازدهم حاملگی هورمونهای بارداری تثبیت میشود و بسیاری از علائم شما کاهش پیدا میکنند. رحم به سمت بالا حرکت میکند و از لگن خارج میشود. در این هفته ممکن است شما علائم زیر را داشته باشید:
- میزان تهوع کمتر: میزان هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی در این هفته کاهش پیدا میکند. به همین دلیل تهوع و استفراغ کمتر میشود. از طرف دیگر از این هفته جفت، وظیفه ترشح هورمونهای پروژسترون و استروژن را برعهده میگبرد و به کاهش تهوع کمک میکند.
- بزرگ شدن رحم: جنین در حال رشد است و رحم هم بهمرور رشد میکند.
- بهبود تکرر ادرار: با حرکت رحم به سمت بالا فشار از روی مثانه برداشته میشود و تکرر ادرار کاهش پیدا میکند. اما این وضعیت موقت است و در ادامه روند بارداری دوباره تکرر ادرار باز میگردد.
- تغییرات پوستی: از این هفته ممکن است متوجه تغییرات در رنگدانه پوست شوید. ملاسما بهصورت لکههای قهوهای نامنظم روی لب، پیشانی و گونه ظاهر میشود.
- سرگیجه: برخی زنان باردار قبل از ۱۲ هفتگی این علامت را ندارند. ممکن است به دلیل ترشح هورمون پروژسترون و خونرسانی به جنین، از هفته ۱۲ بارداری دچار سرگیجه شوید.
- تغییرات میل جنسی: تغییر در هورمونها میتواند باعث افزایش یا کاهش میل جنسی شود. این علامت در زنان باردار متفاوت است.
- افزایش حس بویایی
- سردرد
- خستگی
- یبوست
- نفخ شکم
علائم سقط جنین در هفته دوازدهم بارداری
در هفته ۱۲ بارداری هنوز احتمال سقط جنین وجود دارد. اگر هر یک از علائم زیر ظاهر شد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود:
- خارج شدن مایع از واژن
- خارج شدن بافت از واژن
- خونریزی خفیف تا شدید
- گرفتگی شکم، لگن یا کمر
- احساس بیماری
در چه صورت باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار علائم جدی مانند خونریزی یا گرفتگی شکم شدید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. ممکن است علت آن حاملگی خارج رحمی یا سقط جنین باشد. برخی علائم بارداری طبیعی هستند و جای نگرانی ندارند. اما اگر علائمی مانند حالت تهوع یا یبوست شدید باشند، پزشک میتواند با تجویز دارو یا ارائه نکات سبک زندگی، مشکل شما را تاحدی برطرف کند.
برای بررسی علائم در هفته ۱۲ بارداری باید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر دچار علائم مشکوکی هستید یا علائم بارداری شما شدید است، باید برای تشخیص علت آن و اقدامات درمان به متخصص زنان و زایمان یا دکتر مامایی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این متخصصان بهصورت حضوری، تلفنی یا آنلاین در ارتباط باشید.
وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری
جنین در هفته ۱۲ بارداری حدود ۶ تا ۶٫۵ سانتیمتر است. تمامی اندامها تشکیل شده و اعضای بدن در جای خود قرار گرفتهاند. ساختارهای بدنی به حالت نهایی خود شبیه شدهاند و باید مراحل بلوغ را طی کنند.
تغییرات جنین در این هفته شامل موارد زیر میشود.
- پوست جنین ظریف و شفاف میشود.
- استخوانها بهویژه جمجمه و استخوانهای بلند استحکام پیدا میکنند.
- ناخنهای دست تشکیل میشوند.
- تارهای صوتی در حال شکلگیری هستند.
- کبد جنین گلبولهای قرمز خون را میسازد.
- مغز استخوان گلبولهای سفید خون را میسازد.
- غده هیپوفیز ترشح هورمون را شروع میکند.
- رودهها نزدیک بندناف قرار دارند. اما در این هفته فضای کافی برای روده ایجاد و به محل اصلی خود منتقل میشوند.
- عملکرد جفت شروع میشود و برای حفظ بارداری هورمون ترشح میکند.
- فعالیت قلب جنین بیشتر میشود. اگر تا این هفته موفق نشدهاید که صدای قلب جنین را بشنوید، احتمالا در هفته دوازدهم میتوانید صدای قلب جنین را بشنوید.
در هفته دوازدهم بارداری جنین چه شکلی است؟
جنین در این هفته حدود ۶ تا ۶٫۵ سانتیمتر است. بسیار شبیه به انسان شده و ویژگیهای فیزیکی در محل اصلی خود قرار گرفتهاند. جنین تقریبا اندازه یک لیموترش و در طول سه هفته گذشته تقریبا دوبرابر شده است.
تغییرات بدن در هفته دوازدهم بارداری
شما اکنون در پایان سهماهه اول بارداری قرار دارید. رحم به اندازه یک گریپفروت بزرگ است. در این هفته رحم از لگن خارج میشود و به سمت بالا و مرکز شکم حرکت میکند. با حرکت رحم به سمت بالا ممکن است تکرر ادرار شما برای مدتی برطرف شود.
اندازه شکم در زنان باردار متفاوت است. ممکن است در هفته دوازدهم بارداری شکم شما بزرگ شود؛ طوری که دیگران هم متوجه بارداری شما شوند. گاهی هم شکم در این هفته بزرگ نخواهد بود. معمولا در اولین بارداری شکم دیرتر بزرگ میشود؛ اما اگر بارداری دوم یا سوم شما است یا چندقلو باردار هستید، احتمالا در این هفته شکم شما برجسته شده است.
آزمایش های هفته دوازدهم بارداری
احتمالا دومین ویزیت قبل از تولد در هفته ۱۲ بارداری انجام میشود. در این جلسه پزشک شما را معاینه میکند و احتمالا موارد زیر انجام میشوند:
- وزن و فشار خون شما باید بررسی شود. اگر اضافهوزن یا فشار خون بالا داشته باشید، احتمال عوارض بارداری بیشتر میشود.
- آزمایش ادرار انجام میگیرد. در این آزمایش باید سطح قند و پروتئین بررسی شود. قند بالا در ادرار نشانه دیابت بارداری و پروتئین بالا نشانه عفونت کلیه یا مجاری ادرار است.
- در سونوگرافی باید ضربان قلب جنین بررسی شود.
احتمالا ویزیت بعدی شما در هفته ۱۶ بارداری انجام شود. معاینات کلی مانند اندازهگیری فشار خون و قند خون باید دوباره تکرار شوند.
سونوگرافی در هفته دوازدهم بارداری
در هفته دوازدهم حاملگی فعالیت قلبی جنین افزایش پیدا میکند و احتمالا میتوانید صدای قلب را در سونوگرافی بشنوید. بسیاری از زنان باردار قبل از هفته ۱۲ بارداری، نمیتوانند صدای ضربان قلب را بشنوند.
آزمایش های غربالگری
برخی زنان باردار باید آزمایشهای ژنتیکی انجام دهند. اگر شما به آزمایشهای غربالگری یا تشخیصی نیاز داشته باشید، از هفته ۱۰ بارداری میتوانید برای انجام آنها آماده شوید. آزمایشهای ژنتیکی معمولا برای افراد زیر ضروری است:
- بارداری در سن بالای ۳۵ سال
- سابقه بارداری جنین با مشکلات کروموزومی یا اختلالات ژنتیکی
- داشتن فرزندی با مشکلات ژنتیکی
آزمایشها در هفته دوازدهم بارداری شامل موارد زیر میشود:
- تست غربالگری ترکیبی سهماهه اول بارداری: آزمایش خون از مادر گرفته میشود. برای انجام غربالگری شفافیت نوکال باید سونوگرافی انجام شود.
- آزمایش غیرتهاجمی قبل از تولد: به این تست آزمایش NIPT هم میگویند. در آزمایش خون DNA بدون سلول جفت بررسی میشود. آزمایش ساده اما گران است؛ با این تست میتوان سندروم داون و برخی اختلالات کروموزومی را تشخیص داد.
- نمونهبرداری از پرزهای کریونی (CVS): نمونهای از سلولهای کریونی جفت گرفته شده و سندروم داون سایر مشکلات ژنتیکی تشخیص داده میشوند.
برای اطلاع از آزمایشهای هفته دوازدهم حاملگی و ضرورت آنها برای شما باید با دکتر زنان و زایمان یا دکتر متخصص مامایی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری از مشاوره تلفنی با دکتر زنان استفاده کنید.
خود مراقبتی در هفته دوازدهم بارداری
انجام برخی کارهای ساده میتواند به سلامت مادر و جنین کمک کند. سعی کنید در هفته ۱۲ بارداری و هفتههای بعدی موارد زیر را رعایت کنید:
- تمرینات کگل را روزانه انجام دهید. این تمرینات علائم بارداری را کاهش میدهد و زایمان را راحتتر میکند. برای انجام این تمرینات عضلات کف لگن را ۱۰ ثانیه منقبض کنید. در روز، ۳ ست ۲۰تایی این تمرین را انجام دهید.
- از الکل و سیگار دوری کنید. الکل خطر نقایص مادرزادی را افزایش میدهد.
- برای حذف موهای زائد از ژیلت استفاده کنید. پزشکان مطمئن نیستند کرمها و لوسیونهای رفع موهای زائد در بارداری بیخطر باشند. روشهایی مانند لیزر موهای زائد در بارداری توصیه نمیشوند.
- در طول بارداری هیدراته ماندن بسیار مهم است. حداقل ۸ لیوان آب در روز بنوشید.
- مصرف ویتامینهای دوران بارداری را ادامه دهید.
به نقل از whattoexpect، یکی از دلایل سرگیجه در دوران بارداری، پایین بودن سطح قند خون است و اگر بهطور منظم غذا نخورید، ممکن است افت داشته باشد. بنابراین در زمان گرسنگی سعی کنید ندوید، یا حتی راه نروید. اگر احساس سرگیجه یا ضعف میکنید، دراز بکشید یا بنشینید و سر خود را بین زانوهای خود پایین بیاورید، نفس عمیق بکشید. لباسهای تنگ نپوشید. بهمحض اینکه کمی بهتر شدید، چیزی برای خوردن و نوشیدن پیدا کنید.
تغذیه در هفته دوازدهم بارداری
احتمال دارد در هفته دوازدهم حاملگی حالت تهوع شما کمتر شود. با از بین رفتن حالت تهوع، اشتهای شما بیشتر و زودتر گرسنه میشوید. سعی کنید میانوعدههای مغذی تهیه کنید. موادی مانند سبزیجات، میوههای تازه، آجیل، ماست و پنیر باید در رژیم غذایی شما گنجانده شوند.
بایدها و نبایدهای هفته دوازدهم بارداری
در دوران بارداری برخی از پزشکان توصیه میکنند که زنان باردار واکسن آنفولانزا دریافت کنند. این واکسن در بارداری عوارضی ایجاد نمیکند. در این مورد باید با متخصص زنان مشورت کنید. ممکن است پزشک شما این واکسن را پیشنهاد ندهد.
لباسهای گشاد و شلوارهای کشی تهیه کنید. از این هفته احتمالا لباسهای قبلی شما خیلی تنگ میشود و شکم و کمر شما را اذیت میکنند. اگر میخواهید از لباسهای قدیمی خود استفاده کنید، یک کش کمر یا شکمبند بارداری تهیه کنید. این اقلام کمک میکنند تا لباسهای قدیمی برای مدتی اندازه شوند.
هفته دوازدهم بارداری و تعیین جنسیت
در هفته دوازدهم حاملگی ممکن است بتوان از طریق سونوگرافی جنسیت جنین را تشخیص داد. اما این موضوع در مورد همه زنان باردار صدق نمیکند. برخی افراد باید برای تعیین جنسیت مدتی را صبر کنند. این نکته را نیز باید در نظر داشته باشی که در هفته دوازدهم احتمال خطا در تشخیص جنسیت جنین وجود دارد و تضمینی برای این موضوع نیست.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
در هفته دوازدهم بارداری اندامها، ماهیچهها و استخوانهای جنین تشکیل میشود و از این هفته فقط به تکامل میرسند. غده هیپوفیز ترشح هورمونها را شروع میکند. گلبولهای قرمز و سفید خون ساخته میشوند. فعالیت قلبی جنین بیشتر میشود و احتمالا در این هفته میتوان صدای قلب جنین را از طریق سونوگرافی شنید. عملکرد جفت نیز در این هفته شروع میشود و هورمونهای بارداری را میسازد.
از هفته ۱۲ بارداری ممکن است برخی علائم اولیه بارداری مانند حالت تهوع کاهش پیدا کنند. رحم رشد و به سمت خارج لگن حرکت میکند. به همین دلیل تکرر ادرار کمتر میشود. اما در ماههای بعدی بارداری با بزرگ شدن جنین دوباره تکرر ادرار باز میگردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند بارداری، علائم رایج و نکات مراقبتی بهتر است با دکتر زنان یا دکتر مامایی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این متخصصان بهصورت حضوری، تلفنی یا آنلاین در ارتباط باشید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من ۱۲هفته باردار هستم رفتم سونگرافی هیچی مشخص نیست الان باید چکار کنم
سلام
یعنی چه چیزی مشخص نیست
سونوگرافی هفته ۱۲ بارداری یکی از مراحل کلیدی در ارزیابی وضعیت سلامت جنین است. در این دوره، رشد جنین بررسی میشود و طول استخوان بینی برای سنجش و تعیین سلامت ژنتیکی اندازه گیری میشود. همچنین، ساختارهای حیاتی بدن جنین ارزیابی میشود تا اطمینان حاصل شود که همه چیز به درستی پیش میرود.
متاسفانه من تجربه بد وياري نه ماه رو داشتم
حالا همه اميدم اين بود كه ميگن دومي كمتره
اما حالا تو ١٢هفتگي هستم و حاااااالم بده هييييچي نيست بتونم بخورم حتي اب😭
سلام
در این شرایط از نظر دیابت بارداری یا مشکلات تیروییدی باید ازمایش دهید
نگرن نباشید
ولی حتمن زیر نظر پزشک باشید
متخصص زنان و زایمان
سلام من هفته ۱۲ و یک روز بارداری هستم قبلا هر ۳ روز یا دو روز یکبار استفراغ میکردم ولی الان چند روزه دیگه بالا نمیارم و فقط حالت تهوع دارم ای عادیه
سلام
این علایم در دوران بارداری طبیعی است
فقط زیر نظر پزشکتان دارو مصرف ککنید
خوش به سعادتتون 😉
سلام من ۱۲هفته اس بچم قلبش تشگیل نشده گفتن دوهفته دیگه بیا برو سونو چکارکنم میشه راهنماییم کنین
نجمه عزیز
گاهی اتفاق می افتد
معمولا در این شرایط پروژسترون تجویز میگردد
و هفته بعد سونو گرافی تکرار می شود
زیر نظر پزشکتان باشید
من دوفرزندم را طبیعی زایمان کردم و بازهم دوست دارم سومی رو هم طبیعی بیارم چون هیچ گونه عوارضی بعد زایمان نداشتم.
سلام فاطمه عزیز
بله بهترین نوع زایمان، طبیعی است
سلام من بچه اولمه دوست دارم زایمان طبیعی داشته باشم فقط از بخیه میترسم چون میگن تا آخر بخیه بی حسی میره از اون ترس دارم
سلام
خیر این ترس بی مورد است
البته قابل درک
نگران نباشید
گلم قبلش اونقدر درد میکشی که درد بخیه اصلا چیزی به حساب نمیاد
اگر م
یخوای بهترین زایمان تجربه کنی فقط طبیعی من دوتاش و تجربه کردم