فواید ترک سیگار چیست؟ چرا هر چه سریعتر باید آن را ترک کنیم؟ – مجله سلامت دکترتو

فواید ترک سیگار چیست؟ چرا هر چه سریعتر باید آن را ترک کنیم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

ترک سیگار نه تنها به بهبود سلامت جسمی کمک می‌کند، بلکه تاثیرات شگفت‌انگیزی بر روان و کیفیت زندگی دارد. از کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سرطان گرفته تا بهبود عملکرد ریه‌ها و کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های تنفسی، ترک سیگار باعث می‌شود بدن سریع‌تر به حالت طبیعی خود برگردد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
ماه اول ترک سیگار چگونه است؟

هیچ‌کس نمی‌تواند انکار کند که سیگار تا چه اندازه برای سلامتی مضر است. نکته جالب اینجا است که حتی روی تمام پاکت‌های سیگار نیز هشدارهایی درباره زیان‌های آن درج شده است. بنابراین، اگر مدت‌ها است به ترک سیگار فکر می‌کنید اما موفق نشده‌اید، شاید حالا بهترین زمان باشد. در حقیقت وقتی با فواید ترک سیگار آشنا شوید، انگیزه و اراده‌تان برای انجام این کار بیشتر خواهد شد. پس تا پایان این مقاله از دکترتو همراه ما باشید تا هر آنچه لازم است در این مسیر بدانید را با شما در میان بگذاریم. سامانه نوبت دهی و مشاوره آنلاین دکترتو می‌تواند در ارتباط‌گیری با بهترین متخصصین روانپزشک و روانشناس به شما کمک کند.

فواید ترک سیگار چیست؟

فواید ترک سیگار بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور می‌کنید. در واقع، استعمال دخانیات تقریبا روی تمام اندام‌های بدن تاثیر منفی می‌گذارد و ترک آن، به‌تدریج می‌تواند سلامت را به شخص بازگرداند. در ادامه به فواید ترک سیگار که می‌توانند زندگی‌تان را متحول کنند اشاره می‌کنیم:

سلامت ریه بعد از ترک سیگار بیشتر می شود.
پس از ترک سیگار، ریه‌ها به تدریج بهبود می‌یابند و خطر ابتلا به بیماری‌های تنفسی کاهش می‌یابد.

۱. تغییرات چهره بعد از ترک سیگار (زیبایی بعد از ترک سیگار)

آثار ترک سیگار روی زیبایی پوست و صورت کاملا مشهود هستند. سیگار کشیدن روند پیری پوست را تسریع می‌کند و باعث ایجاد چین و چروک زودرس، خشکی، افتادگی و کدر شدن رنگ پوست می‌شود. این مشکلات به دلیل کاهش جریان یافتن خون و کاهش خاصیت ارتجاعی پوست به وجود می‌آیند. اما زمانی که سیگار را ترک می‌کنید، پوستتان به تدریج شروع به ترمیم می‌کند. با بهبود جریان خون و افزایش سطح اکسیژن در خون نیز مواد مغذی بیشتری به پوست می‌رسند و در نتیجه پوستتان ظاهری سالم‌تر، شاداب‌تر و درخشان‌تر پیدا می‌کند.

۲. پاکسازی بدن بعد از ترک سیگار

جالب است بدانید که حتی در عرض چند ساعت پس از ترک سیگار، پاکسازی بدن شروع می‌شود. در این مرحله بدن شروع به پاکسازی نیکوتین و دیگر مواد سمی از خون می‌کند. در نتیجه به جای این مواد، اکسیژن سالم به بافت‌ها می‌رسد و بافت‌ها فرصت ترمیم خود را پیدا می‌کنند. نتیجه این می‌شود که اندام‌های داخلی بدن به حالت عادی خود برمی‌گردند و فرد از نظر ظاهری نیز زیباتر می‌شود.

۳. پاکسازی ریه بعد از ترک سیگار

سیگار کشیدن آسیب‌های جدی و قابل توجهی به ریه وارد می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌های خطرناکی مانند بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD)، آمفیزم و برونشیت مزمن را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. ترک سیگار نه تنها احتمال بروز این بیماری‌ها را کاهش می‌دهد، بلکه با گذشت زمان می‌تواند به بهبود قابل توجه عملکرد ریه‌ها نیز کمک کند.

تنها در عرض چند ماه پس از ترک سیگار، ظرفیت ریه‌ها افزایش می‌یابد و انجام فعالیت‌های روزمره مانند پیاده‌روی یا بالا رفتن از پله‌ها برای فرد آسان‌تر می‌شود. علاوه بر این، خطر ابتلا به سرطان ریه که یکی از مهم‌ترین علل مرگ‌ومیر در افراد سیگاری است، نیز به تدریج کاهش پیدا می‌کند.

متن انگلیسی:
۱۰ years after quitting the death rate from lung cancer is about half that of someone who continues to smoke.
ترجمه متن:
۱۰ سال پس از ترک سیگار، احتمال مرگ بر اثر سرطان ریه تقریبا نصف افرادی است که همچنان سیگار می‌کشند.

mentalhealth

۴. غلظت خون بعد از ترک سیگار

یکی از عوارض ناخوشایند سیگار کشیدن، افزایش غلظت خون است. در حقیقت به خاطر تجمع نیکوتین و گازهای مضری نظیر کربن مونوکسید در بدن، اکسیژن فضای کافی برای انتقال از طریق خون را ندارد. نتیجه این می‌شود که فرد کاهش سطح اکسیژن را تجربه می‌کند. در این شرایط، بدن برای جبران این اختلال، گلبول‌های قرمز بیشتری تولید می‌کند که افزایش تعداد آن‌ها مساوی با افزایش غلظت خون است. زمانی که سیگار را ترک می‌کنید، این مواد مضر از خون پاک می‌شوند و اکسیژن خون نیز به سطح عادی برمی‌گردد. در نتیجه، غلظت خون به تدریج به سطح طبیعی خود می‌رسد و عملکرد رگ‌ها و قلب نیز بهبود می‌یابد.

هنوز بعد از ترک سیگار اثراتش روی بدنت باقی مونده؟

از متخصص راهنمایی بگیر.

۵. افزایش وزن بعد از ترک سیگار

بیشتر افراد سیگاری به طور طبیعی حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم کمتر از وزن نرمال خود هستند، بنابراین اضافه وزن پس از ترک سیگار، در واقع آن‌ها را به وزن ایده‌آل‌شان برمی‌گرداند. پس از ترک سیگار، اشتهای فرد بهبود می‌یابد، زیرا نیکوتین یکی از عوامل کاهش دهنده اشتها است. از طرف دیگر، حس چشایی و بویایی نیز تقویت می‌شود و غذاها خوش‌طعم‌تر به نظر می‌رسند. در کنار همه این موارد، بهبود روحیه و افزایش انرژی نیز می‌توانند باعث افزایش وزن شوند. این افزایش وزن، نه‌تنها طبیعی است، بلکه به بهبود ظاهر و سلامت عمومی فرد نیز کمک می‌کند.

۶. تغییر رنگ لب بعد از ترک سیگار

مطالعات نشان می‌دهند که سیگار کشیدن یا مصرف تنباکو از عوامل اصلی ابتلا به بیماری‌های لثه، از دست رفتن دندان‌ها و تیرگی لب‌ها هستند. نیکوتین موجود در سیگار با کاهش جریان خون در ناحیه دهان، باعث تغییر رنگ طبیعی لب‌ها و آسیب به بافت‌های دهان می‌شود. با ترک سیگار، خطر ابتلا به بیماری‌های لثه کاهش می‌یابد، بوی دهان خوشایندتر می‌شود و ظاهر و سلامت‌ها لب‌ها و دندان‌ها بهبود پیدا می‌کند. به این ترتیب، فرد لبخند زیبا و باطراوت خود را دوباره به دست می‌آورد و اعتمادبه‌نفس او نیز افزایش پیدا می‌کند.

حوزهفایده ترک سیگار
سلامت جسمانیکاهش خطر بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، سرطان ریه، سرطان دهان، و بیماری‌های ریوی
عملکرد تنفسیبهبود عملکرد ریه‌ها، کاهش سرفه و تنگی نفس، افزایش ظرفیت تنفس
سلامت پوست و ظاهربهبود رنگ و بافت پوست، کاهش پیری زودرس، سفیدی دندان و تنفس خوشبو
سلامت روانکاهش اضطراب، بهبود خلق و خو، افزایش تمرکز و کیفیت خواب
مالیصرفه‌جویی چشمگیر در هزینه‌ها مربوط به خرید سیگار و درمان بیماری‌های مرتبط
سلامت خانوادهکاهش قرار گرفتن اطرافیان در معرض دود سیگار (سیگار دست‌دوم)
باروری و جنسیافزایش قدرت باروری در مردان و زنان، بهبود عملکرد جنسی
سلامت بارداریکاهش احتمال سقط، تولد زودرس و وزن پایین نوزاد
سلامت دهان و دندانکاهش پوسیدگی دندان، بهبود سلامت لثه و کاهش احتمال از دست دادن دندان
افزایش طول عمرترک سیگار می‌تواند چندین سال به عمر فرد اضافه کند.
فواید ترک سیگار

۷. کاهش خطر بیماری ‌های قلبی

سیگار باعث تولید مواد شیمیایی مختلفی مانند کربن مونوکسید و کربن‌دی‌اکسید می‌شود که این مواد باعث بروز اختلال در ریتم ضربان قلب می‌شوند و احتمال بروز فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند. اما زمانی سیگار را ترک می‌کنید، در حقیقت رسیدن مونوکسید کربن به بدنتان را متوقف می‌کنید. این کار باعث می‌شود که فضای بیشتری برای اکسیژن وجود داشته باشد تا به رگ‌های خونی و اندام‌های بدن برسد. جالب است بدانید که تنها در عرض ۲۴ ساعت پس از ترک سیگار، ضربان قلب، سطح اکسیژن خون و گردش خون به طرز قابل‌توجهی بهبود پیدا می‌کنند.

متن انگلیسی:
Cardiovascular diseases are the leading cause of death among smokers.
ترجمه متن:
بیماری‌های قلبی عروقی، اصلی‌ترین علت مرگ‌ومیر در میان افراد سیگاری هستند.

healthwire

۸. افزایش حس بویایی و چشایی

مصرف مداوم سیگار به تدریج باعث ضعیف شدن حواس چشایی و بویایی می‌شود. نیکوتین و سایر مواد شیمیایی مضر موجود در دود سیگار، با ایجاد تغییرات ساختاری در جوانه‌های چشایی، حساسیت و عملکرد آن‌ها را کاهش می‌دهند و همچنین با آسیب به عصب‌های مرتبط، عملکرد این حواس را مختل می‌کنند. این ترکیبات مضر به گیرنده‌های بویایی در بینی نیز آسیب می‌زنند و توانایی تشخیص بوها را کاهش می‌دهند. با کنارگذاشتن سیگار، روند بازسازی جوانه‌های چشایی آغاز می‌شود و گیرنده‌های بویایی دوباره فعال‌تر عمل می‌کنند. در نتیجه، فرد طعم‌ها و رایحه‌ها را با وضوح و شدت بیشتری تجربه می‌کند.

۹. تقویت سیستم ایمنی بدن

سیگار کشیدن می‌تواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند و باعث شود که فرد در برابر عفونت‌ها و بیماری‌ها آسیب‌پذیرتر شود. پس از ترک سیگار، سیستم ایمنی عملکرد طبیعی خود را بازیابی می‌کند و در نتیجه توانایی آن برای مقابله با بیماری‌ها بهبود پیدا می‌کند. این بهبود به تقویت سلامت کلی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرماخوردگی‌های رایج و عفونت‌های تنفسی را کاهش می‌دهد.

۱۰. کاهش خطر سرطان

ترک سیگار یکی از مهم‌ترین کارهایی است که افراد سیگاری می‌توانند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهند. سیگار کشیدن نه‌تنها عامل اصلی سرطان ریه است؛ بلکه با انواع دیگری از سرطان نیز ارتباط دارد، از جمله سرطان‌های:

  • دهان
  • حلق و حنجره
  • مری
  • مثانه
  • کلیه
  • پانکراس (لوزالمعده)
  • دهانه رحم
  • روده بزرگ و رکتوم

طبق مطالعه‌ که توسط مجله انجمن سرطان آمریکا منتشر شد، ترک سیگار به طور چشمگیری خطر ابتلا به این سرطان‌ها را کاهش می‌دهد. حتی برای افرادی که از سرطان نجات یافته‌اند، ترک سیگار می‌تواند خطر مرگ زودرس را پایین بیاورد.

فواید روانی و اجتماعی ترک سیگار چیست؟
ترک سیگار باعث افزایش اعتماد به نفس، کاهش استرس و اضطراب، و بهبود روابط اجتماعی می‌شود.

۱۱. افزایش طول عمر

سیگار کشیدن با تنگ کردن رگ‌های خونی، خطر حمله قلبی و سکته مغزی را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد؛ بنابراین، ترک سیگار می‌تواند از مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری‌های جدی پیشگیری کند. علاوه بر این، ترک سیگار با کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان، نقش مهمی در افزایش طول عمر ایفا می‌کند. کنارگذاشتن سیگار همچنین کیفیت زندگی را نیز بهبود می‌بخشد، باعث تنظیم بهتر خواب می‌شود و در مجموع به فرد کمک می‌کند تا زندگی سالم‌تر و طولانی‌تری داشته باشد.

۱۲. فواید روانی و اجتماعی ترک سیگار

یکی از فواید ترک سیگار این است که مدت کوتاهی پس از آن، علائم اضطراب و افسردگی کاهش پیدا می‌کنند. برخی افراد زمانی که دیگر به سیگار وابسته نیستند، احساس آرامش و راحتی بیشتری می‌کنند و برخی دیگر می‌گویند که کیفیت زندگی آن‌ها بهتر شده است. ترک سیگار ممکن است به شما احساس رضایت شخصی بدهد. شما می‌توانید به خود افتخار کنید که چنین قدم بزرگی را برای سلامتی‌تان برداشته‌اید. همچنین اگر اطرافیانتان به خاطر سیگار کشیدن شما را سرزنش می‌کردند، دیگر چنین انتقادهای منفی‌ را نخواهید شنید و رابطه شما با همسر، فرزندان و دوستانتان بهتر می‌شود.

در آخر نیازی به ترک جمع‌ها برای رفتن به فضای باز و سیگار کشیدن را ندارید، بنابراین فرصت این را دارید که در رویدادهای اجتماعی احساس حضور بیشتری کنید. همه این موارد می‌توانند خلق‌وخو، عزت‌نفس و سلامت روحی و جسمی شما را بهبود ببخشند.

می‌خوای با ترک سیگار رابطت با خانواده‌ات رو بهتر کنی؟ مشاوره بگیر.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

ترک سیگار می‌تواند یکی از مهم‌ترین و بهترین تصمیماتی باشد که برای تغییر زندگی خود می‌گیرید. فواید ترک سیگار تنها به بهبود ظاهر و تقویت سیستم ایمنی بدن محدود نمی‌شوند و این اقدام، عملکرد ریه‌ها و قلب را نیز بهبود می‌بخشد و از خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها جلوگیری می‌کند. با این حال، بسیاری از افراد به تنهایی قادر به ترک سیگار نیستند و به مشاوره پزشکی نیاز دارند. با دریافت مشاوره پزشکی و حمایت دوستان و اطرافیان، می‌توانید این مسیر دشوار را آسان‌تر طی کنید و گامی موثر در جهت داشتن یک زندگی سالم‌تر و فردای بهتر بردارید. بدین منظور شما می‌توانید از سامانه مشاوره آنلاین دکترتو برای ارتباط با متخصصین روانپزشک و روانشناس کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

حدودا از ۲ هفته تا ۳ ماه پس از ترک سیگار، گردش خون بهبود پیدا می‌کند و عملکرد ریه‌ها تا ۳۰٪ افزایش می‌یابد. ۱ الی ۹ ماه پس از ترک سیگار نیز علائم تنفسی همچون سرفه، احتقان سینوس‌ها و تنگی نفس کاهش می‌یابند. در این مدت، ریه به تدریج عملکرد طبیعی خود را بازمی‌یابد و قادر به پاکسازی خود و کاهش عفونت‌ها خواهد بود.

پاسخ این سوال به مدت زمان و شدت مصرف سیگار بستگی دارد. به‌طورکلی پس از ترک سیگار، ریه‌ها به طور قابل توجهی به عملکرد طبیعی خود بازمی‌گردند. بااین‌وجود، نمی‌توان انتظار داشت که ریه‌ها کاملا به حالت اولیه و بدون آسیب خود بازگردند.

اثرات مثبت ترک سیگار بر روی بدن، حتی در عرض چند ساعت، شروع به نمایان شدن می‌کنند. با این حال، برای مشاهده تغییرات قابل توجه و تاثیرات بلند مدت ترک سیگار، نیاز است که مدت زمان بیشتری صبر کنید.

بسیاری از افراد، خصوصا در سنین میان‌سالی، فکر می‌کنند که برای ترک سیگار خیلی دیر شده است. اما حقیقت این است که نتایج ترک سیگار همیشه مثبت هستند و این تصمیم در هر سنی می‌تواند باعث بهبود سلامت بدن شود. با این حال برای مشاهده اثرات چشمگیرتر، بهتر است سیگار را در سنین پایین‌تر ترک کنید.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن