فهرست مطالب
اگزما یک بیماری التهابی مزمن پوست است که باعث بروز علائمی مانند خشکی، قرمزی، خارش و پوستهپوسته شدن پوست میشود. این بیماری میتواند در هر ناحیهای از بدن ظاهر شود و شدت آن از یک ناراحتی خفیف تا علائم شدید و آزاردهنده متفاوت است. اگزما به دلیل عوامل ژنتیکی، آلرژیها، تحریکات محیطی و گاهی استرس بروز میکند. انواع مختلفی از اگزما وجود دارد، از جمله درماتیت آتوپیک، درماتیت تماسی و درماتیت سبورئیک که هرکدام علائم و روشهای درمانی خاص خود را دارند. شناخت علائم و علتهای اگزما به شناسایی و درمان سریعتر این بیماری کمک میکند.
درمان اگزما چیست؟
همانطور که گفته شد، اگزما پوستی هیچ درمان قطعی ندارد و افرادی که اگزما دارند تقریبا همیشه با آن درگیرند. اما روشهای درمانی که برای اگزما معرفی شدهاند همگی میتوانند دورههای حاد بیماری را کنترل کنند، مانع شدت یافتن علائم شوند و در صورت بروز آنها، به تسکین علائم ناشی از اگزما کمک کنند. در نتیجه به نوعی هدف از درمان اگزما، مدیریت این بیماری است. درمانها بسیار مختلفاند و باید بر اساس علت اگزما و از همه مهمتر نوع آن، انتخاب شوند.
از درمانهای ساده خانگی و تغییر سبک زندگی گرفته تا درمانهای طب سنتی، روشهای کنترل استرس و مدیتیشن و درمانهای دارویی و پزشکی، همگی میتوانند گزینههای مختلف درمان و مدیریت اگزما باشند. حتی برخی از درمانهای مدرنی که برای اگزما معرفی شده است، مانند فوتودرمانی یا موارد مشابه، باز هم به صورت قطعی نمیتوانند اگزما را درمان کنند.
روش درمان | توضیحات | مزایا | معایب |
---|---|---|---|
کرمها و پمادهای موضعی | حاوی کورتیکوستروئیدها، مهارکنندههای کلسینورین، مرطوبکنندهها و آنتیهیستامینها هستند. | تسکین سریع خارش و التهاب، اثربخشی بالا در بسیاری از موارد | عوارض جانبی در صورت استفاده طولانی مدت، نازک شدن پوست |
داروهای خوراکی | شامل آنتیهیستامینها، داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی و داروهای بیولوژیک است. | موثر در موارد شدید اگزما، کاهش التهاب سیستمیک | عوارض جانبی جدیتر نسبت به کرمهای موضعی |
نوردرمانی | استفاده از اشعه ماوراء بنفش برای کاهش التهاب و خارش | موثر در برخی انواع اگزما، کاهش نیاز به داروهای سیستمیک | خطر سوختگی پوست، افزایش خطر سرطان پوست |
درمانهای طبیعی | شامل استفاده از روغنهای گیاهی، حمام بلغور جو دوسر، پروبیوتیکها و رژیم غذایی ضد التهابی است. | کمعوارض، مکمل درمانهای پزشکی | اثربخشی محدودتر نسبت به داروها، نیاز به تحقیقات بیشتر |
درمانهای مکمل | شامل آروماتراپی، طب سوزنی و هیپنوتیزم است. | ممکن است به کاهش استرس و بهبود کیفیت خواب کمک کند. | اثربخشی علمی آنها به طور کامل اثبات نشده است. |
متن انگلیسی:
nationaleczema
Depending on the type of eczema and severity, treatments include lifestyle changes, over-the-counter (OTC) remedies or prescription medication
ترجمه متن:
بسته به نوع و شدت اگزما، درمانها شامل تغییر سبک زندگی، داروهای بدون نسخه (OTC) یا داروهای تجویزی میشود.
درمان اگزما با دارو
درمانهای دارویی مختلفی برای اگزما وجود دارند. برخی از آنها شامل داروهای اگزما بدون نسخه هستند و برخی نیز به صورت داروهای تجویزی، توسط پزشک تجویز میشوند و میتوانند موارد حادتر و شدیدتر اگزما را درمان و مدیریت کنند.
اولین داروهایی که برای درمان اگزما می توان از آنها استفاده کرد، کرمها و پمادهای موضعی بدون نسخه است. در کنار آنها هم می توان از کرمهای تجویزی برای کاهش علائم اگزما به صورت موضعی استفاده کرد. گاهی نیز پزشک انواع داروهای خوراکی را برای تسکین اگزما تجویز میکند. داروهای خوراکی شامل داروهای ضدالتهابی، آنتیهیستامینها یا کورتیکواستروئیدهای خوراکی میشوند که میتوانند خارش و التهاب را کاهش دهند. در نهایت داروها میتوانند به شکل تزریقی هم استفاده شوند.
بیولوژیکها نوع نسبتاً جدیدی از دارو هستند که میتوانند به کاهش التهاب در اگزمای متوسط تا شدید کمک کنند. این داروهای مبتنی بر پروتئین با هدف قرار دادن سلولهای T و پروتئینهای ایمنی در بدن شما کار میکنند. این داروها معمولا هر دو هفته تا چهار هفته یکبار، با دستور پزشک باید تزریق شوند.
۱. بهترین قرص برای درمان اگزما
در برخی مواقع باید برای درمان اگزما از درمانهای دارویی خوراکی استفاده کرد. خصوصا در مواردی که سایر درمانها، خصوصا داروهای موضعی نتیجهبخش نبودهاند. آنتیهیستامینها و مسکنها بخشی از قرصهایی است که برای کنترل رایجترین شکل اگزما، یعنی درماتیت آتوپیک تجویز میشوند. در مواردی که احتمال بروز آلرژی هم وجود دارد، آنتیهیستامینها مفیدند. همچنین مسکنهای مختلف میتوانند درد و ناراحتی ناشی از اگزما را کاهش دهند. بخش دیگر داروهای خوراکی برای اگزما، آنتیبیوتیکها هستند که برای کنترل عفونت تجویز میشوند.
۲. بهترین کرم برای درمان اگزما (پماد درمان قطعی اگزما)
کرمها و پمادهای بدون نسخه و تجویزی اصلیترین گزینههای درمانی برای اگزما هستند. کرمها و پمادهای بدون نسخه حاوی موادی مانند بلغور جو دو سر کلوئیدی، هیدروکورتیزون، پترولاتوم و مواردی از این دست، همگی میتوانند به ترمیم سد پوستی و کاهش علائم کمک کنند. در کل کرمها و پمادهای موضعی که می توان برای درمان اگزما از آنها استفاده کرد، شامل کورتیکواستروئیدهای موضعی، استروئیدها، پماد کورتون، کرمهای ضدالتهابی و کرمهای سرکوب کننده سیستم ایمنی میشوند. همچنین می توان از انواع کرمهای مرطوب کننده و ضد اگزما هم برای رفع التهاب و خشکی پوست کمک گرفت.
نکته مهمی که در خصوص انتخاب کرمهای مناسب برای درمان اگزما باید به آن توجه کرد این است که کرمهای اگزما با مرطوبکنندههای معمولی صورت و لوسیونهای بدن شما متفاوت هستند. آنها به طور خاص برای پوستهای مستعد اگزما فرموله شدهاند – یعنی حاوی مواد مناسب برای درمان موثر پوست که تحت تاثیر خشکی شدید، خارش، قرمزی و حساسیت است، هستند.
پمادهای کورتیزون موضعی اصلیترین درمان برای اگزما، خصوصا درماتیت آتوپیک هستند. هیدروکورتیزون موضعی OTC یک استروئید با قدرت کم است و با کاهش سوزش، خارش و التهاب روی پوست اثر میگذارد. کرمهای نرمکننده و مرطوب کننده مختلف مانند کرمهای حاوی اوسرین هم میتوانند خشکی پوست را از بین ببرند.
درمان اگزما با لیزر
یکی دیگر از گزینههای درمان اگزما، نوردرمانی یا درمان با لیزر است. در لیزردرمانی اگزما از نور UV برای کمک به کاهش علائم استفاده میشود. این روش میتواند اگزمای متوسط یا شدید را زمانی که سایر درمانها بیاثر بودهاند، درمان کند. لیزردرمانی غیرتهاجمی است و میتواند در نواحی خاص یا در بخش وسیعی از بدن استفاده شود. در این روش نور لیزر یک اثر فیزیولوژیکی در سلولها و بافتها ایجاد میکند که نتیجه آن بهبود علائم ناشی از اگزما است. لیزر میتواند به طور موثر اگزما را در بزرگسالان و کودکان درمان کند.
متن انگلیسی:
healthline
Lasers can be an effective, noninvasive treatment for eczema. This type of treatment can provide direct relief to either small, specific areas of your body or large areas
ترجمه متن:
لیزر میتواند درمان موثر و غیرتهاجمی برای اگزما باشد. این نوع درمان میتواند به صورت مستقیم برای تسکین علائم اگزما در بخشهای مختلف بدن استفاده شود.
درمان اگزما با داروهای گیاهی
برای درمان اگزما می توان از داروهای گیاهی پیشنهاد شده برای کنترل علائم بیماری کمک گرفت. داروهای گیاهی هم شامل داروهای طبیعی در خانه میشود و هم می توان از برخی داروهای گیاهی موجود در بازار که مخصوص اگزما هستند، استفاده کرد. برای مثال یکی از داروهای موجود، کرم گیاهی کالاندولا است که میتواند التهاب ناشی از اگزما را بهبود دهد.
داروی گیاهی اگزما کاژوا یکی دیگر از محصولاتی است که برای درمان این بیماری وجود دارد. این داروی گیاهی میتواند ترکخوردگی پوست، خشکی و خارشهای شدید را کنترل کند. ژل آلوئهورا، روغن درخت چای، نارون کوهی و بابونه از دیگر درمانهای گیاهی توصیه شده برای تسکین علائم اگزما هستند.
درمان خانگی اگزما
درمان خانگی اگزما شامل استفاده از یک سری تکنیکها و روشهایی است که میتواند علائم اگزما را تسکین دهد. سادهترین راهکار، تغییر سبک زندگی و دوری از محرکهایی است که میتواند موجب تشدید علائم اگزما شود. شما باید از هر عاملی که میتوانند اگزما را تشدید کنند، خودداری کنید.
کمپرس سرد یکی دیگر از گزینههایی است که می توان به عنوان درمان خانگی اگزما در نظر گرفت. دوش آب ولرم (آب نباید داغ یا خیلی سرد باشد) به مدت کوتاه هم میتواند علائم را تسکین دهد. یکی از درمانهای خانگی موثر، حمام با جو دو سر کلوئیدی است. سرکه طبیعی و عسل هم دو درمان خانگی توصیه شده برای کاهش علائم شدید اگزما هستند.
شما همچنین میتوانید با مرطوب کردن منظم پوست خشک و حساس در خانه با استفاده از مرطوب کنندههای خانگی یا کرمهای مرطوب کننده بدون عطر، از تشدید علائم جلوگیری کنید. روغن درمانی مانند ماساژ ناحیه آسیبدیده با روغن نارگیل یا روغن آفتابگردان هم میتواند در درمان اگزما مفید باشد.
درمان اگزما با رژیم غذایی
بخش مهمی از علائم اگزما زمانی ایجاد میشود که فرد غذاهای محرک و حساسیتزا را مصرف میکند. به همین دلیل یکی از گزینههای اصلی درمان خانگی اگزما، تغییر سبک زندگی و پیروی از رژیم غذایی اگزما است. باید افرادی که اگزما دارند مواد غذایی محرک خود را بشناسند و از مصرف آنها خودداری کنند. برای مثال فلفل و ادویهجات ممکن است علائم اگزما را تشدید کنند.
علاوه بر این باید برای درمان اگزما مصرف غذاهای ضدالتهابی را افزایش داد. ماهی، زردچوبه و لوبیا از جمله مواد غذایی ضدالتهابی هستند که می توان آنها را برای درمان اگزما مصرف کرد. سبزیجات تازه و میوههای آبدار و خنک هم میتوانند به عنوان رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به اگزما، مفید در نظر گرفته شود.
درمان قطعی اگزما (آیا اگزما درمان قطعی دارد؟)
اگزما درمان قطعی ندارد و حتی با وجود مطالعات زیادی که در این زمینه صورت گرفته، هنوز هیچ یک از درمانهای موجود نمیتواند اگزما را به صورت قطعی درمان کنند. با این حال درمانهای موجود بسته به نوع اگزما و قسمتی از بدن که تحت تاثیر قرار گرفته، میتوانند علائم را به میزان زیادی تسکین دهند.
۱. درمان اگزما صورت
یکی از رایجترین قسمتهایی از بدن که ممکن است دچار اگزما شود، صورت است. درمان اگزمای صورت بسته به نوع آن و شدتی که دارد شامل مصرف یک سری مرطوب کنندههای مخصوص پوست صورت و یک سری داروهای ضدالتهابی و کورتیکواستروئیدی است. علاوه بر این باید حتما با کمک آنتیهیستامینها، خارش و حساسیت پوست صورت را تسکین داد. بخش دیگر درمان اگزمای صورت، از بین بردن جای لکهای پوستی یا اسکارهای ناشی از علائم اگزماست.
۲. درمان اگزما دست
اگزمای دست را باید ابتدا با دوری از محرکها درمان کرد. کرمهای مرطوب کننده میتوانند خشکی را از بین ببرند و پماد درمان اگزما دست با داشتن خواص ضدالتهابی هم میتوانند علائم را تسکین دهند. روغن نارگیل یا ژل آلوئهورا روی دستهای حساس و آسیبدیده اثر خوبی دارند.
۳. درمان اگزما پا
برای درمان اگزمای پا علاوه بر داروها و پمادهای کورتیکواستروئیدی موضعی، می توان از برخی راهکارهای ساده خانگی و طبیعی هم کمک گرفت. حمام سرکه طبیعی یا قرار دادن پاها در حمام جو دو سر کلوئیدی میتواند به صورت موثری علائم اگزما در پا را تسکین دهد.
۴. درمان اگزما آلت تناسلی
گاهی اوقات علائم اگزما به صورت قرمزی، خارش و التهاباتی در اندامهای تناسلی زنان و مردان ظاهر میشود. در اکثر موارد هم علائم اگزما در اندام تناسلی شدیدتر و آزاردهندهتر است. باز هم انواع مختلفی از اگزما ممکن است در اندامهای تناسلی ایجاد شود و دلایل آن هم متفاوت است. درمانهای دارویی بهترین گزینه برای درمان اگزما آلت تناسلی است. پمادهای هیدروکورتیزون و مومتازون، به همراه پمادهای موضعی پمادهای تاکرولیموس و پیمکرولیموس از جمله درمانهای موثری هستند که میتوانند علائم متوسط تا شدید اگزمای اندامهای تناسلی را تسکین دهند.
۵. درمان اگزما سکه ای
یکی از انواع رایج و دردسرساز اگزما، اگزمای سکهای یا درماتیت نومولار نام دارد. معمولا باید برای درمان این نوع از اگزما حتما به یک متخصص پوست مراجعه کرد. درمانهای دارویی شامل مصرف پمادهای موضعی کورتیکواستروئیدی روی التهابات و کرمهای مرطوب کننده میشود. همچنین در برخی موارد باید برای جلوگیری از عفونت از آنتیبیوتیکها هم استفاده کرد. آنتیهیستامینها نیز به منظور جلوگیری از بروز علائم آلرژی مانند خارش شدید، به عنوان بخشی از درمان اگزما سکهای تجویز میشوند.
۶. درمان اگزما کف سر
در اگزمای کف سر، کف سر حالت پوسته پوسته شده و خارش زیادی دارد. به این نوع اگزما، اگزمای سبورئیک نیز گفته میشود. یک سری کرمها، ژلها و شامپوهای مخصوص اگزما وجود دارند که می توان از آنها برای درمان اگزمای کف سر استفاده کرد. اکثر این شامپوها شامل ترکیباتی مانند اسید سالیسیلیک، کتوکونازول و سلنیوم سولفید هستند و میتوانند التهاب، پوسته پوسته شدن و خارش کف سر را درمان کنند.
۷. درمان لک اگزما
یکی از مشکلات اصلی افراد مبتلا به اگزما، لکههای پوستی است که به دنبال شروع علائم روی پوست ظاهر میشوند و حتی گاهی تا مدتها بعد از تسکین علائم هم لکههای ناشی از اگزما باقی میمانند. درمان با لیزر یا نوردرمانی یکی از اصلیترین گزینهها برای رفع لکههای ناشی از اگزما است. علاوه بر این برخی از کرمها لکه بر قوی با فرمولاسیونهای مخصوص هم وجود دارد که میتوانند در درمان لک اگزما موثر باشند.
۸. درمان اگزما پوست سر با دارو
درماتیت پوست سر شما ممکن است برای تسکین علائم نیاز به دارو داشته باشد. کرمهای کورتیکواستروئیدی بدون نسخه یا نسخهای یا سایر استروئیدهای موضعی از جمله داروهایی است که میتواند برای درمان اگزما پوست سر تجویز شوند. استروئیدهای موضعی که التهاب اگزمای پوست سر را برطرف میکنند، معمولاً به عنوان روشهای درمان کوتاه مدت (تا دو هفته) در لوسیون، موس یا ژل استفاده میشوند. استروئیدهای موضعی رایج شامل بتامتازون، هیدروکورتیزون یا کلوبتازول هستند.
محصول ترکیبی استروئید موضعی و اسید سالیسیلیک، شامپوهای دارویی، داروهای ضد قارچ خوراکی و آنتیهیستامینها از جمله داروهایی است که برای درمان انواع مختلف اگزما در پوست سر تجویز میشوند.
قرص اگزما پوست سر
علاوه بر داروهایی که به صورت موضعی در پوست سر استفاده میشوند، در برخی موارد پزشک از انواع داروهای ضد اگزمای خوراکی هم کمک میگیرد. برای مثال آنتیهیستامینها یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی خوراکی از جمله داروهایی است که برای درمان اگزما پوست سر مورد استفاده قرار میگیرند. در مواردی که علائم عفونت در پوست سر دیده میشود، پزشک از یک سری آنتیبیوتیکهای خوراکی هم برای درمان عفونت کمک میگیرد. برای موارد شدیدتر درماتیت سبورئیک، مصرف داروهای خوراکی ضد مخمر مانند ایتراکونازول یا فلوکونازول ممکن است ضروری باشد.
متن انگلیسی:
forbes
In infected scalp eczema cases, oral antibiotics may also be prescribed to help control the infection
ترجمه متن:
در مواردی مانند اگزمای سر آلوده به عفونت، آنتیبیوتیکهای خوراکی نیز ممکن است برای کمک به کنترل عفونت تجویز شود.
۹. شامپو سر مخصوص اگزما
یکی از گزینههای درمان اگزما پوست سر استفاده از یک سری شامپوها و محصولات مراقبت از موی مخصوصی است که برای پوستهای حساس و آسیبدیده فرموله شدهاند. چندین محصول موی بدون نسخه یا نسخهای وجود دارد که ممکن است به انواع اگزما از جمله درماتیت سبورئیک کمک کند. شامپوهای فرموله شده با اسید سالیسیلیک و قطران میتوانند پوستههای ناشی از اگزما در پوست سر را از بین ببرند. شامپوهای شوره سر که ممکن است حاوی روی پیریتیون، اسید سالیسیلیک، گوگرد، قطران زغالسنگ، سولفید سلنیوم یا کتوکونازول باشند هم برای اگزما در پوست سر مفیدند. برای برخی از افراد شامپوهای ضد قارچ هم توصیه میشود.
۱۰. درمان اگزمای پوست سر با طب سنتی
در طب سنتی از ترکیبات طبیعی مختلفی برای درمان اگزما پوست سر استفاده میشود. یکی از این ترکیبات، سرکه طبیعی به همراه عسل و عرق نعنا است. همچنین برخی از متخصصان طب سنتی به افرادی که علائم اگزما سر را دارند توصیه میکنند که مدام پوست سر خود را با چای شستوشو دهند. استفاده از روغن شیرینبیان، روغن نارگیل و بابونه در پوست سر ملتهب و آسیبدیده هم میتواند رطوبت از دست رفته را به پوست سر برگرداند و التهاب را کاهش دهد.
۱۱. پماد برای درمان اگزمای ناحیه تناسلی مردان
اگر داروهای خوراکی موثر نبودند و علائم شما همچنان ادامه داشتند، پزشک احتمالا استروئیدهای موضعی و یک مرطوب کننده قوی را برای استعمال روی ناحیه آسیبدیده تجویز میکند. معروفترین استروئیدهای تجویزی برای اگزما شامل این مواردند:
- پماد هیدروکورتیزون که رایجترین استروئید مورد استفاده برای اگزمای ناحیه تناسلی است.
- پماد مومتازون که یک استروئید موضعی است و به کاهش خشکی و قرمزی آلت تناسلی و رفع اگزما در این ناحیه کمک میکند.
این استروئیدهای موضعی باید حداقل ۳۰ دقیقه قبل از مرطوب کننده استفاده شوند تا مرطوب کننده آنها رقیق نکند و به مناطقی که دچار اگزما نیستند پخش نشوند.
متن انگلیسی:
verywellhealth
Topical steroids should be used once or twice per day and only In small amounts
ترجمه متن:
استروئیدهای موضعی باید یک الی دو بار در روز و فقط در مقادیر کم استفاده شوند.
۱۲. پماد برای درمان اگزمای ناحیه تناسلی زنان
روش های درمان اگزمای تناسلی، بین مردان و زنان مشترک هستند و پزشک برای زنان نیز داروهای مسکن، آنتیهیستامینها و استروئیدهای موضعی را تجویز میکند. با این حال در شرایطی که بدن به درمانهای نام برده جواب ندهد یا مصرف استروئیدهای موضعی برای فرد ممنوع باشد، ممکن است پزشک پمادهایی همچون تاکرولیموس و پیمکرولیموس را برای تسکین علائم اگزمای تناسلی تجویز کند. این داروهای موضعی، با مهار کلسی نورین، علائم اگزما را به طور چشمگیری کاهش میدهند.
۱۳. درمان خانگی اگزمای ناحیه تناسلی زنان و مردان
درمانهای خانگی میتوانند به تسکین علائم اگزمای ناحیه تناسلی کمک کنند، اما جایگزین درمان پزشکی نیستند. اگر علائم شما شدید یا مداوم است، حتما به پزشک مراجعه کنید. اگزمای ناحیه تناسلی میتواند بسیار آزاردهنده و خارشدار باشد. برخی از درمانهای خانگی برای تسکین اگزمای ناحیه تناسلی در زنان و مردان شامل این مواردند:
- از کمپرس سرد برای رفع درد در ناحیه تناسلی استفاده کنید.
- کمی وازلین روی پوست دچار خشکی و اگزما استعمال کنید.
- لباسهای گشاد و راحت بپوشید تا هوا بتواند در ناحیه تناسلی جریان پیدا کند.
- از کرمهای خنککننده استفاده کنید که باعث کاهش موقت درد میشوند.
- یک فنجان بلغور جو دو سر را به یک وان آب گرم اضافه کنید و در این وان بنشينيد تا خارش ناحیه تناسلیتان برطرف شود.
۱۴. فتوتراپی (نور درمانی) اگزمای دستگاه تناسلی زنان و مردان
در فتوتراپی (نوردرمانی) از اشعه فرابنفش (UV) برای درمان اگزمای متوسط تا شدید استفاده میشود. در این روش از دو طولموج UVA و UVB استفاده میشود که با کاهش پاسخ التهابی در پوست، به بهبود علائم اگزما در برخی از افراد کمک میکنند. طبق تحقیقات، نور فرابنفش بر سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارد و تعداد سلولهایی به نام لنفوسیتهای T را در پوست کاهش میدهد. این سلولها در پاسخ التهابی و بروز اگزما نقش دارند و کاهش آنها باعث التهاب کمتر و بهبود علائم میشود.
۱۵. استفاده از درمان های بیولوژیک برای اگزمای دستگاه تناسلی زنان و مردان
داروهای بیولوژیک یکی از جدیدترین گزینههای درمانی برای درماتیت آتوپیک هستند که FDA تا سال ۲۰۱۷ آنها را برای درمان درماتیت آتوپیک تایید نکرد. تنها دو داروی بیولوژیک برای درمان اگزمای آتوپیک مورد تایید FDA هستند که دوپیلوماب و ترالوکینوماب نام دارند. این داروها به جای هدف قرار دادن کل بدن، فقط مولکولهای خاصی را هدف قرار میدهند.
در حقیقت پادتنها یا آنتیبادیها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند که به شناسایی موادی که نباید در بدن باشند کمک میکنند. این مواد، سایر بخشهای سیستم ایمنی بدن را وادار میکنند که این عوامل اضافی را از بین ببرند یا از دریافت سیگنالهای خاص جلوگیری کنند. آنتیبادیهای مونوکلونال نیز نوعی پروتئین هستند که محققان در آزمایشگاهها، برای تقلید از آنتیبادیهای طبیعی بدن میسازند. این آنتیبادیها در داروهای اگزما استفاده میشوند و مانع از فعالیت عوامل مرتبط با اگزما (همچون اینترلوکینها) میشوند.
۱۶. پماد اگزما؛ آیا پماد درمان قطعی اگزما است؟ (بهترین کرم برای درمان اگزما نوزادان)
کرمها و پمادهای موضعی کورتیکواستروئید مثل داروی تریامسینولون نوعی از داروهای ضد التهابی هستند و علائم اصلی اگزما، مانند التهاب پوست و خارش را از بین میبرند و به ترمیم پوست کمک میکنند. این داروها را باید بعد از مرطوب شدن پوست، به صورت مستقیم به روی پوست آسیب دیده بمالید. استفاده بیش از حد از این داروها ممکن است عوارض جانبی، از جمله نازک شدن پوست را به دنبال داشته باشد.
اگر درمانهای موضعی موثر نباشد، کورتیکواستروئیدهای سیستمیک میتوانند تجویز شوند. این داروها به صورت تزریقی یا خوراکی (مانند پردنیزون) موجود است اما به دلیل عوارضی که ایجاد میکنند فقط برای مدت کوتاهی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
کرم اوره اوسرین برای اگزما کاربرد دارد و در درمان التهاب و خشکی پوست ناشی از پسوریازیس کاربرد دارد. کرم ثمین برای اگزما نیز برای درمان درماتیک آتیپیک و انواع دیگر اگزما موثر است.
برای نوزادان، انتخاب کرمها و پماد اگزما کودکانی که فاقد عطر و مواد حساسیتزا هستند و دارای ترکیبات ملایمتری مانند دکسپانتنول، زینک اکساید یا سرامید میباشند، توصیه میشود. کرمهای مرطوبکننده که به طور خاص برای پوست حساس نوزادان تولید شدهاند میتوانند به حفظ رطوبت پوست و کاهش التهاب کمک کنند.
۱۷. برای درمان اگزما چی بخوریم؟ (میوه هایی برای درمان اگزما)
برای کمک به کنترل و درمان اگزما، تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی داشته باشد. مصرف برخی میوهها و خوراکیها میتواند به تسکین علائم اگزما کمک کند. میوههای مفید برای درمان اگزما عبارتند از:
- میوههای غنی از ویتامین C: مانند کیوی، توتها، پرتقال و دیگر مرکبات که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و به کاهش التهاب کمک میکنند.
- سیب: سیبها حاوی کوئرستین، یک فلاونوئید طبیعی که میتواند به کاهش التهاب و واکنشهای آلرژیک کمک کند.
- آووکادو: سرشار از ویتامین E و چربیهای سالم است که میتواند به نرم کردن پوست و کاهش خشکی کمک کند.
- انگور: به خصوص انگور سیاه، که دارای آنتیاکسیدانهای قوی است که میتواند به کاهش التهاب پوست کمک کند.
۱۸. بهترین قرص برای درمان اگزما چیست؟
داروهای متعددی وجود دارد که با کمک آنها میتوان علائم اگزما را کنترل کرد، از جمله:
- آنتی بیوتیکها: زمانی تجویز میشوند که اگزما در کنار عفونت باکتریایی پوست اتفاق میافتد.
- داروهای ضد ویروسی و ضد قارچی: این داروها نیز عفونتهای قارچی و ویروسی ایجاد شده را درمان میکنند.
- آنتی هیستامینها: این داروها با ایجاد خواب آلودگی باعث کاهش خارشهای شبانه میشوند.
- مهار کنندههای موضعی کلسی نئورین: مانند تاکرولیموس (Protopic) و پیمکرولیموس (Elidel) که بر سیستم ایمنی بدن تاثیرگذاشته و فعالیت آن را مهار میکنند، التهاب را کاهش میدهند و به پیشگیری از عود علائم کمک میکنند. این داروها در افراد بالای ۲ سال برای کنترل واکنشهای پوستی استفاده میشوند.
۱۹. بهترین روغن برای درمان اگزما
روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن جوجوبا، و روغن بادام به دلیل خواص مرطوبکنندگی و التیامبخشیشان میتوانند در درمان اگزما مفید باشند. روغن نارگیل به خصوص به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی و مرطوبکننده شناخته شده است و میتواند به کاهش خشکی و خارش کمک کند.
۲۰. پماد بتامتازون برای اگزما خوب است؟
برای بسیاری از مشکلات پوستی مانند اگزما، آلرژی یا بثورات پوستی میتوان از پماد بتامتازون استفاده کرد. این پماد خارش، تورم و قرمزی را کاهش میدهد. برای استفاده روی پوست صورت حتما با پزشک خود مشورت کنید. معمولا با مصرف ۱ تا ۳ بار در روز میتوان به بهبودی مشکل پوستی کمک کرد.
۲۱. درمان اگزما در نوزادان چیست؟
درمان اگزما در نوزادان هم شامل موارد زیر است:
- شناسایی و اجتناب از عوامل تحریککننده پوست
- اجتناب از دمای زیاد پوست کودک خود را با روغن، کرم یا پماد چرب کنید.
اگراین اقدامات بثورات را بهبود ندهند یا اگر بثورات عفونی به نظر میرسد بهتراست با پزشک کودک خود مشورت کنید. کودک شما ممکن است نیاز به داروهای تجویزی برای کنترل بثورات یا درمان عفونت داشته باشد. پزشک همچنین ممکن است یک آنتیهیستامین خوراکی را برای کمک به کاهش خارش و ایجاد خوابآلودگی توصیه کند که برای خارش و ناراحتی شبانه مفید باشد.
۲۲. درمان خانگی اگزما چیست؟
موارد متعددی وجود دارد که افراد مبتلا به اگزما میتوانند برای سلامت پوست و کاهش علائم انجام دهند مانند:
- دوش گرفتن با آب ولرم
- استفاده از مرطوب کننده بلافاصله بعد از دوش گرفتن برای حفظ رطوبت
- استفاده روزانه از مرطوب کنندهها
- پوشیدن پارچههای پنبهای و نرم و اجتناب ازپوشیدن لباسهایی با الیاف خشن و لباسهای تنگ
- استفاده از درمانهای خانگی
- صابون ملایم برای شستشو
- در صورت امکان، اجتناب از تغییرات سریع دما و فعالیتهایی که باعث تعریق میشوند.
- یادگیری و اجتناب ازعواملی که باعث برانگیختن علائم اگزما در فرد میشود.
- استفاده از یک مرطوب کننده در هوای خشک یا سرد
- کوتاه نگه داشتن ناخنها برای جلوگیری از خراش پوستی.
۲۳. پماد اگزما کودکان
درمان دارویی اگزما در کودکان عمدتاً با استفاده از پمادها و کرمهای موضعی صورت میگیرد. یکی از اصلیترین گزینهها، پمادهای کورتیکواستروئیدی موضعی است که به کاهش خارش و تورم پوست کمک میکند. این پمادها معمولاً بهصورت کرم یا لوسیون روی پوست کودک مالیده میشوند و در موارد شدیدتر ممکن است پزشک استفاده از داروهای قویتر را توصیه کند.
برای اگزمای خفیف، پماد هیدروکورتیزون یک درصد یکی از داروهای معمول است که باید روزانه دو بار به مدت دو هفته استفاده شود. علاوه بر این، استفاده از کرمهای مرطوبکننده برای نگه داشتن رطوبت پوست نیز بخش مهمی از درمان است. این کرمها بهویژه برای نوزادان و کودکان طراحی شدهاند و معمولاً فاقد عطر و مواد شیمیایی محرک هستند. مرطوب نگه داشتن پوست میتواند علائم اگزما را کاهش داده و از بروز خشکی و تحریکات بیشتر جلوگیری کند.
پزشک ممکن است علاوه بر این داروها، سایر پمادها و کرمهای درمانی مناسب برای کودک شما تجویز کند. این کرمها معمولاً شامل ترکیبات ضد التهاب و ضد حساسیت هستند که به بهبود سریعتر علائم و تسکین پوست کودک کمک میکنند. همچنین، رعایت مراقبتهای پوستی و استفاده منظم از کرمهای مرطوبکننده نقش مهمی در مدیریت اگزما دارد.
در ادامه با برخی از پمادهای رایج که پزشک ممکن است برای درمان اگزمای کودک تجویز کند، آشنا میشوید.
ثمین پماد اگزما کودکان
یکی از پمادها یا کرمهایی که پزشک برای درمان اگزمای کودکان تجویز میکند، پماد ثمین است. این کرم بدون عطر و حاوی اوره است که میتواند علاوه بر درمان خشکی پوست، علائم اگزما را هم کاهش داده و موجب کاهش التهاب و خارش پوست کودک شود.
بتامتازون پماد اگزما کودکان
یکی از داروهای موضعی تجویز شده برای درمان اگزما در کودکان و نوزادان، پماد بتامتازون است. این دارو از سرکوبکنندههای سیستم ایمنی است که میتواند با کاهش اثر سیستم ایمنی بدن، از شدت التهاب و علائم اگزما در کودکان بکاهد. بتامتازون جزو پمادهای تقریبا ایمن درمان اگزما در کودکان است.
کرم کیو وی برای اگزما کودکان
میتوان گفت بهترین کرم ضد اگزمای مخصوص کودکان، کرم کیو وی است که به عنوان یک کرم مرطوب کننده قوی بدون عطر، تاثیر زیادی در رفع خشکی پوست حساس کودکان دارد. کرم کیدز کیووی حاوی ترکیباتی است که میتواند با تنظیم PH و رطوبت پوست، از تحریک شدید آن جلوگیری کند.
کالامین بهترین پماد برای اگزمای پوستی کودکان
پماد کالامین یکی از داروهای موضعی مؤثر در تسکین علائم اگزما در کودکان است. این لوسیون با ترکیباتی مانند زینک اکساید و اکسید آهن، به کاهش خارش، قرمزی و التهاب پوست کمک میکند. کالامین بهخصوص برای کودکان با پوست حساس مناسب است و میتواند بهعنوان یک راهکار کمکی در کنار سایر داروها استفاده شود.
این پماد بدون نسخه هم در داروخانهها قابل تهیه است اما بهتر است قبل از استفاده، با پزشک مشورت کنید.
۲۴. بهترین روغن برای درمان اگزما کودکان چیست؟
روغنهای طبیعی نقش مؤثری در مرطوب نگه داشتن پوست و کاهش التهاب ناشی از اگزما دارند. این روغنها معمولا بدون عطر و افزودنی هستند و برای پوست حساس کودک مناسباند.
بهترین روغنها برای درمان اگزما در کودکان عبارتاند از:
- روغن نارگیل: ضدباکتری، ضدالتهاب و مرطوبکننده قوی
- روغن بادام شیرین: نرمکننده و مناسب برای پوستهای حساس
- روغن آفتابگردان: حاوی اسیدهای چرب ضروری و مرطوبکننده ملایم
- روغن جوجوبا: شبیه به چربی طبیعی پوست
- روغن گل همیشهبهار: ضدالتهاب طبیعی، مناسب برای کاهش قرمزی و خارش
۲۵. درمان اگزمای کودکان با طب سنتی
در طب سنتی، برخی روشها برای درمان اگزما در کودکان پیشنهاد میشود. یکی از این روشها استفاده از خیار روی پوست آسیبدیده است که میتواند به تسکین خارش و کاهش التهاب کمک کند. همچنین، در طب سنتی توصیه میشود که ماء الجبن (آب پنیر) بهطور روزانه به کودکان دارای اگزما داده شود تا به بهبود وضعیت پوست کمک کند. همچنین، استفاده از سرکه خانگی بهصورت موضعی روی پوست حساس کودک نیز از دیگر روشهای سنتی است که برخی برای درمان اگزما پیشنهاد میکنند.
با این حال، باید توجه داشت که این روشها هیچگونه پایه علمی و مستند ندارند و ممکن است برای پوست حساس کودکان مناسب نباشند یا حتی باعث تحریک بیشتر پوست شوند. بنابراین، پیش از استفاده از هرگونه درمان سنتی، مشاوره با پزشک متخصص الزامی است تا درمانی مناسب و ایمن برای کودک تجویز شود.
۲۶. درمان خانگی اگزما در کودکان
درمان خانگی اگزما در کودکان شامل روشهایی است که میتواند به تسکین علائم و بهبود وضعیت پوست کمک کند. یکی از مهمترین راهکارها استفاده از مرطوبکنندههای مناسب است که پوست کودک را مرطوب نگه دارد و از خشکی و تحریکات بیشتر جلوگیری کند. کرمهای مرطوبکننده مخصوص پوست حساس کودکان میتوانند اثرات قابل توجهی در کاهش خشکی و التهاب داشته باشند.
همچنین، خنک نگه داشتن پوست کودک و استفاده از لباسهای نخی و راحت که از تحریک پوست جلوگیری کنند، میتواند کمککننده باشد. از طرفی، دوش گرفتن کوتاه با آب ملایم نیز به کاهش التهاب و تسکین خارش کمک میکند. این کار باید با آب ولرم و بدون استفاده از صابونهای معطر یا مواد شیمیایی انجام شود تا پوست کودک تحریک نشود.
استفاده از کمپرس سرد در نواحی آسیبدیده نیز میتواند به تسکین فوری خارش و التهاب کمک کند. علاوه بر این، برای جلوگیری از تشدید علائم، بهتر است کودک از خراشیدن پوست خود پرهیز کند و ناخنهایش کوتاه نگه داشته شود.
۲۷. رژیم غذایی اگزما در کودکان
بخش مهمی از درمان اگزما در کودکان، رعایت رژیم غذایی اگزما برای آنها است. بهتر است از دادن غذاهای تند و ادویهای یا غذاهای سرخ کرده به آنها خودداری کرد. پرهیز از مواد غذایی که باعث تشدید آلرژی در کودکان میشود هم مهم است. در نهایت میتوان برخی غذاهای ضدالتهابی را در رژیم غذایی کودک جای داد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگزما یک اختلال پوستی است که ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. از عوامل ژنتیکی گرفته تا برخورد با برخی از محرکها، همگی میتواند موجب درگیری یک فرد با اگزما باشد. اما درمان اگزما چیست؟ هنوز هیچ درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد و تنها گزینههای درمانی موجود، راهکارهایی برای کنترل علائم و مدیریت بیماری است. از اینرو درمان اگزما شامل درمانهای خانگی و طبیعی، درمان طب سنتی، تغییر سبک زندگی و دوری از برخی محرکها و همچنین درمانهای پزشکی میشود. داروهای بدون نسخه و داروهای تجویزی میتوانند برای درمان اگزمای متوسط تا شدید مناسب باشند.
یک متخصص پوست و مو میتواند با بررسی علائم و انجام تستهای ضروری تشخیص دهد که کدام گزینههای درمانی برای شما مناسبتر است. خصوصا این که مصرف بیرویه برخی از داروها از جمله کورتیکواستروئیدها به هیچ عنوان مجاز نیست و نباید آنها را برای مدت زمانی طولانی استفاده کرد. خبر خوب اینکه شما میتوانید از سامانه دکترتو برای مشاوره آنلاین کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
درود ادمین من مدتی پشت گردن چپم خال زده ریز خارش ندازم به نظرتون ملانوما هست یانع . درضمن ناخن پام هم کمی خط رنگ قرمز دراومده خیلی کم یکی از ناخنها
درود! خالهای جدید یا تغییرات در ظاهر خالهای قبلی ممکن است علائم نگرانی باشند، اما در اغلب موارد، خالهای ریز و بدون خارش نگرانکننده نیستند. با این حال، اگر خال روی گردن تغییر اندازه، شکل یا رنگ داد یا به هر نوع خارش یا خونریزی دچار شد، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید تا ارزیابی دقیقتری انجام شود. در مورد خط قرمز روی ناخنها، این میتواند نشانهای از عفونت، آسیب یا تغییرات دیگر باشد. بهترین کار این است که به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا هر دو مورد بررسی شوند و از تشخیص صحیح اطمینان حاصل کنید.
متخصص پوست و مو
اگزما تو ناحیه گردن دارم و خیلی اذیت میشم خارشش بیش از حد زیاده به نطرتون چی خوبه استفاده کنم.ممنون میشم یه راهنمایی بکنین،🙏
سلام! برای اگزما در ناحیه گردن که باعث خارش شدید میشود، بهتر است از کرمها یا پمادهای کورتیکواستروئیدی خفیف (مانند هیدروکورتیزون ۱٪) استفاده کنید که التهاب و خارش را کاهش میدهند. همچنین، مرطوب نگه داشتن پوست با کرمهای آبرسان مخصوص اگزما (مثل کرمهای حاوی اوره یا گلیسرین) میتواند مفید باشد. بهتر است از محصولاتی که حاوی عطر یا مواد شیمیایی تحریککننده هستند پرهیز کنید. اگر علائم ادامه داشت یا شدت گرفت، مراجعه به پزشک متخصص پوست ضروری است تا درمانهای مناسبتری تجویز شود.
متخصص پوست و مو