فهرست مطالب
ویروس کرونا چیست؟
ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروسهای کرونا که تاکنون شناختهشدهاند، موجب ابتلا به طیفی از عفونتهای دستگاه تنفسی در انسانها میشوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماریهای شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس) و سندروم تنفسی حاد (سارس) متغیر هستند. ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است عامل ابتلا به بیماری کووید-۱۹ است.
ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید-۱۹ میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.
علائم کووید-۱۹ چیست؟
تب، خستگی و سرفههای خشک رایجترین علائم ابتلا به بیماری کووید-۱۹ هستند. بعضی از بیماران ممکن است علائم دیگری داشته باشند. مثل درد و کوفتگی، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال. این علائم معمولا خفیف هستند. و شروع آنها تدریجی است. برخی از افراد مبتلا ممکن است هیچ یک از علائم بیماری را تجربه نکرده و احساس ناخوشی نکنند. بیشتر مبتلایان (حدود ۸۰ درصد) بدون نیاز به درمان خاصی بهبود پیدا میکنند. تقریباً از هر ۶ نفر مبتلا به کووید-۱۹، یک نفر به شدت بیمار شده و دچار تنگی نفس میشود. در سالمندان و افرادی که بیماریهای زمینهای مثل فشار خون بالا، بیماری های قلبی یا دیابت دارند، احتمال وخامت بیماری بیشتر است. کسانی که علائم تب، سرفه و تنگی نفس دارند باید به پزشک داخلی مراجعه کنند.
کووید-۱۹ چگونه منتقل میشود؟
سایر افراد ممکن است بیماری را از فردی که به کووید-۱۹ مبتلا است بگیرند. انتقال کووید-۱۹ از افراد بیمار (حامل ویروس) به افراد سالم امکانپذیر است. کرونا میتواند از طریق قطرکهایی که با سرفه یا بازدم از دهان و بینی فرد مبتلا به کووید-۱۹ به اطراف پخش میشود، به دیگران نیز سرایت کند. این قطرکها بر وسایل و سطوح اطراف فرد بیمار پخش میشود. سپس سایر افراد با دست زدن به این وسایل یا سطوح آلوده و لمس چشم ها، دهان و بینی، به کووید-۱۹ مبتلا میشوند. همچنین امکان ابتلا از طریق تنفس قطرکهای ناشی از سرفه یا بازدم فرد مبتلا به کووید-۱۹ نیز وجود دارد. به همین دلیل، مهم است که از فرد مبتلا به کووید-۱۹ حداقل ۱ متر فاصله بگیرید.
آیا ویروسی که عامل ابتلا به کووید-۱۹ است از طریق هوا منتقل می شود؟
تا امروز مطالعات نشاندادهاند که روش اصلی انتقال ویروس عامل کووید-۱۹، از طریق تماس با قطرکهای تنفسی است. و نه از طریق هوا.
موثرترین راههای پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹، عبارتند از: شستوشوی مرتب دستها. استفاده از دستمال کاغذی یا آرنج خم شده برای پوشاندن صورت در هنگام سرفه. و رعایت فاصله حداقل ۱ متری از افرادی که سرفه یا عطسه میکنند.
باورهای عامیانه و پاسخ گویی به آن ها
-
ویروس کرونا در اقلیم گرم و مرطوب قابل انتقال است
شواهد تا کنون نشانگر این است که کوید ۱۹ می تواند در تمام مناطق و اقلیم ها که شامل اقلیم گرم و مرطوب هم می شود، قابل انتقال باشد.
صرف نظر از شرایط اقلیمی، در مناطقی که کوید ۱۹ گزارش شده است اقدامات محافظتی را اتخاذ کنید؛ چه در آن منطقه زندگی می کنید چه به آنجا سفر می کنید.
-
اقلیم سرد و برف نمی تواند ویروس را بکشد.
دلیلی وجود ندارد که باور کنیم هوای سرد می تواند ویروس جدید کرونا یا بیماری های دیگر را از بین ببرد.
دمای طبیعی بدن انسان بدون در نظر گرفتن دمای محیط پیرامون یا آب و هوا در حدود ۳۶.۵ تا ۳۷ درجه سانتی گراد باقی می ماند.
-
دوش گرفتن با آب گرم مانع از بروز بیماری ویروس جدید کرونا نمی شود.
دوش گرفتن با آب گرم مانع ابتلا به کوید ۱۹ نمی شود.
بدون در نظر گرفتن دمای حمام یا آب ، دمای طبیعی بدن در حدود ۵/۳۶ تا ۳۷ درجه سانتی گراد باقی می ماند.
در واقع، حمام کردن با آب داغ یا بسیار گرم می تواند مضر باشد. زیرا می تواند باعث سوختگی بدن شما شود.
-
ویروس جدید کرونا نمی تواند از طریق نیش پشه منتقل شود.
تا به امروز هیچگونه اطلاعات و شواهدی مبنی بر انتقال ویروس جدید کرونا توسط پشه ها وجود ندارد.
ویروس جدید کرونا یک ویروس تنفسی است. که ابتدا از طریق قطرات ایجاد شده از سرفه یا عطسه فرد مبتلا به عفونت ویروس جدید کرونا یا از طریق قطرات بزاق یا ترشحات بینی گسترش می یابد.
-
آیا خشک کن های دست در نابودی ویروس جدید کرونا موثر هستند؟
خیر. خشک کن های دست در نابودی ویروس جدید کرونا موثر نیستند.
باید به طور مداوم دست های خود را با آب و صابون بشویید. یا با مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل ضدعفونی کنید. وقتی دستانتان تمیز شد، آنها را کاملاً با دستمال کاغذی یا با خشک کن حرارتی خشک کنید.
-
آیا گندزدایی (ضدعفونی) با لامپ ماورای بنفش، ویروس جدید کرونا را از بین می برد؟
لامپ های فرابنفش نباید برای استریل کردن دست ها یا پوست استفاده شوند زیرا پرتوهای ماورای بنفش می توانند موجب تحریک پوست شوند.
-
آیا سنجش حرارت بدن (اندازه گیری تب) در شناسایی افراد مبتلا به عفونت ویروس جدید کرونا موثر است؟
سنجش حرارت بدن درشناسایی افراد دارای تب (یعنی داشتن دمای بالاتر از دمای طبیعی بدن) به دلیل ابتلا به عفونت ویروس جدید کرونا موثر است.
اما با این روش نمی توان افرادی را شناسایی کنند که به عفونت ویروس جدید کرونا مبتلا شده اند ولی هنوز بیمار تب دار نیستند . زیرا ۲ تا ۱۰ روز طول می کشد تا افرادی که مبتلا به عفونت شده اند، بیمار شوند و تب کنند.
-
آیا اسپری کردن الکل یا محلول های حاوی کلر روی تمام بدن می تواند ویروس جدید کرونا را نابود کند؟
خیر. ویروس هایی که وارد بدن شده اند با اسپری کردن الکل یا محلول های حاوی کلر روی تمام بدن نابود نمی شوند.
اسپری کردن چنین موادی می تواند برای لباس ها یا غشاهای مخاطی (یعنی چشم ها و دهان) خطرناک باشند.
هم الکل و هم محلول کلر برای گندزدایی (ضدعفونی) سطوح مناسب هستند ولی باید بر اساس توصیه های صحیح استفاده شوند.
-
آیا واکسنهای ذات الریه در برابر ویروس جدید کرونا موثر هستند؟
خیر. واکسن های ذات الریه از جمله واکسن پنوموکوک و واکسن هموفیلوس آنفلوانزای نوع B (Hib) در برابر ویروس جدید کرونا موثر نیستند.
این ویروس کرونا بسیار جدید و متفاوت است و واکسن مخصوص به خود را لازم دارد. محققین با تلاش خود توانستهاند انواع واکسن کرونا را تولید کنند.
-
آیا شستشوی منظم بینی با محلول های نمکی کمکی به پیشگیری از ابتلا به عفونت کرونا ویروس جدید می کند؟
خیر. هیچ شواهد و مدارکی وجود ندارد که شستشوی منظم بینی با محلول های نمکی به پیشگیری از ابتلا به عفونت ویروس جدید کرونا کمک کند.
شواهد محدودی وجود دارد که شستشوی منظم بینی با محلول های نمکی بتواند به بهبود بیماری سرماخوردگی کمک کند. اما شستشوی منظم بینی در پیشگیری از عفونت های تنفسی موثر نیست.
-
آیا خوردن سیر به پیشگیری از ابتلا به ویروس جدید کرونا کمک میکند؟
سیر از مواد غذایی مفید است که خواص ضد میکروبی دارد. اما در حال حاضرهیچ گونه شواهد و مدارکی مبنی براینکه افراد با خوردن سیر از ابتلا به ویروس جدید کرونا محافظت شده باشند وجود ندارد.
-
آیا ویروس کرونای جدید تنها بر افراد مسن تأثیر میگذارد، یا افراد جوانتر نیز آسیبپذیر هستند؟
افراد در همه ردههای سنی ممکن است از ویروس کرونای جدید متأثر شوند. ظاهرا افراد مسنتر و افرادی که دارای بیماری قبلی هستند (به مانند آسم، دیابت، بیماریهای قلبی) ممکن است در صورت ابتلا به ویروس دچار بیماری شدید گردند.
سازمان جهانی بهداشت به تمام افراد در همه ردههای سنی توصیه هایی دارد. اینکه با اتخاذ اقداماتی از خود در برابر ویروس محافظت کنند. برای مثال از طریق رعایت بهداشت دستها و نیز بهداشت تنفسی.
-
آیا آنتی بیوتیکها در پیشگیری و درمان ویروس کرونای جدید موثرند؟
خیر، آنتیبیوتیکها در مقابل ویروسها موثر نیستند. و فقط برای مبارزه با باکتریها عمل میکنند.
کرونای جدید از نوع ویروسی است. و بنابراین نباید از آنتیبیوتیکها بهعنوان وسیله پیشگیری یا درمان آن استفاده شود.
با این حال، اگر شما به دلیل ویروس کرونا در بیمارستان بستری شوید. ممکن است به دلیل احتمال عفونت مشترک باکتریایی آنتیبیوتیک هم برایتان تجویز شود.
-
آیا داروی خاصی برای پیشگیری و یا درمان ویروس کرونای جدید وجود دارد؟
تا به امروز، برخی داروهای ضدویروسی برای پیشگیری و یا درمان ویروس کرونای جدید توصیه شده است مانند داروی فاویپیراویر،مولنوپیروایر، اکتمرا یا رمدسیویر. با این حال، افرادی که به این ویروس مبتلا شدهاند باید از مراقبتهای مناسب برخوردار شوند. تا بهبود یافته و علائم بیماری درمان شود. و افرادی که دچار بیماری شدید شدهاند باید مراقبتهای حمایتی بهینه دریافت کنند. تحقیقات درباره برخی درمانهای خاص ادامه دارد. و از طریق آزمونهای بالینی مورد آزمایش قرار خواهند گرفت.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص عفونی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.منبع: سازمان بهداشت جهانی