فهرست مطالب
آپنه یا وقفه تنفسی خواب به شرایطی گفته میشود که فرد در هنگام خواب دچار وقفه تنفسی میشود. تنفس افراد مبتلا به آپنه هنگام خواب دچار وقفههای مکرر شده و قطع میشود.
انواع آپنه خواب عبارتند از:
- آپنهی انسدادی خواب
- آپنه مرکزی خواب
- آپنه خواب ترکیبی
برای تشخیص و درمان بیماری آپنه خواب باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصان مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با انها بهصورت اینترنتی و تلفنی مشورت کنید و در صورت یاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
آپنهی انسدادی خواب (OSA: Obstructive Sleep Apnea)
آپنه تنفسی نوعی اختلال خواب است که در آن تنفس شما کم میشود یا حتی در خواب ممکن است متوقف شود. در برخی افراد ممکن است این اتفاق چندین بار در طول شب رخ دهد. آپنهی انسدادی خواب هنگامی رخ میدهد که مجاری هوایی فوقانی به صورتی ناقص یا کامل مسدود شود و موجب میشود که دیافراگم و عضلات قفسه سینه به سختی عمل کنند و هوا نیز به سختی وارد ریه شود.
تنفس معمولا با صدای بلند و خرناس و حرکات تند و سریع بدن همراه است. شما احتمالا به هنگام خواب متوجه آن نشوید. این وضعیت همچنین میتواند موجب کاهش جریان اکسیژن به اندامهای حیاتی شود و ریتم قلب را نامنظم کند.
علائم آپنه خواب
شایع ترین علائم هشداردر آپنهی انسدادی خواب عبارتند از:
- خواب آلودگی و خستگی در روز
- خشکی دهان و گلو در هنگام بیدار شدن از خواب
- سردرد صبحگاهی
- اشکال در تمرکز، فراموشی، افسردگی، تحریک پذیری
- عرق شبانه
- بی قراری و نا آرامی در هنگام خواب
- مشکلات جنسی
- خرناس کشیدن
- حرف زدن در خواب
- بیدار شدن ناگهانی و داشتن احساسی مانند خفگی
- مشکل بیدار شدن در صبح
- همچنین علائم در کودکان ممکن است واضح نباشد که عبارتند از:
- شب ادراری
- احساس خفگی و سرازیر شدن آب از دهان
- عرق زیاد در شب
- ادم محیطی
- اختلال در یادگیری و رفتار
- مشکلات در مدرسه
- ضعف یا خواب آلودگی
- خرناس کشیدن
- دندان قروچه کردن
- بی قراری در رختخواب
- وقفه یا عدم تنفس
در صورت مشاهده هر کدام از علائم فوق به پزشک مراجعه کنید.
در این ویدئو دکتر حامد امیری فرد متخصص مغز و اعصاب در مورد اختلال آپنه خواب با شما صحبت میکند.
آپنهی انسدادی خواب در چه کسانی دیده میشود؟
آپنهی انسدادی خواب در افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، گردن ضخیم یا بزرگ دارند یا راههای هوایی بینی، گلو یا دهان آنها کوچکتر است بیشتر دیده میشود. همچنین در افرادی که لوزههای بزرگ دارند یا بافت پشت گلویشان بزرگ است و راه هوایی نای را میبندند. زبان بیش از حد بزرگ نیز میتواند راه هوای را مسدود کند همچنین در کسانی که دچار انحراف بینی هستند. این وضعیتها در مردان شایعتر از زنان است و با افزایش سن شیوع آن نیز افزایش مییابد.
عوامل خطر دیگر عبارتند از:
- مصرف سیگار
- دیابت
- فشار خون بالا
- افرادی که در معرض خطر نارسایی قلب و سکته هستند.
تشخیص
دکتر ریه ممکن است در مورد خواب تان از شما سوال کند یا اینکه بخواهد از شما تست خواب بگیرد و میزان جریان هوا، سطح اکسیژن خون، الگوی تنفس، فعالیت الکتریکی مغز، ضربان قلب، فعالیت ماهیچه را ارزیابی کند.
درمان آپنهی انسدادی خواب
هر کدام از موارد زیر میتواند موجب بهبود آپنهی انسدادی خواب شود:
- کاهش وزن
- اجتناب ازمصرف الکل و داروهای خواب آور
- به پهلو بخوابید.
- از CPAP استفاده کنید.
- از ابزارهای دهانی استفاده کنید.
- جراحی
آپنه خواب مرکزی (CSA)
در آپنه مرکزی خواب، تنفس به طور منظم در طول خواب به دلیل عملکرد مغز مختل میشود و نه به این دلیل که نمیتوانید نفس بکشید بلکه تلاشی برای نفس کشیدن نمیکنید. در واقع مغز به عضلات فرمان نمیدهد که عمل تنفس را انجام دهد این نوع آپنه خواب معمولا به دنبال بیماریهای جدی مانند آسیب به ساقه مغز(ناحیه ای که کنترل تنفس را بر عهده دارد) ایجاد میسود. در نوزادان، آپنه خواب مرکزی باعث وقفه تنفس بیشتر از ۲۰ ثانیه میشود.
چه کسانی دچار آپنه مرکزی خواب میشوند؟
آپنه خواب مرکزی در بین افراد مسن، به ویژه بزرگسالان بالای ۶۵ سال، شایع است. این ممکن است به این دلیل باشد که آنها ممکن است سایر شرایط پزشکی یا الگوهای خواب داشته باشند که بیشتر احتمال دارد باعث ایجاد آپنه مرکزی خواب شود. عامل دیگر، مرد بودن است. مردان در معرض خطر ابتلا به CSA و آپنه انسداد خواب هستند. داشتن اضافه وزن یک عامل خطر برای آپنهی انسدادی خواب است، اما به طور کلی عامل خطر برای CSA نیست. با این حال، هر فردی میتواند هر نوع آپنه خواب را داشته باشد.
آپنه مرکزی خواب اغلب با بیماریهای دیگر همراه است. یک نوع آپنه مرکزی خواب، علت شناخته شده ای ندارد و با هیچ بیماری دیگری همراه نیست. علاوه بر این، آپنه مرکزی خواب میتواند با آپنهی انسدادی خواب رخ دهد، یا تنها رخ دهد.
بیماریهایی که ممکن است با آپنه مرکزی خواب همراه باشد عبارتند از:
- نارسایی احتقانی قلب
- کمکاری تیروئید
- نارسایی کلیه
- بیماریهای عصبی، مانند بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر و اسکلروز جانبی آمیوتروفی (ALS و …)
- آسیب به مغز که ناشی از آنسفالیت، سکته مغزی، ضربه و…
علائم آپنه مرکزی خواب چیست؟
علامت اصلی CSA، توقف موقت تنفس در هنگام خواب است. اگرچه خروپف یک نشانه بسیار قوی از آپنهی انسدادی خواب است، معمولا خروپف با آپنه مرکزی خواب دیده نمیشود.
علائم دیگر آپنه مرکزی خواب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی زیاد در طول روز
- فرداغلب در طول شب بیدار میشود
- سردرد صبحگاهی
- حافظه ضعیف و دشواری در تمرکز
- مشکلات خلق وخو
برای تشخیص و درمان بیماری آپنه خواب باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصان مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با انها بهصورت اینترنتی و تلفنی مشورت کنید و در صورت یاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
تشخیص آپنهی مرکزی خواب
اگر هر کدام از این علائم آپنه مرکزی خواب را داشته باشید یا یک عضو خانواده شما متوجه شود که در حین خواب دچار وقفه میشوید، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر پزشک شما مشکوک به آپنه مرکزی خواب باشد احتمال دارد که معاینه فیزیکی انجام دهد، سابقه مصرف دارو را از شما بپرسد، یا شرح حالی از خواب شما بگیرد. گام بعدی احتمالا مطالعهی خواب یک شبه به نام پلی سومنوگرافی خواهد بود. این تست در آزمایشگاه خواب تحت نظارت مستقیم یک تکنسین آموزش دیده انجام میشود. در طول آزمایش، هر کدام از عملکردهای بدن که در زیر بیان شده ممکن است ارزیابی شود:
- فعالیت الکتریکی مغز
- حرکات چشم
- فعالیت عضلانی
- ضربان قلب
- الگوهای تنفس
- جریان هوا
- سطح اکسیژن خون
پس از اتمام مطالعه، پزشک تعداد دفعاتی را که تنفس در طول خواب دچار اختلال است، تعریف میکند و سپس شدت آپنه خواب را تعیین میکند.
آپنه مرکزی خواب چگونه درمان میشود؟
اگر آپنه مرکزی خواب به دنبال بیماریهای دیگر مانند نارسایی احتقانی قلب ایجاد شود با درمان بیماری زمینه ای آپنه نیز درمان میشود. از طرفی برخی درمانهای محافظه کارانه برای آپنهی انسدادی خواب احتمالا به افرادی که دارای آپنه مرکزی خواب هستند نیز مفید خواهد بود. برخی از این درمانهای محافظه کار عبارتند از:
- کاهش وزن: کاهش وزن (در صورت لزوم) و سپس حفظ وزن مناسب
- اجتناب از مصرف الکل و قرص خواب آور
- خوابیدن به پهلو
- استفاده از اسپری بینی یا نوار تنفسی: برای حفظ جریان هوا اگر دچار سینوسی یا گرفتگی بینی هستید.
- اجتناب از بی خواب
- درمان دیگر فشار هوای مثبت مداوم (CPAP): که ترجیحا درمان اولیه برای اکثر افراد مبتلا به آپنهی انسدادی خواب است. این درمان در افراد مبتلا به آپنه مرکزی خواب نیز مفید است. این درمان به ویژه در مورد افراد مبتلا به آپنه مرکزی خواب همراه با نارسایی قلبی استفاده میشود.
Remede System: برای بیماران مبتلا به آپنه مرکزی خواب متوسط تا شدید، اخیرا دستگاه ایمپلنت به نام Remede System نیز تایید شده است. در این روش دستگاهی کوچک تحت جراحی زیر پوست در ناحیه سینه قرار میگیرد که در آن باعث تحریک اعصابی میشود که دیافراگم را هنگام تنفس حرکت میدهد. در هنگام خواب شما سیگنالهای تنفسی شما را ارزیابی میکند و به طبیعی شدن الگوهای تنفس کمک میکند.
داروها: داروها میتوانند در برخی موارد مورد استفاده قرار گیرند. داروهای مختلف جهت بهبود CSA شامل استازولامید، تئوفیلین و داروهای آرام بخش و خواب آور هستند.
برای تشخیص و درمان بیماری آپنه خواب باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصان مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با انها بهصورت اینترنتی و تلفنی مشورت کنید و در صورت یاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
سلام ، وقت بخیر
من تقریبا چهار ماه میشه درد قفسه سینه در ناحیه استخوان استرنوم دارم بعضی اوقات شدید هست بعضی اوقات هم رفع میشه الان چهار روزه مداوم درد میکنه خصوصا وقتی دراز می کشم یا صبح از خواب بیدار میشم دردش زیاده
یک هفته ای هم هست دستام بی حس می شن خصوصا وقتی خوابم زمانی هم که بیدار می شن کم کم بی حسیش خوب می شه ولی کامل رفع نمی شه
آیا فشار خون بالا دارم ؟ یا آپنه خواب ؟
سلام دوست عزیز
درد استرنوم شما مخصوصا در صبح می تونه به علت رفلاکس معده در شما باشد که سوزش و درد معده شما در این ناحیه حس می شود. ولی هر دردی در قفسه سینه باید از نظر مشکلات قلبی نیز بررسی شود. خواب رفتگی دستهای شما هم می تونه به علت کمبود ویتامین گروه ب و یا مشکلات اسکلتی عضلانی باشد. بعد از بررسی قلب در صورت نرمال بودن بهتره برای بررسی معده به متخصص گوارش مراجعه کنید.
پزشک متخصص گوارش
سلام من مدام خیره میشم واینکه تمرکز ندارم مدام خمیازه میکشم و خواب آلود هستم و حس بی حوصلگی و از دید بقیه تنبل میشه راهنمایی کنید؟
سلام دوست عزیز
این مشکل خیرگی یکدفعه ای و عدم تمرکز شما می تونه جنبه روانپزشکی داشته باشه که بهتره برای بررسی بیشتر به متخصص روانپزشکی مراجعه کنید.
متخصص روانپزشک
سلام دخترم ۱۸ساله ش چند روزی می گه پشت سرم درد می کنه وقتی دردشدیدمیگیره یکم می خواهی میگه خوب میشم بازبعد۱یا۲ساعت دیگه دوباره دردش میگیره لطفا راهنمای کنید ممنون
سلام دوست عزیز
سردرد علل زیادی داره که یکی از این موارد سردرد تنشی و میگرن است. بنابراین بهتره دختر شما توسط متخصص نورولوژی دقیق تر بررسی شود. از این لینک می تونید از بهترین متخصصان نوبت بگیرید.
نورولوژیست
سلام من۱۸سالمه و تا الان ۴بار در تاریخ های مختلف نصف شب یهو از خواب میپرم و نمیتونم نفس بکشم علتش چیه؟
ساام وقتتون بخير. من متاسفانه هر چند وقت يكبار دچار فلج خواب ميشم ( ماهي دوبار تقريبا) و خيلي هم عرق ميكنم تا جاي كه بعضي اوقات تمام رختخوابم خيس ميشه. خروپف هم ميكنم اما نه زياد. بعضي از شبها حتي دوبار هم بيدار ميشم براي سرويس بهداشتي. خلاصه اصلا خواب راحتي ندارم
سلام دوست عزیز
در آپنه خواب که موضوع قابل پیگیری و خطرناکی هم هست کاهش وزن در افراد کمک زیادی می کنه و با انجام تست خواب خانگی می توان شدت آن را مشخص نمود. در برخی افراد نیاز به دستگاه تنفسی زمان خواب می باشد. بنابراین بهتره از این لینک نوبت متخصص ریه گرفته و برای بررسی دقیق تر مراجعه کنید.
متخصص ریه
سلام من ۳۴ سالمه خیلی خواب آلودم در طول روز بدنم سست هست شب چه ۱۲ ساعت بخوابم چه ۳ ساعت .وقتی پشت فرمان یا پشت میز مینشینم خوابم میگیره صبحها هم به زور ازخواب پا میشم میشه راهنماییم کنید
سلام دوست عزیز
بهتره کم خونی، مشکلات تیروئید و کمبود ویتامنین ها در شما بررسی شود. از این رو بهتره به متخصص داخلی مراجعه کنید.
متخصص داخلی
سلام من ۴۰ سالمه و چند سالی هست که تو خواب با سرفه های شدید و پیچیدن هوا در گلو از خواب می پرم و بشدت سرفه می کنم تا نفسم برگرده بنظرتون آینه خوابه؟اگر هست چیکار کنم
سلام دوست عزیز
برای تشخیص آپنه خواب نیازه متخصص ریه مراجعه کنید و با انجام تست ریه و تست خواب خانگی این مورد بررسی شود. از این لینک میتونی نوبت بگیری.
متخصص ریه
سلام بنده شب موقع خواب گاهی اوقات یک باره تپش قلب میگیرم و بعد چند دقیقه تپش میره. گاهی هم موقع خواب حس میکنم نفسم قطع شده و نمیتونم نفس بکشم و بدنم رو نمیتونم تکون بدم… بعد اینکه چشام باز میکنم چند ثانیه بعد بهتر میشم..۲۷ سالمه و چندین ماهه ک بی حالم چک اپ کامل دادم فقط یکم کم خون بودم که رفع شده ولی باز طول روز بی حالم. البته مشکل افسردگی و استرس و پانیک اتک دارم
سلام دوست عزیز
تپش قلب شما جنبه عصبی و استرسی داشته باشه. با توجه به مشکلات شما در خصوص استرس و پانیک بودن درمان شما باید تحت نظر متخصص روانپزشکی باشه. از این لینک میتونی با متخصصان روانپزشکی در ارتباط باشی.
متخصص روانپزشکی
سلام من دوماهه خیلی بی حال و خسته ام مخصوصا از صب تا ۸شب … چک اپ کامل هم دادم مشکلی نداشتم. اما گاهی تپش قلب دارم و چندسالی هس با استرس مواجهم. حدود یک هفته هردو شب یکبار در خواب حس میکنم نفسم گرفته و بدنم بی حرکت و یی حس شده و وقتی چشام باز میکنم تا چندثانیه اینطورم آیا مشکل منم آپنه خواب هس؟۲۷سالمه
سلام دوست عزیز
احتمال آپنه خواب در شما مطرحه. کاهش وزن به کاهش آپنه خواب شما کمک میکنه و نیازه این مورد توسط تست خواب خانگی سنجیده بشه و ممکنه به دستگاه تنفسی نیاز داشته باشید. بنابراین نظر و معاینه متخصص ریه ضروری هست. از این لینک نوبت بگیرید.
متخصص ریه
سلام وقت بخیر من ۳۱سالمه سیگار میکشم التهاب سینوسی هم دارم بیشتر شبها با کابوس بیدار میشم بعضی وقتها بیدار شدنم با فلج خوابه وقتی بیدار میشم میبینم بینیم کامل کیپ شده و نفس کشیدن از بینی خیلی برام سخته صبهادهم سخت بیدار میشم در اکثر مواقع هم صبها سردردهای شدید سینوسی میگیرم
سلام دوست عزیز
عفونت سینوس ها توسط سی تی اسکن بررسی شود و متخصص گوش حلق و بینی شما را ویزیت کند تا از نظر عفونت سینوس ها و انحراف تیغه داخلی بینی و پولیپ بررسی شوید.
فوق تخصص گوش و حلق و بینی
سلام ، وقت بخیر، شوهر من آپنه خواب داره ولی غیر از اون حدود چهار ماه پیش، یکبار توی خواب تنفسش کامل قطع شد و از خواب پرید و حدود یک دقیقه تقلا میکرد که بتونه نفس بکشه اما نمیتونست. بعد از یک دقیقه تنفسش برگشت. دوباره سه روز پیش همین حالت بهش دست داد. ولی این دفعه خواب نبود و فیلم تماشا میکردیم. بدون هیچ مشکل و زمینه ای یکهو نفسش قطع شد به مدت یک دیقه کامل. بخاطر تقلای زیاد برای نفس کشیدن حتی شروع به استفراغ کرد. تو ناحیه گلو احساس انقباض میکنه وقتی این حالت بهش دست میده. آلرژی نیست.شما اطلاعی دارین که چی میتونه باشه؟ ممنون از راهنماییتون
سلام دوست عزیز
سیستم ریوی و قلبی نیاز به بررس یفوری دارد. ممکنه مشکل ایشون در ضربان ساز قلب و وقفه ایجاد شده قلبی به همراه حملات تنفسی باشه. بهتره ابتدا متخصص ریه ایشان را از نظر انسداد مجاری و سایر موارد بررسی کنند.
متخصص ریه
و ببخشید اضافه کنم که اضافه وزن ندارم و ۲۴ سالمه
ممنون از توضیحات کافی