فهرست مطالب
آپنه یا وقفه تنفسی خواب به شرایطی گفته میشود که فرد در هنگام خواب دچار وقفه تنفسی میشود. تنفس افراد مبتلا به آپنه هنگام خواب دچار وقفههای مکرر شده و قطع میشود.
انواع آپنه خواب عبارتند از:
- آپنهی انسدادی خواب
- آپنه مرکزی خواب
- آپنه خواب ترکیبی
برای تشخیص و درمان بیماری آپنه خواب باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصان مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با انها بهصورت اینترنتی و تلفنی مشورت کنید و در صورت یاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
آپنهی انسدادی خواب (OSA: Obstructive Sleep Apnea)
در این وضعیت، تنفس شما کم عمق میشود یا حتی در خواب ممکن است متوقف شود. در برخی افراد ممکن است این اتفاق چندین بار در طول شب رخ دهد. آپنهی انسدادی خواب هنگامی رخ میدهد که مجاری هوایی فوقانی به صورتی ناقص یا کامل مسدود شود و موجب میشود که دیافراگم و عضلات قفسه سینه به سختی عمل کنند و هوا نیز به سختی وارد ریه شود. تنفس معمولا با صدای بلند و خرناس و حرکات تند و سریع بدن همراه است. شما احتمالا به هنگام خواب متوجه آن نشوید. این وضعیت همچنین میتواند موجب کاهش جریان اکسیژن به اندامهای حیاتی شود و ریتم قلب را نامنظم کند.
علائم آپنه خواب
شایع ترین علائم هشداردر آپنهی انسدادی خواب عبارتند از:
- خواب آلودگی و خستگی در روز
- خشکی دهان و گلو در هنگام بیدار شدن از خواب
- سردرد صبحگاهی
- اشکال در تمرکز، فراموشی، افسردگی، تحریک پذیری
- عرق شبانه
- بی قراری و نا آرامی در هنگام خواب
- مشکلات جنسی
- خرناس کشیدن
- حرف زدن در خواب
- بیدار شدن ناگهانی و داشتن احساسی مانند خفگی
- مشکل بیدار شدن در صبح
- همچنین علائم در کودکان ممکن است واضح نباشد که عبارتند از:
- شب ادراری
- احساس خفگی و سرازیر شدن آب از دهان
- عرق زیاد در شب
- ادم محیطی
- اختلال در یادگیری و رفتار
- مشکلات در مدرسه
- ضعف یا خواب آلودگی
- خرناس کشیدن
- دندان قروچه کردن
- بی قراری در رختخواب
- وقفه یا عدم تنفس
در صورت مشاهده هر کدام از علائم فوق به پزشک مراجعه کنید.
در این ویدئو دکتر حامد امیری فرد متخصص مغز و اعصاب در مورد اختلال آپنه خواب با شما صحبت میکند.
آپنهی انسدادی خواب در چه کسانی دیده میشود؟
آپنهی انسدادی خواب در افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، گردن ضخیم یا بزرگ دارند یا راههای هوایی بینی، گلو یا دهان آنها کوچکتر است بیشتر دیده میشود. همچنین در افرادی که لوزههای بزرگ دارند یا بافت پشت گلویشان بزرگ است و راه هوایی نای را میبندند. زبان بیش از حد بزرگ نیز میتواند راه هوای را مسدود کند همچنین در کسانی که دچار انحراف بینی هستند. این وضعیتها در مردان شایعتر از زنان است و با افزایش سن شیوع آن نیز افزایش مییابد.
عوامل خطر دیگر عبارتند از:
- مصرف سیگار
- دیابت
- فشار خون بالا
- افرادی که در معرض خطر نارسایی قلب و سکته هستند.
تشخیص
دکتر ریه ممکن است در مورد خواب تان از شما سوال کند یا اینکه بخواهد از شما تست خواب بگیرد و میزان جریان هوا، سطح اکسیژن خون، الگوی تنفس، فعالیت الکتریکی مغز، ضربان قلب، فعالیت ماهیچه را ارزیابی کند.
درمان آپنهی انسدادی خواب
هر کدام از موارد زیر میتواند موجب بهبود آپنهی انسدادی خواب شود:
- کاهش وزن
- اجتناب ازمصرف الکل و داروهای خواب آور
- به پهلو بخوابید.
- از CPAP استفاده کنید.
- از ابزارهای دهانی استفاده کنید.
- جراحی
آپنه خواب مرکزی (CSA)
در آپنه مرکزی خواب، تنفس به طور منظم در طول خواب به دلیل عملکرد مغز مختل میشود و نه به این دلیل که نمیتوانید نفس بکشید بلکه تلاشی برای نفس کشیدن نمیکنید. در واقع مغز به عضلات فرمان نمیدهد که عمل تنفس را انجام دهد این نوع آپنه خواب معمولا به دنبال بیماریهای جدی مانند آسیب به ساقه مغز(ناحیه ای که کنترل تنفس را بر عهده دارد) ایجاد میسود. در نوزادان، آپنه خواب مرکزی باعث وقفه تنفس بیشتر از ۲۰ ثانیه میشود.
چه کسانی دچار آپنه مرکزی خواب میشوند؟
آپنه خواب مرکزی در بین افراد مسن، به ویژه بزرگسالان بالای ۶۵ سال، شایع است. این ممکن است به این دلیل باشد که آنها ممکن است سایر شرایط پزشکی یا الگوهای خواب داشته باشند که بیشتر احتمال دارد باعث ایجاد آپنه مرکزی خواب شود. عامل دیگر، مرد بودن است. مردان در معرض خطر ابتلا به CSA و آپنه انسداد خواب هستند. داشتن اضافه وزن یک عامل خطر برای آپنهی انسدادی خواب است، اما به طور کلی عامل خطر برای CSA نیست. با این حال، هر فردی میتواند هر نوع آپنه خواب را داشته باشد.
آپنه مرکزی خواب اغلب با بیماریهای دیگر همراه است. یک نوع آپنه مرکزی خواب، علت شناخته شده ای ندارد و با هیچ بیماری دیگری همراه نیست. علاوه بر این، آپنه مرکزی خواب میتواند با آپنهی انسدادی خواب رخ دهد، یا تنها رخ دهد.
بیماریهایی که ممکن است با آپنه مرکزی خواب همراه باشد عبارتند از:
- نارسایی احتقانی قلب
- کمکاری تیروئید
- نارسایی کلیه
- بیماریهای عصبی، مانند بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر و اسکلروز جانبی آمیوتروفی (ALS و …)
- آسیب به مغز که ناشی از آنسفالیت، سکته مغزی، ضربه و…
علائم آپنه مرکزی خواب چیست؟
علامت اصلی CSA، توقف موقت تنفس در هنگام خواب است. اگرچه خروپف یک نشانه بسیار قوی از آپنهی انسدادی خواب است، معمولا خروپف با آپنه مرکزی خواب دیده نمیشود.
علائم دیگر آپنه مرکزی خواب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی زیاد در طول روز
- فرداغلب در طول شب بیدار میشود
- سردرد صبحگاهی
- حافظه ضعیف و دشواری در تمرکز
- مشکلات خلق وخو
برای تشخیص و درمان بیماری آپنه خواب باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصان مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با انها بهصورت اینترنتی و تلفنی مشورت کنید و در صورت یاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
تشخیص آپنهی مرکزی خواب
اگر هر کدام از این علائم آپنه مرکزی خواب را داشته باشید یا یک عضو خانواده شما متوجه شود که در حین خواب دچار وقفه میشوید، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر پزشک شما مشکوک به آپنه مرکزی خواب باشد احتمال دارد که معاینه فیزیکی انجام دهد، سابقه مصرف دارو را از شما بپرسد، یا شرح حالی از خواب شما بگیرد. گام بعدی احتمالا مطالعهی خواب یک شبه به نام پلی سومنوگرافی خواهد بود. این تست در آزمایشگاه خواب تحت نظارت مستقیم یک تکنسین آموزش دیده انجام میشود. در طول آزمایش، هر کدام از عملکردهای بدن که در زیر بیان شده ممکن است ارزیابی شود:
- فعالیت الکتریکی مغز
- حرکات چشم
- فعالیت عضلانی
- ضربان قلب
- الگوهای تنفس
- جریان هوا
- سطح اکسیژن خون
پس از اتمام مطالعه، پزشک تعداد دفعاتی را که تنفس در طول خواب دچار اختلال است، تعریف میکند و سپس شدت آپنه خواب را تعیین میکند.
آپنه مرکزی خواب چگونه درمان میشود؟
اگر آپنه مرکزی خواب به دنبال بیماریهای دیگر مانند نارسایی احتقانی قلب ایجاد شود با درمان بیماری زمینه ای آپنه نیز درمان میشود. از طرفی برخی درمانهای محافظه کارانه برای آپنهی انسدادی خواب احتمالا به افرادی که دارای آپنه مرکزی خواب هستند نیز مفید خواهد بود. برخی از این درمانهای محافظه کار عبارتند از:
- کاهش وزن: کاهش وزن (در صورت لزوم) و سپس حفظ وزن مناسب
- اجتناب از مصرف الکل و قرص خواب آور
- خوابیدن به پهلو
- استفاده از اسپری بینی یا نوار تنفسی: برای حفظ جریان هوا اگر دچار سینوسی یا گرفتگی بینی هستید.
- اجتناب از بی خواب
- درمان دیگر فشار هوای مثبت مداوم (CPAP): که ترجیحا درمان اولیه برای اکثر افراد مبتلا به آپنهی انسدادی خواب است. این درمان در افراد مبتلا به آپنه مرکزی خواب نیز مفید است. این درمان به ویژه در مورد افراد مبتلا به آپنه مرکزی خواب همراه با نارسایی قلبی استفاده میشود.
Remede System: برای بیماران مبتلا به آپنه مرکزی خواب متوسط تا شدید، اخیرا دستگاه ایمپلنت به نام Remede System نیز تایید شده است. در این روش دستگاهی کوچک تحت جراحی زیر پوست در ناحیه سینه قرار میگیرد که در آن باعث تحریک اعصابی میشود که دیافراگم را هنگام تنفس حرکت میدهد. در هنگام خواب شما سیگنالهای تنفسی شما را ارزیابی میکند و به طبیعی شدن الگوهای تنفس کمک میکند.
داروها: داروها میتوانند در برخی موارد مورد استفاده قرار گیرند. داروهای مختلف جهت بهبود CSA شامل استازولامید، تئوفیلین و داروهای آرام بخش و خواب آور هستند.
برای تشخیص و درمان بیماری آپنه خواب باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصان مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با انها بهصورت اینترنتی و تلفنی مشورت کنید و در صورت یاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
سلام وقتتون بخیر
من راستش احساس خفگی ندارم ولی شبا خیلی از خواب میپرم و وقتی ک از خواب میپرم ضربان قلبم بالاست
و توی طول روز همش کسل و بی حال هستم دیگ از این وضعیتم خسته شدم واقعا همه ی کارهای روزانه ام عقب میفته و هیچوقت نمیتونم صب زود بیدار شم از یک شب تا ده و یازده خواب هستم ولی باز در طول روز خسته و بی حالم
سلام دوست عزیز
ممکنه اون احساس خفگی رو شما حس نکنی و همین نرسیدن اکسیژن باعث تحریک بیدار شدن شما باشه. برای بررسی بیشتر انجام تست خواب و مراجعه به متخصصین ریه که در زمینه اختلالات خواب تخصص دارند مراجعه کنید.
متخصص ریه
سلام وقت تون بخیر.همسرم ۳۸سالشه و بعضی شبها خیلی خروپف میکنه و تنفسش قط و وصل میشه بطوری که من میترسم بخوابم و مدام مراقبشم و گاهی تکونش میدم ازاون حالت خارج بشه
کدوم متخصص مراجعه کنیم بابت این مشکل
سلام دوست عزیز
آپنه خواب در مردها با چاقی سیبی شکل و گردن کوتاهتر بیشتر اتفاق میوفته که با خر و پف در طول شب و خواب آلودگی طول روز همراه هست. کاهش وزن به ایشون کمک میکنه و نیازه با مراجعه به متخصصص ریه از ایشون تست خواب خانگی (پلی سامنوگرافی) گرفته شده و میزان آپنه نیزمشخص شود.
متخصص ریه
سلام ،من مدتی میشه در خواب احساس خفگی دارم و نفس نمتیونم بکشم و با اینکه چشام بسته هست اطرافیانم رو میبینم و دست و پا میزنم که کمکم کنن که البته برای اطرافیان مشهود نیست و بعد از چند ثانیه با چند خرناسه کشیدنهای بلند و بعد به صورت ناگهانی با تپش قلب شدید و حالتهای ترس و وحشت و گریه و خنده همزمان از خواب میپرم . معمولا هم قبل از به خواب رفتن دست و پاهام پرش زیاد داره و بازوهام مخصوصا بازوی راستم درد و ضعف و سردی زیادی داره و دستام سوزن سوزن میشه .
میشه لطف کنید بگید علت چی میتونه باشه
سلام دوست عزیز
ممکنه آپنه خواب برای شما اتفاق میوفته. نیازه تحت نظر متخصص ریه جهت شما پلی سامنوگرافی (تست خواب) انجام بشه. اگه مشکل از سیستم تنفسی نبود باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنی.
سلام، من هم همین علایم دا دارم، در عالم خواب لحظه ای میرسد که درموقعیتی، توان حرف زدن و حرکات دست و پا ازم سلب میشه میخواهم حرف بزنم نمیشه میخواهم حرکت کنم نمیشه و حتی میخواهم نفس بکشم سینه ام سنگینه و نمی توانم (در حقیقت فلج کامل) و بعد از مدتی تقلا کردن از خواب برمی خیزم آشفته.
سلام من داداشم خوابه یهو سرفه میکنه و صدای وحشتناک به سختی نفس کشیدن میاد و منو به شدت این میترسونه. نمیتونه نفس بکشه یه سرماخوردگی بد گرفت و خیلی بد سرفه میکرد فکر کردیم به خاطر ریه هاشه درگیر شده اما دکتر عفونی دارو دادو الان ی ماهه مصرف میکنه وضعیت سرفش بهتر شده ولی تو خواب اینموری میشه باید به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنیم؟
دوست عزیز
برای بررسی ریه بهتره یه متخصص ریه مراجعه کنید. ممکنه عفونت ریه ها را درگیر کرده باشد.
سلام
با توجه به علایم ایشان باید ابتدا از نظر تنفسی و روی چک و اسکن شوند
بهتر است به متخص داخلی مراجعه کنید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/internist
سلام و خسته نباشید من بخاطر همین مشکلم به دکتر مراجعه کردم و تشخیص دکتر فلج خواب بود سوالم اینه که فلج خواب همون آپنه خوابه؟
سلام دوست عزیز
فلج خواب همان بختک خواب هست و با اپنه خواب (قطع تنفس د رخواب ) متفاوت است. فلج خواب در اغلب موارد به علت خواب نامنظم و بدون برنامه ریزی و یا اختلال در روند عادی چرخه خواب اتفاق میوفته. در این صورت بهترین درمان برای فلج خواب، اعمال تغییرات آگاهانهای در سبک زندگی به منظور بهبود کیفیت و کمیت خواب هست.
سلام وقت بخیر مامان من ۵۸سالشونه الان چند ساله که تو خواب دچار مشکلات تنفسی میشه و یهو از خواب میپرن و میگن نفسشون تو خواب قطع میشه در طی شب دو تا سه بار اتفاق میوفته ایشون نه دیابت دارن نه اضافه وزن فقط تیروئیدشون اخیرا ازمایش دادن پر کاره میشه راهنمایی کنید مشکلشون چیه؟
سلام دوست عزیز
مادر در خواب دچار آپنه میشن و تنفس ایشون قطع میشه برای سنجش باید به متخصص ریه مراجعه تا جهت ایشون تست خواب خانگی انجام بشه و این موضوع بررسی بشه.
متخصص ریه
سلام و خسته نباشید من چند مدتیه که وقتی میخوابم و به خواب کامل میرم تو خواب دچار خفگی میشم واین خفگی مدتی طول میکشه که گاهی حتی ده بارم در طول شب این مشکل رخ میده روزا هم خیلی بیحال و بی انرژی میشم لطفاً راهنمایی کنید
دوست عزیز
شما واضحا دارای علامت آپنه خواب هستی. اضافه وزن مخصوصا شکم رو کم کن و نیازه با مراجعه به متخصص ریه تست پلی سامنوگرافی انجام بشه و بسته به مشکل تون اسپری تنفسی یا دستگاه تنفسی برای شما تجویز بشه.
متخصص ریه
اغلب هنگامی که کمی در خوردن غذا زیاده ردی میکنم با کابوسهای خیلی ترسناک از خواب بیدار میشوم و در ضمن تکرر ادرار پیدا میکنم .میشه راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
تکرر ادرار شما میتونه به خاطر قندخون بالا، مشکلات عفونت ادراری و یا مشکلات پروستات باشه و یا اینکه در طول کابوس های شبانه دچار استرس شده و تکرر ادرار پیدا میکنی. شام را ابتدای شب و سبک مصرف کن. معده سنگین بیشتر جریان خون رو به سمت خودش هدایت کمیکنه و باعث آزردگی خواب میشه.
سلام خداقوت بنده سه سالی هست که تیروئیدمو عمل کردم و بعد از عمل در صورتیک سیگارم میکشم و در ماه چندبار از قرص کیندول و ترامادول استفاده میکنم منتها به این قرصا اعتیاد ندارم که همیشه استفادشون کنم متاسفانه دچار مشکلاتی در خواب شبم هستم مثلا وقتی شبا میخابم یدفه بیدار میشم انگار نفسم بالا نمیاد دوان دوان به سمت شیر اب میرم که اب بخورم نفسم بیاد سرجاش جدیدا مکرر شده یعنی در شب چندین بار شایدم پنج بار شش بار اینجوری میشم وقتی هم که تنفسم تقریبا عادی میشه پشت قفسه سینم کمی تا اندازه ای درد میگیره
خواهشا راهنماییم کنید درضمن دیگه قرص مصرف نمیکنم ولی سیگار رو نمیشه بزارم کنار ممنون میشم پاسخ بدهید!؟
سلام دوست عزیز
شما دارای مشخصه کامل آپنه خواب هستی. به علت مصرف سیگار حجم ریه های شما کمه و احتمال داشتن آسم در شما هم هست. تست پلی سامنوگرافی میزان آپنه شما رو مشخص میکنه و نیاز به دستگاه تنفسی در طول خواب رو برای شما تعیین میکنه. کاهش وزن و ترک سیگار به کاهش آپنه کمک میکنه. از این لینک نوبت متخصص ریه گرفته و مراجعه کن.
متخصص ریه
باسلام
سپاس بخاطر مطالب مفیدتون
اطلاعات خوب و کاملی بود
سلام دوست گرامی
ممنون که مارو همراهی می کنید
پایدار باشین
باسلام
بسیار مفید و کاربردی
ممنون از مطالب خوبتون
اطلاعات خوبی بود
سلام دوست عزیز
مانا باشید 🙂