پیر چشمی چیست؟ علائم، علت و درمان آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

علائم پیر چشمی معمولا بعد از ۴۰ سالگی ضاهر می‌شود. افراد پیرچشم در مشاهده اجسام نزدیک مشکل داشته و اجسام دور را واضح می‌بینند. با استفاده از عینک، لنز، جراحی یا کاشت لنز می‌توان این مشکل را اصلاح کرد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
پیر چشمی چیست؟ علائم، علت و درمان آن

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

پیر چشمی یکی از مهم‌ترین علائم افزایش سن است که در اجزای داخلی چشم ایجاد می‌شود. پیرچشمی به سخت شدن عدسی چشم گفته می‌شود که معمولا بعد از ۴۰ سالگی اتفاق می‌افتد. در این شرایط عدسی چشم نمی‌تواند برای فوکوس کردن روی تصاویر نزدیک تغییر شکل دهد در نتیجه این تصاویر خارج از شبکیه ظاهر می‌شوند. اگر مشکوک به بیماری چشم هستید یا علائم خاصی دارید، می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی و آنلاین دکترتو با مجرب‌ترین دکتر متخصص چشم پزشک صحبت کنید و مشاوره بگیرید.

پیر چشمی چیست؟

پیر چشمی به انگلیسی presbyopia نامیده می‌شود. این عارضه بخش طبیعی روند پیری و یکی از بیماری‌های چشم است. معمولا از اوایل یا اواسط ۴۰ سالگی علائم آن شروع شده و در ۶۵ سالگی بدتر می‌شود. افرادی که دچار این عارضه می‌شوند، در مشاهده اجسام نزدیک مشکل داشته، اما اجسام دور را واضح می‌بینند.

متن انگلیسی:
Presbyopia is when your eyes gradually lose the ability to see things clearly up close.
ترجمه فارسی:
پیرچشمی زمانی اتفاق می‌افتد که چشمان شما به تدریج توانایی دیدن واضح اشیا نزدیک را از دست می‌دهند.

به نقل از سایت aao

تفاوت پیر چشمی و دوربینی چیست؟

برخی افراد پیر چشمی را با دوربینی چشم اشتباه می‌گیرند. اما این دو عارضه با هم تفاوت دارند. پیرچشمی به دلیل کاهش انعطاف‌پذیری عدسی چشم اتفاق میفتد. اما دوربینی مربوط به کاهش طول کره چشم یا کاهش انحنای قرنیه است. کاهش انعطاف‌پذیری عدسی با افزایش سن کاملا طبیعی است. در این شرایط نور به‌درستی خم نشده و روی شبکیه متمرکز نمی‌شود.

اینفوگرافی علائم پیرچشمی
مشکل در در دیدن اجسام نزدیک از مهمترین علائم پیرچشمی است.

علائم پیر چشمی در زنان و مردان

علائم پیر چشمی در بیشتر افراد از ۴۰ سالگی شروع می‌شود. این علائم و نشانه‌ها شامل موارد زیر است:

  • خستگی چشم و سردرد بعد از مطالعه یا انجام کاری که نیاز به مشاهده از نزدیک دارد.
  • مشکل در خواندن حروف کوچک
  • نیاز به نور بیشتر برای انجام کارهایی با دید نزدیک
  • دورکردن کتاب یا گوشی برای مشاهده راحت‌تر
  • مشکل کلی در مشاهده اجسام نزدیک و تاری دید
  • پلک‌زدن مداوم برای مشاهده اجسام

اگر دچار این علائم هستید و دید نامناسب روی فعالیت‌های روزمره شما تاثیر گذاشته است، حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.

آیا خستگی چشم از علائم پیر چشمی است؟

یکی از علائم اصلی پیرچشمی خستگی چشم است. زمانی که در حال مطالعه، کار با کامپیوتر یا هرگونه کار با دید نزدیک به چشمان خود فشار وارد می‌کنید، دچار خستگی چشم یا سردرد می‌شوید.

آیا پیر چشمی باعث تاری دید میشود؟

آیا شده با وجود سلامت چشم از خودتان بپرسید تاری دید نشانه چیست؟ اگر بالای ۴۰ سال سن دارید، احتمالا باید پیرچشمی را هم در نظر بگیرید. در پرچشمی عدسی برای فوکوس نور به درستی تنظیم نمی‌شود، بنابراین نقطه فوکوس در پشت شبکیه قرار می‌گیرد و اشیاء نزدیک تار به نظر می‌رسند.

آیا پیر چشمی درمان دارد؟

برای اطلاع دقیق با چشم پزشک مشورت کن.

علت پیر چشمی چیست؟

در جوانی عدسی چشم کاملا انعطاف‌پذیر بوده و حالت الاستیک دارد. عدسی با حلقه‌هایی از ماهیچه‌های ریز احاطه شده که برای دید واضح طول و شکل عدسی را تغییر می‌دهند. برای مشاهده اجسام دور و نزدیک باید این ماهیچه‌ها شکل عدسی را تغییر دهند. اما با افزایش سن انعطاف‌پذیری عدسی کم شده و سفت می‌شود. در نتیجه هنگام مشاهده اجسام نزدیک قابل تغییر نبوده و برای تمرکز روی آنها منقبض می‌شود.

در حدود سن ۶۵ سالگی وضعیت پیر چشمی بدتر شده و عدسی چشم بیشتر سفت می‌شود. به‌مرور توانایی تمرکز نور روی شبکیه از بین می‌رود.

علائمعوارضدرمان
مشکل در تمرکز بر روی اشیاء نزدیکاختلال در فعالیت های روزانهعینک طبی
فشار چشمافزایش خطر تصادفلنزهای دو کانونی
نیاز به افزایش روشنایی برای دیدن تصاویراثرات روانیلنزهای تماسی
جدول پیرچشمی

آیا پیر چشمی در جوانی هم اتفاق میفتد؟ (علت پیرچشمی زودرس)

برخی از جوانان ممکن است به علت بیماری زمینه‌ای، بیماری چشم یا مصرف داروهای خاص دچار پیر چشمی شوند. به این عارضه در جوانان پیرچشمی زودرس می‌گویند.

عوامل خطر پیر چشمی چیست؟

مهم‌ترین و اصلی‌ترین عامل خطر افزایش سن است. این عارضه روی همه افراد بعد از سن ۴۰ سالگی تاثیر می‌گذارد. اما در برخی افراد علائم آن مشخص بوده و روی زندگی روزمره تاثیر می‌گذارد.

اما گاهی ممکن است علائم آن قبل از ۴۰ سالگی بروز کنند که به آن پیر چشمی زودرس می‌گویند. در این شرایط احتمالا بیماری زمینه‌ای یا دارویی خاص باعث ایجاد این مشکل شده است. از جمله:

  • کم‌خونی
  • بیماری قلب و عروق
  • دیابت یا مشکل در متابولیسم قند خون
  • دوربینی چشم
  • بیماری مولتیپل اسکلروزیس که روی ستون فقرات و مغز تاثیر می‌گذارد.
  • بیماری میاستنی گراویس (اختلال عصبی عضلانی)
  • بیماری مربوط به چشم
  • ضربه به چشم
  • نارسایی عروقی یا جریان خون ضعیف

مصرف داروهای زیر احتمال پیرچشمی زودرس را افزایش می‌دهند:

  • داروهای ضد اضطراب
  • داروهای ضدافسردگی
  • آنتی‌هیستامین‌ها
  • داروی ضد روان‌پریشی
  • داروهای ضد اسپاسم
  • الکل
  • دیورتیک‌ها

عوامل خطر دیگر شامل موارد زیر می‌شود:

  • زن بودن
  • جراحی داخل چشم
  • رژیم غذایی ناسالم.
تشخیص پیر چشمی چگونه است؟
از مهمترین روش‌های تشخیص پیر چشمی، مشکل در دیدن تصاویر نزدیک است.

تست و تشخیص پیر چشمی

اگر هرگونه علائم مربوط به پیر چشمی را دارید، باید به چشم‌پزشک مراجعه کنید. حتی اگر علائمی هم ندارید، حتما در ۴۰ سالگی معاینه اولیه را در برنامه خود قرار دهید. با انجام معاینات اولیه می‌توان مشکلات بینایی را تشخیص داد.

پزشک برای تست پیر چشمی قطره‌ای داخل چشم شما می‌ریزد. قطره چشم پیر چشمی مردمک چشم را گشاد می‌کند. در نتیجه پزشک راحت‌تر می‌تواند داخل چشم را ببیند. قطره چشم دردی ایجاد نمی‌کند. اما برای چند ساعت به نور حساسیت خواهید داشت.

اگر علائم مربوط به این عارضه را ندارید، بعد از ۴۰ سالگی هر ۲ یا ۳ سال یک‌بار برای انجام معاینات معمول به پزشک مراجعه کنید. بعد از ۶۵ سالگی باید معاینات را سالانه انجام دهید. درصورتی‌که بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا بیماری چشم دارید، باید سالانه برای معاینه اقدام کنید.

برای مراجعه به چشم‌پزشک و انجام تست پیر چشمی می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

درمان پیر چشمی چیست؟

پیر چشمی درمانی نداشته و نمی‌توان این مشکل را به طور کامل برطرف کرد. اما با روش‌های اصلاحی می‌توان دید را بهبود بخشید. شما می‌توانید باتوجه‌به سبک زندگی و شدت پیرچشمی از روش‌های مختلف اصلاحی مانند عینک، لنز تماسی یا جراحی استفاده کنید.

۱. عینک برای درمان پیر چشمی

اگر قبل از ابتلا به پیرچشمی از عینک استفاده نکرده‌اید، می‌توانید برای اصلاح این مشکل عینک بدون نسخه خریداری کنید. برای مطالعه و انجام کارهایی با دید نزدیک استفاده از این عینک‌ها گزینه خوبی است. این عینک‌ها درجات مختلف بزرگ‌نمایی را دارند. قدرت این عینک‌ها از ۱٫۰۰ تا ۳٫۰۰ دیوپتر است.

اما اگر این عینک‌ها برای شما مناسب نیست یا قبل از پیر چشمی دچار دوربینی، نزدیک‌بینی یا آستیگماتیسم بوده‌اید، باید از لنزهای تجویزی استفاده کنید. این نوع عینک‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • عینک مطالعه نسخه‌ای: اگر مشکل بینایی ندارید، باید از لنز طبی برای مطالعه استفاده کنید. زمانی که مطالعه نمی‌کنید، آن را از روی چشم بردارید.
  • دو کانونی: یک خط افقی روی این لنزها قرار دارد. قسمت پایین برای مطالعه بوده و قسمت بالای لنز برای مشاهده اجسام دور مناسب است.
  • سه کانونی: این نوع لنزها دو خطر افقی قابل‌مشاهده دارند. برای دید نزدیک، دید دور و مطالعه استفاده می‌شوند.
  • چند کانونی پیش‌رونده: در این نوع لنز خطوط افقی وجود ندارد. اما در قسمت‌های مختلف لنز قدرت فوکوس متفاوت است.
کم خطرترین روش درمان پیرچشمی استفاده از عینک است.

۲. لنزهای تماسی برای پیر چشمی خوبه؟

برخی افراد تمایلی به استفاده از عینک ندارند. لنز چشم برای این افراد گزینه خوبی است. اگر مشکلات مربوط به مجاری اشک یا سطوح چشمی مانند خشکی چشم دارید، این روش برای شما مناسب نیست. انواع لنز شامل موارد زیر است:

  • لنزهای تماسی دو کانونی: این لنزها دو کانون داشته و قسمت پایین آنها برای مطالعه مناسب است. قسمت پایین کمی سنگین‌تر بوده تا درست در چشم قرار بگیرد. در انواع دیگر آن کانون حاشیه‌ها با مرکز لنز متفاوت است.
  • لنزهای تماسی مونو ویژن: در این نوع لنز برای دید دور لنزی در چشم غالب گذاشته می‌شود. در چشم دیگر برای دید نزدیک لنز قرار می‌گیرد.
  • مونو ویژن اصلاح شده: لنز تماسی دو کانونی یا چند کانونی در یک چشم قرار گرفته و در چشم غالب لنز برای فاصله دور قرار می‌گیرد. در واقع هر دو لنز برای فاصله دور مناسب بوده و یک لنز برای مطالعه استفاده می‌شود.

۳. جراحی انکساری (آیا پیر چشمی عمل میشود؟)

در این نوع جراحی شکل قرنیه تغییر می‌کند. عملکرد جراحی شبیه به لنز مونو ویژن است. دید نزدیک در چشم غالب بهبود پیدا می‌کند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که بعد از جراحی هم ممکن است به عینک نیاز داشته باشید. جراحی انکساری قابل برگشت نیست. به همین دلیل باید در مورد عوارض آن اطلاعات کامل داشته باشید. بهتر است قبل از جراحی برای مدتی از لنز مونو ویژن استفاده کنید.

روش‌های جراحی شامل موارد زیر هستند:

  • کراتوپلاستی رسانا: انرژی فرکانس رادیویی به اطراف قرنیه تابیده شده و اعمال گرما می‌کند. در نتیجه لبه قرنیه کوچک شده و تمرکز چشم افزایش پیدا می‌کند. گاهی ممکن است نتایج این جراحی طولانی‌مدت نباشد.
  • کراتکتومی زیر اپیتلیال با کمک لیزر (LASEK): در پوشش خارجی و محافظ قرنیه به نام اپیتلیوم فلپ خیلی نازک ایجاد می‌شود. لیزر شکل لایه خارجی قرنیه را تغییر داده و اپیتلیوم جایگزین می‌شود.

آیا پیر چشمی لیزیک میشود؟ (پیر چشمی و عمل لیزیک)

بله، در روش کراتومیلوسیس درجا با کمک لیزر (LASIK) فلپ نازک روی چشم جدا شده و با کمک لیزر لایه خارجی قرنیه تغییر می‌کند. با عمل لیزیک چشم بهبودی سریع‌تر بوده و عوارض کمتر است.

۴. کاشت لنز و پیر چشمی

عمل لنز دائمی چشم برای درمان پیر چشمی استفاده می‌شود. جراح عدسی چشم را برداشته و لنز مصنوعی را جایگزین آن می‌کند. این لنزها انواع مختلفی دارند. با برخی از آنها می‌توانید هم اجسام دور و هم اجسام نزدیک را ببینید.

برخی از آنها داخل چشم تغییر موقعیت می‌دهند که به آنها عدسی سازگار می‌گویند. گاهی ممکن است بعد از کاشت لنز برای مطالعه باز هم به عینک نیاز داشته باشید.

گاهی پزشک می‌تواند به‌جای کاشت لنز از روش اینلی قرنیه استفاده کند. در این روش یک حلقه پلاستیکی کوچک با یک دهانه مرکزی در قرنیه یک چشم قرار می‌گیرد. دهانه مانند یک دوربین عمل می‌کند و اجازه می‌دهد تا نور متمرکز را در اختیار داشته باشید و بتوانید اجسام نزدیک را ببینید. اگر نتیجه این روش مورد قبول شما نبود، جراح چشم می‌تواند حلقه‌ها را بردارد و گزینه‌های درمانی دیگر را در نظر بگیرد.

بهترین عمل برای پیرچشمی کدام است؟ از پزشک متخصص مشاوره بگیر.

درمان خانگی و پیشگیری از پیر چشمی

با هیچ روشی نمی‌توان از پیرچشمی جلوگیری کرد. اما برخی اقدامات ساده به حفظ سلامت چشم‌های شما کمک کرده و روند پیشرفت پیر چشمی را کند می‌کنند:

  • برای جلوگیری از پیر چشمی بینایی خود را به طور مرتب چک کنید.
  • برای بررسی سلامت کلی بدن چکاپ انجم دهید. بیماری‌هایی مانند دیابت و فشارخون بالا روی بینایی تاثیر دارند.
  • در برابر نور خورشید از عینک آفتابی استفاده کنید. این عینک‌ها از چشم شما در برابر اشعه ماورا بنفش محافظت می‌کنند.
  • هنگام انجام کارهایی که به چشم آسیب می‌زنند، حتما از عینک محافظ استفاده کنید.
  • مصرف میوه و سبزیجات برگ‌دار را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
  • هنگام مطالعه یا هر کاری که نیاز به تمرکز دارد، از نور مناسب استفاده کنید.

عوارض پیر چشمی چیست؟

افرادی که دچار پیرچشمی می‌شوند ممکن است از سردرد و فشار چشم شکایت داشته باشند و اشیا را دورتر از چشم خود نگه دارند تا بتوانند به خوبی ببینند. اگر درمان نشود، ممکن است به مرور دیدن اشیا و تصاویر نزدیک سخت شود. بهترین کار این است که برای انتخاب بهترین روش درمانی، با چشم پزشک مشورت کنید.

۱. چه چیزی برای پیر چشمی مضر است؟

عامل خطر اصلی پیرچشمی سن است و بیشتر افراد با افزایش سن علائم پیرچشمی را تجربه می‌کنند. مورد دیگر نیز این است که اگر خسته هستید یا در محیطی با نور کم قرار دارید مطالعه نکنید. این کار به چشمان شما آسیب می‌رساند.

۲. آیا پیر چشمی باعث کوری میشود؟

پیرچشمی بخشی از روند طبیعی پیری است و یک بیماری نیست. این عیب انکساری چشم باعث کور شدن افراد نمی‌شود اما ممکن است مطالعه را بسیار سخت کند.

آیا پیر چشمی باعث کوری میشود؟
شایع‌ترین عارضه در افراد پیرچشم، فشار و درد چشم است.

۳. هزینه درمان پیر چشمی ۱۴۰۳ چقدر است؟

هزینه درمان پیر چشمی به عوامل مختلفی بستگی دارد. به‌عنوان‌مثال هزینه عینک یا لنز بسیار کمتر از هزینه جراحی انکساری است. از طرفی عینک و لنز انواع مختلفی داشته و باتوجه‌به کیفیت و شرکت سازنده قیمت متفاوتی دارند.

انواع عمل پیرچشمیقیمت آنها
عمل لیزیک۱۰.۵۰۰.۰۰۰ میلیون تومان
جراحی لازک۱۰.۸۰۰.۰۰۰ میلیون تومان
انواع عینک پیرچشمی – مطالعهاز ۱۷۰.۰۰۰ هزار تومان
جدول قیمت درمان پیر چشمی

برای اطلاع از قیمت دقیق این روش‌ها بهتر است با چشم‌پزشک مشاوره داشته باشید. در دکترتو می‌توانید از مشاوره با چشم پزشک به‌صورت آنلاین، تلفنی یا حضوری استفاده کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

پیر چشمی روند طبیعی افزایش سن است و باعث مشکل در دید نزدیک می‌شود. در این شرایط اجسام نزدیک تار دیده شده؛ اما مشاهده اجسام دور مشکلی ندارد. علائم اولیه پیرچشمی از حدود ۴۰ سالگی شروع می‌شود و در ۶۵ سالگی افزایش پیدا می‌کند. خستگی چشم، سردرد و مشکل هنگام مطالعه از علائم این عارضه است.

با انجام معاینات اولیه می‌توان این عارضه را تشخیص داد. برای اصلاح پیرچشمی از عینک، لنز یا جراحی استفاده می‌شود. در این مورد باید پزشک شرایط شما و شدت مشکل را بررسی کند. برای پیداکردن بهترین دکتر چشم پزشک می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر آنلاین چشم پزشک هم وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

پیرچشمی از دست دادن دید نزدیک است و زمانی اتفاق می‌افتد که عدسی چشم شما انعطاف کمتری پیدا کند.

گلوکوم، رتینوپاتی دیابتی و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن نمونه‌هایی از بیماری‌های چشمی هستند که عینک‌های طبی نمی‌توانند آنها را اصلاح کنند.

بهترین درمان خوراکی برای پیر چشمی مصرف هویج، کام، اسفناج، فلفل قرمز و ماهی قزل آلا است. ویتامین آ برای پیر چشمی خوب است اما به درمان قطعی آن کمک نمی‌کند.

پیر چشمی درمانی نداشته و نمی‌توان با هیچ روشی آن را به طور کامل برطرف کرد. اما روش‌هایی مانند استفاده از عینک و لنز یا جراحی انکساری به اصلاح این مشکل کمک می‌کنند.

پیر چشمی به‌مرور با افزایش سن بدتر می‌شود. معمولا در ۶۵ سالگی عدسی سفت‌تر شده و شدت پیرچشمی افزایش پیدا می‌کند.

سن شروع پیر چشمی معمولا از اوایل یا اواسط دهه ۴۰ زندگی است. در برخی افراد این عارضه ایجاد شده؛ اما علائمی ایجاد نمی‌کند.

در هر دو عارضه دید دور مشکلی نداشته، اما هنگام مشاهده اجسام از نزدیک تاری دید خواهید داشت. اما تفاوت آنها در علت بروز مشکل است. در پیرچشمی انعطاف‌پذیری عدسی با افزایش سن کاهش پیدا کرده و بینایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما در دوربینی چشم قرنیه انحنای کمتری داشته یا طول کره چشم کاهش پیدا می‌کند.

پیر چشمی باعث اختلال در دید نزدیک می‌شود. این عارضه شبیه به دوربینی عمل می‌کند. مشاهده اجسام دور مشکلی نداشته، اما اجسام نزدیک تار دیده می‌شوند.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره پیر چشمی

  1. کیانوش گفت:

    بهترین سن برای عمل پیر چشمی چه سنی هست؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      سن مناسب در تمام جراحی های عیوب انکساری چشم بالای ۱۸ سال و کمتر از ۳۰ سالگی است. اما تا سن ۵۵ سال هم تمام روش ها قابل انجام است. منتها چون از سن ۴۵ سالگی به بالا فرد دچار پیرچشمی هم می شود، ترجیح بر انجام جراحی فمتولیزیک در سنین بالاتر همراه با سوپراکور (اصلاح پیرچشمی) است.
      متخصص چشم

  2. مهسا زاهدی گفت:

    سلام اگه برای پیرچشمی عینک بزنیم یا نزنیم تو بالا رفتن نمره چشم و کمتر شدن دید اثر داره؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله قطعا
      پیرچشمی با کهولت سن پیدا میشود و راهکارهای متفاوتی برای درمان آن وجود دارد. استفاده از عینک برای پیرچشمی یکی از رایج‌ترین درمان‌هاست.

  3. پویان گفت:

    سلام
    من هفته گذشته عمل جراحی بینی انجام دادم.و جراح برای عمل زیبایی به بینی ام قطعا ضربات شدیدی وارد کرده است.
    ضمن اینکه پیرچشمی داشتم و عینک مطالعه میزدم.بعد از عمل دید چشمام خوب شده و کاملا نزدیک رو می بینم.سوال اینکه ممکنه در اثر ضربه به سر حین عمل جراحی چشمم درمان شده باشه و یا مربوط به داروهای بعد از عمله؟
    هر چند به غیر از مسکن و آنتی بیوتیک داروی خاصی مصرف نمیکنم.
    موضوع برام خیلی جالب بود.ممنون میشم نظرات تون رو بگید.
    در پایان اینکه امروز عینک مطالعه رو زدم و همه چیز تار بود برام.

    سپاسگزارم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیر ضربه تاثیری ندارد
      احتمالا مصرف دارو و مرطوب شدن چشم
      و یا درمواردی کنترل قند خون
      روی چشم ها تاثیر مثبتی داشته است

  4. حسین چراغی گفت:

    باسلام آقای دکتر نزدیک بین دچار مشکل شده چکارکنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      درمان های متعددی وجود دارد
      مثل عینک، لنز، جراحی و…
      بهتر است زیر نظر پزشک باشید
      متخصص چشم