فهرست مطالب
- داروی گلوکوزامین چیست؟
- نحوه مصرف گلوکوزامین سولفات و دوز مصرفی آن
- داروی گلوکوزامین چه کاربردی دارد؟ (موارد مصرف و فواید قرص گلوکوزامین)
- عوارض جانبی کپسول گلوکزامین سولفات چیست؟ (مضرات گلوکوزامین)
- موارد احتیاط مصرف قرص گلوکوزامین سولفات چیست؟
- تداخلات دارویی گلوکوزامین سولفات با داروهای دیگر
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی گلوکوزامین یک مکمل غذایی محبوب است که برای حمایت از سلامت مفاصل و کاهش علائم آرتروز استفاده میشود. پزشکان معتقدند که مصرف منظم آن به حفظ غضروف بدن و کاهش التهاب در مفاصل کمک میکند. با این حال، شواهد علمی برای اثربخشی آن قطعی نیست و عوارض جانبی رایج گلوکزامین مشکلات گوارشی است. قبل از مصرف دارو بهتر است از پزشک عمومی یا ارتوپد مشورت بگیرید. در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص ارتوپدی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
داروی گلوکوزامین چیست؟
گلوکزامین سولفات یک ترکیب طبیعی است که در غضروفهای بدن وجود دارد و در سایر مناطق طبیعت و مواد غذایی هم یافت میشود. به عنوان مثال گلوکزامین سولفات مورد استفاده در مکملهای رژیم غذایی، از صدف به دست میآید. همچنین این ترکیب را میتوان به صورت مصنوعی در آزمایشگاه تهیه کرد.
شکلهای مختلفی از گلوکزآمین وجود دارد. مثل گلوکزامین سولفات، گلوکزآمین هیدروکلراید و ان-استیل گلوکزآمین. ولی بیشتر از همه گلوکزامین سولفات مورد استفاده قرار میگیرد.
- نام رایج دارو: گلوکوزامین – GLUCOSAMINE
- اسامی تجاری داروی گلوکزآمین: کپسول گلوکزامین سولفات – ژل فیتوگلوکزامین
نحوه عملکرد ویتامین گلوکوزامین سولفات چگونه است؟
گلوکزامین سولفات سبب تحریک مایع مفصلی سینوویال و بهبود غضروف سازی بین مفصلی میشود. در بیمارانی که آرتروز دارند، غضروفها تخریب میشوند. و این موضوع سبب اصطکاک مفصل, درد و خشکی میشود.
گلوکزامین سولفات و گلوکزامین هیدروکلراید مکملهای غذایی هستند. مطالعات حیوانی نشان داده است که گلوکزامین میتواند هم تجزیه غضروف آسیب دیده را به تاخیر بیندازد و هم آن را ترمیم کند.
تحقیقات نشان دادهاند که مصرف گلوکزامین سولفات سبب افزایش غضروف و مایع بین مفصلی میشود یا اینکه از تخریب غضروفها جلوگیری میکنند یا هر دو کار را انجام میدهد.
نحوه مصرف گلوکوزامین سولفات و دوز مصرفی آن
گلوکوزامین سولفات به سه شکل مصرف میشود:
- مصرف خوراکی (قرص جوشان گلوکوزامین): در افرادی که آرتروز دارند، ۱۵۰۰ mg یک بار در روز یا ۵۰۰ mg سه بار در روز. که می توان به تنهایی یا همراه با ۴۰۰ mg کندروتین سولفات دو یا سه بار در روز مصرف کرد. این ترکیب در افرادی که آرتروز دارند به مدت سه سال باید مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین گلوکزامین سولفات ۷۵۰ mg دو بار در روز به همراه ۵۰۰ mg Turmeric root extract دو بار در روز به مدت ۶ هفته، کارایی بالایی دارد.
- مصرف موضعی: ژل فیتوگلوکزآمین که هر ۳۰ گرم آن حاوی ۳ گرم ان-استیل گلوکزآمین، ۶ گرم عصاره خشک شاه بلوط هندی و ۶ گرم پودر منتول(نعناع) است. که به مدت ۸ هفته هر روز روی پوست مالیده میشود.
- فرم تزریقی: آمپول ۴۰۰ mg حاوی گلوکزامین سولفات که ۲ بار در هفته به مدت ۶ هفته به صورت عضلانی تزریق میشود.
بهترین زمان مصرف قرص گلوکزامین کی است؟
بهترین زمان مصرف قرص گلوکزامین، زمان وعدههای غذایی اصلی یا همراه با غذا است تا به جذب بهتر آن کمک شود. باز هم ممکن است باتوجه به نام تجاری و فرمول مکمل گلوکزامین این زمان متفاوت باشد.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت webmd
Taking glucosamine might increase the cartilage and fluid around joints and/or help prevent their breakdown.
ترجمه فارسی:
مصرف گلوکزامین ممکن است غضروف و مایع اطراف مفاصل را افزایش دهد یا از تجزیه آنها جلوگیری کند.
داروی گلوکوزامین چه کاربردی دارد؟ (موارد مصرف و فواید قرص گلوکوزامین)
در بیمارانی که آرتروز دارند (به خصوص آرتروز زانو), گلوکزامین سولفات جهت کاهش درد و درمان درد مفاصل توصیه میشود.
مشاهده شده است که در طول سالیان دراز مصرف این ترکیب روند تخریب غضروف در این افراد را به تعویق میاندازد. به گونه ای که در بیمارانی که آرتروز زانو دارند و گلوکزامین سولفات مصرف میکنند, نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل زانو کمتر شده است. نکتهای که وجود دارد این است که مصرف این مکمل از بروز آرتروز جلوگیری نمیکند.
گلوکزامین سولفات در سایر افراد میتواند مانند یک مسکن مثل استامینوفن یا ایبوپروفن عمل کند و سبب کاهش درد شود. همچنین این ترکیب احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را هم کاهش میدهد. و در افرادی که MS دارند مصرف آن طی ۶ ماه سبب کاهش عود بیماری میشود.
۱. مصرف گلوکوزامین در بدنسازی
داروی glucosamine یک مکمل افزایشدهنده عملکرد بدن در بدنسازی نیست. اگرچه این دارو از سلامت مفاصل حمایت میکند و ممکن است برای ریکاوری بعد از تمرینهای شدید کاربردی باشد، اما تأثیر آن بر رشد یا افزایش قدرت عضلات محدود است. بدنسازان معمولاً روی مکملهای دیگری تمرکز میکنند که به طور خاص عضلهسازی و عملکرد بدن را هدف قرار میدهند.
۲. گلوکزامین برای زانو درد (قرص غضروف ساز گلوکزامین)
قرص گلوکزامین ۷۵۰ برای چیست؟ قرص زانو درد گلوکزامین برای زانو درد شدید مرتبط با آرتروز استفاده میشود. برخی مطالعات نشان میدهند که خواص قرص گلوکزامین ممکن است کاهش درد زانو و بهبود سفتی مفاصل باشد.
۳. قرص گلوکزامین برای دیسک کمر و آرتروز
داروی گلوکزامین مکمل غذایی برای سلامت مفاصل، از جمله شرایطی مانند آرتریت و مشکلات دیسک کمر است. خوشبختانه این دارو برای درمان آرتروز و دردهای مفصلی کمر نتایج خوبی را به همراه داشته است.
۴. قرص گلوکزامین برای ام اس ام خوب است؟
داروی glucosamine معمولاً به عنوان یک درمان برای کاهش علائم ام اس خفیف کاربرد ندارد. ام اس یک بیماری عصبی است که سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار میدهد و استفاده از گلوکزامین برای ام اس به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است، حتی ممکن است احتمال عوارض قرص گلوکزامین ام اس ام وجود داشته باشد.
عوارض جانبی کپسول گلوکزامین سولفات چیست؟ (مضرات گلوکوزامین)
عوارض قرص گلوکزامین چیست؟ گلوکزامین سولفات داروی تقریبأ ایمنی است که عوارض جانبی آن خیلی خفیف است. عوارض قرص غضروف ساز یا عوارض قرص آرتری فلکس گلوکزامین سولفات ۵۰۰ شامل تهوع، اسهال یا یبوست، سوزش سر دل و در موارد نادر گیجی، واکنش پوستی و سردرد است.
آیا قرص گلوکوزامین قند خون را بالا میبرد؟
بله، یکی از عوارض قرص گلوکزامین ۵۰۰ یا عوارض مصرف طولانی مدت گلوکزامین افزایش سطح قند خون، به ویژه در افراد مبتلا به دیابت یا مقاومت به انسولین است. اگرچه شواهد در مورد این موضوع قطعی نیست و مطالعات نتایج متناقضی را به همراه داشتهاند. اما به افراد مبتلا به دیابت که قرص glucosamine chondroitin یا سایر فرمولهای آن را مصرف میکنند، توصیه میشود به طور مرتب قند خون خود را چک کنند.
موارد احتیاط مصرف قرص گلوکوزامین سولفات چیست؟
اطلاعات کافی جهت ایمن بودن این دارو در دوران بارداری یا شیردهی نداریم. پس در این دوران منع مصرف دارد. در افرادی که آسم دارند بهتر است استفاده نشود. سایر موارد عبارتند از:
- گلوکزامین سولفات سبب افزایش قند خون میشود. با چک روزانه قند خون مصرف شود.
- در افرادی که گلوکوم (آب سیاه) دارند بهتر است قبل از استفاده با چشم پزشک خود مشورت کنند.
- افرادی که پرفشاری خون دارند بهتر است با چک روزانه فشارخون مصرف شود.
- در افرادی که حساسیت به صدف دارند ممکن است سبب واکنش حساسیتی شدیدی شود. پس قبل از استفاده از این ترکیب باید با پزشک خود مشورت کنند.
- مصرف گلوکزامین سولفات حداقل ۲ هفته قبل از جراحی باید متوقف شود.
تداخلات دارویی گلوکوزامین سولفات با داروهای دیگر
تداخلات دارویی خیلی خطرناک، خطرناک و نیمه خطرناک ویتامین گلوکزامین خوراکی یا تزریقی عبارتند از:
- وارفارین: گلوکزامین سولفات اثر وارفارین را تشدید میکند و می تواند سبب خونریزی شود. مصرف این دو باهم ممنوع است.
- در کسانی که سرطان دارند گلوکزامین سولفات اثرات داروهای شیمی درمانی را کم میکند.
- بهتر است با استامینوفن مصرف نشود.
- مصرف این ترکیب با داروهای ضد دیابت توصیه نمیشود.
اشکال دارویی گلوکازمین | تداخل دارویی هگزا کوزامین | عوارض جانبی بهترین مارک گلوکوزامین |
---|---|---|
کپسول گلوکزآمین سولفات فارابی ۵۰۰ میلیگرم | پرمنگنات پتاسیم | درد معده |
ژل فیتوگلوکزامین گلوکوزامین آمریکایی | پتاسیم متافسفات | یبوست یا اسهال |
قرص جوشان گلوکزآمین هلث اید | اینوسین پرانوبکس | راش پوستی |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی گلوکزامین دارای خواص افزایش سلامت مفاصل و به مدیریت درد مرتبط با آرتریت، زانو درد و دیسک کمر است. دوز و استفاده از گلوکزامین ممکن است باتوجه به سن فرد متفاوت باشد. برای تعیین دوز مناسب و مناسب بودن مکمل گلوکزامین برای گروههای سنی مختلف، مشورت با بهترین پزشکان عمومی یا دکتر ارتوپد را فراموش نکنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری، مشاوره با دکتر عمومی آنلاین و دکتر ارتوپد آنلاین و دکتر مشاوره دارویی آنلاین برای شما فراهم شده است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
من سکته رو رد کردم.ولی از درد زانوهایم نمیتونم راه برم و روز به روز چاق میشم.و علت بیشتر راه رفتنم همون چاقی ام شده
سلام
درد زانو و افزایش وزن میتوانند با هم مرتبط باشند، زیرا اضافه وزن فشار بیشتری به مفاصل وارد میکند و میتواند باعث تشدید درد و مشکلات حرکتی شود. برای کاهش درد زانو و جلوگیری از افزایش وزن بیشتر، بهتر است از ورزشهایی مانند شنا یا دوچرخهسواری که فشار کمتری به زانو وارد میکنند، استفاده کنید. همچنین مشاوره با یک فیزیوتراپیست برای تقویت عضلات اطراف زانو و کنترل وزن از اهمیت بالایی برخوردار است. اصلاح تغذیه و کاهش تدریجی وزن میتواند به بهبود وضعیت کمک کند.
سلام آقای دکتر
من ۳ ماهی هست که به درد مفصل لگن دچار شدم. خدمت دکترای مختلف زیاد رفتم، اما در آخر، ۴۰روز پیش دکتری رفتم که بهم گفت نیاز به عمل نیست و با سه دوره (پی آر پی) مشکل من درست میشه!
بهم قرص ففول و یونی فلکس و کلسیژنوم داده!
قرص گلوکزامین برای بهبودیم خوبه؟
سلام دکتر جان وقت بخیر ممنون از راهنمایی شما بزرگوار من رفلکس معده دارم می تونم این مکمل را برای زانو درد مصرف کنم ممنون
سلام و وقت بخیر. مکمل گلوکوزامین معمولاً برای کاهش درد و التهاب مفاصل، به ویژه در موارد درد زانو، مورد استفاده قرار میگیرد. در مورد افرادی که دچار رفلکس معده هستند، مصرف گلوکوزامین ممکن است برای برخی از افراد مشکلی ایجاد نکند، اما در برخی موارد ممکن است باعث تحریک معده و تشدید علائم رفلکس شود.
بنابراین، بهتر است قبل از شروع مصرف این مکمل، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که برای وضعیت خاص شما مناسب است. همچنین، اگر پزشک مصرف آن را تایید کند، ممکن است به شما پیشنهاد کند که آن را همراه با غذا مصرف کنید تا از تحریک معده جلوگیری شود.
متخصص گوارش
سلام دکتر جان وقت بخیر ممنون از راهنمایی شما بزرگوار من کبد چرب گرید ۲ دارم می تونم این مکمل را برای زانو درد مصرف کنم ممنون
آیا استفاده کردن از این دارو برای سایدگی لگن هم مناسبه؟
سلام
گلوکزامین معمولاً برای درمان مشکلات مفاصل و استخوانها مانند آرتروز استفاده میشود و میتواند به کاهش درد و بهبود حرکت مفاصل کمک کند. اگرچه در برخی موارد برای کاهش علائم ساییدگی لگن نیز ممکن است مفید باشد
سلام دکتر برای مادر خانمم موبیک تجویز کرده بود ولی الان نایاب هست. میشه سولفات گلوکوزامین مصرف کرد به جای موزیک؟
سلام،
سولفات گلوکوزامین معمولاً برای درد و مشکلات مفصلی استفاده میشود، اما موبیک (ملوکسیکام) یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) است که برای کاهش التهاب و درد استفاده میشود. جایگزینی موبیک با سولفات گلوکوزامین مناسب نیست، چون عملکرد متفاوتی دارند. بهتر است با پزشک مشورت کنید تا داروی مشابهی پیشنهاد دهند.