فهرست مطالب
فنازوپریدین به انگلیسی Phenazopyridine برای تسکین علائم ناشی از تحریک مجاری ادراری مانند درد، سوزش و احساس نیاز به دفع فوری یا مکرر ادرار استفاده میشود. این دارو علت تحریک ادرار را درمان نمیکند اما میتواند به تسکین علائم در زمانی که درمانهای دیگر اثر میگذارد، کمک کند. برای مصرف این دارو و جلوگیری از عوارض آن با پزشک عمومی یا متخصص اورورلوژی مشورت کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص اورولوژی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
داروی فنازوپریدین چیست؟
قرص فنازوپیریدین، درد، سوزش، تحریک و ناراحتی مجرای ادرار و همچنین تکرر ادرار ناشی از عفونتهای دستگاه ادراری، جراحی، جراحت یا برخی از روشهای معاینه را تسکین میدهد. با این حال، فنازوپیریدین یک آنتی بیوتیک نیست و عفونتها را درمان نمیکند بلکه علائم آنها را کاهش میدهد.
- نام رایج دارو: فنازوپریدین
- نام تجاری دارو: فنازومکس ۱۰۰ میلیگرم
متن انگلیسی:
به نقل از سایت mayoclinic
Phenazopyridine is used to relieve the pain, burning, and discomfort caused by infection or irritation of the urinary tract.
ترجمه فارسی:
فنازوپیریدین برای تسکین درد، سوزش و ناراحتی ناشی از عفونت یا تحریک مجاری ادراری استفاده میشود.
نحوه عملکرد قرص فنازوپریدین چگونه است؟
داروی فنازوپیریدین به عنوان یک بیحسی موضعی عمل میکند. مکانیسم عملکرد این دارو به طور کامل روشن نشده است، با این حال، گزارش شده است که یک اثر ضد درد مستقیم موضعی بر روی مخاط دستگاه ادراری از طریق مهار کانال های سدیم ولتاژدار و احتمالاً فیبرهای عصبی گروه A اعمال میکند.
نحوه مصرف و دوز مصرفی فنازوپریدین ۱۰۰ به چه صورت است؟
فنازوپریدین را به صورت خوراکی، معمولاً ۳ بار در روز بعد از غذا یا طبق دستور پزشک مصرف کنید. اگر این دارو را همراه با آنتی بیوتیک برای علائم مربوط به عفونت دستگاه ادراری مصرف میکنید یا خود درمانی میکنید، بیش از ۲ روز آن را بدون صحبت با پزشک مصرف نکنید.
طریقه مصرف قرص فنازوپریدین براساس شرایط پزشکی و پاسخ به درمان متفاوت است. اگر وضعیتتان ادامه پیدا کرد یا بدتر شد پزشکتان را مطلع کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد این دارو با دکتر اورولوژی مشورت کنید.
علائم اوردوز داروی فنازوپریدین
علائم مصرف بیش از حد فنازومکس۱۰۰ شامل موارد زیر است:
- خستگی غیرمعمول
- تغییر رنگ پوست
- تغییر در مقدار ادرار
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع
- زرد شدن پوست / چشم
- خونریزی آسان / کبودی
- تشنج
اگر کسی بیش از حد مصرف کرده و علائم جدی مانند از دست دادن یا مشکل تنفس را دارد باید با اورژانس تماس بگیرد.
فنازوپریدین هر چند ساعت باید مصرف شود؟ (بهترین زمان مصرف قرص فنازوپریدین)
قرص فنازوپریدین را بعد از غذا، معمولاً ۳ بار در روز یا طبق دستور پزشک از طریق خوراکی مصرف کنید. اگر این دارو را همراه با آنتی بیوتیک برای علائم مربوط به عفونت ادراری مصرف میکنید یا خود درمان می کنید، بیش از ۲ روز بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید.
فنازوپریدین چه کاربرد هایی دارد؟ (موارد مصرف قرص فنازوپریدین چیست؟)
قرص فنازوپریدین برای چیست و خواص قرص فنازومکس۱۰۰ کدامند؟ از این دارو برای تسکین علائم ناشی از تحریک دستگاه ادراری مانند درد، درمان سریع سوزش ادرار (که سوزش ممکن است در اثر ضربه، جراحی، روشهای آندوسکوپی، عفونت یا قرار دادن وسایل یا کاتترهای ادراری باشد) و احساس نیاز به ادرار فوری یا مکرر استفاده میشود.
داروی فنازوپریدین علت تحریک ادرار را درمان نمیکند، اما در صورت اثر سایر درمانها میتواند به تسکین علائم کمک کند. این دارو قبل از شروع درمان با ضد میکروب، به تسکین ناراحتی و درد کمک می کند. توجه به این نکته مهم است که طول دوره درمان باید حداکثر ۲ روز طول بکشد.
فنازوپریدین در عفونت ادراری
قرص فنازوپیریدین ۱۰۰ برای چیست؟ فنازوپیریدین (Pyridium) یا قرص zopyscot 100 برای سوزش ادرار یک داروی ضد درد و قرص برای عفونت ادراری است که برای تسکین تکرر ادرار، درد و ناراحتی ناشی از عفونت دستگاه ادراری (UTI)، جراحی یا کاتتر استفاده میشود.
قرص فنازومکس برای عفونت واژن (قرص فنازومکس برای خارش واژن)
دارو یا قرص فنازوپیریدین برای عفونت واژن (قرص عفونت واژن که رنگ ادرار را عوض میکند) ممکن است مناسب باشد اما نمیتواند باکتریهای عامل عفونت را از بین ببرد. فنازوپیریدین (پیریدیوم) فقط ناراحتی یا درد ناشی از UTI را تسکین میدهد. برای درمان عفونت باید آنتی بیوتیکی را که پزشک شما تجویز میکند مصرف کنید.
عوارض جانبی داروی فنازوپریدین
در صورت داشتن موارد زیر، استفاده از این دارو را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید:
- ادرار کم یا بدون ادرار
- تورم از عوارض قرص فنازوپریدین
- افزایش سریع وزن
- گیجی
- از دست دادن اشتها
- درد در ناحیه پهلو یا کمر
- تب
- پوست رنگ پریده یا زرد
- درد معده
- حالت تهوع و استفراغ
- ظاهر آبی یا بنفش پوست
عوارض جانبی شایع ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- سرگیجه
- ناراحتی معده
- بثورات پوستی
- خارش
- تورم (به خصوص در صورت/ زبان/ گلو)
- سرگیجهی شدید
- مشکل تنفسی
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو بعید است، اما در صورت بروز آن به پزشک مراجعه کنید.
عوارض قرص فنازومکس برای سنگ کلیه
برخی داروها مانند مهارکنندههای پروتئاز، آنتی بیوتیکها و دیورتیکها میتوانند خطر تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهند. مصرف بیش از حد مکملهای کلسیم ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. از آنجایی که از عوارض این دارو میتواند مشکل در ادرار کردن باشد (قطع ادرار) میتواند در دفع سنگ کلیه نیز مشکل ایجاد کند.
آیا قرص فنازوپیریدین رنگ ادرار را تغییر میدهد؟ (فنازوپیریدین و تغییر رنگ ادرار)
فنازوپیریدین (قرص قرمز کننده ادرار) باعث میشود ادرار به رنگ نارنجی مایل به قرمز در بیاید. به همین دلیل به آن قرص سوزش ادرار که رنگ ادرار را نارنجی یا قرمز میکند یا قرص عفونت ادراری که باعث تغییر رنگ ادرار می شود هم میگویند.
وجود خون در ادرار در زمانی که از فنازوپیریدین استفاده میکنید دور از انتظار نیست. این اتفاق معمولا مسئله جدی و خطرناکی نیست و پس از قطع مصرف دارو از بین میرود. همچنین قرص عفونت ادراری قهوه ای رنگ ممکن است لباس زیرتان را لکهدار کند.
موارد احتیاط و هشدار در مصرف داروی فنازوپریدین
قبل از مصرف این دارو، اگر به آن حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود بگویید. در صورت بیماری خاصی از مصرف فنازوپریدین خودداری شود. قبل از استفاده از فنازوپریدین، در صورت داشتن مشکلات زیر با پزشک خود مشورت کنید:
- بیماری کلیوی
- بیماری کبدی
- اختلالات خونی (به عنوان مثال کمبود G6PD ، کمخونی همولیتیک)
این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود در صورت مصرف رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید یا هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد انجام ندهید. فنازوپریدین میتواند ادرار و اشک شما را به رنگ نارنجی قرمز کند (قرصی که رنگ ادرار رو نارنجی میکنه). این ممکن است باعث لک شدن لباس و لنزهای تماسی شود. هنگام استفاده از این دارو از لنز استفاده نکنید. پس از قطع دارو ادرار و اشک به حالت طبیعی برمی گردد.
همچنین به دلیل رنگ قرمز نارنجی، فنازوپریدین ممکن است در آزمایشهایی که نیاز به روشهای رنگسنجی، اسپکتروفتومتری یا فلورومتری دارد، تداخل ایجاد کند. بیماران مسن ممکن است به دلیل کاهش عملکرد کلیه در معرض خطر ویژه ای باشند و خطر تجمع فنازوپریدین را تقویت کنند.
۱. مصرف فنازوپریدین در فاویسم ضرر دارد؟
فنازوپریدین در بیماران با کمبود آنزیم G6PD یا فاویسم، خطر همولیز را بیشتر میکند، حتی در دوزهای طبیعی نیز توصیه نمیشود.
۲. زردی چشم و قرص فنازوپریدین
زردی پوست یا اسکلرا چشم ممکن است نشان دهنده تجمع فنازوپریدین باشد. این ممکن است نتیجهی مصرف بیش از حد، کاهش عملکرد کلیه، مصرف دارو برای بیش از دو روز باشد. در صورت مشاهده زردی پوست یا زرد شدن سفیدی چشم (اسکلرا)، دارو باید قطع شود.
۳. فنازوپریدین در بارداری و شیردهی
اگر باردار هستید قبل از استفاده از فنازوپریدین به پزشک خود اطلاع دهید. مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
۴. فنازوپریدین برای کودکان مناسب است؟
کودکان زیر ۱۲ سال نباید آزو یا فنازوپریدین بدون نسخه را بدون مشورت با پزشک مصرف کنند. تجویز فنازوپیریدین برای کودکان کمتر از ۱۸ سال مورد تایید FDA نیست.
تداخلات دارویی فنازوپریدین هیدروکلراید
فنازومکس ممکن است زمانی که با داروهای زیر مصرف میشود، تداخل و عوارض ایجاد کند:
- ادویل (ایبوپروفن)
- ناپروکسن
- آموکسی سیلین
- باکتریم (سولفامتوکسازول / تری متوپریم)
- دیفن هیدرامین
- سیپروفلوکساسین
- لوراتادین
- کلیندامایسین
- دولوکستین
- روغن ماهی (اسیدهای چرب اشباع نشده امگا ۳)
- فلکسریل (سیکلوبنزاپرین)
- تامسولوسین
- فلوتیکازون بینی
- Lyrica (پرگابالین)
- نیتروفورانتوئین
- استامینوفن
- اکسی کدون
- ProAir HFA (آلبوترول)
- سینگولار (مونته لوکاست)
- لووتیروکسین
- ترامادول
- B12 (سیانوکوبالامین)
- vit C (اسید اسکوربیک)
- ویتامین D3 (کولکالسیفرول)
- زاناکس (آلپرازولام)
- ستیریزین.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
اشکال دارویی فنازیکس | تداخل دارویی فنازوپیریدین | عوارض جانبی فنازومکس |
---|---|---|
قرص فنازومکس ۱۰۰ میلیگرم | بیحسکنندههای موضعی | واکنشهای حساسیتی |
قرص فنازوپیریدین تی سی ۱۰۰ میلیگرم | پریلوکائین | آنمی همولیتیک |
داروی فنازوپیریدین ایران دارو ۱۰۰ میلیگرم | سدیمنیتریت | نارسایی کلیوی حاد |
قرص فنازوپیریدین مهر دارو ۱۰۰ میلیگرم | نیتریک اکساید | هپاتیت |
قرص فنازیکس ۱۰۰ میلیگرم | داپسون(موضعی) | تغییر رنگ مایعات بدن به رنگ آجری |
مصرف همزمان سیپروفلوکساسین و فنازوپیریدین ضرر دارد؟
تاکنون هیچ تداخلی بین سیپروفلوکساسین و فنازوپیریدین یافت نشده است. اما برای احتیاط بهتر است از دکتر داروخانه یا پزشک خود سوال کنید.
قیمت قرص فنازوپریدین ۱۴۰۳ چقدر است؟
قیمت ا ورق داروی فنازوپریدین حدود ۱۲ هزارتومان است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
فنازوپیریدین برای تسکین درد، سوزش و ناراحتی ناشی از عفونت یا تحریک مجاری ادراری استفاده میشود. این دارو آنتی بیوتیک نیست و عامل عفونت را درمان نمیکند. به همین دلیل است که فنازوپیریدین فقط باید کوتاه مدت استفاده شود.
اگر به عفونت ادراری دچار شدید و دنبال درمان مناسب هستید، با دکتر عمومی، متخصص عفونی یا متخصص اورولوژیست مشورت کنید. در سایت دکترتو میتوانید نوبت ویزیت حضوری از بهترین پزشکان سراسر کشور را دریافت کنید. همچنین امکان مشاوره دارویی و استفاده از سیستم مشاوره با دکتر عفونی آنلاین، دکتر اورولوژی آنلاین و ویزیت آنلاین پزشک عمومی نیز برای شما قرار دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلم اقای دکتر من عفونت ادراری مجاری دارم شربت متادون مصرف کردم خیلی کم و بعد ۳ ساعت قرص فنازومکس ۱۰۰ خوردم مشکلی پیش نمیاد
سلام
خیر برای یک بار مشکلی پیش نمی اید
سلام و عرض ادب من سنگ کلیه دارم رفتم نزدپزشک اورولوژی دارو دریافت کردم دل پیچه و درد معده و شکم شدیدگرفتم رفتم دکترچکاب کلی دادم دکتر متخصص عفونی قرص فنازوپیریدین۱۰۰برام تجویز کردن سی عدد میخواستم ببینم من تمام این قرصها و مصرف کنم یانه آخه ادرارم هم غلیظ شده هم نارنجی
سلام
طبق تجویز پزشک مصرف کنید
و پس از اتمام دوره درمان مجددا ازمایش دهید
سلام دکتر من داروی فنازوپیریدین رو مصرف کردم همه ی عوارضش رو دارم بجز افزایش وزن و همینطور ضربان قلبم هم زیاده و قفسه سینه ام بطور خفیفی شبها موقع خواب یا درازکش یا در هر شرایطی درد میکنه از موقعی که این قرص رو انداختم الان سه چهار روزه اینطوریم چیکار کنم
سلام دوست عزیز
انتی بیوتیک هم مصرف میکنید؟
در صورتی که فنازوپیریدین همزمان با یک آنتی بیوتیک تجویز شود، طولِ مصرفِ فنازوپیریدین نباید بیشتر از دو روز باشد.
سلام دکتر من داروی فنازوپیریدین رو مصرف کردم یک روز و کل اون یک روز رو احساس سرگیجه و کمردرد و پادرد و سردرد شدیدی داشتم و همینطور معدم بشدت پیچ میخورد بعد حتی اشتهام رو هم از دست دادم خلاصه همه ی عوارضش دارم بجز افزایش وزن ضربان قلبم هم زیاده و قفسه سینه ام بطور خفیفی شبها موقع خواب یا درازکش یا در هر شرایطی درد میکنه از موقعی که این قرص رو انداختم الان سه چهار روزه اینطوریم چیکار کنم
سلام دوست عزیز
انتی بیوتیک هم مصرف میکنید؟
در صورتی که فنازوپیریدین همزمان با یک آنتی بیوتیک تجویز شود، طولِ مصرفِ فنازوپیریدین نباید بیشتر از دو روز باشد.
سلام دکتر جان من سوزش ادرار داشتم از داروخانه داروی فنازو پیریدین وسییپرو فلوکستین گرفتم الان راحت می توانم دستشویی بروم وسوزش تقریبا ندارم ودفع ادرار هم راحت شده ولی رنگ ادار نارنجی پررنگ شده نمی دانم چند روز ادامه بدهم لطفا راهنمایی کنیدالان یک روز کامل مصرف کرده ام متشکرم
سلام دوست عزیز
سیپروفلوکساسین را هر روز در یک زمان مشخص مصرف کنید. این دارو ممکن هست همراه با غذا یا بدون غذا طبق دستور پزشکتان در دو نوبت صبح و شب تجویز شود. اگر قرص به صورت دو نوبت در روز تجویز گردد، بهتر است فاصله ی بین دو نوبت ۱۲ ساعت باشد. اگر یک دوز قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ یا ۲۵۰ را فراموش کردید، همزمان دو دوز مصرف نکنید.
سلام تشکرفراوان ازعزیزانیکه به سوالات دوستان جواب داده ومن هم کناراین جواب ها به جوابم رسیدم.
سلام و سپاس از همراهی تان
تندرست باشید
سلام به علت سوزش ادرار شدید وتکرر ادرار دکتر قرص فناز یکس و سیپروفکت بهم داده یه بار مصرف کردم سوزش ادرارم بهتر شده ولی پهلو درد وسردردم میتونم یه مسکن بخورم آیا ؟؟
سلام فاطمه عزیز
حتمن دارو ها رو ادامه دهید
برای تسکین التهاب می توانید از ایندومتاسین یا ناپروکسن هم استفاده نمایید
سلام ودرود من دکتر نوشته برا درد سمت راستم نمیدونم کلیه س یاچیز دیگه میخورم رنگ ادارام خیلی زرد میشه مصرف ادامه بدم یاخبر باسپاس
باسلام و خسته نباشید-خانمی ۴۷ ساله احتباس ادراری دارم-که ۵۰۰ سی سی در مثانه می ماند -با قرص هم تخلیه نمیشه و سوند هم زدنش سخته و هنگام بیرون اوردن خون میاد چون انقباض مثانه ام زیاده –ایا راه حل دیگه ای هست-و هنوز علم هلم اونقدر پیشرفت نکرده که به داد ما برسند -واقعا دیگه خسته شدم-از یه طرف سنگ ریزه کلیه دارم -از یه طرف تخلیه نمیشه -خواهش میکنم راهنماییم کنید ممنون میشم
عفونت کلیه دارم ۶-۴ هستش و ۳ روز است سیپروفاوکساسین و فنازومکس میخورم و هنگام ادرار سوزش دارم و در ادرارم خون مردگی ریز هست و کلیه درد هم دارم لطفا راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
علاوه بر عفونت ممکن است دچار سنگ یا کریستال های ادراری باشید
حتمن سونوگرافی و آنالیز ادرار را جدی بگیرید و تحت نظارت پزشک بهترین درمان را انجام دهید
سلامت باشید