فهرست مطالب
داروی ریواروکسابان یکی از انواع داروهایی است که برای پیشگیری از اتفاقات خطرناک پزشکی مانند سکته کاربرد دارد. این دارو با توجه به تأثیرات مثبتی که در پیشگیری از لختههای خونی و کاهش خطر سکتهی مغزی دارد، به عنوان یک گزینهی موثر در درمان بسیاری از وضعیتهای پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، همواره مهم است که قبل از مصرف هر دارویی، با پزشک خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل شود که این دارو برای شما مناسب است. برای درمان بیماریهای قلبی حتما از بهترین دکتر قلب در دکترتو مشاوره یا نوبت بگیرید.
قرص ریواروکسابان چیست؟
ریواروکسابان برای جلوگیری از ایجاد لختههای خونی ناشی از بیماری تپش قلب نامنظم (مانند فیبریلاسیون دهلیزی مزمن) و عمل جراحی جایگزینی مفصل زانو یا ران مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از این دارو برای درمان لختههای خونی (مانند ترومبوز سیاهرگ عمقی DVT-یا آمبولی ریوی-PE) استفاده میشود و لخته شدن خون جلوگیری میکند.
ریواروکسابان به دسته داروهای ضد لختگی تعلق دارد که عملکرد آن مسدود کردن نوع خاصی از پرتوئینهای لختگی در خون است.
- نام رایج دارو: ریواروکسابان- Rivaroxaban
- اسامی تجاری دارو: زارلتو
تفاوت آپیکسابان و ریواروکسابان در چیست؟ آيا جایگزین قرص آکسابین ریواروکسابان است؟
آپیکسابان و ریواروکسابان هر دو داروهایی هستند که به عنوان آنتیکوآگولانتها شناخته میشوند، اما تفاوتهای مهمی بین آنها وجود دارد. این دو دارو متعلق به دستهی مولکولهای معروف به “مهارکنندههای فاکتور Xa” هستند، اما آپیکسابان و ریواروکسابان از مواد مؤثرههای متفاوتی تشکیل شدهاند و به تبع آن، دارای ویژگیها و عوارض جانبی متفاوتی هستند.
و اما داروی آکسابین همان ریواروکسابان است. اینکه آپیکسابان برای شما مناسبتر است یا ریواروکسابان را باید پزشک تشخیص بدهد.
نحوه مصرف ریواروکسابان ۱۰ یا ریواروکسابان ۲۰ (و دوز ریواروکسابان)
قبل از شروع به مصرف ریواروکسابان راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروساز راهنمایی بگیرید. همچنین نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
- این دارو به صورت خوراکی، طبق تجویز پزشک مصرف میشود.
- اگر از این دارو برای جلوگیری از ایجاد لختههای خونی پس از عمل جراحی جایگزینی مفصل زانو یا ران استفاده میکنید، معمولاً روزی ۱ بار از این دارو استفاده کنید.
- اگر این دارو را برای جلوگیری از سکته قلبی و لختههای خونی ناشی از تپش قلب نامنظم مصرف میکنید، دوز مصرفی دارو معمولاً برای این افراد روزی ۱ قرص همراه با شام است.
- اگر از ریواروکسابان برای درمان لختههای خونی استفاده میکنید، دوز مصرفی معمولاً روزی ۲ عدد قرص برای ۳ هفته اول و سپس روزی ۱ عدد قرص است.
- برای کاهش خطرات ایجاد لخته خونی این دارو معمولاً روزی ۱ بار استفاده میشود.
- با دقت از دستورات پزشک پیروی کنید و دوز مصرفی خود را افزایش ندهید یا مصرف دارو را جز مواردی که پزشک تجویز کرده باشد قطع نکنید.
- هر قرص ۱۰ میلیگرمی ممکن همراه یا بدون غذا مصرف شود.
- قرصهای ۱۵ میلیگرم و ۲۰ میلیگرمی بهتر است با غذا خورده شوند.
- اگر در بلعیدن کپسول دارو دچار مشکل شدید میتوانید محتویات کپسول را بر روی یک قاشق ژله یا مربای خنک بریزید و آن را سریعا بخورید.
- دوز مصرف داروی ریواروکسابان به وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. این دارو را به صورت منظم مصرف کنید و برای یادآوری بهتر است هر روز در ساعت مشخصی ریواروکسابان را مصرف نمایید.
بهترین زمان مصرف ریواروکسابان ۲.۵ (یا دیگر دوزها)
بهترین زمان برای مصرف ریواروکسابان بستگی به نوع بیماری یا شرایط درمانی شما دارد. اما در بسیاری از موارد، ریواروکسابان را با یک وعده غذایی مصرف میکنند، معمولاً با یک وعده غذایی کامل. این میتواند صبح، ظهر یا شب باشد، ولی مهم است که هر روز همان زمان مصرف دارو را رعایت کنید تا اثربخشی بهتری داشته باشد. در صورتیکه دستور پزشک دیگری دارید یا شرایط خاصی وجود دارد، همیشه بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین زمان مصرف برای شما مشخص شود.
این دارو در دوزهای مختلفی در دسترس است: ریواروکسابان ۲.۵، ریواروکسابان ۵، ریواروکسابان ۱۰، قرص ریواروکسابان ۱۵، ریواروکسابان ۲۰.
قرص ریواروکسابان برای چیست؟
قرص ریواروکسابان (معمولاً با نام تجاری Xarelto شناخته میشود) یک گزینه مؤثر در درمان و پیشگیری از انواع مختلف بیماریهای قلبی و عروقی است. موارد مصرف اصلی قرص ریواروکسابان شامل موارد زیر هستند:
- پیشگیری از سکتهی مغزی در فیبریلاسیون دهلیزی: افرادی که دچار فیبریلاسیون دهلیزی هستند و برای آنتیکوآگولانتهای از مهارکنندههای فاکتور Xa نیاز دارند، ممکن است به ریواروکسابان متوسل شوند. این دارو از لخته شدن خون در مغز جلوگیری میکند.
- پیشگیری از لختههای خونی پس از عمل جراحی و درمان عوارض غلظت خون: بعد از عمل جراحی ارتوپدی مانند جراحی پا، ریواروکسابان ممکن است برای کاهش خطر تشکیل لخته در عروق بکار برود.
- درمان لختههای خونی: افرادی که قبلاً لخته خونی داشتهاند و نیاز به درمان دارند، ممکن است از ریواروکسابان استفاده کنند.
- پیشگیری از لختههای خونی پس از جراحی عروقی و ترومبوز سیاهرگی عمقی: برای کاهش خطر تشکیل لخته در عروق بعد از عمل جراحی عروقی، ریواروکسابان معمولاً تجویز میشود.
عوارض قرص ریواروکسابان چیست؟
مصرف ریواروکسابان ممکن است منجر به عوارضی مثل کبودی یا خونریزیهای کوچک (مانند خون دماغ شدن، خونریزی از خراشها و بریدگیها) شود. اگر هر کدام از حالتها تشدید شد یا بهبود نیافت با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.
این دارو ممکن است از طریق تاثیرگذاری بیش از حد بر روی پرتوئینهای لختگی خون موجب خونریزیهای خطرناکی شود. اگر هر نشانهای از خونریزی جدی مانند:
- درد یا تورم یا ناراحتی غیر طبیعی
- کبودی غیر معمول
- خونریزی طولانی از زخمها یا لثهها
- خونریزی مداوم و طولانی بینی
- خونریزی بیش از حد در دوره قاعدگی
- ادرار تیره یا صورتی
- سرفه خونی
- استفراغ خونی یا به رنگ قهوه
- سردرد شدید
- سرگیجه و از هوش رفتن
- خستگی مداوم یا بیدلیل
- ضعف
- مدفوع سیاه و خون
و مشکلات بلعیدن را مشاهده کردید سریعا با پزشک تماس حاصل کنید.
اگر هر کدام از نشانههای خونریزی جدی مانند تغییرات بینایی، آشفتگی، حرف زدن نامفهوم و ضعف در یک قسمت از بدن را مشاهده کردید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. لازم است بدانید واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی ریواروکسابان نادر است.
موارد احتیاط مصرف ریواروکسابان
قبل از مصرف اگر به داروی ریواروکسابان یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروساز در میان بگذارید. اطلاع رسانی مصرف این دارو به پزشک و دندانپزشک بسیار اهمیت دارد. همچنین قبل از انجام هر عمل جراحی یا عملهای دندانپزشکی در مورد مصرف این دارو به پزشک و دندانپزشک خود اطلاع دهید.
این دارو موجب خونریزی معده میشود و مصرف روزانه الکل در زمانی که این دارو را مصرف میکنید خطر خونریزی معده را افزایش میدهد. از این رو هنگام مصرف این دارو از مصرف الکل اجتناب کنید.
جز در مواردی که پزشک تجویز کرده مصرف ریواروکسابان را قطع نکنید. اگر مصرف این دارو را زودتر از موعد مقرر قطع کنید خطر ایجاد لختههای خونی خطرناک (مانند سکته قلبی یا لخته خونی در پا و ریهها) افزایش مییابد. برای کاهش خطر ایجاد لخته ممکن است پزشک رقیق کنندههای خون یا داروی ضد پلاکت متفاوتی برای شما تجویز کند. در صورت بروز علائمی مانند ضعف در یک قسمت بدن، مشکلات بیان و صحبت کردن، تغییر ناگهانی صدا، آشفتگی، درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی و درد یا داغی یا تورم پا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
افرادی که از این دارو استفاده میکنند ممکن است پس از انجام عمل ستون فقرات دچار خونریزی در نزدیکی ستون فقرات شوند. خونریزی در این ناحیه ممکن است موجب فلج طولانی مدت یا دائمی شود. قبل از انجام هرگونه عمل جراحی در مورد خطرات و مزایای مصرف این دارو با پزشک مشورت نمایید.
قرص ضد انعقاد ریواروکسابان در بارداری و شیردهی
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، در مورد این موضوع با پزشک مشورت کنید. در طول بارداری فقط زمانی که این دارو مورد نیاز باشد باید مصرف گردد و در مورد مزایا و خطرات آن با پزشک صحبت کنید. ریواروکسابان از طریق شیرمادر به نوزاد انتقال مییابد. در این زمینه نیز با پزشک مشورت کنید.
آزمایشهای پزشکی مانند آزمایش بررسی میزان هماتوکریت و هموگلوبین خون و آزمایش شمارش سلولهای خون باید در زمان مصرف برای بررسی روند بهبود و تاثیر عوارض جانبی این دارو انجام شوند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی ریواروکسابان با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی ریواروکسابان را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست تمامی داروهای مصرفیتان را با پزشک یا دکتر داروساز در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی ریواروکسابان نفرمایید.
داروهایی که ممکن است با ریواروکسابان تداخل دارویی داشته باشند عبارتند از:
- میفپریستون
- برخی از داروهای ضد افسردگی شامل داروهای SSRI مانند فلوکستین، داروهای SNRI مانند دسونلافاکسین یا ونلافاکسین
برخی از داروها بر روی دفع این دارو از بدن تاثیر میگذارند و این کار بر عملکرد دارو تاثیر میگذارد. این داروها شامل موارد زیر میشوند:
- کوبیسیستات و کنیواپتان
- ضد قارچهای آزول مانند ایتراکونازول، کتوکنازول و پساکونازول
- ریفامیسینها مانند ریفامپین
- مهارکنندههای آنزیم پروتیز ایدز مانند آتازاناویر، ریتوناویر و ساکویناویر
- عصارهی گل راعی
- داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، فنوباربیتال و کاربامازپین
مصرف این دارو همراه با آسپرین میتواند خطر خونریزی را افزایش دهند. با این حال اگر پزشک برای شما دوز پایین آسپرین (۸۱ الی ۳۲۶ میلیگرم در روز) را جهت جلوگیری از سکته قلبی یا حمله قلبی تجویز کرده است، مصرف آسپرین را ادامه دهید و تا زمانی که پزشک دستور دیگری نداده آن را قطع نکنید. برای اطلاعات بیشتر با پزشک داخلی یا دکتر داروساز مشورت نمایید.
اشکال دارویی | عوارض | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص زارلتو ۲۰ میلی گرم | خونریزیهای کوچک | داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، فنوباربیتال و کاربامازپین |
قرص آکسابین ۱۵ میلی گرم | کبودی | عصارهی گل راعی |
قرص زالربان ۱۰ میلی گرم | درد یا تورم یا ناراحتی غیر طبیعی | مهارکنندههای آنزیم پروتیز ایدز مانند آتازاناویر، ریتوناویر و ساکویناویر |
قرص ریواروکسابان تهران دارو ۱۰ میلی گرم | کبودی غیر معمول | ریفامیسینها مانند ریفامپین |
قرص آکسابین ۱۰ میلی گرم | خونریزی طولانی از زخمها یا لثهها | ضد قارچهای آزول مانند ایتراکونازول، کتوکنازول و پساکونازول |
قرص زارلتو ۱۰ میلی گرم | خونریزی مداوم و طولانی بینی | کوبیسیستات و کنیواپتان |
قرص زابیتا ۲۰ میلی گرم | خونریزی بیش از حد در دوره قاعدگی | برخی از داروهای ضد افسردگی |
قرص زارولفن ۲۰ میلی گرم | ادرار تیره یا صورتی | میفپریستون |
قرص ریواداکس ۲۰ میلی گرم | سرفه خونی | |
قرص زارکسا ۱۵ میلی گرم | استفراغ خونی یا به رنگ قهوه |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی ریواروکسابان یک داروی ضد انعقاد خون است که عوارض زیادی دارد. اگر این دارو برای شما تجویز شده است، حتما از مشاوره با دکتر مشاوره دارویی آنلاین کمک بگیرید تا با عوارض جدی این دارو مواجه نشوید. همچنین اگر سابقه بیماریهای لخته خونی و سکته را دارید، حتما از لیست بهترین پزشکان قلب و عروق نوبت حضوری دریافت کنید یا از مشاوره با دکتر قلب و عروق آنلاین بهرهمند شوید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام
وقت بخیر
یک ماه میشه که به علت شکستگی پا، قرص ریواروکسابان(آکسابین ۱۰) ، استفاده می کنم. چند روز قبل با اطلاع پزشکم، دارو رو به خاطر عصب کشی دندان قطع کردم و مجدد شروع کردم.
دندانپزشک داروی آموکسی سیلین ۵۰۰ برام تجویز کرده. می خواستم بدونم این دو با هم تداخل دارویی ندارن؟
سلام
خیر ایرادی ندارد
ولی با فاصله حداقل ۲ ساعته مصرف کنید از هم
سلام چند سال پیش پای راستم ورم کرد بعد از سونوگرافی متوجه شدم که خون لخته شده و دکتر زالربان ۲۰برام تجویز کرد و بعد از ۶ الی ۷ سال ران پای چپم درد آمد رفتم سونوگرافی بازهم خون لخته شده بود و دکتر گفت که هر روز یک عدد قرص زالربان ۲۰ مصرف کنم در صورتی که زخم معده دارم آیا هیچ داروی دیگه ای هست که بشه جایگزین کنم که برا معده ام ضرر نداشته باشه
دوست عزیز
این داروی ضد انعقاد موثری می باشد که برای شما تجویز شده است. برای کم کردن اثرات گوارشی میتونید دارو را با معده پر مصرف کنید و داروی ضد اسید معده نیز همزمان مصرف کنید.
سلام آیا تشدید هموروئید میتونه از عوارض این قرص باشه؟ مادربزرگم بعد از عمل مصرف میکنه الان خونریزی داره موقع دفع
سلام
خیر احتمالا همزمان دچار هومورویید شده اند
ولی وجود خون در مدفوع می تواند از عوارض این دارو باشد
داروی ریواروکسابان یک داروی ضد انعقاد است که با پیشگیری از تشکیل لخته خون، از بروز انسداد عروق و عوارض ناشی از آن جلوگیری مینماید
باسلام.دکتر قلب برای من روزی ۲تا ریواروکسابان ۲/۵ و یک آسپیرین۸۱ تجویز کرده.چند روز پیش به همراه مدفوع مقداری خون دفع کردم ولی بعد از اون دیگه چیزی نبود.در ضمن خونم خیلی رقیقه و با کوچکترین بریدگی خونریزی دیر قطع میشه.من میتونم آسپیرین رو قطع کنم؟
سلام
با توجه به رقت خون (که البته پس از ازمایش cbc مشخص می شود)
توصیه به مصرف اسپرین نمی شود
با این حال باید با پزشک خودتان مشورت نمایید
تندرست باشید