قرص سرترالین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض قرص آسنترا

آنچه در این مقاله می‌خوانید

قرص سرترالین یا آسنترا یک مهارکننده‌ی بازجذب سروتونین است که برای درمان افسردگی کاربرد دارد. این دارو همچنین برای درمان حملات پانیک، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، سندرم پیش از قاعدگی، اضطراب و وسواس هم استفاده می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه
قرص سرترالین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض قرص آسنترا

قرص سرترالین یا داروی آسنترا (zoloft) یکی از داروهای ضد افسردگی است که برای درمان انواعی از اختلالات روانی تجویز می‌شود. این دارو از مهارکننده‌های بازجذب هورمون سروتونین (SSRI) است و با این عملکرد، علائم افسردگی را بهبود می‌بخشد. این دارو برای درمان حمله‌های هراس یا پانیک، اختلالات وسواس، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال بدریختی بدن و شکل شدیدی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) هم استفاده می‌شود. با ما همراه باشید تا با عوارض، روش مصرف و تداخلات دارویی سرترالین آشنا شوید. اگر علائم افسردگی دارید، از بهترین دکتر روانپزشک یا روانشناس در دکترتو، مشاوره آنلاین یا نوبت حضوری بگیرید.

قرص سرترالین چیست؟

داروی سرترالین (آسنترا یا زلفت) یک داروی ضد افسردگی است که برای درمان اختلال افسردگی، اختلال وسواس اجباری، اختلال هراس یا پانیک، فوبیای اجتماعی، اختلال سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تجویز می‌شود. سرترالین (Sertraline) مهارکننده‌ی بازجذب سروتونین است و در زمینه کاهش ترس، اضطراب و افکار ناخواسته هم کاربرد دارد و برای افزایش روحیه فرد، کیفیت خواب، اشتها و سطح انرژی تجویز می‌شود. همچنین می‌تواند به بیشتر شدن علاقه فرد به زندگی روزمره کمک کند.

اطلاعات شناسنامه‌ای داروی سرترالینتوضیحات
سرترالین چیست؟سرترالین یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب اجتماعی، حمله عصبی پانیک یا اختلالات دیگر استفاده می‌شود.
نام‌های تجاری داروAltruline, Asentra, Besitran, Deprax, Elrval, Emergen, Gladem, Implicane, Sedoran, Sealdin, SerivoLowfin, Stimuloton, Tresleen, Zoloft
نوع دارومولکول کوچک (Small Molecule)
روش مصرف دارواز طریق دهان (به صورت قرص یا محلول)
رده‌بندی بارداریC
فرمول شیمیاییC17H17Cl2N
داروهای هم گروهSertralina، Sertraline، Sertralinum
اشکال دارویی موجودقرص، کپسول و محلول خوراکی
نحوه عملکرد داروی سرترالینداروی آسنترا به بازگرداندن ماده طبیعی سروتونین به مغز کمک می‌کند.
اطلاعات دارویی و شناسنامه‌ای سرترالین

قرص آسنترا چیست؟ آیا قرص آسنترا سرترالین است؟

نام دیگر قرص سرترالین آسنترا است که گاهی آن را آسنترا سرترالین می‌نامند. در واقع Asentra یا آسنترا نام تجاری داروی سرترالین است و توسط کارخانه داروسازی Actoverco تحت مجوز KRKA، اسلوونی تولید می‌شود.

اشکال دارویی سرترالین

داروی سرترالین به صورت قرص و خوراکی تولید می‌شود و از پرمصرف‌ترین داروهای ضد افسردگی در کل جهان محسوب می‌شود. اما لازم است بدانید که تجویز و راهنمای مصرف قرص سرترالین ۵۰ و ۱۰۰ باید توسط روانپزشک یا مشاوره با روانشناس انجام شود.

اسامی تجاری داروی آسنترا سرترالین

  •  Lustral, Daxid, Altruline, Asentra, Besitran, Deprax, Elrval, Emergen, Gladem, Implicane, Sedoran, Sealdin, SerivoLowfin, Stimuloton, Zoloft ,Tresle، آسنترا، زولوفت (زلوفت، زلفت)

نام رایج قرص سرترالین

داروی آسنترا به صورت قرص روکش‌دار ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرمی در بازار موجود است. در فهرست زیر، برندهای رایج قرص سرترالین در بازار قرار دارد:

  • قرص آسنترا ۱۰۰ میلی گرم
  • قرص آسنترا ۵۰ میلی گرم
  • قرص اینوسترال ۱۰۰ میلی گرم
  • قرص اینوسترال ۵۰ میلی گرم
  • داروی سرترالین/ Sertraline
  • قرص مینو سرترالین ۵۰ میلی گرم
  • قرص سرترابایول ۵۰ میلی گرم
  • قرص سرترالین پورسینا ۵۰ میلی گرم
  • قرص سرترالین عبیدی ۵۰ میلی گرم
  • قرص سرترالین حکیم ۵۰ میلی گرم
  • قرص سرترالین سها ۵۰ میلی گرم
  • قرص سرترازین ۵۰ میلی گرم
  • قرص زولامین ۵۰ میلی گرم
  • کپسول سرترالین میدفارم ۱۰۰ میلی گرم
  • کپسول سرترالین اکسیر ۱۰۰ میلی گرم
  • قرص سرترالین هگزال ۵۰ میلی گرم
  • قرص زولوفت (زلوفت) ۵۰ میلی گرم
  • قرص زولوفت (زلوفت) ۱۰۰ میلی گرم
  • قرص سرمنتا ۵۰ میلی گرم
سرترالین کی اثر میکند؟
داروی سرترالین بلافاصله بعد از مصرف اثر نمی‌کند و نیازمند مصرف منظم حداقل به مدت دو هفته است. (در تصویر بالا ساختار شیمیایی این دارو را مشاهده می‌کنید.)

سرترالین کی اثر میکند؟

داروی سرترالین بلافاصله بعد از مصرف اثر نمی‌کند و نیازمند مصرف منظم حداقل به مدت دو هفته است. آسنترا یا سرترالین مانند داروهای فشار خون نیست که بلافاصله بعد از مصرف اثربخشی قابل مشاهده‌ای داشته باشند. این دارو در برخی از افراد بعد از ۴ هفته مصرف شروع به اثرگذاری می‌کند.

نحوه مصرف قرص سرترالین، قرص اسنترا یا سرمنتا

نحوه مصرف داروی سرترالین یا آسنترا به صورت خوراکی و بر اساس دوز تعیین شده توسط پزشک است. موارد زیر را در هنگام مصرف سرترالین به خاطر داشته باشید:

  • قبل از شروع به مصرف سرترالین راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروخانه راهنمایی بگیرید.
  • برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی این دارو مانند خشکی دهان و گیجی ممکن است روانپزشک‌ درمان را از دوزهای کم این دارو شروع کند و بعد آن را اضافه کند.
  • مصرف سرترالین در زمان‌های منظم باعث می‌شود بیشترین بهره از آن را ببرید. برای کمک به یادآوری، زمان مصرف قرص سرترالین در ساعت معینی از روز باشد.
  • ممکن است در ۲-۳ هفته ی نخست درمان با این دارو علائم بهبودی را در خود نبینید با این حال به مصرف دارو ادامه دهید.

در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت‌کننده شما از گذشته بیشتر شود اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن است و به مرور زمان برطرف می شود. بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و روانپزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.

نحوه مصرف سرترالین چطور است؟

همین حالا مشاوره بگیرید.

۱. دوز مصرف داروی سرترالین

دوز مصرف داروی سرترالین به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ‌دهی بدن به دارو بستگی دارد. تعداد مجاز مصرف آن حداکثر ۱ عدد در روز است. مقدار مصرف هر دارو را پزشک معالج تعیین می‌کند اما مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر است:

شرایط و میزان مصرف در بزرگسالان

  • افسردگی و اختلالات وسواس
  1. دوز اولیه: ۵۰ میلی‌گرم یک‌بار در روز
  2. دوز نگهدارنده: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم یک‌بار در روز
  3. تنظیم دوز این دارو در فواصل حداقل یک هفته‌ای انجام می‌شود.
  • اختلال پانیک و اختلالات اضطرابی
  1. دوز اولیه: ۲۵ میلی‌گرم یکبار در روز، بعد از یک هفته افزایش دوز به ۵۰ میلی‌گرم یکبار در روز
  2. دوز نگهدارنده: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم یکبار در روز

تعداد مجاز مصرف سرترالین در شبانه روز

این دارو به صورت خوراکی، همراه یا بدون غذا طبق تجویز پزشک و معمولا ۱ بار در روز (صبح یا شب) مصرف می‌شود. اگر برای مشکلات قاعدگی این دارو را مصرف می‌کنید، ممکن است پزشک شما سرترالین را روزانه یا فقط ۲ هفته قبل از شروع دوره قاعدگی تجویز کند.

۲. بهترین زمان مصرف قرص آسنترا ۵۰

توصیه می‌شود کپسول خوراکی این دارو را بعد از صبحانه یا شام (قبل از خواب) مصرف کنید. در صورتیکه این دارو را به صورت تک دوز و تنها یک بار در روز مصرف می‌کنید، بهتر است آن را صبح‌ها بعد از صبحانه و یا شب بعد از شام مصرف کنید.

اگر این دارو به صورت دو دوزی تجویز می‌شود، می‌توان آن را در هر دو زمان اشاره شده مصرف کرد. به طور کلی زمان مصرف سرترالین چندان مشکل‌ساز نیست، اما باید در این باره با روانپزشک خود مشورت کنید.

بهترین زمان مصرف قرص آسنترا 50
توصیه می‌شود کپسول خوراکی این دارو را بعد از صبحانه یا شام (قبل از خواب) مصرف کنید.

۳. فراموشی مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین

اگر در طول روز متوجه شدید مصرف داروی آسنترا را فراموش کردید، آن را در اسرع وقت مصرف کنید. اگر بیش از یک روز از مصرف دارو گذشته بود، نیازی به دوبرابر کردن دوز نیست. باید با پزشک مشورت کنید.

۴. مصرف بیش از حد سرترالین (اوردوز با آسنترا سرترالین)

مصرف قرص آسنترا سرترالین طبق دستور پزشک بسیار اهمیت دارد بنابراین سعی کنید خودسرانه دوز مصرفتان را بالا نبرید. علائم اوردوز این دارو شامل سرگیجه و از هوش رفتن می‌شوند. اگر علائم اوردوز این دارو مانند از هوش رفتن و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید، با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

۵. مصرف سرترالین در کودکان

برای اختلال افسردگی و اختلال وسواس، مقدار مصرف برای کودکان کوچک‌تر از ۶ سال توسط پزشک تعیین می‌شود. اما مصرف سرترالین در کودکان به شکل زیر است:

  • برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال، مقدار دوز مصرف در ابتدا ۲۵ میلی‌گرم یکبار در روز صبح یا عصر مصرف است. مقدار دوز مصرفی نباید بیشتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در روز باشد.
  • برای افراد ۱۳ تا ۱۷ سال در ابتدا ۵۰ میلی‌گرم یکبار در روز مصرف شود و مقدار دوز مصرفی نباید بیشتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در روز باشد.

کودکان ممکن است به عوارض قرص سرترالین ۵۰ و سرترالین ۱۰۰، مخصوصا کاهش اشتها و کاهش وزن، حساس‌تر باشند. همواره قد و وزن کودکی که سرترالین مصرف می‌کند را تحت نظر داشته باشید.

قرص سرترالین برای چیست؟ (موارد مصرف قرص آسنترا سرترالین)
داروی سرترالین یا آسنترا برای درمان افسردگی کاربرد دارد اما این تنها مورد مصرف و تجویز این دارو نیست.

قرص سرترالین برای چیست؟ (موارد مصرف قرص آسنترا سرترالین)

داروی سرترالین یا آسنترا برای درمان افسردگی کاربرد دارد اما این تنها مورد مصرف و تجویز این دارو نیست. ممکن است سرترالین برای هر کدام از موارد زیر تجویز شود:

  • درمان اختلال افسردگی
  • درمان انواع اختلالات اضطرابی
  • درمان اختلال وسواس اجباری
  • درمان اختلال هراس یا حمله پانیک
  • درمان زود انزالی
  • درمان فیبرومیالژیا
  • پیشگیری از میگرن
  • درمان سنکوپ نوروکاردیوژنیک
  • درمان نوروپاتی دیابتی

اگرچه این دارو بسیار پرکاربرد است و می‌تواند به عنوان قرص تقویت جنسی نیز تاثیرات زیادی را از خود به جا بگذارد، اما توجه داشته باشید که بدون تجویز پزشک و بدون نسخه از داروخانه قابل تهیه نیست. حتما قبل از استفاده با پزشک خود درباره داروهایی که مصرف می‌کنید صحبت کنید، تا از عوارض جانبی آن در صورت تداخلات دارویی جلوگیری شود.

۱. قرص سرترالین شادی آور است؟ – معجزه درمان افسردگی با سرترالین

احتمالا شنیده‌اید که قرص سرترالین یک قرص شادی آور است؛ این مسئله حقیقت دارد. اما آیا آسنترا برای شادی تجویز می‌شود؟ در واقع قرص سرترالین ۵۰، آسنترا یا نام‌های رایج دیگر آن، برای تنظیم میزان سروتونین در بدن تجویز می‌شوند. تنظیم شدن این انتقال دهنده‌ی عصبی در بدن باعث برطرف شدن نشانه‌های افسردگی که شامل ناراحتی و خستگی است، می‌شود و به درمان افسردگی کمک می‌کند. بنابراین شادی رنگ پیدا می‌کند و خلق و خوی فرد بهبود می‌یابد.

این دارو برای افراد بالای ۱۸ سال تجویز می‌شود. در صورتیکه فرد علائم افسردگی داشته‌باشد با نظر پزشک می‌تواند از اثرات شادی‌آور آسنترا سرترالین بهره‌مند شود.

تأثیر سرترالین بر روی مغز

سرترالین با افزایش سطح ماده شیمیایی تقویت کننده خلق و خو به نام سروتونین در مغز کار می کند. این روش به بسیاری از افراد کمک می‌کند تا از افسردگی نجات پیدا کنند. همچنین قرص سرمنتا ۵۰ عوارض جانبی ناخواسته کمتری نسبت به داروهای ضد افسردگی قدیمی دارد.

قرص سرترالین ۵۰ برای درمان پانیک یا حمله هراسی
تاثیر قرص آسنترا بر بیماری پانیک قابل توجه است.

۲. قرص سرترالین ۵۰ برای درمان پانیک یا حمله هراسی

خوشبختانه پزشکان به این نتیجه رسیدند که سرترالین یک روش درمانی خوب و بسیار موثر برای اختلالات پانیک است. به صورتی که می‌تواند علائم پانیک را کاهش داده و به بهبود آن کمک کند. تاثیر قرص آسنترا بر بیماری پانیک قابل توجه است. حمله پانیک یک احساس اضطراب ناگهانی و شدید است که می‌تواند علائم فیزیکی از جمله لرزش دست و بدن و احساس سرگیجه را به همراه داشته باشد. بعضی افراد زمانی که در موقعیت‌های خاص قرار می‌گیرند مثل فوبیا، ممکن است با این حالت روبه‌رو شوند. بنابران اکنون می‌دانید که چه قرصی برای حمله پانیک خوبه!

۳. قرص سرترالین و زود انزالی – معجزه سرترالین برای زود انزالی

یکی از دلایل انزال زودرس یا زودانزالی، افسردگی است. در صورتیکه افسردگی برطرف شود،‌ زودانزالی هم بهبود می‌یابد. سرترالین می‌تواند کمک کند که نعوظ برای مدت طولانی‌تری پایدار باشد. البته به طور رسمی از قرص سرترالین برای زود انزالی استفاده نمی‌شود، بلکه در مواردی مشاهده شده‌ است که به طولانی‌تر شدن نعوظ کمک‌ می‌کند.

  • نحوه مصرف سرترالین برای زود انزالی: دوز مصرفی قرص سرترالین برای زود انزالی معمولا ۵۰ میلی‌گرم در هر ۱۲ ساعت است. البته دوز مصرفی سرترالین از ۲۵ میلی‌گرم شروع می‌شود و به ۲۰۰ میلی گرم در روز می‌رسد. پزشک می‌تواند دوز مورد نظر را تعیین کند.

۴. آسنترا برای اضطراب از موارد مصرف قرص سرترالین

یکی دیگر از کابردهایی که داروی آسنترا دارد، درمان اختلالات اضطرابی است که انواع مختلفی دارند. این دارو برای اضطراب اجتماعی و اضطراب فراگیر کاربرد ویژه و قابل توجهی دارد. سرترالین علایم اضطراب شدید را کاهش می‌دهد.

درمان تضمینی افسردگی با بهترین پزشکان سراسر ایران

عوارض قرص سرترالین چیست؟

اکثر افرادی که داروی آسنترا را مصرف کرده‌اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند، اما مانند هر داروی دیگری، آسنترا سرترالین هم عوارضی دارد. عوارض جانبی شایع سرترالین عبارتند از:

  • گیجی
  • خواب آلودگی
  • خشکی دهان
  • افزایش تعرق
  • از دست دادن اشتها
  • درد معده
  • اسهال
  • مشکلات خواب

۱. عوارض وحشتناک سرترالین؛ با دیدن این عوارض سرترالین نخورید

برخی از عوارض وحشتناک سرترالین که معمولا کمتر بروز می‌کنند، عبارتند از:

  • اقدام به خودکشی یا داشتن افکار مربوط به خودکشی یا مردن
  • رفتار پرخاشگرانه یا خشونت آمیز
  • افسردگی جدید یا بدتر شدن افسردگی فعلی
  • حملات جدید یا بدتر اضطراب یا پانیک
  • مشکل خواب
  • افزایش فعالیت یا صحبت بیش از حد
  • مدفوع تیره یا خونی
  • استفراغ به شکل قهوه
  • درد چشم، ورم یا قرمزی چشم
  • گشادی مردمک
  • تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان دور منابع نوری موقع شب)

اگر هر یک از این عوارض مشاهده یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید.

عوارض سرترالین در زنان و مردان - عوارض قرص سرمنتا ۵۰ در مرد و زن
به ندرت در مردانی که از این دارو استفاده می‌کنند، نعوظ دردناک و طولانی مدت در حدود ۴ ساعت یا بیشتر دیده‌ شده است.

۲. عوارض سرترالین در زنان و مردان – عوارض قرص سرمنتا ۵۰ در مرد و زن

عوارض داروی سرترالین یا عوارض قرص سرمنتا ۵۰ در مردان و زنان معمولا به یک شکل بروز می‌کند. برخی از عوارض سرترالین فقط در مردان دیده ‌شده‌است که به علت تفاوت سیستم تولید مثلی و جنسی مردان و زنان است. به ندرت در مردانی که از این دارو استفاده می‌کنند، نعوظ دردناک و طولانی مدت در حدود ۴ ساعت یا بیشتر دیده‌ شده است. اگر این نعوظ طولانی مدت و دردناک رخ داد، مصرف دارو را قطع کنید و با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید، زیرا ممکن است مشکلاتی دائمی به وجود بیاورد.

قرص سرمنتا ۵۰ با نام ژنریک سرترالین، عوارض نسبتا مشابهی در هر دو جنس ایجاد می‌کند که در صورت جدی نبودن، ادامه‌ی درمان توصیه می‌شود.

۳. قرص سرترالین چاق کننده است؟ (چاقی از عوارض قرص سرترالین ۵۰ است؟)

داروهای ضد افسردگی از نوع مهارکننده‌ی جذب سروتونین باعث چاقی می‌شوند. بنابراین چاقی یکی از عوارض سرترالین است. فلوکستین هم مانند این دارو است. اضافه وزنی که بعد از خوردن داروهای ضد افسردگی مانند قرص سرمنتا ۵۰ برای فرد ایجاد می‌شود در حد چند کیلو است.

محققین دلیل اصلی اضافه وزن به علت مصرف داروهای ضد افسردگی مهارکننده بازجذب سروتونین را نمی‌دانند، اما تئوری‌های برای توجیه این مسئله وجود دارد. گفته‌شده‌است که این دارو باعث ایجاد اختلال در متابولیسم بدن می‌شود و مصرف کالری را کاهش می‌دهد. همچنین این داروها بر اشتها نیز اثر می‌گذارند و آن را افزایش می‌دهند.

۴. آیا مصرف طولانی مدت سرترالین خطرناک است؟

برخی از افراد ممکن است عوارض جانبی جنسی مانند مشکلات نعوظ یا کاهش میل جنسی داشته باشند. در برخی موارد حتی پس از قطع دارو نیز ادامه داشته است. اگر نگران این موارد هستید، حتما با پزشک خود صحبت کنید.

متن انگلیسی:
Taking sertraline for more than a year has also been linked to a small increased risk of getting diabetes.
ترجمه فارسی:
مصرف مداوم سرترالین برای بیش از یک سال، با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط است.

به نقل از سایت nhs.uk
اینفوگرافی موارد مصرف قرص سرترالین
موارد مصرف داروی سرترالین یا آسنترا چیست؟

۵. عوارض ترک یا قطع ناگهانی سرترالین (عوارض قطع قرص اسنترا)

اگر مصرف سرترالین را خودسرانه قطع کنید ممکن است شرایط بدتر شود و عوارضی مانند تغییرات روانی، سردرد، خستگی و مشکلات خواب را تجربه کنید. برای جلوگیری از این عوارض ممکن است پزشک شما در طی یک دوره کاهش مصرف داروی شما را قطع کند. عوارض نخوردن قرص آسنترا و قطع مصرف ناگهانی یک یا چند مورد از نشانه‌های زیر است:

  • تحریک‌پذیری
  • حالت تهوع و استفراغ
  • احساس سرگیجه
  • کابوس شبانه
  • سردرد
  • فلج شدن ناگهانی بدن.

نشانه‌های ترک قرص سرترالین ممکن است از چند روز تا چند هفته بعد از آخرین زمان مصرف داروی آسنترا ۵۰ یا هر کدام از انواع دیگر این دارو، باقی بماند. در بیشتر موارد علائم خفیف و کوتاه مدت است و بدون درمان برطرف می‌شود. موارد شدیدتر اغلب با تجویز مجدد یا موقت دارو با کاهش کندتر بهبود می‌یابد.

نحوه قطع كردن قرص سرترالين با کاهش مداوم و اندک دوز در مدت زمانی نسبتا طولانی است.

۶. آیا سرترالین خواب آور است؟

خواب آور بودن سرترالین معمول و همیشگی نیست، اما این دارو می‌تواند باعث ایجاد خواب آلودگی شود. در مواردی مشاهده ‌شده است که داروی آسنترا خواب آلودگی و خشونت را زیاد کرده است که در این صورت حتما باید به روانپزشک اطلاع داده‌شود. در مواردی هم که داروی سرترالین همراه با الکل و ماری جوانا مصرف شده‌است، علائمی مانند خواب آلودگی را تشدید کرده است.

۷. سندورم سروتونین از عوارض قرص زولامین سرترالین ۵۰

این دارو سطح سروتونین را در بدن افزایش می‌دهد و به ندرت منجر به بیماری بسیار جدی به نام سندروم/ مسمومیت سروتونین شده است. همچنین این خطر با استفاده از دیگر داروها که باعث افزایش سطح سروتونین می‌شوند افزایش می‌یابد لذا تمام داروهایی که مصرف می‌کنید را به اطلاع پزشکتان برسانید. (توجه داشته باشید که قرص زولامین سرترالین ۵۰ یکی از انواع قرص سرترالین است.)

اگر عوارضی مانند تپش قلب، توهم، ناهماهنگی در حرکات، سرگیجه شدید، تهوع، استفراغ و اسهال شدید، لرزش ماهیچه‌ای، تب بی‌دلیل، آشفتگی و بی‌حوصلگی بی‌دلیل را تجربه کردید، با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. خطر افزایش بیش از حد سروتونین با تداخل دارویی دیگر داروها، امکان دارد. بنابراین تمام داروهایی که مصرف می‌کنید را به اطلاع روانپزشک برسانید.

سندورم سروتونین از عوارض قرص زولامین سرترالین 50
این دارو سطح سروتونین را در بدن افزایش می‌دهد و به ندرت منجر به بیماری بسیار جدی به نام سندروم/ مسمومیت سروتونین شده است.

موارد احتیاط مصرف قرص آسنترا سرترالین چیست؟

اگر به داروی سرترالین حساسیت دارید یا هر حساسیت دیگری دارید قبل از مصرف این دارو را پزشک یا داروساز مشورت کنید. قرص سرمنتا ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. موارد مهمی که باید در نظر بگیرید، عبارت‌اند از:

  • این دارو ممکن است بر نتایج برخی از آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش مغز بیماری پارکینسون تاثیر بگذارد. در نتیجه کارکنان آزمایشگاه و پزشکتان را از مصرف این دارو آگاه سازید.
  • در مدت زمان درمان با این دارو، حساسیت بدن شما به نور بیشتر خواهد شد لذا از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خودداری نمایید و از کرم های ضدآفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید.
  • مصرف گریپ فروت یا آب گریپ فروت در رژیم غذایی باعث افزایش احتمال عوارض ناشی از سرترالین می‌شود. بنابراین مصرف این ماده غذایی را در رژیم خود محدود نمایید.
  • در صورتی که مبتلا به دیابت هستید، چک کردن قند خون روزانه نسبت به قبل، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. زیرا این دارو می تواند سطح قند خون شما را تغییر دهد. در صورت بروز این مشکل توصیه های لازم را از پزشک خود دریافت نمایید.

اگر این سوابق را دارید سرترالین نخورید (موارد منع مصرف سرترالین)

  • سابقه حساسیت به سرترالین یا داروهای مشابه، رنگ و مواد محافظ
  • مصرف داروهای مونوآمین اکسیداز مانند سلژیلین، ایزوکربوکسازید و ترانیل سیپرومین در ۱۴ روز گذشته
  • مصرف داروهای آنتی سایکوتیک یا داروهای روان پریشی مثل داروی پیموزاید

قبل از مصرف قرص سرمنتا ۵۰ میلی‌گرم سوابق پزشکی خود و خانواده‌تان را به اطلاع پزشک برسانید به خصوص در موارد زیر که امکان دارد با تشخیص پزشک منع مصرف بگیرید:

  • سابقه اختلال دوقطبی یا افسردگی شیدایی
  • مشکلات خونریزی
  • بیماری‌های کبدی
  • تشنج
  • بیماری تیروئید
  • سابقه گلوکوم (آب سیاه) در خانواده

برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، تداخلات دارویی و عوارض این دارو بهتر است از مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.

اگر این سوابق را دارید سرترالین نخورید (موارد منع مصرف سرترالین)
قبل از مصرف قرص سرمنتا ۵۰ میلی‌گرم سوابق پزشکی خود و خانواده‌تان را به اطلاع پزشک برسانید

مصرف قرص سرترالین در بارداری ضرر دارد؟

محققین مطمئن نیستند که داروهای مهارکننده‌ی جذب سروتونین باعث ایجاد مشکلی در جنین شود، اما در مواردی بالا رفتن فشار خون ریوی مشاهده‌ شده‌ است. به همین علت مصرف داروی سرترالین در بارداری توصیه نمی‌شود و بهتر است که دارو را تغییر داد یا روش‌های درمانی غیر دارویی را مد نظر قرار دهید.

چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی سرترالین را استفاده کنید. زیرا ممکن است برای جنین مضر باشد. همچنین نوزادان مادرانی که تحت درمان قرص سرمنتا در سه ماه آخر بارداری بوده‌اند، به ندرت نشانه‌هایی از ترک دارو مانند مشکلات تغذیه‌ای و تنفسی، تشنج، انقباض عضلانی و یا گریه مداوم از خود نشان داده‌اند. اگر متوجه هر کدام از این عوارض در نوزاد شدید بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

مصرف سرترالین در سالمندان

سالمندان ممکن است در مقابل عوارض این دارو مثل خونریزی و عدم تعادل حساسیت بیشتری نشان بدهند. همچنین اگر نوعی عدم تعادل (هیپوناترمی) را به خصوص زمان مصرف قرص آب تجربه می‌کنید حتما با پزشک در این باره صحبت کنید. عدم تعادل باعث افزایش خطر سقوط و آسیب به شما می‌شود.

مواد احتیاط مصرف و عوارض قرص سرمنتا برای افراد با مشکلات کبدی

در برخی از افرادی که سابقه مشکلات کبدی دارند، مصرف قرص سرمنتا ۵۰ سرترالین ممکن است باعث نارسایی حاد در کبد شود. مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) که خطر کمتری در آسیب به سلول‌های کبدی دارند، شامل فلوکستین، پاروکستین، سیتالوپرام و اسیتالوپرام هستند.

یکی از نگرانی‌هایی که هنگام استفاده از SSRI (داروهای جذب‌کننده سروتونین) در بیماران مبتلا به بیماری کبدی وجود دارد، ارتباط آن با خونریزی گوارشی و میزان خطر خونریزی در افراد است. برای اطلاعات بیشتر، بیماری کبدی می‌تواند باعث مشکلات جدی دیگری مانند گرفتگی یا تورم عروق خونی در انتهای مری شود که به واریس معده معروف است. اگر این بیماری را جدی نگیرید ممکن است در نهایت با پارگی عروق و خونریزی گوارشی خود را نشان دهد که بسیار خطرناک است.

تداخلات دارویی قرص ضد افسردگی سرترالین
هنگام مصرف سرترالین از خوردن الکل پرهیز کنید.

تداخلات دارویی قرص ضد افسردگی سرترالین

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی سرترالین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفی تان را با پزشک یا داروساز در میان بگذارید. بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی سرترالین نکنید.

تداخل سرترالین با الکل (آسنترا و الکل)

هنگام مصرف سرترالین از خوردن الکل پرهیز کنید. مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می‌تواند احتمال بروز عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد. البته در حالت کلی امکان نوشیدن الکل در زمان مصرف سرترالین وجود دارد، اما به این دلیل که باعث خواب آلودگی می‌شود، شاید بهتر باشد تا زمانی که متوجه شوید این دارو چه حساسیت‌هایی در شما ایجاد می‌کند، نوشیدن الکل را متوقف کنید.

تداخل دارویی با سرترالینانواع داروها
داروهایی که موجب خونریزی و کبودی می‌شوندآنتی‌پلاتلت‌هایی مانند کلوپیدوگرل، ضد التهاب‌های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و رقیق‌کننده‌هایی مانند وارفارین
تداخلات حاد و حتی کشنده داروییداروهای بازدارنده مونو آمین اکسیداز (MAO)
قرص‌های ضد افسردگیفلوکستین – پروکستین – قرص‌های اکستاسی
داروهایی که خواب آلودگی ایجاد می‌کنندمخدرهایی که کاهنده سرفه یا درد هستند مثل کدئین
داروهای خواب یا ضد اضطرابآلپرازولام، دیازپام، زولپیدم
شل‌کننده عضلانیکاریزوپرودول، سیکلوبنزاپرین
آنتی هیستامین‌هاسیترزین، دیفن هیدرامین
جدول تداخلات دارویی سرترالین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

سرترالین که به شکل قرص و با تجویز روانپزشک یا متخصص روانشناسی در دسترس است) نوعی داروی ضد افسردگی بوده که می‌تواند با افزایش جذب سروتونین (نوعی هورمون در مغز) به بهبود رفتار فرد، افزایش انرژی و امید به زندگی کمک کند. باتوجه به اینکه تداخلات دارویی برای مصرف آسنترا سرترالین گزارش شده است، بهتر است قبل از مصرف حتما با متخصص اعصاب و روان یا دکتر روانشناس خوب مشورت کنید. برای نوبت‌گیری می‌توانید به وب‌سایت دکترتو مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره آنلاین از کمک دکتر روانشناس آنلاین و دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) بهره‌مند شوید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

 

در حالی که برخی از افراد ممکن است کاهش وزن را به عنوان یک عارضه جانبی مصرف Zoloft (نام تجاری سرترالین) تجربه کنند؛ اما برای همه اینطور نیست. در واقع، تغییرات وزن با مصرف این دارو از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی افراد ممکن است نوسانات جزئی وزنی داشته باشند در حالی که برخی دیگر اصلاً تغییر قابل توجهی احساس نکنند.

داروی سرترالین اعتیاد جسمی ایجاد نمی‌کند و مانند مورفین نیست. این دارو کم‌خطر است و دوز آن از کم آغاز شده و به مرور افزایش پیدا می‌کند. البته نباید با این امید مصرف سرترالین ۵۰ یا سرترالین ۱۰۰ را بدون مشورت با پزشک قطع کرد. در صورتیکه بدون مشورت با پزشک و هماهنگی با متخصص سرترالین را قطع کنید، اتفاقات ناخوشایندی برای شما رخ خواهد داد، در این زمینه حتما از پزشک مشاوره بگیرید.

گاهی در روند ترک اعتیاد از داروهای ضد افسردگی هم استفاده می‌شود که یکی از آنها سرترالین است. انتخاب بهترین داروی ضد افسردگی برای ترک اعتیاد، توسط پزشک تعیین می‌شود و به شرایط بیمار بستگی دارد.

سرترالین نوعی داروی ضد افسردگی است که در کنار درمان افسردگی، برای حملات پانیک، اختلال وسواس فکری عملی (OCD)، اختلال بدریختی بدن و اختلال استرس پس از سانحه یا اختلال ptsd تجویز می‌شود.

برای نگهداری صحیح داروی سرترالین، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نکنید و داروی منقضی شده را دور بریزید.

داروهای ضد افسردگی متنوع با اثرات متفاوت وجود دارند در صورتی که احساس می کنید این دارو مناسب شما نیست می توانید با پزشک خود درباره تغییر دارو صحبت کنید اما از قطع ناگهانی آن خودداری کنید.

خیر، تنها در صورتی می‌توان این دو دارو را با هم مصرف کرد که پزشک با بررسی کامل شرایط فرد امکان استفاده را تایید کرده باشد. تفاوت فلوکستین و سرترالین را از مشاوره دارویی دکترتو سوال کنید.

بر اساس مشاهدات، تفاوتی در اثر بخشی نوع ایرانی یا خارجی آن وجود ندارد.

سرترالین از دسته‌ی داروهای تاخیری نیست اما می‌تواند در درمان برخی از انواع زودانزالی موثر باشد. با پزشک مشورت کنید.

امتیاز شما به مقاله:
(4.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره سرترالین

  1. امیرحسین الیاسی گفت:

    سلام وقت بخیر مدتی هست که بدلیل اضطراب مشکل شروع خواب دارم با خوردن زولپیدم هم مشکل کمی کمتر شده ولی عذاب آوره میتونم از سر ترالین استفاده کنم ۴۷ سالمه وحدود ۱۰ سال قبل پزشک این دارو رو برای درمان کهیر های ناشی از استرس محیط کار وسواس در کار بهم داده بود ممنونم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      برای بررسی علت بی خوابی و درمان موثر و بی ضرر بهتره با متخصص روانپزشکی مشورنت کنید. مصرف خودسرانه داروها موجب وابستگی و بروز عوارض جانبی می شود. از این لینک نوبت مشاوره تلفنی یا مراجعه حضوری بگیرید.
      متخصص روانپزشک

  2. سپیده گفت:

    سلام ممنون از توضیحات کاملتون
    من قرص سیپرالکس استفاده میکنم میتونم به جاش سرترالین مصرف کنم ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این دو دارو با هم متفاوتند و کاربرد آن در بیماری های افراد متفاوت است و جایگزینی این دارو باید با نظر متخصص روانپزشکی صورت بگیره. بنابراین بهتره از این لینک با متخصص روانپزشکی مشورت کنید.
      متخصص روانپزشک

  3. فاطمه گفت:

    سلام.من ۳۲سالمه. ده،یازده سال پیش ازدواج ناموفق داشتم و طلاق گرفتم وبه طرز بدی معتادشدم.تقریبا دوسال بعدبا مردی مسن آشنا شدم و همسردوم ایشون شدم.واعتیادم روترک کردم‌.خوشبختانه هیچ مشکل و نارضایتی تو زندگیم ندارم و همسرم و خانمش جایگاه و احترام خاصی برام میذارن و شوهرم بااینکه مردی مسن هستش عاشقانه بهم عشق می ورزه ولی مشکلات و اختلال عصبی ورفتاری ناجوری دارم که خودم میدونم خیلی اخلاق بدی دارم و درحالت عصبی همه چی رومیشکونم وبه خودم آسیب میزنم.همسر برادر عزیزم روانشناس هستن و بهم قرص سرترالین رو پیشنهادکردن ولی برادرم که پزشک هستن مصرف این دارو رو منع میکنه.این صفحه ازسایت شماروخوندم وخودم فکرمی‌کنم برام خوبه. به نظر شما من چیکار کنم. لطفاً راهنماییم کنین. لطفاً . ممنون

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      مصرف این داروها باید به تایید متخصص روانپزشکی باشد. بنابراین بهتره از این لینک نوبت متخصص روانپزشکی گرفته و مراجعه کنید و یا مشاوره تلفنی داشته باشید.
      دکتر روانپزشک

  4. Z گفت:

    سلام ،
    من داروی سرترالین ۵۰ مصرف میکنم و دکتر به خاطر adhd بهم‌ قرص ویاس ۳۰ هم داده ، میخواستم بدونم این دو تا دارو اثر همو خنثی نمیکنن؟
    البته من در زمان استرس پروپانولول هم مصرف میکنم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      سرترالین و ویاس اثر یکدیگر را بیشتر کرده و سطح سرتونین خون بالا می رود. این دو دارو با هم تداخل دارند و باید دوز مصرفی با نظر پزشک تجویز شود. سرترالین با پروپرانول نیز تداخل دارویی دارد. بهتره برای ادامه مصرف داروها با متخصص روانپزشکی مشورت کنی.
      دکتر روانپزشک

  5. ریحانی گفت:

    سلام
    همسرم صبح ساعت نه سرتالین ۱۰۰مصرف می‌کند مطابق دستور پزشک
    شب الپرازام ۰٫۵مصرف میکند
    سوال،آیا تداخل دارویی پیش نمیاد؟
    ساعت یک بعد ظهر میتواند الپرازام ۰٫۲۵بخورد

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      این دو دارو با هم تداخلی ندارند و طبق دستور پزشک معالج می توان استفاده کرد.

    2. مهدی گفت:

      باسلام
      خسته نباشید
      ببخشید برای زود انزالی اسنترا ۵۰ بهتر هست یا ۱۰۰ و ایا میشه دوز رو تا ۲۰۰ افزایش داد؟
      بعد آیا این قرص تاثیری روی نعوظ داره؟
      مصرفش ظهر بعد از نهار بهتر هست یا شب؟

      1. همیار دکترِتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        این دارو به طور رسمی برای درمان زودانزالی استفاده نمی‌شود . یکی از دلایل انزال زودرس افسردگی هست و اگه فرد مشکل افسردگی را درمان می کند ممکنه مشکل زود انزالی نیز برطرف شود. بنابراین نمیتوان این دارو را بدون بررسی و نظر متخصص روانپزشکی مصرف کنید. بهتره از این لینک نوبت متخصص روانپزشکی گرفته و مراجعه کنید.
        دکتر روانپزشک

  6. روحی گفت:

    سلام
    من نصف دوز ۵۰ رو صبح و نصفش رو شب میخورم
    برای قطع کردنش چکار کنم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      قطع داروهای روانپزشکی باید به تدریح و تحت نظر متخصص صورت بگیره ممکنه با قطع غیرتخصصی دارو موجب بروز عوارض جدی شوید. از این لینک میتونی با متخصص روانپزشکی مشورت کنی.
      روانپزشک

  7. یاسمین گفت:

    سلام دختری ۳۰ ساله هستم برای استرس روزی یک عدد سرترالین ۱۰۰ میخورم برای عوارض سردرد چه قرص هایی میتونم مصرف کنم؟؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بهتره با نظر پزشک معالج خود این قرص را زمان خواب مصرف کنی تا سردرد متوجه شما نشه. اگه این سردرد زیاد بود بهتره با پزشک متخصص روانپزشکی برای تغییر دارو مشورت کنی.
      دکتر روانپزشک

  8. ناشناس گفت:

    روز نو خوش
    سال نو به شادی
    داروهای سرترالین ۱۰۰ ، آلانزاپین ۲/۵ و دپاکین می‌خورم.
    همسرم به اشتباه یک دانه سرترالین ۱۰۰ خورده ، به همراه یک دانه پراندلی، دچار منگی ، استفراغ و بی‌حالی ، بی‌حسی لب و دهان )سِر شدن( شده.
    چه باید کرد

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      اثرات جانبی دارو با مصرف مایعات و دفع دارو از بدن از بین می رود. در صورت داشتن علایم بیشتر به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.

  9. ایمان گفت:

    با سلام جناب دکتر من سه هفته نصف قرص سرترالین ۵۰ را مصرف کردم و بعد از تغییر دکتر ایشان فرمودند باید با نصف اس سیتالوپرام ۱۰ عوض بشه چون من وقتی ۵ روز سرترالین ۵۰ را کامل خوردم دستهام به شدت عرق میکرد و پاهام سرد میشد ، آیا به نظر شما دکترم کار درستی انجام داده ، ضمنا برای خواب ۱/۴ لوازپام امیای خوب هست ، ممنونم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      داروهای روانپزشکی ممکنه باعث بروز برخی عوارض جانبی شود که با نظر متخصص روانپزشکی میتوان دارو را تغییر داد. از این لینک میتوان با دیگر پزشکان روانپزشکی مشورت کنی.
      دکتر روانپزشک

  10. مهدی گفت:

    سلام
    پدرم ۸۰ سللشه و خیلی افسردگی داره و اشتباهات گذشته رو مرور میکنه…
    دکتر انکولوژی و خون براش قرص سرتالین ۵۰ تجویز کرده… حالش بهتر شده به لحاظ روحی و خوراکش بهتر شده ولی همش میگه تپش قلب دارم و گوشم وز وز میکنه….
    لطفا راهنمایی کنید
    ممنونم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      در برخی افراد عوارض جانبی داروهای روانپزشکی رو بروز می دهند و این موارد از عوارض جانبی دارو و همچنین بیماری ایشون هست. بهتره برای درمان افسردگی ایشون تحت نظر متخصص روانپزشکی باشند. از این لینک نوبت بگیرید.
      متخصص اعصاب و روان