بدبینی یا منفی نگری چیست و افراد بد بین چه ویژگی‌ هایی دارند؟ – مجله سلامت دکترتو

دلیل بدبینی یا بدگمانی چیست و چطور درمان میشود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

بدبینی یا پِسیمیسم نوعی نگرش منفی به زندگی است که در آن فرد با لنز غم‌انگیز به دنیا نگاه می‌کند. در روانشناسی این رفتار می‌تواند ریشه ژنتیکی داشته‌باشد یا به دلیل ترومای روحی، عوامل محیطی و اقتصادی ایجاد شود. درمان شناختی-رفتاری (CBT) موثرین روش برای کنترل بدبینی است که با شناخت ریشه بدگمانی، آن را با رفتار مثبت جایگزین می‌کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
دلیل بدبینی یا بدگمانی چیست و چطور درمان میشود؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

بدبینی یا بدگمانی به معنی تمایل به داشتن دیدگاه منفی نسبت به زندگی است. افراد بدبین ممکن است به بدترین جنبه‌های هر موقعیتی فکر کنند و زمان بسیار کمی را برای تفکر مثبت یا امیدوار ماندن درنظر بگیرند. بسیاری از مردم بدبینی را یک ویژگی نامطلوب می‌دانند. با این حال سطح سالم و کافی از بدبینی می‌تواند به واقع بینی کمک کند. اما خصوصیات آدم بدبین چیست و چگونه با فرد بد گمان زندگی کنیم؟ در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترتو همراه ما باشید تا به بررسی این سوالات بپردازیم. همچنین برای دریافت مشاوره از متخصص روانشناس نیز می‌توانید از سایت دکترتو نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین دریافت کنید.

بدبینی چیست؟

بدبینی یک نگرش ذهنی است که با تمایل به انتظار نتایج نامطلوب یا تمرکز بر جنبه‌های منفی موقعیت‌های زندگی مشخص می‌شود. از نظر روانی، بدبینی می‌تواند روی نحوه درک افراد از رویدادها و تصمیم‌گیری فردی تأثیر بگذارد. افراد بدگمان معمولا مشکلات زندگی را موانع سخت و غیرقابل کنترلی می‌بینند که فرد را متوقف می‌کند.

در تحقیقات روانشناسی مارتین سیلیگمن، بدبینی و خوش بینی به ۲ دسته متفاوت تقسیم می‌شوند. بدبین‌ها معمولا نتایج منفی را به عوامل داخلی، پایدار و جهانی نسبت می‌دهند که باعث احساس بیچارگی می‌شود. این اتفاق مشکلات سلامت روان از جمله افسردگی و اضطراب را ایجاد می‌کند. در حالی که برخی از محققان پیشنهاد می‌کنند که وجود سطح کمی از بدبینی نقش محافظتی دارد و لازم است اما بدبینی مزمن به شدت آسیب‌زا است و روی تصمیم‌گیری و روابط بین فردی تاثیر می‌گذارد.

مشاوره روانشناسی

با برترین روانشناسان ایران از دیدگاه کاربران

مشاوره حضوری و آنلاین۵۰۰+ خدمت

انواع بد بینی کدام است؟

بد بینی انواع مختلفی دارد. در واقع افراد بد بین نسبت به هر چیزی می‌توانند نگرش منفی داشته‌باشند. افراد بد بین عمدتا نسبت به موضوعات زیر بدگمان هستند:

  • بد بینی به خدا
  • بد بینی به خود
  • بد بینی به همسر
  • بدبیبنی به دوست
  • بدبینی به والدین یا به فرزندان
علائم بدبینیعلت بدبینیدرمان بدگمانی
منفی نگری دائمیژنتیکمدیتیشن
عصبانی شدن از افراد خوش‌بینخانوادهدرمان شناختی-رفتاری (CBT)
توجیه افکار خود با نوعی از واقع‌گراییتجربیات گذشتهدارو درمانی
مشارکت در گفتگوهای منفیعوامل اجتماعی و محیطیورزش و فعالیت بدنی منظم
علائم و روش درمانن بد بینی

علائم بد بینی: خصوصیات افراد بدبین

افراد بدبین معمولا انتظار پیامدهای منفی را دارند. این افراد هنگامی که به نظر می‌رسد همه چیز خوب پیش می‌رود باز هم مشکوک هستند. درواقع کاملا برعکس افراد خوش‌بین عمل می‌کنند. افراد خوش‌بین، انتظار دارند که اتفاقات خوبی رخ دهد و زمانی که زندگی مطابق میل آن‌ها پیش نمی‌رود، دنبال روزنه‌ی امیدی می‌گردند.

برخی از مهم‌ترین نشانه های بدبینی در مردان و زنان عبارت‌اند از:

  • انتظار بدترین حالت را داشتن در هر شرایطی
  • تعجب کردن از خوب پیش‌رفتن موقعیت‌های مختلف زندگی
  • عصبانی شدن از کسانی که خوش‌بین هستند
  • توجیه افکار خود با نوعی از واقع‌گرایی
  • ترس از امتحان کردن اتفاقات خوشایند و لذت‌بخش
  • اندیشیدن به افکار منفی یا مشارکت در گفتگوهای منفی
  • داشتن دیدگاه‌ پایینی نسبت به خود و مهارت‌های خود
  • متمرکز شدن روی نقاط ضعف و نواقص
  • این افراد تلاش می‌کنند که دیگران را هم بدبین کنند

شخصیت یک فرد بد بین به گونه‌ای است که به زندگی با دیدگاه منفی نگاه می‌کند. این نگرش باعث می‌شود از هر تصمیم و نتیجه‌ای در زندگی انتقاد کند. حتی وقتی زندگی کاملا درست پیش می‌رود هم این افراد راهی برای تبدیل آن به یک اتفاق بد پیدا می‌کنند.

آیا شما هم علائم بدبینی را دارید؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیرید.

علت بدبینی چیست؟

برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد بدبینی شدید هستند. با این حال، افراد بد بین بیشتر به دلیل شرایط خارجی مانند جدایی خود یا والدین، از دست‌دادن شغل، آسیب روحی، بیماری یا سایر حوادث روحی دچار بدگمانی می‌شوند:

  • ژنتیک
  • خانواده
  • تجربیات گذشته
  • عوامل اجتماعی و محیطی

کسانی که دیدگاه بدبینانه‌‌تری دارند تمایل کمتری به برخورداری از حمایت اجتماعی، کنار آمدن با مشکلات و مقابله با استرس دارند و بیشتر در معرض افسردگی و اختلالات اضطرابی قرار می‌گیرند.

علت بدبینی چیست؟
عوامل محیطی و افسردگی از دلایل ایجادکننده بدبینی هستند.

علت بدبینی در روانشناسی

بدبینی در روانشناسی می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله استعداد ژنتیکی، تأثیرات محیطی و مسائل روانشناختی باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که افراد با سابقه خانوادگی اضطراب یا افسردگی بیشتر احتمال دارد که نگرش‌های بدبینانه داشته‌باشند. عوامل استرس‌زای محیطی مانند تروما یا مشکلات اجتماعی و اقتصادی هم به تشدید بدبینی کمک می‌کنند.

یکی از اختلالات روانی مرتبط با بدبینی اختلال پارانوئید است. در این اختلال فرد همیشه در حالت تدافعی قرار دارد و فکر می‌کند دیگران قصد آزار و اذیت او را دارند. به همین دلیل به همه بدگمان است و اعتماد ندارد. حتی ممکن است با تنبیه کلامی یا فیزیکی، به اطرافیانش آسیب برساند.

متن انگلیسی:
Pessimism is the opposite of optimism. While someone with pessimism often has a negative view of life, someone with optimism sees things from a positive point of view
ترجمه فارسی:
بدبینی برعکس خوش بینی است. در حالی که کسی که بدبین است معمولا دیدگاه منفی نسبت به زندگی دارد، فردی که خوش‌بین است اتفاقات را از دیدگاه مثبت می‌بیند.

به نقل از سایت verywellmind

از کجا بفهمیم بدبین هستیم؟

تشخیص شخصیت بدبین با ارزیابی بالینی روانشناس یا پاسخ به پرسشنامه و تست بدبینی انجام می‌شود. تست بدبینی زیرمجموعه تست روانشناسی شخصیت است که به شناسایی ریشه‌های اختلالات روانی کمک می‌کند. زیر نظر گرفتن افکار در طول روز هم کمک‌کننده است. اگر در طول روز چندین بار به اتفاقات منفی زندگی فکر می‌کنید، نسبت به اینده ناامید هستید یا روی جنبه‌های منفی موقعیت‌های مختلف تمرکز می‌کنند، ممکن است دچار بدگمانی شده باشید.

همین الان بهترین دکتر برای درمان بدبینی را پیدا کن.

درمان بدبینی چیست؟

درمان بدبینی شدید معمولا نیاز به روان درمانی، درمان شناختی-رفتاری (CBT) و در برخی موارد دارو درمانی دارد. درمان شناختی-رفتاری به افراد کمک می‌کند تا الگوهای تفکر منفی را شناسایی کرده و آنها را با باورهای مثبت و سازنده جایگزین کنند.

مدیتیشن و تکنیک‌های روانشناسی مثبت‌گرا هم می‌تواند ذهنیت خوش بینانه‌تری را ایجاد کند. برای داروی بدبینی شدید نیز ممکن است پزشک مهار کننده‌های انتخابی جذب مجدد سروتونین (ssri) در مواردی که ریشه بدبینی افسردگی یا اضطراب است را تجویز کند. موارد زیر نیز به بهبود بدبینی خفیف کمک می‌کنند.

به بهترین اتفاقات امیدوار باشید و برای بدترین‌ ها برنامه ریزی کنید

این کار به شما این امکان را می‌دهد که از بسیاری از مزایای خوش بینی برخوردار شوید، بدون این که خودتان را در وضعیت آسیب‌پذیر و بدون آمادگی قرار دهید. برای اینکه از مزایای تفکر بدبینانه برخوردار شوید، به اتفاقاتی فکر کنید که ممکن است اشتباه پیش بروند. سعی کنید برنامه‌های پشتیبان و احتمالی را برای مقابله با حوادث غیرمنتظره پیدا کنید.

آیا شما هم دچار بدبینی شده‌اید؟ این راهکارها به شما کمک می‌کنند.

به داشته‌ های خود فکر کنید و سعی کنید شکرگزار باشید

برای تهیه‌ی یک فهرست از نقاط قوت و داشته‌های خود وقت بگذارید. زمانی که احساس کنیم یک موقعیت، از توانایی ما برای کنترل آن فراتر است، استرس خواهیم گرفت. با در نظر داشتن داشته‌ها و توانایی‌هایتان می‌توانید استرس را مدیریت کنید و در طول زندگیتان احساس قدرت کنید. این روش تفکر، هنگام رویارویی با یک بحران، واقعا به شما کمک می‌کند.

به یاد داشته باشید که شرایط خوب یا بد، هر دو گذرا هستند

یکی از موضوعاتی که تحقیقات روان‌شناسی مثبت به ما آموخته این است که حتی شکست‌های عمده باعث نمی‌شوند که فرد به مدت خیلی طولانی احساس ناراحتی کند. افرادی که بحران بزرگی را تجربه کرده‌اند معمولا پس از چند هفته یا چند ماه، به سطح شادی یا ناراحتی عادی خود باز می‌گردند.

به طور کلی افراد خوش بین پس از این مدت، احساس شادی بیشتری می‌کنند. افراد بدبین هم احساس شادی کمتری را تجربه می‌کنند. اگر شما ویژگی‌های یک فرد بد بین را دارید، همیشه می‌توانید نحوه‌ی تبدیل شدن به یک فرد خوش بین را بیاموزید. گاهی اوقات تحمل یک بحران، انگیزه‌ی مناسبی برای انجام این کار به شما می‌دهد.

پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

بد بینی و عواقب آن می‌تواند مانع بزرگی برای زندگی شما باشد. این ویژگی باعث می شود شما از بسیاری از موقعیت‌های خوب زندگی عقب بمانید. اگر شما هم دچار بدبینی هستند، لحظه‌ای تردید نکنید و به فکر چاره باشید. صحبت با یک روان‌شناس و استفاده از راهنمایی‌های یک متخصص می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

در وب‌سایت دکترتو می‌توانید لیستی از روان‌شناسان شهرتان را ببینید، بهترین دکتر روانشناس برای درمان بد بینی پیدا کنید و به‌راحتی وقت ویزیت حضوری رزرو کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

زنان و مردان دچار بدبینی استرس بیشتر و مهارت‌های مقابله‌ای کمتری دارند. یک مطالعه نشان داد که این نگرش در زنان و مردان بدبین، با سطوح بالاتر استرس، تمرکز بیشتر بر جنبه‌های منفی زندگی، تمایل برای به یاد آوردی گذشته با نگرش منفی و کاهش رضایت از زندگی ارتباط دارد.

همسران خوش بین سطوح استرس سالم‌‌تری را تجربه می‌کنند و درک بالاتری از رضایت از زندگی دارند. برعکس، همسر شکاک انزوای بیشتر، درگیری و استرس بیشتری را تجربه می‌کنند.

افراد بدبین معمولا فکرکردن به افکار منفی یا مشارکت در گفتگوهای منفی را دوست دارند، از افرادی که به آینده خوش‌بین هستند عصبانی می‌شوند و بدترین حالت را در هر شرایطی تصور می‌کنند.

در حقیقت کمی بدبینی می‌تواند مزایای زیادی داشته باشد. افراد بد بین معمولا برای روزهای سخت آمادگی بیشتری دارند و ممکن است از خطراتی که افراد خوش‌بین آن‌ها را نادیده می‌گیرند، خودداری کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که افراد بد بین موانع را بهتر پیش‌بینی می‌کنند زیرا از پیش این انتظار را دارند که اوضاع خوب پیش نرود.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره بدبینی

  1. آیسان گفت:

    جونتون‌رو‌بردارید‌فرار‌کنید‌از‌آدمای‌بدبین‌خواهش میکنم

  2. ناشناس گفت:

    سلام وقتتون بخیر من همیشه گمان بد میکنم مشکلات اعصبی هم دارم
    چیکار کن

  3. زهرا گفت:

    سلام وقتتون بخیر من همیشه گمان بد میکنم مشکلات اعصبی هم دارم
    چیکار کنم

  4. ناشناس گفت:

    من زیادی خوشبینم. فکر می کنم همه خیر خواه من هستند و همه خوبند. بعد عکس اینها بهم ثابت شد. دیدم محبت کردم ، بی محبتی دیدم. احترام گذاشتم، بی احترامی و تحقیر دیدم. دیدم بعضی ها آشکارا به من حسادت می کنند و چون من حرف نمی زنم فکر می کنند من نمی فهمم. بعدش الانم بازم خوش بینم متاسفم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیلی خوب است که شما از نظر اخلاقی و روحی سعی دارید مثبت و خوش‌بین باشید. اما گاهی اوقات دنیای واقعی به ما نشان می‌دهد که همه افراد همانطور که به نظر می‌آیند، رفتار نمی‌کنند. این تجربه‌های ناخوشایند می‌توانند انسان را به چالش بکشند و احساس ناامیدی ایجاد کنند.
      اینکه احساس می‌کنید محبت کرده‌اید و در عوض بی‌احترامی یا حسادت دیده‌اید، ممکن است شما را دچار سردرگمی و حتی آسیب عاطفی کند. در چنین شرایطی مهم است که مرزهای شخصی خود را بهتر درک کنید و مراقب خود باشید. خوش‌بینی خوب است، اما مهم است که از خودتان محافظت کنید و یاد بگیرید که چطور با افراد منفی و تحقیرگر برخورد کنید، حتی اگر در ابتدا به شما آسیب نرسانده‌اند.

      شما حق دارید که از زندگی و روابط خود لذت ببرید و از این به بعد با تجربه‌هایی که به دست آورده‌اید، خودتان را در برابر آسیب‌های روحی محافظت کنید. این نه تنها به شما کمک می‌کند تا رشد کنید، بلکه به شما این امکان را می‌دهد که خوش‌بینی واقعی و بالغ‌تری پیدا کنید که بیشتر متناسب با واقعیت است.

  5. ناشناس گفت:

    سلام توروخدا راهنماییم کنید مادرم مشکل اعصاب داره که داره دارو مصرف میکنه اما خیلی وقته مادرم به همه بدبینه مثلا میگه فلانی بد هستش بعد مثلا منه نوعی نباید به فلانی حتی سلام بگم وگرنه از دستم عصبی میشه و میگه دیگه خونت نمیام تهدید میکنه واقعا از دستش کلافه شدیم امروز میگه تو بدی فردا میگه اون بده کل زندگیش درگیری بادیگرانه و جدال باهاشونه اینم بگم ۳ساله به شهرستان نزدیک خانواده بابام هستش اما بندگان خدا کاریش ندارند ولی مادرم با بدگویی و غیبت امانمون رو بریده

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، به نظر می‌رسد که مادرتان ممکن است با مشکلات روانی یا اختلالات روحی مانند اضطراب، افسردگی یا اختلال شخصیت مواجه باشد که باعث این رفتارها و نگرانی‌های مداوم می‌شود. بدبینی، عصبانیت و تغییرات شدید در رفتار می‌تواند ناشی از مشکلات روحی باشد. در این شرایط، بهترین کار این است که او را به یک روان‌پزشک یا مشاور متخصص هدایت کنید تا بتوانند مشکل او را شناسایی و درمان کنند. حمایت عاطفی از طرف خانواده هم در این وضعیت بسیار مهم است، اما باید بدانید که حل این مسائل نیاز به زمان و کمک حرفه‌ای دارد.

      متخصص روانپزشک

  6. مسلم گفت:

    سلام من یه دوست دارم هرچقدربهش محبت میکنم بیشتربهم شک میکنه ومدام فکرمیکنه من دارم باهاش دشمنی میکنم درصورتی که خیلی دوستش دارم امااون مدام ازمن ناراحت میشه وبهم شکای بیخودداره لطفا جوابم بدیدچه کارکنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      نیاز به جزییات بیشتری داریم از این ارتباط
      لزوما این علایم را نمی توان به بدبینی یا پارانویا ربط داد

  7. ناشناس گفت:

    سلام من دچار بد بینی در مورد همسرمشدم شما را به خدا کمکم کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر عامل خارجی ندارد: یعنی رفتار همسرتان نرمال است ولی شما بدبین هستید
      باید ریشه های این رفتارتان بازبینی شود
      این بدبین شدن اضطراب شما را بیشتر می کند
      حتمن زیر نظر روانشناس با تجربه باشید

      روانشناس خوب

  8. خدا گفت:

    سلام چرا بجای راهنمایی و جواب سوال ها و راهی برای مشکلات ب همشون میگی ب روانشناس مراجعه کنند .
    بنظرم انسانیت از پول با ارزشتره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      قرار نیست با یک مقاله یا سایت یا کامنت همه دردهای روانشناختی درمان شود
      از طرفی نیاز به جزییات دقیق تری داریم
      که در این جا نمی گنجد
      با ارزوی بهترینها

  9. دخترک گفت:

    سلام. لطفا به من کمک کنید. من پایینتر گفتم که خواهرم بدبینه و.. . الان خودمم نسبت به زندگی بدبین شدم. بخدا خسته ام اصلا دلم نمیخواد اینجوری باشم. دقیقا حس میکنم آینده تاریکه و من در آینده بیچاره میشم یا حتی به زودی می میرم! خسته شدم پدرم هم بدبین هستن و من نسبت به زندگیم دلسرد شدم. خیلی از علائم رو دارم اما هنوز شدید نشده و از طرفی میترسم برم روانشناس چون اگر برم، خانواده میفهمن و میگن مشکلی ندارم و.. بگید من چیکار کنم؟ با خواهرم خیلی نزدیکم و صمیمی هستیم و اون هم از بچگی بدبین بوده بخدا من خوشبین پر انرژی بودم انگار یادم رفته چجوری باشم..کل یکسال به خودکشی فکر میکردم. بگید چیکار کنم خسته شدم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم اختلال اضطرابی و افسردگی دارید
      خیلی از موارد منشا خانوادگی دارد
      و در مواردی هم به هورمون و موارد دیگر بستگی دارد
      بهتر است دنبال راه حل باشید و حتمن هم می توانید
      متخصص روانپزشک