فهرست مطالب
تنبلی تخمدان و بارداری دو موضوع مرتبط هستند که کمی هم دلهره در هر خانمی ایجاد میکنند؛ اما دلیل این موضوع چیست؟ عدم تخمکگذاری که به عنوان تنبلی تخمدان یا نارسایی عملکردی تخمدان هم شناخته میشود، وضعیتی است که در آن تخمدانها آن طور که باید عمل نکرده و مقدار هورمونهای مورد نیاز برای چرخه قاعدگی طبیعی را تولید نمیکنند. در این شرایط اگر قصد اقدام به بارداری دارید یا اگر برای بارداری تلاش کرده اما ناموفق بودهاید، باید با یک متخصص درباره آن صحبت کنید. بهترین پزشکان زنان و مامایی را میتوانید در وبسایت دکترتو پیدا کنید و در زمانی کوتاه و به سادگی نوبت مشاوره حضوری یا آنلاین دریافت کنید. با این شرایط میتوانید سوالاتی که ذهنتان را در زمینه تنبلی تخمدان و حاملگی درگیر کرده را بپرسید و در زمان درست برای درمان اقدام کنید.
تاثیر تنبلی تخمدان بر بارداری و نازایی چیست؟
تنبلی تخمدان چیست؟ تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از شایعترین اختلالات باروری است. در زنان مبتلا به این بیماری هورمونهای زنانه کمتر از حد طبیعی ترشح میشوند. همچنین سطوح بالای هورمونهای مردانه چرخه تخمک گذاری را مختل کرده و باعث مشکلات باروری میشوند.
افراد مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان ممکن است برای سالها پریودهای نامنظم یا گاهبهگاه داشته باشند. اما این افراد ممکن است باردار شوند. درمان درست میتواند سطح استروژن را در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان بازگرداند. احتمال سقط جنین در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان سه برابر بیشتر از زنانی است که به این بیماری مبتلا نیستند. همچنین احتمال ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت حاملگی، بزرگ بودن نوزاد و زایمان زودرس در اینگونه افراد بیشتر اعلام شده است که این موارد میتواند منجر به بروز مشکلاتی در هنگام زایمان طبیعی یا زایمان سزارین شود.
از علائم رایج تنبلی تخمدان پریودهای پراکنده، نامنظم و ناتوانی در باردار شدن (ناباروری) است. تخمکگذاری یک فرآیند کلیدی در چرخه قاعدگی زنان است. تخمک بالغ از تخمدان آزاد و آماده پیوند با اسپرم میشود و در نهایت منجر به لقاح میگردد. تنبلی تخمدان نشاندهنده اختلالی است که میتواند منجر به اختلال در این روند شود و در نهایت ناباروری اتفاق بیفتد.
تشخیص ناباروری در تخمدان پلی کیستیک
تشخیص ناباروری در افراد مبتلا به تخمدان پلیکیستیک شامل ارزیابیهای پزشکی و انجام آزمایشهای مختلف است که توسط پزشک تجویز میشود. این فرآیند شامل موارد زیر است:
- آزمایش خون برای بررسی سطح هورمونها: پزشک سطح هورمونهای جنسی مانند LH (هورمون لوتئینیزهکننده)، FSH (هورمون محرک فولیکولی)، تستوسترون، پرولاکتین، و هورمونهای تیروئید را بررسی میکند. عدم تعادل در این هورمونها میتواند نشاندهنده PCOS و اختلال در تخمکگذاری باشد.
- سونوگرافی تخمدانها: پزشک با استفاده از سونوگرافی ترانسواژینال یا سونوگرافی شکمی تخمدانها را بررسی میکند. وجود تعداد زیادی فولیکولهای کوچک (کیستها) در تخمدانها میتواند نشاندهنده PCOS باشد.
- آزمایش قند خون و مقاومت به انسولین: PCOS اغلب با مقاومت به انسولین مرتبط است، بنابراین آزمایشهای مربوط به سطح گلوکز و انسولین ناشتا انجام میشود.
- آزمایشات تخمکگذاری: پزشک ممکن است از آزمایشهای خانگی تخمکگذاری، اندازهگیری دمای پایه بدن، و بررسی سطح پروژسترون در خون برای ارزیابی تخمکگذاری استفاده کند.
شخص ممکن است به ناباروری ناشی از PCOS مشکوک شود اگر علائمی مانند قاعدگیهای نامنظم یا عدم قاعدگی، عدم وقوع بارداری پس از یک سال تلاش، علائم هورمونی مانند هیرسوتیسم و آکنه، و افزایش وزن را تجربه کند. در این موارد، مراجعه به پزشک برای انجام آزمایشهای تشخیصی و ارزیابی دقیق ضروری است.
عوارض تنبلی تخمدان و بارداری
سندرم تخمدان پلی کیستیک و بارداری موضوعی نگرانکننده برای خانمها است. تنبلی تخمدان میتواند با کاهش سرعت آزاد شدن تخمدان و تاخیر در قاعدگی و در نتیجه بروز برخی مشکلات در باردار شدن همراه باشد.
افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک ممکن است برای سالها پریودهای نامنظم را تجربه کنند اما با این وجود ممکن است باردار شوند. احتمال باردار شدن در این افراد تا حدودی وجود دارد و این درمان باید سطح استروژن را در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان بازگرداند تا منجر به اتفاقات خوب در بدن خانمها گردد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک میتواند در دوران بارداری عوارضی ایجاد کند که نیاز به مدیریت دقیق و نظارت پزشکی دارد. افراد مبتلا به PCOS در بارداری در معرض خطر بیشتری برای عوارضی مانند دیابت بارداری، پرهاکلامپسی (فشار خون بالا در بارداری)، زایمان زودرس، و سقط جنین هستند. همچنین، خطر بالاتری برای تولد نوزاد با وزن بالا و نیاز به زایمان سزارین وجود دارد. این شرایط میتواند به دلیل مقاومت به انسولین، عدم تعادل هورمونی، و التهاب مزمن باشد. بنابراین، زنان باردار با PCOS باید تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرند و مراقبتهای پیش از زایمان دقیقتری داشته باشند تا از بروز این عوارض جلوگیری کنند یا آنها را مدیریت کنند.
ایا تنبلی تخمدان باعث بارداری پوچ می شود؟
ارتباط بین تخمدان پلی کیستیک و بارداری پوچ به صورت رسمی تایید نشده است. به همین خاطر توصیه میشود درباره ارتباط و تاثیر این دو بر هم با پزشک متخصص صحبت کنید.
درمان ناباروری در تخمدان پلی کیستیک
ناباروری ناشی از ابتلا به تنبلی تخمدان با روشهای درمانی مختلفی توسط پزشکان متخصص قابل درمان است. در ادامه برخی از روشهای درمان ناباروری زنان را نام برده و هر یک را توضیح دادهایم.
روش درمان | توضیحات |
---|---|
داروهای هورمونی | استفاده از داروهایی مانند کلومیفن سیترات (Clomiphene Citrate) و لتروزول (Letrozole) برای تحریک تخمکگذاری و تنظیم چرخه قاعدگی. |
تغییرات سبک زندگی | کاهش وزن از طریق رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی و افزایش شانس بارداری کمک کند. |
داروهای حساسکننده به انسولین | متفورمین (Metformin) به بهبود مقاومت به انسولین کمک کرده و میتواند چرخه قاعدگی را منظم کند و در برخی موارد تخمکگذاری را تحریک کند. |
درمانهای جراحی | در موارد خاص، عمل جراحی لاپاراسکوپی برای ایجاد سوراخهای کوچک در تخمدان (Drilling Ovarian) ممکن است برای تحریک تخمکگذاری استفاده شود. |
روشهای کمکباروری | در صورت عدم موفقیت درمانهای دیگر، از روشهای کمکباروری مانند IUI (تلقیح داخل رحمی) یا IVF (لقاح آزمایشگاهی) برای افزایش شانس بارداری استفاده میشود. |
مدیریت استرس | کاهش استرس از طریق مدیتیشن، یوگا، و تکنیکهای آرامسازی میتواند به بهبود چرخه قاعدگی و افزایش شانس بارداری کمک کند. |
دارو باروری در تخمدان پلی کیستیک
برای درمان ناباروری در سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است پزشک داروهای زیر را تجویز کند.
- امپول بارداری برای تنبلی تخمدان: گنادوتروپینها در صورت عدم موفقیت کلومید یا لتروزول گام بعدی داروهای باروری تزریقی هستند. گنادوتروپینها از هورمونهای FSHو LH یا ترکیبی از این دو ساخته میشوند.
- قرص برای تنبلی تخمدان برای بارداری: برخی از بهترین و اثربخشترین قرصها برای تنبلی تخمدان کلومیفن، لتروزول، دوفاستون و متفورمین هستند. این داروها توسط پزشک تجویز شده و دوز مصرفی را هم خود پزشک برحسب شرایط و نیاز هر فرد تعیین میکند.
تنبلي تخمدان بادکش رحم و تخمدان برای بارداری
بادکش یکی از روشهای طب سنتی و دارای دو نوع بادکش گرم و سرد است. اعتقاد برخی افراد این است که این روش طب سنتی کمک زیادی در درمان تنبلی تخمدان وکمک به باروری میکند. چنانچه تمایل دارید این روش را امتحان کنید یا درباره اثربخشی آن در درمان تنبلی تخمدان بیشتر بدانید بد نیست که با یک متخصص تنبلی تخمدان یا متخصص طب سنتی مشورت کنید.
آی وی اف برای بارداری ناشی از تنبلی تخمدان
ممکن است برای کمک به بارداری با وجود ابتلا به تنبلی تخمدان به درمان لقاح آزمایشگاهی (IVF) نیاز داشته باشید. پزشک در ابتدا به کمک روشهای تشخیصی از جمله آزمایشات خون، اسکن سونوگرافی و معاینه فیزیکی سلامت بیمار را بررسی میکند.
ایا ای وی اف بار اول جواب میده؟ IVF فرآیندی است که ممکن است ماهها یا حتی سالها طول بکشد، و این مدت زمان چه مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشید و چه نباشید برای همه در همین محدوده قرار دارد. با این حال، تحقیقات پزشکی منابع معتبر نشان میدهد که زنان مبتلا به تنبلی تخمدان میزان موفقیت بالایی در باردار شدن به کمک روش کمک باروری IVF دارند. برخی از مطالعات بالینی نشان داد که خانمهای مبتلا به PCOS که قبل از درمان IVF از قرصهای ضد بارداری استفاده میکردند، نتایج بهتری از این روش درمانی مشاهده کردهاند.
برای همه خانمها اولین قدم در درمان IVF، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش فراوان برای رسیدن به وزن مناسب است. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که وزن مناسبی دارند، دو برابر بیشتر از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که چاق هستند، با IVF باردار میشوند.
قبل از بررسی IVF، پزشک ممکن است یک جایگزین کمهزینهتر به نام تلقیح داخل رحمی (IUI) را هم پیشنهاد کند. این فرآیند شانس بارداری را افزایش میدهد زیرا به طور مستقیم غلظت بالایی از اسپرم را به تخمک تزریق میکند.
نتیجه گیری و مراجعه به دکتر برای تنبلی تخمدان و بارداری
تنبلی تخمدان و بارداری مشکلی نگرانکننده برای خانمها است. شما میتوانید با وجود ابتلا به تنبلی تخمدان هم باردار شوید. اما باید وزن متوسطی داشته باشید، سطح قند خون خود را متعادل نگه دارید و سایر علائم تنبلی تخمدان را با تغییرات سبک زندگی و مصرف داروهای مناسب درمان کنید. در برخی موارد، داروهای کمک باروری به تنهایی به باردار شدن کمک میکنند. اما اگر این روش درمانی موثر نبود، ممکن است نیاز به سایر روشهای درمانی از جمله درمان IVF داشته باشید. اما صرف نظر از اینکه چه درمانی برای شما در نظر گرفته میشود، نباید امید خود را از دست بدهید. میزان موفقیت بارداری با وجود ابتلا به تنبلی تخمدان بالا است.
برای اطمینان از سلامت خود و شروع مسیر بارداری میتوانید با یک پزشک متخصص صحبت کنید و مشاوره بگیرید. از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصص زنان یا متخصص مامایی در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره پزشک آنلاین زنان و همچنین مشاوره مامایی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
تنبلی تخمدان دا م باید چکار کنم خیلی هم دوست دارم بچه. ار بشم ممنون میشم از راهنمای شما
سلام
برای درمان تنبلی تخمدان (سندرم تخمدان پلیکیستیک) و افزایش شانس بارداری، بهتر است:
سبک زندگی سالم: کاهش وزن در صورت اضافهوزن، ورزش منظم و رژیم غذایی سالم میتواند به تنظیم هورمونها کمک کند.
مشورت با پزشک: داروهای تحریک تخمکگذاری یا متفورمین ممکن است تجویز شوند.
مدیریت استرس: آرامش و کاهش استرس به بهبود شرایط تخمدان کمک میکند.
با پزشک متخصص زنان مشورت کنید تا بهترین برنامه درمانی را برای شما ارائه دهد.
متخصص زنان و زایمان