عمل قلب باز برای بیماران دیابتی یکی از چالشهای جراحان قلب است. هر دو این بیماریها بسیار رایج بوده و افراد دیابتی بیشتر در معرض بیماری قلبی قرار میگیرند. اگر شما هم دچار دیابت هستید و باید عمل قلب باز انجام دهید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم آیا این جراحی برای بیماران دیابتی انجام میشود؟ چه زمانی انجام این عمل برای بیمار دیابتی ضروری است؟ جراح این عمل را چگونه انجام میدهد؟ قبل و بعد عمل باید چه نکاتی را رعایت کرد؟ آیا خطرات و عوارض جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی بیشتر است؟
درصورتیکه دچار دیابت هستید و علائم مربوط به بیماری قلبی را تجربه میکنید، حتما برای انجام آزمایشها و درمان بهموقع به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر قلب در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.




آیا عمل قلب باز برای بیماران دیابتی انجام می شود؟
در افراد دیابتی میزان گلوکز خون بیش از حد طبیعی افزایش پیدا میکند. این بیماری مزمن هیچ روش درمان دائمی ندارد. اما با مصرف دارو و تغییر سبک زندگی میتوان آن را کنترل کرد. معمولا در بیماران دیابتی احتمال بروز بیماری قلبی یا تاثیر منفی روی عروق خونی بیشتر است. در دنیای امروز هم دیابت و هم بیماری قلبی جز مشکلات رایج هستند.
بیماران دیابتی بیشتر در معرض بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، باریک شدن شریان (آترواسکلروز)، آسیب عصبی و مشکلات کلیوی قرار دارند. در این بیماران مشکل مسدودشدن شریانها بیشتر است. در این شرایط پزشک جراحی بای پس قلبی یا آنژیوپلاستی را توصیه میکند. جراحی بای پس قلبی معمولا تحت عمل قلب باز انجام میشود. در عمل قلب باز قفسه سینه برش خورده و جراح از این طریق به قلب دسترسی پیدا میکند.


چه زمانی لازم است عمل قلب باز برای افراد دیابتی انجام شود؟
در بیماران دیابتی احتمال بروز بیماری قلبی افزایش پیدا میکند. تحقیقات نشان داده است که حدود ۱۵ تا ۳۰٪ افرادی که تحت عمل قلب باز از جمله عمل بای پس عروق کرونر قرار میگیرند، به دیابت مبتلا هستند. در بیماران دیابتی معمولا مشکل عروق کرونر شدیدتر و عروق درگیر بیشتر هستند.
هر آنچه که درباره بیماری دیابت باید بدانید را بخوانید.
اگر پزشک تشخیص دهد که فرد مبتلا به دیابت دچار بیماری عروق کرونر گسترده است یا چند رگ خونی مسدود شده است، احتمالا عمل قلب باز را پیشنهاد میدهد. گاهی ممکن است متخصص قلب بهجای عمل قلب باز روشهای کم تهاجمی مانند آنژیوپلاستی را انجام دهد. اما تحقیقات در سالهای اخیر نشان میدهد که عمل قلب باز برای بیماران دیابتی در طولانیمدت خطر حمله قلبی و مرگ را تا حد زیادی کاهش میدهد.
به نقل از utoronto دررابطهبا ضرورت عمل قلب در افراد دیابتی:
بیماری قلبی عروقی جز عوارض اصلی دیابت و علت اصلی مرگ زودهنگام افراد مبتلا به این بیماری است. حدود ۶۵٪ از افراد دیابتی بر اثر بیماری قلبی و سکته میمیرند. بزرگسالان مبتلا به دیابت، ۲ تا ۴ برابر بیشتر از افراد بدون دیابت در معرض ابتلا به بیماری قلبی یا سکته هستند.
برای بررسی ضرورت عمل قلب باز برای بیماران دیابتی به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
در بیماران دیابتی بهویژه افراد مبتلا به دیابت نوع دوم احتمال بروز بیماری قلبی بیشتر است. اگر مبتلا به دیابت هستید و علائمی مانند درد قفسه سینه یا نارسایی قلبی دارید، حتما به دکتر قلب و عروق مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشک متخصص قلب و عروق وجود دارد.




عمل قلب باز برای بیماران دیابتی چگونه است؟
مراحل عمل قلب باز برای بیماران دیابتی همانند سایر افراد انجام میشود. بیمار پس از بیهوشی کامل تحت عمل قلب باز قرار میگیرد. تنها تفاوت این است که پزشک برای کنترل سطح خون در طول جراحی به بیمار انسولین تزریق میکند.
در این عمل باید استخوان قفسه سینه برش بخورد تا پزشک به قلب دسترسی داشته باشد. اگر نیاز به توقف ضربان قلب باشد، در طول عمل از دستگاه بای پس قلبی ریوی استفاده میشود. این دستگاه بهجای قلب کار کرده و به اندامها خونرسانی میکند. گاهی هم جراح درحالیکه قلب میتپد، جراحی را انجام میدهد.
مشکل رایج در بیماران دیابتی مسدودشدن شریانها است. به همین دلیل معمولا عمل قلب باز در این بیماران از نوع عمل بای پس قلب است. جراحی بای پس چندین نوع مختلف دارد. طبق تحقیقات بهترین گزینه برای افراد دیابتی که نیاز به جراحی بای پس عروق کرونر دارند، استفاده از دو شریان قفسه سینه بهجای ورید اصلی پا است.
به این روش جراحی، پیوند دوطرفه شریان توراسیک داخلی (BITA) میگویند. بازیابی کامل جریان خون و بهبود نتایج در این روش نسبت به روشهای دیگر برای بیماران دیابتی بیشتر است.
زمانی که پیوند از ورید پا گرفته میشود، احتمال باریک شدن یا بستهشدن شریان در طولانیمدت وجود دارد. اما استفاده از شریان قفسه سینه نتایج جراحی را تا مدت زیادی حفظ میکند. در نتیجه شخص به جراحیهای تکراری کمتر نیاز دارد.
به نقل از clevelandclinic دررابطهبا خطر عفونت در جراحی بای پس قلبی برای بیماران دیابتی:
در افراد مبتلا به دیابت خطر عفونت بعد از جراحی بیشتر است. به همین دلیل استفاده از دو شریان در جراحی بای پس قلبی نگرانیهایی دارد. اما باید گفت خطر عفونت در افراد دارای اضافهوزن مبتلا به دیابت بیشتر بوده و در افراد دیابتی دیگر نادر است.


نکات مهم قبل عمل قلب باز برای بیماران دیابتی
اگر شما مبتلا به دیابت هستید و پزشک جراحی قلب باز را توصیه کرده است، باید برای کاهش عوارض و خطرات جراحی مواردی را از قبل رعایت کنید. از جمله:
- تمامی داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید.
- تا چند هفته قبل از جراحی روی کنترل دیابت تمرکز کنید.
- اگر از داروی متفورمین استفاده میکنید، حتما به پزشک اطلاع دهید. گاهی ممکن است نیاز باشد ۴۸ ساعت قبل و بعد از جراحی این دارو قطع شود. زیرا خطر اسیدوز لاکتیک را افزایش میدهد.
- اگر انسولین استفاده میکنید، حتما در مورد میزان مصرف انسولین در شب قبل یا روز جراحی با متخصص قلب صحبت کنید. توجه داشته باشید که در دیابت نوع ۱ و ۲ تنظیم انسولین متفاوت است.
- ممکن است پزشک پیشنهاد دهد که قبل از جراحی با یک متخصص تغذیه مشاوره داشته باشید. برنامه غذایی مناسب و فعالیت بدنی به تنظیم قند خون قبل از جراحی کمک میکند.
اگر قبل از جراحی قلب باز، قند خون خیلی بالا باشد، احتمال دارد جراح، عمل را به تعویق بیندازد.
مراقبت های بعد از عمل قلب باز برای بیماران دیابتی
یکی از مشکلات بیماران دیابتی بعد از جراحی کنترل قند خون است. بعد از جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی به دلیل بروز مشکلات زیر احتمال اختلال در سطح قند خون وجود دارد.
- مشکلات تغذیهای
- استفراغ
- استرس بعد از جراحی
- کاهش فعالیت
- درد و ناراحتی
- تاثیر برخی داروها روی قند خون
دوره نقاهت بعد از عمل قلب باز برای بیماران دیابتی طولانیتر است. اگر مبتلا به دیابت هستید، احتمالا بعد از جراحی باید مدتزمان بیشتری در بیمارستان بمانید. درصورتیکه بعد از عمل قلب هیچ عارضهای نداشته باشید، ممکن است بعد از یک هفته از بیمارستان مرخص شوید.
حتما قبل از ترخیص از بیمارستان در مورد مصرف داروها، دوز مصرفی، رژیم غذایی و برنامه توانبخشی با متخصص قلب و عروق مشورت کنید. بیماران دیابتی باید بیشتر از سایر بیماران به مراقبت از زخم توجه داشته باشند. زیرا احتمال عفونت و تاخیر در بهبود زخم بیشتر است. حتما دستورالعملهای لازم را از پزشک دریافت کنید.
رعایت موارد زیر بعد از جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی ضروری است.
- از بلندکردن اجسام سنگین و خمشدن خودداری کنید.
- از رانندگی یا ورزشهایی مانند گلف و تنیس که نیاز به حرکت سریع شانه دارند، به مدت ۶ تا ۸ هفته خودداری کنید.
- برنامه ورزشی و فعالیتهای بدنی را تحتنظر پزشک شروع کنید. باتوجهبه سطح آمادگی بدن پزشک ورزش را ۵ دقیقه در روز به مدت ۵ روز در هفته توصیه میکند. بهمرور ورزش به ۲۰ دقیقه در روز میرسد.
- حتما برای کنترل قند خون داروهای دیابت را منظم مصرف کنید و سبک زندگی سالمی داشته باشید.


عوارض و خطرات عمل قلب باز برای بیماران دیابتی
جراحی قلب بهویژه عمل قلب باز عوارض و خطراتی به همراه دارد. عوارض عمل قلب باز برای بیماران دیابتی ممکن است گاهی بیشتر شود. از مهمترین خطرات این عمل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- عفونت در حین یا بعد از جراحی
- تاخیر در روند بهبود زخمهای جراحی
- عدم تعادل مایعات و الکترولیتها
- مشکلات کلیوی
- افزایش احتمال سکته و حمله قلبی
- ابتلا به سل یا ذاتالریه
- مشکلات در انتخاب روش بیهوشی
- کتواسیدوز دیابتی (بالارفتن کتونها یا اسیدهای بدن)
- عفونت خون (سپسیس)
- سندروم غیرکتوتیک هیپراسمولار هیپرگلیسمی (کمای دیابتی)
با اقدامات پیشگیرانه میتوان عوارض و خطرات جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی را کاهش داد. شما نباید به دلیل نگرانی از این عوارض عمل قلب باز را به تاخیر بیندازید.
از عوارض و خطرات شایع جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی میتوان به عفونت در حین یا بعد از جراحی و تاخیر در روند بهبود زخمهای جراحی اشاره کرد.


در صورت بروز چه علائمی بعد از عمل قلب باز به دکتر مراجعه کنیم؟
بیماران دیابتی بعد از عمل قلب باز باید بیشتر از سایر بیماران به نشانههای عوارض جراحی توجه داشته باشند. در صورت بروز علائم زیر بهویژه ۱۴ روز بعد از عمل حتما به پزشک مراجعه کنید.
- ضربان قلب سریع
- قرمزی پوست، خونریزی یا ترشحات چرکی در ناحیه زخم
- تب بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد
برای انجام عمل قلب باز برای بیماران دیابتی به کدام تیم پزشکی مراجعه کنیم؟
عمل قلب باز برای بیماران دیابتی ممکن است عوارض و خطرات بیشتری داشته باشد. اما اگر بیماری قلبی شدید باشد، انجام عمل ضروری است. در این شرایط باید به دکتر قلب و عروق مراجعه کنید. پزشک آزمایشهای لازم را انجام داده و وضعیت قلب را بررسی میکند. اگر بیماری قلبی با دارو یا روشهای کم تهاجمی درمان نشود، عمل قلب باز تنها گزینه خواهد بود.
در این شرایط پزشک شما را به جراح قلب و عروق ارجاع میدهد. بهتر است جراحی را پیدا کنید که سابقه جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی را داشته باشد. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصصان قلب و عروق در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با متخصص قلب وجود دارد.
هزینه عمل قلب باز برای بیماران دیابتی
هزینه عمل قلب باز برای بیماران دیابتی همانند سایر افراد است. قیمت جراحی قلب باز را نمیتوان به طور دقیق اعلام کرد. این عمل هزینه بالایی داشته و حداقل باید ۸۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان هزینه کنید. اگر تحت پوشش بیمه باشید، مقداری از هزینههای شما کاسته میشود.
بعد از انجام آزمایشها و معاینات نوع عمل جراحی مشخص میشود. بهتر است برای اطلاع از قیمت دقیق عمل جراحی قلب باز با متخصص قلب و عروق مشاوره داشته باشید.


سوالات متداول شما
اگر دچار دیابت هستید و پزشک تشخیص داده است که قلب یا عروق خونی شما مشکل دارد، احتمالا در مورد این بیماری و عمل قلب باز برای بیماران دیابتی با سوالاتی روبرو شدهاید. به همین دلیل در ادامه تعدادی از سوالات پرتکرار شما را مطرح کرده و پاسخ آنها را ارائه دادهایم.
معمولا افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر در معرض بیماریهای قلبی قرار دارند. درد قفسه سینه و نارسایی قلبی در این بیماران بیشتر دیده میشود.
در بیماران دیابتی دوره نقاهت بعد از عمل قلب باز کمی طولانیتر میشود. احتمال بروز برخی خطرات و عوارض مانند عفونت زخم، عفونت خون، تاخیر در بهبود زخم، مشکلات کلیوی، سکته، کتواسیدوز دیابتی و کمای دیابتی بیشتر است.
اگر عوارضی بعد از عمل جراحی ایجاد نشود، به طور معمول شما باید یک هفته در بیمارستان بمانید. حدود ۸ هفته بعد از عمل میتوانید فعالیتهای عادی زندگی مانند رانندگی را شروع کنید.
جراحی قلب باز در افراد دیابتی باعث افزایش مرگومیر نمیشود. اما بروز برخی بیماریها و عوارض در بیماران دیابتی بیشتر است. بهعنوانمثال عوارض کلیوی بعد از عمل قلب باز در افراد دیابتی حدود ۵ برابر بیشتر از افراد غیردیابتی است.
اگر مشکل قلبی شما شدید باشد، احتمالا تنها راه درمان جراحی قلب است. اما شما میتوانید با مصرف منظم داروها و سبک زندگی فعال و سالم از تشدید دیابت و ابتلا به بیماری قلبی جلوگیری کنید. به طور منظم قند خون را چک کنید. غذاهای سالم بخورید و داروها را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.




نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
عمل قلب باز برای بیماران دیابتی در موارد زیادی انجام میشود. افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض بیماریهای قلبی، فشارخون بالا و باریک شدن شریانها قرار دارند. بهخصوص در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ احتمال بروز بیماریهای قلبی بیشتر است. جراحی قلب باز برای بیماران دیابتی ممکن است عوارض بیشتری داشته باشد. زخم قفسه سینه در افراد دیابتی دیرتر بهبود پیدا میکند. احتمال بروز عفونت زخم، عفونت خون یا مشکلات کلیوی در این بیماران بیشتر است.
معمولا بیماری قلبی در این افراد به دلیل مسدودشدن شریانها ایجاد میشود؛ بنابراین عمل بای پس قلبی در افراد دیابتی آمار بالاتری دارد. معمولا در عمل بای پس قلب برای ایجاد مسیر جدید از دو شریان قفسه سینه بهجای شریان پا استفاده میکنند. اگر بعد از عمل دچار عوارض نشوید، دوره نقاهت حدود ۸ هفته میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عمل قلب باز در بیماران دیابتی و عوارض و خطرات این جراحی بهتر است با فوق تخصص قلب و عروق مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصصان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!