قرص فلوکستین برای چیست؟ + نحوه مصرف و عوارض آن – مجله سلامت دکترتو

قرص فلوکستین چیست و چه کسانی این دارو را مصرف می کنند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

فلوکستین برای درمان افسردگی، اضطراب، وسواس، پرخوری عصبی و دیسفوریای پیش از قاعدگی تجویز می‌شود و دوز رایج آن ۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلی‌گرم است. مصرف خودسرانه یا همزمان این دارو با داروهای مهارکننده MAO ممنوع است و باید در زنان باردار، نوجوانان و سالمندان با احتیاط مصرف شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 9 دقیقه
قرص فلوکستین چیست و چه کسانی این دارو را مصرف می کنند؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

فلوکستین (Fluoxetine) که با نام تجاری پروزاک هم شناخته می‌شود، یکی از شناخته‌شده‌ترین داروهای ضدافسردگی در جهان است. این دارو از خانواده مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRI) است و برای درمان اختلالات روانی متعددی مانند افسردگی، وسواس فکری-عملی، اضطراب، دیسفوریای پیش از قاعدگی و پرخوری عصبی استفاده دارد. فلوکستین در ایران با نام‌های مختلف ژنریک و تجاری در دوزهای ۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلی‌گرم موجود است و توسط روانپزشک تجویز می‌شود. در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترتو با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره خواص و عوارض این دارو به دست بیاوریم. همچنین اگر دکتر متخصص این دارو را برای شما تجویز کرده، می‌توانید برای مشاوره از سیستم مشاوره دارویی یا دریافت نوبت از روانپزشک و روانشناس در دکترتو استفاده کنید.

قرص فلوکستین چیست؟

فلوکستین با نام تجاری پروزاک برای درمان افسردگی، اضطراب، وسواس، پرخوری عصبی و دیسفوریای پیش از قاعدگی تجویز می‌شود. دوز رایج آن ۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلی‌گرم است و مصرف خودسرانه یا هم‌زمان آن با داروهای افسردگی دیگر ممنوع بوده و در دوران بارداری یا با داروهای مهارکننده MAO باید با احتیاط مصرف شود.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص فلوکستین چیست؟قرص فلوکستین داروی ضدافسردگی از خانواده SSRI است که برای درمان افسردگی، وسواس، اضطراب و پرخوری تجویز می‌شود.
نام عمومی داروفلوکستین (fluoxetine)
نام تجاریProzac، Sarafem
نوع دارومهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI)
فرمول شیمیاییC17H18F3NO
دسته بندی بارداریدسته C (فقط در صورت نیاز با نظر پزشک تجویز می‌شود)
نیمه عمرحدود ۴ تا ۶ روز
دفع داروکبدی و کلیوی – از طریق ادرار و مدفوع
مکانیسم اثرافزایش سطح سروتونین در مغز با مهار بازجذب آن در نورون‌های پیش‌سیناپسی
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق‌، دور از رطوبت و گرما نگهداری شود.
نحوه مصرفروزانه ۱ بار، ترجیحا صبح؛ همراه یا بدون غذا طبق نظر پزشک
اشکال داروییکپسول ۱۰، ۲۰، ۴۰ میلی‌گرم، شربت خوراکی
داروهای هم گروهسرترالین (آسنترا)، سیتالوپرام، پاروکستین، فلووکسامین، اسیتالوپرام
اطلاعات دارویی درباره قرص فلوکستین

نحوه‌ مصرف قرص فلوکستین ۱۰ و ۲۰ چیست؟

قبل از شروع مصرف قرص فلوکستین ۱۰ و ۲۰ میلی‌گرمی و قبل از هر بار مصرف مجدد راهنمای استفاده از دارو را مطالعه کنید. این دارو را به صورت خوراکی، طبق تجویز پزشک، معمولا یک بار در روز و صبح‌ها، مصرف کنید. در صورتی‌که دو بار در روز این دارو را استفاده می‌کنید ممکن است پزشک شما اینطور تشخیص دهد که یکبار در صبح و یکبار ظهر آن را مصرف کنید:

  • اگر از شکل مایع داروی فلوکستین استفاده می‌کنید دارو را با پیمانه‌ی مخصوص مصرف کنید. از قاشق‌های غذاخوری خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است دوز مناسب را مصرف نکنید.
  • دوز مصرف داروی فلوکستین به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن به درمان بستگی دارد.
  • برای کاهش خطر ابتلا به عوارض جانبی ممکن است پزشک شما تشخیص دهد فلوکستین را از دوز کم شروع کرده و به‌تدریج افزایش دهید.
  • برای تاثیرگذاری بیشتر دارو به‌طور منظم آن را استفاده کنید.
  • حتی اگر پس از مصرف دارو احساس خوبی داشتید آن را تا زمان تجویز پزشک مصرف کنید.
  • قبل از مشورت با روانپزشک مصرف دارو را متوقف نکنید. ممکن است پس از قطع مصرف دارو به‌طور ناگهانی وضعیت شما بدتر شود.
  • شما باید ۱ الی ۲ هفته پس از مصرف دارو احساس بهتری داشته‌باشید اما ممکن است تا زمانی که احساس بهبود کنید ۴ الی ۵ هفته طول بکشد.
  • در صورتی‌که وضعیت شما بهتر نشد یا حال‌تان وخیم‌تر شد به روانپزشک اطلاع دهید.
اینفوگرافی قرص فلوکستین
قرص فلوکستین داروی ضدافسردگی از خانواده SSRI است که برای درمان افسردگی، وسواس، اضطراب و پرخوری تجویز می‌شود.

 نحوه مصرف قرص فلوکسیتین برای لاغری

اگرچه فلوکستین برای کاهش وزن تجویز نمی‌شود اما در برخی بیماران به دلیل کاهش اشتها، باعث لاغری می‌شود. مصرف آن برای لاغری فقط در مواردی مانند اختلال پرخوری عصبی، آن هم تحت نظر پزشک مجاز است. مصرف خودسرانه این دارو برای کاهش وزن می‌تواند منجر به عوارض جدی از جمله اختلالات روانی شود.

فراموش کردن فلوکستین

در صورت فراموش کردن فلوکستین و یادآوری دوز فراموش شده، می‌توانید آن را مصرف کرده و دوز را جبران کنید. اما اگر دوز فراموش شده را نزدیک به مصرف دوز بعدی به خاطر آوردید، نیازی به مصرف دوز ۲ برابر نیست. اگر دوزهای بیشتری را فراموش کردید، با دکتر در این باره مشورت کنید. دوبرابر یا سه برابر کردن سرخورد دوز مصرفی به هیچ عنوان توصیه‌نمی‌شود.

بهترین زمان مصرف فلوکستین: چرا فلوکستین باید صبح مصرف شود؟

فلوکستین معمولا صبح‌ها مصرف می‌شود زیرا ممکن است باعث بی‌خوابی یا تحریک‌پذیری شود. به همین دلیل مصرف آن در ساعات ابتدایی روز به کاهش این عوارض کمک می‌کند. همچنین مصرف منظم در یک ساعت مشخص به تثبیت سطح دارو در بدن کمک کرده و اثربخشی آن را افزایش می‌دهد.

آیا شما هم علائم افسردگی را دارید؟

برای تشخیص دقیق همین الان نوبت بگیرید.

قرص فلوکستین ۱۰ برای چیست؟

فلوکستین ۱۰ میلی‌گرم معمولا برای شروع درمان و در افراد حساس به دارو یا نوجوانان تجویز می‌شود. همچنین در بعضی موارد برای درمان تدریجی یا به‌عنوان دوز نگهدارنده کاربرد دارد. پزشکان ممکن است این دوز را برای کاهش عوارض اولیه تجویز کرده و سپس به تدریج افزایش دهند. مهمترین کاربردهای داروی فلوکستین عبارت است از:

  • درمان افسردگی اساسی
  • کاهش علائم وسواس فکری-عملی (OCD)
  • درمان اختلال اضطراب فراگیر و هراس
  • درمان پرخوری عصبی
  • بهبود علائم دیسفوریای قبل از قاعدگی (PMDD)
  • کاهش علائم اضطراب اجتماعی و اضطراب عمومی
  • کمک به کنترل زودانزالی در برخی مردان
  • بهبود خلق‌وخوی ناپایدار در برخی بیماران دوقطبی (همراه با داروهای دیگر)

قرص فلوکستین ۲۰ برای چیست؟

دوز ۲۰ میلی‌گرم رایج‌ترین فرم فلوکستین است و برای درمان افسردگی، وسواس، اضطراب و دیسفوریای پیش‌قاعدگی استفاده می‌شود. بزرگسالان معمولا با این دوز شروع می‌کنند و بر اساس پاسخ بدن، پزشک ممکن است دوز را تنظیم کند. این دوز تعادلی بین اثربخشی و عوارض جانبی ایجاد می‌کند.

متن انگلیسی:
FLUOXETINE (floo OX e teen) treats depression, anxiety, obsessive-compulsive disorder (OCD), and eating disorders. It increases the amount of serotonin in the brain, a hormone that helps regulate mood. It belongs to a group of medications called SSRIs.
ترجمه فارسی:
فلوکستین افسردگی، اضطراب، اختلال وسواسی-اجباری (OCD) و اختلالات خوردن را درمان می‌کند و مقدار سروتونین در مغز را افزایش می‌دهد (هورمونی که به تنظیم خلق کمک می‌کند). این دارو متعلق به گروهی از داروها به نام Ssri است.

به نقل از سایت clevelandclinic

تاثیر فلوکستین بر قاعدگی: قرص فلوکستین برای درمان دیسفوریای قبل از قاعدگی

فلوکستین برای درمان اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) تایید شده است. این دارو می‌تواند نوسانات خلقی، تحریک‌پذیری، اضطراب و افسردگی مرتبط با قاعدگی را کاهش دهد. مصرف آن معمولا به‌صورت روزانه یا تنها در نیمه دوم سیکل قاعدگی تجویز می‌شود و باید تحت نظر پزشک باشد.

فلوکستین برای درمان افسردگی

قرص فلوکستین یکی از پرکاربردترین داروها برای درمان افسردگی به خصوص افسردگی اساسی است. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز، خلق‌وخو را بهبود می‌دهد و اثربخشی آن معمولا بعد از ۲ تا ۴ هفته مشاهده می‌شود. فلوکستین برای افراد بزرگسال، نوجوانان و در برخی موارد برای سالمندان با نظارت تجویز می‌شود.

فلوکستین برای درمان افسردگی مفید است؟
فلوکستین برای درمان افسردگی اساسی کاربرد دارد.

فلوکستین برای درمان وسواس ocd

فلوکستین در درمان اختلال وسواس فکری-عملی (OCD) مؤثر است. این دارو با کاهش افکار مزاحم و رفتارهای تکراری ناشی از وسواس، به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک می‌کند. دوز شروع برای درمان وسواس معمولا ۲۰ میلی‌گرم است و بسته به شدت علائم، تا ۶۰ میلی‌گرم در روز قابل افزایش است.

فلوکستین برای درمان پرخوری عصبی

فلوکستین تنها داروی تأییدشده توسط FDA برای درمان اختلال پرخوری عصبی (Bulimia Nervosa) است. این دارو با کاهش دفعات پرخوری و رفتارهای جبرانی مانند استفراغ عمدی، به کنترل اختلال کمک می‌کند. معمولا دوز درمانی برای پرخوری ۶۰ میلی‌گرم در روز است و باید تحت نظر پزشک مصرف شود.

قرص فلوکستین برای اختلال هراس

قرص فلوکستین نوعی دارو برای پانیک است و در درمان اختلال هراس و کاهش حملات ناگهانی اضطراب، تپش قلب و ترس شدید موثر است. دوز اولیه معمولا ۱۰ تا ۲۰ میلی‌گرم در روز است و در صورت نیاز به‌تدریج افزایش می‌یابد. برای اثربخشی کامل، ممکن است چند هفته زمان نیاز باشد. مصرف منظم و طبق نظر پزشک ضروری است زیرا قطع ناگهانی دارو می‌تواند علائم را تشدید کند.

پزشکان پیشنهادی

قرص فلوکستین برای اختلال دو قطبی

فلوکستین گاهی برای درمان فاز افسردگی در اختلال دوقطبی نوع دوم همراه با اولانزاپین تجویز می‌شود اما به‌تنهایی ممکن است مانیا یا شیدایی را تحریک کند. به همین دلیل، مصرف آن برای درمان اختلال دو قطبی باید با احتیاط و تحت نظر روانپزشک باشد. ترکیب فلوکستین با تثبیت‌کننده‌های خلق مانند لیتیوم یا اولانزاپین در درمان این اختلال رایج‌تر است.

قرص فلوکستین ۲۰ برای لاغری

فلوکستین ۲۰ میلی‌گرم ممکن است در برخی افراد منجر به کاهش اشتها و کاهش وزن شود اما مصرف آن فقط برای لاغری، توصیه نمی‌شود. در ایران گاهی برای درمان پرخوری عصبی از این دوز استفاده می‌شود. تجویز آن فقط باید توسط پزشک و بر اساس تشخیص اختلال روانی باشد. مصرف خودسرانه می‌تواند خطرناک باشد و اثرات معکوس به همراه داشته‌باشد.

قرص فلوکستین ۲۰ برای زود انزالی: برای درمان انزال زودرس فلوکستین بخورم؟

فلوکستین یا قرص فلوریکس گاهی برای درمان زودانزالی (انزال زودرس) تجویز می‌شود. این دارو با تاخیر در ارگاسم می‌تواند زمان انزال را افزایش دهد. دوز رایج آن برای زودانزالی ۲۰ میلی‌گرم در روز یا چند ساعت پیش از رابطه است. البته این کاربرد تأیید رسمی FDA ندارد و فقط در صورت تجویز پزشک توصیه می‌شود.

دوز مصرف قرص فلوکستین یا پروزاک

دوز فلوکستین بسته به نوع بیماری و پاسخ بدن متفاوت است. جدول زیر دوزهای رایج را نشان می‌دهد:

بیماریدوز شروعحداکثر دوز روزانه
افسردگی۲۰ mg۶۰ mg
وسواس (OCD)۲۰ mg۶۰ mg
پرخوری عصبی۶۰ mg۶۰ mg
اختلال هراس۱۰–۲۰ mg۶۰ mg
اختلال دیسفوریک پیش‌قاعدگی۲۰ mg۸۰ mg (به‌ندرت)
زودانزالی۲۰ mg۴۰ mg (تحت نظر پزشک)
اختلال دوقطبی (با اولانزاپین)ترکیبیوابسته به ترکیب دارویی
دوز مصرف فلوکستین

کپسول فلوکستین برای چیست؟

کپسول فلوکستین برای درمان اختلالات روانی مختلف از جمله افسردگی اساسی، اضطراب، وسواس فکری-عملی (OCD)، اختلال هراس، اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) و پرخوری عصبی تجویز می‌شود.

این دارو از خانواده مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRI) است و با افزایش سطح سروتونین در مغز، به بهبود خلق‌وخو و کاهش علائم اضطرابی و رفتاری کمک می‌کند. مصرف آن باید منظم و طبق تجویز پزشک باشد.

فلوکستین را بیشتر بشناسید.

عوارض قرص فلوکستین ۱۰ و ۲۰ چیست؟

عوارض رایج فلوکستین در دوزهای ۱۰ و ۲۰ میلی‌گرم شامل تهوع، بی‌خوابی، اضطراب و کاهش اشتها است. برخی افراد دچار کاهش میل جنسی یا اختلال در ارگاسم هم می‌شوند. در موارد نادر، ممکن است باعث افکار خودکشی یا واکنش‌های حساسیتی جدی شود. شدت عوارض وابسته به دوز، شرایط بدنی و مدت مصرف متفاوت است.

درصورتی‌که پزشک قرص فلوکستین ۱۰ میلی‌گرم یا قرص فلوکستین ۲۰ میلی‌گرم را برای شما تجویز کرده‌است، مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده‌است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی فلوکستین را مصرف کرده‌اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند.

عوارض جانبی شایع فلوکستین ۱۰ و ۲۰ عبارت است از:

  • حالت تهوع
  • خواب‌آلودگی
  • سرگیجه
  • اضطراب
  • مشکل در خواب
  • از دست‌دادن اشتها
  • خستگی
  •  عرق کردن زیاد
  • خمیازه کشیدن مکرر

در صورتی‌که هر کدام از این اثرات به صورت مداوم ادامه داشتند یا وخیم‌تر شدند، به سرعت به پزشک‌تان اطلاع دهید.

عوارض نادر اما خطرناک قرص فلوکستین عبارت است از:

  • تغییرات روحی و روانی غیرعادی یا شدید (مانند پریشانی، احساس هیجان یا انرژی شدید، افکار خودکشی)
  • کبود شدگی و خونریزی آسان
  • ضعف ماهیچه‌ها و عضلات
  • لرزش
  • تغییر در توانایی جنسی
  • کاهش میل جنسی
  • کاهش وزن غیر معمول

عوارض قرص فلوکستین ۲۰ برای خانمها

خانم‌ها ممکن است در کنار عوارض رایج، با تغییرات در چرخه قاعدگی، کاهش میل جنسی، خشکی واژن یا درد سینه مواجه شوند. همچنین در برخی افراد اضطراب، نوسانات خلقی یا بی‌خوابی تشدید می‌شود. مصرف فلوکستین در بارداری یا شیردهی فقط با تجویز پزشک مجاز است زیرا ممکن است روی جنین یا نوزاد تأثیر بگذارد.

عوارض قطع ناگهانی فلوکستین

قطع ناگهانی فلوکستین می‌تواند باعث بروز علائم ترک از جمله سرگیجه، تحریک‌پذیری، سردرد و تهوع شود. این علائم معمولا طی چند روز تا چند هفته باقی می‌مانند. کاهش دوز باید به‌تدریج و تحت نظر پزشک انجام شود تا بدن فرصت تطبیق داشته‌باشد و نباید به شکل ناگهانی مصرف دارو را قطع کنید.

عوارض فلوکستین در دراز مدت

مصرف طولانی‌مدت فلوکستین ممکن است منجر به مشکلاتی مانند کاهش میل جنسی، اختلالات خواب مزمن، افزایش اضطراب در برخی افراد یا اختلال عملکرد کبد شود. همچنین در استفاده طولانی، خطر کاهش سدیم خون (به‌ویژه در سالمندان) یا اختلالات حرکتی نادر اما جدی وجود دارد.

همین الان بهترین دکتر برای درمان افسردگی را پیدا کن!

موارد احتیاط و هشدار مصرف فلوکسیتین

قبل از شروع مصرف فلوکستین باید پزشک را از وجود اختلالات کبدی، کلیوی، صرع، دیابت، سابقه مانیا یا سابقه خودکشی آگاه کرد. ترکیب این دارو با داروهای دیگر به‌ویژه MAOIها (مهارکننده‌های مونوآمین‌اکسیداز) ممنوع است. همچنین باید در بارداری، شیردهی، نوجوانان و سالمندان با احتیاط مصرف شود. مصرف الکل همزمان با فلوکستین هم توصیه نمی‌شود:

  • داروی فلوکستین ممکن است باعث گیجی، ناهوشیاری و تاری دید شما شود. الکل و ماری‌جوانا این حالات را تشدید می‌کنند.
  • قبل از جراحی همه‌ی داروهایی که مصرف می‌کنید را با پزشک یا دندان‌پزشک خود در میان بگذارید.
  • مصرف داروی فلوکستین ممکن است نتایج بعضی از آزمایش‌ها مانند اسکن مغزی برای تشخیص بیماری پارکینسون را تحت تاثیر قرار دهد. اطمینان حاصل کنید که تمامی پزشک‌ها و کارکنان آزمایشگاه در جریان استفاده‌ی شما از این دارو هستند.

موارد منع مصرف کپسول فلوکستین

اطلاع از موارد منع مصرف فلوکستین یا پروزاک بسیار مهم است و افراد با شرایط زیر نباید از این دارو استفاده کنند:

  • مصرف همزمان با داروهای MAOI (مثل ترانیل‌سیپرومین، سلژیلین)
  • حساسیت به فلوکستین یا سایر ترکیبات این دارو
  • تشنج کنترل‌نشده
  • نارسایی شدید کبدی
  • استفاده همزمان با پیموزید یا تیوریدازین
  • سابقه سندرم سروتونین
  • در بارداری بدون تجویز پزشک
  • در کودکان زیر ۸ سال (به جز در مواردی با دستور ویژه پزشک)

خودکشی با فلوکستین

این دارو دارای هشدار جعبه سیاه است. هشدار جعبه سیاه، یکی از جدی‌ترین هشدارهای سازمان غذا و دارو (FDA) است که در مورد اثرات دارویی که ممکن است خطرناک باشد هشدار می‌دهد.

فلوکستین می‌تواند خطر تفکر و رفتار خودکشی را افزایش دهد. این خطر به ویژه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان زیاد است. خطر در طی چند ماه اول درمان با این دارو بیشتر است. همچنین شما اگر سابقه شخصی یا خانوادگی از بیماری دو قطبی یا افکار یا اقدامات خودکشی داشته‌باشید، در معرض خطر بیشتری قرار دارید.

پزشک و خانواده شما باید هنگام شروع مصرف فلوکستین ۲۰ یا فلوکستین ۱۰ و در هنگام تغییر دوز، شما را با دقت معاینه کرده تحت کنترل قرار دهند. آنها باید مراقب تغییر در رفتار شما یا علائم وخیم‌تر شدن افسردگی باشند.

عوارض فلوکستین ۱۰ و ۲۰ چیست؟
فلوکستین در برخی از مراکز ترک اعتیاد برای درمان افسردگی پس از ترک یا مدیریت اضطراب تجویز می‌شود.

تداخلات دارویی قرص فلوکستین با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی فلوکستین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مطلب شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست بنابراین لیست همه‌ی داروهای مصرفی‌تان را با روانپزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی فلوکستین نکنید:

  • مهارکننده‌های مونوآمینواکسیداز (MAOIs)
  • سایر داروهای ضدافسردگی (SSRIs, SNRIs)
  • داروهای ضدانعقاد (مثل وارفارین)
  • داروهای ضدصرع
  • داروهای مهارکننده CYP2D6
  • داروهای تضعیف‌کننده سیستم عصبی مرکزی (CNS)
  • داروهای کاهنده قند خون
  • داروهای افزایش‌دهنده سروتونین
اشکال داروییعوارضتداخل دارویی
FLUOXETINE 20MG/5ML SYRUP
شربت فلوکستین
تغییرات روحی و روانی غیرعادی یا شدیدمهارکننده‌های مونوآمینواکسیداز (MAOIs)
FLUOXETINE HCL 10MG CAP
کپسول فلوکستین
کبود شدگی و خونریزی آسانداروهای افزایش‌دهنده سروتونین
FLUOXETINE HCL 20MG TAB
قرص فلوکستین
ضعف ماهیچه‌ها و عضلاتداروهای کاهنده قند خون
کپسول فلوکستین تهران دارو ۲۰ میلی گرملرزشداروهای تضعیف‌کننده سیستم عصبی مرکزی (CNS)
کپسول فلوکستین-عبیدی ۲۰ میلی گرمتغییر در توانایی جنسیداروهای مهارکننده CYP2D6
کپسول فلوکستین-اس اچ دی ۲۰ میلی گرمکاهش میل جنسیداروهای ضدصرع
شربت فلوکستین شهردارو ۲۰میلی گرم/۵میلی لیترکاهش وزن غیر معمولداروهای ضدانعقاد (مثل وارفارین)
کپسول فلوکستین-جالینوس ۲۰ میلی گرمسایر داروهای ضدافسردگی (SSRIs, SNRIs)
کپسول فلوزیرن ۱۰ میلی گرم
کپسول سدوکستین ۲۰ میلی گرم
کپسول فلوکسیبکس ۱۰ میلی گرم
اطلاعات دارویی فلوکستین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

فلوکستین یکی از پرکاربردترین داروهای ضدافسردگی است که در درمان طیف وسیعی از اختلالات روانی مؤثر عمل می‌کند. اگرچه مصرف آن در ایران رایج و نسبتا ایمن است اما نیاز به تجویز و نظارت پزشک دارد. آگاهی از نحوه مصرف، عوارض، هشدارها و دوز مناسب برای مصرف، نقش مهمی در اثربخشی درمان و پیشگیری از مشکلات جانبی دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد داروی فلوکستین می‌توانید از طریق سایت دکترتو با دکتر روانپزشک یا دکتر روانشناس مشاوره داشته‌باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

مصرف پروزاک در بارداری می‌تواند خطراتی مثل زایمان زودرس یا علائم ترک در نوزاد ایجاد کند. با این حال، در برخی موارد از افسردگی شدید، پزشک ممکن است مصرف دارو را ضروری بداند. تصمیم‌گیری درباره مصرف آن باید با مشورت پزشک و بررسی فواید و مضرات انجام شود.

برای افسردگی معمولا حداقل ۶ ماه مصرف توصیه می‌شود. در وسواس و اضطراب ممکن است بیشتر طول بکشد. قطع دارو هم باید به‌تدریج و با نظر پزشک انجام شود تا از بازگشت علائم جلوگیری شود.

پروزاک معمولا باعث کاهش اشتها و حتی کاهش وزن می‌شود. با این حال، در برخی افراد در مصرف طولانی‌مدت ممکن است افزایش وزن ایجاد شود. اثر آن بر وزن کاملا فردی است و تحت تأثیر سبک زندگی و متابولیسم قرار دارد.

هر دو دارو از خانواده SSRI هستند اما پاروکستین معمولا خواب‌آور است و عوارض جنسی بیشتری دارد. فلوکستین نیمه‌عمر طولانی‌تری دارد و قطع آن راحت‌تر است.

فلوکستین و سیتالوپرام هر دو SSRI هستند و اثربخشی مشابهی در درمان افسردگی دارند. فلوکستین نیمه‌عمر طولانی‌تری دارد و برای پرخوری و وسواس نیز کاربرد دارد. سیتالوپرام در مواردی بهتر تحمل می‌شود. انتخاب بهتر به شرایط بیمار و نظر پزشک بستگی دارد.

آسنترا (سرترالین) و فلوکستین هر دو SSRI هستند اما تفاوت‌هایی در اثرگذاری و تحمل‌پذیری دارند. آسنترا معمولا برای PTSD، اضطراب اجتماعی و وسواس تجویز می‌شود، در حالی‌که فلوکستین در پرخوری عصبی و PMDD کاربرد بیشتری دارد. پاسخ بدن به هر دارو متفاوت است.

شربت فلوکستین معمولا برای کودکان یا بیمارانی که مشکل بلع کپسول دارند، استفاده می‌شود. کاربرد آن مشابه فرم کپسول است و برای درمان افسردگی، OCD و اضطراب تجویز می‌شود. دوز دقیق باید با قاشق مدرج و طبق دستور پزشک مصرف شود.

فلوکستین فقط بازجذب سروتونین را مهار می‌کند (SSRI)، در حالی‌که دولوکستین هم سروتونین و هم نوراپی‌نفرین را هدف می‌گیرد (SNRI). دولوکستین بیشتر برای دردهای مزمن و اضطراب مؤثر است در حالی‌که فلوکستین در درمان افسردگی، OCD و پرخوری عصبی کاربرد دارد.

لک صورت از عوارض شایع فلوکستین نیست. با این حال، در موارد نادر ممکن است واکنش‌های پوستی مانند قرمزی، حساسیت یا کهیر ایجاد شود.

فراموشی از عوارض نادر فلوکستین است و برخی بیماران کاهش تمرکز یا کندی فکری را تجربه می‌کنند. معمولا این عارضه موقتی است و با تطبیق بدن کاهش می‌یابد. اگر فراموشی شدید شد، پزشک باید بررسی دقیق‌تری انجام دهد.

خیر، فلوکستین یک داروی ضدافسردگی از نوع SSRI است و به هیچ عنوان مخدر محسوب نمی‌شود. این دارو وابستگی جسمی ایجاد نمی‌کند اما قطع ناگهانی آن می‌تواند علائم ترک روانی به همراه داشته‌باشد و باید به‌تدریج کاهش یابد.

یبوست یکی از عوارض گوارشی فلوکستین است. نوشیدن آب زیاد، مصرف فیبر و فعالیت بدنی به کاهش این عارضه کمک می‌کند.

فلوکستین در برخی از مراکز ترک اعتیاد برای درمان افسردگی پس از ترک یا مدیریت اضطراب تجویز می‌شود. این دارو مخدر نیست و وابستگی فیزیکی ایجاد نمی‌کند، اما مصرف آن باید تحت نظر روانپزشک باشد.

این دارو تأثیر مستقیمی بر حافظه ندارد اما در برخی موارد ممکن است باعث کاهش تمرکز یا کندی ذهن شود. با بهبود افسردگی، عملکرد شناختی معمولا بهتر می‌شود. اگر دچار اختلال حافظه شدید، پزشک باید دوز یا دارو را بازبینی کند.

قرص فلوریکس معمولا خاصیت خواب‌آوری ندارد و حتی ممکن است بی‌خوابی ایجاد کند به همین دلیل، معمولا توصیه می‌شود این دارو را صبح مصرف کنید.

ریزش مو یکی از عوارض نادر اما گزارش‌شده فلوکستین است. معمولا این اثر موقتی است و با تنظیم دوز یا جایگزینی دارو قابل کنترل است. اگر پس از شروع فلوکستین دچار ریزش مو شدید، حتما با پزشک مشورت کنید.

امتیاز شما به مقاله:
(4.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره فلوکستین

  1. ارمین سید بزرگی گفت:

    سلام همسرم لووتیروکسین واس سیتالوپرام مصرف میکنه ایا فلوکستین بااین داروها تداخل داره میتونه فلوکستین رو مصرف بکنه؟

    1. ناشناس گفت:

      سلام من مدتیه که فلوکستین بیست مصرفمیکردم در حدود بیست روز است که دیگه مصرف نمیکنم میخواهم بدانم که ایا با قطع این قرص خطری برایم وجود دارد یانه از راهنمایتون متشکرم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        قطع ناگهانی دارو
        ممکن است به مرور باعث افزایش اضطراب شود
        بهتر است زیر نظر پزشک باشید

      2. ناشناس گفت:

        سلام من وسواس خیلی دارم وسواس فکری بیشتر دارم بعد کپسول فلوکستین ۲۰ دکتربهم داده میترسم بخورم عوارض نداره اگه بخورم خوب میشم

      3. نازنین گفت:

        سلام ببخشید من دو سال فلوکستین مصرف کردم و یک ماه هست ک قطع کردم
        الان مجدد احساس افسردگی دارم چ کاری باید انجام بدم؟دیگه نمیخوام مصرف داشته باشم
        خیلی عصبی و افسرده شدم

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام،
          قطع مصرف فلوکستین پس از مصرف طولانی‌مدت ممکن است منجر به بازگشت علائم افسردگی یا حتی علائم ترک شود، به‌ویژه اگر به‌صورت ناگهانی قطع شده باشد. اگر تمایلی به مصرف دوباره دارو ندارید، پیشنهاد می‌شود حتماً با روان‌پزشک یا روان‌شناس مشورت کنید تا راهکارهای غیر دارویی مانند روان‌درمانی (مثلاً CBT)، تکنیک‌های آرام‌سازی، ورزش منظم، اصلاح سبک زندگی و حمایت‌های روانی جایگزین شوند. بازگشت علائم را نباید نادیده گرفت و رسیدگی زودهنگام می‌تواند از شدت گرفتن آن‌ها جلوگیری کند و به بهبود پایدار شما کمک کند.
          متخصص روانپزشک

  2. نهال گفت:

    اضطراب از عوارضشه
    رفع اضطراب از درمانشه اخرش چه کار میکنه؟
    😐از وقتی میخورم تند تند میرم دسشویی

    1. انیس سعادت گفت:

      داروی فلوکستین رو باید طبق تجویز دکترتون مصرف کنید. از دسته داروهای ضدافسردگی هست که میتونه در اوایل مصرف اضطراب ایجاد کنه ولی به صورت کلی با مصرف صحیح اضطراب رو کنترل خواهد کرد. در خصوص تکرر ادرار با دکترتون مشورت کنید.

  3. حمیدرضا گفت:

    آیا این دارو را میتوان به غذا یا اب قاصی کرد یانه

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      خیر این کپسول را نمی‌توان با غذا یا آب مخلوط کرد و باید به شکل سالم بلعیده شود.

  4. ج رضایی گفت:

    ممنون،عالی بود

    1. همیار دکترتو گفت:

      تشکر از همراهیتون با ما

  5. حمیراروستایی گفت:

    بسیارعالی وکامل متشکرم

  6. علیرضا گفت:

    مفید بود سپاس از شما

  7. مرضیه گفت:

    بسیار كامل و عالی بود

  8. افشین گفت:

    سپاس از مقاله کامل و مفید

    1. مژگان کرمی گفت:

      سلام وقت بخیر.فلوکسیتین قبل از صبحانه مصرف شود یا بعد از صبحانه؟

      1. امیر گفت:

        بهترین زمان ممکن شب ها

        1. لیدا رحمانی گفت:

          من قبل صبحانه میخورم نه خوابم رو زیاد میکنه هم شاداب ترم میکنه

        2. صغری گفت:

          آیا در ماه رمضان وموقع روزه میشه فلوکستین رو شب خورد؟

        3. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          بله، در ماه رمضان می‌توانید فلوکستین را شب هنگام خواب مصرف کنید. این دارو معمولاً بهتر است یکبار در روز مصرف شود و برای افرادی که روزه می‌گیرند، بهترین زمان مصرف آن شب‌ها بعد از افطار یا قبل از خواب است.

      2. Ali گفت:

        بعد از صبحانه

      3. محمد گفت:

        قبل از صبحانه

      4. محمد گفت:

        قبل از صبحانه مصرف شود

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          بله، فلوکستین معمولاً توصیه می‌شود که قبل از صبحانه مصرف شود، زیرا ممکن است برخی از عوارض جانبی آن مانند بی‌خوابی یا حالت تهوع با مصرف آن در صبح کاهش یابد. همچنین، مصرف آن به صورت یکبار در روز می‌تواند راحت‌تر باشد و تأثیر درمانی بهتری داشته باشد. اما حتماً دستور پزشک خود را دنبال کنید، چون برخی از افراد ممکن است نیاز به تغییر زمان مصرف داشته باشند.

  9. ثریا وهابزادگان گفت:

    مفید بود متشکرم

    1. کاطمی گفت:

      سلام خسته نباشید
      امروز رفتم دکتر قلب و عروق که فوق تخصص و جراح بودند و نوار قلب دادم و اون..
      نظرشان این بود که قلب من ۵۵درصد کار میکند و یعنی کامل هست و نرمال و مشکلی نداره ولی برای درمان تپش قلب و استرس تنفسی که بهم دست میداد رفتم دکتر و آزمایش تیروئید هم دادم که ویتامین Dمن۱۶وTSH۵.و خورده بود که شده بودم کم کاری تیروئید که گفت عجیب هست که با اینکه کم کاری تیروئید هستید تپش قلب دارید صدای قلبم هم که شنیدم موقع اکوبسیاربالابودولی فشار خون ام چک کرد و نداشتم طی دو روز فشارم چک کرد بهر حال این داروها رو برای من نوشته
      متازیرو۴۷روزی نصف قرص
      نولپازا۴۰ قبل از صبحانه
      فلوکستین۲۰ صبح ها یک عدد
      ویتامینB روزی یک عدد
      لیپرو_سی هر ۸ساعت

      1. سمانه احمدی گفت:

        نکنم مطابق مشکل شما رو داشتم . و پزشک من هم همینارو داد .
        شما پاسخ گرفتید از داروها؟

  10. ثریا وهابزادگان گفت:

    مطالب مفید بود.متشکرم

    1. ارزو گفت:

      تشکر از مطالبتون

      1. همیار دکترتو گفت:

        سلام. ممنون از بذل توجهتون