لک صورت را بشناسیم – مجله سلامت دکترتو

لک صورت را بشناسیم

آنچه در این مقاله می‌خوانید

لک صورت نوعی تغییر رنگ در پوست است که می‌تواند به دلایل مختلفی مانند تابش آفتاب، تغییرات هورمونی، بارداری یا استفاده از برخی داروها ایجاد شود. این لک‌ها معمولاً روی گونه، پیشانی و بالای لب ظاهر می‌شوند و در برخی موارد باعث کاهش اعتمادبه‌نفس فرد می‌گردند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
لک صورت چه ظاهری دارد؟

لک‌ صورت یا هیپرپیگمانتاسیون، شامل تغییرات رنگدانه‌ای پوست است. این لک‌ها می‌توانند به دلایل مختلفی مانند افزایش تولید ملانین، تجمع نامنظم آن، یا واکنش به آسیب‌های پوستی ایجاد شوند. عواملی مانند آفتاب‌سوختگی، التهاب پوست، تغییرات هورمونی، داروها و افزایش سن می‌توانند نقش پررنگی در شکل‌گیری لک داشته باشند. لک های صورت نه‌تنها آشکار و گاهی ناراحت‌کننده هستند، بلکه می‌توانند تأثیر قابل توجهی بر عزت نفس فرد بگذارند. لک صورت اگرچه اغلب خوش‌خیم هستند، اما تشخیص دقیق نوع لک برای تصمیم‌گیری درباره انتخاب نوع درمان اهمیت زیادی دارد.

لک صورت چیست؟

لک صورت معمولاً به نواحی تیره پوست گفته می‌شود که به‌دلیل تجمع ملانین ایجاد شده است. این اختلال می‌تواند پیگمانتاسیون اپیدرمی یا درمال باشد؛ به طوری که ملانین در لایه‌های سطحی یا عمقی پوست تجمع یابد. بسته به عمق و شدت تغییر رنگ، لک‌ها رنگ‌های قهوه‌ای روشن تا تیره داشته و اشکال آن‌ها ناهمگن و لکه‌لکه خواهد بود. این حالت ممکن است در اثر واکنش‌هایی مثل التهاب پوست، آفتاب‌سوختگی یا تغییرات هورمونی ایجاد شود. نکته مهم این است که لک اغلب نشان‌دهنده یک بیماری جدی نیستند. با این حال، بسیاری از افراد به دلایل زیبایی و برای افزایش اعتماد به نفس خود سعی بر پوشاندن یا درمان زودهنگام این لک‌ها دارند.

لک صورت چیست؟
لک صورت در بعضی از افراد اتفاق می‌افتد.

انواع لک صورت

لک های صورت انواع مختلفی دارند که هر کدام منشا و ویژگی‌های خاصی دارند. شناخت دقیق انواع لک صورت، در انتخاب درمان مؤثر و پیشگیری از عود آن نقش کلیدی دارد. معمول‌ترین انواع لک صورت شامل لک‌های خورشیدی، هورمونی، لک‌های پوستی ناشی از سن و پیری، ناشی از جوش و التهاب و ناشی از مصرف برخی داروها هستند که در ادامه هرکدام را توضیح داده‌ایم. تشخیص نوع لک صورت به پزشکان کمک می‌کند تا با توجه به علت و نوع لک، راهکارهای درمانی مناسب مانند لیزر، کرم‌های روشن‌کننده، پیلینگ شیمیایی و درمان‌های هورمونی را انتخاب کنند و همچنین به بیماران روش‌های پیشگیری و درمان موثر را ارائه دهند.

۱. لک‌ های خورشیدی

لک‌های خورشیدی یا لکه‌های پیری، معمولاً در افرادی که سال‌ها در معرض نور خورشید بوده‌اند ظاهر می‌شوند. این لک‌ها معمولاً به دلیل تحریک سلول‌های ملانوسیت توسط اشعه فرابنفش (UV) ایجاد می‌شوند که موجب تولید بیش از حد ملانین می‌شود و اغلب به صورت لکه‌های کوچک قهوه‌ای روشن تا تیره در نواحی مانند صورت، دست‌ها و بازوها دیده می‌شوند. این نوع لک معمولاً خوش‌خیم بوده اما ظاهر پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. استفاده مداوم از کرم‌های ضدآفتاب، اجتناب از آفتاب شدید و درمان‌هایی مانند لیزر و پیلینگ می‌توانند در کاهش ظاهر لک‌های خورشیدی مؤثر باشند.

متن انگلیسی:
The polymorphic light eruption rash usually goes away in around 1 week if you avoid being in the sun. It can last longer or get worse if you continue to go in the sun. The rash may also come back when your skin is exposed to sunlight again.
ترجمه متن:
بثورات پوستی ناشی از نور پلی‌مورفیک معمولاً در صورت عدم قرار گرفتن در معرض آفتاب، ظرف حدود ۱ هفته از بین می‌روند. اگر به قرار گرفتن در معرض آفتاب ادامه دهید، ممکن است بیشتر طول بکشد یا بدتر شود. همچنین ممکن است وقتی پوست شما دوباره در معرض نور خورشید قرار گیرد، بثورات دوباره ظاهر شوند.

nhs

۲. لک‌ های هورمونی و بارداری

لک‌های هورمونی که به نام ملاسما هم شناخته می‌شوند، به دلیل تغییرات هورمونی در بدن به ویژه در دوران بارداری، در اور مصرف قرص‌های ضدبارداری یا اختلالات غدد درون‌ریز، ایجاد می‌شوند. این لک‌ها معمولاً به صورت لکه‌های بزرگ و نامنظم قهوه‌ای یا خاکستری روی صورت دیده می‌شوند. این نوع لک‌ها اغلب پس از زایمان یا قطع مصرف هورمون‌ها بهبود می‌یابند، اما گاهی نیاز به درمان پزشکی مانند کرم‌های ضدملانین، لیزر یا روش‌های درمانی دیگر دارند. کنترل نور خورشید و استفاده از چ نقش مهمی در درمان و حتی پیشگیری از ایجاد ملاسما دارد.

بعد زایمان پوستت دچار لک شده؟

برای درمان فوری نوبت بگیر.

۳. لک ‌های سن و پیری

با افزایش سن، تغییرات طبیعی در پوست رخ می‌دهد که منجر به ایجاد لکه‌های پیری می‌شود. این لک‌ها که معمولاً در افراد بالای ۵۰ سال دیده می‌شوند، به دلیل کاهش بازسازی سلولی و افزایش تجمع ملانین در نواحی خاص پوست بروز پیدا می‌کنند. لک های صورت ناشی از پیری به طور کلی خطرناک نیستند اما از نظر زیبایی کمی ناخوشایند خواهند بود. مصرف کرم‌های رتینوئید و انجام لیزرهای ملایم و پیلینگ‌های شیمیایی به کاهش این لک‌ها کمک کرده و ظاهر پوست را بهبود می‌بخشد.

۴. لک‌ های جوش و التهاب

برخی لک‌ها پس از جوش‌های التهابی یا آسیب‌های پوستی ایجاد می‌شوند که به آن‌ها لک‌های پس از التهاب گفته می‌شود. این لک‌ها معمولاً به صورت لکه‌های تیره یا قرمز در محل آسیب دیده یا جوش دیده می‌شوند. لک‌‌های جوش و التهاب بیشتر در پوست‌های تیره‌تر بروز کرده و با بهبود جوش‌ها، معمولا به مرور زمان کاهش می‌یابند. اما در برخی موارد هم نیاز به درمان دارند. مراقبت مناسب از پوست در زمان جوش زدن و استفاده از کرم‌های روشن‌کننده به پیشگیری و درمان این لک‌ها کمک می‌کند.

۵. لک‌ های ناشی از استفاده از دارو

برخی داروها می‌توانند باعث ایجاد لک‌های پوستی به دلیل حساسیت به نور یا تغییرات در تولید ملانین شوند. داروهایی مانند تتراسایکلین‌ها، داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی، داروهای ضدتشنج و برخی داروهای شیمی‌درمانی می‌توانند عامل بروز این نوع لک‌ها باشند. تشخیص دقیق نوع لک و ارتباط آن با دارو، به پزشک کمک می‌کند تا در صورت امکان دارو را تغییر دهد یا درمان مناسبی برای لک‌ها ارائه دهد. همچنین استفاده از ضدآفتاب‌ها و مراقبت‌های پوستی، بخشی از روند درمان این لک‌ها است.

نوع لکتوضیحاتعللویژگی‌ها و نکات
لک‌های خورشیدی– لکه‌های قهوه‌ای روشن تا تیره
– در نواحی در معرض آفتاب (صورت، دست‌ها، بازوها)
– آسیب اشعه فرابنفش به سلول‌های ملانین‌ساز– خوش‌خیم اما از نظر زیبایی تأثیرگذار
– درمان با ضدآفتاب، لیزر، پیلینگ شیمیایی
لک‌های هورمونی و بارداری (ملاسما)– لکه‌های بزرگ و نامنظم قهوه‌ای یا خاکستری
– شایع در صورت
– تغییرات هورمونی (بارداری، قرص‌های ضدبارداری، اختلالات غدد)– اغلب پس از زایمان یا قطع هورمون‌ها بهبود می‌یابد.
– درمان با کرم‌های ضدملانین، لیزر، ضدآفتاب
لک‌های سن و پیری– لکه‌های ناشی از تجمع ملانین
– شایع در افراد بالای ۵۰ سال
– کاهش بازسازی سلولی با افزایش سن– معمولاً خطرناک نیست.
– درمان با رتینوئید، لیزر، پیلینگ شیمیایی
لک‌های جوش و التهاب– لکه‌های تیره یا قرمز در محل جوش یا آسیب پوستی– التهاب ناشی از جوش یا آسیب‌های پوستی– شایع در پوست‌های تیره‌تر
– پیشگیری با مراقبت پوستی و درمان با کرم‌های روشن‌کننده
لک‌های ناشی از دارو– لکه‌های ناشی از حساسیت به نور یا تغییر در ملانین– مصرف داروهایی مانند تتراسایکلین، ضدالتهاب‌ها، ضدتشنج، شیمی‌درمانی– نیاز به تغییر دارو یا درمان خاص
– استفاده از ضدآفتاب برای پیشگیری و درمان
انواع لک صورت

علائم لک صورت

لک های صورت معمولاً به صورت لکه‌های تیره، قهوه‌ای یا خاکستری روی پوست ظاهر می‌شوند که اندازه و اشکال متفاوتی خواهند داشت. این لکه‌ها معمولاً بدون درد یا خارش هستند اما ممکن است ظاهرشان باعث ناراحتی زیبایی و روانی شود. شدت تغییر رنگ بسته به نوع لک و علت آن متفاوت است و ممکن است به مرور زمان افزایش یا کاهش یابد. گاهی اوقات، لک‌ها به صورت تکه‌های پراکنده یا لکه‌های بزرگ و نامنظم دیده می‌شوند. لک‌ها معمولاً در نواحی در معرض نور خورشید مانند پیشانی، گونه‌ها، بینی و اطراف لب‌ها مشاهده می‌شوند. برخی لک‌ها پس از التهاب یا آسیب پوستی ایجاد می‌شوند و همراه با قرمزی یا التهاب خواهند بود.

علل لک صورت

علل لک صورت متعدد و متنوع است و معمولاً ترکیبی از عوامل محیطی، ژنتیکی و فیزیولوژیکی در ایجاد آن نقش دارند. مهم‌ترین علل شامل تماس با آفتاب، تغییرات هورمونی، التهاب‌های پوستی و برخی داروها هستند که منجر به افزایش تولید ملانین در پوست می‌شوند. سایر علل شایع شامل بسته شدن منافذ پوست، عوامل ژنتیکی، عفونت‌ها، رژیم غذایی نامناسب و ویروس‌ها هستند که در ترکیب با عوامل محیطی لک های صورت را تشدید خواهند کرد. درک علل دقیق لک صورت به پزشکان کمک می‌کند تا درمان مؤثرتری به هر بیمار ارائه دهند.

متن انگلیسی:
Applying prescription bleaching creams (hydroquinone) alone or with retinoids (tretinoin) and a mild steroid might gradually fade the spots over several months.
ترجمه متن:
استفاده از کرم‌های سفیدکننده تجویزی (هیدروکینون) به تنهایی یا همراه با رتینوئیدها (ترتینوئین) و یک استروئید ملایم ممکن است به تدریج لکه‌ها را در طول چند ماه محو کند.

mayoclinic

۱. منافذ مسدود شده

مسدود شدن منافذ پوست می‌تواند منجر به التهاب و جوش شود که پس از بهبود، لک‌های تیره روی پوست باقی بگذارد. این لک‌ها معمولاً در اثر تجمع سلول‌های مرده و چربی ایجاد شده و بیشتر در افراد با پوست چرب و مستعد آکنه دیده می‌شوند. پاکسازی منظم پوست و استفاده از محصولات غیرکمدون‌زا می‌تواند به جلوگیری از مسدود شدن منافذ و کاهش احتمال تشکیل لک‌های ناشی از التهاب کمک کند.

۲. عوامل ژنتیکی

برخی افراد به طور ژنتیکی مستعد به ایجاد لک‌های پوستی هستند. در این افراد، ملانوسیت‌ها (سلول‌های تولیدکننده ملانین) حساس‌تر بوده و در واکنش به تحریکات مختلف مثل نور خورشید یا التهاب، ملانین بیشتری تولید می‌کنند. سابقه خانوادگی لک‌های پوستی، به ویژه ملاسما نشان می‌دهد که ژنتیک نقش مهمی در ایجاد این مشکلات دارد. در این موارد، درمان ممکن است پیچیده‌تر و نیازمند پیگیری‌های منظم باشد.

۳. عفونت ‌ها

عفونت‌های پوستی، به خصوص عفونت‌های قارچی و باکتریایی باعث التهاب و تحریک پوست شده که در نتیجه لک‌های پس از التهاب را ایجاد می‌کنند. این لک‌ها معمولا به صورت نقاط تیره یا قرمز در محل عفونت دیده می‌شوند. درمان به موقع عفونت‌ها و استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها یا ضدقارچ‌ها برای جلوگیری از ایجاد لک‌های طولانی مدت ضروری است.

مصرف برخی داروها دلیل بروز لک صورت است؟
در بعضی افراد علت بروز لک صورت مصرف بعضی داروهای خاص است.

۴. رژیم غذایی

رژیم غذایی ناسالم و کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی از جمله مواردی هستند که بر سلامت پوست تاثیر منفی گذاشته  و در برخی موارد منجر به هیپرپیگمانتاسیون می‌شوند. کمبود ویتامین‌های گروه B، ویتامین C و ویتامین D به ویژه در سلامت پوست اهمیت دارد. مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌تواند به بهبود کیفیت پوست و کاهش لک‌ها کمک کند. همچنین پرهیز از مصرف زیاد شکر و غذاهای فرآوری شده هم در پیشگیری از التهاب و لک صورت بسیار موثر است.

۵. ویروس‌ ها

برخی ویروس‌ها می‌توانند به طور غیرمستقیم باعث ایجاد لک‌های پوستی شوند، مخصوصا آن‌هایی که منجر به التهاب یا ضایعات پوستی می‌شوند. برای مثال، ویروس هرپس سیمپلکس ممکن است پس از بهبودی ضایعات، لک‌های تیره روی پوست باقی بگذارد. درمان عفونت‌های ویروسی و مراقبت‌های پس از بهبود می‌تواند از شدت و طول مدت لک‌ها بکاهد.

۶. مصرف برخی داروها

برخی داروها مانند داروهای حساس‌کننده به نور خورشید می‌توانند باعث ایجاد لک شوند. این داروها با افزایش حساسیت پوست نسبت به اشعه ماوراءبنفش، ریسک هیپرپیگمانتاسیون را بالا می‌برند. در صورت مشاهده لک‌های جدید پس از مصرف دارو، مشاوره با پزشک جهت تغییر دارو یا درمان‌های کمکی ضروری است.

پزشکان پیشنهادی

۷. آفتاب سوختگی

پوست برای محافظت از خود در برابر اثرات مضر خورشید، رنگدانه قهوه‌ای بیشتری به نام ملانین تولید می‌کند. این ملانین اضافی همان چیزی است که باعث برنزه شدن می‌شود. اما گاهی اوقات در نتیجه آفتاب سوختگی پوست ملانین را به طور یکنواخت تولید نمی‌کند. در نتیجه، رنگ پوست، که رنگدانه نامیده می‌شود، لکه‌دار به نظر می‌رسد. خورشید همچنین می‌تواند باعث کشیدگی رگ‌های خونی کوچک شود و ظاهری لکه‌دار به پوست بدهد.

راه‌ های تشخیص لک صورت

تشخیص لک صورت عمدتاً بر اساس معاینه پوست توسط پزشک متخصص پوست انجام می‌شود. پزشک با بررسی شکل، رنگ، میزان و نحوه گسترش لک در سطح پوست و تاریخچه پزشکی بیمار و سابقه ایجاد لک‌ها می‌تواند نوع آن را تشخیص دهد. در این شرایط در صورت نیاز آزمایش‌هایی مانند بیوپسی پوست را برای تأیید تشخیص درخواست خواهد داد. ابزارهای خاصی مثل درموسکوپ (دستگاه بزرگ‌نمایی پوست) نیز در تشخیص دقیق‌تر انواع لک و تفکیک آن‌ها از ضایعات جدی‌تر مانند ملانوم به کار می‌روند. همچنین سایر عکس‌برداری‌ها هم می‌تواند به بررسی عمق لک‌ها کمک کند.

راه ‌های رفع لک صورت

برای رفع لک صورت، روش‌های متعددی وجود دارد که انتخاب مناسب‌ترین آن به نوع لک، شدت، عمق و وضعیت کلی پوست بستگی دارد. به طور کلی درمان‌های رایج برای رفع لک صورت شامل استفاده از کرم‌های روشن‌کننده حاوی هیدروکینون، رتینوئیدها و اسیدهای میوه، لیزر درمانی، پیلینگ شیمیایی و میکرودرم ابریژن هستند. علاوه بر درمان‌های دارویی و زیبایی، کنترل عوامل زمینه‌ای مانند محافظت از پوست در مقابل نور خورشید، درمان اختلالات هورمونی و تغییر در رژیم غذایی برای جلوگیری از عود لک ضروری است.

دنبال راهی برای خلاصی از لک‌های صورتت هستی؟ مشاوره بگیر.

عوارض لک صورت

لک های صورت به طور معمول مشکلات پزشکی جدی ایجاد نمی‌کنند، اما از نظر زیبایی موجب کاهش اعتماد به نفس و اضطراب فرد مبتلا می‌شوند. در برخی موارد، لک‌های عمیق یا ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای نشانه مشکلات سلامت جدی‌تر هستند. عوارض جانبی درمان‌های نادرست یا استفاده خودسرانه از داروهای روشن‌کننده نیز شامل تحریک پوست، التهاب، حساسیت و حتی تغییرات دائمی رنگ پوست هستند. به همین دلیل، درمان تحت نظر پزشک متخصص موضوعی مهم در این موارد به شمار می‌آید.

پیشگیری از بروز لک صورت

مهم‌ترین راه پیشگیری از لک صورت، محافظت مداوم و مؤثر در برابر اشعه‌های مضر آفتاب است. استفاده روزانه از کرم‌های ضدآفتاب با SPF مناسب، پوشیدن کلاه و لباس محافظ و پرهیز از آفتاب مستقیم در ساعات اوج تابش توصیه می‌شود. علاوه بر این، حفظ سلامت پوست با رعایت یک رژیم غذایی مناسب، پیشگیری از بروز تحریکات پوستی، مراقبت از پوست در برابر جوش و التهاب و درمان به موقع مشکلات پوستی از عوامل کلیدی در پیشگیری از ایجاد لک صورت به شمار می‌آیند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

لک صورت یک مشکل رایج و معمولاً خوش‌خیم است که به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. با این حال، شناخت نوع لک، علل آن و کمک گرفتن از درمان‌های موثر می‌تواند کیفیت زندگی و ظاهر پوست را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. در صورت مشاهده لک‌های جدید، تغییرات ناگهانی رنگ پوست، یا لک‌هایی که به درمان‌های خانگی پاسخ نمی‌دهند، حتماً به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. تشخیص دقیق و درمان به موقع می‌تواند از عوارض احتمالی جلوگیری کند و بهترین نتیجه را به همراه داشته باشد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

کمبود ویتامین D، ویتامین C و برخی ویتامین‌های گروه B در بروز لک‌های پوستی نقش دارد. در این بین ویتامین D مستقیما بر سلامت و ترمیم پوست تاثیر دارد.

هیچ درمان قطعی و دائمی برای همه انواع لک وجود ندارد، اما ترکیب روش‌های مراقبتی، دارو درمانی و درمان‌های تخصصی مانند لیزر و پیلینگ می‌تواند تا حد زیادی لک‌ها را بهبود بخشد و از عود آن جلوگیری کند.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن