قرص روکین چه دارویی است و برای چه کسانی کاربرد دارد؟ – مجله سلامت دکترتو

قرص روکین چه دارویی است و برای چه کسانی کاربرد دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

قرص روکین (Rokin) با نام علمی اتینیل استرادیول / دیانوجست یک داروی ترکیبی ضدبارداری خوراکی است که به شکل قرص بسته‌بندی ۲۸ عددی (۲۴ قرص فعال + ۴ قرص غیرفعال) موجود است. کاربرد اصلی آن پیشگیری از بارداری است اما در درمان تنبلی تخمدان، درمان کیست، آکنه هورمونی و تنظیم قاعدگی هم مؤثر است. مصرف آن در دوران بارداری، شیردهی، لخته‌خونی، بیماری‌های کبدی و سابقه سرطان وابسته به هورمون ممنوع است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
قرص روکین چه دارویی است و برای چه کسانی کاربرد دارد؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

قرص روکین در دسته قرص‌های ضدبارداری ترکیبی هورمونی قرار می‌گیرد و بیشتر برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌شود. این قرص از ترکیب هورمون‌های استروژن و پروژسترون ساخته شده است که از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کند. عوارض جدی آن نادر اما شامل لخته شدن خون یا حساسیت شدید است و باید در صورت وجود سابقه بیماری‌های خاص با پزشک مشورت شود.

قرص روکین چیست؟

قرص روکین داروی ترکیبی است. این دو ترکیب، نسخه‌های مصنوعی یا ساخته شده در آزمایشگاه دو هورمون استروژن و پروژسترون هستند. دروسپیرنون و اتینیل استرادیول، به عنوان ترکیبات ضدبارداری شناخته می‌شوند که می‌توانند جلوی تخمک‌گذاری را بگیرند.

این دارو را می‌توان با نام‌های تجاری مختلفی تهیه کرد که یکی از آنها، روکین است. روکین، متعلق به گروهی از داروها به نام داروهای ضدبارداری خوراکی است. در واقع این دارو، ترکیبی از هورمون‌های استروژن و پروژسترون است.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص روکین چیست؟قرص ضدبارداری ترکیبی هورمونی است.
نام عمومی دارواتینیل استرادیول و دزوژسترل
نام تجاریروکین
نوع داروضدبارداری هورمونی
دسته بندی بارداریمصرف آن در دوران بارداری ممنوع است
نیمه عمر۲۴ تا ۳۲ ساعت
دفع داروکلیوی و صفراوی
مکانیسم اثرمهار تخمک‌گذاری و تغییر ترشحات رحم
نحوه مصرفروزانه یک قرص فعال به مدت ۲۴ روز
حداکثر دوز مجازبر اساس دستور پزشک
موارد منع مصرفلخته خون، سکته، سرطان‌های هورمونی
اشکال داروییقرص خوراکی
داروهای هم گروهمارولین، لوونورژسترل
اطلاعات دارویی قرص روکین

نحوه مصرف قرص روکین

نحوه استفاده از قرص روکین به هدف مصرف این قرص بستگی دارد. بروشور همراه دارو اطلاعات کاملی در مورد زمان مصرف قرص‌ها و اقدامات لازم در صورت فراموشی یک نوبت را ارائه می‌دهد. دستورالعمل‌های بسته را دنبال کنید تا اولین قرص بسته‌بندی را پیدا کرده و مصرف روکین را با اولین قرص شروع کنید. سپس قرص‌ها را به ترتیب صحیح مصرف کنید.

بسته قرص روکین حاوی ۲۴ قرص با داروی فعال (دارای هورمون) است. همچنین حاوی ۴ قرص یادآور (بدون هورمون) در انتهای بسته است. یک قرص فعال (همراه با هورمون) را یک‌بار در روز به مدت ۲۴ روز متوالی مصرف کنید. پس از مصرف آخرین قرص فعال، یک قرص یادآوری (بدون هورمون) را یک‌بار در روز به مدت ۴ روز متوالی مصرف کنید، مگر اینکه پزشکتان دستور دیگری بدهد.

معمولا ۲ تا ۴ روز بعد از شروع قرص‌های غیرفعال، خونریزی قاعدگی آغاز می‌شود. اگر پریود نشدید با پزشک خود مشورت کنید. هیچ دوزی را نادیده نگیرید. اگر قرص‌ها را فراموش کنید، بسته جدید را دیر شروع کنید یا قرص خود را در ساعتی متفاوت از روز مصرف کنید، احتمال بارداری و عدم اثربخشی قرص روکین بیشتر است. مصرف دارو باید بر اساس دستور پزشک از طریق خوراکی، با یا بدون غذا باشد. معمولا دوز مصرفی به صورت یک قرص در روز است.

متن انگلیسی:
It is a birth control pill that contains two types of hormones, ethinyl estradiol and drospirenone, and when taken properly, prevents pregnancy
ترجمه فارسی:
روکین یک قرص ضدبارداری است که حاوی دو نوع هورمون اتینیل استرادیول و دراسپیرنون است و در صورت مصرف صحیح، از بارداری جلوگیری می‌کند.

به نقل از سایت mayoclinic

نحوه مصرف قرص روکین برای تنظیم قاعدگی

قرص روکین معمولاً در قالب بسته‌های ۲۸ عددی شامل ۲۴ قرص فعال (حاوی هورمون) و ۴ قرص غیرفعال (فاقد هورمون) مصرف می‌شود. برای تنظیم چرخه قاعدگی، مصرف به این شکل است:

  • روزانه یک قرص فعال به‌مدت ۲۴ روز متوالی، هر روز در زمان مشخص
  • سپس ۴ روز قرص غیرفعال مصرف می‌شود که معمولا در این بازه خونریزی قاعدگی آغاز می‌شود (در عرض ۲ تا ۴ روز پس از شروع قرص‌های غیرفعال)
  • پس از اتمام قرص‌های غیرفعال، بدون وقفه بسته جدید را آغاز کنید، حتی اگر هنوز خونریزی ادامه دارد.

برای شروع مصرف، بسته به نظر پزشک، یا از روز اول پریود یا از یکشنبه بعد از شروع پریود می‌توان آغاز کرد.

طریقه مصرف قرص روکین بعد از رابطه و قبل از آن

قرص روکین به عنوان قرص پیشگیری روزانه استفاده می‌شود و باید هر روز در یک ساعت مشخص مصرف شود. این قرص برای مصرف «بعد از رابطه» به عنوان قرص اورژانسی طراحی نشده است. برای پیشگیری مؤثر، باید مصرف آن را از اولین روز قاعدگی شروع کرده و به صورت منظم ادامه دهید. اگر قرص را پس از رابطه جنسی مصرف کنید، احتمال بارداری کمتر کنترل می‌شود و بهتر است از قرص‌های اورژانسی مخصوص استفاده کنید.

قرص روکین برای شما مناسبه یا نه؟
جوابش پیش یه دکتر باتجربه‌ست.

قرص روکین هر چند ساعت باید مصرف شود؟

دوز روزانه قرص روکین توسط پزشک تعیین می‌شود. مصرف قرص به صورت روزانه و در هر ۲۴ ساعت یک‌بار است. به همین دلیل مهم است که حتما دارو را در ساعتی از روز مصرف کنید که فاصله دو دوز، ۲۴ ساعت باشد.

بهترین زمان مصرف قرص روکین

بهترین زمان برای مصرف قرص روکین، قبل از خواب است. بهتر است این قرص را با معده خالی نخورید، زیرا ممکن است باعث دل‌درد یا حالت تهوع شود. اگه یک روز مصرف قرص را فراموش کردید و فاصله بین دو قرص بیشتر از ۲۴ ساعت اما کمتر از ۴۸ ساعت بود، باید هرچه زودتر قرصی که جا مانده را مصرف کنید.

موارد مصرف قرص روکین:قرص روکین برای چیست؟

در وهله‌ی اول، قرص روکین با هدف مهار تخمک‌گذاری و به عنوان قرص ضد بارداری تجویز می‌شود. این دارو، مانند سایر قرص‌های ضدبارداری ترکیبی، نه‌تنها از بارداری ناخواسته جلوگیری می‌کند، بلکه می‌تواند نظم چرخه‌های قاعدگی را بهبود دهد، شدت خونریزی قاعدگی و دردهای ناشی از آن را کاهش دهد و همچنین احتمال تشکیل کیست تخمدان را پایین بیاورد.

علاوه بر این، روکین در درمان اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) نیز کاربرد دارد؛ این اختلال نوع شدیدتری از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است و می‌تواند منجر به بروز علائم شدید جسمی و روانی در فاصله‌ی ۱۰ تا ۱۴ روز پیش از شروع قاعدگی شود. همچنین، قرص روکین برای درمان آکنه در زنان و دختران بالای ۱۴ سال نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنظیم سطح هورمون‌ها از طریق مصرف این دارو، ممکن است در کاهش علائمی مانند آکنه و رشد زیاد موهای زائد موثر باشد:

  • پیشگیری از بارداری از طریق مهار تخمک‌گذاری
  • تنظیم چرخه قاعدگی در افرادی که پریودهای نامنظم دارند
  • کاهش شدت خونریزی و درد قاعدگی
  • کاهش خطر تشکیل کیست تخمدان
  • درمان اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD)
  • کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
  • درمان آکنه در زنان و دختران ۱۴ سال به بالا
  • کاهش رشد موهای زائد (هیرسوتیسم)
  • کمک به بهبود علائم ناشی از عدم تعادل هورمونی
قرص روکین برای چیست؟
قرص روکین برای مهار تخمک‌گذاری و تنظیم سیکل قاعدگی، جلوگیری از بارداری و درمان آکنه کاربرد دارد.

۱. قرص ضدبارداری روکین یا قرص روکین برای جلوگیری از بارداری

قرص روکین یکی از روش‌های مطمئن جلوگیری از بارداری است که با هورمون‌های ترکیبی کار می‌کند. این قرص از تخمک‌گذاری جلوگیری کرده و باعث تغییر در ترشحات رحم می‌شود تا اسپرم نتواند به تخمک برسد. استفاده مرتب و دقیق از روکین تاثیر بالایی دارد اما فراموش کردن مصرف آن یا عدم رعایت دستور مصرف می‌تواند احتمال بارداری را افزایش دهد.

۲. قرص روکین برای جلوگیری از پریود

روکین به دلیل هورمون‌های ترکیبی موجود، می‌تواند چرخه قاعدگی را تنظیم کند و گاهی برای به تأخیر انداختن یا جلوگیری از پریود تجویز شود. مصرف منظم و صحیح روکین باعث می‌شود پریود منظم و با درد کمتر باشد. اما مصرف آن برای جلوگیری کامل از خونریزی قاعدگی باید تحت نظر پزشک باشد، زیرا قطع ناگهانی یا اشتباه می‌تواند باعث خونریزی نامنظم شود.

۳. قرص روکین برای تنبلی تخمدان

قرص روکین یکی از داروهای پرکاربرد در درمان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یا درمان تنبلی تخمدان است. این دارو به تنظیم هورمون‌ها کمک کرده و با تنظیم چرخه قاعدگی، تخمک‌گذاری منظم را ایجاد می‌کند. استفاده از روکین باعث کاهش هورمون‌های مردانه و کنترل علائم مثل رشد موهای زائد و آکنه می‌شود.

۴. قرص روکین برای قطع خونریزی

گاهی خونریزی‌های نامنظم یا شدید نیاز به کنترل دارد. قرص روکین با تنظیم هورمونی می‌تواند خونریزی‌های غیرطبیعی را قطع یا کاهش دهد. مصرف درست این دارو باعث ثبات در پوشش رحم شده و از خونریزی‌های مکرر و شدید جلوگیری می‌کند. این کار باید زیر نظر پزشک انجام شود تا عوارض احتمالی کنترل شود.

چند روز بعد از قطع قرص روکین پریود می‌شویم؟
پس از یک روز تا یک هفته از مصرف روکین، پریود می‌شوید.

۵. قرص روکین برای کیست تخمدان

قرص روکین یکی از روش‌های موثر برای درمان کیست تخمدان یا قاتل کیست تخمدان است. این دارو با تنظیم هورمون‌ها، از رشد کیست‌های جدید جلوگیری کرده و به بهبود چرخه قاعدگی کمک می‌کند. در واقع، روکین مانع تخمک‌گذاری نابهنجار می‌شود که باعث تشکیل کیست می‌شود. با مصرف منظم، معمولا کیست‌های کوچک کاهش یافته یا از بین می‌روند اما درمان قطعی باید زیر نظر پزشک باشد و گاهی نیاز به روش‌های مکمل دارد.

۶. قرص روکین برای فیبروم

فیبروم‌های رحمی معمولا تومورهای خوش‌خیم هستند که با اختلالات هورمونی رشد می‌کنند. این دارو ممکن است علائم خونریزی شدید را کاهش دهد اما برای کوچک کردن فیبروم، نیاز به درمان‌های اختصاصی و مصرف قرص برای فیبروم رحم دارد.

دوز مصرفی قرص روکین

دوز معمول قرص روکین به شکل روزانه یک قرص فعال به مدت ۲۴ روز است. پس از آن، ۴ قرص بدون هورمون به منظور یادآوری مصرف می‌شود. مصرف باید هر روز در زمان مشخصی انجام شود تا اثربخشی دارو حفظ شود. در موارد خاص و دستور پزشک ممکن است دوز و نحوه مصرف متفاوت باشد اما خودسرانه دوز را تغییر ندهید.

روزهای مصرفنوع قرصدوز هورمون (اتینیل استرادیول / دزوژسترل)توضیحات
۱ تا ۲۴قرص فعال۰.۰۳ میلی‌گرم / ۰.۱۵ میلی‌گرمهر روز یک عدد مصرف شود
۲۵ تا ۲۸قرص یادآور (غیر فعال)بدون هورمونروزانه یک عدد بدون هورمون
مقدار مصرف قرص روکین

عوارض قرص روکین چیست؟

در برخی از افراد قرص روکین ممکن است موجب بروز واکنش‌های آلرژیک از جمله بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو شود. لخته شدن خون، درد، تورم یا گرمی در ساق پا، تنگی نفس، درد قفسه سینه و افزایش فشار خون هم در برخی از افراد ممکن است ایجاد شود. ترشحات غیرمعمول واژن، خارش یا بوی بد واژن و احساس افسردگی هم از عوارض معمول مصرف قرص‌های روکین است:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • سردرد و میگرن
  • حساسیت پستان‌ها
  • افزایش وزن موقتی
  • خونریزی نامنظم یا لکه‌بینی
  • افزایش ریسک لخته خون (نادر اما جدی)
  • التهاب یا حساسیت پوستی
  • افزایش فشار خون

آیا قرص روکین لاغر میکند؟

قرص روکین به طور مستقیم باعث لاغری نمی‌شود. در برخی افراد ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی وزن کمی افزایش پیدا کند یا حالت احتباس آب ایجاد شود. لاغری یا چاقی بیشتر به سبک زندگی، تغذیه و فعالیت بدنی مرتبط است. قرص روکین برای کاهش وزن تجویز نمی‌شود و اگر هدف کاهش وزن است، باید روش‌های علمی و سالم دنبال شود.

وقتشه تخمدان پلی کیستیک رو برای همیشه درمان کنی. همین الان نوبت بگیر.

موارد احتیاط و منع مصرف قرص روکین

برخی از افراد باید در خصوص استفاده از روکین محتاط باشند. افراد سیگاری یا کسانی که تنباکو مصرف می‌کنند و بالای ۳۵ سال سن دارند، بهتر است از این دارو استفاده نکنند. مصرف هم‌زمان روکین با سیگار، خطر سکته مغزی، حمله قلبی، لخته شدن خون و فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. همچنین هر چقدر سن فرد بیشتر باشد، ریسک بروز خطرات افزایش می‌یابد.

مصرف دارو برای کسانی که سابقه آلرژی به این دارو یا داروهای ضدبارداری مشابه را دارند هم ممنوع است. علاوه بر این افراد با مشکلات زیر هم نباید از این دارو بدون مشورت با پزشک استفاده کنند:

  • بیمارانی با مشکلات غده فوق‌کلیه
  • بیمارانی با سابقه سکته مغزی و قلبی
  • کسانی که سابقه لخته شدن خون در پاها یا ریه‌ها را دارند.
  • افرادی با فشار خون بالا
  • مشکلات و معاینات غیرطبیعی پستان
  • سرطان رحم یا سرطان سینه
  • دیابت
  • افرادی با سابقه میگرن شدید
  • افرادی که مشکل لخته شدن خون دارند.
  • بیمارانی با مشکلات قلبی
  • مشکلات کلیه و کبد
  • سابقه یرقان

مصرف قرص روکین در بارداری

قرص روکین برای پیشگیری از بارداری طراحی شده و در صورت بارداری نباید مصرف شود. اگر ناخواسته در دوران مصرف روکین باردار شدید، فورا با پزشک تماس بگیرید. مصرف این دارو در بارداری ممکن است خطراتی برای جنین داشته‌باشد و باید بلافاصله قطع شود.

این دارو برای زنان باردار توصیه نمی‌شود و در صورت بارداری مصرف آن ممنوع است.

عوارض قرص روکین چیست؟
افراد دیابتی باید حتما زیر نظر پزشک و با تجویز او، قرص روکین را مصرف کنند.

مصرف قرص روکین در شیردهی

قرص روکین در دوران شیردهی بهتر است با احتیاط و تحت نظر پزشک مصرف شود. این دارو می‌تواند میزان و کیفیت شیر مادر را کاهش دهد، به خصوص اگر در ماه‌های اول پس از زایمان مصرف شود. معمولا پزشکان مصرف قرص‌های غیرهورمونی یا روش‌های دیگر جلوگیری را در این دوران ترجیح می‌دهند. قبل از مصرف روکین در شیردهی حتما با پزشک مشورت کنید.

نظرات مردم درباره قرص روکین

بسیاری از مصرف‌کنندگان قرص روکین رضایت دارند و از تنظیم قاعدگی، کاهش درد پریود و جلوگیری موثر بارداری تعریف می‌کنند. برخی افراد از عوارضی مانند تهوع یا حساسیت پستان شکایت دارند. همچنین، عده‌ای تجربه لکه‌بینی یا خونریزی نامنظم را داشته‌اند. نکته مهم این است که هر بدن متفاوت واکنش نشان می‌دهد و باید مصرف دارو با توجه به شرایط شخصی و مشورت پزشک باشد.

پزشکان پیشنهادی

تداخل دارویی قرص روکین

قرص روکین ممکن است با طیف وسیعی از داروها تداخل داشته‌باشد. این دارو را نباید به هیچ عنوان با داروهای زیر استفاده کرد:

  • آمینوگلوتیتیمید
  • آمپرناویر، فوزامپرناویر
  • آتازاناویر
  • آناستروزول
  • بوسنتان
  • لتروزول
  • متیراپون
  • تستولاکتون
  • استامینوفن
  • داروهای ضدویروسی برای HIV یا ایدز
  • آپرپیتانت
  • باربیتورات‌ها
  • برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها مانند ریفامپین، ریفابوتین، ریفاپنتین و احتمالاً پنی‌سیلین‌ها یا تتراسایکلین‌ها
  • برخی دیورتیک‌ها مانند آمیلوراید، اسپیرونولاکتون، تریامترن
  • داروهای خاص برای عفونت‌های قارچی مانند گریزئوفولوین، کتوکونازول، ایتراکونازول
  • برخی داروها برای فشار خون بالا یا بیماری‌های قلبی مانند مهارکننده‌های ACE، مسدودکننده‌های گیرنده آنژیوتانسین II، اپلرنون
  • داروهای خاص برای تشنج مانند کاربامازپین، اکسکاربازپین، فنوباربیتال، فنی‌توئین
  • کلستیرامین
  • کورتیکواستروئید مانند هیدرو کورتیزون و پردنیزولون
  • سیکلوسپورین
  • دانترولن
  • فلبامات
  • هپارین
  • لاموتریژین
  • داروهای دیابت، از جمله پیوگلیتازون
  • مودافینیل
  • NSAIDها
  • مکمل‌های پتاسیم
  • وارفارین
  • داروهای تیروئید
اشکال داروییعوارض جانبیتداخلات دارویی
قرص روکینحالت تهوع و استفراغداروهای ضدویروسی برای HIV یا ایدز
قرص روکشدار دروسبلین ۰.۰۳-۳ میلی گرمسردرد و میگرنداروهای مسکن مثل استامینوفن
قرص یاسمین ۳/۰.۰۳ میلی گرمحساسیت پستان‌هاداروهای خاص برای عفونت‌های قارچی مانند گریزئوفولوین، کتوکونازول، ایتراکونازول
قرص یاز ۳/۰.۰۲ میلی گرمافزایش وزن موقتیداروهای دیابت، از جمله پیوگلیتازون
مشخصات دارویی قرص روکین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

قرص روکین دارویی موثر و پرکاربرد در کنترل بارداری و مشکلات هورمونی است اما باید با دقت مصرف شود. اگر قصد استفاده دارید یا در طول مصرف عوارض یا نگرانی داشتید، حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک با بررسی کامل وضعیت شما، بهترین دوز و روش مصرف را تعیین می‌کند. خوددرمانی یا تغییر بدون نظر پزشک ممکن است عوارض جدی به همراه داشته‌باشد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

قرص روکین برای پیشگیری از بارداری، تنظیم قاعدگی، کاهش درد پریود، درمان کیست تخمدان و تنبلی تخمدان استفاده می‌شود. این دارو همچنین در کاهش علائم آندروژنی مثل آکنه و موهای زائد نقش دارد. به دلیل ترکیب هورمونی متعادل، روکین در کنترل مشکلات هورمونی زنان نقش مؤثری ایفا می‌کند و مصرف آن باید زیر نظر پزشک باشد.

روکین به‌طور عمده برای پیشگیری از بارداری تجویز می‌شود اما کاربردهای درمانی آن در بیماری‌هایی مثل سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، آکنه هورمونی، پریودهای نامنظم و خونریزی‌های شدید نیز شناخته شده است. در برخی موارد، پزشکان از آن برای کنترل علائم یائسگی زودرس یا فیبروم‌های رحمی هم استفاده می‌کنند.

قرص‌هایی مانند مارولین، یاسمین، کنتراسمین و ال‌دی می‌توانند به عنوان جایگزین روکین استفاده شوند، اما هر دارو ترکیب خاص خود را دارد. انتخاب جایگزین مناسب به وضعیت بدنی، سابقه پزشکی و هدف مصرف بستگی دارد. حتما جایگزینی دارو با مشورت پزشک انجام شود تا از بروز عوارض یا کاهش اثربخشی جلوگیری شود.

مارولین و روکین هر دو قرص ترکیبی ضدبارداری‌اند اما ترکیب هورمونی آن‌ها متفاوت است. مارولین معمولا برای کاهش درد پریود و کنترل آکنه تجویز می‌شود، در حالی که روکین بیشتر در درمان کیست و تنبلی تخمدان مؤثر است. انتخاب بین این دو به شرایط هورمونی و واکنش بدن فرد بستگی دارد.

اگر یک قرص را فراموش کردید، به‌محض یادآوری آن را مصرف کنید، حتی اگر دو قرص را در یک روز مصرف کردید. سپس ادامه مصرف را طبق برنامه انجام دهید. اگر بیش از ۱۲ ساعت از زمان مصرف گذشته باشد، بهتر است تا ۷ روز از روش جلوگیری کمکی استفاده شود. در صورت شک مصرف، با پزشک تماس بگیرید.

برای عقب انداختن پریود با قرص روکین، بعد از اتمام قرص‌های فعال، مصرف قرص‌های غیرفعال را حذف کنید و بلافاصله بسته جدید را شروع کنید. با این روش، پریود عقب می‌افتد. با این حال، این روش باید فقط با تأیید پزشک انجام شود. سوءمصرف ممکن است باعث بی‌نظمی‌های هورمونی شود.

عدم پریود پس از قطع روکین ممکن است به دلیل واکنش طبیعی بدن به قطع هورمون‌ها باشد. برخی زنان تا چند ماه پس از قطع قرص تخمک‌گذاری ندارند. اگر بیش از ۶ هفته از قطع مصرف گذشته و پریود نشدید، تست بارداری و بررسی هورمونی لازم است. پزشک می‌تواند علت دقیق را مشخص کند.

خونریزی‌های خفیف یا لکه‌بینی در هفته‌های اول مصرف قرص روکین طبیعی است. این حالت به تنظیم بدن با تغییرات هورمونی مربوط می‌شود و معمولا بعد از چند ماه از بین می‌رود. اگر خونریزی شدید یا مداوم شد، باید بررسی پزشکی انجام شود. در صورت نگرانی، مصرف را قطع نکنید و با پزشک مشورت کنید.

پس از مصرف آخرین قرص فعال روکین، معمولا طی ۲ تا ۴ روز پریود شروع می‌شود. این خونریزی ناشی از قطع هورمون‌ها است و مشابه قاعدگی طبیعی نیست. اگر بعد از یک هفته پریود نشدید و مطمئن نیستید که باردار نیستید، بهتر است با پزشک مشورت شود. تأخیر گاهی طبیعی است اما نیاز به بررسی دارد.

اگر قرص روکین به‌درستی و منظم مصرف شود، احتمال بارداری کمتر از ۱٪ است. اما فراموشی مصرف، مصرف هم‌زمان با داروهایی که جذب روکین را کاهش می‌دهند یا اختلال گوارشی می‌تواند اثربخشی آن را کم کند. در این موارد، استفاده از روش کمکی جلوگیری پیشنهاد می‌شود. مصرف دقیق نقش مهمی در اثربخشی دارد.

کنتراسمین قرص ضدبارداری مشابه روکین است اما فرمول آن ممکن است اثرات متفاوتی بر پوست داشته‌باشد. روکین بیشتر برای افرادی با مشکلات هورمونی تجویز می‌شود. اگر هدف فقط پیشگیری ساده باشد، کنتراسمین هم انتخاب خوبی است. پزشک بر اساس سابقه پزشکی شما بهترین گزینه را پیشنهاد خواهد داد.

روجا و روکین هر دو قرص‌های ترکیبی ضدبارداری هستند، اما ترکیبات هورمونی متفاوت دارند. در برخی خانم‌ها روجا بهتر تحمل می‌شود، در برخی دیگر روکین اثربخشی بهتری دارد. اگر با یکی دچار عارضه شدید، می‌توان با نظر پزشک به گزینه‌ی دیگر تغییر داد. اثربخشی هر دو در صورت مصرف درست بالا است.

هر دو قرص برای پیشگیری از بارداری طراحی شده‌اند اما روکین ترکیب قوی‌تری دارد و معمولا در کنترل مشکلات هورمونی مؤثرتر است. ال‌دی دوز کمتری از استروژن دارد و برای کسانی که عوارض هورمونی را تجربه می‌کنند مناسب‌تر است. انتخاب بهتر به شرایط فردی بستگی دارد و باید با تجویز پزشک انجام شود.

اگر مصرف روکین را در روز اول پریود آغاز کنید، محافظت آن از بارداری بلافاصله شروع می‌شود. در صورتی که از روزهای دیگر چرخه قاعدگی شروع شود، حدود ۷ روز طول می‌کشد تا اثربخشی کامل ایجاد شود. در این مدت، بهتر است از روش‌های کمکی جلوگیری استفاده شود.

قرص روکین با تنظیم هورمون‌ها می‌تواند از تشکیل کیست‌های جدید در تخمدان جلوگیری کند. این دارو باعث سرکوب تخمک‌گذاری و کاهش فعالیت تخمدان‌ها می‌شود، که به درمان کیست‌های ساده کمک می‌کند. مصرف منظم و کنترل‌شده تحت نظر پزشک، در بسیاری از موارد می‌تواند کیست‌ها را کوچک یا متوقف کند.

لک صورت یا ملاسما یکی از عوارض هورمونی نادر اما ممکن در برخی مصرف‌کنندگان قرص روکین است. در صورت زمینه ژنتیکی یا تماس زیاد با آفتاب، احتمال این لک‌ها بیشتر می‌شود. استفاده از ضدآفتاب و پرهیز از نور مستقیم خورشید می‌تواند کمک کند. در صورت بروز لک، پزشک ممکن است دارو را تغییر دهد.

خیر، قرص روکین باعث نازایی نمی‌شود. این دارو فقط در مدت مصرف، از بارداری جلوگیری می‌کند. پس از قطع مصرف، تخمک‌گذاری به حالت طبیعی بازمی‌گردد و اکثر خانم‌ها در طی چند ماه می‌توانند باردار شوند. اگر بعد از چند ماه پریود نشدید یا باردار نشدید، بررسی بیشتر توسط پزشک لازم است.

یبوست یکی از عوارض نادر اما ممکن در برخی مصرف‌کنندگان قرص روکین است. تغییرات هورمونی می‌تواند بر عملکرد روده‌ها تأثیر بگذارد. اگر با شروع مصرف این دارو دچار یبوست شدید، افزایش مصرف فیبر، آب و تحرک می‌تواند کمک کند.

در بعضی افراد، تغییرات هورمونی ناشی از مصرف روکین ممکن است باعث ریزش مو شود، به‌ویژه در کسانی که زمینه ژنتیکی دارند. البته در بسیاری موارد، برعکس باعث کاهش ریزش مو و بهبود ضخامت موها می‌شود. واکنش بدن‌ها متفاوت است و در صورت مشاهده ریزش غیرعادی، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره قرص روکین

  1. پروین گفت:

    دز قرص های هورمونی باید بسیار کم باشه قرص یاسمین یک میکرو میلی گرم استرادیول و۱۵۰ میکرومیلیگرم پروژسترون داشت واسه همینم موثر بود وبدون سردرد حتی در افراد میگرنی
    اما روکین که جایگزین ایرانی یاسمین ست متاسفانه سه میلی گرم استرادیول و سه میگرم پروژسترون داره عوارضش زیاده

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      پروین عزیز
      درست می‌فرمایید، دوز هورمون‌های موجود در قرص‌های ضدبارداری می‌تواند تأثیر زیادی بر میزان عوارض جانبی داشته باشد. یاسمین با داشتن ۳۰ میکروگرم اتینیل استرادیول و ۳ میلی‌گرم دروسپیرنون ترکیبی ملایم‌تر است و در بسیاری از افراد، از جمله کسانی که سابقه میگرن دارند، بهتر تحمل می‌شود. اما روکین که ترکیبی از ۳۰ میکروگرم اتینیل استرادیول و ۱۵۰ میکروگرم لوونورژسترل است، ممکن است در برخی افراد باعث عوارضی مانند سردرد، تهوع و نوسانات خلقی شود. اگر عوارض روکین برای شما زیاد است، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا جایگزین مناسب‌تری برای شما تجویز کند.