فهرست مطالب
بیماریهای قلبی از بیماریهای شایعی هستند که بسیاری از افراد به آنها مبتلا هستند. برای درمان این بیماریها از روشهای مختلفی استفاده میشود که یکی از آنها، درمان دارویی است. داروهای مختلفی برای انواع بیماریهای قلبی تجویز میشوند. یکی از این داروها، داروی دیگوکسین است که برای نارسایی قلبی کاربرد دارد. این دارو چه عوارضی دارد؟ نحوه مصرف دیگوکسین چیست؟ دوز مصرفی این دارو به چه شکلی است؟ در صورتیکه این سوالات ذهن شما را درگیر کردهاست، این مطلب آموزشی را مطالعه کنید.
توجه: مطلبی که مطالعه میکنید، صرفا جنبهی افزایش آگاهی دارد و بههیچوجه جایگزین توصیههای پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر، لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعهکنید.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان دکتر قلب و عروق در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورتکنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدامکنید. برای دریافت مشاوره تلفنی از مشاوره تلفنی دکتر قلب کمک بگیرید.
دیگوکسین چیست؟
نام رایج دارو: دیگوکسین – Digoxin
اسامی تجاری دارو: لانوکسیکپس، لانوکسین
دیگوکسین به همراه داروهای دیگر، برای درمان نارسایی قلبی استفادهمیشود. همچنین این دارو برای درمان انواع خاصی از بیماری تپش قلب نامنظم (مانند فیبریلاسیون دهلیزی مزمن) مورد استفاده قرارمیگیرد. اگر نارسایی قلبی درمانشود، به توانایی قدمزدن و ورزشکردن کمک کرده و ممکن است باعث افزایش قدرت قلب شما شود. درمان تپش قلب نامنظم نیز، خطر لخته خونی را کاهش میدهد که همین موجب کاهش خطر حمله یا سکته قلبی میشود.
نحوه عملکرد داروی دیگوکسین چگونه است؟
دیگوکسین به دسته گلیکوزید قلبی تعلق دارد و از طریق تاثیرگذاری بر روی برخی مواد معدنی (سدیم و پتاسیم) داخل سلولهای قلب، عملمیکند. این تاثیر باعث میشود فشار بر روی قلب کاهش یابد و به حفظ ضربان طبیعی، طولانی و قوی، کمکمیکنند.
نحوه مصرف دیگوکسین چیست؟
در مصرف این دارو، نکات زیر را به خاطر داشتهباشید:
- میزان داروی تجویزی پزشک را که معمولا ۱ بار در روز است، میتوانید همراه غذا یا بدون غذا میل کنید.
- اگر از شربت این دارو استفادهمیکنید، دوز مصرفی را با دقت اندازهگیری کنید و از قاشق غذاخوری، برای مصرف دارو استفادهنکنید. زیرا ممکن است دوز صحیحی را مصرفنکنید.
- اگر از داروهای خاصی استفادهمیکنید یا اگر غذاهایی با حجم فیبر بالا میخورید، ممکن است باعث شوند بدنتان نتواند دیگوکسین را کامل جذب کند. لذا این دارو را حداقل ۲ ساعت قبل یا بعد غذاهایی که حاوی فیبر بالا هستند (مانند غذاهای سبوسدار) مصرفکنید.
- همچنین داروهای کلیسترامین، کولستیپول و پسیلیوم را حداقل ۲ ساعت پس از دیگوکسین مصرفکنید.
- مصرف آنتیاسیدهایی مانند کائولن-پکتین، شیر منگنزی، متوکلوپرامید، سولفاسالازین یا آمینوسالسیلیک اسید را تا حد امکان، با فاصله از مصرف دیگوکسین قراردهید.
- اگر مطمئن نیستید چه زمانی برای مصرف دارو مناسب است، با دکتر داروخانه مشورتکنید.
- آزمایشات پزشکی، مانند آزمایش بررسی میزان دیگوکسین در خون، آزمایشهای بررسی میزان مواد معدنی خون، آزمایشهای عملکرد کلیه و الکتروکاردیوگرام، باید در زمان مصرف این دارو انجام شوند. در این زمینه با پزشک مشورتکنید.
- فشار خون و ضربان قلبتان را بهصورت منظم بررسی کنید و آموزشهای لازم برای بررسی فشارخون و ضربان قلبتان در خانه را فرابگیرید و نتایج آن را با پزشکتان در میان بگذارید.
- قطع مصرف دیگوکسین بدون هماهنگی با دکتر میتواند مشکلساز شود.
داروی دیگوکسین برای چیست؟
داروی دیگوکسین یکی از داروهایی است که برای نارسایی قلبی کاربرد دارد. این دارو فشار روی قلب را کاهش میدهد. این دارو در کنترل و درمان بیماریهای زیر کاربرد دارد:
- نارسایی احتقانی قلب
- آریتمی قلبی
- تپش قلب
دوز مصرفی دیگوکسین چیست؟ (قرص دیگوکسین ۰/۲۵ برای چیست)
دوز مصرف داروی دیگوکسین (مثلا قرص دیگوکسین ۰/۲۵) به موارد زیر بستگی دارد:
- سن
- وضعیت بیماری
- نتایج آزمایشهای پزشکی
- پاسخگویی بدن شما به درمان
این دارو را بهصورت منظم مصرف کنید و آن را به یکباره و بدون مشورت با متخصص قلب و عروق قطعنکنید. زیرا ممکن است مشکلاتی برای سلامتیتان بهوجود بیاید.
این دارو به شکل قرص، کپسول و شربت در دسترس است. معمولا برای کودکان شربت آن تجویز میشود که باید با پیمانهی مخصوص آن استفاده شود. بیشتر اوقات این دارو یک بار در روز تجویز میشود. نکتهای که در رابطه با مصرف دیگوکسین وجود دارد، این است که همیشه یک برند خاص از آن را استفاده کنید.
در ابتدا این دارو ۱۰ تا ۱۵ میکروگرم بر کیلوگرم تجویز میشود. دکتر دوز را متناسب با وضعیت شما تنظیم میکند. اما دوز نگهدارندهی آن متفاوت است و معمولا این دارو را ۳ تا ۴ میکروگرم بر کیلوگرم تجویز میکنند.
عوارض دیگوکسین چیست؟
مصرف دیگوکسین ممکن است منجر به عوارضی مثل موارد زیر شود:
- سرگیجه
- سردرد
- کاهش اشتها
- خستگی
- تهوع
اگر هر کدام از حالتها تشدید شد یا بهبود نیافت، با پزشک یا دکتر داروخانه مشورتکنید.
عوارض جدی تر دیگوکسین چیست؟
درصورتیکه پزشک داروی دیگوکسین را برای شما تجویز کردهاست، مطمئن باشید فواید آن بیش از مضراتش است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی دیگوکسین را مصرفکردهاند، عوارض جدی این دارو را تجربهنکردهاند. چنانچه با عوارضی نظیر موارد زیر، مواجه شدید، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید:
- ضعف
- غش کردن
- تورم و بزرگ شدن سینه در مردان
- مشکلات بینایی (مانند دید تار یا دید سبز یا زرد)
- تغییر خلق (مثل گیجی و افسردگی)
از آنجایی که این دارو برای درمان بیماریهای تپش قلب نامنظم بهکارمیرود، بهندرت ممکن است باعث نوع دیگری از تپش قلب نامنظم شود. اگر هرگونه تپش قلب تند، آرام یا نامنظم را حس کردید، با پزشک مشورتکنید.
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی، در مورد داروی دیگوکسین نادر است. بااینوجود اگر واکنش آلرژیک جدی مثل موارد زیر را تجربه کردید، سریعا از فوریتهای پزشکی کمک بگیرید:
- علائم پوستی
- خارش
- تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)
- گیجی شدید
- اختلال تنفسی
باتوجهبه اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشدهباشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
مرگ با دیگوکسین امکان پذیر است؟
اگر از دیگوکسین به اشتباه استفاده شود، ممکن است که اثرات بدی بر روی سلامت شما داشتهباشد. در مواردی که مسمومیت با این دارو اتفاق میافتد، ممکن است که مرگ هم پیش بیاید. بنابراین در استفاده از دیگوکسین، نهایت دقت را در نظر داشتهباشید. همچنین این دارو میتواند باعث از کار افتادن فعالیت قلب شود. پس در صورتیکه این دارو برای مصرف سالمندان است، باید آن را بادقت و سر موقع مصرف کنند.
موارد احتیاط و منع مصرف دیگوکسین
قبل از مصرف، اگر به داروی دیگوکسین یا داروهای مشابهی مانند دیگیتوکسین حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی دیگوکسین ممکن است شامل ترکیبات غیرفعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. قبل از مصرف این دارو، سابقه پزشکی خود، مخصوصا مشکلات کلیوی و مشکلات تیروئید (کمکاری و پرکاری) را به پزشک اطلاع دهید.
داروی دیگوکسین ممکن است موجب گیجی شما بشود. الکل و ماریجوآنا این حالات را تشدید میکند. لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانیکه در هوشیاری کامل به سر ببرید، اجتنابکنید. هنگام مصرف دیگوکسین، از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماریجوآنا، با پزشک خود صحبتکنید.
میزان برخی مواد طبیعی در خون شما (کلسیم، منیزیم و پتاسیم)، میتواند بر روی کارایی این دارو تاثیر بگذارد. برخی از داروها مانند قرصهای آب (دیورتیکها)، ممکن است میزان این مواد معدنی در خون را تغییر دهند. اگر قرص آب مصرف میکنید یا سابقه هرگونه عدم تعادل مواد طبیعی خون داشتهاید، این موضوع را به اطلاع پزشک یا دکتر داروخانه برسانید. در مورد قرصهای مکمل غذایی یا رژیم غذایی، با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
قبل از جراحی یا عمل قلبی مانند کاردیورسیون الکتریکی، در مورد مصرف این دارو به پزشک یا دندانپزشک اطلاع دهید. احتمال دارد نوزدان و کودکان حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو، مخصوصا تاثیرات آن بر روی تپش قلب نشاندهند.
مصرف دیگوکسین در بارداری و شیردهی
در طول بارداری، فقط زمانیکه این دارو مورد نیاز باشد، باید مصرف گردد. در مورد مزایا و خطرات آن با پزشک صحبتکنید. دیگوکسین از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال مییابد. تاکنون هیچ گزارشی از مشکلات پیشآمده وجود ندارد. در این زمینه نیز با پزشک مشورت کنید.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو، بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفادهکنید.
تداخلات دارویی دیگوکسین با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی دیگوکسین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست تمامی داروهای مصرفیتان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک، شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی دیگوکسین نفرمایید.
داروهای زیر ممکن است با داروی دیگوکسین تداخل داشتهباشد و بر روی خروج دیگوکسین از بدن تاثیر بگذارند و عملکرد آن تحت تاثیر قراربگیرد. به نقل از drugs، این داروها عبارتند از:
- ضدقارچهای آزول مانند ایتراکونازول
- درون دارون، لاپاتینیب
- آنتیبیوتیکهای میکروکولاید مانند کلیترومایسین و اریترومایسین
- پرورافنون، ریفامپین، عصارهی گل راعی و موارد دیگر
بعضی از محصولات، موادی در خود دارند که میتواند نارسایی قلبی را بدتر کند. محصولات مورد استفاده خود را (مخصوصا محصولات ضدسرفه، قرصهای رژیمی و یا مسکنهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن) با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. در صورت نیاز به دارو درمانی به بهترین پزشکان قلب و عروق در دکترتو مراجعهکنید و اینترنتی نوبت بگیرید.
اطلاعات دارویی قرص دیگوکسین و اشکال دارویی دیگر
در جدول زیر اطلاعات دارویی، اشکال دارویی و عوارض این دارو را آوردهایم. با ما همراه باشید.
اشکال دارویی دیگوکسین | عوارض دیگوکسین |
---|---|
قرص دیگوکسین زهراوی ۰.۲۵ میلی گرم | سرگیجه |
الگزیر لانوکسین ۰.۰۵ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰میلی لیتر | تهوع |
آمپول لانوکسین ۰.۲۵ میلی گرم/میلی لیتر ۲ میلی لیتر | خستگی |
قرص لانوکسین ۲۵۰ میکروگرم | کاهش اشتها |
قرص دیگوکسین ریشتر ۲۵۰ میکروگرم | سردرد |
آمپول دیگوکسین ساندوز ۰.۵میلی گرم/۲میلی لیتر | تغییر خلق (مثل گیجی و افسردگی) |
الگزیر دیگوکرن ۰.۰۵ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر | مشکلات بینایی (مانند دید تار یا دید سبز یا زرد) |
آمپول دیگوکسین استروپ ۰.۵ میلی گرم/۲ میلی لیتر | تورم و بزرگ شدن سینه در مردان |
الگزیر دیگوکسین تئوفارما ۰.۰۵ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر | غش کردن |
الگزیر لاناکوردین پدیاتریکو ۰.۰۵ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر | ضعف |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر بیماریهای قلبی دارید یا با علائم این بیماری دستوپنجه نرم میکنید، برای بررسی، تشخیص و درمان مشکل، به دکتر قلب و عروق مراجعه کنید. همچنین میتوانید از مشاوره تلفنی دکتر قلب کمک بگیرید. روشهای مختلفی برای درمان بیماریهای قلبی در نظر گرفتهمیشوند. یکی از این روشها، دارو درمانی است. از انواع داروهای قلبی میتوان به دیگوکسین اشاره کرد.
اگر از این دارو استفاده میکنید، بهتر است که با عوارض و نحوه مصرف آن آشنا شوید. برای اینکار میتوانید از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
وقت بخیر، پدر من ۶۷ سالش هست به اشتباه در یک روز دو دوز دیگوکسین به فاصله ساعتی مشخص استفاده کرده و فرداش دوباره ۱ دوز استفاده کرد چند روز بود بیحال و سرگیجه و تنگی نفس داشت و توهم زده بود امروز که متوجه شدیم دیگه دوز امروز رو که باید مصرف میکرد مصرف نکرد چون روز قبلش خورده بود فشارش خوب بود اما ضربان قلبش ۳۸ تا در دقیقه بود!! ولی حالش نسبت به روز قبل بهتر بود، میخوام بدونم فردا یه دوزش رو استفاده بکنه یا نه بزاره واسه پس فرداش دوباره شروع کنه؟ چون چند روز بود که چند دوز داشت پشت سرهم استفاده میکرد ، تجویز پزشک یک روز در میون بود
سلام
عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی
در این شرایط پس از یک روز استراحت و مصرف نکردن
مجددا طبق دستور پزشک باید ادامه دهید
و روزانه فشار خون باید اندازه گیری شود
سلام. ممنون بسیار عالی و مفید
سپاس از توجه و همراهی تان
پایدار باشید
سلام. ممنون بسیار عالی و مفید
digioxinتحریم شده؟
سلام دوست عزیز
خیر
عالی بود
سلام و سپاس از همراهی تان