فهرست مطالب
آیا درمان افسردگی بدون دارو ممکن است؟ افسردگی نوعی بیماری است که مثل هر بیماری دیگری درمان لازم دارد. اما متاسفانه خیلیها افسردگی را جدی نمیگیرند و فکر میکنند درمان افسردگی بهراحتی و تنها با خواست و اراده خود فرد امکانپذیر است. باوری غلط که آسیب جدی به دنبال دارد. از نظر روانپزشکها، افسردگی سرماخوردگی روح است و عدم درمان به موقع آن باعث تشدید بیماری شده و درمان را سختتر میکند. با این حال درمان افسردگی بدون دارو نیز غیرممکن نیست. احساسات منفی، فرد افسرده را به سمت پرخاشگری، انزوا و یا حتی خودکشی (در موارد حاد) سوق میدهد. در این مطلب با ما باشید تا درمان افسردگی بدون دارو و روشهای جدید آن بیشتر آشنا شوید.
درمان افسردگی بدون دارو امکان پذیر است؟
افسردگی درحالحاضر یکی از بیماریهای جدی قرن اخیر است که شمار مبتلایان زیادی دارد. در کنار درمان دارویی گاهی میتوان برخی افسردگیها را بدون دارو درمان کرد. تغییر سبک زندگی و تفکر مثبت از جمله راهکارهای درمان افسردگی بدون دارو هستند که کمک میکنند فرد مبتلا به بیماریهای روانی بتواند بر حس و حال بد ناشی از این بیماری غلبه کند. راهکارهای مفید برای درمان افسردگی بدون دارو عبارتند از:
- روتین روزانه داشته باشید تا به کمک نظم از پس افسردگی بربیایید.
- برای خودتان هدف تعیین کنید تا احساس بیارزشی و بیهدفی در زندگی نداشته باشید.
- ورزشکردن را در برنامه روزانه قرار دهید. یک پیادهروی ساده میتواند راهکار مناسبی برای درمان افسردگی بدون دارو باشد.
- هر چند هنوز رژیم غذایی خاصی برای درمان افسردگی بدون دارو ارائه نشده است، اما داشتن رژیم غذایی سالم کمک میکند حس بهتری به دست بیاورید.
- خواب کافی را دست کم نگیرید. افسردگی باعث اختلال در خواب میشود. افسردهها شبها نمیخوابند و روزها خوابآلوده و خسته هستند. برای درمان افسردگی بدون دارو سعی کنید هر شب ساعت مشخصی بخوابید و ساعت معینی بیدار شوید.
- یکی دیگر از روشهای درمان افسردگی بدون دارو مسئولیتپذیری است. افراد افسرده همیشه از بار مسئولیت فرار میکنند. با پذیرش مسئولیت احساس ارزشمندبودن ایجاد میشود.
- فکرهای منفی، بدبینی و هر تفکری که تاثیر بدی روی ذهن میگذارد را دور کنید.
- کارهای جدید را امتحان کنید و از روتین و روزمرگی فاصله بگیرید.
- تفریح و کارهای لذتبخش را در برنامه روزانه بگذارید.
- از مواد مخدر و الکل دوری کنید.
- سعی کنید وارد روابط عاطفی، دوستانه، کاری و خانوادگی شوید و از غار تنهایی بیرون بیایید.
- مصرف مکملها و ویتامینها راهی برای درمان افسردگی بدون دارو هستند.
- مدیتیشن و خواص یوگا باعث مدیریت افکار و شناخت احساسات میشوند.
- با ارتباط با طبیعت احساسات و افکار منفی را از خود دور کنید.
- موسیقی شاد گوش کنید.
انواع روش های درمان افسردگی بدون نیاز به دارو
در ادامه به برخی از روشهای درمانی موثر که در آنها از دارو استفاده نمیشود اشاره کردهایم. با ما همراه باشید:
۱. درمان افسردگی با دستگاه TDCS
درمان افسردگی با دستگاه TDCS (تی دی سی اس) یکی از روشهای درمان افسردگی بدون دارو است که جریان الکتریکی خفیف و متناوب وارد مغز شده و به سلولهای مغزی شوک وارد میکند تا مغز به حالت عادی و طبیعی خود برگردد. ترکیب درمان دارویی و غیردارویی بهترین نتیجه برای درمان افسردگی را بهدنبال دارد.
۲. درمان افسردگی با rTMS
rTMS جدیدترین درمان افسردگی بدون دارو است که جایگزین خوبی برای درمان دارویی محسوب میشود. مزیت درمان افسردگی با rTMS نسبت به روش دارویی این است که عوارض جانبی برای کبد، طحال و کلیه ندارد و صرفا تاثیرگذاری آن روی مغز است. بهعلاوه اینکه، درمان افسردگی با rTMS طولانی نیست و نهایت با یک دوره درمانی ۱۵ تا ۲۰ جلسهای تمام میشود.
۳. درمان افسردگی با ماساژ درمانی
علت تاثیرگذاری ماساژ درمانی در رفع افسردگی این است که ماساژدرمانی میزان ترشح هورمون استرس یا کورتیزول در بدن را پایین میآورد و روحیه بیمار را تقویت میکند. بهعلاوه اینکه به کمک ماساژ میزان ترشح هورمونهای سروتونین و دوپامین در بدن بیشتر شده و حس آرامش و شادی به فرد منتقل میشود. در نتیجه، خشم، پوچی و استرس و نگرانی از فرد مبتلا دور خواهد شد.
۴. درمان افسردگی با هیپنوتیزم
هیپنوتیزم درمانی با ایجاد تغییرات در ذهن ناخودآگاه میتواند فرد را وادار به انجام کاری کند، یا فشار فکری را از روی بیمار کاهش دهد، افکار بدبینانه و منفی را دور کند و ترس و هیجانش از جمع را پایین بیاورد. درمان افسردگی با هیپنوتیزم زمانی موثر خواهد بود که با مشاوره روانشناس و رواندرمانی باشد.
ترکیب هیپنوتیزم با رواندرمانی و دارودرمانی از روشهای کارآمد درمان افسردگی به شمار میآید. در درمان افسردگی با هیپنوتیزم، حالات افسردگی مثل بی خوابی، بدخوابی، بیحالی، کابوس شبانه، بیحوصلگی، افکار خودکشی، ناامیدی، کمخوری و پرخوری، خشم، ناامیدی، گوشهگیری و کاهش میل جنسی در بیمار کاهش یافته یا از بین میروند.
۵. درمان افسردگی با موسیقی
موسیقی اگر با درمانهای رایج افسردگی یعنی رواندرمانی و داروهای ضدافسردگی ترکیب شود به خوبی میتواند از پس درمان افسردگی بربیاید. درمان افسردگی با موسیقی در کنار سایر روشهای درمانی اضطراب و افکار وسواسی را در بیماران مبتلا به وسواس فکری-عملی کاهش میدهد.
۶. درمان افسردگی در طب سنتی
افسردگی بیماری مزمن اعصاب و روان است که طب سنتی راهکارهای زیادی برای درمانش دارد. معمولا طب سنتی برای درمان افسردگی، مصرف گیاهان دارویی مثل زرشک، بهارنارنج، ریحان و چای را برای کنترل افسردگی و اضطراب تجویز میکند. یکی دیگر از راهکارهای درمان افسردگی در طب سنتی مصرف زعفران و چای است که بیشتر برای افسردگیهای خفیف در کنار اسطوخودوس و گل گاو زبان تجویز میشود.
طب سنتی ایرانی بر روغن گل مغربی، گل سرخ یا همان گلاب، گل راعی و سنبلالطیب هم به عنوان داروهای درمان افسردگی در طب سنتی تاکید میکند. دمنوش علف چای هم گزینه مناسبی برای درمان افسردگی خفیف است.
۷. درمان افسردگی با داروهای گیاهی
برای درمان افسردگی میتوان از داروهای گیاهی کمک گرفت. رایجترین داروهای گیاهی برای درمان افسردگی عبارتند از:
- جنسینگ
- گل راعی یا علف چای
- اسطوخودوس
- زالزالک
- بابونه
- زعفران
- جنسینگ
- آویشن
- رزماری
۸. درمان افسردگی با اسپند
اسپند گیاهی است با خاصیت ضدالتهابی که برای درمان افسردگی در طب سنتی توصیه میشود. برای درمان افسردگی با اسپند روزی یک قاشق چایخوری دانه اسفند را بیست دقیقه در یک لیوان آب جوش دم کرده و بعد صبحانه میل کنید.
۹. درمان افسردگی با دوش آب گرم
یکی از روشهای مفید برای درمان افسردگی، دوش آب گرم است که تاثیرش دست کمی از اثر ورزش روزانه برای افراد افسرده ندارد. دوش آب گرم دمای بدن را بالا برده و فعالیت و هماهنگی ساعت زیستی بدن را بهتر میکند. دوش آب گرم با ایجاد شرایط خواب خوب به درمان افسردگی کمک میکند. میزان سروتونین مغز در افراد افسرده پایین میآید و افزایش دمای بدن با حمام آب گرم اجازه میدهد انتقالدهندههای عصبی عملکرد بهتری داشته باشند.
۱۰. میوه برای درمان افسردگی
افسردگی جزء اختلالات روانی قابل درمان است که با روان درمانی، دارو درمانی، بدون دارو و مصرف سبزیجات و میوهها درمان میشود. مصرف سبزیجات و میوه برای درمان افسردگی و حتی پیشگیری از افسردگی مفید است و روند پیشروی افسردگی را کاهش میدهد. در کنار خوراکیهایی مثل ماست، پنیر، موز، آناناس، ماهی و بوقلمون مصرف میوههایی مثل سیب، توت، گوجهفرنگی، موز، آووکادو، پیاز، قارچ و اسفناج برای درمان افسردگی مفید است.
۱۱. درمان سریع افسردگی با زعفران
مصرف زعفران در بیماران مبتلا به افسردگی اثری شبیه مصرف سیتالوپرام، ایمیپرامین و فلوکستین دارد. طب سنتی برای درمان سریع افسردگی مصرف روزانه ۳ میلیگرم زعفران را توصیه میکند. برای اثرگذاری بهتر و درمان سریعتر میتوانید ۱۵ میلیگرم زعفران را روز و ۱۵ میلیگرم زعفران را شب میل کنید.
۱۲. سریع ترین درمان افسردگی
درمان شناختی رفتاری (CBT) در ترکیب با مدیتیشن ذهنی به عنوان سریعترین روش درمان افسردگی شناخته شده است. دارودرمانی علیرغم عوارض جانبی منفی احتمالی به عنوان سریعترین درمان افسردگی پذیرفته شده است که علائم افسردگی را کاهش میدهد و به درمان افسردگیهای بلندمدت هم کمک میکند.
درست است که دارودرمانی و رواندرمانی بهعنوان سریعترین درمان افسردگی شناخته شدهاند اما پس از بهبودی و توقف دارودرمانی، افسردگی معمولا بازمیگردد. به همین دلیل توصیه میشود که درمان دارویی با رواندرمانی مثل درمان شناختی رفتاری ترکیب شود.
۱۳. درمان افسردگی با یوگا و مدیتیشن
یکی از روشهای درمان افسردگی (نمیتوان آن را درمان قطعی در نظر گرفت یا برای افسردگیهای ماژور آن را تنها راه حل درمانی دانست) استفاده از تکنیکهای مدیتیشن و یوگا است. یوگا به عنوان ورزش میتواند در بهبود میزان سروتونین بدن کمک کند و مدیتیشن با آرام کردن ذهن از اضطراب و افسردگی میکاهد. حتما از خود میپرسید ورزش یوگا برای چه بیماری هایی مفید است! برای پاسخ این سوال باید بیشتر در مورد این ورزش و معجزات درمانی آن بدانید.
توصیه تغذیهای | توضیح |
---|---|
کاهش مصرف کربوهیدرات و قند | افزایش و کاهش ناگهانی قند خون میتواند در ایجاد علائم افسردگی موثر باشد. |
مصرف ماهی، آجیل و مغزها | امگا۳ موجود در این مواد غذایی به بهبود علائم افسردگی کمک میکند. |
مصرف بیشتر سبزیجات یا مکملهای ویتامین | برای بهبود عملکرد نوروترنسمیترها، ویتامینهای ب۶، ب۱۲ و فولیک اسید و آهن باید در بدن به مقدار کافی وجود داشته باشند. |
مکملهای گیاهی | برخی از مکملهای گیاهی میتوانند در برقراری تعادل سروتونین در بدن موثر باشند. |
کاهش مصرف الکل و کافئین | الکل عامل ایجاد افسردگی است. از طرفی مصرف کافئین با شکر هم به عنوان محرک ایجاد افسردگی در نظر گرفته میشود. |
ورزش | ورزش برای افزایش اندورفین و سروتونین در بدن موثر است. |
نور خورشید | اجازه بدهید نور خورشید از پنجرهها به داخل خانه نفوذ کند. در ساعات روشنایی روز در معرض آفتاب قرار بگیرید. |
موسیقی | موسیقی شاد و طرب انگیز گوش کنید. |
معاشرت با افراد خوش مشرب | با افرادی که خلق و خوی مثبتی دارند یا خوش مشرب هستند بیشتر معاشرت کنید. |
پت تراپی | گاهی اوقات، با مشورت پزشک و توصیه مشاوره، به سرپرستی گرفتن یک حیوان خانگی میتواند به شما کمک کند. |
درمان افسردگی با تلقین ممکن است؟
روانپزشکان معتقدند که این بیماری «سرماخوردگی روانی» نه با تلقین ایجاد شده و نه با تلقین درمان شدنی است. از نظر جامعه علمی، افسردگی بهخاطر اختلال تعادل شیمیایی مغز ایجاد میشود و تلقین تاثیری روی ایجاد افسردگی ندارد و حتی نمیتوان به درمان افسردگی با تلقین دل بست.
این دارودرمانی و راهکارهای درمان افسردگی بدون دارو است که باعث شده فعالیت شیمیایی مغز به حالت طبیعی برگردد و فرد سلامت روحی خود را بازیابد. ژنتیک و داشتن افراد مبتلا به افسردگی در فامیل درجه یک در کنار عوامل محیطی مثل بیکاری، طلاق، مرگ عزیز یا شرایط اقتصادی نامناسب و استرسزا از دیگر علل ایجاد افسردگی هستند.
هزینه مشاوره درمان افسردگی در دکترِتو کلینیک چقدر است؟
هزینه درمان افسردگی بسیار بازهی متفاوتی دارد. چرا که این قیمت بسته به مشکل مراجع، سابقه تراپیست و همچنین مکان مطب میتواند متفاوت باشد. شما میتوانید برخی خدمات ویژه مربوط به درمان افسردگی را در دکترتو کلینیک ببینید و هزینه مشاوره درمان افسردگی را دقیقتر بدانید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
افسردگی بیماری پیشروندهای است که هر چه زودتر تشخیص داده شود، راحتتر قابل درمان خواهد بود. علائم افسردگی در مراحل اولیه خفیف و قابلدرمانتر است. درصورتیکه احساس استرس و اضطراب بیمورد، بیخوابی و نگرانی دارید بهتر است به روانشناس مراجعه کنید. میتوانید از مشاوره تلفنی با روانشناس یا روانپزشک برای درمان افسردگی کمک بگیرید.
نادیده گرفتن علائم افسردگی کمکی به درمان افسردگی نمیکند. برای افسردگیهای خفیف میتوانید از روش درمان افسردگی بدون دارو استفاده کنید. راهکارهای مختلفی برای درمان افسردگی بدون دارو وجود دارند از جمله تغییر سبک زندگی، مدیتیشن، رژیم غذایی، ورزش و زندگی هدفمند که در کنار جلسات مشاوره رواندرمانی کمک میکنند تا سایه سنگین افسردگی را از سر خود کم کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روشهای درمان افسردگی بدون دارو باید با روانشناس یا دکتر روانپزشک مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین روانشناس در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان دکتر روانشناس آنلاین یا دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام خانمی ۲۶ ساله هستم من کسی ردوستی فامیلی ندارم درد دل کنم قرص نورترتیلین هم میخورم شبا ۱ عدد یه هفته س بدجوری دلم میگیره و اصلا انرژی هیچ کاری ندارم ممنونم
سلام
این حس شما قابل درک است
مخصوصا اگر احساس تنهایی عمیقی میکنید
توصیه ما این است با مشاووران ما تلفنی صحبت کنید
مشاوره روانشناسی تلفنی
سلام خانمی ۲۶ ساله هستم من هیج دوستی فامیلی ندارم درد دل کنم قرص نورترتیلین هم میخورم شبا ۱ عدد یه هفته س بدجوری دلم میگیره و اصلا انرژی هیچ کاری ندارم ممنونم راهنمایی ام کنی
دوست عزیز و همراه دکترتو
این حس شما قابل درک است
مخصوصا اگر احساس تنهایی عمیقی میکنید
توصیه ما این است با مشاووران ما تلفنی صحبت کنید
مشاوره روانشناسی تلفنی
سلام من ۱۷ سالمه یه ۲ سالی هست اصلا ادم سابق نیستم از اون موقعی که عاشق شدم ولی نه اون پسره درکم می کنه نه خانواده ام از هیچکس خوشم نمیاد حتی از خانواده ام دوست دارم همش گریه کنم اعتماد به نفس ندارم احساس می کنم داخل خانواده یا دوستان هیچکس از من خوشش نمیاد دوست دارم یه جایی برم که هیچکس نباشه حتی مدرسه ام نمیرم تنهام از زندگی ناامید شدم
دوست عزیز
حرفهای شما قابل درک است
ولی باید بدانید قرار نیست همه افراد پیرامون ما را درک کنند
پذیرفتن این فکت سیار مهم است
ما نیاز به جزییات بیشتری از رفتار و فضای اطرافتان داریم
بهتر است زیر نظر مشاوران مان باشید
روانشناس خوب
سلام من ۱۷ سالمه یه ۲ سالی هست اصلا ادم سابق نیستم از اون موقعی که عاشق شدم ولی نه اون پسره درکم می کنه نه خانواده ام از هیچکس خوشم نمیاد حتی از خانواده ام دوست دارم همش گریه کنم اعتماد به نفس ندارم احساس می کنم داخل خانواده یا دوستان هیچکس از من خوشش نمیاد
همراه عزیز
حرفهای شما قابل درک است
ولی باید بدانید قرار نیست همه افراد پیرامون ما را درک کنند
پذیرفتن این فکت سیار مهم است
ما نیاز به جزییات بیشتری از رفتار و فضای اطرافتان داریم
بهتر است زیر نظر مشاوران مان باشید
روانشناس خوب
سلام من ۱۷ سالمه یه ۲ سالی هست اصلا ادم سابق نیستم از اون موقعی که عاشق شدم ولی نه اون پسره درکم می کنه نه خانواده ام از هیچکس خوشم نمیاد حتی از خانواده ام دوست دارم همش گریه کنم اعتماد به نفس ندارم احساس می کنم داخل خانواده یا دوستان هیچکس از من خوشش نمیاد
دوست عزیز
حرفهای شما قابل درک است
ولی باید بدانید قرار نیست همه افراد پیرامون ما را درک کنند
پذیرفتن این فکت سیار مهم است
ما نیاز به جزییات بیشتری از رفتار و فضای اطرافتان داریم
بهتر است زیر نظر مشاوران مان باشید
روانشناس خوب
سلام من نیکا هستم ۱۱ سالمه و از افسردگی شدید رنج میبرم. زندگی برام بی معناست، دوستانی که حتی فکرش هم نمیکردم بهم ضربه بزنن ضربه ی خیلی خیلی عمیقی زدن، کسی بهم اهمیت نمیده، زندگیم با اینکه هنوز کودک هستم پر از استرس و اضطرابه. واقعا نمیدونم چیکار کنم. همه ی این راه ها رو هم امتحان کردم اما جواب نداد. یه مدت هم پیش روانشناس میرفتم اما بعد از رفتن پیش روانشناس حالم هرروز بدتر و بدتر میشد. لطفا یه راهی بهم توصیه کنید.
سلام
نیاز به تجربه زیستی بیشتری دارید
استرس های روزانه می تواند نقش مهمی داشته باشد
گاهی انزوا از ویژگی های شماست و ممکن است با افسردگی اشتباه شود
بهتر است بطور تلفنی زیر نظر مشاوران مان باشید
مشاوره روانشناسی تلفنی
سلام و خداقوت
من ۱۷ سالم هست و نسبت به قبل که ادم پرجنب و جوشی بودم خیلی تحرکم کم شده و خیلی خیلی زود سر هر چیزی عصبانی میشم سعی کردم که به روحیه شاد قبلیم برگردم ولی علایقی که قبلا داشتم از بین رفته بنظرتون چیکار کنم
نیوشای عزیز
تا یک حدی در این سن طبیعی است
شاید همیشه دلایل روانی صرف نداشته باشد گرچه استرس ها می تواند بیشترین دلیل این علایم باشند
گاهی عوامل بیولوژیکی می تواند موثر باشد
بهتر است بطور جزیی تر با مشاوران ما هم مشورت کنید
https://doctoreto.com/doctors/telehealth/speciality/psychologist
سلام من همیشه خستم و ۱۴ سالم هست افسردگی گرفتم میشه کمکم کنیذ
سلام
مهمترین کار این است که ازمایش کامل خون بخصوص ازمایش هورمون تیرویید دهیید
باید روزانه از مکمل هایی مثل یونی زینک استفاده کنید
سلام نامزد من دچار افسردگی شده و همش افکار منفی داره و بی حوصله تا جایی ک داره به رابطمون لطمه میزنه من چ کاری باید انجام بدم چ راه کاری پیشنهاد میدید ک بتونم کمکش کنم و حالش بهتر بشه
سلام
نیاز به اطلاعات جزیی تر داریم
استرس مخصوصا استرس مالی نقش مهمی دارد
بهترین کار صحبت مشترک و یا کمک گرفتن از مشاور است
سلام من نامزدم دچار افسردگی شده و همش افکار منفی داره تا جایی ک داره به رابطمون لطمه میزنه چ راه کاری پیشنهاد میدید من چ کاری باید انجام بدم براش تا بتونم کمکش کنم
سلام
نیاز به اطلاعات جزیی تر داریم
استرس مخصوصا استرس مالی نقش مهمی دارد
بهترین کار صحبت مشترک و یا کمک گرفتن از مشاور است