فهرست مطالب
آیا در نزدیکان شما کسی عضوی از بدن خود را پیوند زدهاست؟ آیا تاکنون دیدهاید که برای مراقبتهای بعد از عمل پیوند کبد، کلیه، قلب یا اعضای دیگر بدن، چگونه است؟ برای مراقبتهای بعد از پیوند چه داروهایی تجویز میشود؟ یکی از داروهایی که افرادی که جراحی پیوند داشتهاند، برایشان تجویز میشود، داروی سیکلوسپورین است. این دارو سیستم ایمنی بدن را کمی ضعیف میکند تا پیوند پس زده نشود. سیکلوسپورین را چگونه باید مصرف کنیم؟ عوارض این دارو چیست؟ دوز مصرفی این دارو چگونه تنظیم میشود؟
توجه: مطلبی که مطالعه میکنید صرفا جنبهی افزایش آگاهی دارد و بههیچوجه جایگزین توصیههای پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعهکنید.
اگر این سوالات ذهن شما را درگیر کردهاست، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید. در صورتیکه میخواهید درباره نحوه مصرف و عوارض سیکلوسپورین اطلاعات بیشتری داشتهباشید، میتوانید از مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید. همچنین دکتر داخلی این دارو را تجویز میکند و اطلاعات لازم را به شما میدهد.
قرص سیکلوسپورین چیست؟
نام تجاری دارو: ساندیمون
نام راج دارو: سیکلوسپورین – Cyclosporine
داروی سیکلوسپورین برای جلوگیری از پسزدن پیوند، برای بیمارانی استفادهمیشود که پیوند عضو، مانند پیوند کلیه، کبد یا قلب، داشتهاند. مصرف این دارو به همراه داروهای دیگر، این امکان را برای شما فراهم میکند که عضو پیوندیتان کارکردی عادی داشتهباشد. سیکلوسپورین از خانوادهی داروهایی است که با نام داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی شناختهمیشوند. سیکلوسپورین با تضعیف سیستم ایمنی، به بدن کمکمیکند تا عضو جدید را بپذیرد. بهطوری که انگار عضو جدید، متعلق به بدن بودهاست.
نحوه مصرف داروی سیکلوسپورین چیست؟
در مصرف این دارو نکات زیر را به خاطر داشتهباشید:
- داروی سیکلوسپورین را به صورت خوراکی و مطابق تجویز پزشک، معمولا یکبار در روز، مصرف کنید.
- ممکن است این دارو را همراه غذا یا بدون غذا مصرف کنید. اما موضوع مهم این است که یکی از این راهها را انتخابکنید و در هر دوز مصرفی، داروی سیکلوسپورین را با همان روش میل کنید.
- هنگام استفاده از این دارو، از خوردن گریپفروت یا نوشیدن آب گریپفروت اجتناب کنید. مگر اینکه پزشکتان به شما گفتهباشد که میتوانید با خیال راحت اینکار را انجامدهید. مصرف گریپفروت میتواند خطر ابتلا به عوارض جانبی داروی سیکلوسپورین را افزایش دهد. برای اطلاع از جزئیات بیشتر، با پزشک خود یا دکتر داروخانه مشورتکنید.
- داروهایی که همراه با سیکلوسپورین مصرف میکنید، به دکتر خود معرفی کنید.
- قبل از مصرف، اگر به داروی سیکلوسپورین حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی سیکلوسپورین ممکن است شامل ترکیبات غیرفعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. برای اطلاع از جزئیات بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید.
- تغییر در رژیم غذایی، داروهای مصرفی یا دوز داروها، ممکن است موضوع مهمی باشد. لذا پیش از اقدام با پزشک خود مشورت کنید.
- هنگامیکه در حال مصرف داروی سیکلوسپورین هستید، آزمایشهای پزشکی از جمله آزمایشهای عملکرد کلیه و کبد، فشار خون، میزان مواد معدنی موجود در خون، آزمایش سطح سیکلوسپورین، شمارش کامل خون، سطح اسیداوریک، سطح چربی خون و آزمایشهای پوستی را انجامدهید. بهطور منظم به آزمایشگاه بروید و با پزشک خود ملاقات کنید. برای جزئیات بیشتر، با پزشکتان مشورت کنید.
- اگر پیوند عضو داشتهاید، توصیه میشود کلاسهای آموزشهای پس از پیوند عضو، حضور پیدا کنید یا عضو انجمنهای حمایتی پس از پیوند عضو شوید. علائم رد پیوند، از جمله احساس بیماری، تب، درد در اطراف عضو پیوندزدهشده و علائم عضو پیوندشدهی نارس، مانند کاهش میزان ادرار در پیوند کلیه، زرد شدن پوست یا چشم در پیوند کبد و تنگی نفس و ناتوانی در ورزش کردن پس از پیوند قلب را بیاموزید. در صورت بروز این علائم، به موقع به پزشک مراجعهکنید.
نگهداری و فراموشی دوز سیکلوسپورین
- اگر دوز مصرفی داروی سیکلوسپورین را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی به یاد آوردید که دارو را مصرف نکردهاید، نیازی به مصرف ۲ برابر داروی سیکلوسپورین نیست؛ فقط دوز مقرر را مصرفکنید.
- برای نگهداری صحیح داروی سیکلوسپورین، آن را در بستهی اصلی، در دمای اتاق و به دور از رطوبت و خارج از دسترس کودکان قراردهید. همچنین دارو را در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشتهباشید که داروی منقضیشده را مصرف نکنید.
بهترین زمان مصرف سیکلوسپورین چه موقع است؟
برای تاثیرگذاری بیشتر، داروی سیکلوسپورین را بهطور منظم استفادهکنید. به یاد داشتهباشید که هر روز، در ساعت مقرر، دارو را مصرفکنید. بیشتر بیماران این دارو را ۸ صبح و ۸ شب مصرف میکنند.
قرص سیکلوسپورین برای چیست؟ (و کاربرد دیگر اشکال دارویی سیکلوسپورین)
سیکلوسپورین استفادههای مختلفی دارد. برخی از موارد استفادهی این دارو شامل موارد زیر هستند:
- پسوریازیس
- بیمارانی که پیوند زدهاند
- افرادی که بیماریهای خودایمنی و التهابی مانند روماتیسم دارند
- کسانی که بیماریهای پوستی یا چشمی آتیپیک و خودایمنی دارند
- بیماریهای کولون که آسیبزننده است و آتیپیک یا خودایمنی است (بیماری های التهابی روده)
- برخی از حساسیتهای شدید
قرص سیکلوسپورین برای ریزش مو
پسوریازیس ممکن است که باعث ریزش مو شود. در چنین مواردی از داروی سیکلوسپورین استفاده میشود. ریزش ریش هم با این دارو درمان میشود.
قرص سیکلوسپورین برای پسوریازیس
این دارو برای کنترل علائم پسوریازیس کاربرد دارد. پسوریازیس یک بیماری خودایمنی و پوستی است. دگزامتازون و دانازول هم برای بیماریهای خودایمنی کاربرد دارد.
دوز مصرفی (کپسول سیکلوسپورین ۵۰، کپسول سیکلوسپورین ۱۰۰، قطره سیکلوسپورین ۲ درصد، قرص سیکلوسپورین ۱۰۰)
میزان دوز مصرفی داروی سیکلوسپورین به موارد زیر بستگی دارد:
- سن
- شرایط پزشکی
- نتایج آزمایشهای پزشکی
- پاسخگویی بدن شما به درمان
دوز مصرفی این دارو به شرایط بیمار بستگی دارد. اما یکی از معمولترین روشهای تجویز این دارو، به شکل زیر است:
دوز مصرفی سیکلوسپورین برای پیوند اعضا:
- ۴ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام پیوند عضو یا بعد از آن دوز مورد نیاز فرد تجویز میشود.
- معمولا ۱۵ میلی گرم در هر کیلوگرم این دوز تنظیم میشود.
برای درمان و کنترل علائم پسوریازیس:
- ۲.۵ میلی گرم در هر کیلوگرم و در دو دوز مصرفی متفاوت تنظیم میشود.
عوارض سیکلوسپورین چیست؟
از جمله عوارض جانبی مصرف سیکلوسپورین موارد زیر است:
- لرزش
- سرگیجه
- رشد غیرعادی موهای بدن
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- ناراحتی معده
- سوزش معده
در صورت تداوم هر یک از این مشکلات یا وخیمتر شدنشان، به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاعدهید.
بزرگشدن و تورم غیرعادی لثهها نیز، از دیگر عوارض جانبی مصرف سیکلوسپورین است. برای کاهش خطر ابتلا به این مشکل، روزانه، دندانهای خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید و با دندان پزشک خود بهطور مرتب ملاقات داشتهباشید.
در صورتیکه پزشک داروی سیکلوسپورین را برای شما تجویز کردهاست، مطمئن باشید فواید آن بیشتر از مضراتش بودهاست. همچنین، لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی سیکلوسپورین را مصرف کردهاند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض خطرناک سیکلوسپورین
استفاده از داروی سیکلوسپورین، ممکن است باعث بالارفتن فشار خون شما شود. میزان فشار خون خود را بهطور مرتب اندازهگیری کنید و در صورتیکه با مشکل فشار خون بالا مواجه شدهبودید، به پزشک خود اطلاعدهید. ممکن است برای کنترل فشار خونتان، به مصرف دارو نیاز داشتهباشید. در صورتیکه این عوارض جانبی جدی را مشاهده کردید، بهسرعت به پزشک مراجعه کنید:
- مشکلات کلیوی مانند تغییر میزان ادرار
- علائم بیماری کبدی مانند:
- حالت تهوع و استفراغ مداوم
- ادرار تیرهرنگ
- زرد شدن رنگ پوست و چشم
- گرفتگی عضلات شکم و معده
- کبودشدگی آسان
- خونریزی آسان
- خستگی غیرمعمول
- ضعف عضلانی
- گرفتگی یا اسپاسم عضلانی
- ضربان قلب آرام و نامنظم
- بیحسی و مورمور شدن پوست بدن
- احساس درد شدید در ناحیهی پا
- تغییرات روحی و روانی مانند گیجی و از دستدادن تمرکز
- تغییرات بینایی
- مشکلات گفتاری
- از دستدادن هماهنگی اعضای بدن
- احساس ضعف در یک طرف بدن
- احساس درد در قفسهی سینه
- تشنج
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی سیکلوسپورین نادر است. بااینوجود اگر واکنش آلرژیک جدی مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از مرکز فوریتهای پزشکی کمکبگیرید. باتوجهبه اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشدهباشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
عوارض پوستی قرص سیکلوسپورین
سیکلوسپورین میتواند ایجاد علائم کبدی بکند. یکی از این علائمی که در پوست بروز میکند، زردشدن پوست و ملتحمه چشم است.
این دارو ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را در شما افزایش دهد. بنابراین موارد زیر را در نظر داشتهباشید:
- زمانی را که زیر نور خورشید سپری میکنید، محدود کنید.
- از رفتن به اتاقکهای سولاریوم اجتناب کنید.
- از لامپهای خورشیدی فاصله بگیرید.
- هنگامیکه از خانه بیرون میروید، از کرمهای ضدآفتاب استفادهکنید و لباسهای محافظ در برابر نور خورشید به تن کنید.
- ممکن است پزشکتان از شما بخواهد هنگام استفاده از این دارو، از نوردرمانی اجتناب کنید. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض قطره چشمی سیکلوسپورین
زرد شدن رنگ چشم و تغییرات بینایی ممکن است اتفاق بیفتد. این موارد هم در صورت مصرف قطره چشمی سیکلوسپورین و هم اشکال دارویی دیگر آن بروز میکند.
عوارض قطع ناگهانی سیکلوسپورین
از آنجایی که این دارو را برای پیشگیری از پس زدن عضو پیوند زده یا برخی از بیماریهای خودایمنی استفاده میکنند، اگر این دارو را به موقع استفاده نکنید، مصرف آن را به طور ناگهانی قطع کنید یا طبق نسخه عمل نکنید، احتمال اینکه پیوند پس زدهشود و برای شما مشکل ایجاد شود، وجود دارد.
در صورت بروز عوارض این دارو، میتوانید با دکتر داخلی مشورت کنید و از او برای بهبود عوارض و کنترل آنها مشورت بگیرید. جهت مشاوره تلفنی دکتر داخلی از دکترتو کمک بگیرید.
موارد احتیاط و منع مصرف داروی سیکلوسپورین
پیش از مصرف داروی سیکلوسپورین، سوابق پزشکی خود، از جمله سابقهی ابتلا به:
- بیماریهای کلیوی
- مشکلات کبدی
- فشار خون بالا
- سرطان
- آسیبهای پوستی ناشناخته
- نور درمانی یا تحت درمان قرارگرفتن با اشعهی ماوراءبنفش
- عدم تعادل مواد معدنی در بدن مانند سطح پایین منیزیم یا سطح بالای پتاسیم
- ابتلا به عفونت
- سطح بالای کلسترول و تریگلیسرید
را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید.
به نقل از ncbi:
- داروی سیکلوسپورین ممکن است موجب گیجی، ناهوشیاری و تاری دید شما بشود.
- الکل و ماریجوانا حالات گیجی را تشدید میکنند. لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانیکه در هوشیاری کامل به سر ببرید، اجتناب کنید.
- هنگام مصرف سیکلوسپورین از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماریجوانا، با پزشک خود صحبتکنید.
- مصرف داروی سیکلوسپورین میتواند باعث ابتلا به عفونت شود یا عفونتهای شما را وخیمتر کند.
- از تماس با افرادی که دارای عفونتهایی مثل آبلهمرغان یا سرخک یا آنفولانزا هستند، اجتناب کنید.
- اگر در معرض عفونت هستید، برای اطلاع از جزئیات بیشتر، با پزشک خود مشورتکنید.
- هنگام مصرف این دارو، بدون موافقت پزشک خود، واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که به تازگی واکسن زنده دریافت کردهاند (مانند واکسن آنفولانزای فصلی) اجتناب کنید.
- مصرف این دارو ممکن است سطح پتاسیم خون شما را افزایشدهد. پیش از استفاده از مکملهای حاوی پتاسیم یا جایگزینهای نمکی که دارای پتاسیم هستند، با پزشک خود یا دکتر داروخانه مشورتکنید.
- قبل از هر گونه جراحی همهی داروهایی که مصرف میکنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.
- سالمندان ممکن است بیشتر در معرض عوارض جانبی مصرف داروی سیکلوسپورین، مانند ابتلا به مشکلات کلیوی یا افزایش فشار خون باشند.
قرص سیکلوسپورین در بارداری و شیردهی
این دارو ممکن است حاوی الکل باشد. در صورت بارداری، شیردهی و بودن در هر شرایطی که نیاز به پرهیز از مصرف الکل در رژیم غذایی خود دارید، در مصرف این دارو احتیاط کنید. در مورد استفاده از این محصول، از پزشک خود یا دکتر داروخانه سوال کنید. برای مصرف داروی سیکلوسپورین در هنگام شیردهی، با پزشک خود مشورت کنید. چنانچه باردار هستید، تنها در صورت نیاز این دارو را مصرف کنید. زیرا ممکن است مصرف سیکلوسپورین باعث آسیبرساندن به جنین و مشکلاتی مانند زایمان زودرس یا کمبود وزن نوزاد تازه متولدشده شود.
طبق تحقیقاتی که انجام شدهاست، مصرف این دارو در شیردهی و بارداری، برای خانم مجاز اعلامشدهاست. اما تصمیم برای مصرف آن به عهدهی پزشک و ترجیح بیمار است.
اختلالات دارویی سیکلوسپورین
تداخلات دارویی سیکلوسپورین با داروهای دیگر ممکن است مشکلساز باشد و سلامت شما را تهدید کند. سیکلوسپورین ممکن است با این داروها تداخل ایجاد کند:
- آمفوتریسین بی
- سولفونامید
- بعضی از آندروژنها
- سیرولیموس، تاکرولیموس و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
- ارلیستات
- کوئینوپریستین و دالفوپریستین
- تاکرولیموسها
- مدرهای نگهدارندهی پتاسیم
- متوتروکسات
- قطران زغالسنگ
- اورولیمس
- سیرولیموس
- تمسیرولیموس
- ریبوسیکلیب
- گلکاپرویر
- پیبرنتاسویر
- کلشیسین
- کسپوفانجین
- آتورواستاتین
- لووستاتین
- دیگوکسین
- متوکلوپرامید
- مسدودکنندهی کانال کلسیم
- آمیودارون
- اکترئتید
- فلوروکینولونها
- نفازودون
- کلسولام
- ابتیکولیک اسید
- لترموویر
- امبریزنتان
- رپاگلینید
- ازتیمایب
- سیرولیموس
- تمسیرولیموس
برای جزئیات بیشتر دربارهی تداخل دارویی سیکلوسپورین، با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبتکنید.
اطلاعات دارویی سیکلوسپورین
در ادامه به اشکال دارویی مهم سیکلوسپورین اشاره کردهایم. با ما همراه باشید. اشکال دارویی سیکلوسپورین متنوع است و میتواند به شکل پماد، قطره، قرص یا کپسول باشد. دستور مصرف هر کدام باید مطابق نسخه پزشک باشد.
کپسول ایمنورال ۲۵ میلی گرم | کپسول ایمنورال ۱۰۰ میلی گرم |
آمپول ساندیمون ۲۵۰میلی گرم/ ۵ میلی لیتر | کپسول ساندیمان نیورال ۲۵ میلی گرم |
آمپول ساندیمون ۵۰میلی گرم/میلی لیتر | کپسول ایمنورال ۵۰ میلی گرم |
قطره چشمی لاکروسپورین ۰.۰۵% | کپسول ساندیمون نئورال ۱۰۰ میلی گرم |
کپسول سیکلورال ۱۰۰ میلی گرم | کپسول سیکلورال ۲۵ میلی گرم |
کپسول ساندیمون نئورال ۵۰ میلی گرم | محلول خوراکی ساندیمون نئورال ۱۰۰ میلی گرم/ میلی لیتر ۵۰میلی لیتر |
کپسول سیکلورال ۵۰ میلی گرم |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
هنگامی که شما به یک بیماری خودایمنی مبتلا هستید یا جراحی پیوند عضو انجام میدهید، برای پیشگیری از پس زده شدن عضو پیوند زده یا پیشگیری از بدتر شدن بیماری خودایمنی، برای شما داروی سیکلوسپورین تجویز میشود. این دارو به صورت خوراکی، تجویزی یا موضعی تجویز میشود. عوارض این دارو متنوع هستند و موارد احتیاط و منع مصرف خاص خود را دارد.
برای آگاهی از روش صرف این دارو و عوارض آن، از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید. همچنین اگر با عوارض آن مواجه شدید یا برای تنظیم دوز آن نیاز به کمک داشتید، دکتر داخلی به شما کمک میکند. مشاوره تلفنی دکتر داخلی هم در دسترس شماست.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
سلام من روزی سه بار از این دارو مصرف میکنم آیا این دارو نفخ از علائمش هست آخه خیلی شکمم و مردم ورم داره و کلا خیلی پرخاشگر شدم دوز مصرفی من ۳۰۰ و برای کسی مزمن این دارو به من دادند
سلام وقت بخیر
من دچار بیماری حاد پسوریازیس هستم ایا داروی سیکلوزپورن میتونه به درمان بیماری کمک کنه ؟ با تشکر
سلام من ۷ ساله پیوندکلیه شدم الان چند ماه سطح ساندیمولم همش پایین میاد دوز دارو هم بیشتر میکنه دکتر ولی فایده نداره علت این پایین امدن دارو چیست؟
سلام…آیا این قرص برای درمان آلوپسی هم استفاده میشه؟؟
من دوسال بدنم کهیر شدید میزنه
دکتر برای سیستم ایمنی داروی سیکلوسپورین تجویز کردن
معدم هم سوزش داره که فرمودین از علائمش هست
قرص معده بخورم تاثیری دارد یا خیر
سلام وقتتون بخیر من چند وقتی میشه از این دارو استفاده میکنم الان دوماه که دوره قائدگی نامنظم شده ممکنه علتش این داروباشه
سلام دوست عزیز
سیکلوسپورین از خانوادهی داروهایی است که با نام داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی شناخته میشوند. ممکنه این دارو با اثری که بر روی سیستم عصبی مرکزی داشته باشه موجب تغییرات قاعدگی هم شده باشد. در این خصوص بهتره با متخصص داخلی از این لینک نیز مشورت کنید.
بهترین متخصص داخلی
ازکجاتهیه کردید من دوماهه دنبال این داروهستم
این دارو را میتونید از داروخانه هلال احمر مرکز استان تهیه کنید.
باسلام دخترم داروسیکلوسپورین ۵۰ مصرف می کنه و بدنش جوش زیاد می زنه آیا از علائم این داروست
سلام دوست عزیز
عارضه پوستی از عوارض این دارو هست که نیازه در صورت بروز این عارضه با پزشک معالج مشورت کنید.
سلام وقتتون بخیر
من چند وقتیه داروی سیکلوسپورین مصرف میکنم برای سرکوب سیستم ایمنی بعد الان دچار اسهال وارغ های شدید شدمه میشه راهنماییم کنید
سلام دوست عزیز
اسهال و سوزش معده از عوارض جانبی این دارو هست. رفلاکس ایجاد شده در اثر مصرف این دارو موجب ایجاد آروغ در شما شده است. در صورت تداوم این علایم حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید. از این لینک نیز میتونید با متخصصان داخلی در این خصوص مشورت کنید.
دکتر فوق تخصص داخلی
سلام آیا قرص سیکلوسپورین برای بیماری مایکوسیس فینگوییدز خوبه؟
سلام دوست عزیز
بیماری مایکوزیس فونگوئیدس یک وضعیت بدخیم سرطانی سلولهای ایمنی در خون هست که پوست رو تحت تاثیر قرار میده. این بیماری به ندرت درمان میشه و درمان قطعی نداره. اغلب داروهایی که پوست رو هدف قرار میدن درمان میشه. استفاده از سیکلوسپورین باید با نظر متخصص پوست باشه.
بهترین دکتر پوست
سلام من حدود ۲ هفتس از داروی ایمونورال ۱۰۰استفاده میکنم و سر درد و احساس سردی و اسهال و کم اشتهایی دارم ایا این طبیعیه
سلام دوست عزیز
این موارد از عوارض جانبی مصرف این دارو هست. با ادامه مصرف ممکنه برطرف بشه اگه این علایم برطرف نشد یا تشدید شد با پزشک معالج خود مشورت کنید.