فهرست مطالب
درمان سیاتیک برای همیشه چیست؟ چطور میشود یک بار برای همیشه سیاتیک را درمان کرد؟ اصلا این موضوع شدنی هست یا نه؟ سیاتیک دردی است که از عصب سیاتیک یعنی طولانیترین عصب بدن انسان آغاز میشود. این درد معمولاً از قسمت پایین کمر شروع و از طریق باسن و پایین هر پا شروع به پیشروی میکند. در واقع میتوان اینطور گفت که سیاتیک زمانی رخ میدهد که این عصب فشرده یا تحریک شود. این فشردگی میتواند ناشی از علل مختلفی مانند فتق دیسک، تنگی نخاع یا حتی عدم تعادل عضلانی باشد. درد ناشی از آن هم میتواند خفیف تا شدید باشد و اغلب توانایی فرد را برای انجام فعالیتهای روزانه مختل میکند. در واقع تجربه درد سیاتیک میتواند برای برخی افراد بسیار آزاردهنده و حتی تغییر دهنده روتین زندگی باشد. بنابراین چه اخیراً با سیاتیک روبهرو شده باشید یا سالها با آن دست و پنجه نرم کرده باشید، ما شما را با روشهای مؤثر برای درمان دائمی آن آشنا میکنیم. شما میتوانید در صورت نیاز به مشاوره از یک پزشک متخصص ارتوپدی یا نورولوژی، سری به سایت دکترتو بزنید و نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری مد نظرتان را ثبت و دریافت کنید.
راه درمان سیاتیک برای همیشه چیست؟
پیدا کردن یک راهحل پایدار برای درمان سیاتیک کمر ممکن است نیازمند رویکردی جامع توسط پزشک متخصص بیمار باشد. در این راستا، روشها و درمانهای مؤثری وجود دارند که به رفع علل زمینهای و دستیابی به تسکین طولانیمدت کمک میکنند. با پذیرش عادات سالم، استفاده از درمانهای غیرتهاجمی و در صورت نیاز هم جراحی، میتوان گامهای مهمی در درمان دائمی سیاتیک و دستیابی به یک زندگی بدون درد برداشت. اما بسیار مهم است که با متخصصان متبحری در این زمینه مشورت کنید تا برنامه درمانی شخصیشدهای متناسب با شرایط شما در نظر بگیرد. مثلا:
نوع درمان | توضیح |
---|---|
حفظ وزن در محدوده سالم | اضافه وزن میتواند فشار بیشتری بر ستون فقرات وارد و سیاتیک را تشدید کند. به همین علت حفظ وزن در محدوده سالم از طریق رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم میتواند فشار روی عصب سیاتیک آسیبدیده و سایر علائم را کاهش دهد. |
تقویت بدن | یک بدن قوی، از ستون فقرات حفاظت کرده و سبب کاهش خطر آسیب بیشتر به آن میشود. تمریناتی مانند تخته، کرانچ و سگ پرنده برای این هدف مفید و موثر هستند. |
استفاده از تکنیکهای بلند کردن صحیح | هنگام بلند کردن اجسام سنگین، استفاده از تکنیکهای صحیح برای جلوگیری از فشار به کمر ضروری است. برای این کار زانوها را خم کنید، پشت خود را صاف نگه دارید و به جای پشت، با پاها بلند شوید. |
کشش عضلات | حرکات کششی به بهبود انعطافپذیری و کاهش تنش عضلانی کمک میکنند. علاوهبراین در کاهش درد سیاتیک هم مؤثر هستند. تمرینات کششی همسترینگ، ساق پا و پیریفورمیس از جمله تمرینات مفید برای این هدف هستند. |
خودداری از نشستن طولانیمدت | اگر مجبور به نشستن برای مدت طولانی هستید، هر ۲۰ تا ۳۰ دقیقه یکبار بلند شوید، حرکت کنید و مجددا بنشینید. |
مدیریت استرس | درد مزمن میتواند استرس را تشدید و علائم سیاتیک را بدتر کند. انجام تکنیکهای تمدد اعصاب مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا به کاهش استرس و بهبود وضعیت کلی بدن کمک میکند. |
خودداری از از فعالیتهای پرفشار | فعالیتهایی که شامل حرکات تکراری یا ضربه به ستون فقرات هستند، مانند دویدن یا وزنهبرداری سنگین، ممکن است سیاتیک را تشدید کنند. بهتر است این فعالیتها را اصلاح یا از آنها اجتناب کنید. |
خرید تشک و بالش طبی | یک تشک با کیفیت بالا و بالشهای مناسب میتواند به حفظ تراز ستون فقرات و کاهش فشار بر عصب سیاتیک در حین خواب کمک کند. |
انواع روش های درمان سیاتیک برای همیشه
سیاتیک را میتوان با روشهای درمانی مختلفی درمان کرد. از انواع روشهای جراحی گرفته تا درمانهایی غیر از جراحی که شامل فیزیوتراپی، دارودرمانی و… هستند، همه و همه منجر به بهبود سیاتیک خواهند شد. در ادامه این مطلب، در دو قسمت مجزا به معرفی روشهای درمان با جراحی و روش های درمان سیاتیک بدون جراحی و به صورت مجزا از هم پرداختهایم.
۱. درمان سیاتیک با جراحی
اگر سایر روشهای درمانی اثربخش نباشند، به پیشنهاد پزشک سیاتیک را به کمک روشهای جراحی مختلف درمان میکنند. این که کدام روش درمانی برای چه فردی مناسبتر است را پزشک تشخیص خواهد داد. با این حال برای آشنایی بیشتر شما با تمامی این جراحیها، در ادامه انواع روش درمان سیاتیک با جراحی را نام برده و هر یک را توضیح دادهایم.
فورامینوتومی
در طول فورامینوتومی، جراح برشهایی در پشت یا گردن ایجاد میکند. سپس مهره آسیبدیده آشکار شده و جراح سوراخ بین مهرهای را با جراحی باز و هرگونه انسداد را برطرف میکند.
میکرودیسکتومی
میکرودیسکتومی یک روش جراحی رایج و ایمن است که برای درمان سیاتیک ناشی از فتق دیسک کمر انجام میشود. این روش علائم سیاتیک را در بیش از ۹۰ درصد بیماران تسکین میدهد و انجام آن تقریباً یک ساعت طول میکشد.
جراحی لامینکتومی
لامینکتومی به نوعی جراحی گفته میشود که در آن یک قسمت خاص یا تمام استخوان مهره (لامینا) توسط جراح برداشته میشود. این عمل به کاهش فشار روی نخاع یا ریشههای عصبی که ممکن است به دلیل آسیب، فتق دیسک، تنگی نخاع یا تومور ایجاد شده باشد، کمک میکند.
دیسککتومی
دیسککتومی نوعی جراحی است که برای برداشتن یک بخش یا تمام دیسک ستون فقرات انجام میشود. این روش برای فتق دیسکهایی مناسب است که به درمان غیرجراحی پاسخ نمیدهند. دیسککتومی بهصورت جراحی باز یا کمتهاجمی انجام میشود.
دیسکوپلاستی
دیسکوپلاستی فرایندی است که فشار داخل دیسک را کاهش میدهد و از بیرون زدگی دیسک یا ترکیدن دیسک جلوگیری میکند. این وضعیت میتواند به اعصاب ستون فقرات آسیب برساند و باعث ضعف، بیحسی و حتی فلج شدن بیمار شود.
۲. درمان سیاتیک با روش های غیر جراحی
روشهای درمانی دیگری که منجر به درمان سیاتیک برای همیشه میشوند شامل فیزیوتراپی، درمان دارویی، اوزون تراپی و… است. ما در ادامه این مطلب به معرفی و توضیح هر یک از این روشها هم پرداختهایم.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک درمان غیر تهاجمی است که بر بهبود عملکرد، کاهش درد سیاتیک و افزایش تحرک تمرکز دارد. این روش معمولاً بهعنوان یک انتخاب ایمن و مؤثر برای درمان سیاتیک در نظر گرفته میشود. در اولین جلسه درمانی، فیزیوتراپیست یک ارزیابی کامل از شرایط بیمار انجام میدهد تا میزان درد را درک کند. این ارزیابی ممکن است شامل بررسی تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایشهای تصویربرداری باشد. سپس برای مدیریت درد روشهای درمانی مختلفی چون استفاده از یخ یا گرما، اولتراسوند، تحریک الکتریکی یا TENS را پیشنهاد میدهد.
برای برخی افراد هم برنامه تمرینی را پیشنهاد میدهد. هر یک از این تمرینات برای تقویت عضلات پشتیبانیکننده از ستون فقرات، بهبود انعطافپذیری و حفظ وضعیت صحیح مهم هستند. (تمرینات معمول شامل تمرینات تقویت عضلات کمر، کششهای عضلانی و تمرینات استقامتی است.) علاوه بر آن، فیزیوتراپیستها از تکنیکهای درمان دستی هم برای کاهش تنش، بهبود تحرک مفصل و اصلاح عدم تعادل عضلانی استفاده میکنند. مورد دیگری که در جلسات فیزیوتراپی آموزش داده میشود تکنیکهای صحیح بلند کردن اجسام و وضعیت بدنی صحیح بوده که به پیشگیری از تشدید علائم سیاتیک کمک میکند.
درمان دارویی سیاتیک
اینکه کدام بیمار برای درمان سیاتیک خود چه دارویی مصرف کند را پزشک متخصص تشخیص میدهد و تجویز میکند. به همین منظور در ابتدا تمامی سوابق پزشکی بیمار سنجیده میشود تا بتوان بهترین دارو را برای او تجویز کرد.
آکوپانچر
اکوپانچر یا طب سوزنی شامل وارد کردن سوزنهای بسیار نازک از طریق پوست در نقاط خاصی از بدن است. این روش یکی از روشهای درمانی اصلی در طب سنتی چینی به شمار میرود و معمولاً برای درمان درد استفاده میشود. علاوهبرآن بهطور موثری برای بهبود سلامتی کلی بدن از جمله مدیریت استرس نیز به کار برده میشود. تحقیقات نشان دادهاند که طب سوزنی میتواند درمانی جایگزین و مؤثر برای مسکنها و سایر داروها باشد. برخی مطالعات حتی میزان اثربخشی آن را تا ۹۰٪ اعلام کردهاند. بنابراین، اگر دچار علائم سیاتیک هستید، طب سوزنی میتواند درد شما را تسکین دهد و شما را به فعالیتهای روزمرهتان بازگرداند.
الکتروتراپی
الکتروتراپی به مجموع روشهای درمانی در طب فیزیکی اطلاق میشود که قادر به تغییر آستانه تحریک عصب یا عضله هستند. الکتروتراپی یکی از روشهای موثر در درمان دردهای عصبی از جمله درد عصب سیاتیک است. این روش از جریانهای الکتریکی برای کاهش درد، تحریک اعصاب و بهبود عملکرد عضلات استفاده میکند.
استفاده از کمربند طبی
کمربندهای طبی برای هدف قرار دادن ناحیه پایین کمر طراحی شدهاند. این کمربندها به ویژه برای افرادی که از علائم سیاتیک در ناحیه کمر رنج میبرند مناسب است. از کمربند طبی برای تثبیت کمر در افرادی که مبتلا به فتق دیسک یا تنگی کانال نخاعی هستند هم کمک گرفته میشود که میتوان شاهد اثربخشی بسیار موثر آن بود.
۳. درمان قطعی سیاتیک با روش های تزریقی
برخی روشهای تزریقی که به تشخیص پزشک انجام میشوند، در درمان سیاتیک برای همیشه بسیار موثر هستند. در ادامه هر یک از این روشهای تزریقی را توضیح دادهایم.
تزریق اوزون
اوزون درمانی (اوزون تراپی) یکی به دلیل آسان بودن و دیگری غیر تهاجمی بودن، امکان درمان سرپایی موفق درد سیاتیک کمر را فراهم میکند. در یکی از مطالعات بالینی متعدد، ۱۰۰٪ از بیماران مبتلا به کمردرد، کرالژی (درد ران)، سیاتیک یا ضعف حرکتی جزئی که ناشی از فشرده شدن ریشه عصبی بود و تحت درمان اوزون قرار گرفتند، با بهبود ضعف حرکتی خود مواجه شدند. همچنین، تقریباً ۸۵٪ از این بیماران تسکین کامل درد را تجربه کردند.
پی آر پی
برای درمان مشکلات دیسکی که باعث سیاتیک میشوند، PRP مستقیماً به دیسک تزریق میشود. این درمان با کشیدن قطعات پارهشده دیسک ستون فقرات به عقب و تسهیل روند ترمیم سیاتیک کمک میکند. با این حال، این روند نسبت به بهبود سایر نواحی بدن مانند پوست با PRP کندتر است، زیرا دیسکهای ستون فقرات حاوی رگهای خونی زیادی نیستند.
آمپول برای درمان سیاتیک
از آنجایی که سیاتیک ناشی از فشار بر عصب است، اغلب درمان آن با تزریق اپیدورال آغاز میشود. تزریق اپیدورال این امکان را میدهد که داروهای ضدالتهابی قوی را مستقیماً به نواحی تحریکشده و ملتهب ستون فقرات، یعنی فضای اپیدورال، برسانیم.
تزریق پروتونیوکلئر
تزریق پروتونیوکلئر (Prolotherapy) یکی از روشهای درمانی است که در برخی موارد برای کاهش درد عصب سیاتیک استفاده میشود. این درمان عمدتاً برای تحریک ترمیم بافتهای آسیبدیده و کاهش درد به کار میرود. در این روش، مواد خاصی به بافتهای آسیبدیده یا مفاصل اطراف اعصاب آسیبدیده تزریق میشود تا فرآیند ترمیم طبیعی بدن تحریک شود. تزریق پروتونیوکلئر به تحریک عصب سیاتیک، تغییر عملکرد آن، کاهش درد و بهبود علائم سیاتیک کمک میکند.
۴. درمان سیاتیک درطب سنتی
روشهای مختلفی در طب سنتی به عنوان درمان سیاتیک شناخته میشوند. برخی از پرکاربردترین و البته اثربخشترین این روشهای درمانی عبارتند از:
- طب سوزنی
- فیزیوتراپی
- ماساژ
- کشش
- کایروپراکتیک
- استفاده از کمپرس گرم (گرما عضلات را شل میکند.)
- مصرف کمپرس یخ(یخ التهاب را کاهش میدهد.)
- مصرف داروهای گیاهی مثل زردچوبه، گل همیشهبهار کوهی یا آرنیکا، گل راعی، سیاهدانه، دانه شنبلیله و سنبلالطیب
- یوگا
۵. درمان سیاتیک با ورزش
اگرچه در زمانهای تشدید درد سیاتیک ممکن است یک دوره کوتاه استراحت و محدودیت حرکتی لازم باشد، اما دورههای طولانی عدم تحرک معمولاً درد را بدتر میکنند. به همین دلیل انجام تمرینات ورزش برای سیاتیک موثر به بیماران توصیه میشود. ورزش باعث تقویت ماهیچهها و فیبرهای عضلانی شده و قدرت عضلانی را بهبود میبخشد. عضلات قوی از ستون فقرات محافظت کرده و ثبات آن را بهبود میبخشند. علاوهبراین، درد ناشی از خستگی عضلانی نیز کاهش مییابد.
ورزش تراکم استخوان را نیز افزایش میدهد و در نتیجه استخوانها قویتر میشوند. کیفیت استخوان در شرایطی مانند پوکی استخوان و درد استخوان ناشی از آرتریت و اسپوندیلیت آنکیلوزان با ورزش بهبود مییابد. در این بین جریان خون به عضلات، اعصاب و سایر بافتهای نرم ستون فقرات نیز با ورزش افزایش مییابد. این فرآیند باعث تأمین بهتر مواد مغذی به این بافتها میشود که در نتیجه به بهبود سریعتر و رفع سفتی استخوانها کمک میکند. در آخر هم میتوان گفت سفتی عصب سیاتیک را میتوان از طریق کشش عصب یا تمرینات حرکتی بهبود بخشید. این تمرینات به حفظ جریان مواد مغذی بین عصب و بافتهای اطراف کمک کرده و انعطافپذیری آن را افزایش میدهند. این فرآیند همچنین تورم عصبی را هم کاهش میدهد.
درمان سیاتیک گردن و دست
درمان سیاتیک گردن و دست ممکن است شامل تزریق استروئید به ناحیه ریشه عصبی ملتهب باشد. این تزریق میتواند تحریک عصبی را کاهش و علائم بیمار را تسکین دهد. در صورتی که علائم عصبی شدید باشد یا درد با این درمانها بهبود نیابد، ممکن است پزشک انجام جراحی را ضروری بداند.
درمان سیاتیک پای چپ
معمولاً میتوانید یک مورد خفیف سیاتیک را خودتان با ترکیبی از گرما درمانی، یخ درمانی، مصرف داروهای مسکن بدون نسخه و ورزشهای کششی و تقویتی درمان کنید. در صورت بروز درد شدیدتر، احتمالا پزشک فیزیوتراپی، تزریق استروئید یا جراحی را توصیه کند.
درمان سیاتیک پای راست
سیاتیک پای راست معمولاً با استراحت و زمان به خودی خود بهبود مییابد. اما میتوانید برای کمک به تسکین درد، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن را مصرف کنید. در موارد پیشرفته هم فیزیوتراپی و جراحی سایر روشهایی هستند که مفید بوده و توسط پزشک تجویز خواهند شد.
درمان سیاتیک برای همیشه در دوران بارداری
درمان درد سیاتیک در بارداری شامل ماساژ، مراقبتهای کایروپراکتیک و فیزیوتراپی است. خوددرمانی درد سیاتیک در دوران بارداری هم شامل انجام تمریناتی برای کشش عضلات ساق، باسن و لگن به منظور کاهش فشار روی عصب سیاتیک است. برخی افراد هم در دوران بارداری ورزشهایی مثل شنا را برای بهبود درد سیاتیک خود انجام میدهند. به دلیل حساسیتهای موجود در این دوران، توصیه میکنیم که درباره روشهای درمانی مناسب سیاتیک در دوران حاملگی با پزشک خود صحبت کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در این مطلب تمامی راه های درمان سیاتیک برای همیشه را توضیح دادهایم تا شما بتوانید به سرعت از این بیماری رهایی پیدا کنید. سیاتیک به طور مستقیم بر زندگی و روتین هر فردی که به آن درگیر شده باشد تاثیر میگذارد. به همین دلیل حتی یک روز زودتر درمان شدن و خلاص شدن از این بیماری به نفع هر فردی است که با آن دستوپنجه نرم میکند.
اگر در مسیر درمان بیماری خود نیاز به یک نورولوژیست یا متخصص ارتوپدی در این زمینه دارید از سایت دکترتو کمک بگیرید. دکترتو به شما در پیدا کردن و حتی دریافت نوبت مشاوره و ویزیت حضوری یا آنلاین از تمامی پزشکان متخصص در سراسر ایران کمک میکند. شما میتوانید بدون مراجعه به هیچ یک از مراکز درمانی یا مطبها، به شکل کاملا آنلاین و غیرحضوری نوبت مورد نظرتان را ثبت و دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!