قرص سیتالوپرام چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف سیتالوپرام – مجله سلامت دکترتو

قرص سیتالوپرام چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف سیتالوپرام

آنچه در این مقاله می‌خوانید

سیتالوپرام یک داروی ضدافسردگی از دسته SSRIها (مهارکننده‌های بازجذب انتخابی سروتونین) است که برای درمان افسردگی، اختلالات اضطرابی، پانیک و گاهی اختلال وسواس فکری-عملی تجویز می‌شود. دوز اولیه آن معمولا ۱۰ یا ۲۰ میلی‌گرم در روز است و مصرف این دارو برای کودکان، زنان باردار (بدون نظارت پزشک)، بیماران با اختلالات کبدی شدید یا مشکلات قلبی خاص (مانند طولانی شدن QT) ممنوع است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
قرص سیتالوپرام چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف سیتالوپرام

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

سیتالوپرام یا سلکسا، دارویی شناخته‌شده برای درمان اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب است. این دارو از گروه SSRIها است و با افزایش سطح سروتونین در مغز، به تعادل روحی کمک می‌کند. برخی افراد ممکن است در شروع مصرف دچار عوارضی مانند تهوع، خواب‌آلودگی یا بی‌قراری شوند اما بیشتر این عوارض با گذشت زمان کاهش می‌یابند. درک صحیح از کارکرد و نحوه مصرف سیتالوپرام، اولین قدم برای درمان مؤثر و ایمن است. برای اطلاعات بیشتر درباره این دارو در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترتو همراه ما باشید. همچنین می‌توانید از طریق مشاوره آنلاین و تلفنی در دکترتو، با متخصص روانپزشک مشورت داشته‌باشید.

قرص سیتالوپرام چیست؟

سیتالوپرام (Citalopram) با نام تجاری Celexa یک داروی ضدافسردگی است که به خانواده SSRI تعلق دارد. SSRI مخفف Selective Serotonin Reuptake Inhibitor یا مهارکننده بازجذب انتخابی سروتونین است. این دارو با جلوگیری از بازجذب سروتونین در مغز، سطح این انتقال‌دهنده عصبی را افزایش می‌دهد که در بهبود خلق‌وخو و کاهش علائم افسردگی و اضطراب نقش دارد.

سیتالوپرام تحت نام‌های تجاری مختلفی مانند سلکسا (Celexa) و سیتاکسا در بازار موجود است. برخلاف داروهای قدیمی‌تر ضدافسردگی، SSRIها عوارض جانبی کمتری دارند و تحمل‌پذیری آن‌ها بالاتر است که سیتالوپرام را به یکی از گزینه‌های پرکاربرد در درمان اختلالات روانی تبدیل می‌کند.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص سیتالوپرام چیست؟قرص سیتالوپرام یک داروی ضدافسردگی از خانواده SSRI (مهارکننده‌های بازجذب انتخابی سروتونین) است. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز، به بهبود خلق‌وخو، کاهش اضطراب، درمان افسردگی و اختلالات روحی کمک می‌کند.
نام عمومی داروسیتالوپرام (Citalopram)
نام تجاریCelexa، Cipramil، Citalon، سیتاکسا
نوع داروضد افسردگی با نسخه پزشک
فرمول شیمیاییC20H21FN2O۱
دسته بندی بارداریدسته C (هیچ مطالعه کافی و کنترل‌شده‌ای روی زنان باردار وجود ندارد)
نیمه عمرحدود ۳۵ ساعت
دفع دارواز طریق ادرار (حدود ۸۵%) و مقدار کمی از طریق مدفوع
مکانیسم اثراین دارو مهار بازجذب سروتونین در مغز و افزایش سطح سروتونین به بهبود خلق و کاهش اضطراب کمک می‌کند.
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق‌، دور از رطوبت و گرما نگهداری شود.
نحوه مصرفروزانه یک‌ قرص، با یا بدون غذا در ساعت مشخص؛ بدون قطع ناگهانی مصرف دارو
اشکال داروییقرص ۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلی‌گرمی
داروهای هم گروهفلوکستین، سرترالین، اسیتالوپرام، پاروکستین
اطلاعات دارویی درباره قرص سیتالوپرام

فرق سیتالوپرام با اس سیتالوپرام؛ سیتالوپرام بهتره یا اس سیتالوپرام؟

اسیتالوپرام یکی دیگر از انواع داروهای ضدافسردگی از خانواده سیتالوپرام است. escitalopram که به آن Lexapro هم می‌گویند (در برابر citalopram که به آن Celexa می‌گویند) شبیه به هم هستند و در ترکیبات خود کمی تفاوت دارند. تحقیقات نشان‌داده‌است که اس سیتالوپرام بهتر از سیتالوپرام کار می‌کند و تاثیر بیشتری روی علائم افسردگی دارد. این دارو به شکل قرص، محلول و شربت در بازار موجود است.

داروی سیتالوپرام را بیشتر بشناسید.

نحوه مصرف قرص سیتالوپرام یا سلکسا چگونه است؟

سیتالوپرام معمولا یک‌بار در روز، با یا بدون غذا مصرف می‌شود. دوز اولیه معمولا ۲۰ میلی‌گرم است، اما پزشک ممکن است بر اساس وضعیت بیمار آن را تا حداکثر ۴۰ میلی‌گرم افزایش دهد.

بلع قرص باید کامل باشد و از خرد کردن یا جویدن آن خودداری کنید. مصرف دارو باید منظم و در ساعت مشخصی از روز انجام شود تا سطح دارو در بدن پایدار بماند.

برای کاهش عوارض جانبی مانند تهوع یا خواب‌آلودگی، برخی پزشکان توصیه می‌کنند که سیتالوپرام را در شب مصرف کنید. قطع ناگهانی دارو ممنوع است و باید با کاهش تدریجی زیر نظر پزشک انجام شود.

حتما در زمان مصرف قرص سلکسا نکات زیر را در نظر داشته‌باشید:

  • قبل از شروع مصرف سیتالوپرام راهنمای دارو را بخوانید و قبل از خرید دوباره درمورد این دارو با روانپزشک مشورت کنید.
  • این دارو را می‌توان همراه با غذا یا بدون غذا مصرف‌کرد. یک‌بار در روز، معمولا صبح یا شب، آن را مصرف می‌کنند.
  • اگر از شربت خوراکی این دارو استفاده می‌کنید از پیمانه‌ی مخصوص استفاده کنید.
  • برای کاهش عوارض جانبی این دارو، ممکن است پزشک‌تان درمان را از دوزهای کم این دارو شروع کند و بعد آن را اضافه کند. مطابق تجویز دکتر عمل کنید.
  • تاثیر این دارو بر بدن شما ممکن است بین ۱ تا ۴ هفته طول بکشد و اثر کامل خود را در طی چندین هفته نشان‌می‌دهد. اگر بهبودی در شرایط خود احساس نمی‌کنید با پزشک خود تماس بگیرید.

مصرف سیتالوپرام در شب مشکلی ندارد؟

مصرف سیتالوپرام در شب معمولا مشکلی ندارد و حتی برای برخی افراد مفیدتر است، به‌‌خصوص اگر دارو باعث خواب‌آلودگی شود. انتخاب زمان مصرف بستگی به پاسخ بدن بیمار دارد؛ برخی افراد در صورت مصرف صبحگاهی دچار بی‌خوابی یا اضطراب می‌شوند و شب مصرف کردن باعث بهبود کیفیت خوابشان می‌شود.

متن انگلیسی:
Most people take citalopram for 6 months. But in some instances, a doctor may prescribe this substance for 9 months.
ترجمه فارسی:
بیشتر مردم سیتالوپرام را به مدت ۶ ماه مصرف می‌کنند. اما در برخی موارد، پزشک ممکن است این ماده را به مدت ۹ ماه تجویز کند.

به نقل از سایت deserthopetreatment

مدت زمان تاثیر قرص سیتالوپرام

زمان تاثیر اولیه سیتالوپرام معمولا بین ۱ تا ۴ هفته زمان می‌برد اما برای مشاهده تأثیر کامل درمانی آن، معمولا ۶ تا ۸ هفته زمان نیاز است. در روزهای ابتدایی مصرف، ممکن است علائم اضطراب یا بی‌قراری کمی افزایش یابند که طبیعی است و با ادامه درمان کاهش می‌یابد.

بهترین زمان مصرف سیتالوپرام یا لگزاتال

بهترین زمان مصرف قرص لگزاتال بستگی به واکنش بدن شما دارد. بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند دارو را صبح یا شب در ساعت مشخصی مصرف کنید. اگر دارو باعث خواب‌آلودگی می‌شود، شب مصرف کنید. اگر باعث بی‌خوابی می‌شود، صبح بهتر است.

نحوه مصرف داروی سیتالوپرام در سنین مختلف چجوریه؟
برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره بگیر.

قرص سیتالوپرام ۱۰، ۲۰ و ۴۰ برای چیست؟

سیتالوپرام ۱۰ میلی‌گرم معمولا دوز اولیه یا دوز شروع برای افرادی است که بدن‌شان به دارو حساس‌تر است یا سالمند هستند. این دوز همچنین در شروع درمان برای جلوگیری از عوارض ناگهانی استفاده می‌شود.

دوز ۲۰ میلی‌گرم، دوز رایج درمانی است که در بیشتر بیماران تجویز می‌شود. در صورت نیاز و تحمل بیمار، پزشک ممکن است آن را تا ۴۰ میلی‌گرم در روز افزایش دهد. به طور کلی قرص سلکسا برای موارد زیر استفاده دارد:

  • درمان افسردگی اساسی (MDD)
  • اختلال اضطراب فراگیر (در برخی افراد)
  • اختلال وسواس فکری-عملی (در برخی افراد)
  • اختلال هراس (در برخی افراد)
  • اختلال اضطراب اجتماعی (در برخی افراد)
  • اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (در صورت عدم پاسخ به درمان‌های دیگر)
  • اختلالات خوردن (مانند بولیمیا) در برخی بیماران، طبق تشخیص پزشک
  • اختلالات خواب ناشی از اضطراب یا افسردگیدر برخی بیماران
  • درمان کمکی برای زوال عقل (افسردگی یا بی‌قراری در آلزایمر)

۱. قرص سیتالوپرام برای چی خوبه؟

سیتالوپرام برای درمان افسردگی اساسی، اختلال اضطراب عمومی، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال پانیک (وحشت‌زدگی) و گاهی وسواس فکری-عملی تجویز می‌شود. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز، به بهبود خلق‌وخو، کاهش افکار منفی، افزایش انرژی روانی و کاهش اضطراب کمک می‌کند.

۲. معجزه سیتالوپرام یا سیتاکسا چیست؟

معجزه سیتالوپرام در توانایی آن برای بازگرداندن تعادل روانی در بیماران افسرده یا مضطرب است. بسیاری از افراد بعد از چند هفته مصرف این دارو احساس آرامش، کاهش افکار منفی، افزایش انرژی و بهبود تعامل اجتماعی را تجربه می‌کنند.

قرص سیتالوپرام ۱۰، ۲۰ و ۴۰ برای چیست؟
قرص سیتالوپرام برای درمان افسردگی کاربرد دارد.

۳. تاثیر سیتالوپرام بر مغز چگونه است؟ (تاثیر سیتالوپرام بر حافظه)

سیتالوپرام یا سیتاکسا با افزایش سطح سروتونین در مغز، باعث بهبود خلق‌وخو، کاهش اضطراب و افزایش احساس آرامش می‌شود. این دارو فعالیت مغزی مرتبط با افسردگی را تنظیم می‌کند و ممکن است به بهبود تمرکز و توجه نیز کمک کند.

درباره تاثیر سیتالوپرام بر حافظه، برخی بیماران در شروع درمان دچار کاهش خفیف حافظه یا تمرکز می‌شوند اما این اثر معمولا موقتی است و با ادامه درمان برطرف می‌شود.

۴. درمان افسردگی و سیتالوپرام

سیتالوپرام یکی از داروهای مهم برای درمان افسردگی است. این دارو با افزایش سروتونین، انتقال‌دهنده عصبی کلیدی در تنظیم خلق‌وخو، کمک می‌کند تا علائم افسردگی مانند بی‌انگیزگی، احساس گناه، خواب‌آلودگی یا بی‌خوابی و افکار منفی کاهش یابد.

۵. قرص سیتالوپرام برای معده

قرص سیتالوپرام معمولاً برای درمان افسردگی و اضطراب تجویز می‌شود، اما مصرف آن ممکن است روی معده تاثیراتی داشته باشد. برخی افراد پس از مصرف سیتالوپرام ممکن است دچار ناراحتی معده، تهوع یا سوءهاضمه شوند. به همین دلیل توصیه می‌شود این دارو همراه با غذا مصرف شود تا احتمال عوارض گوارشی کاهش یابد.

دوز مصرف قرص سیتالوپرام ۲۰ و سیتالوپرام ۱۰

قرص سیتالوپرام یا قرص لگزاتال در دوزهای مختلفی تهیه می‌شود و با دوزهای متفاوتی نیز تجویز می‌شود. نکات زیر را در رابطه با مصرف سیتالوپرام به خاطر داشته‌باشید:

  • دوز مصرف داروی سیتالوپرام به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان، نتایج آزمایش‌های پزشکی و سایر داروها بستگی دارد.
  • حداکثر میزان دوز مصرفی سیتالوپرام ۴۰ میلی‌گرم در روز است.
  • دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و مدت زمان بیشتری نسبت به تجویز پزشک این دارو را استفاده نکنید.
  • ممکن است پزشک شما برای جلوگیری از این عوارض بعد از ترک قرص لگزاتال در یک دوره به کاهش میزان دوز مصرفی شما بپردازد.
  • تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان افسردگی یا دیگر اختلالات روانی بر عهده روانپزشک است.
  • ابتدا ۲۰ میلی‌گرم در روز برای فرد تجویز می‌شود.
  • گفته شده‌است که بهتر است قرص لگزاتال در صبح یا در شب مصرف شود.
  • مصرف این دارو در کودکان، باید با هماهنگی دکتر اطفال باشد.
گروه سنی و شرایطدوز شروعحداکثر دوز روزانه
بزرگسالان (افسردگی/اضطراب)۲۰ میلی‌گرم در روز۴۰ میلی‌گرم در روز
سالمندان (بالای ۶۵ سال)۱۰ میلی‌گرم در روز۲۰ میلی‌گرم در روز
مشکلات کبدی متوسط تا شدید۱۰ میلی‌گرم در روز۲۰ میلی‌گرم در روز
نوجوانان و کودکانمعمولا توصیه نمی‌شود
جدول دوز مصرف قرص سیتالوپرام

عوارض قرص سیتالوپرام ۱۰، ۲۰ و ۴۰ چیست؟

سیتالوپرام با دوز ۱۰ یا ۲۰ میلی‌گرم، ممکن است در شروع مصرف عوارض خفیفی ایجاد کند که معمولا طی چند هفته کاهش می‌یابند. عوارض شایع سیتالوپرام عبارت است از:

  • حالت تهوع
  • خشکی دهان
  • خستگی
  • کاهش میل جنسی
  • تعریق زیاد
  • بی‌خوابی یا خواب‌آلودگی
  • اضطراب یا بی‌قراری موقت

عوارض جدی قرص سیتالوپرام هم شامل موارد زیر است. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد، به سرعت با پزشک تماس بگیرید:

  • تغییرات شدید خلقی (افکار خودکشی یا تحریک‌پذیری شدید)
  • ضربان قلب نامنظم (طولانی شدن QT در نوار قلب)
  • تشنج
  • توهم یا توهمات بینایی
  • واکنش‌های آلرژیک شدید (تورم صورت، زبان یا گلو)
  • سندرم سروتونین (افزایش شدید سروتونین در بدن)

همین الان بهترین روش برای درمان افسردگی را پیدا کن!

عوارض طولانی مدت سیتالوپرام

اگر این دارو برای طولانی مدت مصرف شود، ممکن است فرد دچار عوارض طولانی مدت سیتالوپرام شود:

  • کاهش میل و عملکرد جنسی
  • افزایش یا کاهش وزن
  • کاهش تمرکز و حافظه در برخی افراد
  • وابستگی روانی (در صورت قطع ناگهانی)
  • کاهش تأثیر دارو در بلندمدت

قرص سیتالوپرام برای معده مضر است؟

در برخی افراد، قرص سیتالوپرام ممکن است در هفته‌های اول باعث تهوع، درد شکم یا سوءهاضمه شود. معمولا این عوارض با مصرف دارو همراه غذا کاهش می‌یابند و پس از مدتی برطرف می‌شوند. در صورت ادامه یا شدت یافتن مشکلات گوارشی، باید با پزشک مشورت کنید.

اینفوگرافی داروی سیتالوپرام
تهوع و تعریق از عوارض قرص سلکسا است.

موارد احتیاط مصرف سیتالوپرام و منع مصرف آن

اگر به داروی سیتالوپرام حساسیت دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. داروی سیتالوپرام ممکن است شامل ترکیبات غیرفعالی باشد که باعث بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. قبل از مصرف سیتالوپرام در مورد سوابق پزشکی خود، مخصوصا سابقه اختلال دوقطبی یا افسردگی شیدایی و موارد زیر مشورت کنید:

  • سابقه اقدام به خودکشی در خانواده
  • مشکلات کبدی
  • تشنج
  • کمبود سدیم خون
  • زخم روده
  • خونریزی معده یا مشکلات خونریزی
  • سابقه گلوکوم (آب سیاه) در خانواده (نوع زاویه بسته)

سالمندان ممکن است نسبت به عوارض این دارو مثل خونریزی، عدم تعادل، حساسیت بیشتری نشان‌بدهند. کودکان هم ممکن است نسبت به عوارض این دارو، مخصوصا کاهش اشتها و کاهش وزن، حساس‌تر باشند. به طور مداوم قد و وزن کودکی که سیتالوپرام مصرف می‌کند را تحت‌نظر داشته‌باشید.

قرص ضد افسردگی سیتالوپرام بر نوار قلب تاثیر می گذارد؟

قرص سیتاکسا می‌تواند باعث طولانی شدن فاصله QT در نوار قلب شود. این اثر ممکن است باعث ضربان قلب نامنظم شود که بیشتر در دوزهای بالاتر، سالمندان، یا افراد با مشکلات قلبی دیده می‌شود.

داروی اس سیتالوپرام یا سیتالوپرام در بارداری مجاز است؟

سیتالوپرام در بارداری در دسته C قرار دارد، یعنی خطری برای جنین در حیوانات مشاهده شده ولی در انسان قطعی نیست. اگرچه برخی پزشکان در صورت نیاز ممکن است آن را در بارداری تجویز کنند اما خطراتی مثل تولد زودرس، وزن پایین نوزاد یا علائم ترک در نوزاد وجود دارد. تصمیم نهایی باید با پزشک گرفته شود.

داده‌ای یافت نشد.

آیا قرص سیتالوپرام خواب آور است؟

سیتالوپرام ممکن است در برخی افراد باعث خواب‌آلودگی شود. این واکنش به بدن فرد بستگی دارد. اگر خواب‌آلودگی شدید یا اختلال خواب را تجربه کردید، پزشک ممکن است زمان مصرف را تغییر دهد یا دوز را تنظیم کند.

تداخلات دارویی سیتالوپرام با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی سیتالوپرام را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست. بنابراین لیست تمام داروهای مصرفی‌تان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی سیتالوپرام نکنید:

  • مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
  • داروهای ضد افسردگی دیگر (مانند SSRIs یا SNRIs)
  • داروهای ضد پلاکت و ضد انعقاد خون مانند آسپرین یا وارفارین
  • بنزودیازپین‌ها
  • داروهای تأثیرگذار بر آنزیم‌های کبدی (مانند CYP3A4 و CYP2C19)
  • داروهای طولانی‌کننده فاصله QT در نوار قلب مانند پیموزاید
اشکال داروییتداخل داروییعوارض جانبی
قرص خط دار سیتالکس ۴۰ میلی گرممهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)حالت تهوع
قرص سیتالوتد ۲۰ میلی گرمداروهای ضد افسردگیخشکی دهان
قرص تیدیپرام ۲۰ میلی گرمآسپرینخستگی
قرص ام دی-سیتالوپرام ۲۰ میلی گرموارفارینکاهش میل جنسی
قرص بایوکسال ۴۰ میلی گرمپیموزایدتعریق زیاد
مشخصات دارویی سیتالوپرام

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

سیتالوپرام یک داروی مؤثر در درمان افسردگی و اختلالات اضطرابی است اما مصرف آن باید با دقت و تحت نظر پزشک انجام شود. به دلیل تداخلات دارویی متعدد و عوارض جانبی، مشورت با پزشک قبل از شروع یا قطع مصرف این دارو ضروری است. همچنین، در صورت تجربه هرگونه عارضه یا تغییر در وضعیت سلامت، باید فورا به متخصص روانپزشک مراجعه کنید.

در سایت نوبت‌دهی آنلاین پزشکان دکترتو، می‌توانید از زمان‌های نوبت ویزیت حضوری پزشک متخصص مورد نظرتان آگاه شوید و آن را ثبت کنید یا مشاوره تخصصی آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامت شماست!

پرسش‌های متداول

اگر دوز مصرفی داروی سیتالوپرام را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد‌آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید،‌ نیازی به مصرف ۲ برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.

سیتالوپرام از نظر فیزیکی اعتیادآور نیست اما در صورت قطع ناگهانی مصرف ممکن است علائم ترک مانند بی‌قراری، سرگیجه یا اضطراب را ایجاد کند. وابستگی روانی نیز در برخی افراد ممکن است ایجاد شود. به همین دلیل، قطع مصرف باید تدریجی و تحت نظر پزشک باشد.

قرص اس‌سیتاور ۱۰ میلی‌گرم از خانواده اس‌سیتالوپرام است و معمولا برای درمان افسردگی، اضطراب عمومی و اختلالات خلقی خفیف تا متوسط استفاده می‌شود. این دارو با تنظیم سطح سروتونین در مغز، به بهبود علائم روحی کمک می‌کند. دوز مصرف باید تحت نظر پزشک باشد.

ریزش مو یکی از عوارض نادر قرص سیتاکسا است. اگرچه کمتر گزارش شده اما برخی افراد پس از مصرف طولانی‌مدت این دارو دچار نازک شدن مو یا ریزش شده‌اند.

در برخی افراد، مصرف اس‌سیتالوپرام ممکن است باعث کاهش اشتها یا لاغری به‌ویژه در هفته‌های اول درمان شود. با این حال، در برخی دیگر افزایش وزن دیده شده است. این اثرات به واکنش بدن فرد بستگی دارد و قابل‌پیش‌بینی نیست.

لگزاتال ۱۰ یکی از نام‌های تجاری اس‌سیتالوپرام است که معمولا برای درمان افسردگی، اضطراب، اختلال پانیک و وسواس تجویز می‌شود. دوز ۱۰ میلی‌گرمی معمولا دوز شروع است و بر اساس پاسخ بیمار، ممکن است افزایش یابد.

علائم مصرف بیش از حد سیتالوپرام می‌تواند شامل تهوع شدید، تعریق، گیجی، لرزش، تپش قلب، تشنج، بیهوشی و ضربان قلب نامنظم باشد. در موارد شدید، خطر مرگ وجود دارد.

بسیاری از بیماران اس‌سیتالوپرام را به دلیل اثربخشی بالا و عوارض نسبتا خفیف، مؤثر می‌دانند. البته برخی از کاهش میل جنسی یا مشکلات خواب گزارش داده‌اند. به‌طور کلی، در درمان اضطراب و افسردگی نتایج مثبت زیادی داشته اما تجربه افراد ممکن است متفاوت باشد.

هر دو دارو از خانواده SSRI هستند و برای افسردگی، اضطراب و وسواس به کار می‌روند. فلوکستین نیمه‌عمر طولانی‌تری دارد و ممکن است برای برخی اختلالات روحی مؤثرتر باشد. سیتالوپرام عوارض کمتری دارد. بهترین انتخاب با بررسی کامل شرایط فرد انجام می‌شود.

سیتالوپرام و اسنترا (نام تجاری سرترالین) هر دو برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده می‌شوند. بعضی افراد با سیتالوپرام بهتر پاسخ می‌گیرند، برخی دیگر با اسنترا. تشخیص این موضوع با پزشک است.

برای نگهداری صحیح داروی سیتالوپرام، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نکنید. توجه داشته‌باشید که داروی منقضی‌شده را مصرف نکنید.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره سیتالوپرام

  1. محمد علی گفت:

    ۶ ماه قرص سیتاسکا میخورم و شدیدا میل جنسیم کم شده باید چیکار کنم
    قطع کنم درست میشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بعلت استفاده طولانی احتمالا کمی زمان می برد به حالت نرمال برگردید
      البته بجز این قرص عوامل دیگری که باعث کاهش میل جنسی می شود هم باید مورد بررسی قرار بگیرد
      مثل اضطراب

  2. تارویردیان گفت:

    سلام من ۴۲ سالمه افسردگی دارم قرص سیتا لوپرام استفاده میکنم دکتر اعصاب گفته برید روانشناس لطفا راهنمای کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      سیتالوپرام داروی ایمن و مناسبی است
      روانشناس کمک میکند چگونه بر زندگی تان تسلط بیشتری داشته باشید

  3. شین گفت:

    با سلام . من به روانپزشک مراجعه کردم با توجه به اینکه کمی دارای اضطراب میشوم و گاهی شدید . در هدف گذاریم در زندگی مشکل دارم . گاهی در روز حالم خوبه و گاهی نا امیدم و گریه میکنم . به کارهای روزمره ام میرسم و تنبلی نمیکنم . خوابم از اضطراب گاهی بسیار کم شده گاهی عادیست . دکتر به پرونده من نگاه کردند و در مورد بیماریهای دیگرم که چه قرصهایی مصرف میکنم نپرسیدند . نمیدانم خودشان در پرونده الکترونیکیم دیده اند یا خیر . برای من اس سیتاور بیست تجویز کردند. من با توجه به عوارضی که در اینترنت مشاهده کردم . از شما میخواهم لطفا به من بگو یید که با مصرف قرصهای زیر آیا تداخلی هست یا خیر . ۱-رسپیریدون یک میلی گرم ۲- دپاکین پانصد میلی گرم ۳-ایرو کست ده میلی گرم ۴- آترواستاتین ده میلی گرم و من ناراحتی قلبی هم داشتم که قرصهام فعلا قطع شده و آلرژی و کمی هم آسم دارم و ۵- ناراحتی پوستی پسوریازیس را هم سالهاست دارم .۶-تیروئید کم کار و خوردن لووتیروکسین و با توجه به عوارض زیاد این دارو ایا با این بیماریها دچار مشکلی میشوم یا نه ؟ ایا بهتر نیست دوباره به دکتر مرجعه کنم . مشکل اصلی من اضطرابم بود.خوشحال میشم پاسخم را بدهید . با تشکر .

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      با هیچکدام از این دارو ها تداخل دارویی ندارد
      هر دارو احتمال عوارض دارد و این به این معنی نیست که همه ی عوارض دارویی برای یک شخص اتفاق می افتد
      نگران نباشید و طبق دستور پزشکتان مصرف کنید
      تندرست باشید

  4. موژان گفت:

    سلام دکتر وقت بخیر من حدود ۳ روز هست بخاطر مشکل معده طبق نظر دکتر سیتالوپرام رو شروع کردم و دچار بی اشتهایی شدید شدم به نظرتون قطع کنم مصرف رو؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ربطی به دارو ندارد
      این دارو می‌تواند اشتها را زیاد کند و باعث پرخوری و به دنبال آن چاقی شود.
      احتمال مشکل معده شما باعث بی اشتهایی شده است

  5. ایمان گفت:

    سلام و خسته نباشید ببخشید بنده دو ماه هست که دارم یک عدد اس سیتالوپرام ۱۰ و یک عدد بوسپیرون ۵ و یک عدد کلیدینیوم سی و دو عدد پرانول ۱۰ رو میخورم علائم ضعیف شده ولی هست و دکتر فقط یک عدد بوسپیرون ۵ اضافه کرده ، این دو ماه که فرمودین بعد از این هست یعنی دوماه دیگر نمیدونم چرا بیقرار هستم مخصوصا صبح ها، ممنونم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      درمان شما کمی زمان بر است
      احتمالا بی قراری تان به دلیل تپش قلب می باشد
      دارو را ادامه دهید
      احتمالا نیاز به افزایش دوز پراپرونولول می باشید

  6. ایمان گفت:

    سلام و خسته نباشید ببخشید بنده دو ماه هست که دارم یک عدد اس ۱۰ و یک عدد بوسپیرون ۵ و یک عدد کلیدینیوم سی و دو عدد پرانول ۱۰ رو میخورم علائم ضعیف شده ولی هست و دکتر فقط دور بوسپیرون رو به ۱۰ اضافه کرده ، این دو ماه که فرمودین بعد از این هست یعنی دوماه دیگر نمیدونم چرا بیقرار هستم مخصوصا صبح ها، ممنونم

  7. الی گفت:

    آیا این قرص با قرص پرگابالین تداخل داره؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      تداخلی برای این دارو ها ثبت نشده است

  8. ایمان گفت:

    سلام و خسته نباشید خدمت کلیه سروران گرامی
    بنده الان حدود ۵۳ روز هست دارم جهت اضطراب یک عدد اس سیتالوپرام۱۰ و یک عدد پرانول۱۰ صبح و یک عدد بوسپیرون ۵ شب بعد از شام و یک عدد کلیدینیوم سی قبل از شام مصرف میکنم ، خلق خو بهتر شده ولی احساس لرز درونی و سرما میکنم که دیگه واقعا خسته شدم مخصوصا صبح ها هنگام بیدار شدن از خواب،احساس داغ شدن بدن و تعریق هم هست ، معده ام هم اذیت میشه مخصوصا صبح ها احساس حالت به خوردگی و گاها سنگینی سر دل رو دارم ، بخدا مانده ام مشکل از چیه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      عوارض برخی دارو ها بعد از مدتی کاهش می یابد
      صبور باشید

      1. ایمان گفت:

        سلام ببخشید یعنی عوارض دارو بعد از ۵۳ روز ، خوب کی کم میشه ،میشه برای سنگینی معده و سر و صدای شکم ، فاموتیدین بخورم

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          این درمان طولانی مدت هست
          شاید چند ماه طول بکشد

          بله از فاموتیدین می توانید استفاده کنید

    2. ایمان گفت:

      سلام ببخشید که اینقدر سوایل میپرسم ، چقدر زمان میبره این علایم قطع بشه ،خیلی خسته کننده است و یا داروی دیگری جهت کاهش علایم وجود نداره ممنونم از شما

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        خواهش می کنم
        شاید دوماه لازم باشد
        ولی باید از دوز و زمان مناسب استفاده کنید

      2. ایمان گفت:

        سلام و خسته نباشید ببخشید بنده دو ماه هست که دارم یک عدد اس ۱۰ و یک عدد بوسپیرون ۵ و یک عدد کلیدینیوم سی و دو عدد پرانول ۱۰ رو میخورم علائم ضعیف شده ولی هست و دکتر فقط دور بوسپیرون رو به ۱۰ اضافه کرده ، این دو ماه که فرمودین بعد از این هست یعنی دوماه دیگر ، ممنونم

      3. ایمان گفت:

        سلام خسته نباشید بزرگواران من تا کی باید با علائم لرزش و احساس سرما زندگی کنم الان ۲ ماهه،

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          دوز داروسیی تان احتمالا نیاز به تغییر دارد
          برای تاثیر بهتر نیاز به مکمل های گروه B هم دارید
          ضمنا از نظر هورمون تیروییدی هم بررسی کنید

    3. ایمان گفت:

      سلام ببخشید درمان اضطراب با داروهای تجویزی بنده چقدر زمان میبره ،الان دوماهه دارم مصرف میکنم

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        درمان اضطراب طولانی مدت است
        باید با سطح سروتونین سازگار شوید
        در کنارش بهتر است از تراپیست هم استفاده کنید

  9. یاس گفت:

    سلام وقت بخیر من به روانپزشک مراجعه کردم ایشون داروی اس سیتالوپرام ۱۰ تجویز کردن اما هنوز مصرف نکردم ۶ ماه پیش عمل لیزیک چشم انجام دادم چشمم ضعیف بود الان نگرانم که باعث آسیب و ضعیف شدن دوباره چشمم بشه این دارو رو چشم اثر بد نداره؟چون عوارض دارو های اعصاب تاری و اختلال دید هست ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام یاس عزیز
      نگران نباشید
      عوارض دارو فقط یک احتمال است
      ولی با چشم پزشکتان مشورت نمایید

  10. یاسمن گفت:

    سلام میشه این سوالمو پاسخ بدین لطفا خیلی نگرانم من امروز به روانپزشک مراجعه کردم طبق تشخیص ایشون داروی اس سیتالوپرام ۱۰ رو تجویز کردن اما هنوز مصرف نکردم من قبلا حدود ۶ ماه پیش عمل لیزیک چشم انجام دادم میترسم با مصرف این دارو چشمم دوباره ضعیف بشه چون دارو های اعصاب عوارض تاری دید هم دارن یعنی رو چشمم اثر بد نداره یا ضعیف نمیشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیر
      گرچه جز دارو های افسردگی تلقی میشود ولی روی سروتونین تاثیر دارد
      نکران نباشید