فهرست مطالب
bun در آزمایش خون یا آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) به صورت جداگانه، میزان نیتروژن اوره خون را اندازه گیری میکند. نیتروژن اوره یک محصول زائد بوده و زمانی که بدن پروتئین موجود در غذاهای مصرفی را تجزیه میکند، ایجاد میشود. این اوره در کبد تشکیل شده و از طریق خون به کلیهها رفته و سپس آن را از خون فیلتر میکند. در نهایت هم از طریق ادرار از بدن خارج میشود. سطح نیتروژن اوره در خون یکی از نشانگرهایی است که به پزشک اجازه میدهد تا درک کنند که کلیههای شما چقدر خوب کار میکنند. مقدار کمی نیتروژن اوره در خون طبیعی است. اما اگر نیتروژن اوره بیش از حد در خون وجود داشته باشد، کلیهها به درستی کار نمیکنند و این اتفاق دلیلی دارد که ممکن است بر سلامت کلیهها تأثیر بگذارد. به همین خاطر انجام آزمایش Bun و بررسی نتایج آن توسط یک پزشک عمومی یا متخصص کلیه، مهر تاییدی بر سلامت کلیهها و بدن است. اگر این آزمایش را انجام دادهاید یا بنابر تشخیص یک پزشک باید انجام آن را در اولویت قرار دهید، درباره نتایج آن مشاوره دریافت کنید. بهترین پزشکان را میتوانید در وبسایت دکترتو بیابید و در زمانی کوتاه نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری خود را از طریق همین وبسایت دریافت کنید.
Bun در آزمایش خون چیست؟ (bun در آزمایش خون نشانه چیست؟)
نیتروژن اوره یکی از محصولات نهایی مهم متابولیسم پروتئین است. این ماده در کبد و از آمونیاک (یک محصول زائد که از متابولیسم اسیدهای آمینه ایجاد میشود.) سنتز میشود. آمینو اسیدها بلوکهای سازنده پروتئینها هستند و از یک گروه نیتروژن، یک اسکلت کربنی و یک زنجیره جانبی منحصر به فرد برای هر اسید آمینه ساخته شدهاند. هنگامی که اسیدهای آمینه متابولیزه میشوند، نیتروژن به آمونیاک تبدیل شده که برای سلولها بسیار سمی است. آمونیاک از طریق چرخه اوره به اوره تبدیل میشود تا کلیهها بتوانند آن را دفع کنند.
آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) میزان نیتروژن اوره خون را اندازهگیری میکند. نیتروژن اوره فقط جزء نیتروژن اوره را منعکس میکند و نه کل مولکول اوره را. این آزمایش به پزشک کمک میکند تا سلامت و کارایی مناسب کلیهها را بررسی کند و مشکلات احتمالی را تشخیص دهد. سطوح BUN با توجه به سن و جنس متفاوت است. سطوح غیر
طبیعی ممکن است نشاندهنده یک وضعیت سلامتی، از جمله آسیب کلیه باشد. آزمایش BUN در برگه آزمایش خون معمولاً همراه با سایر آزمایشهای خون برای ارزیابی عملکرد کلیه انجام میشود. هنگامی که کلیهها به درستی کار نمیکنند، نیتروژن اوره خون افزایش مییابد؛ زیرا اوره کمتری از طریق ادرار دفع میشود. با این حال، تولید اوره میتواند مستقل از عملکرد کلیه باشد و به همین دلیل انجام آزمایش BUN دقت کمتری نسبت به کراتینین برای ارزیابی سلامت کلیه دارد.
هدف از انجام آزمایش BUN
تست BUN میزان نیتروژن اوره در خون را اندازه گیری میکند. نیتروژن اوره یک ماده زائد است که کلیهها از خون خارج میکنند. سطوح BUN بالاتر از حد طبیعی ممکن است نشانهای از عدم عملکرد مناسب کلیهها باشد. این تنها عارضه نیست؛ به همین دلیل سنجش میزان نیتروژن اوره برای اطمینان از سلامتی و آگاهی از ابتلا به بیماریهای مختلف کلیه توصیه میشود.
علت | توضیح |
---|---|
ارزیابی عملکرد کلیه | آزمایش BUN به همراه آزمایش کراتینین برای ارزیابی دقیقتر عملکرد کلیهها استفاده میشود. |
تشخیص بیماریهای کلیوی | افزایش سطح BUN میتواند نشانه بیماریهای کلیوی مانند گلومرولونفریت، پیلونفریت و بیماری پلی کیستیک کلیه باشد. |
نظارت بر پیشرفت بیماریهای کلیوی | در بیماران مبتلا به بیماریهای کلیوی، آزمایش BUN برای نظارت بر پیشرفت بیماری و پاسخ به درمان استفاده میشود. |
تشخیص سایر بیماریها | افزایش سطح BUN میتواند نشانه سایر بیماریها مانند نارسایی قلبی، خونریزی دستگاه گوارش و انسداد مجاری ادراری باشد. |
قیمت آزمایش bun
برای اطلاع از قیمت آزمایش bun چندین راه برای شما وجود دارد؛ اولی پرسش از پزشکتان است. اما در صورتی که پزشک نتواند درباره رنج قیمتی آزمایش bun به شما اطلاعاتی دهد ممکن است شما را به آزمایشگاه ارجاع دهد که هم به صورت تلفنی و هم حضوری میتوانید درباره هزینهها سوال بپرسید. اما اگر هیچ یک از این راهها فایده نداشت، میتوانید به کمک وبسایت دکترتو از هزینه آزمایشها آگاه شوید. حتی میتوانید به صورت آنلاین مشاوره بگیرید و از پزشکان متخصص درباره هزینههای پیش رو در مراکز مختلف آگاهی پیدا کنید.
تفسیر جواب آزمایش Bun
نتایج آزمایش BUN بر حسب میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL) اندازه گیری میشود. سطح BUN طبیعی به سن و سایر شرایط سلامتی بستگی دارد. به طور کلی، حدود ۷ تا ۲۰ میلیگرم در دسیلیتر یک سطح طبیعی است. سطح BUN بالاتر از حد طبیعی ممکن است نشانه این باشد که کلیهها به خوبی کار نمیکنند.
بالا بودن bun در آزمایش خون
سطوح BUN بالاتر از حد طبیعی ممکن است نشانهای از عدم عملکرد مناسب کلیهها باشد. اگر بیماری کلیوی ندارید و تحت دیالیز کلیه نیستید، مایعات بیشتری بنوشید. چرا که افزایش BUN در حالی که آزمایش کراتینین سرم نسبتاً پایین است میتواند نشاندهنده کم آبی بدن باشد.
کم بودن bun در آزمایش خون
مقدار کم BUN ممکن است به دلیل رژیم غذایی با پروتئین بسیار کم، سوء تغذیه یا آسیب شدید کبدی ایجاد شود. نوشیدن بیش از حد مایعات ممکن است باعث هیدراتاسیون بیش از حد و در نتیجه کاهش مقدار BUN شود. زنان و کودکان ممکن است سطح BUN کمتری نسبت به مردان داشته باشند و این موضوع به نحوه تجزیه پروتئین توسط بدن مربوط است.
مقدار نرمال bun
به طور کلی حدود ۶ تا ۲۴ میلیگرم در دسیلیتر (۲.۱ تا ۸.۵ میلیمول در لیتر) طبیعی در نظر گرفته میشود. اما محدوده نرمال ممکن است بسته به محدوده مرجع مورد استفاده توسط آزمایشگاه و سن هر فرد متفاوت باشد.
آزمایش BUN در بارداری
در بارداری، سطوح خونی BUN و Cr کمتر است، زیرا عملکرد کلیه اغلب در حالت بارداری فوق طبیعی است. سطح پایین BUN میتواند به طور معمول در سه ماهه دوم یا سوم بارداری رخ دهد. اگر کلیههای شما قادر به حذف اوره از خون به طور معمول نباشند، سطح BUN افزایش مییابد. نارسایی قلبی، کم آبی بدن یا رژیم غذایی سرشار از پروتئین نیز میتواند سطح BUN شما را افزایش دهد. بیماری یا آسیب کبدی هم سطح BUN را کاهش میدهد.
سطوح بالاتر BUN و SCr در هفته ۳۰-۲۸ حاملگی حتی سطوح بالای محدوده طبیعی میتواند به عنوان یک علامت هشداردهنده از SGA قریب الوقوع عمل کند. افزایش تغییرات BUN و SCr در دوران بارداری هم با وزن کمتر هنگام تولد همراه خواهد بود.
عوامل تاثیرگذار بر نتیجه آزمایش bun
برخی از عوامل اثرگذار بر نتیجه bun در آزمایش خون عبارتند از:
- پیروی از یک رژیم غذایی با پروتئین بالا
- کم آبی بدن
- افزایش سن (نوزادان و کودکان سطح BUN کمتری دارند.)
- مصرف برخی داروها از جمله کاربامازپین، متوترکسات و تتراسایکلین
- انسداد در سیستم ادراری که مانع از ادرار کردن میشود.
- استرس
- حمله قلبی
- خونریزی گوارشی (GI)
احتیاطات پیش از انجام آزمایش Bun
تست BUN نیازی به آمادگی خاصی ندارد. با این حال، مهم است که در صورت مصرف هر گونه داروی با نسخه یا بدون نسخه به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروها میتوانند بر سطح BUN تاثیر بگذارند و نتیجه آزمایش درست نباشد. به عنوان مثال برخی از داروها، از جمله کلرامفنیکل یا استرپتومایسین، ممکن است سطح BUN را کاهش دهند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
نیتروژن اوره یک ماده زائد است که پس از تجزیه پروتئین در کبد شما تشکیل می شود. گاهی اوقات، در خون شاهد نیتروژن اوره بیش از حد یا خیلی کم هستیم که میتواند باعث مشکلات سلامتی شود. هر زمان که علائم نیتروژن اوره بالا یا پایین در خونتان وجود داشت، باید با یک پزشک عمومی صحبت کنید. یک پزشک متخصص نفرولوژی میتواند bun در آزمایش خون را برای بررسی میزان عملکرد کلیهها درخواست دهد و با توجه به نتیجه آن درمان مناسب را توصیه کند.
بهترین متخصصان در این زمینه را میتوانید در وبسایت دکترتو پیدا کنید. دکترتو به شما امکان دسترسی به لیستی از بهترین پزشکان در این زمینه و در کنار آن مشاوره متنی یا تلفنی با پزشک عمومی آنلاین یا دکتر نفرولوژی آنلاین را میدهد. وبسایت دکترتو روشی راحت و بیدردسر برای دریافت نوبت از بهترین پزشکان است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!