فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
سرطان استخوان پا نوع نادری از سرطان است که شامل صرفاً ۳ تا ۶ درصد کل تومورهای استخوانی میشود. خوشبختانه در بیشتر موارد، تومورها در سرطان استخوان پا خوشخیم هستند و تنها ۱۵-۲۵٪ درصد احتمال بدخیم شدن دارند. سرطان استخوان میتواند هر کدام از استخوانهای بدن را درگیر کند، اما در بیشتر موارد، استخوانهای بلند مثل استخوان پا، بازو یا استخوانهای لگنی درگیر میشوند.
در ادامه با ما همراه شوید تا با این بیماری و انواع آن بیشتر آشنا شوید. برای تشخیص و درمان این بیماری شما میتوانید به متخصص ارتوپد یا متخصص انکولوژی مراجعه کنید. در دکترتو شما به راحتی میتوانید به صورت تلفنی، آنلاین یا حضوری با این پزشکان در مورد علائم و روند تشخیص و درمان این بیماری مشورت کنید.
سرطان استخوان پا چیست؟
رشد غیرعادی سلولها در یک ناحیه از استخوانهای بدن را سرطان استخوان یا تومور استخوان میگویند. این بیماری معمولاً استخوانهای کف پا و بند انگشتان را درگیر میکند و متداولترین نوع آن نیز کندروسارکوم است که غضروف را تحت تأثیر قرار میدهد. تومورهای استخوان، همیشه هم سرطانی نیستند؛ گاهی صرفاً رشد غیرعادی و در عین حال بیضرر سلولها است که این تومورها را تشکیل میدهد. به طور کلی متاستاز، زیاد در این بیماری شایع نیست و علت آن هم رفتار کمتر تهاجمی غدد سرطانی در استخوان پا به نسبت سایر اندامها است. متأسفانه باید بگوییم که آخرین راهحل درمانی مبتلایان به این بیماری، قطع پا است.
انواع سرطان استخوان پا
شش نوع شایع این بیماری، شامل این موارد میشوند:
- استئوسارکوم که معمولاً مردان بین ۱۰ تا ۲۵ ساله را مبتلا میکند.
- تومورهای استخوانی که استخوانهای دراز اطراف زانو، شانهها و دست و پاها را درگیر میکنند. احتمال دارد که این نوع سرطانها به ریه متاستاز بدهند.
- تومور اوینگ نوع حاد این بیماری که بیشتر در کودکان ۴ تا ۱۴ ساله و همینطور مردان دیده میشود و استخوانهای دراز دست و پا را درگیر میکند. میزان بروز این نوع سرطان استخوان در افراد ۳۰ سال به بالا بسیار پایین است.
- کندروسارکوم نوعی تومور سرطانی بدخیم و جدی در میان سرطانهای استخوان است که غضروفها را درگیر میکند. احتمال زنده ماندن در نوع سرطانی که متاستاز کند دارد نزدیک به ۹۰ درصد است و در نوعی که به سرعت شکل میگیرد شانس زنده ماندن طی ۵ سال به ۳۰ درصد میرسد.
- فیبروسارکوم، نوع نادری از این بیماری است که بین ۳۵ تا ۵۵ سال و بیشتر بین مردان اتفاق میافتد و استخوانهای پشت زانو و پا را درگیر میکند.
- کوردما، نوع نادری از سرطان استخوان پا در مردان است که با احتمال زنده ماندن پایین خود بیشتر بعد از ۳۰ سالگی روی میدهد.
باید به این نکته اشاره کنیم که این بیماری، قسمتهای مختلف پا از جمله سرطان قوزک پا، سرطان استخوان مچ پا، سرطان استخوان ساق پا، سرطان استخوان ران پا، روی پا، کف پا و بند انگشت را درگیر میکند. در ادامه شایعترین انواع این بیماری را با هم مرور خواهیم کرد:
۱. سرطان قوزک پا
شایعترین علائم این بیماری در قوزک پا بروز پیدا میکنند. سلولهای سرطانی اولیه یا ثانویه (یعنی سلول متاستاز شده) به قوزک پا حمله میبرند و باعث اختلال در تولید گلبولهای قرمز و مقاومت گلبولهای سفید میشوند. وقتی سیستم ایمنی بدن پایین بیاید، مقاومت نسبت به سلولهای سرطانی بیشتر و تورم یا تومور قوزک پا نیز بیشتر میشود.
۲. سرطان استخوان مچ پا
سرطان استخوان مچ پا یا تومور مچ پا با درد گاه و بیگاه، شروع و پس از مدتی شدید و دائمی میشود. کمکم سرطان استخوان مچ پا پیشرفت میکند و فرد دچار لنگی و التهاب و تورم در ناحیه مچ پا میشود. سرطان استخوان مچ پا با ضعیف کردن استخوانها، احتمال شکستگی استخوان را بیشتر میکند.
۳. سرطان استخوان ساق پا
مبتلایان به این بیماری، درد شدیدی در قسمت ساق پا احساس میکنند و این درد با راه رفتن شدت مییابد. در مرحله وخیم سرطان ساق پا شاهد بروز تومور سرطانی در ساق پا هستیم که باعث میشود بیمار نتواند راحت راه برود یا مدت طولانی سرپا بایستد. احساس سرما، تبولرز، عرق کردن در خواب، کاهش اشتها و کاهش وزن از علائم این بیماری هستند.
علائم سرطان استخوان پا
در رابطه با علائم سرطان استخوان پا:
نخستین و بارزترین نشانه این بیماری، درد است که معمولاً در شبها و با راه رفتن شدت پیدا میکند. به تدریج وقتی فعالیت فرد بیشتر شود، درد هم بیشتر و باعث لنگی میشود. وقتی سرطان پیشرفت میکند، تورم هم به درد اضافه میشود و چیزی شبیه تومور در ساق پا یا مچ پا شکل میگیرد.
زمانیکه این بیماری درشت نی را درگیر میکند، به عصب فشار میآورد و باعث التهاب قسمت تحتانی پا میشود. وقتی این بیماری پیشرفت میکند، استخوانها، ضعیف و احتمال شکستگی استخوان نیز چند برابر میشود. نشانهها و علائم این بیماری به مرور زمان شدت پیدا میکند و وخیمتر میشوند. از دیگر علائم این بیماری میتوان به عرق سرد در شب، تب، سرد شدن بدن و کاهش وزن ناگهانی اشاره کرد، البته گاهی هم این بیماری نشانهای ندارد.
علائم سرطان استخوان ساق پا
وقتی سرطان در استخوان ساق پا ایجاد میشود، ممکن است این علائم را احساس کنید:
- گرفتگی ساق پا
- ضخیم شدن پوست پا یا پینه زدن پوست ساق پا
- التهاب، تورم و قرمزی
- سخت راه رفتن.
بارزترین علائم این بیماری درد پا در شبها و در زمان راه رفتن است. همچنین به عرق سرد در شب، تب، سرد شدن بدن و کاهش وزن ناگهانی از علائم این بیماری نادر است.
سرطان استخوان پا در کودکان
دو نوع شایع این بیماری در میان کودکان، استئو سارکوم و سارکوم یوئینگ هستند که بیشتر در سنین نوجوانی روی میدهند. از نشانههای این بیماری در کودکان میتوان به ایجاد تودههای نرم در پاها اشاره کرد. در کنار این نیز این موارد، دیگر علائم این بیماری را تشکیل میدهند:
- لنگ زدن پا ناشی از سرطان
- سخت حرکت دادن استخوانهای پا
- شکستگی بدون دلیل در استخوانها
- تب بدون دلیل
- خستگی شدید
- کاهش وزن.
دلایل و علت ایجاد سرطان استخوان پا
به طور کلی، دلایل و علت ایجاد سرطانهای استخوان معلوم نیستند. با وجودی که گاهی میتوان فاکتورهای ارثی را علت این بیماری دانست، اما در مجموع، علت اصلی این بیماری، قرار گرفتن در معرض تابش است. با این حال میتوان چنین مواردی را نیز در ایحاد این بیماری مدنظر قرار داد:
- سندروم ژنتیکی که از طریق خانواده به فرد منتقل میشود مثل سندروم تومور شبکیه ارثی و سندروم Li-Fraumeni ریسک ابتلا به سرطان استخوان را بیشتر میکند.
- بیماری پاژه استخوانی که بیشتر افراد مسن را درگیر میکند ریسک ابتلا به سرطان استخوان پا را چند برابر میکند.
- پرتودرمانی که در طی آن، احتمال ابتلا به سرطان استخوان پا در بیماران سرطانی که برای درمان سراغ پرتودرمانی با دوز بالای اشعه میروند بیشتر میشود.
عکس سرطان استخوان پا
پزشک برای تشخیص این بیماری پس از بررسی سابقه بیمار و معاینه فیزیکی، دستور آزمایش عکسبرداری را تجویز میکند. آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص این بیماری، شامل این موارد میشوند:
- عکس با اشعه ایکس: وجود تومور و اندازه تومورها را نشان میدهد.
- سیتی اسکن کامپیوتری: عکسبرداری با اشعه ایکس که محل توده سرطانی را دقیق نشان میدهد.
- MRI
- اسکن PET: گلوکز رادیواکتیو به رگ تزریق و سپس عکسبرداری انجام میشود.
- اسکن استخوان: مواد رادیواکتیو را داخل رگها تزریق میکنند و اسکنر پس از جمع شدن مواد رادیواکتیو در استخوان، تومور را شناسایی میکند.
تشخیص سرطان استخوان با آزمایش خون
روشهای مختلفی برای تشخیص این بیماری، وجود دارند که یکی از آنها آزمایش خون و غربالگری سرطان است. میزان لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتاز در افراد مبتلا به سارکوم یوئینگ یا استئوسارکوما بالاتر میرود که در آزمایش خون تشخیص داده میشود، البته لزوماً همیشه هم میزان بالا نشانه وجود سرطان استخوان نیست، مثلاً آلکالین فسفاتاز در بدن کودکان در سن رشد یا افراد با شکستگی استخوان، زیاد است. شما میتوانید برای مشاوره آنلاین و یا معاینه حضوری با متخصصین انکولوژی و اتوپد دکترتو در ارتباط باشید.
درمان سرطان استخوان پا
باید بگوییم که درمان این بیماری به نوع این بیماری و همینطور گسترش و متاستاز سلولهای سرطانی بستگی دارد. تومورهای سرطانی خوشخیم، معمولاً با مصرف دارو قابل درمان هستند و پس از مدتی نیز از بین میروند، اما برای درمان نوع بدخیم این بیماری از روشهای مختلفی استفاده میکنند:
- پرتو درمانی که تومورها را کوچک و سلولهای سرطانی را با پرتوی ایکس از بین میبرد.
- شیمی درمانی برای درمان سلولهای سرطانی با سرعت انتشار بالا
- جراحی برای درمان و برداشتن تومورهای بدخیم همراه با پرتودرمانی و شیمیدرمانی.
درمان این بیماری با روش جراحی برای تومورهای بدخیم دو نوع دارد. جراحی limb salvage است که در طی آن، قسمت سرطانی استخوان را برمیدارند و به جای آن از پروتز یا استخوانی از جای دیگر بدن استفاده میکنند. جراحی نوع دوم نیز قطع عضو است که عضو سرطانی را کاملاً قطع میکنند.
آیا می توان از این بیماری پیشگیری کرد؟
در حال حاضر روش مشخصی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد، چراکه اصولاً علت اصلی ابتلا به این بیماری نامعلوم است، به غیر از قرار گرفتن در معرض تشعشعات که محتملترین علت این بیماری است. شاید تشخیص زودهنگام با چکاپ سلامت استخوان، بهترین روش درمان این بیماری باشد. اگر هر کدام از علائم این بیماری را مشاهده کردید بلافاصله به پزشک متخصص، دکتر ارتوپد و دکتر آنکولوژیست مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
هرچند این بیماری از سرطانهای نادر محسوب میشود، اما مانند هر نوع سرطان دیگری، تشخیص به موقع آن تأثیر بسزایی در درمان دارد. بنابراین باید علائم و نشانههایی مثل درد، ورم پا، لنگ زدن و ناتوانی در حرکت و شکستگی را جدی گرفت. پرتودرمانی، شیمیدرمانی و گاهی قطع عضو سرطانی از روشهای درمان این بیماری هستند.
برای تشخیص و درمان این بیماری شما میتوانید به دکتر ارتوپد یا دکتر انکولوژی مراجعه کنید. در دکترتو شما به راحتی میتوانید به صورت تلفنی، آنلاین یا حضوری با این پزشکان در مورد علائم و روند تشخیص و درمان این بیماری مشورت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام چهار روز ه ی قسمت پایین ساق پام ب شدت درد میکند به دکتر هم مراجعه کردم آمپول شل کننده عضلات زدم قرص ش رو هم هر هشت ساعت میخورم ولی دردش اصلا کم نشده البته هنوز دو روزه رفتم دکتر ب نظر شما ممکنه سرطان باشه تورم و قرمزی اصلا نداره عرق و تب و کاهش وزن هم نداشتم ممنون میشم جواب بدین
دوست عزیز
گرفتگی عضلات ساق پا ممکنه در هر فردی ایجاد شود و به علت انقباض عضلات بوده و ارتباطی با سرطان ندارد.
سلام توده ای روی ساق پای چپ هست که در حالت عادی معلوم نمیشه و فقط با راه رفتن و فشار اوردن روی پا مشخص میشه
این توده نرم هست و وقتی که فشار میدیم محو میشه ، چند وقت پیش یک قسمت کنار مچ پا ورم کرده بود که درد میکرد
قسمت پایین همون پا چند دانه ریز هم هست اونها پاپول هستش؟
دو تا دکتر برای توده گفتند گره رگ هست
سرطان نیست؟
سلام
از نظر گره عضلانی و درموئید باید چک شود
معمولا با ام ار ای بخوبی می توان تشخیص و سپس درمان کرد
در صورتی که خللی ایجاد نکند یا بزرگتر نشود
حتی نیاز به درمان هم شاید نباشد
متخصص ارتوپدی
ضایعه lyticو اسکلرو تیک و خط fxواضح رویت نشد تو سی تی اسکن به چه معنیه
سلام
یعنی مشکل خاصی وجود ندارد
ضایعات استخوانی لوسنت یا lytic در اثر پیشرفت سریع آسیبهای استخوانی ایجاد میشوند، در حالی که ضایعات اسکلروتیک که ضایعاتی با دیواره مشخص هستند، بسیار آرام پیشرفت میکنند و به استخوان اجازه میدهند بافت استخوانی آسیب دیده را از بین ببرد.
سلام چندسال پیش شکستگی ساق پا راست ک با قراردادن پلاتی همن عمل کردم و بیرون نیاوردن الان مشکل اینه چند ماهی بود ک درد وسپزش کف پا حتی یکدفعه بی حس شدن پا همراشتم یارانه رفتن بهبود میافت ولی الان بلندشپن برایم سخت است از ران تا کف پا انگشتان درد دارم اب گرم میریزم الان هم از درد کااذچ درت رو
بهتر میشه سرد همین ژن
سلام
با توجه به این شرایط
حتمن باید عکس یا ام ار آی انجام شود
گاهی عفونت و جابجای پلاتین می تواند این علایم را به دنیال داشته باشد
جدی بگیرید
متخصص ارتوپدی
سلام
مدتی است که زانو و پا و ساق پا و کف پای من درد می کند شبها از درد پا البته از زانو به پایین از خواب بیدار می شوم دکتر رفتم آزمایشات کامل و عکس از زانو و ام آر آی انجام دادم دکتر گفته که کلا غضروف هر دو زانو از بین رفته فیزیوتراپی و لیزر و دو نوع قرص غضروف ساز می خورم با قری ملوکسیکام الان حدود ۲۰ روز است و فیزیوتراپی
تمام شده ولی درد پا و کف پا و مچ پا هیچ تغییری نکرده و زانوی راستم را نمی توانم خم کنم
آیا این مشکل ربطی به سرطان استخوان دارد ؟؟؟
سلام
خیر به سرطان ارتباطی ندارد
با توجه به اینکه هر دو پا این مشکل را ایجاد کرده
از نظر سلامت مهره های کمر هم باید بررسی شوید
از طرفی در صورت مشکلات در غضروف و یا منیسک
احتمالا پزشک توصیه به جراحی کند
بهتر است اصولی روند تشخیص و درمان را طی کنید
متخصص ارتوپدی
سلام
مدتی است که زانو و پا و ساق پا و کف پای من درد می کند شبها از درد پا البته از زانو به پایین از خواب بیدار می شوم دکتر رفتم آزمایشات کامل و عکس از زانو و ام آر آی انجام دادم دکتر گفته که کلا غضروف هر دو زانو از بین رفته فیزیوتراپی و لیزر و دو نوع قرص غضروف ساز می خورم با قری ملوکسیکام الان حدود ۲۰ روز است و فیزیوتراپی
تمام شده ولی درد پا و کف پا و مچ پا هیچ تغییری نکرده و زانوی راستم را نمی توانم خم کنم
آیا این مشکل ربطی به سرطان استخوان دارد ؟؟؟
طاهره عزیز
خیر به سرطان ارتباطی ندارد
با توجه به اینکه هر دو پا این مشکل را ایجاد کرده
از نظر سلامت مهره های کمر هم باید بررسی شوید
از طرفی در صورت مشکلات در غضروف و یا منیسک
احتمالا پزشک توصیه به جراحی کند
بهتر است اصولی روند تشخیص و درمان را طی کنید
متخصص ارتوپدی
سلام من شبا ساق پاهام خیلی درد میگیره بعضی وقتا حس میکنم اصلا توان ایستادن ندارم
سلام
هم از نظر کمبود اهن و کمبود ویتامین دی۳ باید بررسی شود
و در صورت لزوم از مکمل استفاده کنید
ازمایش خون کامل توصیه می شود
متخصص ارتوپدی
درود من استخوان بالا مچ پام موقع راه رفتن درد میگیره شبام پا درد دارم رنگ پوست قسمت بالا مچ پام تا ده سانت تیره هستش ولی رادیولوژی و آزمایش خون میگه مشکلی ندارم
سلام
در صورت نرمال بودن ازمایش
از نظر ارتروز مفاصل پاشنه بایدبررسی شوید
توصیه می شود mri انجام شود
متخصص ارتوپدی
سلام من یه غده دقیق پاین مچ پام که دقیق مخوره رو قوزک پام .وقتی پیاده روی میکنم و میام خونه میشه اندازه یه گردو بزرگی و سفت میشه مثل سنگ.ولی بعداز یکی دو ساعت استراحت کلن ۹۰ درصدش محو میشه وبه شکل چیزی نرم یا ابکی درمیاد.ولی راه میرم میشه یه گردو بزرگی سفتم میشه..تورو جوابم بدین میترسم برم دکتر نزدیک ۱ سال میشه.اینم شمارمه ۰۹۳۸۴۸۰۷۳۷۳
سلام
باید از نظر توده چربی یا درمویید
ابسه
و حتی رسوب کلسیم و سایر موارد بررسی شود
تندرست باشید
حتمن زیر نظر پزشک باشید
متخصص ارتوپدی
دکتر دردت بجانم بابت پاسخی که بهم دادی .یعنی سرطان و این چیزا نیست که نا علاج باشه
خواهش می کنم
نگران نباشید
ولی در صورت تکرار علایم حتمن به پزشک مراجعه کنید
برای اطمینان
سلام مادر من هفتاد سال داره ک تشخیص کارسینوم متاستاتیک دادن.استابولوم سمت چپ ران درگیر هست و روز ب روز راه رفتنشون مختل میشه…آیا نیاز ب جراحی تعویض مفصل نداره؟؟ هیچ علامت دیگری در جاهای دیگر بدنش ندارع ولی درد شدید لگن داره …دکتر ارتوپد فقط گفتن شیمی درمانی بشه…آیا این تومور ک کامل حفره استابولوم رو گرفته نیاز نیست خارج کنن
سلام
در این شرایط ابتدا با شیمی درمانی و یا پرتو تراپی باید متاستازیس کنترل شود
و سپس اقدام به جراحی کرد
زیر نظر پزشکتان باشید
متخصص ارتوپدی