فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
سرطان استخوان پا نوع نادری از سرطان است که شامل صرفاً ۳ تا ۶ درصد کل تومورهای استخوانی میشود. خوشبختانه در بیشتر موارد، تومورها در سرطان استخوان پا خوشخیم هستند و تنها ۱۵-۲۵٪ درصد احتمال بدخیم شدن دارند. سرطان استخوان میتواند هر کدام از استخوانهای بدن را درگیر کند، اما در بیشتر موارد، استخوانهای بلند مثل استخوان پا، بازو یا استخوانهای لگنی درگیر میشوند.
در ادامه با ما همراه شوید تا با این بیماری و انواع آن بیشتر آشنا شوید. برای تشخیص و درمان این بیماری شما میتوانید به متخصص ارتوپد یا متخصص انکولوژی مراجعه کنید. در دکترتو شما به راحتی میتوانید به صورت تلفنی، آنلاین یا حضوری با این پزشکان در مورد علائم و روند تشخیص و درمان این بیماری مشورت کنید.
سرطان استخوان پا چیست؟
رشد غیرعادی سلولها در یک ناحیه از استخوانهای بدن را سرطان استخوان یا تومور استخوان میگویند. این بیماری معمولاً استخوانهای کف پا و بند انگشتان را درگیر میکند و متداولترین نوع آن نیز کندروسارکوم است که غضروف را تحت تأثیر قرار میدهد. تومورهای استخوان، همیشه هم سرطانی نیستند؛ گاهی صرفاً رشد غیرعادی و در عین حال بیضرر سلولها است که این تومورها را تشکیل میدهد. به طور کلی متاستاز، زیاد در این بیماری شایع نیست و علت آن هم رفتار کمتر تهاجمی غدد سرطانی در استخوان پا به نسبت سایر اندامها است. متأسفانه باید بگوییم که آخرین راهحل درمانی مبتلایان به این بیماری، قطع پا است.
انواع سرطان استخوان پا
شش نوع شایع این بیماری، شامل این موارد میشوند:
- استئوسارکوم که معمولاً مردان بین ۱۰ تا ۲۵ ساله را مبتلا میکند.
- تومورهای استخوانی که استخوانهای دراز اطراف زانو، شانهها و دست و پاها را درگیر میکنند. احتمال دارد که این نوع سرطانها به ریه متاستاز بدهند.
- تومور اوینگ نوع حاد این بیماری که بیشتر در کودکان ۴ تا ۱۴ ساله و همینطور مردان دیده میشود و استخوانهای دراز دست و پا را درگیر میکند. میزان بروز این نوع سرطان استخوان در افراد ۳۰ سال به بالا بسیار پایین است.
- کندروسارکوم نوعی تومور سرطانی بدخیم و جدی در میان سرطانهای استخوان است که غضروفها را درگیر میکند. احتمال زنده ماندن در نوع سرطانی که متاستاز کند دارد نزدیک به ۹۰ درصد است و در نوعی که به سرعت شکل میگیرد شانس زنده ماندن طی ۵ سال به ۳۰ درصد میرسد.
- فیبروسارکوم، نوع نادری از این بیماری است که بین ۳۵ تا ۵۵ سال و بیشتر بین مردان اتفاق میافتد و استخوانهای پشت زانو و پا را درگیر میکند.
- کوردما، نوع نادری از سرطان استخوان پا در مردان است که با احتمال زنده ماندن پایین خود بیشتر بعد از ۳۰ سالگی روی میدهد.
باید به این نکته اشاره کنیم که این بیماری، قسمتهای مختلف پا از جمله سرطان قوزک پا، سرطان استخوان مچ پا، سرطان استخوان ساق پا، سرطان استخوان ران پا، روی پا، کف پا و بند انگشت را درگیر میکند. در ادامه شایعترین انواع این بیماری را با هم مرور خواهیم کرد:
۱. سرطان قوزک پا
شایعترین علائم این بیماری در قوزک پا بروز پیدا میکنند. سلولهای سرطانی اولیه یا ثانویه (یعنی سلول متاستاز شده) به قوزک پا حمله میبرند و باعث اختلال در تولید گلبولهای قرمز و مقاومت گلبولهای سفید میشوند. وقتی سیستم ایمنی بدن پایین بیاید، مقاومت نسبت به سلولهای سرطانی بیشتر و تورم یا تومور قوزک پا نیز بیشتر میشود.
۲. سرطان استخوان مچ پا
سرطان استخوان مچ پا یا تومور مچ پا با درد گاه و بیگاه، شروع و پس از مدتی شدید و دائمی میشود. کمکم سرطان استخوان مچ پا پیشرفت میکند و فرد دچار لنگی و التهاب و تورم در ناحیه مچ پا میشود. سرطان استخوان مچ پا با ضعیف کردن استخوانها، احتمال شکستگی استخوان را بیشتر میکند.
۳. سرطان استخوان ساق پا
مبتلایان به این بیماری، درد شدیدی در قسمت ساق پا احساس میکنند و این درد با راه رفتن شدت مییابد. در مرحله وخیم سرطان ساق پا شاهد بروز تومور سرطانی در ساق پا هستیم که باعث میشود بیمار نتواند راحت راه برود یا مدت طولانی سرپا بایستد. احساس سرما، تبولرز، عرق کردن در خواب، کاهش اشتها و کاهش وزن از علائم این بیماری هستند.
علائم سرطان استخوان پا
در رابطه با علائم سرطان استخوان پا:
نخستین و بارزترین نشانه این بیماری، درد است که معمولاً در شبها و با راه رفتن شدت پیدا میکند. به تدریج وقتی فعالیت فرد بیشتر شود، درد هم بیشتر و باعث لنگی میشود. وقتی سرطان پیشرفت میکند، تورم هم به درد اضافه میشود و چیزی شبیه تومور در ساق پا یا مچ پا شکل میگیرد.
زمانیکه این بیماری درشت نی را درگیر میکند، به عصب فشار میآورد و باعث التهاب قسمت تحتانی پا میشود. وقتی این بیماری پیشرفت میکند، استخوانها، ضعیف و احتمال شکستگی استخوان نیز چند برابر میشود. نشانهها و علائم این بیماری به مرور زمان شدت پیدا میکند و وخیمتر میشوند. از دیگر علائم این بیماری میتوان به عرق سرد در شب، تب، سرد شدن بدن و کاهش وزن ناگهانی اشاره کرد، البته گاهی هم این بیماری نشانهای ندارد.
علائم سرطان استخوان ساق پا
وقتی سرطان در استخوان ساق پا ایجاد میشود، ممکن است این علائم را احساس کنید:
- گرفتگی ساق پا
- ضخیم شدن پوست پا یا پینه زدن پوست ساق پا
- التهاب، تورم و قرمزی
- سخت راه رفتن.
بارزترین علائم این بیماری درد پا در شبها و در زمان راه رفتن است. همچنین به عرق سرد در شب، تب، سرد شدن بدن و کاهش وزن ناگهانی از علائم این بیماری نادر است.
سرطان استخوان پا در کودکان
دو نوع شایع این بیماری در میان کودکان، استئو سارکوم و سارکوم یوئینگ هستند که بیشتر در سنین نوجوانی روی میدهند. از نشانههای این بیماری در کودکان میتوان به ایجاد تودههای نرم در پاها اشاره کرد. در کنار این نیز این موارد، دیگر علائم این بیماری را تشکیل میدهند:
- لنگ زدن پا ناشی از سرطان
- سخت حرکت دادن استخوانهای پا
- شکستگی بدون دلیل در استخوانها
- تب بدون دلیل
- خستگی شدید
- کاهش وزن.
دلایل و علت ایجاد سرطان استخوان پا
به طور کلی، دلایل و علت ایجاد سرطانهای استخوان معلوم نیستند. با وجودی که گاهی میتوان فاکتورهای ارثی را علت این بیماری دانست، اما در مجموع، علت اصلی این بیماری، قرار گرفتن در معرض تابش است. با این حال میتوان چنین مواردی را نیز در ایحاد این بیماری مدنظر قرار داد:
- سندروم ژنتیکی که از طریق خانواده به فرد منتقل میشود مثل سندروم تومور شبکیه ارثی و سندروم Li-Fraumeni ریسک ابتلا به سرطان استخوان را بیشتر میکند.
- بیماری پاژه استخوانی که بیشتر افراد مسن را درگیر میکند ریسک ابتلا به سرطان استخوان پا را چند برابر میکند.
- پرتودرمانی که در طی آن، احتمال ابتلا به سرطان استخوان پا در بیماران سرطانی که برای درمان سراغ پرتودرمانی با دوز بالای اشعه میروند بیشتر میشود.
عکس سرطان استخوان پا
پزشک برای تشخیص این بیماری پس از بررسی سابقه بیمار و معاینه فیزیکی، دستور آزمایش عکسبرداری را تجویز میکند. آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص این بیماری، شامل این موارد میشوند:
- عکس با اشعه ایکس: وجود تومور و اندازه تومورها را نشان میدهد.
- سیتی اسکن کامپیوتری: عکسبرداری با اشعه ایکس که محل توده سرطانی را دقیق نشان میدهد.
- MRI
- اسکن PET: گلوکز رادیواکتیو به رگ تزریق و سپس عکسبرداری انجام میشود.
- اسکن استخوان: مواد رادیواکتیو را داخل رگها تزریق میکنند و اسکنر پس از جمع شدن مواد رادیواکتیو در استخوان، تومور را شناسایی میکند.
تشخیص سرطان استخوان با آزمایش خون
روشهای مختلفی برای تشخیص این بیماری، وجود دارند که یکی از آنها آزمایش خون و غربالگری سرطان است. میزان لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتاز در افراد مبتلا به سارکوم یوئینگ یا استئوسارکوما بالاتر میرود که در آزمایش خون تشخیص داده میشود، البته لزوماً همیشه هم میزان بالا نشانه وجود سرطان استخوان نیست، مثلاً آلکالین فسفاتاز در بدن کودکان در سن رشد یا افراد با شکستگی استخوان، زیاد است. شما میتوانید برای مشاوره آنلاین و یا معاینه حضوری با متخصصین انکولوژی و اتوپد دکترتو در ارتباط باشید.
درمان سرطان استخوان پا
باید بگوییم که درمان این بیماری به نوع این بیماری و همینطور گسترش و متاستاز سلولهای سرطانی بستگی دارد. تومورهای سرطانی خوشخیم، معمولاً با مصرف دارو قابل درمان هستند و پس از مدتی نیز از بین میروند، اما برای درمان نوع بدخیم این بیماری از روشهای مختلفی استفاده میکنند:
- پرتو درمانی که تومورها را کوچک و سلولهای سرطانی را با پرتوی ایکس از بین میبرد.
- شیمی درمانی برای درمان سلولهای سرطانی با سرعت انتشار بالا
- جراحی برای درمان و برداشتن تومورهای بدخیم همراه با پرتودرمانی و شیمیدرمانی.
درمان این بیماری با روش جراحی برای تومورهای بدخیم دو نوع دارد. جراحی limb salvage است که در طی آن، قسمت سرطانی استخوان را برمیدارند و به جای آن از پروتز یا استخوانی از جای دیگر بدن استفاده میکنند. جراحی نوع دوم نیز قطع عضو است که عضو سرطانی را کاملاً قطع میکنند.
آیا می توان از این بیماری پیشگیری کرد؟
در حال حاضر روش مشخصی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد، چراکه اصولاً علت اصلی ابتلا به این بیماری نامعلوم است، به غیر از قرار گرفتن در معرض تشعشعات که محتملترین علت این بیماری است. شاید تشخیص زودهنگام با چکاپ سلامت استخوان، بهترین روش درمان این بیماری باشد. اگر هر کدام از علائم این بیماری را مشاهده کردید بلافاصله به پزشک متخصص، دکتر ارتوپد و دکتر آنکولوژیست مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
هرچند این بیماری از سرطانهای نادر محسوب میشود، اما مانند هر نوع سرطان دیگری، تشخیص به موقع آن تأثیر بسزایی در درمان دارد. بنابراین باید علائم و نشانههایی مثل درد، ورم پا، لنگ زدن و ناتوانی در حرکت و شکستگی را جدی گرفت. پرتودرمانی، شیمیدرمانی و گاهی قطع عضو سرطانی از روشهای درمان این بیماری هستند.
برای تشخیص و درمان این بیماری شما میتوانید به دکتر ارتوپد یا دکتر انکولوژی مراجعه کنید. در دکترتو شما به راحتی میتوانید به صورت تلفنی، آنلاین یا حضوری با این پزشکان در مورد علائم و روند تشخیص و درمان این بیماری مشورت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام خواهر من ساکروم ساق پا گرفتن.باشیمی درمانی توده رو کوچک کردن.بهترین دکتر بنام سام علیلوی سامی.ایشان رو عمل کردن با تشخیص دکتر نازک استخوان برداشته شد.فعلا گفتن تا سه هفته پا رو زمین نزاره.با واکر حالت لی لی راه بره .تا سه هفته دیگه بخیه رو بکشن.التماس دعا
سلام
درمان درستی انتخاب شده است
با ارزوی بهترین ها برای شما
سلام پسر من ۱۶ سال داره استخوان نازک نی پای چپ توده داره آیا نیاز به دارو نداره ؟ چندتا دکتر بردم میگن فعلا دست نزنید بهش.لطفا نظر بدید ممنونم
سلام
در صورت رسوب کلسیم
نیاز به مصرف نکردن برخی مکمل ها مثل ویتامین دی۳ دارید
خیلی اهمیت دارد
حتمن زیر نظر پزشک باشید
متخصص کودکان
سلام من سه سالی میشه انگشت شصت پام قسمت پایین انگشتم متورم شده و بزرگ شده طوری که سایز پام دوشماره بزرگتر شده و شب ها اصلا خواب ندارم و تیر میکشه انگشتم و کل پام از مچ به پایین بزرگتر از پای دیگه ام شده باید پیش چه دکتری مراجعه کنم
سلام
با توجه به علایم
هم از نظر مشکلات استخوانی و رباطی
و هم کلیوی و دیابت باید بررسی های لازم صورت گیرد
ابتدا به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید
متخصص ارتوپدی
سلام من روی ساق پاهای راست یک فقط یه درد شدیدی گرفت ک تیر کشید وحشتناک بود بعد یهو انقدر ماساژ دادم اروم شد بعدش جایی ک تیر میکشد ورم کرد زیر پوستم برآمدگی گرفت اومد بالا دستمم میکشم روش برجستس ولی دیگه اصلا درد نکرد شاید دوسالی میگذره ک این حالت شده تا الان ک یهو ساق پام درد گرفت خیلی شدید نبود مثل پا درد معمولی فقطم پشت ساق پام ک روی پاهام اون برجستگی سنگیه سفته میخواستم بدم ایا نگران کنندس یا نه
سلام
با توجه به علایمی که دارید احتمال آرتریت زانو و همچنین مشکلات منیسک و کشکک باید بررسی شود
جدی بگیرید
نیاز به mri دارید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/orthopedist
سلام من روی ساق پاهای راستم یک وجب زیر زانوم یک برجستگی به اندازه ی سه تا انگشتم دارم اولین بار فقط یه درد شدیدی گرفت ک تیر کشید دردش وحشتناک بود بعد یهو انقدر ماساژ دادم اروم شد بعدش جایی ک تیر میکشد ورم کرد زیر پوستم برآمدگی گرفت اومد بالا دستمم میکشم روش برجستس به اندازه ۳تا انگشتم ولی دیگه اصلا درد نداشتم مثل اولین بار شاید دوسالی میگذره ک این حالت شده تا الان ک یهو ساق پام درد گرفته خیلی شدید نبود مثل پا درد معمولی از اون قسمت تا کف پا و پشت ساق پام دردو حس کردم نمیدونم دلیل دردم اون برجستگی زیر پوستمه یا خیر ولی اون برجستگی مثل سنگ سفته و بزرگ مثل توده میخواستم بدونم این توده نگران کنندس یا نه بیخیالش بشم چون تو این دوسال خیلی از نظر دردی منو متوجه خودش نکرده مثل روز اول ممنون میشم راهنمایی بکنید 🙏
سلام
با توجه به علایم و توضیحاتتان
در اینده ممکن است مشکل جدی ایجاد شود
بهتر است mri انجام دهید
متخصص ارتوپدی
سلام من مدت ۳سال هست که مچ پای راستم روم داره وپادرد شدیدی میگیرم ولی الان به پای چپ زده و قوزک پای چپم هم درم ودرد داره دالان به کمر سمت راست ودوتا دستهایم زده از درد زیاد انگشتان پام خوا ب رفتگی وسیاه میشدن کجا باید برم واین درد چیه؟
سلام
علایم مشکلات دیسک ستون فقرات و همچنین بیماری های خودایمنی و ارتریت را دارید
نیاز به معاینه و بررسی بیشتری دارید
بهتر است هرچخ زودتر به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/orthopedist
سلام، بند اول شست (نوک انگشت شست) پای راستم گهگاهی درد داشت طی دوماه اخیر، امروز دردش بیشتر شد تا اینکه آخر شب نتونستم تحمل کنم و رفتم بیمارستان اونجام آتل بستن، شغلم رادیولوژی بود ولی نیمه وقت کار میکردم از ابتدای کار تا الان به مدت حدود ۹ سال دو روز هفته، احتمال داره سرطان استخوانی چیزی باشه؟
سلام
بهتر است ابتدا ازمایش کامل خون دهید
از نظر کلسیم و ویتامین دی۳ بررسی شوید
سپس وارد مراحل تشخیصی دیگر شوید
با ارزوی تندرستی
سلام من از حدود ۱۰ سالگی زیر باسنم یک برآمدگی به وجود اومد که قبلا وجود نداشت از اونجایی که یادم میاد این برآمدگی بعد از نیش حشره و خارش زیاد به وجود اومد الان ده سال گذشته ولی من تا الان هییچ دردی احساس نکردم ولی برآمدگی طوری هست که دیده میشه پوست برآمدگی هم هیچ فرقی با پوست بقیه ی بدنم نداره از چی میتونه باشه؟
ممکنه خطرناک باشه؟ممنونم از پاسخگوییتون
سلام
احتمال ابسه یا گره عضلانی وجود دارد
بهتر است به پزشک مراجعه کنید
سلام من پسرم ۱۲ سالشه وداخل استخوان ران پا این مشکل وداره راه پیشگیری چیه ممنون از شما
سلام
در این صورت باید طبق نظر پزشک شان از درمان استفاده کنند
چون اطلاعات ما کافی نیست توصیه ای نمیکنیم
سلام من پایین زانوم از قسمت جلو ورم داره و راه رفتنم و خیلی سخت کرده
سلام
احتمال ارتریت و یا مشکلات کشکک وجود دارد
بهتر است به ارتوپد مراجعه کنید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/orthopedist
سلام من مادرم ۴۲ سالشه و کنار انگشت پای کوچکش یه غده بوده میتونید راهنمایی کنید و بگید این دقیقا چیه ؟
چون هرجا دنبالش میگردم هیچ اطلاعاتی نیست 🤔
سلام
احتمال توده چربی یا لیوما و یا رسوب کلسیم وجود دارد
برای برررسی دقیق نیاز به نمونه پاتپلپژی می باشد