فهرست مطالب
غذاهای مناسب برای دستگاه گوارش آسیب پذیر باید براساس تجربیات و دانش متخصصان تغذیه و گوارش و سلیقه فردی انتخاب شود. دستگاه گوارش یکی از مهمترین دستگاههای بدن است که از دهان شروع شده و تا مقعد ادامه پیدا میکند. اندامهای دیگری مانند کبد، کیسه صفرا، پانکراس و طحال هم جزئی از این سیستم گسترده هستند. به همین دلیل اگر به موادغذایی مصرفیتان توجه نکنید، بیماریهای مختلفی میتوانند دستگاه گوارش را درگیر کنند. اگر مشکلات گوارشی دارید، حتما باید تحت نظر دکتر گوارش باشید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین گوارش در شهر خود آشنا شوید و به راحتی نوبت ویزیت برای مشاوره حضوری و آنلاین رزرو کنید.
غذاهای مفید برای دستگاه گوارشی آسیب پذیر چیست؟
اگر به انواع بیماری گوارشی مبتلا باشید با سیستم گوارشی حساسی داشته باشید میدانید که غذا چقدر در زندگی و سلامتی شما مهم است. همه ما کسانی را میشناسیم که با خوردن یک غذای نامناسب ساعتها یا حتی روزها دچار درد معده یا دیگر مشکلات گوارشی هستند، یا حتی ممکن است خودتان از این دسته افراد باشید. از این رو میدانید که تا حد امکان باید از غذاهایی استفاده کنید که برای دستگاه گوارش آسیب پذیر مفید هستند. برخی از این غذاها را در ادامه ذکر میکنیم.
۱. تخم کتان
تخم کتان یکی از بهترین مواد غذایی مناسب برای دستگاه گوارشی آسیب پذیر است که مقدار زیادی فیبر دارد. فیبر میتواند سرعت گوارش را کمتر کند و باعث میشود دفع مدفوع راحتتر انجام شود، از این رو میتواند یک ماده غذایی مفید برای کسانی باشد که یبوست دارند یا به سندروم روده تحریک پذیر مبتلا هستند.
۲. موز سبز
اشتباه نکنید، منظورمان از موز سبز، موز معمولی نرسیده نیست. موز سبز نوعی موز است که به آن موز پختنی هم گفته میشود. این میوه با داشتن نوعی نشانسته به نام آمیدون برای بسیاری از مشکلات گوارشی مثل ورم معده یا ناراحتی معده، زخم معده و حتی برای بسیاری از بیماریهای روده مفید است.
۳. زنجبیل
زنجبیل از آن دسته مواد غذایی است که در طب سنتی به آن تاکید زیادی شده است. گیاه زنجبیل خواص بسیار زیادی برای همه اندامهای بدن دارد، اما برای دستگاه گوارشی بهطور ویژه مفید است. تقویت سیستم گوارشی، درمان نفخ، درمان سوزش معده، رفع حالت تهوع و استفراغ از جمله برخی مزایای استفاده از زنجبیل است.
۴. شیرین بیان
بعید است که سابقه معده درد داشته باشید و از شیرین بیان استفاده نکرده باشید. این داروی گیاهی برای کاهش رفلاکس معده و سوء هاضمه، سوزش سردل و ناراحتی معده بسیار مفید است. این داروی گیاهی همچنین میتواند به درمان زخم پپتیک کمک کند.
۵. بابونه
تنها خاصیت بابونه برای اعصاب نیست؛ بلکه بابونه برای دستگاه گوارش هم بسیار مفید است و از مواد غذایی مناسب برای دستگاه گوارشی آسیب پذیر محسوب میشود. در واقع چای بابونه برای درمان زخم معده و ورم معده میتواند بسیار مفید باشد.
۶. نعناع
کسی نیست که از خواض عرق نعناع برای درمان مشکلات گوارشی خبر نداشته باشد. این گیاه پرخاصیت به هضم راحتتر کمک میکند، کبد را تقویت میکند و برای درمان دل درد و اسهال بسیار مفید است.
۷. پروبیوتیک (غذای مناسب برای بیماران گوارشی)
شاید اصطلاح پروبیوتیک برای شما کمی غریب باشد ولی احتمالا اصطلاح باکتری مفید روده را شنیدهاید. پروبیوتیکها مجموعهای از باکتریهایی است که به هضم غذا کمک میکنند و از رشد باکتریهای مضر و عوامل بیماریزا در دستگاه گوارش جلوگیری میکنند.
بهترین صبحانه، نهار و شام برای بیماران گوارشی
اگر میخواهید از عوارض گوارشی مانند نفخ، یبوست یا دل درد مداوم جلوگیری کنید، باید مواد غذایی که در طول وعدههای غذایی مختلف استفاده میکنید را به دقت بررسی کنید. در این جدول پنج مورد برای هر وعده غذایی قرار دادیم که به طور کلی برای افراد مبتلا به مشکلات گوارشی مناسب هستند.
وعدههای غذایی | مواد غذایی مناسب برای دستگاه گوارشی آسیب پذیر |
---|---|
صبحانه | بلغور جو دوسر ساده ماست یونانی (منبع خوبی از پروتئین و پروبیوتیک) موز(میتواند به تسکین معده کمک کند) تخممرغ آب پز اسموتی با میوههای کم اسید مانند توت |
ناهار | سینه مرغ پخته شده سبزیجات بخارپز برنج قهوهای سیبزمینی آبپز سالاد سبزیجات مخلوط خیار و فلفل دلمهای |
شام | ماهی کبابی کینوا (دانه بدون گلوتن) سینه بوقلمون پوره سیبزمینی شیرین |
چه غذایی برای تقویت روده خوب است؟
غذاهایی که می توانند به تنبلی روده و یبوست و حمایت از سلامت گوارش در بیماران مبتلا به التهاب روده، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) کمک کنند عبارتند از:
- غذاهای غنی از فیبر: میوههایی مانند توت، سیب و کیوی و همچنین سبزیجات مانند بروکلی، اسفناج و کلم بروکلی
- غذاهای غنی از پروبیوتیک: ماست و سایر غذاهای تخمیر شده حاوی باکتریهای مفیدی هستند که میتوانند میکروبیوم سالم روده را تقویت کرده و التهاب را کاهش دهند
- اسیدهای چرب امگا ۳: ماهیهای چرب مانند سالمون، دانههای کتان و گردو
- زنجبیل و زردچوبه: این ادویهها دارای خواص ضد التهابی هستند
برای بیماران گوارشی مبتلا به آسسیت شکمی، مهم است که رژیم غذایی کم سدیم را برای مدیریت جمع شدن مایعات دنبال کنند. غذاهای مفید برای آسیت شکم شامل موادغذایی کم سدیم، میوهها و سبزیجات تازه، پروتئین و مواد لبنی کم چرب و غلات کامل هستند.
غذاهای مفید برای معده های ضعیف و عصبی
برای معدههای ضعیف و عصبی، غذاهایی را که برای سیستم گوارش مناسب هستند و میتوانند به کاهش سوء هاضمه کمک کنند را استفاده کنید که برای درمان زخم معده هم مفیدند. مواد غذایی مناسب برای دستگاه گوارشی آسیبپذیر و درمان هضم نشدن غذا شامل موارد زیر هستند:
- موز: هضم آن آسان است و باعث کاهش تحریک و ناراحتی میشود
- زنجبیل: به تسکین سوء هاضمه و آرام کردن ناراحتی معده کمک میکند
- بلغور جو دوسر: این غذا غنی از فیبر است
- سبزیجات پخته شده: سبزیجات بخارپز یا آب پز مانند هویج، اسفناج و کدو سبز.
برای افراد مبتلا به سرطان معده توصیه میکنیم با متخصص تغذیه یا گوارش مشورت کنید.
میوه های مفید برای دستگاه گوارش
سیب، توت، موز، آناناس، کیوی، پرتقال و هندوانه از میوههایی هستند که سیستم گوارش سالم را تقویت میکنند، دارای فیبر بالا هستند، آنزیمهای گوارشی دارند و هیدراتاسیون خوبی را برای حمایت از حرکات منظم روده و سلامت سیستم گوارش فراهم میکنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
برای یک سیستم گوارشی ناسالم روی غذاهایی که بهراحتی قابل هضم هستند تمرکز کنید و میوههایی با فیبر بالا، غنی از آنزیمهای گوارشی و هیدراتاسیون مناسب را مصرف کنید. برای پیداکردن بهترین پزشکان گوارش و کبد، کارشناس تغذیه یا دکتر متخصص داخلی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر گوارش آنلاین، دکتر گوارش کودکان آنلاین، دکتر تغذیه آنلاین و دکتر داخلی آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقت بخیر دختر من ۹ سالش وبه بیماری سیلاک مشکوک الان واسه آزمایش خون ومدفوع گفتن غذای بدون پروتیین بخوره الان به غیر از سیب زمینی با پیاز من چیزی پیدا نکردم چه غذاهایی متونه مصرف کنه
سلام
برای بیماری سیلیک (Celiac) که حساسیت به گلوتن را شامل میشود، نیاز است که غذاهای بدون گلوتن مصرف شود. غذاهایی که فاقد پروتئین گلوتن هستند و میتوانند در این دوران مصرف شوند شامل موارد زیر هستند:
سبزیجات: بیشتر سبزیجات مانند کاهو، هویج، کدو، خیار، گوجهفرنگی، و غیره بدون گلوتن هستند.
میوهها: تمام میوهها مانند سیب، پرتقال، موز، انگور، توتها و سایر میوهها فاقد گلوتن هستند.
برنج و ذرت: این مواد غذایی همگی فاقد گلوتن هستند. برنج سفید، برنج قهوهای و ذرت میتوانند به عنوان منبع انرژی مصرف شوند.
گوشت و مرغ: گوشت تازه، مرغ و ماهی بدون هیچگونه طعمدهنده یا فرآوری، فاقد گلوتن هستند.
تخممرغ: تخممرغ به تنهایی هیچگونه گلوتنی ندارد و گزینهای خوب برای پروتئین است.
محصولات بدون گلوتن: انواع آردهای بدون گلوتن مانند آرد برنج، آرد ذرت، آرد سیبزمینی و آرد گندم سیاه میتوانند در تهیه غذاهای مختلف استفاده شوند.
البته توجه داشته باشید که اگر پزشک رژیم خاصی پیشنهاد داده و خواسته که کودک شما غذای بدون پروتئین مصرف کند، بهتر است از مصرف منابع پروتئینی دیگر مانند گوشت، تخممرغ و محصولات لبنی نیز پرهیز کنید.
همچنین قبل از هر گونه تغییر در رژیم غذایی، بهتر است از مشاوره دقیق پزشک یا متخصص تغذیه بهرهبرداری کنید.
متخصص تغذیه
سلام من یک سالی هست درگیر یبوست شدید هستم از بس شربت منیزیم و ….خوردم دیگه این دارو ها هم خیلی اثر نداره .برای رفع یبوست باید چکار کنم
محمدرضای عزیز
برای رفع یبوست شدید و طولانیمدت، اگر داروهایی مانند شربت منیزیم اثر زیادی ندارند، باید اقدامات دیگری برای بهبود وضعیت رودهها و گوارش انجام دهید. در اینجا چند راهکار برای کمک به رفع یبوست پیشنهاد میشود:
افزایش فیبر: مصرف میوهها، سبزیجات، و غلات کامل.
نوشیدن آب: حداقل ۸ لیوان در روز.
ورزش: حداقل ۳۰ دقیقه پیادهروی روزانه.
پروبیوتیکها: استفاده از ماستهای پروبیوتیک یا مکملها.
ملینهای طبیعی: مانند آلو، دانه چیا و کتان.
در صورت عدم بهبود به پزشک مراجعه کنید
متخصص گوارش