فهرست مطالب
- اسپری بکلومتازون یا داروی بکلومتازون چیست؟
- طریقه مصرف و نحوه استفاده از اسپری بکلومتازون چگونه است؟
- اسپری بکلومتازون برای چیست؟
- عوارض اسپری بکلکس بکلومتازون چیست؟
- موارد احتیاط مصرف اسپری بکلومتازون
- تداخلات دارویی اسپری استنشاقی بکلومتازون با داروهای دیگر
- اطلاعات دارویی بکلومتازون بینی یا دهان
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
بکلومتازون یا بکلکس چیست؟ تصور کنید که در حالت عادی به بیماری آسم و آلرژیهای مشابه مبتلا باشید و نتوانید بهخوبی نفس بکشید. این حالت اصلا خوب نیست و میتواند در انجام فعالیتهای روزانه مشکل ایجاد کند. یکی از راههای درمان این مشکل، استفاده از داروی بکلومتازون است. اما نحوه مصرف این دارو چگونه است و عوارض آن چیست؟ در ادامه با ما همراه باشید. اگر به بیماری آسم و مشکلات تنفسی مبتلا هستید، میتوانید از دکتر ریه یا دکتر آسم و آلرژی نوبت دریافت کنید. همچنین اگر داروی بکلکس برای شما تجویز شدهاست، مشاوره دارویی دکترتو به شما نحوه مصرف و عوارض این بیماری را توضیح میدهد.
اسپری بکلومتازون یا داروی بکلومتازون چیست؟
بکلومتازون برای جلوگیری و کنترل عوارضی که ناشی از بیماری آسم میشود، مانند خس خس کردن سینه و تنگی نفس بهکار میرود. این دارو در دسته داروهای کورتیکوستروئید طبقهبندی میشود. نام تجاری بکلومتازون، اسپری استنشاقی بکلومتازون (beclomer) است.
توجه: مطلبی که مطالعه میکنید صرفا جنبهی افزایش آگاهی دارد و بههیچوجه جایگزین توصیههای پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
نحوه عملکرد داروی بکلومتازون چگونه است؟
داروی بکلومتازون با کاهش التهاب جریانهای هوا در ریهها باعث تنفس آسانتر میشود. این دارو برای جلوگیری از مشکلات تنفسی مانند خس خس سینه و تنگی نفس بهکار میرود. همچنین استفاده این دارو در زمان حمله آسم برای خنثی کردن آن موثر نیست. موقع حمله از اسپریهای استنشاقی عملکرد سریعی که برایتان تجویز شده، استفاده کنید.
طریقه مصرف و نحوه استفاده از اسپری بکلومتازون چگونه است؟
در طریقه مصرف اسپری بینی بکلام نکات زیر را مدنظر داشتهباشید:
- قبل از شروع به مصرف این دارو یا تعویض کپسول آن، تمام دستورالعملهای بستهبندی محصول را بخوانید. اگر سوالی دارید با دکتر ریه یا دکتر داروخانه مطرح کنید.
- مصرف این دارو به صورت اسپری استنشاقی و معمولا ۲ بار در روز، بسته به تجویز پزشک، است.
- دوز مصرفی اسپری تنفسی بکلکس بسته به وضعیت پزشکی شما و جوابدهی به درمان است.
- از دستگاههای جانبی استنشاقی استفاده نکنید و لازم نیست اسپری بکلومتازون ۵۰ را قبل از مصرف تکان دهید.
- اگر از اسپریهای استنشاقی دیگری به صورت همزمان استفاده میکنید حداقل ۱ دقیقه زمان بین مصرف هر کدام لازم است و این اسپری را در آخر استفاده کنید.
- برای جلوگیری از خشکی دهان، گرفتگی گلو و عفونتهای دهانی، دهان خود را پس از هر بار استفاده با آب بشویید و آب را قورت ندهید.
- تعداد دفعات مصرف این دارو را بشمارید و پس از استفاده از تعداد استنشاقی که بر روی مخزن اسپری نوشته شد، مخزن را دور بیندازید.
- اسپری بینی بکلومتازون دی پروپیونات را نشویید و هیچ قسمت آن نباید با آب تماس داشتهباشد.
- برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از مشاوره دارویی کمک بگیرید.
- استفاده از اسپری استنشاقی بکلومتازون در زمانهای منظم باعث میشود بیشترین بهره از آن را ببرید.
- این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید و دوز مصرفی خود را افزایش ندهید تا عوارض جانبی را افزایش ندهد.
- اسپریهایی که باید هر روز استفاده کنید و اسپریهایی که موقع مشکلات تنفسی باید استفاده کنید را از هم جدا نگهدارید و به یاد داشتهباشید کدام اسپری مخصوص چه شرایطی است.
قطع مصرف اسپري بيني بكلومتازون یا اسپری دهانی بکلومتازون خطرناک است؟
مصرف بکلومتازون را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید، زیرا ممکن است شرایطتان با قطع مصرف یکباره اسپری استنشاقی بکلکس، بدتر شود. دوز مصرفی این دارو باید به تدریج کم شود.
اگر به صورت منظم از داروهای کورتیکوستروئید متفاوتی مانند پردنیسون استفاده میکنید، بدون مشورت و تجویز پزشک مصرف آن را قطع نکنید. در صورت قطع یکباره مصرف این داروها ممکن است عوارض قطع یکباره رخ دهد و برخی شرایط مانند آسم و آلرژی بدتر شوند. برای جلوگیری از عوارض قطع مصرف دارو، مانند:
- ضعف
- کاهش وزن
- تهوع
- درد عضلانی
- سردرد
- سرگیجه
ممکن است پزشک شما دوز مصرفی دارو را در طی یک دوره کاهش دهد. برای اطلاعات بیشتر و قطع مصرف دارو با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. هر زمانی که نشانههای عوارض قطع مصرف دارو را مشاهده کردید با پزشک خود تماس بگیرید.
احتمالا تاثیرات این دارو را پس از ۲۴ ساعت احساس خواهیدکرد، اما در بعضی موارد این تاثیرات ممکن چندین هفته و یا بیشتر طول بکشد. اگر احساس بهبود نکردید به متخصص آسم و آلرژی اطلاع دهید.
اسپری بکلومتازون برای چیست؟
اسپری بکلکس برای چیه؟ اسپری بینی بکلومتازون برای درمان خارش یا آبریزش بینی، عطسه یا سایر علائم ناشی از تب یونجه چند ساله (در تمام طول سال) یا فصلی (رینیت آلرژیک) و درمان از دست دادن حس بویایی و چشایی در سرماخوردگی استفاده میشود. این دارو یک استروئید (داروی کورتیزون مانند) است که با جلوگیری از التهاب ناشی از واکنشهای آلرژیک عمل میکند.
۱. اسپری بکلومتازون برای کرونا (بکلکس بکلومتازون یا بکلومتازون دی پروپیونات)
استنشاق پودر بکلکس میتواند در بهبود فشارهای قفسهی سینه و ایجاد تنگی نفس ناشی از آن در کرونا مفید باشد. البته که این دارو در بیمارانی که به کرونای خفیف دچار هستند، موثر است.
۲. اسپری دهانی بکلومتازون برای علائم بیماری آسم
آسم یکی از بیماریهای تنفسی است که در آن فشار به راههای هوایی آورده میشود و انتقال گازهای تنفسی سخت میشود. از علائم آسم در بزرگسالان و کودکان این است که در این بیماری لولههای تنفسی بسته میشوند و نفس رفت و آمد نمیکند.
یکی از عوارض این بیماری خس خس کردن سینه و تنگی نفس است. با کمک بکلکس میتوان درمان خس خس سینه را سریعتر انجام داد و از تنگی نفس تا حدی رهایی پیدا کرد. البته که این دارو برای درمان حملههای تنفسی هنگام آسم کاربرد ندارد.
۳. اسپری بینی بکلومتازون برای تنگی نفس
تنگی نفس از عوارض برخی از بیماریهای تنفسی است. استنشاق پودر بکلومتازون میتواند به بهبود این علامت کمک کند و نوعی داروی تنگی نفس کاربردی محسوب میشود.
۴. اسپری بینی بکلومتازون برای سینوزیت و پولیپ بینی
اسپری بینی بکلومتازون ۱۰۰ برای تسکین علائم عطسه، آبریزش، گرفتگی یا خارش بینی (رینیت) ناشی از تب یونجه و سایر آلرژیها استفاده میشود. در کنار ان نیز برای جلوگیری از پولیپ بینی و تنگی نفس (تورم دیواره بینی) بعد از جراحی برداشتن پولیپ نیز کاربرد دارد.
۵. اسپری بکلومتازون برای سرفه مزمن
بکلومتازون ۲۵۰ به تنهایی برای درمان سرفه خشک یا مزمن موثر نیست. بلکه میتواند به کاهش علائم آسم مانند سرفه ناگهانی کمک کند.
۶. اسپری بکلومتازون برای کودکان
خواص داروی بکلومتازون یا اسپری نازال بکلومتازون بسیار زیاد است اما مصرف آن برای کودکان بالای ۶ سال توصیه شده است. اگر فرزند شما نیاز به مصرف قطره بینی بکلکس برای کودکان یا اسپری بکلومتازون برای نوزاد برای کنترل علائم آلرژی داشته باشد، پزشک معمولا موارد دیگری از شربت ضد احتقان بینی کودکان را توصیه میکند.
مقدار مصرف اسپری بکلومتازون بینی چقدر است؟
دکتر میزان مصرف بکلومتازون اسپری بینی را متناسب با شرایط بیمار تجویز میکند. مقدار دفعات اسپری زدن بیمار تعیینکنندهی دوز مصرفی دارو است. به صورت عمومی، موارد زیر را برای استنشاق برای جلوگیری از حمله آسم در نظر داشته باشید:
- بزرگسالان بالای ۶ سال: ۱ تا ۲ پاف، حداکثر ۳۲۰ میکروگرم
- اسپری بینی بکلومتازون برای کودکان: ۱ تا ۲ پاف، حداکثر ۸۰ میکروگرم اسپری بکلکس ۵۰ برای کودکان
عوارض اسپری بکلکس بکلومتازون چیست؟
اگر هر کدام از شرایط زیر را تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید:
- سرفههای شدید
- تنگی نفس با اسپری بکلکس ۲۵۰
- خس خس سینه
- افزایش خلط از عوارض دی بی نازال کورت
- بیدار شدن از خواب با مشکلات تنفسی
- استفاده زیاد از اسپریهای عملکرد سریع (بیش از ۲ روز در هفته)
مصرف اسپری استنشاقی بکلکس ممکن است موجب عوارضی مانند:
- خارش یا خشکی گلو
- گز گز گلو با اسپری بکلومتازون دهانی
- و سرفه شود.
- طعم بد دهان یا تغییر صدا نیز ممکن است اتفاق بیفتد.
درصورتیکه پزشک داروی بکلومتازون را برای شما تجویز کردهاست، مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بودهاست. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی بکلومتازون را مصرف کردهاند، عوارض جدی این دارو مانند موارد زیر را تجربه نکردهاند:
- تکههای سفید بر روی زبان یا داخل دهان
- پف صورت
- رشد غیرمعمول مو
- بهبود آرام زخم
- درد استخوان
- تغییرات خلقی مانند افسردگی
- نوسانات خلقی و تحریکپذیری
- کبودی و خونریزی
- افزایش تشنگی و ادرار
- مشکلات بینایی و نشانههای عفونت مانند گلودردی که خوب نمیشود، تب و لرز
عوارض خطرناک اسپری بینی یا اسپری دهانی بکلومتازون
واکنش آلرژیک بالا از نادرترین عوارض اسپری بینی بکلیت آکوآناز یا بکلومتازون است. بااینحال اگر هریک از علائمی مانند بیهوشی، خارش یا تورم (بهخصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریتهای پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشدهباشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
موارد احتیاط مصرف اسپری بکلومتازون
در مصرف داروی بکلومتازون یا اسپری تنفسی بکلکس موارد زیر را در نظر داشتهباشید:
- چنانچه سابقه بیماریهایی نظیر مشکلات چشمی، مانند آب مروارید و گلوکوم، مشکلات استخوانی مانند پوکی استخوان، بیماریهای عفونی مانند سل و تبخال دارید، حتما این موارد را به اطلاع پزشک خود برسانید.
- اگه در یک سال اخیر از دارویتان، به قرصهای کورتیکوستروئیدی، مانند پردنیسون تعویض و یا اگر از این اسپری به مدت طولانی بیش از دوز عادی مصرف کردهاید، ممکن است مصرف این دارو باعث شود بدن شما به استرسهای فیزیکی بهسختی جواب بدهد.
- اگر بیماری یا آسیب جدی دیدهاید و از این دارو استفاده میکنید و یا در یک سال گذشته از قرص پردنیسون استفاده کردهاید، حتما با پزشک یا دندانپزشک این موضع را درمیان بگذارید.
- اگر خستگی غیرعادی و مفرط یا کاهش وزن را تجربه کردید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
- این دارو ممکن است بر روی نشانههای عفونت تاثیر بگذارد و کمتر احساسشان کنید لذا ممکن است بیشتر دچار عفونت بشوید یا بدتر بشود. از ارتباط با انسانهایی که بیماریهای عفونی واگیردار مانند آبله مرغان و سرخک دارند پرهیز کنید.
- مصرف این دارو در درازمدت بر روی رشد کودکان تاثیر میگذارد. اما اگر بیماری آسم بهخوبی کنترل نشود، این بیماری هم سرعت رشد کودکان را کاهش میدهد. تاثیر بکلکس بر روی قد نهایی انسان ناشناخته است و اگر فرزندتان از این دارو استفاده میکند، به صورت منظم قد او را با پزشک بررسی کنید.
مصرف دارو و اسپری بکلومتازون در بارداری و شیردهی
چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی بکلومتازون را استفاده کنید و اگر حامله هستید یا قصد حاملگی دارید، قبل از مصرف این دارو این موضوع را به اطلاع پزشکتان برسانید و درمورد مزایا و خطرات آن مشورت بگیرید. اطلاعات تاثیر این دارو بر روی شیر مادر مشخص نیست بنابراین قبل شیردهی هنگام مصرف این دارو با پزشک تماس بگیرید.
تداخلات دارویی اسپری استنشاقی بکلومتازون با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر اسپری بکلوتروکس ۲۵۰ را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفیتان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی بکلومتازون نفرمایید.
داروهای زیر ممکن است با داروی بکلومتازون تداخل داشتهباشد. در صورت مصرف این داروها، پزشک خود را مطلع سازید:
- آلدسلوکین
- میفپریستون
- دزموپرسین
- ماسیمورلین
- نادروپارین
- سارگراموستیم
- فنیلبوتیرات
اسپری استنشاقی بکلکس ممکن است با برخی از موارد آزمایشی، مانند آزمایش پوست تداخل داشتهباشد و موجب شود پاسخ آزمایش درست نباشد. در صورت انجام آزمایشهای پزشکی، پرسنل آزمایشگاه و پزشک را در جریان مصرف این دارو بگذارید.
اطلاعات دارویی بکلومتازون بینی یا دهان
در ادامه به اشکال دارویی بکلومتازون و نحوه تجویز آن در نسخه پرداختهایم. به جدول زیر توجه کنید:
اشکال دارویی | تجویز در نسخه | تداخل دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|---|
اسپری استنشاقی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 100MCG/DOSE INHALER | بمیپارین | سردرد |
اسپری بینی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 10MG NASAL INHALER | گلیسرول فنیلبوتیرات | سبکی سر |
اسپری بینی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 10MG ORAL INHALER | دزموپرسین | رینیت |
کپسول استنشاقی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 200MCG INHAL CAP | لوگزاپین | عفونت تنفسی فوقانی |
اسپری استنشاقی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 250MCG/DOSE 200D SPRAY | آرانوفین | خشکی گلو |
اسپری بینی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 50MCG/DOSE NASAL SPRAY | ماسیمورلین | کمر درد |
اسپری استنشاقی بکلومتازون | BECLOMETHASONE DIPROPIONATE 50MCG/DOSE SPRAY | سارگراموستیم | گرفتگی صدا |
اشکال دارویی بکلومتازون یا بکلکس در ایران
داروی بکلومتازون در اشکال دارویی زیر قابل تهیه است:
- اسپری بکلکس ۵۰ میکروگرم
- اسپری بکلکس ۱۰۰ میکروگرم
- اسپری بینی بکونیز ۵۰ میکروگرم
- اسپری بینی بکلونازال آکوا ۵۰ میکروگرم
- اسپری بینی آپو بکلومتازون ۵۰ میکروگرم
- بکلومتازون اسپری دهانی یا اسپری بینی بکلیت آکوآناز ۵۰ میکروگرم
- اسپری بکلوتروکس ۱۰۰ میکروگرم و امپول بکلومر
- اسپری کلنیل جت ۲۵۰ میکروگرم دوز و قطره بینی بکلیت
- محلول استنشاقی کلنیل ۰.۴ میلی گرم/۱ میلی لیتر ۲ میلی لیتر
- اسپری استنشاقی کلنیل ۵۰ میکروگرم/دوز ۲۰۰ پاف
- اسپری استنشاقی کلنیل ۱۰۰ میکروگرم/دوز ۲۰۰ پاف
- اسپری استنشاقی کلنیل ۲۵۰ میکروگرم/دوز ۲۰۰ پاف
- اسپری استنشاقی فوشال ۲۵۰ میکروگرم/پاف ۲۰۰ دوز
- اسپری استنشاقی مای بکلو ۲۵۰ میکروگرم/دوز ۲۰۰ پاف
- اسپری استنشاقی مای بکلو ۱۰۰ میکروگرم/دوز ۲۰۰ پاف
- اسپری استنشاقی فوشال ۱۰۰ میکروگرم/پاف ۲۰۰ دوز
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آسم یکی از بیماریهایی است که میتواند عوارض متعددی مانند خس خس و تنگی نفس ایجاد کند. برای مقابله با این علائم داروهایی در دسترس ما وجود دارند. یکی از این داروها، اسپری بکلومتازون است. این دارو در دستهی داروهای کورتیکواستروئیدی قرار میگیرد.
برای آگاهی از نحوه مصرف آن و عوارضی که برای شما ایجاد میکند، میتوانید از مشاوره دارویی آنلاین، دکتر آنلاین ریه، دکتر آسم و آلرژی آنلاین و ویزیت آنلاین پزشک عمومی دکترتو کمک بگیرید. همچنین برای دریافت این اسپری، باید به فوق تخصص ریه، دکتر آسم و آلرژی یا پزشک عمومی مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید از بهترین این دکترها در شهر خود و شهرهای دیگر، نوبت دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
ببخشید یه سوال دیگه من پسرم ده ساله است و مدام با عارضه سرفه در تمام فصول درگیر و در حال حاضر برای تورم لوزه و سرفه دکتر بهش داد منتها سرفه نداره دیگه اما به محض مصرف دارو سرفه میکنه میخواد قطع کنه دارو را؟
سلام
در این شرایط
می توانید با نظارت پزشک دارو را قطع کنید
وقتتون بخیر
دوره درمان این دارو به چه شکل است تا پایان مصرف شود و یا تا قطع علایم
سلام
طول درمان و میزان مصرف
بستگی به شدت بیماری و وزن شما دارد
فقط زیر نظر پزشک دارو مصرف کنید
دکتر به من برای سینوزیتم تجویز کرده.اما میترسم استفاده کنم میخواستم بدونم عوارضی داره این اسپری یا نه؟
سلام
هر دارویی ممکن است عوارض داشته باشد
ولی عوازض، یک احتمال است
در صورت تجویز پزشک تردید نداشته باشید و حتمن استفاده کنید
سلام
من استفاده کردم دو ناحیه از پوست صورتم قرمز شده
سلام
این دارو با شما سازگار نیست
بهتر است قطع کنید
و زیر نظر پزشک ازداروهای جایگزین استفاده نمایید
لطفاً اسپری ها را دقیق وطبق دستور پزشک مصرف کنید وفکر نکنید بجه وابسته میشه اگر تشخیص دادن بچه اسم داره یا آلرژی داره حتما درست استفاده کنید وگرنه به مرور راه های هوایی تنگ میشن و عوارض بیماری خودش رو نشون میده
سلام و سپاس
ممنونم از نظر خوبتان
سلام برای کودک ۳ ساله ام که مشکل ریه داسته دکتر تجویز کرده اگر برای بچه چهار ساله هم که سرما خورده و دماغش بند شده استفاده کنم ضرری نداره لطفا جواب بدید نگرانم
سلام دوست عزیز
خیر
اسپری بکلومتازون متعلق به گروهای از داروها به نام کورتیکواستروئیدها است که برای کنترل و جلوگیری از مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس، خس خس سینه و سرفههای ناشی از آسم در بزرگسالان و کودکان ۵ سال به بالا استفاده میشود.
اگر قوطی فلزی اسپری رو باز کنیم که داخلش
اینهالر هست چه خطری دارد یااصلا اشکالی پیش نمی آید برای کسی که مشکل تنفسی ندارد
ممنون از راهنماییتون
دوست عزیز
بهتره بخاطر پودری که درون آن هست باز نشود. اگر آلرژی ایجاد نکند مشکلی ندارد.