فهرست مطالب
قرص خواب دارویی است که بهطور خاص برای مدیریت اختلالات خواب مانند بیخوابی تولید شده است. این دارو با ایجاد احساس خوابآلودگی و آرامش، کیفیت خواب شبانه را بیشتر میکند و مدت زمان آن را افزایش میدهد. بهتر است از این داروها دقیقا قبل از خواب استفاده کنید و حتما در خصوص دوز مصرفی آنها با پزشک متخصص در ارتباط باشید. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با انواع قرص خواب و روش مصرف آنها آشنا شویم. اگر نیاز به مشورت با متخصص دارید، در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان آشنا شوید و برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
قرص خواب چیست؟
یکی از مهمترین اختلالات خواب، بیخوابی است. بیخوابی در سالمندان شایعتر است و در درازمدت باعث عواقب جدی مانند افسردگی، بیماری قلبی و تصادفات رانندگی میشود. به همین دلیل نیاز به مصرف دارو برای درمان بیخوابی احساس میشود.
قرصهای خواب برای کمک به افرادی که دچار مشکلات خواب هستند، استفاده میشوند. این قرصها مدت زمان و کیفیت خواب را طولانیتر میکنند و باعث میشوند فرد چرخه خواب کاملی را تجربه کند. داروی خواب آور در اشکال مختلف از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه (OTC) ارائه میشود و میتواند بهصورت قرص یا کپسول باشد. قرصهای خواب آور تجویزی قویتر هستند و برای استفاده کوتاه مدت توصیه میشوند زیرا ممکن است باعث وابستگی شوند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت healthdirect
Sleeping pills are medicines designed to help you fall asleep or stay asleep.
ترجمه فارسی:
قرصهای خوابآور داروهایی هستند که برای کمک به خوابرفتن یا خواب ماندن طراحی شدهاند.
عکس قرص خواب
قرصهای خواب آور در درجه اول برای درمان بیخوابی و مشکلات مربوط به خواب استفاده میشوند. این داروها معمولا برای افرادی که از اختلالات روحی مانند افسردگی و اضطراب شدید رنج میبرند یا برای سالمندان تجویز میشوند. بهتر است در کنار مصرف دارو از درمان رفتاری شناختی برای بیخوابی (CBT-I) هم استفاده کرد.
اسم انواع قرص خواب آور
انواع مختلفی از قرصهای خواب آور وجود دارد که پزشک معالج بر اساس علت و نوع بیخوابی، مناسبترین قرص را برای شما تجویز خواهد کرد. این داروها روی قسمتهای مختلفی از مغز تاثیر میگذارند و اگر زیاد استفاده شوند ممکن است باعث اعتیاد و وابستگی یا خوابآلودگی در طول روز شوند. قرصهای خواب آوری که به طور معمول استفاده میشوند شامل قرص زولپیدوم، قرص فلوکستین و داروی فلووکسامین هستند.
بنزودیازپین (قرص خواب آور قوی)
این دارو، انواع مختلفی از گیرندههای گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در مغز را هدف قرار میدهد و با این کار باعث القای خواب میشود. اما میتواند اعتیاد آور باشد. به همین دلیل نباید به مدت بیش از ۲ تا ۴ هفته استفاده شود و تنها برای درمان بیخوابی کوتاه مدت کاربرد دارد. عوارض جانبی بنزودیازپین شامل سرگیجه، ضعف عضلانی و حالت تهوع است. از این دستهی دارویی میتوان موارد زیر را نام برد:
- قرص آلپرازولام
- قرص دیازپام
- داروی استازولام
- قرص لوزارپام
- قرص اگزازپام
- قرص کلونازپام
- داروی تریازولام
- قرص سیتالوپرام
داروهای گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA)
طبقهبندی جدیدتری از داروهای خواب آور وجود دارد که با هدف قرار دادن گیرندههای خاص GABA در مغز (که در هوشیاری یا خواب آلودگی نقش دارند) عمل میکند. از آنجا که این داروها تنها گیرندههای خاصی را هدف قرار میدهند، نسبت به بنزودیازپینها عوارض جانبی و وابستگی کمتری ایجاد میکنند و بهعنوان قرص خواب آور بدون عوارض یا کم عوارض هم شناخته میشوند.
قرص خواب باربیتورات
این دستهی دارویی طیف گستردهای از اثرات آرامبخشی نسبتا خفیف تا بیهوشی کامل را به وجود میآورد. باربیتوراتها به عنوان خوابآور، ضد اضطراب و ضد تشنج نیز استفاده میشوند و اثرات ضد درد بسیار ضعیفی دارند. اما وابستگی جسمی و روانی ایجاد میکنند. امروزه، از بنزودیازپینها به جای باربیتوراتها استفاده میشود.
قرص خواب ملاتونین
ملاتونین هورمونی است که در مغز از غدهی پینهآل ترشح میشود و در تنظیم ریتم خواب نقش دارد. این هورمون در تاریکی و در نور کم ترشح میشود. از قرص ملاتونین در درمان بیخوابی استفاده میشود.
آنتی هیستامین
آنتیهیستامین به ترکیباتی گفته می شود که گیرندهی H1 که در آلرژی نقش دارد را مهار میکنند. یک عارضهی جانبی مشترک آنتیهیستامینها آرام بخشی و خوابآلودگی است. از آنتیهیستامینهایی مثل دیفن هیدرامین به عنوان داروی خوابآور استفاده میشود.
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCA)
در افسردگی یا درد مزمن همراه با بیخوابی، TCAها گزینهی مناسبی هستند. عوارض جانبی این دستهی دارویی شامل تاری دید، خشکی دهان، مشکل در ادرار کردن و سرگیجه است. از داروهای ضد افسردگیهای سهحلقهای میتوان داروی دوکسپین، نورتریپتیلین، آمی تریپتیلین و قرص ترازودون را نام برد.
نحوه مصرف قرص خواب
زمانی که این امکان وجود دارد که حداقل ۷ تا ۸ ساعت خواب کامل در شب داشته باشید، از قرص خواب استفاده کنید. این کار باعث میشود در طول روز احساس خواب آلودگی و سرگیجه نداشته باشید یا سایر عوارض جانبی را تجربه نکنید.
بیشتر داروهای خواب بدون نسخه باید حدود ۳۰ دقیقه قبل از خواب مصرف شوند. اما داروهای تجویزی ممکن است زمانبندی متفاوتی داشتهباشند. همچنین بهتر است زمان مصرف این داروها از مصرف الکل یا مواد مخدر خودداری کنید. پیدا کردن الگوی خواب مناسب و دوری از استرس و اضطراب هم در زمان مصرف قرص خواب توصیه شده است.
دوز داروی خواب آور در هر فرد متفاوت است و پزشک با صلاحدید خود و با توجه به نوع بیخوابی و سن فرد، مقدار مصرف روزانه را تعیین میکند.
مدت زمان تاثیر قرص خواب چقدر است؟
اثرات قرصهای خواب آور میتواند بر اساس نوع دارو متفاوت باشد. بهعنوان مثال داروهای غیر بنزودیازپین یا Z معمولا سریع عمل میکنند و حدود ۷ تا ۸ ساعت دوام میآورند. تحقیقات نشان میدهد بیشتر افرادی که از قرص خواب استفاده میکنند بین ۸ تا ۲۰ دقیقه سریعتر از کسانی که از هیچ دارویی استفاده نمیکنند میخوابند.
کاربرد قرص خواب
انواع قرص خواب برای درمان مشکلات خواب و بی خوابی استفاده میشوند. این داروها معمولا با تغییر سطح انتقالدهنده عصبی مغز باعث خوابآلودگی میشوند. همچنین به دلیل خواص آرامشبخشی، عضلات را آرام میکنند، اضطراب را تسکین میدهند و میتوانند صرع را درمان کنند. قرص خواب بهصورت تجویزی و بدون نسخه در دسترس است و شکل تجویزی آن مصرف کوتاه مدت دارد.
مضرات و عوارض قرص خواب: آیا قرص خواب ضرر دارد؟
قرصهای خواب آور میتوانند یک درمان موثر برای بیخوابی مزمن باشند اما مانند هر داروی دیگری، عوارض جانبی دارند. این عوارض به نوع دارو، دوز دارو و مدت زمان ماندگاری آن در بدن بستگی دارد. عوارض جانبی قرص خواب ممکن است در افرادی که مشروبات الکلی مصرف میکنند، افراد مسن و افراد مبتلا به آپنهی خواب، شدیدتر باشد.
یکی از عوارض جانبی رایج قرص خواب، خوابآلودگی در طول روز است. عوارض جانبی احتمالی دیگر شامل موارد زیر هستند:
- اعتیاد و وابستگی دارویی
- تاری دید
- سردرد
- فراموشی
- کندی ذهن
- اختلال در توجه
- سرگیجه
- ضعف
- از دستدادن تعادل
- خشکی دهان و گلو
- احتباس ادرار
- یبوست یا اسهال
- نفخ
- کاهش یا افزایش اشتها
- سوزش سردل
- واکنش آلرژیک (آنافیلاکسی)
- تورم صورت (آنژیوادم)
- راهرفتن در خواب
- لرزش غیرقابل کنترل یک قسمت از بدن
- کابوس دیدن
موارد احتیاط مصرف قرص خواب
قرص خواب را بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید و حتما پزشک را از داروهایی که مصرف میکنید مطلع کنید. همچنین بهتر است در صورت وجود بیماریهای زمینهای از جمله فشار خون بالا، مشکلات کبدی و آسم، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید. سایر مواردی که بهتر است بدانید عبارت است از:
- هرگز در زمان مصرف قرص خواب، الكل ننوشید.
- سعی کنید اولین قرص را در شبی مصرف کنید که صبح روز بعد لازم نیست به جایی بروید.
- قرص خواب را در زمان نزدیک به خواب بخورید.
- هرگز پس از مصرف قرص خواب رانندگی نکنید.
- در صورت بروز هرگونه مشكل هنگام مصرف داروی خواب، فورا با پزشک تماس بگیرید.
- بهتر است از مصرف قرصهای خواب با آب گریپ فروت خودداری کنید.
- اگر برای مدت طولانی از داروهای خواب آور استفاده کردید، برای جلوگیری از عوارض آن ناگهان قرص را قطع نکنید.
تداخلات دارویی قرص خواب با داروهای دیگر
مصرف همزمان قرص خواب با سایر داروها، به ویژه داروهای پارکینسون و داروهای ضد آلرژی میتواند باعث واکنشهای شدید شود. علاوهبر این، بسیاری از داروهای رایج، از جمله داروهای ضد افسردگی و آنتیبیوتیکها نیز میتوانند باعث تداخلات دارویی خطرناک با قرصهای خواب شوند.
انواع قرص خواب | عوارض جانبی | تداخل دارویی |
---|---|---|
ملاتونین | اعتیاد و وابستگی دارویی | داروهای پارکینسون |
باربیتورات | سردرد | داروهای ضد آلرژی |
داروهای گاما آمینوبوتیریک اسید | فراموشی | قرص ضد افسردگی |
بنزودیازپین | کندی ذهن | آنتیبیوتیک |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قرص خواب آور برای کمک به خواب رفتن یا خوابیدن طولانیتر استفاده میشود. این دارو هم با نسخه پزشک و هم بدون نسخه قابل تهیه است اما بهتر است برای مدت کوتاهی استفاده شود تا احتمال وابستگی به آنها کاهش یابد. قرص خواب را باتوجه به دوز تجویزی پزشک قبل از خواب مصرف کنید و اگر با مصرف دارو همچنان دچار اختلالات خواب هستید، با متخصص روانشناسی، دکتر روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری از بهترین پزشکان سراسر کشور برای شما وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
بخدا دارم روانی میشم، هرچی قرص خواب میخورم باز خوابم نمیبره، ۱۰ روز متادون رو کنار گذاشتم، توروخدا بگید چه قرصی بخورم تا بخوابم
این دکترا موش ازمایشگاهی میکنن، رفتم سرترالین و وازونیدین و چنتا دیگه قرص بهم دادن، باعث شدن هی با خودم حرف بزنم یا افکار غیر واقعی به ذهنم بیاد که انگار واقعیه
تمرکز هم ندارم حتی
فقط یک قرص معرفی کنید، دیازپام کلونازپام زولپیدمم جواب نمیده
سلام
با توجه به شرایط پیچیده و تغییرات دارویی اخیر، توصیه میکنم به هیچ عنوان بدون نظر مستقیم پزشک معالج داروی جدیدی مصرف نکنید، زیرا ممکن است تداخلات دارویی یا عوارض جدی ایجاد شود. مشکلات خواب و افکار غیرواقعی که بیان کردهاید نیازمند بررسی دقیق توسط روانپزشک است تا درمان مناسب و ایمن برای شما تعیین شود. در این شرایط، مراجعه فوری به پزشک یا مرکز درمانی تخصصی بهترین و ایمنترین راهکار است تا وضعیت شما بهدرستی ارزیابی و مدیریت شود. سلامت شما اهمیت بالایی دارد و خوددرمانی میتواند خطرناک باشد.
متخصص روانپزشک
سلام من قرص ملاتونین برای خوابم استفاده میکنم خیلی هم خوابم میگیره اما اصلا خوابم نمیبره تا صبح نمیدونم چکار کنم خیلی درگیر این مشکل شدم راهکاری هست که خابم ببره سریع؟
سلام، اگرچه ملاتونین به خوابآلودگی کمک میکند، اما برای بهبود کیفیت و سرعت به خواب رفتن، باید عوامل محیطی و رفتاری نیز رعایت شوند؛ مانند کاهش نور و استفاده نکردن از صفحهنمایشهای الکترونیکی حداقل یک ساعت قبل از خواب، ایجاد آرامش و محیط تاریک و خنک، و پرهیز از مصرف کافئین و غذای سنگین در ساعات پایانی روز. در صورتی که مشکل ادامه داشت، توصیه میشود با پزشک متخصص مشورت کنید تا علت دقیق بررسی و درمان مناسبی ارائه شود.