فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس بیماری ناشی از رفلاکس اسید معده است که تارهای صوتی را ملتهب میکند. اگر علائمی مشابه این بیماری دارید یا پزشک آن را تشخیص داده است، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که رفلاکس حنجره چیست؟ چه علائمی دارد؟ چگونه میتوان آن را تشخیص داد؟ چرا افراد به این بیماری دچار میشوند؟ آیا راه درمانی دارد؟ برای بهبود این وضعیت چه غذاهایی باید خورد و چه غذاهایی مضر است؟ آیا این بیماری با رفلاکس معده تفاوت دارد؟
در صورت مشاهده علائم لارنژیت رفلاکس و عدم بهبود این نشانهها باید به دکتر گوارش یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین متخصصان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشک وجود دارد.
رفلاکس حنجره (LPR) چیست؟
معده حاوی اسید و آنزیمهایی است که به هضم غذا کمک میکنند. دریچهای به نام اسفنکتر در معده قرار دارد که هنگام واردشدن غذا باز شده و سپس بسته میشود. بستهشدن دریچه از بازگشت اسید جلوگیری میکند. اگر اسفنکتر بهدرستی عمل نکند، اسید معده بالا میآید. به این عارضه رفلاکس اسید میگویند.
رفلاکس اسید دو حالت دارد. در حالت اول که رایجتر است، اسید وارد مری شده و این بافت را ملتهب میکند. به این عارضه رفلاکس معده (GERD) میگویند. این بیماری باعث سوزش سر دل و سوءهاضمه میشود. اما زمانی که اسید از مری عبور کرده و به حلق و حنجره برسد، باعث رفلاکس حنجره (LPR) میشود. علامت اصلی رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس گرفتگی صدا و احساس توده در گلو است.
به این بیماری رفلاکس خاموش هم گفته میشود. زیرا به دلیل عدم وجود نشانه سوزش سر دل بهراحتی تشخیص داده نمیشود. رفلاکس اسید به این ناحیه باعث التهاب تارهای صوتی میشود.
علائم رفلاکس حنجره (لارنژیت رفلاکس)
رفلاکس خاموش باعث التهاب و آسیب تارهای صوتی میشود. به همین دلیل علائم و نشانههای آن در گلو مشخص است. این علائم عبارتند از:
- گلودرد
- گرفتگی صدا
- احساس وجود توده در گلو
- احساس چسبیدن مخاط به گلو
- سرفه مزمن
- مشکل در بلع
- تحریک و تورم حنجره
- طعم ترش یا تلخ در دهان
- پاکسازی بیش از حد گلو
معمولا این علائم صبح زود و بعد از خوردن غذا بهخصوص غذاهای تند بدتر میشوند. سوزش سر دل از علائم این عارضه نیست. اگر این علامت را دارید، احتمالا دچار رفلاکس معده هستید.
در صورت وجود هر یک علائم رفلاکس حلقی حنجره ای و بدتر شدن آنها با خوردن غذا باید به متخصص گوارش یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
علائم رفلاکس خاموش در نوزادان و کودکان
رفلاکس خاموش در کودکان و نوزادان میتواند علائم زیر را ایجاد کند.
- سرفه
- استفراغ
- عدم رشد و افزایش وزن
- آسم
- گلودرد
- گرفتگی صدا
- تنفس پر سروصدا
- عفونت گوش
- مشکلات تغذیه
- استنشاق غذا و سایر ذرات به ریه
علت رفلاکس حنجره (لارنژیت رفلاکس)
ضعف در دریچه اسفنکتر در محل اتصال مری به معده باعث بازگشت اسید معده به مری و سپس حلق و حنجره میشود. این دریچه در حالت معمول بعد از ورود غذا بسته شده و از بازگشت اسید جلوگیری میکند. اما زمانی که عملکرد آن دچار اختلال میشود، اسید بالا میآید. زمانی که اسید معده به حنجره میرسد، تارهای صوتی را ملتهب میکند. در این شرایط شخص دچار بیماری رفلاکس حلقی حنجره ای شده است.
این عارضه در نوزادان شایع است. علت آن تکمیل نشدن رشد دریچههای عضلانی در معده است. علت تف کردن نوزادان هنگام پر بودن شکم همین موضوع است.
در بزرگسالان معمولا بعد از سرماخوردگی و آنفولانزا این عارضه ایجاد میشود. احتمالا این بیماریها باعث بالارفتن حساسیت تارهای صوتی به اسید معده شده و شخص دچار رفلاکس خاموش میشود.
عوامل خطر رفلاکس حنجره
عوامل مختلفی میتوانند روی عملکرد دریچه اسفنکتر تاثیر داشته باشند. اختلال در عملکرد این دریچه باعث واردشدن اسید معده به مری و سپس حلق و حنجره میشود. این عوامل خطر عبارتند از:
- افزایش فشار شکمی به دلیل چاقی
- پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و فشار به شکم
- فتق هیاتال: هیاتوس دیافراگمی است که حفره شکمی را از قفسه سینه جدا میکند. در این عارضه قسمتی از معده وارد قفسه سینه شده و برآمده میشود.
- عادات غذایی خاص
- استرس شدید
- سیگارکشیدن.
اضافهوزن، پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و عادات غذایی خاص از عوامل اصلی ابتلا به رفلاکس خاموش هستند. با رفع این فاکتورها میتوان به درمان این عارضه کمک کرد.
عوارض لارنژیت رفلاکس
اگر دچار علائم رفلاکس خاموش هستید، باید برای درمان آن اقدام کنید. در صورت عدم درمان رفلاکس حلقی حنجره ای، عوارض زیر ایجاد میشوند.
- گلودرد
- سرفه مزمن
- تورم تارهای صوتی
- زخم روی تارهای صوتی
- تشکیل توده (گرانولوم) در گلو
- بدتر شدن بیماریهای آسم، برونشیت و آمفیزم
- سرطان تارهای صوتی
تشخیص رفلاکس خاموش
معمولا پزشک با بررسی علائم بیمار و تشخیص تحریک و تورم گلو و تارهای صوتی بیماری لارنژیت رفلاکس را تشخیص میدهد. اما گاهی ممکن است نیاز به آزمایش باشد. اگر نیاز به آزمایش باشد، یکی از روشهای تشخیصی زیر انجام میشود.
- آزمایش تصویربرداری: برای بررسی بلع مایعی به نام باریم باید بلعیده شود. این مایع در تصویربرداری با اشعه ایکس به مشخصشدن مری، معده و روده کمک میکند. در نتیجه متخصص حرکت غذا از مری به معده را مشاهده میکند.
- آندوسکوپی: لوله بلند و منعطفی وارد مری و معده میشود. سر لوله دوربینی قرار دارد تا این اندامها را بتوان مشاهده کرد.
- لارنگوسکوپی: در این روش لوله آندوسکوپ از بینی وارد شده تا بتوان حنجره را مشاهده کرد.
- آزمایش PH مری: یک لوله نازک و کوچک از طریق بینی وارد مری شده و بالاتر از اسفنکتر قرار میگیرد. این لوله به اسید حساس بوده و PH مری را اندازه میگیرد.
برای تشخیص بهموقع رفلاکس خاموش یا لارنژیت رفلاکس و جلوگیری از عوارض آن باید دراسرعوقت به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای لازم را انجام دهید. برای ارتباط با بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یا دکتر گوارش میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
درمان رفلاکس حنجره
در بسیاری از مواقع برای درمان رفلاکس حلقی حنجره ای نیازی به درمان پزشکی نیست. رعایت سبک غذایی درست میتواند بهمرور این مشکل را برطرف کند. اما گاهی پزشک برای درمان بهتر و سریعتر داروهایی تجویز میکند.
داروهای دسته مهارکننده پمپ پروتئین میزان اسید معده را کاهش داده و علائم مربوط به رفلاکس خاموش را کاهش میدهند. آنتیاسیدها نیز داروهایی هستند که اسید معده را خنثی میکنند. در نتیجه میزان سوزش در مری و حلق کمتر میشود.
به نقل از healthline در رابطه با درمان رفلاکس خاموش در نوزادان و کودکان:
رفلاکس، از جمله رفلاکس خاموش، در نوزادان بسیار شایع است. در واقع، تخمین زده میشود که تا ۵۰٪ از نوزادان در سه ماه اول زندگی، رفلاکس را تجربه میکنند. اکثر نوزادان و کودکان خردسال بدون هیچ آسیب ماندگاری به مری یا گلو، رفلاکس را پشت سر میگذارند. هنگامی که اختلالات رفلاکس شدید یا طولانیمدت باشند، انواع مختلفی از درمانهای موثر وجود دارد تا کودک هضم سالم داشته باشد.
درمان طبیعی لارنژیت رفلاکس
مهمترین بخش در درمان لارنژیت رفلاکس درمان طبیعی و تغییراتی در سبک زندگی است. برای بهبود علائم این عارضه باید موارد زیر را رعایت کنید.
- رژیم غذایی ملایم و کمچرب داشته باشید و از غذاهای تند دوری کنید.
- وعدههای غذایی را کوچک و تعداد دفعات آن را افزایش دهید.
- کاهش وزن داشته باشید.
- از مصرف الکل، تنباکو و کافئین دوری کنید.
- حداقل ۲ ساعت قبل از خواب غذا نخورید.
- هنگام خواب سر خود را کمی بالاتر قرار دهید.
- مدام گلوی خود را صاف نکنید. این کار گلو را تحریک میکند.
رژیم غذایی برای رفلاکس خاموش
برای درمان هر چه سریعتر رفلاکس حنجره باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. برخی غذاها باید حذف شوند. همچنین نحوه غذا خوردن شما باید تغییر کند.
غذاهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کنید.
- نوشیدنیهای حاوی کافئین و الکل
- نوشیدنیهای گازدار (باعث آروغ زدن شده و احتمال رفلاکس اسید بیشتر میشود.)
- غذاهای اسیدی مانند مرکبات، گوجهفرنگی و غذاهای تند
- نعناع و غذاهایی با طعم نعناع
توصیههایی برای نحوه و زمان غذا خوردن:
- حداقل دو ساعت قبل از خواب غذا نخورید.
- وعدههای غذایی را کوچک کرده و در طول روز پخش کنید.
غذاهای مفید برای درمان رفلاکس حنجره:
- سبزیجات
- پروتئین بدون چربی (گوشت کمچرب)
- حبوبات
- سیب
- موز
- غلات کامل
جلوگیری از رفلاکس خاموش در نوزادان و کودکان
برای جلوگیری و مدیریت LPR در نوزادان میتوان اقداماتی انجام داد. از جمله:
- اصلاح رژیم غذایی مادر و نخوردن شیر، تخممرغ، مرکبات و گوجهفرنگی برای چهار هفته
- استفاده از شیرخشک مبتنی بر اسیدآمینه یا هیدرولیز شده با پروتئین
- بعد از شیر خوردن، نوزاد را ۳۰ دقیقه در حالت عمودی نگه دارید.
- گرفتن آروغ نوزاد
- زاویه مناسب شیشه شیر برای عدم ورود هوا به معده
برای تشخیص و درمان رفلاکس حنجره به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس به دلیل رفلاکس اسید معده و رسیدن آن به حلق و حنجره ایجاد میشود. این بیماری باعث گلودرد، احساس توده در گلو، سرفه و مشکل در بلع میشود. در کودکان و نوزادان میتواند علائمی مانند استفراغ، کاهش وزن و آسم را ایجاد کند. به دلیل تشخیص سخت این بیماری به آن رفلاکس خاموش میگویند. رفلاکس خاموش در افراد چاق و کسانی که لباس تنگ میپوشند، بیشتر دیده میشود. خوردن غذاهای تند و چرب وضعیت آن را بدتر میکند.
برای درمان لارنژیت رفلاکس باید مصرف غذاهای تند و چرب را به حداقل برسانید. نوشیدنیهای گازدار و حاوی کافئین این وضعیت را بدتر میکنند.
برای تشخیص و درمان بهموقع رفلاکس حنجره همینالان به دکتر گوارش یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. در دکترتو امکان مشاوره حضوری، آنلاین یا تلفنی با این متخصصان وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام یک هفته است که سرفه که می کنم احساس چربی داخل گلو دارم میشه منم رفلکس معده داشته باشم
سلام. احساس چربی یا ترشحات زیاد در گلو هنگام سرفه میتواند یکی از علائم رفلکس معده به مری (GERD) باشد، چرا که بازگشت اسید معده و مایعات به گلو باعث تحریک و افزایش ترشحات میشود. بهتر است برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید، چون رفلکس درماننشده ممکن است باعث خشکی گلو، سرفه مزمن و التهاب شود. رعایت رژیم غذایی مناسب و پرهیز از عوامل محرک نیز میتواند کمککننده باشد.
متخصص گوارش و کبد
آیا جراحی یا لیزری برای درمان زخم گلو ناشی از اسید معده نیست واقعا اذیتم و اصلا نمیتونم آب دهنمو قورت بدم یا چیزی بخورم گفتم بهتون همه چی رو رعایت میکنم داروهای رو سر وقت میخورم ولی اصلا خوب نمیشه به همه دکترا مراجعه کردم فقط میگن آب نمک غرغره کن به خدا روزی ۱۰ بار غرغره میکنم باز خوب نمیشه مشکل اینکه دیگه اسید ندارم یعنی ph ر اندازه گرفتن نرمال بودم ولی گلوم خوب نشد
سلام، با توجه به اینکه علائم شما ادامه دارد و گلو بهبود نمییابد، ممکن است لازم باشد دلایل دیگری برای مشکل شما بررسی شود. در صورتی که مشکل ناشی از رفلاکس اسید معده نباشد و آزمایشهای شما نشاندهنده PH نرمال باشد، احتمالاً باید به دنبال علل دیگر مانند عفونت، التهاب مزمن یا مشکلات ساختاری گلو باشید. درمانهای لیزری و جراحی معمولاً در موارد خاص و شدید رفلاکس معده یا آسیبهای جدیتر به کار میروند. پیشنهاد میکنم به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا وضعیت شما به طور دقیقتر ارزیابی شود و درمانهای پیشرفتهتر مانند داروهای ضد التهابی یا درمانهای فیزیکی برای بهبود وضعیت گلو پیشنهاد گردد.
متخصص گوش و حلق و بینی
سلام من گلو درد یک طرفه دارم به شدت نمیتونم چیزی بخورم عکس حنجره گرفتم توی گزارش نوشته کیست ولی وقتی بردم دکتر حنجره گفت از رفلاکس زخم شده من ۷ ماهه نکسیوم ۴۰ میخورم مگه میشه زخم خوب نشه غذا کم میخورم پیاده روی میکنم سرم رو موقع خواب بالا میبرم دراز نمیکشم بعد غذا ولی زخمه خوب نمیشه اندو کردم بلع باریم هیچی نگفتن که رفلاکسه گلوم درد میکنه به گوشم میزنه چیکار کنم روستا هستم مشکله برم شهر هر روز فاصله زیاده سفازولین دکتر بهم داد نزدم بزنم خوبه به نظرتون
سلام! درد یک طرفه گلو همراه با رفلاکس معده میتواند باعث تحریک و زخم شدن حنجره و حتی گوش شود. اگرچه شما ۷ ماه است که نکسیوم مصرف میکنید و اقدامات پیشگیرانه را انجام میدهید، اما ممکن است گاهی زمان بیشتری برای بهبود زخم لازم باشد. مصرف سفازولین برای عفونت ممکن است کمک کند، اما باید توجه داشته باشید که اگر علائم ناشی از رفلاکس باشد، داروهای اسیدپایینآور باید به طور منظم مصرف شوند. اگر مشکلات شما بهبود نمییابد، بهتر است با پزشک مشورت کنید یا درمانهای دیگر مثل داروهای ضد رفلاکس با دوز متفاوت یا ارزیابی بیشتر توسط متخصص گوش و حلق و بینی در نظر گرفته شود.
متخصص گوارش و کبد
سلام وقت بخیر مدت ۶برج پیش لوزه خودرا عمل کرد.بعد ازآن هنوز گلویم درد داره وحالا گوشم وتمام گردنم درد داره به دکتر رفتم میگه مشکل نداره
سلام وقت شما بخیر،
با توجه به اینکه حدود شش ماه از عمل لوزهتان گذشته و هنوز درد گلو، گوش و گردن دارید، احتمال دارد که علت دردها مربوط به مشکلاتی غیر از لوزه مانند رفلاکس معده، آلرژی، التهاب مزمن حلق یا حتی مشکلات عصبی باشد. گاهی اعصاب مشترک بین گلو و گوش باعث میشوند درد به صورت ارجاعی احساس شود. اگر پزشک معاینه کرده و مشکل خاصی ندیده، ممکن است نیاز به بررسیهای بیشتر مانند آندوسکوپی، عکسبرداری یا ارزیابی تخصصی گوش و حلق و بینی (ENT) باشد. بهتر است پیگیری دقیقتری انجام دهید تا علت اصلی شناسایی شود و درمان مناسب صورت گیرد.
متخصص گوش و حلق و بینی
سلام. من خب حدوداً ۴ سال قبل تشخیص رفلاکس (GERD) گرید B گرفتم و یکسال تحت کنترل با داروهای PPIs مثل اموزول، پنتوپرازول، امپرازول و همچنین فاموتیدین بودم و بعد یکسال، بعضا قبل بعضی غذاهای پرچرب امپرازول میخورم و بعضا هم ترش میکنم؛ که فک نمیکردم خیلی شدید بوده باشه. از طرفی سینوزیت مزمن هم دارم و همیشه صبحها خلط پشت گلوم هست.
حدودا یه ماه قبل من دیدم خلط پشت گلوم بیش از حد زیاده و به همراه ترشحات بینی، رنگش مایل به سبزه و از طرفی گلودرد شدیدی هم همراهش هست. بعد مراجعه به متخصص داخلی، برام ۲۰ تا کوآموکسیکلاو، پکتورامین و سرماخوردگی نوشتن و بعد ۸ روز مصرف، کمی حالم بهتر بود تا اینکه شب خوابیدم و صبح بیدار شدم، حلقم درد بسیار شدیدی میکرد و حتی موقع قورت دادن آب دهنم هم شدیدا دردناک بود. از یکی از پلتفرما با متخصص ENT مشورت کردم و گفت مشکل تو التهاب حنجره بدنبال رفلاکس و سینوزیته از طرفی و برام پنتوپرازول۴۰، فاموتیدین، اسپری آزمیکس اف و دیفن هیدرامین تجویز کرده؛ ۱ روزه داروها رو شروع کردم ولی واقعاً شدت درد اینقدر زیاده که حتی آب گلومم نمیتونم قورت بدم و با کوچکترین فشار زبان به کامم، کل گلوم درد میکنه. ممنون میشم راهنمایی بکنین من رو
سلام! با توجه به توضیحات شما، درد شدید گلو و التهاب ممکن است ناشی از ترکیب رفلاکس معده و سینوزیت مزمن باشد که باعث تحریک حنجره و گلو میشود. داروهایی که متخصص تجویز کردهاند، به کاهش التهاب و تسکین علائم کمک میکنند. اما چون درد شما همچنان شدید است، توصیه میکنم که اگر علائم بهبود نیافتند یا حتی بدتر شدند، مجدداً به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر داروها، ممکن است نیاز به درمانهای کمکی مثل استراحت بیشتر، شربتهای ضد سرفه و تسکیندهنده، و رژیم غذایی خاص برای کنترل رفلاکس (مثل اجتناب از غذاهای چرب و ترش) باشد. امیدوارم هرچه زودتر بهتر شوید!
متخصص گوارش و کبد
درود
دانه ای قرمز رنگی در ته گلوم مشاهده میکنم به دکتر متخصص رجوع کردم که ۱۵ عدد کپسول لانزو ۳۰ برای بنده تجویز کردن در ضمن اسپری بی حسی زد و با آینه دخل حلقم رو دید الان کپسولها که صبح قبل ناشتا میخوردم تموم شده ولی تاول یا دانهای قرمز رنگ ته گلوم هنوز خوب نشده بنده سیگار مصرف میکنم و احساس میکنم چیزی در گلوم گیر کرده ممنون میشم راهنمایی بفرماید
سلام، دانههای قرمز رنگ در گلوی شما میتوانند ناشی از التهاب یا عفونت باشند. کپسول لانزو که پزشک تجویز کرده برای کاهش اسید معده و کمک به بهبود التهاب معده و مری است. اما اگر پس از پایان دوره درمان هنوز دانهها یا تاولها بهبود نیافتهاند و احساس جسمی در گلویتان دارید، ممکن است علت عفونت باکتریایی یا ویروسی دیگری باشد یا سیگار کشیدن به شدت وضعیت را تشدید کند. پیشنهاد میشود که به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیقتر تشخیص داده شود و درمانهای بیشتری مانند آنتیبیوتیک یا درمانهای موضعی در نظر گرفته شود. در ضمن، سیگار را ترک کنید زیرا ممکن است روند بهبودی را به تاخیر بیندازد.
درود
من رفلکس دارم جوری دانه ای قرمز رنگی در ته گلوم مشاهده میکنم به دکتر متخصص رجوع کردم که ۱۵ عدد کپسول لانزو ۳۰ برای بنده تجویز کردن در ضمن اسپری بی حسی زد و با آینه دخل حلقم رو دید الان کپسولها که صبح قبل ناشتا میخوردم تموم شده ولی تاول یا دانهای قرمز رنگ ته گلوم هنوز خوب نشده بنده سیگار مصرف میکنم و احساس میکنم چیزی در گلوم گیر کرده ممنون میشم راهنمایی بفرماید