سوختگی درجه یک، علائم و راه های درمان آن

آنچه در این مقاله می‌خوانید

سوختگی درجه یک معمولا نیازی به اقدامات پزشکی ندارد و با درمان خانگی بهبود پیدا می‌کند. قرمزی، درد خفیف، تورم و خارش پوست از علائم آن است. اگر دچار علائم عفونت پوست شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
سوختگی درجه یک

سوختگی درجه یک فقط بالاترین سطح پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این نوع سوختگی خفیف بوده و معمولا با اقدامات خانگی بهبود پیدا می‌کند. اگر شما هم دچار سوختگی شده‌اید و به دنبال راهی برای درمان سریع علائم هستید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح می‌دهیم که علائم سوختگی درجه ۱ چیست؟ چه زمانی این علائم نیاز به بررسی توسط پزشک دارند؟ کدام عوامل معمولا باعث این نوع سوختگی می‌شوند؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟ درمان‌های خانگی شامل چه مواردی است؟ آیا دارو یا پمادی وجود دارد که درمان را تسریع کند؟

سوختگی درجه یک چیست؟

زمانی که پوست یا سایر بافت‌های بدن در اثر گرما، نور خورشید، برق، مواد شیمیایی یا تشعشع آسیب ببینند، به آن سوختگی می‌گویند. سوختگی درجات مختلفی داشته و از خفیف تا شدید دسته‌بندی می‌شوند. سوختگی درجه یک حالت خفیف آن بوده و معمولا در حین آشپزی یا اتوکشی اتفاق میفتد.

سوختگی درجه یک لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. جای سوختگی قرمز و دردناک می‌شود. زخم این نوع سوختگی سطحی بوده و معمولا نیازی به اقدامات پزشکی ندارد. اما گاهی سوختگی سطحی در سطح بزرگی بوده و ممکن است دردناک باشد. در این شرایط می‌توانید به پزشک مراجعه کنید.

سوختگی درجه یک فقط لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل بهبودی آن سریع است.
سوختگی درجه یک فقط لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل بهبودی آن سریع است.

علائم سوختگی درجه یک

معمولا علائم سوختگی درجه یک خفیف بوده و در عرض چند روز برطرف می‌شوند. اما گاهی ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. از رایج‌ترین علائم سوختگی درجه ۱ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • قرمزی شبیه آفتاب‌سوختگی
  • درد هنگام لمس ناحیه سوختگی (معمولا تا ۷۲ ساعت ادامه دارد.)
  • التهاب جزئی
  • خشکی پوست
  • خارش
  • لایه‌برداری پوست (حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از آسیب، لایه‌های پوست بلند می‌شود.)
  • تغییر رنگ پوست به دلیل لایه‌برداری
  • در افراد دارای پوست سفید، محل سوختگی در صورت فشار، سفید می‌شود.

به نقل از healthline دررابطه‌با سوختگی درجه یک ناشی از جریان الکتریسیته:

اگر سوختگی درجه یک در اثر جریان الکتریسیته ایجاد شده است، حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است این نوع سوختگی بیشتر از آنچه در لایه بالایی نشان داده می‌شود، به بافت پوست آسیب زده باشد.

چه زمانی باید برای سوختگی درجه یک به پزشک مراجعه کرد؟

سوختگی درجه یک سطحی بوده و معمولا نیازی به درمان ندارد. اما اقدامات فوری می‌توانند آسیب‌های طولانی‌مدت و جای زخم را کاهش دهند. اگر دچار هر یک از موارد زیر هستید، به پزشک مراجعه کنید.

  • سطح سوختگی بزرگ‌تر از کف دست است.
  • یک نوزاد دچار سوختگی درجه یک شده است.
  • صورت شما می‌سوزد.
  • در ناحیه تناسلی دچار سوختگی شده‌اید.
  • همراه با تب یا تغییر رنگ است.
  • درد آن با مصرف مسکن کاهش پیدا نمی‌کند.
  • به نظر می‌رسد، آسیب بیشتر از لایه بیرونی پوست است.

در صورت سوختگی درجه یک به کدام پزشک مراجعه کنیم؟

اگر سوختگی بدن یا صورت شما نیاز به اقدامات پزشکی دارد، باید برای بررسی علائم و درمان به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر پوست در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

برای درمان سوختگی، دکترت رو انتخاب کردی؟

حالا از دکترتو نوبت بگیر

علت و عوامل سوختگی درجه یک

دلایل مختلفی ممکن است باعث سوختگی درجه یک شوند. از علل شایع آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • آفتاب‌سوختگی: اگر مدت‌زمان زیادی زیر نور خورشید باشید و از کرم ضدآفتاب استفاده نکنید، دچار آفتاب‌سوختگی می‌شوید. اشعه ماورا بنفش خورشید لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار داده و باعث قرمزی و خشکی پوست می‌شود.
  • آب جوش یا بخار آب: یکی از علل شایع سوختگی هم در کودکان و هر بزرگسالان سوختن با آب جوش یا بخار آب است. به‌عنوان‌مثال زمان آشپزی ممکن است مایع داغ روی دست یا پا بریزد یا بخار ناشی از مایع داغ دست یا صورت را بسوزاند. گاهی هم حمام‌کردن با آب خیلی داغ باعث سوختگی می‌شود. دمای آب باید کمتر از ۴۹ درجه سانتی‌گراد باشد. دمای بیشتر به‌ویژه به پوست کودکان آسیب وارد می‌کند.
  • سوختگی با برق: گاهی ممکن است کودکان خردسال به دلیل کنجکاوی دست خود را به پریز بچسبانند، سیم برق را گاز بگیرند یا با وسیله برقی بازی کنند. در این شرایط ممکن است کودک دچار سوختگی با برق یا برق‌گرفتگی شود.
آفتاب‌سوختگی یکی از انواع سوختگی درجه ۱ است. ماندن زیر آفتاب در مدت زمان طولانی باعث سوختگی پوست می‌شود.
آفتاب‌سوختگی یکی از انواع سوختگی درجه ۱ است. ماندن زیر آفتاب در مدت زمان طولانی باعث سوختگی پوست می‌شود.

درمان سوختگی درجه یک

سوختگی درجه یک معمولا با درمان‌های خانگی بهبود پیدا می‌کند. این نوع سوختگی خفیف بوده و نیازی به اقدامات پزشکی ندارد. اما اگر کودک شما دچار سوختگی شده است و نگران زخم او هستید، بهتر است با متخصص اطفال مشورت کنید. همچنین درصورتی‌که سوختگی بعد از ۴۸ ساعت بهبود پیدا نکرد یا علائم آن بدتر شد، نیاز به مداخله پزشکی دارد. پزشک باید ابتدا سوختگی را معاینه کند تا موارد زیر بررسی شود.

  • سوختگی تا چه حد به لایه‌های پوست نفوذ کرده است.
  • اگر سوختگی بزرگ باشد یا در ناحیه حساسی مانند چشم، بینی یا دهان باشد، نیاز به درمان فوری دارد.
  • علائم عفونت مانند چرک، تورم و ترشح باید بررسی شوند.

درمان دارویی سوختگی درجه یک

اگر برای درمان سوختگی درجه یک به پزشک مراجعه کنید، ابتدا پزشک ناحیه آسیب‌دیده را تمیز می‌کند. پمادهای موضعی مخصوص سوختگی به کاهش علائم کمک زیادی می‌کنند. معمولا پزشک پمادهای حاوی آلوئه‌ورا یا عسل را تجویز می‌کند. اگر درد شدید باشد، استامینوفن یا ایبوپروفن هم تجویز می‌شود.

دقت داشته باشید که نباید از کورتیکواستروئیدهای موضعی برای درمان سوختگی استفاده کنید. زیرا تحقیقات نشان داده‌اند که این داروها هیچ تاثیری روی سوختگی ندارند.

درمان خانگی سوختگی درجه یک

برای بهبود سوختگی درجه یک اقدامات مربوط به درمان خانگی می‌تواند موثر باشد. در اولین مرحله برای درمان سوختگی، باید لباس، انگشتر یا هر اکسسوری که در تماس با زخم است، خارج کنید. اگر می‌خواهید زخم خود را در خانه درمان کنید، موارد زیر موثر است.

۱. استفاده از آب خنک

به‌محض سوختگی، ناحیه آسیب‌دیده را پنج دقیقه زیر آب خنک نگه دارید. این کار باعث می‌شود، دمای پوست کاهش پیدا کند و تورم کمتر شود. هرچه زودتر پوست آسیب‌دیده را با آب خنگ بشویید، علائم سوختگی کمتر می‌شود. اگر آب خنک در دسترس ندارید، هر نوع مایع خنکی می‌تواند به بهبود علائم سوختگی کمک کند.

ناحیه آسیب‌دیده را پنج دقیقه زیر آب خنک نگه دارید. این کار باعث می‌شود، دمای پوست کاهش پیدا کند و تورم کمتر شود.

۲. کمپرس سرد

کمپرس سرد را روی سوختگی قرار دهید. این کار درد و تورم را کاهش می‌دهد. ۵ تا ۱۵ دقیقه کمپرس را قرار داده و سپس بردارید. توجه داشته باشید که کمپرس یخ یا خیلی سرد می‌تواند علائم سوختگی را تشدید کند.

۳. محصولات حاوی آلوئه‌ورا

آلوئه‌ورا به تسکین درد سوختگی کمک می‌کند. برخی محصولات بدون نسخه حاوی آلوئه‌ورا و لیدوکائین هستند. همچنین محصولات حاوی آلوئه‌ورا و عسل در درمان سوختگی درجه یک تاثیر خوبی دارند. به‌هیچ‌وجه برای بهبود سوختگی از روغن از جمله کره استفاده نکنید. زیرا این روغن‌ها سرعت بهبودی را کاهش می‌دهند.

به دنبال سریع‌ترین راه درمان آفتاب سوختگی هستی؟ همین الان مشاوره بگیر.

جلوگیری از ایجاد اسکار در سوختگی درجه یک

معمولا در سوختگی درجه یک جای زخم باقی نمی‌ماند. سوختگی‌هایی که به لایه زیرین پوست آسیب می‌زنند، اسکار ایجاد می‌کنند. اما بااین‌حال باید مراقب پوست‌های حساس و آسیب‌دیده بود. زمانی که پوست ناحیه سوخته شروع به لایه‌برداری می‌کند، از کندن آن خودداری کنید. این کار باعث ایجاد درد شده و جای زخم باقی می‌ماند.

ممکن است در طول روند بهبود زخم دچار خارش پوست شوید. سعی کنید تا جای ممکن زخم را نخارانید. زیرا این کار باعث می‌شود، به پوست آسیب بیشتری وارد شود. در این شرایط می‌توانید از مرطوب‌کننده یا آنتی‌هیستامینی مانند دیفن‌هیدرامین استفاده کنید.

زمانی که پوست ناحیه سوخته شروع به لایه‌برداری می‌کند، از کندن آن خودداری کنید.

تیم درمان سوختگی درجه یک متشکل از چه پزشکانی است؟

سوختگی درجه یک معمولا نیازی به درمان ندارد. اما اگر احساس می‌کنید علائم شدید شده است یا بعد از چند روز بهبود پیدا نکرده است، باید به دکتر پوست مراجعه کنید. درصورتی‌که کودک شما دچار سوختگی درجه یک شده است، بهتر است با دکتر اطفال مشاوره داشته باشید.

شما می‌توانید برای ارتباط با دکتر پوست یا دکتر اطفال از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر پوست وجود دارد.

محصولات حاوی آلوئه‌ورا به کاهش علائم سوختگی درجه یک کمک می‌کنند.
محصولات حاوی آلوئه‌ورا به کاهش علائم سوختگی درجه یک کمک می‌کنند.

عوارض سوختگی درجه یک

هر نوع سوختگی ممکن است باتوجه‌به ابعاد سوختگی و نوع پوست اثرات ماندگاری داشته باشد. همچنین گاهی ممکن است مدیریت نادرست زخم باعث بروز عوارضی شود. البته در سوختگی درجه یک احتمال بروز عوارض زیر بسیار کم است.

  • عفونت پوست
  • خارش شدید پوست
  • درد عصبی

پیشگیری از سوختگی درجه یک

با اقدامات بسیار ساده می‌توان از سوختگی درجه یک پیشگیری کرد. سعی کنید همیشه موارد زیر را رعایت کنید.

  • همیشه از ضدآفتاب به مقدار لازم استفاده کنید. SPF کرم ضدآفتاب شما باید بیشتر از ۳۰ باشد. این کرم از آفتاب‌سوختگی جلوگیری می‌کند.
  • سعی کنید هنگام آشپزی، قابلمه را روی شعله پشتی قرار دهید. دستگیره قابلمه به سمت مرکز اجاق‌گاز باشد تا به لباس یا دست شما برخورد نکند.
  • کودکان خردسال را از آشپزخانه دور نگه دارید.
  • دمای آب نباید بیشتر از ۴۹ درجه سانتی‌گراد باشد. می‌توانید دمای مخزن آب گرم را به‌صورت دستی تنظیم کنید.
  • تمامی پریزها را با محافظ بپوشانید تا کودک دست نزند.
  • وسایلی که استفاده نمی‌کنید، از برق بکشید.
  • کابل‌های برق را در جایی قرار دهید که دست کودک به آنها نرسد.
بازی‌کردن کودکان با کابل برق خطر سوختگی یا برق‌گرفتگی دارد.
بازی‌کردن کودکان با کابل برق خطر سوختگی یا برق‌گرفتگی دارد.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

سوختگی درجه یک خفیف‌ترین نوع سوختگی است. در این وضعیت فقط لایه بیرونی پوست تحت تاثیر قرار می‌گیرد. عوامل مختلفی مانند قرارگرفتن زیر نور آفتاب به مدت طولانی، سوختن با آب جوش یا بخار آب و سوختگی با جریان الکتریسیته باعث سوختگی درجه ۱ می‌شوند. این نوع سوختگی معمولا علائم کوتاه‌مدتی مانند قرمزی، درد، التهاب خفیف، خشکی پوست و لایه‌برداری ایجاد می‌کند. معمولا درد در کمتر از ۷۲ ساعت از بین می‌رود.

برای درمان سوختگی درجه یک معمولا نیازی به اقدامات پزشکی نیست. اما اگر ابعاد سوختگی زیاد است، علائم بعد از چند روز برطرف نشده یا بدتر شده است یا یک نوزاد دچار سوختگی شده است، باید به پزشک مراجعه کنید. متخصص، پوست را معاینه کرده، زخم را تمیز می‌کند و پماد و داروی مسکن تجویز می‌کند.

درمان‌های خانگی می‌توانند در تسکین سوختگی درجه ۱ موثر باشند. بلافاصله بعد از سوختگی، آن را زیر آب خنک بگیرید. کمپرس سرد هم به بهبود درد کمک می‌کند. البته نباید از کمپرس یخ استفاده کنید. زیرا سرمای شدید به پوست آسیب بیشتری می‌زند. پمادهای حاوی آلوئه‌ورا و عسل هم می‌توانند به تسریع درمان کمک کنند.

اگر دچار سوختگی درجه یک شده‌اید، می‌توانید برای درمان سریع‌تر آن با دکتر پوست و مو مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری، با پزشک به‌صورت تلفنی یا آنلاین در ارتباط باشید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

مدت‌زمان بهبود سوختگی به محل و ابعاد سوختگی بستگی دارد. معمولا سوختگی درجه یک بین ۳ تا ۲۰ روز بهبود پیدا می‌کند. ممکن است در طول روند بهبودی پوست شما پوسته‌پوسته شود.

به‌هیچ‌وجه روی ناحیه سوختگی از خمیردندان استفاده نکنید. خمیردندان برای بهبود زخم تولید نشده است. این ماده احتمال عفونت زخم را افزایش داده و سرعت بهبود سوختگی را کند می‌کند.

بله شما می‌توانید بلافاصله بعد از سوختگی، پوست را با آب خنک بشویید. این کار به کاهش علائم سوختگی هم کمک می‌کند و دمای پوست را پایین می‌آورد.

اگر سوختگی درجه یک در ابعاد بزرگی است یا در ناحیه‌ای است که مدام زخم لمس می‌شود، بهتر است روی آن را با گاز استریل بپوشانید. می‌توانید از کرم‌های حاوی آلوئه‌ورا و عسل هم زیر گاز استفاده کنید. اما اگر در محل سوختگی تاول مشاهده کردید، آن را نپوشانید.

برای سوختگی درجه یک پمادهای بدون نسخه حاوی آلوئه‌ورا، لیدوکائین و همچنین عسل در داروخانه‌ها موجود است.

امتیاز شما به مقاله:
(3.6از5)
دسته بندی:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره سوختگی درجه یک

  1. ملیکا گفت:

    سلام خسته نباشید
    من برای چربی صورتم از صابون پرودرما حاوی گوگرد استفاده کردم ۵ بارهم‌بیشتر صورتم و باهاش نشستم ولی از روز قبل دور دهانم حالت سوختگی داره و همش پوسته پوسته میشه و زمانی که کرم مرطوب کننده میزنم میسوزه
    الان باید چه کارکنم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      استفاده زیاد از صابون گوگرد مناسب سوختگی نیست
      بهتر است زیر نظر متخصص از انتی بیوتیک و کرم های ترمیم استفاده کنید

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/dermatologist

  2. زانا رحیمی گفت:

    سلام ببخشید من پوستم جوش زده بود منم روش خمیر دندان گذاشتم و صبح که بیدار شدم دیدم سوخته الان ده روزه که جاش هنوز از بین نرفته و از کرم لاژکس اسفاده کردم والان از کرم لکه بر استفاده میکنم و باید چه کار کنم که زود تر از بین بره و روی صورتم به اندازه ی یک سکه هم هست الان باید چه کار کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      از ترکیب پماد ویتامین آد و زینک اکساید استفاده کنید
      در صورت عدم بهبود تا سه روز حتمن به متخصص مراجعه کنید

  3. محمدی گفت:

    ممنون از راهنمایی شما
    من از کرم رژودرم آلفا استفاده میکنم فکر میکنم این کرم هم خوب باشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      ممنون از راهنمایی تان

      1. نجمه گفت:

        پماد الفا برای سوختگی درجه ۱ خوبه؟!

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          بله ولی نیاز به انتی بیوتیک هم دارید
          روش پانسمان زخم سوختگی: ابتدا زخم را با سرم شستشو یا آب جوشیده‌ی ولرم به آرامی بشویید. سپس زخم را خشک کنید. …
          تعویض پانسمان: پس از ۲۴ ساعت، پانسمان را تکرار کنید. …
          دفعات مصرف: هر ۲۴ ساعت یکبار برای پانسمان بسته و روزی ۳ بار برای پانسمان باز.
          مدت مصرف: بین ۳ تا ۳۰ روز که به عمق سوختگی بستگی دارد