فهرست مطالب
چسب ضد بارداری یکی از روشهای پیشگیری از بارداری به کمک هورمونهای استروژن و پروژستین است. برای استفاده از این چسب باید به مدت سه هفته، سه چسب را به روی پوست خود بزنید. بعد از سه هفته خونریزی قاعدگی را تجربه میکنید. این چسب با آزاد کردن هورمونها به جریان خون، از تخمکگذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدانها) جلوگیری میکند. همچنین، چسب ضد بارداری باعث غلیظتر شدن موکوس گردن رحم میشود تا از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند.
چسب ضدبارداری چیست؟
چسب ضد بارداری (Birth Control Patch) یکی از روش های جلوگیری از بارداری است. این چسب مشابه قرصهای جلوگیری از بارداری و حلقه ضد بارداری عمل میکند. چسب پیشگیری از بارداری حاوی هورمونهای استروژن و پروژستین بوده و از این طریق از لقاح اسپرم و تخمک جلوگیری میکند. این هورمونها همچنین باعث غلیظ شدن موکوس گردن رحم میشوند که ورود اسپرم به رحم را دشوار میکند و دیواره رحم را نازک میکنند تا احتمال چسبیدن تخمک بارور به آن کاهش یابد.
پچ جلوگیری از بارداری، پلاستیکی مربع شکل شبیه به چسبزخم است. میتوان آن را روی قسمتهای خاص بدن مانند بازو، کمر یا پایین شکم قرار داد. به چسب ضدبارداری چسب ترانس درمال، پچ استروژن و چسب استرادیول هم میگویند. هورمونهای موجود در چسب از طریق پوست وارد جریان خون شده و تاثیرات خود را ایجاد میکنند. این چسب عملکردی کاملا مشابه با قرص و حلقه ضد بارداری دارد و عوارض آنها نیز یکسان است.
چسب استرادیول برای چیست؟
پچ ضدبارداری یا چسب استرادیول برای جلوگیری از بارداری طراحی شده است. چسب های ضد بارداری هورمونهای استروژن و پروژستین را به خون شما آزاد میکند که باعث غلیظ شدن موکوس گردن رحم و مهار تخمکگذاری میشود، بنابراین از بارداری جلوگیری میکند.
همچنین چسب های ضدبارداری میتواند تعداد و شدت گرگرفتگیهای ناشی از یائسگی را کاهش دهد. در زمان گرگرفتگی، شما احساس گرما، عرق کردن و قرمزی پوست خواهید داشت. یائسگی یک مرحله طبیعی در پیری است که پایان دوران باروری شما را نشان میدهد.
متن انگلیسی:
به نقل از mayoclinic
If you’re using the birth control patch for the first time, wait until the day your period starts. Then, if you use the first-day start, you’ll apply your first patch on the first day of that period. No backup method of contraception is needed.
ترجمهی فارسی:
اگر برای اولین بار از چسب ضد بارداری استفاده میکنید، تا روز شروع قاعدگی خود صبر کنید. سپس، اگر از روش شروع در روز اول استفاده میکنید، اولین چسب را در اولین روز قاعدگی خود بزنید. در این حالت نیازی به استفاده از روش پیشگیری پشتیبان نیست.
چسب ضد بارداری برای چه افرادی مناسب است؟
پچ جلوگیری از بارداری بیشتر خانمها قابل استفاده است اما بهتر است قبل از آن با پزشک خود مشورت کنید. اگر میخواهید پریود شما منظم شود و خونریزی و درد کاهش پیدا کند، این روش پیشگیری از بارداری مناسب است. برای موثر بودن این روش باید دستورالعمل مصرف این چسبها را به خوبی اجرا کنید. دقت داشته باشید که تا چند هفته بعد از زایمان و در دوران شیردهی نمیتوانید از چسب پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
چسب ضد بارداری چگونه استفاده میشود؟
چسب ضد بارداری را باید روی پوست تمیز، خشک و بدون مو قرار دهید که در تماس با لباسهای تنگ نباشد.
این چسب را میتوانید روی بازو، پایین شکم، کمر یا بالاتنه استفاده کنید. فقط دقت داشته باشید در قسمتهایی مانند زیر بند سوتین چسب را قرار ندهید. شما هر ماه از ۳ چسب استفاده میکنید. اگر قسمتی از پوست تحریک شده، قرمز یا زخم است، چسب را در قسمت دیگری بچسبانید. برای استفاده صحیح از چسب جلوگیری از بارداری نکات زیر را رعایت کنید:
- چسب اول را به مدت ۷ روز بزنید، سپس آن را بردارید و چسب دوم را بزنید.
- چسب دوم را به مدت ۷ روز بزنید، سپس آن را بردارید و چسب سوم را بزنید.
- چسب سوم را به مدت ۷ روز بزنید و سپس آن را بردارید.
- ۷ روز بدون چسب های جلوگیری از بارداری باشید؛ ممکن است در این هفته خونریزی داشته باشید.
- بعد از ۷ روز، چسب ضد بارداری جدیدی بزنید – این اولین چسب از چرخه جدید شما خواهد بود.
- در ناحیهای که قرار است چسب را قرار دهید، از لوسیون، کرم، پودر یا مواد آرایشی استفاده نکنید.
اگر در این مدت چسب به طور جزئی یا کلی از پوست جدا شد، یک چسب جدید جایگزین کنید. اگر چسب دیگر حالت چسبنده ندارد یا به سطوحی چسبیده است، نمیتوانید از آن استفاده کنید. دقت داشته باشید که اگر برای ۲۴ ساعت قسمتی از چسب یا به طور کامل از پوست جدا شده باشد، باید چسب جدید را قرار داده و برای یک هفته از روش پیشگیری ثانویه استفاده کنید.
تاریخ شروع استفاده از چسب در تاثیر آن نقش دارد. اگر برای اولینبار از چسب ضد بارداری استفاده میکنید و در ۵ روز اول پریود آن را چسباندید، تاثیر آن بلافاصله ایجاد میشود. اما اگر بعد از روز پنجم پریود از آن استفاده کردید، باید تا یک هفته روش پیشگیری ثانویه (کاندوم) هم داشته باشید.
مزایا چسب استرادیول
چسب ضدبارداری نسبت به برخی از روشهای جلوگیری مزیتهایی دارد. به همین دلیل بسیاری از خانمها از این چسبها استفاده میکنند. برخی از مهمترین مزایای آن شامل موارد زیر میشود.
- در رابطه جنسی اختلالی ایجاد نمیکند.
- در این روش جلوگیری نیازی به همکاری همسر خود ندارید.
- نیاز به اقدام روزانه نیست.
- دوز ثابتی از هورمون وارد خون میشود.
- اگر نمیتوانید هر روز از قرص استفاده کنید، این روش بهتر است.
- هر زمان میتوان برای بارداری اقدام کرد.
- اثربخشی بسیار خوبی دارد.
- به تنظیم چرخه قاعدگی کمک میکند.
- درد و خونریزی پریود کمتر میشود.
مزایا | معایب |
---|---|
موثر در جلوگیری از بارداری (بیش از ۹۹٪ در صورت استفاده صحیح) | خونریزی میان دورهای (خونریزی میانه دوره در ماههای اول ممکن است رخ دهد) |
استفاده آسان (فقط یک بار در هفته تعویض میشود) | افزایش فشار خون (برخی افراد تجربه میکنند) |
کمک به کاهش دردهای قاعدگی و علائم مرتبط با قاعدگی، مانند سردرد | سردرد، حالت تهوع یا سرگیجه (برخی افراد تجربه میکنند) |
کمک به تنظیم دورههای قاعدگی | درد سینهها (برخی افراد تجربه میکنند) |
هیچ تأثیری بر میل جنسی یا وزن ندارد | مشکلات در دسترسی به خدمات بهداشتی (در برخی موارد ممکن است دسترسی به آن دشوار باشد) |
قابل استفاده پس از زایمان یا سقط | برای اطمینان از استفاده صحیح، مشاوره با پزشک یا داروساز لازم است |
معایب و عوارض چسب ضد بارداری چیست؟
چسب ضدبارداری در کنار مزایای ذکر شده معایب و عوارضی هم دارد. قبل از تهیه این چسب باید با معایب آن نیز آشنا شوید. برخی از مهمترین معایب آن شامل موارد زیر میشود:
- هر هفته در یک روز مشخص باید تعویض شود.
- از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند.
- ممکن است چسب شل شود یا بیفتد؛ بنابراین باید هر روز آن را بررسی کنید.
- چسب در برخی نقاط بدن قابلمشاهده بوده و این مورد برای برخی افراد خوشایند نیست.
روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری نسبت به روشهای غیر هورمونی عوارض بیشتری دارند. برخی از عوارض چسب ضدبارداری شامل موارد زیر میشود.
- افزایش خطر لخته شدن خون
- خطر حمله قلبی، سکته مغزی، سرطان کبد، بیماری کیسه صفرا و فشارخون بالا
- خونریزی یا لکه بینی
- تحریک پوست
- حساسیت یا درد سینه
- درد قاعدگی
- سردرد
- حالت تهوع و استفراغ
- درد شکم و اسهال
- نوسانات خلقی
- افزایش وزن
- سرگیجه
- اسپاسم عضلانی
- عفونت و افزایش ترشحات واژن
- خستگی
چه افرادی نباید از چسب ضد بارداری استفاده کنند؟
چسب ضد بارداری با وجود مزایای زیادی که دارد، برای همه افراد مناسب نیست. افرادی که شرایط زیر را دارند بهتر است قبل از استفاده از این روش با پزشک خود مشورت کنند و یا از روشهای دیگر استفاده کنند.
- افراد مبتلا به چاقی
- افراد ۳۵ سال به بالا که سیگار میکشند
- کسانی که سابقه لخته شدن خون دارند یا در خانوادهشان لخته خون در سنین زیر ۴۵ سال وجود داشته
- افرادی که شریانهای مسدود یا باریک شده دارند یا سابقه سکته مغزی دارند
- کسانی که مشکلات قلبی، بیماری قلبی یا فشار خون بالا دارند
- افرادی که میگرن با علائم هشدار دهنده (آورا) دارند
- کسانی که سرطان سینه دارند
- افرادی که مشکلات کیسه صفرا یا مجاری صفراوی دارند
- افرادی که سرطان کبد یا سیروز شدید دارند
- کسانی که به دلیل دیابت دچار عوارض شدهاند
اگر هر یک از علائم زیر را پس از استفاده از چسب های جلوگیری از بارداری تجربه کردید، حتما با متخصص زنان تماس بگیرید.
- درد شدید قفسه سینه و تنگی نفس
- درد شدید و مداوم ساق پا
- علائم لخته شدن خون در چشم مانند تغییر در بینایی
- علائم حمله قلبی
- سردرد ناگهانی
- علائم سکته مغزی مانند مشکل در بینایی یا گفتار و بیحسی بازو و پا
- زردی پوست یا سفیدی چشم
- تب، خستگی و ازدستدادن اشتها
- ادرار تیره یا مدفوع با رنگ روشن
- مشکلات شدید خواب
- حس افسردگی
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
چسب ضد بارداری یکی از روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری است. این چسب را روی پوست میچسبانند تا هورمون استروژن و پروژسترون آزاد شود. چسب را میتوان روی شکم، بازو یا کمر چسباند. عوارض چسب ضدبارداری شبیه به سایر روشهای هورمونی است. ممکن است دچار حالت تهوع، درد سینه، آکنه، اسهال و تغییرات خلقی شوید. برای استفاده از چسب های ضدبارداری بهتر است با متخصص زنان صحبت کنید زیرا این چسبها برای برخی از زنان مناسب نیستند.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام
من ۴۱ ساله و سیگار میکشم و به مدت یک هفته چسب استفاده میکنم با بی خوابی شدید و خستگی و خارش پوست روبرو شدم،الان باید قطع کنم یا ادامه بدم؟!
ممنون میشم پاسخگو باشید