فهرست مطالب
کراتین خون جز فاکتورهای مهمی است که میتواند عملکرد کلیهها را مشخص کند. اگر دچار علائمی هستید که پزشک احتمال داده است کراتین خون شما بالا بوده و باید با آزمایش خون این مورد بررسی شود، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که بالا یا پایین رفتن سطح کراتین چه علائمی دارد؟ علت تغییر سطح آن در خون چیست؟ چگونه میتوان از این مشکل جلوگیری کرد؟ چه رژیم غذایی به بهبود سطح کراتین کمک میکند؟
اگر در آزمایش خون شما سطح کراتین بالا بوده یا دچار علائم بیماری کلیوی هستید، میتوانید از طریق سایت دکترتو با دکتر داخلی یا فوق تخصص کلیه در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشک وجود دارد.
کراتین خون چیست؟
کراتین مادهای در ماهیچهها است که شروع به تجزیه میکند. از تجزیه آن ماده زائدی به نام کراتینین ساخته میشود. سطح کراتین خون نشان میدهد که عملکرد کلیهها به چه صورت است. به همین دلیل برای چکاپ کامل بدن بهخصوص چکاپ سلامت کلیهها آزمایش کراتینین خون انجام میشود.
در ساختار کلیهها واحدهای کوچک تصفیهکننده خون به نام نفرون وجود دارد. نفرونها میتوانند از طریق رگهای خونی به نام گلومرول خون را تصفیه کنند. در نتیجه آب اضافی و مواد زائد از خون فیلتر شده و از طریق ادرار دفع میشود. کراتین نیز ماده زائدی است که کلیهها از این طریق آن را از خون جدا کرده و دفع میکنند.
علت افزایش کراتین خون
زمانی که کراتین خون از حالت طبیعی بیشتر میشود، نشانه عدم دفع آن بوده و مشکل مربوط به کلیهها است. گاهی هم رژیم غذایی ناسالم یا مشکلات پزشکی دیگر میتوانند این عارضه را ایجاد کنند. از علل افزایش کراتین خون میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مسدود شدن دستگاه ادراری
- رژیم غذایی با پروتئین بالا
- کمآبی بدن
- مشکلات کلیوی مانند عفونت کلیه یا آسیب به این اندام
- کاهش جریان خون به کلیهها به دلیل نارسایی احتقانی قلب، عوارض دیابت یا شوک
- مصرف برخی از داروها مانند سایمتدیدین
اگر علت این عارضه مشکلات کلیوی مانند عفونت کلیه باشد، باید بیماری درمان شود تا بهمرور میزان کراتین در خون کاهش پیدا کند. از مهمترین دلایل مشکلات کلیوی مزمن میتوان به فشارخون بالا و دیابت اشاره کرد. اما مواردی مانند کمآبی بدن یا پروتئین زیاد در رژیم غذایی به طور موقت یا کاذب کراتین را بالا برده و با اصلاح عملکرد میتوان مشکل را حل کرد.
کراتین خون بالا نشانه چیست؟
مشکلات کلیوی در مراحل اولیه همانند فشارخون بالا هیچ علامتی ندارند. تنها با انجام آزمایش خون و بررسی فاکتورهایی مانند کراتین خون میتوان بیماری را تشخیص داد. اگر در آزمایش مقدار کراتین بالاتر از حد طبیعی باشد، احتمالا نشانه بیماری کلیوی است. در آزمایش عملکرد کلیه باید فاکتورهای دیگر هم بررسی شوند تا تشخیص دقیقتر باشد.
علت پایین بودن کراتین خون
در مواقع بسیار نادر کراتین خون بیش از حد طبیعی کاهش پیدا میکند. معمولا این شرایط جای نگرانی نداشته و مربوط به کاهش توده عضلانی است. پزشک باید تشخیص دهد که چه شرایطی باعث مشکل در توده عضلانی شده است. گاهی سوءتغذیه نیز میتواند چنین عارضهای ایجاد کند. بهطورکلی سطح پایین کراتین خون میتواند مربوط به یکی از موارد زیر باشد.
- بیماری عضلانی مانند دیستروفی عضلانی
- مصرف بیش از حد آب
- مصرف برخی داروها
- رژیم غذایی کمگوشت یا کم پروتئین
- بیماری کبد
کراتین خون پایین نشانه چیست؟
معمولا سطح پایین کراتین میتواند نشانه سوءتغذیه، کاهش وزن شدید، بیماری مزمن یا کاهش توده عضلانی باشد. معمولا این حالت در نوزادان و افراد مسن مشاهده میشود.
علائم بالا بودن کراتین خون چیست؟
علائم وابسته به علت بالارفتن کراتین خون است. اگر افزایش آن به دلیل کمآبی یا رژیم غذایی باشد، علائم خاصی ندارد. اما زمانی که به علت مشکلات کلیوی این عارضه ایجاد شده باشد، شخص دچار درد کلیه شده و علائم زیر بروز میکند.
- احساس کمآبی
- خستگی
- بیخوابی
- ازدستدادن اشتها
- ادرار بیشتر یا کمتر از حد معمول
- تورم
- تنگی نفس
- سردرگمی
- تهوع و استفراغ
- نوروپاتی
- خشکی پوست
علائم پایین بودن کراتین خون چیست؟
کراتین پایین را میتوان از طریق آزمایش خون تشخیص داد. این عارضه به دلایل مختلفی ایجاد شده و علائم متفاوتی میتواند داشته باشد. اگر علت آن کاهش توده عضلانی به دلیل بیماری عضلانی باشد، علائم آن عبارتند از:
- ضعف عضلانی
- سفتی و درد عضلات
- کاهش تحرک
عوارض بالا بودن کراتین خون
کراتین بالا بهخودیخود تهدیدکننده زندگی نیست. اما میتواند نشانه بیماری جدی باشد و اگر به آن توجه نشود، مشکلاتی را ایجاد میکند. هرکدام از بیماریهای زیر ممکن است با بالارفتن سطح کراتین در ارتباط باشند.
- عفونت کلیه
- گلومرولونفریت
- سنگ کلیه
- نارسایی کلیه
- سمیت دارویی
- دیابت
- فشارخون بالا
- بیماری قلبی
- انسداد مجاری ادرار
عوارض پایین بودن کراتین خون
عوارض پایین بودن کراتین به علت آن بستگی دارد. بهعنوانمثال کاهش توده عضلانی در افراد مسن کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. اما در کودکان و جوانان میتواند نشانه دیستروفی عضلانی باشد و باید سریعا درمان آغاز شود.
اگر در آزمایش خون میزان کراتین حدود ۵۰ در صد کاهش پیدا کرده باشد، احتمال دارد مربوط به بیماری کبد باشد. بیماریهای کبدی باعث نارسایی کبد شده و حتی ممکن است مرگ را در پی داشته باشند. در افراد باردار نیز این موضوع عوارضی در پی نداشته و پس از زایمان کراتین به سطح طبیعی خود بازمیگردد.
چگونه کراتین خون را کاهش دهیم؟
اگر علت بالارفتن کراتین بیماری کلیوی باشد، باید آن بیماری درمان شود. ممکن است پزشک از داروهای مختلف یا دیالیز برای درمان استفاده کند. اما با برخی روشهای خانگی نیز میتوان سطح کراتین خون را کاهش داد.
- مکملهای حاوی کراتین مصرف نکنید.
- مصرف پروتئین را کاهش دهید.
- فیبر بیشتری مصرف کنید.
- در مورد مقدار مایعات مصرفی روزانه با پزشک خود مشورت کنید.
- مصرف نمک را کاهش دهید.
- از مصرف بیش از حد داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی خودداری کنید.
- سیگار را ترک کنید.
- مصرف الکل را به حداقل برسانید.
برای درمان این عارضه باید به متخصص داخلی یا فوق تخصص کلیه مراجعه کنید. پزشک باتوجهبه علائم، بیماری شما را تشخیص داده و برای درمان اقدامات لازم را انجام میدهد. برای مراجعه به متخصص داخلی یا فوق تخصص مجاری ادراری و کلیه میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
کاهش کراتین خون با رژیم غذایی
مصرف بیش از حد پروتئین بهویژه گوشت قرمز باعث افزایش سطح کراتین خون میشود. برای پایین آوردن کراتین باید مصرف گوشت و دیگر منابع پروتئین مانند لبنیات کاهش پیدا کند. اگر مصرف گوشت شما بالا است، سعی کنید سبزیجات را نیز به وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
برخی تحقیقات نشان میدهد، افزایش مصرف فیبر در غذا نیز روی کاهش سطح کراتین تاثیر مثبتی دارد. افرادی که مبتلا به بیماری مزمن کلیوی هستند، با افزایش مصرف فیبر میتوانند این عارضه را بهبود دهند. فیبر در مواد غذایی مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات یافت میشود.
لیموترش و کراتین خون
مصرف لیموترش در تغییر سطح کراتین تاثیری ندارد. اما اگر علت بالا رفتن کراتین مشکلات کلیوی باشد، میتوان برای درمان از لیموترش استفاده کرد. لیمو حاوی اسیدسیتریک است و سطح سیترات ادرار را افزایش میدهد. در نتیجه به رفع سنگ کلیه کمک میکند. افرادی که دچار سنگ کلیه هستند، میتوانند روزانه لیموترش مصرف کنند.
کراتین در آزمایش خون
زمانی شخص دچار علائم بیماری کلیوی باشد، یکی از مواردی که بررسی آن ضروری است، کراتین خون بوده و باید سطح آن در آزمایش خون تعیین شود. معمولا متخصص آزمایش کراتینین خون را همراه با آزمایشهای دیگری مانند آزمایش نیتروژن اوره خون، پنل متابولیک پایه و پنل متابولیک جامع تجویز میکند.
علائم بیماریهای کلیوی شامل خستگی و مشکلات خواب، ازدستدادن اشتها، تورم صورت، مچ دست و مچ پا، درد کمر نزدیک کلیهها و حالت تهوع و استفراغ میشود.
به نقل از mountsinai در رابطه با مقدار طبیعی کراتین خون:
زنان اغلب سطح کراتین کمتری نسبت به مردان دارند. دلیل آن این است که زنان اغلب توده عضلانی کمتری نسبت به مردان دارند. سطح کراتین بر اساس اندازه و توده عضلانی فرد متفاوت است.
مقدار طبیعی و نرمال کراتین خون
سطح کراتین خون باید بین ۰٫۹ تا ۱٫۳ میلیگرم در دسیلیتر برای آقایان و ۰٫۶ تا ۱٫۱ در خانمها باشد. اگر سطح کراتین بالا باشد، نشانه مشکلات کلیوی است و باید بیماری مشخص شود. سطح پایین کراتین در مواقع بسیار کمی اتفاق افتاده و نشانه کاهش توده عضلانی یا سوءتغذیه است.
جلوگیری از بالا یا پایین شدن کراتین خون
برای جلوگیری از تغییر سطح کراتین خون باید به رژیم غذایی خود اهمیت دهید. کاهش یا افزایش بیش از حد پروتئین در غذا بهویژه گوشت قرمز تاثیر زیادی در بالا و پایین رفتن این فاکتور دارد. سعی کنید هر روز ۸ لیوان آب بنوشید. کمآبی یا مصرف زیاد آب روی کراتین تاثیر دارد.
چکاپ کامل بدن را در برنامه خود قرار دهید. در چکاپ مواردی مانند عملکرد کلیه، دیابت، فشارخون بالا و نارسایی قلب بررسی میشود. با مدیریت این بیماریهای زمینهای میتوان به تعادل کراتین خون و سلامت کلی بدن کمک کرد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
اگر علائمی مربوط به مشکلات کلیوی دارید، باید سطح کراتین خون شما بررسی شود. بالا یا پایین رفتن سطح کراتین دلایل مختلفی دارد. بالارفتن آن میتواند نشانه مشکلات کلیوی، عوارض دیابت، نارسایی قلب یا کمآبی بدن باشد. پایین آمدن آن نیز معمولا نشانه سوءتغذیه یا کاهش توده عضلانی است. پس از تعیین علت تغییر سطح کراتین خون پزشک درمانهای لازم را شروع میکند تا بهمرور سطح آن به حالت طبیعی برسد.
برای مراجعه به دکتر داخلی یا فوق تخصص مجاری ادرار و کلیه میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام مادر من دیابتی هستش و کراتینش روی ۵هستش و به سختی نفس میکشه خوابیدن براش سخته کلا بی حاله قلبش هم یک هفته پیش اکو گرفتیم خوبه ،بلنش باد داره پاهاش باد کرده شکمش بزرگ شده نظر شما چیه دکتر کلیه گفته دوماه دیگه باید باز ازمایش بگیری جواب درستی نداده نمیدونیم چکار باید بکنیم
دوست عزیز
کراتین ۵ بالاست و مشکل ایشان و تورم از کلیه است بهتره از این لینک نوبت دیگر متخصصان اورولوژی گرفته و مراجعه کنید.
متخصص اورولوژیست
سریعععع ببرین دکتر کلیه کراتینش خیلی بالاست ممکنه توی خواب خفه بشه و کلا کلیه هاش از کار بیافته دیالیز بشه اب خیلییی زیاد میل کنه و اب میوه طبیعی پرتقال سیب هویج زیاد بخوره
سلام امیر عزیز
ممنونم از راهنمایی شما
حبیب آلوستانی کراتین بلا ۵
باید توجه داشت در طول دوره دیالیز آب زیاد نباید مصرف کرد تا وضعیت کلیه به صورت طبیعی برگرده و بعد میزان مایعات رو بالا برد،بهترین میوه ها واسه افراد دیالیزی خیار و سیب هستش،تحرک و عدم مصرف پروتئین به ویژه گوشت قرمز،قارچ،فسا فودها،سس ها و خیلی چیزای دیگه باید رعایت بشه،مصرف بعضی از داروها اگه غیر از بیماری کلیوی باشه باید تحت نظر متخصص مصرف بشه،مکمل هایی مثل نفروتونیک که مخصوص بیماران دیالیزی و اونایی که نارسایی کلیه دارند هم ضروری هستش
سپاس از راهنمایی علمی و خوب شما هادی عزیز
سلام دکتر مادرم کراتین خونش ۹بود خداوشکر بدون دیالیز به زیره ۱رسیده ایا احتمال بچدوباره بالا رفتن کراتینش وداره
سلام
احتمالش هست
و باید هر سه ماه ازمایش اوره و کراتینین تکرار شود
دارو و پرهیز غذایی هم رعایت کنید
و زیر نظر پزشک خوبتان باشید
پیش کدوم دکتر رفتین و چی مصرف کردین لطفا بگین منم مادرم کراتین خونش ۶هس
سلام با چه چیزهایی تونستین کراتین مادرتون رو درمان کنید آخه منم همین مشکل رو دارم
لطفا بگین چجوری و کدوم دکتر بردین
سلام
میشه بگین چطوری پایین اومده یعنی از طریق چه برنامه غذایی اومده پایین چی مصرف کرده
سلام توروخدا بگید پیش کدوم دکتر رفتید؟
سلام وقت بخیر چکار کردید برا مادرتون که کراتینش اومد پایین
سلام علیکم بنده دیابتی هستم و چند ماه چهار زانو نمی توانم بشینم و پای چپم درد شدید دارم ممکنه کراتینم پایین باشه
دوست عزیز
افراد دیابتی باید سالانه یا هر ۶ ماه از نظر کلیه و چشم بررسی شوند. این درد میتونه به علت آسیب کلیه و یا مشکلات مهره های کمری باشد. بهتره برای بررسی زانوها وو مهره های کمری به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.
سلام . قبل از هرچیز از خدمات جامع و کامل شما که حاصل زحمات بی منت برای مردم است تشکر و قدردانی میکنم . لطفا در صورت امکان بفرمایید که علت تورم پا از زیر زانو به پایین آن هم در هر دو پا در یک مرد ،۹۲ ساله میتواند به چه علتی باشد ؟ ( البته یک پا قبلاً در اثر تصادف جراحی های داشته است ) ممنون از راهنمایی شما.🌹💐🌸🌻
سلام آقای صالحی عزیز. سپاس از همراهی شما
تورم پا یا به اصطلاح اِدِم، دلایلی مختلفی از قبل تغییر در فشار خون، مشکلات کلیوی و اسیب به عروق پا دارد.
در صورت تکرار علایم و درصورت داشتن سابقه بیماری کلیوی توصیه می شود به نفرولوژیست مراجعه فرمایید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/nephrologist
سلام من کراتین روی ۱۷.۵شده بوده الان شده ۶ سنکه هم دفن میکنم تا الان ۷تا سنگ دفع کردم میخواستم بدون چه دارو های بخورم که عمل کرد کلیه رو بهتر میکنه
دوست عزیز
اگر کلیه شما سنگ ساز است نیاز به درمان دارویی تحت نظر متخصص اورولوژی می باشد. از این لینک نوبت بهترین متخصصان را گرفته و مراجعه کنید.
متخصص اورولوژیست
سلام. مریض ما. از گردن قطع نخا شدن. دوماهه بیمارستان هستند الان ۴روزه ادرارش کم شده و کراتین. کم هست تو ازمایشاتش. دلیلش. ممکنه چی باشه
دوست عزیز
سیستم عصبی مرکزی و کلیه در روند تولید ادرار موثر هستند. کاهش کراتین اختلال عملکرد کلیه را مطرح می کند. مشکلات کلیوی و اختلال در سیستم مغزی نخاعی عامل کاهش ادرار است.
استفاده كردم….ممنون عالي بود
سپاس از مطلب مفیدتون
سلام وقتتون بخیر
دختر من یازده ماهشه، آزمایش، کراتین خونش رو پنج دهم نشدن داده، درحالیکه رنج نرمالش دو دهم تا چهاردهم هست، خیلی نگرانم، باید ببریم متخصص کلیه؟
سلام و درود همراه عزیز
به نظر میرسد طبیعی باشد.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه شود.متخصص جراح کلیه
سلام مصرف پودر کراتین روی کراتین خون تاثیر دارد ؟؟
قطعا تاثیر داره به شخصه استفاده کردم و دچار مشکل شدم
بله
همین طور است
تندرست باشید
بله
همین طور است
تندرست باشید
.
مطالب بسیار مفید بود
سپاس از همراهی شما.
سلام
پدرم باید mri کبد با تزریق انجام بده برای جراحی کبدش دکتر به این mri نیاز داره.mri براش ازمایش کراتین نوشتن ازمایش که گرفتیم کراتینش ۱.۶ بود و گفتن به خاطر کراتین بالا نمیشه براش تزریق انجام بشه مگه اینکه یه دکتر نفرولوژ تایید کنه .
سلام مریض ما سطح کراتینش ۳ هست
متاسفانه فشار خون و دیابت هم داره
میخاستم ببینم نیاز ب دیالیز هست یا خیر؟
خیلی نگرانیم
باسلام مطالب پزشکی بسیار سودمند برای افراد ی که مشکلات اولیه پزشکی دارند مطرح شده است و با خواندن انها و اگاهی از مطالب پزشکی میتواند به افراد کمک خوبی باشد بمنظور پیش گیری از مشکلات بیشتر انها
سلام سطح کراتین مادرم ۱.۱۲است آیا مشکلی هست ؟
تشکر
سلام دکتر کراتین روی۸هیچ بیماری زمینه ای هم ندارم فقط اوره کرات بالا است هنوز دیالیزم نشدم چکار کنم بیاد پایین خیلی نگرانم
سلام وعرض ادب مطالب نوشته شده بسیارآموزنده ومفیدمی باشدسپاسگزارم ازهمه عزیزان.
سپاس از همراهی تان