راه های درمان پوسیدگی دندان چیست؟ کدام یک بهتر است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

پوسیدگی دندان یکی از شایع‌ترین مشکلات دهانی است که به دلیل فعالیت باکتری‌ها و مصرف زیاد قند ایجاد می‌شود. در مراحل اولیه، فلوراید با تقویت مینای دندان از پیشرفت آن جلوگیری می‌کند، اما در موارد شدیدتر نیاز به پرکردن یا درمان‌های پیچیده‌تر مانند روت کانال وجود دارد. رعایت بهداشت دهان و برخی روش‌های طبیعی نیز می‌توانند به تسکین درد و تقویت دندان‌ها کمک کنند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
درمان پوسیدگی دندان

پوسیدگی شامل ایجاد منافذ یا سوراخ‌های ریز در سطح دندان است که می‌تواند منجر به دندان درد جدی، عفونت و حتی از دست دادن دندان شود. دلایل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی وجود دارد که اصلی‌ترین آن‌ها شامل وجود باکتری‌ها در دهان، مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های شیرین و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. اما بهتر است بدانید که اگر پوسیدگی دندان به موقع درمان نشود، بزرگ‌تر می‌شود و لایه‌های عمیق‌تری از دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین خاطر بیایید با هم با درمان پوسیدگی دندان بیشتر آشنا شویم. اگر برای درمان و مشاوره نیاز به دریافت وقت آنلاین یا حضوری از دندانپزشک دارید، می‌توانید از سامانه دکترتو کمک بگیرید.

درمان پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان یکی از اختلالات مزمنی است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار می‌دهد. زمانی که پوسیدگی دندان در سطح خارجی مینای دندان باشد معمولا باعث بروز درد یا علائم خاصی نمی‌شود. اما زمانی که پوسیدگی از مینای دندان به عاج و پالپ می‌رسد، احتمالا شما علائمی همچون درد، ورم صورت، حساسیت دندان به غذاها یا نوشیدنی‌های سرد و گرم و بوی بد دهان را تجربه خواهید کرد.

در این شرایط بسته به مرحله پوسیدگی و شدت آن، پزشک یک گزینه درمانی مناسب را برای شما تجویز خواهد کرد. درمان‌ پوسیدگی دندان می‌تواند توانایی غذا خوردن را به شما برگرداند و سلامت دهان و دندان‌هایتان را بهبود دهد.

متن انگلیسی:
According to the World Health Organization (WHO), dental cavities are the most common noncommunicable disease in the world. In America, 1 in 4 adults lives with untreated tooth decay.
ترجمه متن:
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، پوسیدگی دندان شایع‌ترین بیماری غیرمسری در جهان است. در آمریکا، از هر ۴ بزرگسال، یک نفر با پوسیدگی دندان درمان نشده زندگی می‌کند.

medicalnewstoday
راه درمان پوسیدگی دندان
درمان پوسیدگی دندان بستگی به شدت آن دارد؛ برای پوسیدگی‌های اولیه، استفاده از فلوراید و مواد ترمیمی ممکن است کافی باشد، اما در مراحل پیشرفته‌تر نیاز به پر کردن دندان یا درمان‌های دیگر مانند روت کانال است.

راه درمان پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان، خصوصا زمانی که بخش زیادی از دندان را درگیر کرده باشد، می‌تواند خیلی اذیت‌کننده باشد. به همین خاطر به محض مشاهده هر اثری از پوسیدگی، باید فورا به پزشک مراجعه کنید تا پزشک بر اساس شرایط شما، از درمان‌هایی نظیر این موارد استفاده کند:

۱. درمان پوسیدگی دندان با لیزر

یکی از درمان‌های نوین و اثرگذاری که اخیرا برای درمان پوسیدگی دندان استفاده می‌شود، لیزر ویژه دندان است. این روش، شامل استفاده از پرتوهای نور برای هدف قرار دادن و برداشتن قسمت پوسیده دندان است. لیزر می‌تواند پوسیدگی را هدف قرار دهد، بدون این که هیچ تاثیری بر روی قسمت سالم دندان داشته باشد. البته پس از این که لیزر به طور موثر پوسیدگی را از بین برد، محل پوسیدگی باید با موادی نظیر آمالگام پر شود تا فرآیند ترمیم دندان تکمیل شود. مزیتی که لیزر نسبت به روش‌های درمان دیگر دارد این است که اغلب نتایج دقیق‌تری را نسبت به روش‌های سنتی ارائه می‌دهد.

می‌خوای پوسیدگی دندانت رو با لیزر درمان کنی؟

همین الان نوبت بگیر.

۲. درمان پوسیدگی دندان جلو

به علت این که دندان‌های جلو کمتر برای جویدن استفاده می‌شوند، به میزان کمتری در معرض پوسیدگی قرار دارند. با این حال گاهی عوامل مختلف، سبب پوسیدگی جزئی یا شدید این دندان‌ها می‌شوند. در این شرایط، استفاده از درمان‌های زیر می‌تواند موثر باشد:

پر کردن

در حالت عادی زمانی که دندان دچار پوسیدگی سطحی می‌شود، دندانپزشکان از پروسه‌ای به نام پر کردن دندان استفاده می‌کنند. برای پر کردن دندان معمولا از آمالگام استفاده می‌شود که رنگ آن نقره‌ای یا تیره است. اما از آنجایی که زیبایی لبخند فرد، به دندان‌های جلو وابسته است، استفاده از مواد تیره‌رنگ می‌تواند ظاهر ناخوشایندی ایجاد کند.

در این شرایط پزشک از پرکننده‌های هم‌رنگ دندان برای درمان پوسیدگی دندان‌های جلو استفاده می‌کند. این پرکننده‌ها که شامل مواد مختلفی مانند رزین کامپوزیت هم‌رنگ دندان یا پرسلن هستند، به گونه‌ای ساخته می‌شوند که با رنگ طبیعی دندان‌های شما مطابقت داشته باشند. طی این روش درمانی، قسمت پوسیده دندان برداشته می‌شود و این مواد روی محل پوسیدگی استعمال می‌شوند تا ظاهر طبیعی و زیبایی به دندان دهند.

ونیر

اگر پوسیدگی دندان سطح نسبتا زیادی را درگیر کرده باشد، پزشکان ابتدا دندان را پر و عصب‌کشی می‌کنند، سپس از ونیر برای زیبایی دندان جلو و محافظت از آن استفاده می‌کنند. ونیرها پوسته‌های نازک و سفارشی هستند که سطح جلوی دندان را می‌پوشانند. این پوسته‌ها می‌توانند عیوب کوچک از جمله پوسیدگی را پنهان کنند و در عین حال ظاهری روشن‌تر و یکنواخت‌تر را به دندان بدهند.

روکش دندان

هنگامی که پوسیدگی گسترده است و ساختار دندان ضعیف شده، ممکن است پس از پر کردن و عصب‌کشی، استفاده از روکش دندان لازم باشد. روکش‌ها کلاهک‌های سفارشی هستند که کل دندان را می‌پوشانند و استحکام، شکل و ظاهر آن را ترمیم می‌کنند.

درمان پوسیدگی دندان جلو کودکان
درمان پوسیدگی دندان‌های جلویی کودکان معمولا شامل ترمیم با مواد همرنگ دندان، استفاده از فلوراید برای تقویت مینای دندان و در موارد پیشرفته‌تر، پرکردن دندان یا درمان روت کانال است.

۳. درمان پوسیدگی دندان جلو کودکان

به یاد داشته باشید که سلامت دندان‌های شیری هم به اندازه دندان‌های دائمی مهم است. به همین خاطر اگر دندان‌های جلو در کودکان (چه دندان شیری و چه دائمی) دچار پوسیدگی شده باشند حتما باید کودک را نزد پزشک ببرید. پزشک بر اساس سطح و شدت پوسیدگی، یکی از راه‌های درمان پوسیدگی دندان جلو کودکان را برای فرزندتان انتخاب می‌کند.

۴. درمان پوسیدگی دندان بدون عصب کشی

گاهی پوسیدگی دندان سطحی است و هنوز به عصب نرسیده است. در این شرایط، تنها با پر کردن و بدون نیاز به عصب کشی، می‌توانید دندانتان را ترمیم کنید. طی این پروسه، دندانپزشک بافت پوسیده را خارج کرده و سوراخ ایجاد شده را با مواد مخصوص پر می‌کند.

اما گاهی طی پروسه خارج کردن پوسیدگی و پر کردن دندان، بخش‌هایی از دندان که سالم هستند نیز از بین می‌روند. به همین خاطر برخی از دندانپزشکان، از روشی جایگزین و جدید به نام اوزون تراپی برای مدیریت پوسیدگی دندان استفاده می‌کنند.

طی اوزون تراپی، باکتری‌هایی که باعث پوسیدگی دندان می‌شوند از بین می‌روند. هنگامی که باکتری‌ها از بین رفتند، دندانپزشک توصیه می‌کند که چندین ماه به دندان فرصت دهید تا خود به خود بهبود یابد. در این دوران، طی فرایندی به نام ری مینرالیزیشن یا معدنی‌سازی مجدد دندان‌ها، ساختار دندان مجددا ساخته می‌شود و پوسیدگی از بین می‌رود.

۵. درمان پوسیدگی دندان بدون پر کردن

فلوراید تراپی یک روش کم تهاجمی برای مدیریت پوسیدگی دندان و جلوگیری از تشدید پوسیدگی است. فلوراید، یک ماده معدنی است که نقش بسیار مهمی در افزایش استحکام مینای دندان ایفا می‌کند. این ماده محافظت بیشتری در برابر حملات اسیدی ناشی از باکتری‌ها و قندها ایجاد می‌کند و طول عمر دندان‌ها را افزایش می‌دهد.

در طول درمان با فلوراید، یک ژل، فوم یا وارنیش فلوراید بسیار غلیظ روی دندان‌ها استعمال می‌شود. این فلوراید توسط مینای دندان جذب می‌شود و باعث بازسازی و استحکام دندان‌ها می‌شود. این درمان می‌تواند به کاهش سرعت پیشرفت پوسیدگی‌هایی که در مراحل اولیه هستند کمک کند. البته به یاد داشته باشید که فلوراید تراپی نمی‌تواند برای پوسیدگی‌های عمیق‌تر اثرگذار باشد.

متن انگلیسی:
Fluoride can also be found In some types of toothpastes and Is often present In tap water.
ترجمه متن:
فلوراید همچنین در برخی از انواع خمیردندان یافت می‌شود و معمولا در آب لوله‌کشی وجود دارد.
healthline

۶. قرص برای جلوگیری از پوسیدگی دندان (برای جلوگیری از پوسیدگی دندان چه بخوریم؟)

برای پیشگیری از پوسیدگی دندان، علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف برخی مکمل‌ها و داروها می‌تواند نقش موثری داشته باشد. این قرص‌ها با تقویت مینای دندان، کاهش باکتری‌های مضر و تأمین مواد معدنی مورد نیاز، به سلامت دندان‌ها کمک می‌کنند. در ادامه، به معرفی برخی از مهم‌ترین قرص‌ها و مکمل‌هایی که می‌توانند در پیشگیری از پوسیدگی دندان مؤثر باشند، پرداخته‌ایم.

نام قرص/مکملنحوه اثرگذاری
مکمل ویتامین D و کلسیمکمک به جذب کلسیم، تقویت ساختار دندان، محافظت در برابر پوسیدگی و افزایش مقاومت مینای دندان در برابر اسیدها.
آنتی‌بیوتیک‌هاکاهش باکتری‌های مضر دهان، پیشگیری از عفونت‌های لثه و کاهش احتمال پوسیدگی دندان در افراد مستعد.
قرص سدیم فلورایدتقویت مینای دندان، جلوگیری از پوسیدگی‌های سطحی و عمقی، و کمک به حفظ سلامت دندان‌ها از طریق آزادسازی تدریجی فلوراید در بزاق.
بهترین قرص‌ها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان
درمان پوسیدگی دندان در طب سنتی
در طب سنتی، برای درمان پوسیدگی دندان از موادی مانند روغن میخک، سیاه‌دانه و عصاره‌های گیاهی با خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی استفاده می‌شود.

۷. درمان پوسیدگی دندان در طب سنتی

درمان‌های طب سنتی پوسیدگی دندان، هنوز به صورت علمی تایید نشده‌اند و نمی‌توان از آن‌ها برای رفع مشکلات پیشرفته و جدی دندان استفاده کرد. با این حال، برخی از این روش‌ها می‌توانند برای تسکین درد یا رفع پلاک و پوسیدگی‌های خفیف استفاده شوند.

به‌عنوان‌مثال روغن گردانی در دهان یا شستشوی دهان با روغن، از طب آیورودا سرچشمه گرفته شده است. این روش شامل چرخاندن یک قاشق غذاخوری از روغن‌هایی همچون روغن کنجد یا نارگیل در دهان برای چند دقیقه است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که روغن کشی پلاک، باکتری‌های موجود در دهان و التهاب لثه‌ها را کاهش می‌دهد.

۸. درمان پوسیدگی دندان در خانه

یک درمان خانگی موثر برای پوسیدگی دندان، آلوئه‌ورا است. در حقیقت، ژل به دست آمده از آلوئه‌ورا به خاطر خواص ضدباکتریایی، به مبارزه با باکتری‌هایی که باعث ایجاد پوسیدگی می‌شوند کمک می‌کند. ترکیب آلوئه‌ورا با روغن درخت چای نیز به عنوان یک ضدعفونی‌کننده موثر عمل می‌کند و اثراتی همچون دهان‌شویه کلرهگزیدین دارد.

دنبال یه راه خانگی برای درمان پوسیدگی دندانت هستی؟ کلیک کن.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

پوسیدگی دندان یک اختلال شایع است که می‌تواند در هر دوره‌ای از زندگی فرد اتفاق بیفتد و کیفیت زندگی را پایین بیاورد. معاینات منظم و مراجعات مکرر به دندانپزشک، می‌توانند پوسیدگی و سایر اختلالات مرتبط با دندان را قبل از این که منجر به مشکلات جدی‌تر شوند، درمان کنند. در واقع هر چه زودتر به دنبال درمان پزشکی باشید، احتمال این که سریع‌تر به درمان پوسیدگی دندان دست پیدا کنید و از عوارض جانبی جلوگیری کنید، بیشتر است. به همین خاطر به شما توصیه می‌کنیم که به‌محض تجربه علائمی نظیر دندان‌درد ناگهانی و مداوم، حساس شدن دندان نسبت به گرما و سرما، بروز لکه‌هایی روی سطح دندان‌ها، تورم لثه‌ها و بوی بد دهان، فورا به یک دندانپزشک مراجعه کنید. به همین منظور می‌توانید از سامانه دکترتو برای گرفتن مشاوره آنلاین یا تعیین وقت حضوری استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بله، از پر کردن برای درمان سوراخ یا حفره‌های ایجاد شده در دندان استفاده می‌شود. در این روش، دندانپزشک بافت پوسیده دندان را برمی‌دارد و سپس این فضا را با مواد پرکننده مخصوص پر می‌کند.

اگر پوسیدگی شدید باشد و به ریشه دندان رسیده باشد، برای رفع پوسیدگی و علائم آن، به انجام عصب کشی نیاز است. اما برای پوسیدگی‌های سطحی، نیازی نیست که عصب کشی را انجام دهید.

چیزی تحت عنوان بهترین درمان پوسیدگی دندان وجود ندارد زیرا بسته به شرایط دندان، یک درمان می‌تواند برای فرد مناسب‌تر باشد. به‌طورکلی تمامی روش‌های رفع پوسیدگی، اثرات خوبی دارند و برای بازگرداندن زیبایی و سلامت به دندان‌های شما استفاده می‌شوند.

اکثر روش‌های رفع پوسیدگی، نتایج خود را فورا نشان می‌دهند. این شامل پروسه‌هایی همچون پر کردن، عصب کشی و غیره است. اما برخی از روش‌ها همچون فلوراید تراپی و اوزون تراپی، کمی طول می‌کشد تا نتایج خود را نشان دهند.

در حقیقت روش‌های خانگی و گیاهی اثرگذاری چندان قوی‌ای ندارند که بتوانند پوسیدگی‌های عمیق را درمان کنند. به همین خاطر بهتر است از این درمان‌ها تنها برای مشکلات بسیار جزئی و رفع علائم خود استفاده کنید و درمان قطعی را به دندانپزشکان بسپارید.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن