فهرست مطالب
خیلی از افراد پس از این که میفهمند در آزمایش ادرارشان خون پیدا شده، دچار ترس شدیدی میشوند. اما حقیقت این است که تنها در برخی از موارد، وجود خون در ادرار نشان دهنده یک بیماری جدی است و گاهی این علامت، بیضرر است. اگر شما هم میخواهید بدانید که Blood مثبت در آزمایش ادرار چیست، نشاندهنده چه عوارضی است و چگونه میتوان از بروز آن پیشگیری کرد کافیست تا انتهای این مقاله از دکترتو ما را همراهی کنید. اما برای تفسیر نتیجه آزمایش خود بهتر است از یک متخصص اورولوژی کمک بگیرید. شما میتوانید از طریق سامانه دکترتو نسبت به دریافت نوبت ویزیت حضوری و یا مشاوره آنلاین تلفنی و متنی اقدام کنید.
Blood مثبت در آزمایش ادرار
وجود خون مثبت در آزمایش ادرار (هماچوری) نشاندهنده خونریزی در دستگاه ادراری است. این وضعیت ممکن است ناشی از علل مختلفی مانند عفونتهای ادراری، سنگهای کلیه، آسیب به مجاری ادراری، تومورها، یا بیماریهای کلیوی باشد. حتی در برخی شرایط، مثل قاعدگی در زنان، خونریزی ممکن است به اشتباه در ازمایش ادرار نشان داده شود. در هر صورت، خون مثبت در ادرار نیاز به بررسی و تشخیص دقیقتر برای تعیین علت اصلی دارد. وجود خون در ادرار، هماچوری نامیده میشود. این عارضه معمولا به دو شکل رخ میدهد:
نوع | شرح |
---|---|
هماچوری آشکار | زمانی رخ میدهد که خون واضحی در ادرار شما وجود داشته باشد. بهطوریکه با چشم غیرمسلح قابل مشاهده باشد. این نوع هماچوری میتواند به صورت لکههای صورتی کمرنگ یا قرمز روشن در ادرار یا روی دستمال توالت، خود را نشان دهد. |
هماچوری میکروسکوپی | زمانی رخ میدهد که خون در ادرار شما وجود دارد، اما مقدار آن آنقدر کم است که نمیتوانید آن را با چشم غیرمسلح ببینید. برای دیدن این خون به میکروسکوپ نیاز است. |
متن انگلیسی:
my.clevelandclinic
Medical experts estimate that more than 20% of people who receive an evaluation from a urologist have blood in their pee.
ترجمه متن:
پزشکان تخمین میزنند که بیش از ۲۰ درصد از افرادی که تحت ارزیابی اورولوژیست قرار میگیرند، وجود خون در ادرار را تجربه میکنند.
۱. تعریف Blood در آزمایش ادرار
به زبان ساده، اگر نتیجه آزمایش ادرارتان، Blood مثبت را نشان دهد یعنی مقداری خون در ادرار دیده شده که این خون میتواند به دلایل مختلفی در ادرار شکل گرفته باشد. به همین خاطر در اینجا به شما گفتهایم که Blood مثبت در آزمایش ادرار، در هر سن و موقعیتی میتواند ناشی از چه عواملی باشد:
۲. Blood مثبت در آزمایش ادرار بارداری
اگر باردار هستید و وجود خون در نمونه ادرار بارداریتان تایید شده، به احتمال زیاد به عفونتهای دستگاه ادراری مبتلا شدهاید. این عفونتها در دوران بارداری شایعتر هستند زیرا جنین فشار فزایندهای بر مثانه و مجاری ادراری شما وارد میکند. این باعث میشود که باکتریها به راحتی به دام افتاده و باعث عفونت شوند. این وضعیت با مصرف داروهای آنتیبیوتیک قابل درمان است.
بارداری خارج از رحم نیز یکی دیگر از دلایل وجود خون در ادرار زنان باردار است. این نوع بارداری برای سلامت زنان بسیار خطرناک است و باید فورا به آن پایان داده شود.
۳. Blood مثبت در آزمایش ادرار کودکان
هماچوری و Blood مثبت در ادرار، یک اختلال نسبتا رایج در کودکان است که بیش از ۱۰۰ علت مختلف دارد. برخی از این علل شامل موارد زیر هستند:
- ساختارهای غیرطبیعی در دستگاه ادراری یک علت رایج برای هماچوری هستند. در واقع انسداد کلیهها یا کیست کلیه (کیسههای پر از مایع)، میتوانند باعث ظهور خون در ادرار شوند.
- گاهی بیماریهای ارثی همچون بیماری کلیه پلی کیستیک، سندرم آلپورت و کم خونی داسی شکل علت هماچوری هستند.
- عدم تعادل مواد معدنی در ادرار همچون سطوح بالای کلسیم در ادرار نیز میتواند باعث هماچوری شود.
- گلومرولونفریت نیز یک بیماری کلیوی نسبتا جدی است که به پیگیری و درمان نیاز دارد. این عارضه باعث التهاب رگهای خونی در کلیهها و در نتیجه ظهور خون در ادرار میشود.
- در برخی موارد هیچ دلیل خاصی برای هماچوری یافت نمیشود و کودکان به درمان خاصی نیاز ندارند.
۴. Blood مثبت در آزمایش ادرار بزرگسالان
وجود خون مثبت در آزمایش ادرار در بزرگسالان میتواند نشانهای از خونریزی در دستگاه ادراری باشد. این وضعیت ممکن است به علت عفونتهای ادراری، سنگهای کلیه، تومورها، آسیبهای فیزیکی یا بیماریهای کلیوی مانند گلومرولونفریت رخ دهد. خونریزی در ادرار همچنین میتواند به دلیل مصرف برخی داروها مانند رقیقکنندههای خون باشد. در هر صورت، خون مثبت در ادرار نیاز به بررسی پزشکی دارد تا علت دقیق آن شناسایی و درمان مناسب انجام شود. برخی از رایجترین علل Blood مثبت در آزمایش ادرار بزرگسالان شامل این مواردند:
- سنگهای ادراری (از جمله سنگ کلیه، سنگ مثانه و سنگ حالب) که شامل تودهای از مواد معدنی یا سایر مواد هستند که در سیستم ادراری تشکیل میشوند.
- عفونتهای دستگاه ادراری (UTI) که نوعی عفونت باکتریایی هستند و میتوانند هر قسمتی از سیستم ادراری را تحت تاثیر قرار دهند.
- عفونت کلیه (پیلونفریت) که طی آن باکتریها از طریق جریان خون یا حالبها، وارد کلیهها میشوند و عفونت ایجاد میکنند.
- آسیب فیزیکی به سیستم ادراری که میتواند شامل ضربههای شدید (مانند سقوط، تصادف با اتومبیل، آسیب ورزشی) یا ورود چاقو و شلیک گلوله به سیستم ادراری باشد.
- آندومتریوز که باعث میشود بافتی شبیه به پوشش رحم در خارج از رحم رشد کند.
- بیماری مزمن کلیه (CKD) که باعث میشود به تدریج عملکرد کلیه کمتر شود.
- التهاب مثانه (سیستیت) که ممکن است علل عفونی یا غیرعفونی داشته باشد و باعث بروز درد طولانی و علائمی نظیر تکرر ادرار و نیاز فوری به دفع ادرار میشود.
- برخی از انواع سرطان نیز میتوانند باعث ظاهر شدن خون در ادرار شوند و شامل سرطان مثانه، سرطان کلیه، سرطان حالب، سرطان مجرای ادرار (پیشابراه) و سرطان پروستات هستند.
- در برخی شرایط مصرف داروهایی همچون سیکلوفسفامید، داروهای ضدسرطان، و پنیسیلین میتواند باعث خونریزی ادراری شود.
- گاهی نیز علت وجود خون در ادرار، عامل جدیای نیست و ورزش شدید و فعالیت بدنی زیاد، باعث بروز این عارضه میشوند. در این شرایط، علت هماچوری ضربه به مثانه یا کمآبی بدن است.
۵. Blood مثبت در آزمایش ادرار کهنسالان
عللی که باعث هماچوری در افراد مسن میشوند نیز همچون افراد بزرگسال است. با این حال مردان مسن در معرض یک عامل خطر دیگر هم قرار دارند و آن بزرگ شدن پروستات است. غده پروستات درست زیر مثانه قرار گرفته و قسمت بالایی مجرای ادرار را احاطه کرده است. معمولا در سنین میانسالی، پروستات بزرگتر میشود تا جایی که ممکن است به مجرای ادرار فشار وارد کند و تا حدی جریان ادرار را مسدود کند. با بزرگ شدن پروستات، مردان دچار علائمی همچون خون در ادرار، تکرر ادرار و غیره میشوند.
۶. Blood مثبت در آزمایش ادرار در نوزادان
در واقع Blood مثبت در آزمایش ادرار نوزادان یک عارضه نادر است. معمولا در صورت تجربه چنین چیزی، نیازی نیست نگران شوید زیرا این خون در اکثر مواقع نشاندهنده عامل جدیای نیست.
با این حال در برخی شرایط، خون در ادرار نوزاد میتواند نشان دهنده کم خونی داسی شکل باشد که نوعی اختلال ژنتیکی است. این عارضه روی گلبولهای قرمز خون تاثیر میگذارد و نوزادان آن را از والدین خود به ارث میبرند.
گاهی نیز انسداد در سیستم ادراری نوزاد (به خاطر سنگ یا کیست) یا وارد شدن آسیب فیزیکی به سیستم ادراری، علت وجود خون در ادرار نوزاد هستند.
تفسیر Blood مثبت در آزمایش ادرار
اگر در آزمایش ادرارتان با اصطلاح blood مثبت روبرو شدید، این به این معناست که گلبولهای قرمز (به صورت واضح یا میکروسکوپی) در ادرارتان وجود دارند. البته برای تفسیر دقیق نتایج این آزمایش، حتما باید از یک پزشک کمک بخواهید. پزشکان با بررسی علل احتمالی blood مثبت، گاهی انجام آزمایشهای دیگری نظیر کشت ادرار، سونوگرافی یا سیتی اسکن کلیه و مجاری ادراری را نیز توصیه میکنند.
blood مثبت در آزمایش ادرار نشانه چیست؟
مثبت بودن خون در آزمایش ادرار میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد. گاهی به خاطر مصرف برخی از داروهای خاص یا انجام ورزشهای شدید، خون در ادرار یافت میشود. گاهی نیز مثبت بودن خون در آزمایش ادرار به خاطر عفونتهای سیستم ادراری، مشکلات کلیه، التهاب مثانه، آسیب فیزیکی و برخی از انواع سرطان رخ میدهد.
متن انگلیسی:
pacehospital
Hematuria is not generally dangerous condition and can be treated by medical or surgical interventions.
ترجمه متن:
هماچوری معمولا عارضه خطرناکی نیست و میتوان آن را با مداخلات پزشکی یا جراحی درمان کرد.
پیشگیری از Blood مثبت در آزمایش ادرار
در برخی از موارد پیشگیری از Blood مثبت در آزمایش ادرار ممکن نیست زیرا بسیاری از علل شکلگیری خون در ادرار، خارج از کنترل ما هستند. با این حال برخی از علل هماچوری قابل پیشگیری هستند. کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:
- برای جلوگیری از عفونت، روزانه مقدار زیادی آب بنوشید، بلافاصله پس از رابطه جنسی ادرار کنید و بهداشت فردی و جنسیتان را رعایت کنید.
- زنان باید همیشه بعد از مدفوع، مقعد را از جلو به عقب تمیز کنند تا مانع از ورود عفونت به واژن و سیستم ادراری شوند.
- برای پیشگیری از سنگهای ادراری، آب فراوان بنوشید و از مصرف نمک زیاد و برخی از مواد غذایی مانند اسفناج و ریواس بپرهیزید.
- برای پیشگیری از بروز سرطان مثانه و سایر سرطانهای سیستم ادراری، از سیگار کشیدن خودداری کنید و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی را محدود کنید.
- حفظ وزن سالم و متعادل نیز میتواند از بسیاری از عوامل محرک هماچوری جلوگیری کند.
- بهتر است غذاهایی که قند و پروتئین حیوانی بالایی دارند را نیز برای مدتی محدود کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
وجود Blood مثبت در آزمایش ادرار گاهی ناشی از علل زودگذر و بیخطر است اما گاهی این عارضه، هشداردهنده وجود مشکلات جدی است. به همین خاطر اگر نتیجه آزمایش ادرارتان وجود خون در ادرار را نشان داده و اخیرا علائمی نظیر حالت تهوع، استفراغ، تب، لرز و درد در پهلو، کمر یا شکم را تجربه میکنید، حتما باید با یک متخصص اورولوژیست مشورت کنید. در واقع اورولوژیست با معاینه شما و بررسی نتیجه آزمایش ادرار، داروها یا سایر درمانهای مناسب را برای شما تجویز میکند و در صورت نیاز، شما را به سایر متخصصان مربوطه ارجاع میدهد. اما اگر به پزشک دسترسی ندارید نگران نباشید چرا که از طریق سامانه غیرحضوری دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان بصورت آنلاین مشورت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
ازمایش ادرام بلود هایب سه تا علامت مثبت خورده چه تفسیری داری BloodHgb سه تا مثبت خورده
سلام
نتایج مثبت در آزمایش خون برای “BloodHgb” معمولاً نشاندهنده وجود خون در ادرار است که میتواند علل مختلفی داشته باشد. این وضعیت ممکن است به دلیل عفونت مجاری ادراری، سنگ کلیه، آسیب به دستگاه ادراری، یا بیماریهای کلیوی ایجاد شود. اگر این نتایج همراه با علائم دیگری مانند درد، سوزش ادرار، یا تغییر رنگ ادرار باشد، نیاز به بررسی و مشاوره بیشتر توسط پزشک متخصص برای تشخیص دقیقتر و درمان مناسب دارد.
متخصص اورولوژیست