تمامی روش های درمان عصب سیاتیک پای چپ

آنچه در این مقاله می‌خوانید

درمان عصب سیاتیک پای چپ به کمک روش‌های مختلفی چون ماساژ، درمان دارویی، ورزش، فیزیوتراپی و حتی در موارد جدی‌تر عمل جراحی ممکن است. این روش‌های درمانی را که بشناسید، بیماری خود را خیلی زود و با بهترین انتخاب درمان خواهید کرد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
درمان عصب سیاتیک پای چپ چگونه است؟

درمان عصب سیاتیک پای چپ به کمک روش‌های درمانی مختلفی ممکن است. سیاتیک به دردی گفته می‌شود که در طول مسیر عصب سیاتیک حرکت می‌کند. عصب سیاتیک از باسن و هر دو پا به پایین امتداد دارد. درد سیاتیک می‌تواند تقریباً در هر نقطه‌ای از مسیر عصبی حس شود، اما بیشتر اوقات از کمر تا باسن و پشت ران و ساق پا ادامه می‌یابد. شدت درد ممکن است از یک درد خفیف تا یک درد تیز و سوزان متفاوت باشد و گاهی اوقات مانند یک شوک الکتریکی احساس می‌شود. درد ممکن است هنگام سرفه، عطسه یا نشستن طولانی‌مدت بدتر شود. افرادی که سیاتیک شدید و ضعف جدی پا یا تغییرات روده یا مثانه دارند، ممکن است به جراحی نیاز پیدا کنند. اما این روش‌های درمانی برای همه بیماران مناسب نیست و باید تجویز نهایی را به پزشک متخصص سپرد. اگر پس از خواندن این‌ مقاله و افزایش آگاهی در مورد درمان عصب سیاتیک پای چپ نیاز به مشورت با یک پزشک متخصص ارتوپدی یا نورولوژی در این زمینه داشتید، وبسایت دکترتو به شما کمک می‌کند تا نوبت ویزیت خود را دریافت کنید.

درمان عصب سیاتیک پای چپ چیست؟

درمان بیماری سیاتیک معمولاً شامل کاهش درد و افزایش تحرک است. بسیاری از درمان‌ها را می‌توانید خودتان انجام دهید اما اگر سیاتیک درمان نشد یا شدیدتر شد، گزینه‌های درمانی مختلف دیگری وجود دارد. مثلا اگر وضعیت شما شدید باشد یا سایر درمان‌ها موثر نباشند، جراحی یک گزینه بسیار اثربخش است. برای موارد خفیف‌تر هم معمولاً خود درمانی موثر است. دردهای متوسط تا شدید همراه با بی‌حسی، گزگز یا ضعف عضلانی هم نیازمند مراقبت‌های پزشکی هستند و نباید خود شخص به درمان آن‌ها بپردازد.

درمان عصب سیاتیک پای چپ چیست؟
برای درمان عصب سیاتیک پای چ، در مرحله اول کافیست که کمی استراحت کنید.

۱. جراحی برای درمان عصب سیاتیک پای چپ

در صورتی که سیاتیک شدید باشد، جراحی ممکن است بهترین گزینه باشد. معمولاً پزشکان جراحی را توصیه نمی‌کنند مگر در موارد شدید یا مواقعی که سایر روش‌های درمانی موثر نبوده باشند. همچنین اگر درد شدیدی دارید که شما را از انجام فعالیت‌های روزمره باز می‌دارد یا علائم شما پس از شش تا هشت هفته از زمان شروع درمان‌های غیرجراحی بهبود نیافت، ممکن است جراحی توصیه شود.

جراحی لامینکتومی عصب سیاتیک

لامینکتومی نوعی جراحی است که در آن لامینا (قوس استخوانی) از قسمت پشتی ستون فقرات برداشته می‌شود. این عمل فضای بیشتری در کانال نخاعی ایجاد کرده و فشار روی اعصاب و نخاع را کاهش می‌دهد. لامینکتومی بیشتر در ناحیه کمری (لامینکتومی کمری) برای درمان شرایطی که باعث درد عصبی می‌شوند، انجام می‌شود. اما این روش می‌تواند برای درمان درد در گردن (لامینکتومی گردنی) یا ناحیه وسط کمر (لامینکتومی توراسیک) نیز مفید باشد.

جراحی دیسککتومی عصب سیاتیک

دیسککتومی نوعی جراحی برای برداشتن یک بخش خاص یا تمام دیسک بین مهره‌ای در ستون فقرات است. دیسک‌های بین مهره‌ای بالشتک‌های صاف و گردی هستند که بین مهره‌ها (استخوان‌های) ستون فقرات قرار می‌گیرند و به عنوان ضربه‌گیر ستون فقرات عمل می‌کنند. هر دیسک دارای یک مرکز نرم و ژل مانند (هسته پالپوزوس) است که توسط یک حلقه خارجی انعطاف پذیر (حلقه) احاطه شده است. دیسک‌های بین مهره‌ای تحت فشار ثابت هستند. یک دیسک ممکن است پاره شود و در نتیجه این پارگی مقداری از ماده ژل هسته به بیرون نشت کند. این یک فتق دیسک است (که به آن دیسک برآمده، لغزنده یا پاره شده نیز گفته می‌شود.) و یکی از دلایل اصلی انجام عمل دیسککتومی است. فتق دیسک معمولاً روی کمر (ستون فقرات کمری) تأثیر می‌گذارد، اما می‌تواند گردن را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

۲. فیزیوتراپی

فیزیوتراپی و ورزش معمولاً درمان‌های خط اول برای تسکین، درمان و پیشگیری از علائم سیاتیک هستند. سیاتیک یک بیماری شایع است که با مدیریت صحیح فیزیوتراپی به راحتی درمان می‌شود و به ندرت نیاز به درمان‌های تهاجمی مانند تزریق کورتیزون یا جراحی دارد. اگر چه که ممکن است بهبود یافتن تدریجی باشد، اما با انجام تمرینات درست و اجتناب از فعالیت‌های تشدیدکننده، اکثریت افراد تسکین می‌یابند. فیزیوتراپیست‌ها با استفاده از درمان‌هایی مانند کیسه یخ برای کاهش تورم، کیسه حرارتی برای شل کردن ماهیچه‌ها یا الکتروتراپی برای کاهش درد عصبی، به بهبود درد سیاتیک کمک می‌کنند.

متن انگلیسی:
Physical therapy and exercise help strengthen and mobilize tissues in the lower back, pelvis, abdomen, buttocks, and thighs.
ترجمه متن:
فیزیوتراپی و ورزش به تقویت و تحرک بافت‌های کمر، لگن، شکم، باسن و ران‌ها کمک می‌کند.

spine-health

۳. ماساژ درمان عصب سیاتیک پای چپ

ماساژ فواید زیادی دارد و علائم سیاتیک را به شکل بسیار موثری بهبود می‌بخشد. این روش با شل کردن ماهیچه‌ها، خطر فشردگی عصب را کاهش می‌دهد ماساژ بافت عمیق هم تکنیکی است که از ضربات و فشار آهسته و عمیق برای هدف قرار دادن عضلات و بافت‌ها استفاده می‌کند و برای تسکین درد گزینه‌ای بسیار مناسب است. 

دنبال ماساژ مناسب برای تسکین درد سیاتیک هستی؟

از پزشک راهنمایی بگیر.

۴. ورزش عصب سیاتیک پای چپ

ورزش یکی از درمان‌های مهم برای سیاتیک است. به شکلی که با انجام تمرینات مناسب می‌توان به کاهش درد و پیشگیری از بروز آن کمک کرد. اگر علائمی دارید، فعالیت بدنی می‌تواند به کاهش درد شما کمک کند. ما در ادامه از انواع ورزش‌ برای سیاتیک که می‌توانند مفید باشند صحبت کرده‌ایم.

  • ورزش‌های هوازی: مانند پیاده‌روی، دویدن، شنا و رقص که ضربان قلب را افزایش می‌دهند.
  • تمرینات قدرتی: مانند وزنه‌برداری یا تمرینات ایزومتریک که شامل انقباض عضلات بدون حرکت است.
  • تمرینات انعطاف‌پذیری: مانند یوگا، تای‌چی و پیلاتس که انعطاف‌پذیری و قدرت عضلات را افزایش می‌دهند.

۵. کمپرس گرم و سرد

برخی از افراد ممکن است بی‌حسی، گزگز یا ضعف عضلانی در ساق یا پا داشته باشند. ممکن است یک قسمت از پا درد داشته باشد و بخش دیگر بی‌حس باشد. اگرچه درد ناشی از سیاتیک ممکن است شدید باشد، اما مواردی که به دلیل فتق دیسک ایجاد می‌شوند معمولاً با درمان‌های مناسب در عرض چند هفته تا چند ماه بهبود می‌یابند. برای بهبود درد سیاتیک، کمپرس سرد و گرم در کنار هم اما با آگاهی از چگونگی اثربخشی هر یک از آن‌ها، بیشترین تاثیر را دارند. مثلا:

ویژگیتوضیح
کمپرس سرد یا یخبرای کاهش درد و تورم در روزهای اول پس از شروع درد سیاتیک مفید است. از کیسه یخ یا سبزیجات یخ‌زده استفاده کنید، اما همیشه آن‌ها را درون یک حوله بپیچید تا از آسیب به پوست جلوگیری شود. کمپرس سرد را هر بار ۲۰ دقیقه استفاده و چند بار در روز این کار را تکرار کنید.
کمپرس گرم پس از چند روز اول استفاده از یخ، پد حرارتی یا کمپرس گرم را امتحان کنید. هر بار به مدت ۲۰ دقیقه حرارت را اعمال کنید. اگر هنوز درد دارید، می‌توانید بین استفاده از کمپرس سرد و گرم تغییر دهید تا بهترین اثربخشی را مشاهده کنید.
کمپرس برای درد عصب سیاتیک پای چپ

۶. کنترل وزن

کاهش وزن نه تنها فشار اضافی بر عضلات، مفاصل، اعصاب و ستون فقرات را کاهش می‌دهد، بلکه تأثیر مثبتی بر سلامت کلی شما دارد و به بدن اجازه می‌دهد تا به درستی بهبود یابد. وزن اضافی برای بسیاری از بیماران باعث تشدید درد سیاتیک می‌شود. اگر دچار چاقی یا اضافه وزن هستید، این کیلوگرم‌های اضافی وزنتان فشار بی‌موردی بر ستون فقرات وارد می‌کنند که آغاز کننده ابتلا به سیاتیک یا تشدید کننده آن خواهند بود. همچنین اگر وزن شما بالاتر از حد طبیعی باشد، روند بهبود سیاتیک مدت زمان بیشتری طول می‌کشد. بهترین روش کاهش وزن، داشتن یک برنامه منظم و مناسب است که کاهش وزن تدریجی را رقم می‌زند. این روش به جلوگیری از آسیب‌های مجدد و مدیریت طولانی‌مدت درد کمک زیادی می‌کند.

کنترل وزن برای درمان عصب سیاتیک پای چپ موثر است.
کنترل وزن یکی از بهترین روش‌های درمان عصب سیاتیک و درد ناشی از آن است.

۷. درمان عصب سیاتیک پای چپ طب سنتی

طب سوزنی و داروهای گیاهی می‌توانند به بهبود کیفیت زندگی و توانایی عملکردی بیماران مبتلا به سیاتیک با تسکین علائم کمک کنند.

طب سوزنی

مطالعات نشان داده‌اند که طب سوزنی می‌تواند برای مبتلایان به سیاتیک مفید باشد. یک بررسی تحقیقاتی نشان داد که طب سوزنی در کاهش شدت درد سیاتیک موثرتر از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و ژل‌های ضد التهابی موضعی است. طب سوزنی می‌تواند از طریق مکانیسم‌های مختلف درد سیاتیک را درمان کند. این روش به طور موقت ارسال سیگنال‌های درد از اعصاب به مغز را متوقف کرده و در ناحیه آسیب‌دیده احساس درد ایجاد نمی‌کند. همچنین، طب سوزنی باعث انتشار اندورفین‌ها، مسکن‌های طبیعی بدن می‌شود که در کاهش درد سیاتیک مؤثر است. در مقایسه با طب سوزنی دستی، طب سوزنی الکتریکی تحریکات مکرر و شدیدی دارد که اثرات ضد درد آن را افزایش می‌دهد.

متن انگلیسی:
While physical therapy is usually elective, meaning that it is the individual’s decision to participate or not, it is typically an essential component of resolving the signs and symptoms and aiding in the long-term prevention of sciatica.
ترجمه متن:
در حالی که فیزیوتراپی معمولاً انتخابی است، (به این معنی که تصمیم خود فرد است که آن را انجام دهد یا نه) معمولاً یک جزء ضروری برای رفع علائم و نشانه‌ها و کمک به پیشگیری طولانی مدت از سیاتیک است.

.spine-health

دارو برای درمان سیاتیک پای چپ

درمان دارویی یکی دیگر از روش‌های بهبود درد سیاتیک پای چپ‌ است. داروهایی که در چنین شرایطی مصرف می‌شوند عموما یا داروهای بدون نسخه هستند یا در برخی موارد داروهای تجویزی که پزشک توصیه و تجویز می‌کند. هر یک از این داروها عبارتند از:

داروهای بدون نسخه: داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) معمولاً اولین انتخاب برای درمان سیاتیک هستند. این داروها به کاهش درد، تورم و التهاب کمک می‌کنند.

داروهای تجویزی: داروهای مسکن، شل‌کننده‌های عضلانی و سایر داروها می‌توانند به تسکین علائم سیاتیک کمک کنند. برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی سه‌حلقه‌ای و داروهای ضد تشنج نیز در درمان درد مزمن یا عصبی مفید هستند.

دنبال داروی مناسب برای درد عصب سیاتیک هستی؟ همین حالا مشاوره بگیر.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر 

سیاتیک خفیف معمولاً با گذشت زمان بهبود می‌یابد. اگر علائم شما با خودمراقبتی کاهش نیافت، یا اگر درد بیش از یک هفته ادامه یافت، شدیدتر شد یا بدتر شد، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید. همچنین در صورت بروز هر یک از علائم بی‌حسی یا ضعف عضلانی ناگهانی در پا، درد پس از یک آسیب شدید مانند تصادف رانندگی و مشکلاتی در کنترل روده یا مثانه سریعا با پزشک مراجعه کنید. عوارض سیاتیک پای چپ به عوامل مختلفی مانند نوع درمان، شدت علائم و علت آن بستگی دارد. بهبودی از سیاتیک هم بسته به شدت علائم و علت آن متفاوت است. بسیاری از موارد سیاتیک طی چهار تا شش هفته بدون نیاز به درمان حرفه‌ای بهبود می‌یابند، اما موارد شدیدتر ممکن است هفته‌ها یا ماه‌ها طول بکشد.

در صورت تأخیر در درمان عصب سیاتیک پای چپ بیش از شش ماه، احتمال بهبود کاهش می‌یابد؛ بنابراین بهتر است به‌موقع برای مشورت با پزشک ارتوپد یا دکتر نورولوژی اقدام کنید. به همین منظور توصیه می‌کنیم که زیر نظر یک پزشک متخصص تحت درمان و بررسی باشید. در صورت نیاز به مشاوره گرفتن از یک پزشک متخصص‌ می‌توانند از سایت دکترتو کمک بگیرید. دکترتو یک پلتفرم نوب‌دهی آنلاین است که امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری و آنلاین از تمامی پزشکان با هر‌ نوع تخصص را در سراسر ایران ممکن کرده است.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

عصب سیاتیک یک عصب بلند است که از ستون فقرات شروع می‌شود و از طریق لگن به باسن و سپس به پشت هر ران و ساق پاها می‌رسد. این عصب ترکیبی است؛ به این معنی که هم وظیفه حرکتی و هم وظیفه حسی دارد.

کاهش وزن می‌تواند به شدت در کاهش درد سیاتیک موثر باشد. حتی کاهش وزن اندک می‌تواند التهاب و فشار روی عصب سیاتیک را کاهش دهد و در نتیجه به تسکین درد کمک کند.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن