قرص متفورمین چیست و چه عوارضی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

متفورمین یک داروی ضد دیابت (تایید شده توسط FDA) است که سطح قند خون بالا را در بیماران دیابتی نوع ۲ مدیریت می‌کند. مصرف قرص متفورمین همراه با تغییر رژیم غذایی و ورزش توصیه می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 10 دقیقه
قرص متفورمین چیست و چه عوارضی دارد؟

متفورمین دارویی است که برای درمان علائم دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. دیابت نوع ۲ وضعیتی است که در آن بدن انسولین کافی تولید نمی‌کند یا انسولین تولید شده در بدن استفاده نمی‌شود. این اتفاق می‌تواند باعث افزایش سطح قند خون (هیپرگلیسمی) شود. در این شرایط داروی متفورمین با بهبود نحوه کنترل بدن در مواجهه با انسولین، سطح قند خون شما را کاهش می‌دهد. اگر نیاز به چکاپ متخصص غدد یا دکتر داخلی دارید، می‌توانید اولین نوبت حضوری یا تلفنی را از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو دریافت کنید.

داروی متفورمین چیست و چه کاربردی دارد؟

متفورمین با نام تجاری داروی گلیکوفاژ یک داروی ضد هیپرگلیسمی بیگوانید (کنترل علائم دیابت خون) است که همراه با رژیم غذایی و ورزش در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز می‌شود. همچنین برای بهبود علائم مقاومت به انسولین در سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز کاربرد دارد.

مصرف متفورمین همراه با رژیم غذایی و برنامه‌های تمرینی و احتمالاً داروهای دیگر برای کنترل قند خون بالا تجویز می‌شود و از مشکلات کلیوی، نابینایی، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام و مشکلات عملکرد جنسی جلوگیری می‌کند. این دارو می‌تواند به کاهش خطر حمله قلبی و سکته نیز کمک کند.

  • نام رایج دارو: متفورمین – Metformin
  • نام تجاری متفورمین: گلوکوفیگ

اشکال دارویی متفورمین در ایران:

  • قرص گلوکودر ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین شفا ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص اسلومت ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص گلوکوفاژ ایکس آر ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین امین ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین امین ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین شفا ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص نودیاکس ۵۰۰ میلی‌گرم-متفورمین ثنامد
  • قرص متفیدکس ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین کوشان فارمد ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص گلوکوفاژ ایکس آر ۷۵۰ میلی‌گرم – قرص واریو مت ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص گلای وانس ۷۵۰ میلی‌گرم -گلای-وانس – قرص دیگامت اس تی پی ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص دیگامت اس تی پی ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص متلین ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین زاگرس دارو ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین کوشان فارمد ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص واریو مت ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورتکس ۱۰۰ و ۵۰۰ میلی‌گرم

توجه: مطلبی که مطالعه می‌کنید فقط جنبه‌ی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیه‌های پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص غدد یا داخلی مراجعه کنید.

اینفوگرافی داروی متفورمین
متفورمین دارویی است که برای درمان علائم دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود.

نحوه عملکرد و مکانیسم اثر متفورمین چگونه است؟

عملکرد داروی متفورمین به این صورت است که به پاسخ مناسب بدن در برابر انسولین ترشح شده کمک می‌کند. این دارو همچنین میزان قند تولیدی کبد را کم کرده و میزان جذب قند توسط معده و روده را نیز کاهش می‌دهد.

متن انگلیسی:
Metformin is a biguanide oral hypoglycemic agent used for non-insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM).
ترجمه فارسی:
متفورمین یک داروی خوراکی هیپوگلیسمی بیگوانید است که برای دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین (NIDDM) استفاده می‌شود.

به نقل از سایت ncbi

نحوه مصرف متفورمین و دوز مصرفی آن

قبل از شروع به مصرف متفورمین راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروساز راهنمایی بگیرید. این دارو را به صورت خوراکی معمولا روزی ۱ الی ۳ بار همراه با غذا مصرف کنید. جز در مواردی که پزشک دستورالعمل خاصی تجویز کرده باشد (مانند نحوه مصرف قرص متفورمین برای بارداری)، موقع مصرف این دارو مایعات زیادی بنوشید.

دوز مصرف داروی متفورمین پاسخگویی بدن شما به درمان و سایر داروهای مصرفی بستگی دارد. مطمئن شوید پزشک و دکتر داروساز از تمامی داروهایی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی) اطلاع دارند.

برای کاهش خطر عوارض جانبی مانند درد معده ممکن است پزشک مصرف این دارو را از دوز پایین تجویز کند و در طول درمان و به آرامی دوز آن را افزایش دهد. از دستورات پزشک پیروی نمایید. برای عملکرد بهتر این دارو را به صورت منظم مصرف کنید و به خاطر داشته باشید هر روز در ساعت مشخصی آن را استفاده کنید.

اگر دوز مصرفی داروی متفورمین را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید ،نیازی به مصرف دو برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.

برای نگهداری صحیح داروی متفورمین، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید و از یخ زدن دارو جلوگیری کنید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.

۱. بهترین زمان مصرف متفورمین کی است؟ (متفورمین را کی بخوریم؟)

برای اطلاع از بهترین موقع خوردن قرص متفورمین برای لاغری شکم یا بهره بردن از خواص درمانی آن، بهتر است قرص‌های متفورمین را همراه یا بلافاصله بعد از وعده‌ی غذایی خود مصرف کنید تا احتمال بروز عوارض جانبی کاهش یابد.

دستور یا طریقه مصرف متفورمین به این صورت است که با آب کافی آن را ببلعید و نجوید. اگر پودر متفورمین مصرف می‌کنید، پودر را در یک لیوان بریزید و آب اضافه کنید (حدود ۱۵۰ میلی لیتر).

نحوه مصرف متفورمین و دوز مصرفی آن
این دارو را به صورت خوراکی معمولا روزی ۱ الی ۳ بار همراه با غذا مصرف کنید.

۲. طریقه و نحوه مصرف متفورمین برای تنظیم قاعدگی و بهبود فیبروم

نحوه مصرف متفورمین برای تخمک گذاری به این صورت است که متفورمین معمولاً یک یا دو بار در روز به صورت خوراکی مصرف می‌شود و زمانی که همراه با یک رژیم غذایی سالم و ورزش باشد بیشترین اثر را دارد. داروی متفورمین می‌تواند به تنظیم چرخه قاعدگی، درمان فیبروم رحم و حتی کاهش وزن کمک کند.

۳. نحوه مصرف متفورمین برای کبد چرب (متفورمین و کبد چرب)

آیا متفورمین برای کبد چرب ضرر دارد؟ متفورمین به طور خاص برای درمان NAFLD استفاده نمی‌شود اما می‌تواند به کاهش علائم کبد چرب کمک کند. زیرا شواهدی وجود ندارد که نشان دهد متفورمین اسیب بافتی کبد را به طور کامل بهبود می‌بخشد.

۴. علائم اوردوز متفورمین (عوارض مصرف بیش از حد متفورمین)

اگر با مصرف داروی متفورمین دچار عوارض جدی نظیر مشکل تنفسی یا بیهوشی شدید با اورژانس تماس بگیرید. این دارو برای وضعیت فعلی شما تجویز شده است و در موارد مشابه دیگر از آن بدون اجازه پزشک استفاده نکنید. اوردوز این دارو ممکن است باعث اسیدوز لاکتیک متفورمین شود، نشانه‌های اوردوز شامل سرگیجه شدید، اسهال یا استفراغ یا تهوع شدید، تنگی نفس و تپش قلب کند یا نامنظم می‌شود.

به ندرت ممکن است مصرف بیش از حد یا خوردن دوتا قرص متفورمین باعث بیماری جدی (گاهی کشنده) به نام لاکتیک اسیدوز شود. احتمال ایجاد لاکتیک اسیدوز در بیماران سالخورده، بیمارانی با سابقه بیماری کلیوی و کبدی، کمبود آب بدن، نارسایی قلب و مصرف الکل بیشتر می‌شود.

توصیه می‌شود در برنامه آموزش دیابت شرکت کنید و در مورد مدیریت دیابت با داروها، رژیم غذایی، ورزش و آزمایش‌های رایج دیابت آموزش ببینید.

قرص متفورمین هیدروکلراید پیوسته رهش برای چیست؟

برای جلوگیری از عوارض، با پزشک مشورت کن.

موارد مصرف متفورمین در زنان و مردان

قرص متفورمین ۵۰۰ برای چیست؟ متفورمین جایگاه اصلی و اساسی در درمان دیابت نوع دو دارد. معمولاً برای زنان دوزهای کمتری در مقایسه با مردان تجویز می‌شود و عوارض گوارشی بیشتری نیز در خانم‌ها ثبت شده است. در مورد علائم قند خون بالا و پایین اطلاعات کسب کنید و نحوه درمان قند خون پایین را یاد بگیرید. به صورت منظم قند خون را بررسی کنید و نتایج آن را با پزشک در میان بگذارید.

همچنین آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش عملکرد کلیه، عملکرد کبد، هموگلوبین A1C، شمارش سلول‌های خون و قند خون قبل از شروع به مصرف و در زمان مصرف متفورمین به صورت دوره‌ای برای بررسی پیشرفت و عوارض جانبی دارو باید انجام شود.

آیا قرص متفورمین برای کیست تخمدان و سندروم تخمدان خوب است؟

متفورمین خارجی یک عامل موثر القای تخمک گذاری برای زنان مبتلا به PCOS یا سندروم تخمدان پلی کیستیک است و مزایای بیشتری نسبت به سایر درمان‌های خط اول برای ناباروری بدون تخمک گذاری مانند کلومیفن دارد. برای زنان مقاوم به کلومیفن، قرص متفورمین برای تنبلی تخمدان به تنهایی یا در ترکیب با کلومیفن موثر است.

مضرات و عوارض جانبی قرص متفورمین هیدروکلراید

مصرف متفورمین ممکن است منجر به عوارضی مانند تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، اسهال، ضعف یا طعم گس دهان شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس بگیرید. بروز ناراحتی معده بعد از روزهای اولیه مصرف این دارو ممکن است نشانه لاکتیک اسیدوز باشد. سایر عوارض رایج مصرف متفورمین عبارتند از:

  • افت قند خون: نشانه‌های قند خون پایین شامل تعرق، لرزش، تپش قلب بالا، ضعف، تاری دید، سرگیجه، سوزش دست و پا می‌شود. توصیه می‌شود همواره با خود قرص‌ها یا ژل گلوکز برای درمان قند خون پایین به همراه داشته باشید. اگر به هیچ محصول مطمئن گلوکزی دسترسی ندارید، با مصرف منابع قند مانند قرص‌های قند، عسل، آبنبات و یا نوشیدن آب میوه و نوشابه غیررژیمی می‌توانید قند خون خود را بالا بیاورید.
  • افزایش قند خون ناگهانی: علائم قند خون بالا (هایپرگلیسمی) شامل تشنگی، افزایش دفعات ادرار، سرگیجه، سوزش، تنفس سریع و بوی میوه‌ای دهان است. اگر هر کدام از این علائم را به عنوان عوارض قطع ناگهانی متفورمین مشاهده کردید با پزشک خود تماس بگیرید.
  • لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی متفورمین نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی‌ای مثل تب، تورم غدد لنفاوی، علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید.

برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، جلوگیری از عوارض متفورمین و تداخلات دارویی آن بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.

متفورمین یک داروی خوراکی است که برای دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین استفاده می‌شود.

۱. عوارض قرص قند متفورمین برای قلب

جالب است بدانید که قرص متفورمین بر روی قلب اثرات مثبت زیادی دارد، اما در کنار تمامی این مزایا، ممکن است عوارض کمی هم بر قلب داشته باشد. یکی از این عوارض، تاثیر بر تعداد ضربان قلب است. اگر تغییر در ضربان قلب (کاهش یا افزایش)، سرد شدن اندام‌ها و بی‌حسی در آنها یا درد شکم، تهوع و سرگیجه داشتید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. این علائم باید توسط یک متخصص بررسی شوند.

۲. عوارض قرص متفورمین در پریودی (آیا قرص متفورمین باعث جلو افتادن پریود میشود؟)

ایا قرص متفورمین ضرر دارد یا اینکه ایا متفورمین خونریزی را کم میکند؟ تا ۷۰ درصد از زنان مبتلا به اختلالات قاعدگی بعد از مصرف متفورمین قاعدگی منظم‌تری داشتند. عوارض قرص متفورمین برای کیست تخمدان بسیار کم است و قرص متفورمین ۱۰۰۰ به درمان PCOS و کاهش تشکیل کیست کمک می‌کند، بنابراین رشد فولیکولی و تخمک گذاری را هم بهبود می‌بخشد و به نوعی قرص متفورمین برای تنظیم هورمون کاربرد دارد.

۳. عوارض متفورمین روی کلیه

متفورمین معمولا اولین انتخاب درمانی برای دیابت نوع ۲ است. مشخص نیست که این دارو به طور قطعی برای کلیه‌ها یا سایر اندام‌های شما مضر است یا خیر، اما درصورتیکه مشکلات کلیوی دارید، خطر ابتلا به یک بیماری جدی به نام اسیدوز لاکتیک به عنوان عوارض مصرف طولانی مدت متفورمین در شما بیشتر می‌شود. پزشک شما باید هنگام مصرف متفورمین مراقب عملکرد کلیه‌هایتان باشد.

۴. آیا قرص متفورمین باعث سردرد میشود؟

بله، برخی از افراد (در یک مطالعه، کمتر از ۵٪ مصرف‌کننده) سوزش سر دل، سردرد، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا طعم بد در دهان را در هنگام مصرف متفورمین طولانی رهش گزارش کردند.

موارد احتیاط مصرف قرص متفورمین آریا ۵۰۰

اگر به داروی متفورمین حساسیت دارید یا هر حساسیت دیگری دارید قبل از مصرف این دارو با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید. داروی متفورمین ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. در موراد زیر حتما با پزشک هماهنگ باشید:

  • اطلاع سوابق پزشکی، به خصوص مشکلات تنفسی (مانند بیماری انسداد ریه و آسم شدید)، مشکلات خونی (مانند کم خونی، کمبود ویتامین B12)، بیماری‌های کلیوی و بیماری‌های کبدی.
  • مطلع کردن پزشک از هرگونه جراحی یا عکس برداری با اشعه X یا آزمایش‌هایی که در آن از ماده کنتراست‌زا ید دار استفاده می‌شود.
  • هنگام مصرف متفورمین از خوردن الکل پرهیز کنید زیرا خطر ابتلا به لاکتیک اسیدوز را افزایش می‌دهد و باعث افت قند خون می‌شود.
  • اگر دچار اسهال یا استفراغ طولانی مدت شدید، مصرف این دارو را قطع کنید و سریعا با پزشک تماس بگیرید. توصیه می‌شود مایعات زیادی مصرف کنید تا از کم‌آبی بدن جلوگیری کنید.
  • در صورت بروز علائم لاکتیک اسیدوز مانند خستگی غیرمعمول، سرگیجه، خواب‌آلودگی، لرزش، پوست سرد و کبود، درد عضلانی، تنفس سخت و سریع، تپش قلب غیر طبیعی یا کند، درد معده، تهوع، اسهال و استفراغ مصرف داروی متفورمین را قطع کرده و با پزشک تماس بگیرید.

ممکن است حین مصرف این دارو دچار تاری دید، سرگیجه و خواب‌آلودگی ناشی از قند خون پایین یا بالا شوید. از رانندگی و فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانی که به هوشیاری کامل برسید، بپرهیزید.

مشکلات بدن (مانند تب، عفونت، آسیب‌دیدگی و جراحی) باعث می‌شود کنترل قند خون دشوارتر شود. در صورت بروز این عوارض با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است لازم باشد در درمان تغییراتی به وجود آید یا آزمایش‌های قند خون لازم باشد. سالمندان ممکن است در مقابل عوارض جانبی مانند قند خون پایین و لاکتیک اسیدوز حساسیت بیشتر از خود نشان دهند.

روش مصرف متفورمین در کودکان چگونه است؟

قرص متفورمین در بارداری و شیردهی

در زمان بارداری این دارو فقط زمانی که مورد نیاز است و پزشک تجویز کرده باشد مصرف کنید، در مورد مزایا و خطرات آن با پزشک مشورت کنید. ممکن است پزشک داروی شما را با انسولین در زمان بارداری عوض کند. از دستورات پزشک به دقت پیروی کنید.

متفورمین ممکن است باعث تغییراتی در دوره قاعدگی (افزایش تخمک‌گذاری) شود و احتمال بارداری را افزایش دهد. هنگام مصرف متفورمین به عنوان تغذیه قبل از بارداری با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.

متفورمین به اندازه کمی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود. در مورد شیردهی به نوزاد هنگام مصرف این دارو با پزشک مشورت نمایید.

تداخلات دارویی متفورمین با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی متفورمین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست بنابراین لیست تمامی داروهای مصرفی‌تان را با پزشک یا داروساز در میان بگذارید. تداخلات دارویی با متفورمین به دو دسته تداخل جدی و تداخل متوسط تقسیم می‌شوند.

تداخل جدی: مصرف داروهای زیر با متفورمین ممکن موجب اثرات بسیار آسیب‌زننده‌ای شود:

  • مواد کنتراست‌زا یددار که در عکس‌برداری‌ها استفاده می‌شود
  • داروهای کنترل دیابت مانند گیاه گیمنما، گاتی فلوکساسین
  • داروی درمان مالاریا تافنوکوئین

تداخل متوسط: مصرف داروهای زیر با متفورمین ممکن است همراه با عوارض باشد:

  • برخی از داروهای کنترل دیابت مانند کینولون‌ها
  • سایمتیدین، سفالکسین، رانولازین
  • داروهای مسدود کننده کربونیک آنهیدراز
  • داروی دولوتگراویر، تری متوپریم، واندتانیب، بکتگراویر (داروی درمان ایدز) و پاتیرومر
  • داروهای ضد دیابت مانند انسولین و بوپروپین

اگر داروی درمان دیابت دیگری مانند کلرپروپامید استفاده می‌کنید از دستورات پزشک برای قطع داروی قبلی و شروع به مصرف متفورمین پیروی کنید. همچنین به صورت منظم و طبق تجویز پزشک قند خون خود را بررسی کنید و نتایج آن را در اختیار پزشک بگذارید. کمبود یا افزایش قند خون خود را به متخصص داخلی اطلاع دهید زیرا ممکن است موجب تغییر دوز مصرفی دارو شود.

اشکال دارویی متفورمین هگزالتداخل دارویی متفورمین گلوکوفاژعوارض جانبی متفورمین پیوسته رهش
قرص نیلفورمین ۵۰۰ میلی‌گرماسیدوماسهال
قرص پیوسته رهش مهبامت ۷۵۰ میلی‌گرمآسپرینتهوع و استفراغ
متفورمین رازک ۱۰۰۰ میلی‌گرمفلورکینولون‌هاسوهاضمه
قرص پیوسته رهش متفورمین شاری ۷۵۰ میلی‌گرمبوپروپیوننفخ
قرص پیوسته رهش متفورمین سبحان ۵۰۰ ٰمیلی‌گرمکاپماتینیبسردرد
مشخصات دارویی متفورمین

آیا متفورمین با ویتامین دی تداخل دارد؟

در حال حاضر تداخلی بین متفورمین و ویتامین D3 یافت نشده است. با این حال، این اتفاق به معنای نداشتن تداخل جزئی در برخی افراد نیست. همیشه با پزشکتان درباره مصرف همزمان داروها مشورت کنید.

اشکال دارویی متفورمین در ایران

در داروخانه‌های مختلف، متفورمین ممکن است با نام‌های متفاوتی به فروش برسد. انواع نام‌های این دارو عبارتند از:

  • قرص پیوسته رهش متفورمین سبحان ۱۰۰۰ میلی‌گرم – داروی پیوسته رهش متفورسام ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • داروی پیوسته رهش متفورمین ریحانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص آهسته رهش فوبتمین ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص مهبامت ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص پیوسته رهش زوگر ۷۵۰ میلی‌گرم
  • قرص پیوسته رهش متیکسار ۱۰۰۰ میلی‌گرم – متفورمین روژین ۵۰۰ میلی‌گرم
  • داروی متفورمین زاگرس دارو ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین حکیم ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص پیوسته رهش مری کوم ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص پیوسته رهش رزفورمین ۷۵۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین ماد ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص پیوسته رهش رزفورمین ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • داروی گلای وانس ۱۰۰۰ میلی‌گرم -گلای-وانس – قرص آنیفورمین ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفوکسیر ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین فارماشیمی ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص پیوسته رهش گلوکودر ۷۵۰ میلی‌گرم – قرص پیوسته رهش آنیفورمین ۷۵۰ میلی‌گرم
  • داروی رهامت ۱۰۰۰ میلی‌گرم و محلول خوراکی رهامت ۵۰۰ میلی‌گرم/۵ میلی لیتر ۲۵۰ میلی لیتر
  • قرص گلوبت گات ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین تهران دارو ۱۰۰۰ میلی‌گرم
  • قرص ویتالوفاژ ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص پیوسته رهش رونوفاژ ۵۰۰ میلی‌گرم
  • داروی پیوسته رهش گلوکودر ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص رومتزا ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین فاخر ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متگلیندین ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفوربایوکس ۱۰۰۰میلی‌گرم – قرص متفورمین مهبان دارو ۵۰۰ میلی‌گرم-مهبامت
  • داروی متفوربت ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین-ناژو ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین شهردارو ۱۰۰۰ میلی‌گرم – قرص مینو-متفورمین ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص آپو متفورمین ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین اس اچ دی ۵۰۰ میلی‌گرم
  • داروی اسوه-متفورمین ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفوکسیر اس آر ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص متفورمین رازک ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص متفورمین فندا ۵۰۰ میلی‌گرم
  • قرص گلومت ۵۰۰ میلی‌گرم – قرص گلوکوفاژ ایکس آر ۱۰۰۰ میلی‌گرم
موارد احتیاط مصرف قرص متفورمین آریا 500
اگر به داروی متفورمین حساسیت دارید یا هر حساسیت دیگری دارید قبل از مصرف این دارو با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

متفورمین رایج‌ترین دارو برای درمان دیابت نوع ۲ است که در صورت ابتلا به دیابت بارداری نیز ممکن است آن را مصرف کنید. متفوربت یک داروی تجویزی است که به صورت قرص (رهش فوری و طولانی رهش) و محلول خوراکی عرضه می‌شود. اگر به تازگی مصرف دارو برای دیابت را آغاز کردید، از همین ابدا بدانید که شروع مصرف دارو نشانه شکست در مدیریت دیابت شما نیست. بلکه هدف نهایی، کنترل بهتر علائم قند خون بالا است.

اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید، برای اطلاع از ورزش‌ها و رژیم غذایی مناسب خودتان حتما با دکتر متخصص غدد یا دکتر داخلی مشورت کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره دارویی، مشاوره با دکتر غدد آنلاین و دکتر آنلاین داخلی نیز برای شما فراهم شده است.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

متفورمین نوعی داروی کنترل دیابت است که برای بهبود علائم دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری کاربرد دارد.

به طور کلی خیر. به جز سرطان کولورکتال، تاکنون داروی متفورمین با هیچ یک از انواع سرطان مانند پروستات و سینه، ارتباط نداشته است.

بهتر است قرص‌های متفورمین را همراه یا بلافاصله بعد از وعده‌ی غذایی خود مصرف کنید تا احتمال بروز عوارض جانبی کاهش یابد.

بله، مسمومیت با متفورمین می‌تواند باعث عوارض کشنده‌ای مانند اسیدوز لاکتیک شدید، کم خونی همولیتیک و پانکراتیت شود.

اگر داروی متفورمین به تنهایی استفاده شود، حدود ۱٪ تا ۲٪ قند خون را کاهش می‌دهد.

اسهال، تهوع و سردرد از مهمترین عوارض این دارو هستند. متفورمین و خارش پوست نیز ممکن است در برخی افراد دیده شود.

بله، براساس نظر مصرف‌کنندگان، پس از شروع مصرف متفورمین، دفعات ادرار افزایش می‌یابد.

متفورمین و کاهش اشتها به هم مرتبط هستند و کاهش وزن از اثرات این دارو است.

در صورت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) گاهی اوقات متفورمین برای بهبود تخمک گذاری و باروری تجویز می‌شود. داشتن وزن سالم هم برای باروری و هم برای بارداری مهم است.

متفورمین به دلیل اثراتی که بر سیستم انعقادی دارد در برخی بیماران ممکن است باعث خونریزی شود.

یکی از سوالات مهم مادران باردار اسن است که متفورمین در بارداری باعث سقط میشه؟ یا در دوقلوزایی نقش دارد؟تاثیر قرص متفورمین بر جنسیت جنین مشخص نیست و متفورمین به تنهایی باعث دوقلوزایی نمی‌شود.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره متفورمین

  1. م.نبوی گفت:

    سلام خداقوت من برای تنظیم قاعدگی و تنبلی تخمدان دکترم متفورمین برام تجویز کردن و الان دوهفته از مصرفم میگذره ولی همچنان دچار اسهال یا حالت تهوع میشم میخواستم ببینم دارو رو کنار بذارم ؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      در صورت ادامه‌ی عوارض، لازمه که مصرف داروتون رو قطع کنین و با پزشکتون برای جایگزینی دارو مشورت کنین.

    2. فخری اسلامی گفت:

      سلام من خانمی۵۴ ساله هستم باوزن حدود ۸۵ کیلو گرم .مشکل دیابت یا قندندارم درضمن کم کاری تیروئید یه شش ماهی ست دارم ودارو میخورم متخصص داخلی که برای تیروئید تحت نظرشون هستم چون شکایت از زیادی میل به غذا واشتها وافزایش ورن داشتم برا کاهش اشتها وکاهش وزن داروی متفورمین ۵۰۰ رو روزی یه عدد برام تجویز کردن ایا اشکای برام ایجادنمیکنه مصرفش وقتی من قند یا دیابت ندارم وصرفا برا کاهش اشتها ووزن استفاده کنم؟ وایا در صورت مصرف درزمینه کاهش اشتها ووزن نتیجه دلخواه رو میگیرم

      1. همیار دکترتو گفت:

        سلام دوست عزیز
        داروی متفورمین یکی از داروهایی هست که برای کاهش وزن استفاده می‌شه. در همراهی با رژیم غذایی مناسب و ورزش قطعا به نتیجه‌ی دلخواه می‌رسید.
        در مورد داروهای کاهش وزن می‌تونین در مجله‌ی سلامت دکترتو اطلاعات لازم رو کسب کنین:
        داروها و کاهش وزن

        1. نرگس گفت:

          سلام من دختری ۲۱ساله هستم که تنبلی تخمدان دارم به دکتر مراجعه کردم قرص متفورمین برای من تجویز کرده که روزی سه تا همراه غذا میخورم ایا برای تنبلی تخمدان موثر است و باعث لاغری میشه؟

        2. همیار دکترتو گفت:

          سلام همراه گرامی
          یکی از راه های درمان تنبلی تخمدان، کاهش وزن است. داروی متفورمین در کاهش وزن نقش موثری دارد.

      2. علی بابایی گفت:

        سلام من مبتلا به پیش دیابت هستم
        دکتر برام متفورمین همراه با رژیم غذایی تجویز کرده می خواستم بپرسم برای کنترل پیش دیابت متفورمین تنها کافی یا ترکیب دارویی دیگری نیاز است ممنونم

        1. همیار دکترتو گفت:

          سلام همراه گرامی
          در این مرحله، متفورمین به تنهایی کاملا مناسب است. اما از ورزش و رژیم غذایی غافل نشید که تاثیر زیادی دارند.

  2. مهسا گفت:

    سلام ببخشید میخاستم بدونم قرص متفورمین میتونه باعث بوی بد دهان بشه؟؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بوی بد دهان در بیماران دیابتی یک یافته‌ی رایج هست. علاوه بر این، متفورمین هم می‌تونه باعث بوی بد دهان بشه.

  3. گلاب رسولی گفت:

    سلام من خانمی ۵۲ ساله هستم برای چکاب رفتم سونوگرافی گفتند کبد چرب با گرید ۲ دارید رفتم دکتر داخلی هیچ قرص یا دارویی برام ننوشت فقط گفت با تغذیه و ورزش خوب میشی ولی رفتم دکتر زنان قرص متفورمین و قرص لیوراید برام نوشته خواستم بپرسم عوارض ندارن برای کبد با تشکر

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای درمان کبد چرب باید از مصرف غذاهای چرب پرهیز کنین و مصرف قند رو کاهش بدین. با ورزش هم وزنتون رو کاهش بدین. داروی متفورمین برای کاهش وزن و کاهش قند خون، داروی لیوراید برای پاکسازی کبد موثر هستند.
      در مورد کبد چرب می‌تونین در مجله‌ی سلامت دکترتو اطلاعات لازم رو کسب کنین:
      کبد چرب

  4. فریده عظیمی فرد گفت:

    ایا در روند بیرون روی اثر دارد
    من ۵۷سالمه و مشکل بیرون روی دارم ایا اثر دارد
    با چه ضرر هایی دارد
    ممنون

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      اگه منظورتون ادرار هست، خود دیابت باعث افزایش ادرار می شه اما این دارو می تونه دیابت رو کنترل کنه و در نتیجه ادرار هم کنترل می شه.

  5. محمد واژیر گفت:

    سلام
    چند وقتی است داروی متفورمین مصرف می کنم بدلیل قند خون بالا.
    از قسمت باسن و به پایین لاغر شدم نگران هستم آیا از عوارض مصرف متفورمین است ؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      درسته، یکی از عوارض متفورمین لاغریه. و لاغری در کنترل دیابت بسیار موثره. نگران نباشید.

  6. رضا شیرمحمدی گفت:

    با سلام من میتفورمین مصرف میکردم مدت یک سال حالت تهوع داشتم با دکتر گفتم متوجه نشد قرص تهوع داد فایده ای نکرد متوجه شدم از متفرمین است

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز. داروی متفورمین بهترین دارو برای درمان قند خون بالاست اما در برخی افراد باعث عوارضی می‌شه که در مقاله ذکر شد. در صورت بروز عوارض، پزشکان با علامت درمانی سعی می‌کنن مصرف قرص رو ادامه بدن. در صورت عدم تحمل قرص، با صلاحدید پزشک، می‌تونن دارو رو تغییر بدن. پایدار باشید

  7. ماریا گفت:

    درود من بای پس معده انجام دادم به دلیل وزن بالا و کبد گرید ۳الان ۷ماه از عملم گذشته یه پانزده کیلو کم کردم ولی به دلیل عطش همیشگی دائم در خال خوردن شربت ،نوشابه هستم و حس میکتم دلیل کند شدن روند کاهش وزنم این خوردن شربت باشه .چون غذا خور نیستن .عذر خواهی میکنن دودشب هست شروع کردم دوتا نصفه متفورمین خوردم چون بای پس و اسلیو معده فقط یکسال دوران طلایی داره و من هنوز کماکان سنگینم و اضافه وزن دارم ایا روش خوبیه یه دوماه خوردن متفورمین و ادامه بدم که قندم بسوزه پایین بیاد و بتونم ده کیلو دیگه کم کنم .ممنون میشن راهنناییم کنید .zhooiter

    1. انیس سعادت گفت:

      سلام دوست گرامی
      امیدوارم که روند کم کردن وزنتون جوری که دوست دارید پیش بره. اما توصیه ما اینه که به هیچ وجه سرخود به مصرف دارو رو نیارید. برای این قضیه بهتره که نظر متخصص تغذیه رو بدونید
      متخصص تغذیه

    2. ناشناس گفت:

      سلام بند آنژیوگرافی کردم ودر رگ قلبم فنر گذاشته اند دلیل فنر گذاشتن گفتنندقند داشتی ونفهمیدی رگ گرفته به من هیچ داوری قند ندادن وگفتند پهریز کنید حالا من ضعف شدید دارم میشه راهنمایی کنید؟

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        رژیم غذایی در دیابت باید با اصول باشد
        اگر انسولین تزریق میکنید
        دز دارو بسیار مهم است
        پرهیز غذایی به این معنی نیست که کم غذا بخورید
        علاوه بر این نیاز به برخی مکمل و ویتامین ها هم دارید

        متخصص تغذیه

  8. علیرضا ابراهیم زاده گفت:

    سلام من ۴۱سالمه دیابت نوع۲ دارم متفورمین مصرف میکنم تازگی خیلی شدید عرق میکنم احساس خستگی هم دارم علت رو نمی دونم راهنمایی کنید

  9. زینب خنیفری گفت:

    سلام من ۱۴ سالمه
    امروز سنوگرافی گرفتم میگه که چربیتون گرید ۱! پرستار وقتی گرفت خیلی تعجب کرد حتی منم
    خیلی تعجب کردم آومدم توی گوگل زدم میگه که باید از داروهای (متفورمین/ضد دیابت) بعد منم بعضی وقتا کمی احساس خستگی میکنم حالا چه کار کنم خانم دکتر

    1. زینب خنیفری گفت:

      حتی هم احساس میکنم بدنم کمی گرمه دکتر هم میگه هیچ مشکلی نداری الان من نگرانم 😳😢

      1. بشیری گفت:

        سلام خسته نباشین، دکتر برای تنظبم هورمون های زنانه ام قرص جلوگیری داده اما باعث چاقیم شده ممکنه به جای این قرص از متفودمین استفاده کنم؟

        1. انیس سعادت گفت:

          سلام، ممنونیم از همراهیتون
          عوارض جانبی رو با دکترتون در میون بگذارید. اما به هیچ عنوان خودسرانه مصرف دارو رو قطع نکنید یا دارو رو عوض نکنید. چون میتونه به روند تنظیم هورمونی تون ضربه بزنه

      2. عاطفه صادقی گفت:

        سلام من ۳۶ هفتمه باردارم میتونم الان زایمان کنم خانم دکتر قند خون فشار خونم بالاست چه کار کنم خانم دکتر

        1. همیار دکترتو گفت:

          سلام همراه گرامی
          به علت فشار خون بالا لازمه به مراکز درمانی مراجعه کنین تا پروتئین ادرار چک بشه و مسمومیت بارداری رد بشه. زایمان از هفته ۳۶ به بعد بلامانع است.

  10. زینب خنیفری گفت:

    سلام من ۱۴ سالمه
    امروز سنوگرافی گرفتم میگه که چربیتون گرید ۱! پرستار وقتی گرفت خیلی تعجب کرد حتی منم
    خیلی تعجب کردم آومدم توی گوگل زدم میگه که باید از داروهای (متفورمین/ضد دیابت) بعد منم بعضی وقتا کمی احساس خستگی میکنم حالا چه کار کنم خانم دکتر