رانیتیدین، دارویی برای کاهش سطح اسید معده است. این دارو برای اولین بار در سال ۱۹۷۷ در انگلستان ساخته شد و با نام تجاری زانتاک در بسیاری از کشورها عرضه میشود. روز اول آپریل ۲۰۲۰، سازمان غذا و داروی آمریکا دستور به جمع آوری تمام انواع رانیتیدین از بازار داد. داروی رانیتیدین در ایران نیز از روز ۲۴ فروردین سال ۱۳۹۹ از بازار دارویی جمع آوری شد. هر چند خرید رانیتیدین در ایران به نسخه نیاز دارد، اما این دارو در ایالات متحده دارویی بدون نسخه محسوب میشود.
داروی رانیتیدین در ایران از روز ۲۴ فروردین سال ۱۳۹۹ از بازار دارویی جمع آوری شد.
دلیل جمع آوری رانیتیدین چیست؟
مادهای به نام ان-نیتروسودیمتیلامین (N-Nitrosodimethylamine) یا ان دی ام اِی (NDMA) در داروی رانیتیدین به میزان بسیار کمی وجود دارد. ان دی ام ای مادهای به احتمال زیاد سرطانزا است. این ماده بعضا در آب آشامیدنی، گوشتهای فرآوریشده و بعضی سبزیجات وجود دارد. مقادیر کم ان دی ام ای سرطانزا نیستند، اما مصرف دائمی مقادیر بیشتری از آن ممکن است موجب افزایش میزان سرطان در انسان شود. تا به حال بیشتر تحقیقات در مورد ان دی ام ای بر روی حیوانات انجام شده و تحقیقات بر روی انسانها کمتر بوده است.
برای اطلاعات بیشتر در مورد این دارو به متخصص گوارش مراجعه کنید.
هر چند نمونههای سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دارای میزان قابل قبولی از ان دی ام ای بودند، اما نگرانی این سازمان از بالا رفتن سطح ان دی ام ای در رانیتیدین پس از گذشتن تاریخ انقضا است. عامل دیگری که در ایجاد ان دی ام ای در رانیتیدین اثرگذار تشخیص داده شده، نگهداری دارو در گرما است. هر چند سازمان غذا و داروی ایالات متحده نتایج دقیق تحقیقاتش را منتشر نکرده، اما نتایج اولیه به همراه وجود داروهای جایگزین مانند سایمتیدین و فاموتیدین و البته رعایت جانب احتیاط از سوی این سازمان، موجب صدور دستور برای انهدام و جلوگیری از فروش این دارو به عموم شده است.
نگرانی این سازمان از بالا رفتن سطح ان دی ام ای در رانیتیدین پس از گذشتن تاریخ انقضا است. عامل دیگری که در ایجاد ان دی ام ای در رانیتیدین اثرگذار تشخیص داده شده، نگهداری دارو در گرما است.
آیا رانیتیدین تنها داروی حاوی NDMA است؟
خیر. پیشتر، بعضی از برندهای داروهای کنترل فشار خون مانند لوزارتان، والسارتان و ایربسارتان هم به دلیل وجود ان دی ام ای از بازار ایالات متحده جمع آوری شده بودند. در سال ۲۰۱۸، وجود ان دی ام ای تنها در داروهای تولید شده در دو کارخانه در چین و هند تایید شده بود و داروهای تولید شده در این کارخانهها در سال ۲۰۱۹ از بازار جمع آوری شدند. سازمان غذا و داروی ایالات متحده در مورد والسارتان برآورد میکند اگر ۸,۰۰۰ نفر چهار سال به صورت متداوم هر روز بالاترین دوز والسارتان را مصرف کنند، یک مورد اضافه سرطان طی حیات این افراد برایشان اتفاق خواهد افتاد.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
حال چه باید کرد؟
همانطور که انتظار میرفت، سازمان غذا و داروی ایران نیز در پی انتشار مقالات علمی مبنی بر افزایش NDMA در داروی رانیتیدین، دستور جمع آوری آن را صادر کرد. میتوانید بیانیه سازمان غذا و داروی ایران را در خصوص جمع آوری این دارو در اینجا مطالعه کنید. توصیه میشود اگر رانیتیدین مصرف میکنید، بلافاصله مصرف آن را متوقف کنید و در مورد مصرف رانیتیدین، لوسارتان، والسارتان و ایبرسارتان با پزشک خود مشورت کنید. از مصرف داروهای تاریخ گذشته خودداری کنید و داروها را در شرایط مناسب مطابق دستورالعمل نوشته شده بر روی آنها نگهداری کنید.
توصیه میشود اگر رانیتیدین مصرف میکنید، بلافاصله مصرف آن را متوقف کنید و در مورد مصرف رانیتیدین، لوسارتان، والسارتان و ایبرسارتان با پزشک خود مشورت کنید.
اگر برای سوزش سر دل از رانیتیدین استفاده میکنید، ممکن است تغییر سبک زندگی و پرهیز از انواع خاصی از غذاها و نوشیدنیها، از جمله غذاهای بسیار تند، بسیار چرب و نوشیدنیهای الکلی به شما کمک کند.
باعرض خسته نباشید خدمت شما به نظر من توضیح کاملی بکد ما هم مجبور با علم روز زندگی کنیم تشکر عالیه
سلام و سپاس از توجه شما
تندرست باشید
سلام -من موضوع رو عوض کنم-بنده با مصرف چایی با معده خالی دچار رفلاکس معده میشدم ولی خیلی کم-ولی از روزی که چای به نام چای دبش مصرف میکنم هر روز بسیار ناجور دچار رفلاکس معده شدم -به نظر من این چای حالت عادی ندارد واز شما پزشکان خواهش میکنم برای آزمایش این چای حرکتی کرده تا اگر ایرادی در این ماده مصرفی هست معلوم بشه-چون بعد بیست روز تازه فهمیدم چه چیزی باعث آذیت معده بنده میشود-با تشکر-ایا فاموتیدین بزایم خوب است مصرف کنم-۰۹۳۵۸۶۸۰۳۲۲
سلام
بله گاهی مصرف چای باعث این علایم می گردد
در این شرایط فاموتیدین می تواند به شما کمک کند
پوزش بعلت تاخیر در پاسخگویی
سلام -من موضوع رو عوض کنم-بنده با مصرف چایی با معده خالی دچار رفلاکس معده میشدم ولی خیلی کم-ولی از روزی که چای به نام چای دبش مصرف میکنم هر روز بسیار ناجور دچار رفلاکس معده شدم -به نظر من این چای حالت عادی ندارد واز شما پزشکان خواهش میکنم برای آزمایش این چای حرکتی کرده تا اگر ایرادی در این ماده مصرفی هست معلوم بشه-چون بعد بیست روز تازه فهمیدم چه چیزی باعث آذیت معده بنده میشود-با تشکر-ایا فاموتیدین بزایم خوب است مصرف کنم-۰۹۳۵۸۶۸۰۳۲۲
خداییش خیلی بیجا کردن جمع کردنش هیچ دارویی مثل اون عمل نمیکرد ما درد معده شدید ارثی داریم من چند ساله دارم عذاب میکشم از درد شدیدی که دارم هیچ مسکن یا دارویی حلوش نمیگیره از ناچاری لیدوکائین تزریقی میخورم کمی ارومش میکنه خیلی نامردیه اصلا من میخوام سرطان بگیرم بمیرم به کسی چه درد هر شبم زندگیم مخطل کرده
بله درسته رانیتیدین خیلی خوب بودمنم همیشه رفلکس معده دارم فوماتیدین میخورم اصلابدردنمیخوره
شیره شیرین ببان بخور ناشتا و موقع خواب
ما که جز نیکی چیزی از رانیتیدین ندیدیم و الان من ۴عدد فاموتیدین یه جا می خورم و اثر یک عدد رانیتیدین را ندارند ، امید وارم فکری به حال این مردم بد بخت بکنند که همه مواد غذایی که در ایران هست سوزش و رفلکس دارن بکنند
ما خواهان بازگشت رانیتیدین هستیم 😂😂
سلام برای وبلاگ مفیدتون ممنونم و مطمئن باشید خداوند داره اینکارخیرتون رو میبینه .
سلام همراه گرامی
ممنون از انرژی مثبتی که برامون فرستادین
خستگی رو رفع کرد
پایدار باشین
باسلام وتشکر از مطالب عالی.
اما بلاخره لوزارتان یا لوسارتان؟
ممنون میشم توضیح بفرمائید.
سلام، ممنون از مطلب مفید و کاربردی شما.
بسیار عالی بود توضیحاتتون.تشکر
ممنون از راهنمایی خوب شما بزرگواران.
عالی و جامع همچنین کاربردی