انواع روانشناس و آشنایی با تخصص مشاوره

آنچه در این مقاله می‌خوانید

انواع روانشناس برای حوزه‌های مختلف سلامت روان وجود دارد که هر کدام از آنها تخصص خاصی دارند و روی گروه ویژه‌ای از انسان‌ها و جوامع کار می‌کنند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 13 دقیقه
Types-of-psychologists

آیا با انواع روانشناس و حوزه‌های مختلف این تخصص آشنایی دارید؟ آیا برای پیداکردن راه‌حل مشکلات خود به دنبال روانشناس هستید؟ احتمالاً گاهی در زندگی شخصی، کسب‌وکار یا ارتباطات خود با مشکلاتی مواجه شده و نمی‌دانسته‌اید به چه کسی رجوع کنید. بسیاری از ما از تخصص‌های فرعی روانشناسی اطلاعی نداریم و دقیقاً نمی‌دانیم برای مشکلات خود باید به چه روانشناسی مراجعه کنیم.

اگر برای حل تعارض‌ها، مشکلات و اختلالات خود یا عزیزانتان به دنبال روانشناس خوب هستید، می‌توانید از طریق وب‌سایت دکترتو اقدام کنید. شما در دکترتو می‌توانید علاوه بر تعیین وقت حضوری از مشاوره آنلاین یا تلفنی با روانشناس هم استفاده کنید.

روانشناسی چیست؟

قبل از معرفی انواع روانشناس، بهتر است با روانشناسی آشنا شویم. روانشناسی به علم مطالعه ذهن انسان و نحوه‌ی تأثیر آن بر رفتار گفته می‌شود. روان‌شناسان برای درک رفتارانسان‌ها تحقیقات بسیاری انجام داده و مجموعه رفتارها را ارزیابی می‌کنند. تفاوت روانپزشک با روانشناس در این است که روانشناسان اجازه تجویز دارو نداشته و در صورت نیاز به دارو برای درمان، بیمار را به روانپزشک ارجاع می‌دهند.

یک روانشناس خوب باید مدام تحقیق کند و مطالعات به‌روزی داشته باشد، تا در موضوعی خاص صاحب‌نظر شود. روانشناس باید بتواند راهنمایی حرفه‌ای و مفید به افراد ارائه دهد. همچنین باید بر نحوه‌ی نگرش دیگران در مورد محیط، اجتماعات و سایر افراد تأثیر بگذارد.

مشاوره روانشناسی

با برترین روانشناسان ایران از دیدگاه کاربران

مشاوره حضوری و آنلاین۵۰۰+ خدمت

انواع روانشناس

بسیاری از افراد زمانی که اصطلاح دکتر روانشناس را می‌شنوند، تصور می‌کنند، یک خانم یا آقا در دفتر خود نشسته و بیمار روبروی او روی مبل چرمی می‌نشیند و روانشناس هم در حین صحبت بیمار مواردی را یادداشت می‌کند. بدون شک روان‌شناسان زیادی گفتگو درمانی انجام می‌دهند. اما این تخصص تنها در این زمینه نبوده و روان‌شناسی حوزه‌های مختلفی دارد. در ادامه انواع روانشناس را به شما معرفی کرده و انواع تخصص آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

۱. روانشناس تجربی

وظیفه این روان‌شناسان پژوهش و انجام آزمایش‌ها برای افزودن دانش بیشتر به علم روانشناسی است. این روان‌شناسان در زمینه تحقیقات آموزش‌دیده و بر موضوعات مختلفی کار می‌کنند. در این حوزه روانشناس در یک زمینه خاص تخصص داشته و سپس کار تحقیقاتی را باتوجه‌به دانش خود انجام می‌دهد.

روان‌شناسان زیادی هستند که تمام وقت خود را صرف تحقیقات نمی‌کنند. ممکن است روانشناس در حوزه‌ی درمان هم فعالیت داشته باشد و در کنار آن به کارهای تحقیقاتی هم مشغول شود. این متخصصان معمولاً در مراکز اختصاص‌داده‌شده به تحقیقات یا دانشگاه‌ها کار می‌کنند. همچنین برخی شرکت‌ها تأمین مالی چنین تحقیقاتی را برعهده می‌گیرند. داده‌ها و نتایج به‌دست‌آمده به درخواست شرکت بوده و سازمان از آن‌ها استفاده می‌کند.

معرفی روانشناس در شهر شیراز

اگر ساکن شیراز هستید و قصد دارید به روانشناس شیراز مراجعه کنید، می‌توانید از لیست دکتر روانشناس شیراز دکترتو دیدن کنید و برای دریافت نوبت به صورت غیرحضوری و آنلاین اقدام کنید.


۲. روانشناس بالینی

یکی از انواع روانشناس درمانگر بالینی است. متخصصانی که در شاخه بالینی فعالیت می‌کنند وظیفه ارزیابی و مداخله در اختلالات مختلف را دارند. این اختلالات مواردی هستند که بیمار را تحت تأثیر قرار می‌دهند. روانشناس بالینی به دنبال درک چگونگی بروز یک بیماری روانی، نحوه شروع آن و چگونگی درمان بیمار است. پس از ارزیابی‌های لازم، روانشناس برنامه‌های درمانی را اجرا می‌کند.

در روانشناسی بالینی ممکن است تخصص‌هایی مانند اعتیاد، اختلالات رفتاری، اختلال در خوردن و غیره وجود داشته باشد. روانشناس بالینی می‌تواند طیف وسیعی از بیماران با آسیب‌ها و اختلالات روانی را درمان کند. اما اگر روانشناس در زمینه موردنظر شما تجربه بیشتری داشته باشد، درمان احتمالاً موفق‌تر خواهد بود.

روانشناسی بالینی رشته پرکاربردی است. این روان‌شناسان در بیمارستان‌ها، کلینیک‌های سلامت روان و حتی در مشاغل خصوصی کار می‌کنند. روان‌شناسان بالینی ممکن است در زمینه جمعیت‌شناسی بیماران خاصی مانند جانبازان، سالمندان یا نوع خاصی از بیماری‌های روانی تخصص داشته باشند.

انواع-روانشناس
روانشناسی به مطالعه افکار و تأثیر آن بر رفتار می‌پردازد.

۳. روانشناس عمومی

روانشناسی عمومی پایه و اساس علم روانشناسی است. این تخصص به اصول اساسی، مشکلات و روش‌های رشد انسان، احساسات، انگیزه، یادگیری، حافظه، حواس، تفکر، ادراک، پردازش و هوش می‌پردازد. روانشناس عمومی باید دررابطه‌با فرایندهای تفکر، شخصیت شناسی، آزمایش‌های روانشناختی، اختلالات رفتاری و سلامت روان اطلاعات کاملی داشته و در تمامی این حوزه‌ها به بیماران کمک کند.

معرفی روانشناس در کرج

یکی از خدماتی که دکترتو ارائه می‌کند؛ دریافت نوبت آنلاین روانشناس کرج است. شما می‌توانید لیست دکتر روانشناس کرج را ببینید و برای دریافت نوبت در زمان دلخواه خود اقدام کنید.

به دنبال راهی برای درمان مشکلات روحی و روانیت هستی؟

همین الان از متخصص مشاوره بگیر 

۴. روانشناس کودک

روانشناسی کودک ترکیبی از پزشکی و روانشناسی است. هدف روانشناسی کودک ارتقاء سلامت، رفاه و رشد کودکان و خانواده‌های آن‌ها است. معمولاً در این روانشناسی از روش‌های مبتنی بر شواهد استفاده می‌شود. روانشناسی کودک طیف وسیعی از حوزه‌ها را در بر می‌گیرد. این حوزه‌ها عبارت‌اند از:

  • عوامل تکاملی
  • عوامل زمینه‌ای
  • عوامل روانی
  • عوامل اجتماعی.

روان‌شناسان کودک می‌توانند به مسائل روانی و جسمی کودکان کمک کنند. این تخصص شامل ارزیابی، تشخیص و درمان شرایط پزشکی کودکان، پیشگیری از شرایط پزشکی کودکان، آموزش عموم مردم در مورد شرایط بهداشتی کودکان، ارتقاء رفتارهای مرتبط با سلامت و بهبود ارائه خدمات بهداشتی به کودکان است.

یکی از اهداف اولیه روان‌شناسان کودک بررسی کودکان از نظر تأخیر در رشد و اختلالات یادگیری است. این روان‌شناسان مطالعات و تحقیقاتی روی رفتار کودکان انجام می‌دهند. هدف نهایی روانشناس کمک به کودک و خانواده برای تغییر عادات ناسالم است.

معرفی روانشناس در اصفهان

اگر ساکن اصفهان هستید؛ به راحتی از دکتر روانشناس اصفهان نوبت خود را به صورت آنلاین دریافت کنید. شما می‌توانید لیست روانشناس اصفهان را در وبسایت دکترتو مشاهده کنید.

روانشناسی-کودک
روانشناس کودک نحوه یادگیری و اختلالات رشدی کودکان را بررسی می‌کند.

۵. روانشناس نوجوانان

هدف اصلی روانشناسی نوجوانان درک مسائل مربوط به رشد، تأثیرات فرهنگی – اجتماعی و تأثیرات بیولوژیکی بر سلامت روان نوجوان است. این موارد در سلامت روانی نوجوان مؤثر هستند. روانشناسی نوجوان در واقع زیرمجموعه‌ای از روانشناسی بالینی یا روان‌درمانی است. این روان‌شناسان معمولاً خدمات خود را به افراد ۱۲ تا ۱۸ سال ارائه می‌دهند.

درمان نوجوانان مستلزم درک بالا از رشد انسانی و تأثیرات اجتماعی و فرهنگی است. درک تأثیرات خانواده و نقش یک نوجوان در خانواده هم ضروری است. این روان‌شناسان معمولاً بر مشکلات رایج در دوره رشد تمرکز می‌کنند. بسیاری از آن‌ها مسائل عاطفی یا اجتماعی، آسیب‌پذیری‌های بیولوژیکی، نقایص شناختی و استرس مربوط به تغییرات رشدی در دوره نوجوانی را شناسایی و درمان می‌کنند.

روان‌شناسان نوجوان همچنین مسائل مربوط به بهداشت روانی از جمله روان‌پریشی، روان‌رنجوری و اختلالات شخصیتی در این گروه را مورد ارزیابی قرار داده و درمان را آغاز می‌کنند. برخی از این روان‌شناسان به طور اختصاصی با گروه خاصی مانند کودکان مبتلا به اوتیسم، نوجوانان قربانی سوءاستفاده یا نوجوانان دارای کمبود توجه کار می‌کنند.

معرفی روانشناس در مشهد

دکترتو در تمامی شهرهای ایران خدمات خود را ارئه می‌کند. اگر قصد مراجعه به دکتر رواشناس مشهد را دارید؛ می‌توانید به راحتی لیست روانشناس مشهد را در دکترتو مشاهده کنید و زمان دلخواه خود را برای مراجعه به پزشک ثبت نمایید.


۶. روانشناس سالمندان

برای بسیاری از افراد، دوران سالمندی می‌تواند با مشکلات عاطفی، اجتماعی و جسمی همراه باشد. در این دوره فرد سالمند ممکن است دچار اندوه، اضطراب و افسردگی شود. روانشناس سالمندان یک روانشناس بالینی حرفه‌ای است. این روانشناس در مطالعه و درمان مشکلات روحی، عاطفی و اجتماعی ناشی از افزایش سن متخصص است. روان‌شناسان سالمندان توجه خود را بر نیازهای سالمندان متمرکز می‌کنند.

این روان‌شناسان بر تشخیص مشکلات و ارزیابی مراجعه‌کنندگان تمرکز می‌کنند. در این راستا روان‌شناس، سالمندان را ارزیابی کرده و وجود اختلالات خلقی، رفتاری یا شناختی در بیماران را بررسی می‌کنند. بخش اساسی برنامه درمانی، مشاوره است. روانشناس با مراجعه‌کنندگان به‌صورت فردی، خانوادگی، زوج یا گروه‌های کوچک کار می‌کند.


۷. روانشناس ازدواج

مشاوران ازدواج متخصصانی هستند که از زوجین حمایت کرده و آن‌ها را راهنمایی می‌کنند. در جلسات مشاوره روانشناس زوج‌ها را راهنمایی کرده و مشکلات و درگیری‌های اصلی را شناسایی می‌کند. مشاور ازدواج به زوجین کمک می‌کند تا نیازها و تعارضات خود را آشکار کنند.

وظیفه اصلی این روان‌شناسان ارائه خدمات مشاوره‌ای به زوج‌ها است. این خدمات می‌تواند شامل مشاوره فردی برای هر دو زوج، مشاوره زوجین باهم و مشاوره خانواده با فرزندان باشد. در مشاوره ازدواج تمرکز بر پویایی خانواده و چگونگی ارتباط بین اعضای خانواده است.

بسیاری از مشاوران ازدواج به طور خاص با زوج‌هایی که تحت تأثیر الکل، مواد مخدر یا خشونت خانگی قرار دارند، همکاری می‌کنند. بسیاری از افراد هم پیش از ازدواج از مشاوره قبل از ازدواج استفاده کرده و مسائل و مشکلات خود را ارزیابی می‌کنند. در این جلسات ممکن است، روانشناس برای شناخت بهتر زوجین از تست شخصیت شناسی استفاده کند.

معرفی روانشناس در تهران

گاهی شلوغی‌ها و ترافیک به خصوص در شهر تهران باعث از دست دادن زمان زیادی می‌شود. همچنین شلوغی مطب باعث سردرگمی مراجعین می‌شود. برای اینکه به راحتی بتوانید از دکتر روانشناس تهران نوبت بگیرید؛ به راحتی می‌توانید لیست روانشناس تهران را در دکترتو مشاهده کنید و برای دریافت نوبت به صورت آنلاین اقدام نمایید.

۸. روانشناس خانواده (خانواده درمانگر)

روانشناسی خانواده یا مشاوره خانواده نوعی مشاوره روانشناسی است که برای کمک به اعضای خانواده، بهبود ارتباطات و حل تعارضات بین اعضای خانواده انجام می‌شود. روانشناس با گروهی از اعضای خانواده مشاوره داشته و به آن‌ها آموزش می‌دهد که چگونه با هم تعامل کارامد داشته باشند.

روان‌شناسان خانواده گروهی از انواع روانشناس هستند که تعاملات بین زن و شوهر و تعاملات بین والدین و فرزندان را ارزیابی می‌کنند. زمانی که یکی از اعضای خانواده با مشکلات روحی یا جسمی روبرو شود، مشاوره خانواده به بهبود روابط خانوادگی کمک می‌کند. مسائل مربوط به کودک‌آزاری و بی‌توجهی هم در این حوزه قرار می‌گیرد. همچنین مشاور خانواده جهت مقابله با استرس در هنگام پایان‌دادن به رابطه، طلاق، ازدواج مجدد و خانواده‌های ترکیبی (خانواده دارای نامادری یا ناپدری) مشاوره‌های لازم را ارائه می‌دهد. افرادی که اعضای خانواده خود را ازدست‌داده‌اند، می‌توانند به کمک روانشناس خانواده از غم و اندوه خود کم کنند.

۹. روان‌درمانگر

این نوع روان‌شناسان هم مانند روان‌شناسان بالینی کار می‌کنند. هدف آن‌ها کمک به افرادی است که برای حل مشکلات خود نیاز به مشورت دارند. روان‌درمانی تکنیک‌های مختلفی را برای بهبود کیفیت زندگی بیماران ارائه می‌دهد. برخلاف روانشناسی بالینی، روان‌درمانی بر اساس قانون تنظیم نمی‌شود. زیرا روان درمانگران با آسیب‌های روانی شدید روبرو نمی‌شوند.

روان‌درمانگر دررابطه‌با مشکلات در روابط انسانی یا مسائل احساسی کار می‌کند. در واقع کار یک روان‌درمانگر برخلاف کار روانشناس بالینی نیست. در برخی موارد این دو متخصص می‌توانند با هم به بیمار کمک کنند. روان‌درمانگران می‌توانند هم‌زمان از رویکردهای مختلف مانند اومانیسم، روانکاوی و درمان رفتاری شناختی استفاده کنند.


۱۰. روانکاو

روانکاوی مجموعه‌ای از نظریه‌های روانشناسی و تکنیک‌های درمانی است که منشأ آن بیشتر به نظریه‌های زیگموند فروید بازمی‌گردد. اساس روانکاوی بر این باور است که همه مردم دارای افکار ناخودآگاه، احساسات، خواسته‌ها و خاطرات هستند. در روانکاوی افراد با واردکردن محتوای ناخودآگاه خود به خودآگاه نسبت به وضعیت روحی فعلی خود بینش پیدا می‌کنند. با این روش فرد از پریشانی روانی نجات پیدا می‌کند.

در تخصص روانکاوی روان‌شناسان معتقدند که رفتار افراد تحت تأثیر انگیزه‌های ناخودآگاه قرار دارد. مشکلات عاطفی و روانی مانند افسردگی می‌تواند ریشه در تعارضات ذهن خودآگاه و ناخودآگاه داشته باشد. تحلیلگران ماهر می‌توانند با استفاده از استراتژی‌های روانکاوی مانند تجزیه‌وتحلیل رؤیاها به افراد کمک کنند تا جنبه‌های خاصی از ذهن ناخودآگاه خود را بیان کنند.


۱۱. روانشناس جنسی (روان‌درمانگر جنسی یا سکس‌ تراپیست)

یکی از انواع روانشناس سکس‌ تراپیست است. همان‌طور که از نام این تخصص مشخص است، روانشناس به مشکلات و مسائل جنسی بیماران می‌پردازد. سکس تراپیست یا درمانگر جنسی روی اختلالات جنسی زنان و مردان کار می‌کند. حتی ممکن است در شرایطی زوجین با هم در جلسات مشاوره شرکت کنند. این نوع روانشناسی تنها به تشخیص و درمان اختلالات جنسی اختصاص ندارد. روانشناس می‌تواند نقش آموزشی در رابطه با مسائل جنسی داشته باشد. برای گفتگو در مورد سلامت جنسی می‌توان به این روان‌شناسان رجوع کرد.

۱۲. روانشناس رشد

این روان‌شناسان اقدامات خود را بر اساس عواملی انجام می‌دهند که به تکامل شخصی فرد مرتبط است. روانشناس رشد تغییرات فرد در سنین تکامل را بررسی می‌کنند و اطمینان می‌دهند که این تغییرات کاملاً طبیعی است. علاوه بر این، آن‌ها مراحل مختلف رشد و نمو انسان را مطالعه می‌کنند. روانشناسی رشد بر طول عمر انسان، رفتارها، زبان‌ها، معلولیت‌ها و موارد دیگر در مراحل مختلف زندگی تمرکز دارد.

روانشناس رشد سعی می‌کند بفهمد چگونه انسان در محیط زندگی خود رشد می‌کند و چگونه این امر با گذشت سال‌ها دچار تغییر می‌شود؛ بنابراین این روان‌شناسان با بیماران در هر رده سنی مانند کودکی، نوجوانی یا حتی سالمندی کار می‌کنند. همچنین آن‌ها می‌توانند در فضاهایی کار کنند که مربوط به محدوده سنی خاصی است، مانند دانشگاه یا خانه سالمندان.


۱۳. روانشناس تربیتی

همان‌طور که از نام این تخصص پیداست، روانشناس تربیتی در زمینه آموزش کار می‌کند. این متخصصان معمولاً در مراکزی که دانش به افراد منتقل می‌شود، فعالیت می‌کنند، مانند مدرسه یا مؤسسه آموزشی.

روان‌شناسان تربیتی دسته‌ای از انواع روانشناس است که بر فرایندهای یادگیری و مسائل مربوط به آن از جمله هرگونه ناتوانی یادگیری تمرکز دارند. آن‌ها همچنین اطمینان می‌دهند که محیط یادگیری برای عملکرد بالاتر افراد مناسب است. برخی از روان‌شناسان تربیتی کار مشاوره را هم انجام می‌دهند.

یکی از اهداف روانشناس مدرسه کمک به ایجاد محیط یادگیری امن و مولد برای همه است. این متخصصان همچنین به دانش‌آموزان دررابطه‌با مشکلات مختلف مانند کنترل عوامل استرس‌زا مشاوره داده و درمان مؤثری ارائه می‌دهند.

می‌خوای با کمترین هزینه مشکلات روحیت رو درمان کنی؟

۱۴. روانشناسی عصبی

تمرکز روان‌شناسان عصبی بر روانشناسی و عصب‌شناسی است. آن‌ها معمولاً روی آسیب‌های روانی که با اختلال عملکرد اندام‌های عصبی مغزی همراه است، کار می‌کنند. زمانی که از اختلال عملکرد ارگانیک صحبت می‌شود، منظور این است که فرد در اثر آسیب جسمانی دچار اختلال روانی شده است. ممکن است فرد دارای اختلالات روانی بوده و این اختلال در اثر آسیب در مغز ایجاد شده باشد.

یک روانشناس عصبی می‌تواند بر افرادی که آسیب مغزی یا بیماری مانند سکته مغزی یا زوال عقل را تجربه کرده‌اند، کار کند. روانشناس عصبی با ارزیابی بیمار تشخیص می‌دهد که چگونه آسیب مغزی بر رفتار بیمار تأثیر گذاشته است. این متخصصان ممکن است با سایر پزشکان برای توسعه برنامه‌های درمانی همکاری کنند.


۱۵. روانشناس سازمانی و کاری

روان‌شناسان سازمانی بر تمام عوامل مرتبط با دنیای کار تمرکز دارند. شرکت‌ها و سازمان‌ها از تعدادی کارمند و کارگر تشکیل شده و روابطی بین آن‌ها برقرار می‌شود. هدف روانشناس سازمانی ازبین‌بردن مشکلات در این روابط است.

روانشناس در یک سازمان روند انتخاب، آموزش کارکنان یا حتی بهبود وضعیت افراد در محل کار را ارزیابی می‌کند. این روان‌شناسان معمولاً در بخش منابع انسانی کار می‌کنند. حضور چنین روانشناسی برای شرکت‌ها و سازمان‌ها بسیار مهم است. روانشناس می‌تواند عملکرد و بازده سازمان را به طور غیرمستقیم بهبود و افزایش دهد.

organizational-psychologist
روان‌شناس سازمانی به بهبود روابط محیط کار و افزایش بازده کار کمک زیادی می‌کند.

۱۶. روانشناس اجتماعی

این روان‌شناسان روی آن دسته از فرایندهایی کار می‌کنند که با رفتار انسان‌ها در ارتباط با یکدیگر مرتبط است. برای روانشناس اجتماعی علاوه بر افراد، محیط زندگی آن‌ها هم مهم است. آن‌ها روابط بین‌فردی و روابطی که ممکن است در یک گروه رخ دهد را مطالعه می‌کنند.

فرهنگ برای این روان‌شناسان یک اصطلاح بسیار مهم است. آن‌ها می‌توانند دانش خود را برای بررسی جوامع و مجموعه‌ها به کار گیرند. روان‌شناسان اجتماعی در مورد مسائل مربوط به آموزش جامعه و ایجاد برنامه‌هایی برای جلوگیری از بروز مشکلات تحقیق می‌کنند. این روان‌شناسان ممکن است در مدارس، سازمان‌های اجتماعی یا خیریه‌ها و سازمان‌های دولتی کار کنند.


۱۷. روانشناس جنایی

روان‌شناس جنایی یا قانونی یکی از انواع روانشناس است که در زمینه‌ی مسائل حقوقی مشارکت دارند. این متخصصان معمولاً در دادگاه‌ها کار می‌کنند. اطلاعاتی که روانشناس در دادگاه ارائه می‌دهد، می‌تواند به قضات در تصمیم‌گیری کمک کند. روان‌شناسان قانونی بر اساس ارزیابی افرادی که محاکمه می‌شوند، اطلاعاتی را ارائه می‌دهند. فرد مورد بررسی می‌تواند یک متهم یا والدین برای سرپرستی کودک باشد.

این تخصص بیشتر روی جنایتکاران و رفتار آن‌ها و کودکانی که در شرایط جنایی یا در یک پرونده به‌عنوان شاهد هستند و ارزیابی صحنه جنایت تمرکز دارد. روانشناس جنایی ممکن است درمانی برای قربانیان جنایت هم ارائه دهد.


۱۸. روانشناس ورزشی

وظیفه این روان‌شناسان بهبود عملکرد ورزشکارانی است که با متخصص کار می‌کنند. با ارتقاء سطح سلامت روانی ورزشکار عملکرد او در هنگام ورزش بالاتر می‌رود. ورزشکاران در حوزه‌های مختلف مانند فوتبال، تنیس یا حتی ورزش‌های دو و میدانی از کمک روانشناس ورزشی استفاده ‌می‌کنند.

روانشناس باید روی تمامی افراد درگیر کار کند. زیرا کل محیط و سازمانی که ورزشکار را احاطه کرده است، روی عملکرد ورزشکار تأثیر دارد. موضوعاتی که روانشناس ورزشی به آن‌ها می‌پردازد، به نوع ورزش بستگی دارد. زیرا عوامل تأثیرگذار بر آمادگی روانی یک فوتبالیست با بازیکن گلف حرفه‌ای متفاوت است.


۱۹. روانشناس سلامت

روانشناسی سلامت به مطالعه سلامت روانی و سلامت جسمی و نحوه تعامل این دو است. عوامل زیادی مانند رفتار افراد در گروه‌های اجتماعی می‌توانند بر سلامت روانی و جسمی تأثیر داشته باشند. روان‌شناسان سلامت در مورد چگونگی استفاده از این عوامل برای بهبود سلامت کلی و سلامت فرد تحقیق می‌کنند.

این روان‌شناسان آموزش‌های لازم را به بیماران خود برای سالم ماندن ارائه می‌دهند. همچنین درمان‌های لازم را اجرا کرده و در مورد چگونگی کنار آمدن با شرایط خاص به بیمار کمک می‌کنند.   

انواع-روانشناسی
روانشناس سلامت برای سالم ماندن افراد از نظر روانی اطلاعاتی ارائه می‌دهد.

۲۰. روانشناس بازاریابی

روانشناسی مصرف‌کننده یا روانشناسی بازاریابی به مطالعه رفتار مصرف‌کننده می‌پردازد. کسب‌وکارها می‌توانند برای درک بهتر مصرف‌کنندگان از روانشناسی بازاریابی استفاده کنند. نتایج حاصل از این بررسی‌ها بر استراتژی‌های بازاریابی و تصمیمات تجاری تأثیر می‌گذارد.

روانشناسی مصرف‌کننده به سازمان‌ها کمک می‌کند تا مخاطبان موردنظرشان را بشناسند. در این نوع روان‌شناسی رفتار خرید مخاطبان ارزیابی شده و در مورد چگونگی تصمیم به خرید اطلاعاتی به دست می‌آید. همچنین نگرش مخاطب در مورد محصول یا خدمات خاص بررسی می‌شود. روان‌شناسان مصرف‌کننده نظرسنجی‌هایی در بازار انجام می‌دهند، گروه‌های متمرکز تشکیل داده و رفتار مصرف‌کنندگان را مشاهده و بررسی می‌کنند.


۲۱. روانشناس شخصیت

روانشناسی شخصیت یکی از انواع روانشناس بوده و به مطالعه شخصیت افراد و چگونگی تأثیر آن بر رفتار افراد می‌پردازد. این روان‌شناسان به دنبال عواملی هستند که در صورت وجود بر شخصیت انسان تأثیر می‌گذارد. همچنین در مورد چگونگی تأثیر شخصیت بر مهارت‌های تصمیم‌گیری و ویژگی‌های شخصیتی مرتبط با اختلالات خاص مطالعه می‌کنند.

انواع روانشناس در بخش‌های فرعی

موارد ذکر شده شامل انواع روانشناس در دسته‌بندی اصلی بود. بسیاری از افراد برای حل مشکلات خود به این متخصصان رجوع می‌کنند. اما باید گفت روانشناسی شاخه‌های بسیار زیادی داشته و این متخصصان در حوزه‌های مختلفی به افراد، سازمان‌ها و جامعه کمک می‌کنند. در ادامه تعدادی از انواع روانشناس که احتمالاً با آن‌ها آشنایی ندارید را معرفی می‌کنیم.

۱. روانشناس رفتاری

هدف روانشناس رفتاری درک اساسی‌ترین شکل رفتار در انسان است. این روان‌شناسان روی درک اینکه چه چیزی رفتار انسان را هدایت می‌کند، کار می‌کنند. همچنین در مورد این که چگونه ذهن و رفتار با هم در ارتباط هستند، تحقیق می‌کنند. روانشناس رفتاری می‌تواند به بهبود رفتارهای منفی در بیماران مانند افراد معتاد به مواد مخدر کمک کنند.


۲. روانشناس شناختی

روانشناسی شناختی شامل درک نحوه تفکر افراد است. این روان‌شناسان می‌توانند نحوه تصمیم‌گیری و حل مشکلات افراد را مورد بررسی قرار دهند. همچنین دررابطه‌با موضوعات دیگر مانند توسعه زبان، حافظه و ادراک هم تخصص دارند. این روان‌شناسان ناتوانی‌های یادگیری را هم موردمطالعه قرار می‌دهند.


۳. روانشناس مقایسه‌ای

روانشناسی مقایسه‌ای یا تطبیقی به شباهت‌ها و تفاوت‌های رفتارهای انسان‌ها و حیوانات مشابه آن‌ها می‌پردازند. کسانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، ممکن است نحوه رفتار حیوانات و واکنش به محرک‌ها و موقعیت‌های خاص را ارزیابی کنند. از این نتایج برای درک بهتر رفتار انسان استفاده می‌شود.


۴. روانشناس محیط

روانشناسی محیط در واقع مطالعه رابطه بین انسان‌ها و محیط زندگی آنها می‌پردازد. این تخصص به تعاملات افراد با محیط می‌پردازد. این روان‌شناسان همچنین می‌خواهند درک کنند که چگونه رفتار انسان بر محیط تأثیر می‌گذارد. محیط می‌تواند طبیعی یا ساختگی باشد. اغلب روان‌شناسان محیطی به سازمان‌های دولتی مشاوره می‌دهند و به تدوین سیاست‌های مستقیم و مرتبط با محیط‌زیست کمک می‌کنند.


۵. روانشناس انتقادی

روانشناس انتقادی یکی از انواع روانشناس است. روانشناسی انتقادی در واقع مطالعه خود رشته روانشناسی است. در روانشناسی مانند هر حرفه و رشته‌ای به یادگیری و رشد نیاز است. اکثر صنایع به طور مداوم در حال پیشرفت هستند. روانشناسی انتقادی همین شانس را به روان‌شناسان می‌دهد. روان‌شناسان انتقادی به چگونگی پیشرفت در این زمینه دقت داشته و هرگونه روند مرتبط را شناسایی می‌کنند.

تکنیک-های-روانشناس
روانشناسان انتقادی به مطالعه روانشناسی پرداخته و باعث پیشرفت این تخصص می‌شوند.

تفکیک انواع روانشناس بر اساس تکنیک درمانی

اگر به دنبال مشاوره با یک روانشناس هستید، باید بدانید روان‌شناسان از تکنیک‌های مختلف و روش‌های متفاوتی برای درمان استفاده می‌کنند. در ادامه نگاهی به انواع متداول درمان و انتخاب بهترین روش برای بیماران می‌اندازیم.

۱. روانشناس رفتار درمانگر

این روش یک رویکرد متمرکز و اقدام محور است. برخی رفتارها از چیزهایی که درگذشته آموخته‌اید، منشأ می‌گیرد. رفتاردرمانی به بیمار در تغییر واکنش‌های رفتاری کمک می‌کند. در جلسه مشاوره زمان زیادی صرف صحبت در مورد دلایل رفتار نمی‌شود. بلکه روش‌هایی برای تغییر واکنش‌ها و الگوهای رفتاری ارائه می‌شود.


۲. روانشناس رفتاری شناختی (CBT)

این رویکرد کوتاه‌مدت بوده و شبیه به رفتاردرمانی است. اما در این روش الگوهای فکری و افکار مشکل‌ساز هم بررسی می‌شود. در جلسات مشاوره روی شناسایی الگوها کار می‌شود و در مورد چگونگی تأثیر منفی آن‌ها اطلاعات به دست می‌آید.  


۳. طرح‌واره درمانگر

طرح‌واره درمانگر روشی مؤثر برای مفهومی‌سازی و درمان اختلالات شخصیت است. در این روش به رابطه درمانگر و بیمار و پتانسیل آن برای تأثیر اصلاحی تأکید می‌شود. روانشناس در این روش از تکنیک‌های تجربی برای تغییر احساسات منفی نسبت به خاطرات بد کودکی استفاده می‌کند.


۴. واقعیت درمانگر

در این روش رفتارها ارزیابی می‌شود. در واقع این روان‌شناسان معتقدند علائم روانی به دلیل وضعیت روانی نیست و مربوط به انتخاب رفتارها برای برآورده کردن نیازها است. هدف درمانگر در این روش درمانی این است که بیمار مسئولیت رفتارهای خود را بپذیرد و اقدامات مطلوب‌تری را انتخاب کند.


۵. روایت درمانگر

در این تکنیک بر داستان‌های بیمار تأکید می‌شود. رویدادها می‌توانند بر دیدگاه افراد نسبت به خود و جهان تأثیر بگذارند.


۶. درمان سایکودینامیک

این درمان از روانکاوی توسعه یافته است و رویکرد طولانی‌مدتی برای درمان محسوب می‌شود. در این روش بیمار در مورد هر چیزی که در ذهن دارد، صحبت می‌کند. در نتیجه الگوهای افکار یا رفتاری که باعث ایجاد ناراحتی شده است، کشف می‌شود. در درمان سایکودینامیک معمولاً صحبت از کودکی، تجارب گذشته و رؤیاها و خیالات بسیار است.


راهنمای مراجعه به انواع روان‌شناس

دکتر روانشناس را بشناسید : اگر دچار مشکلات، تعارضات یا اختلالات روانی هستید، بهتر است از کمک روانشناس بهره ببرید. همان‌طور که جسمی برای درمان بیماری‌ها و مشکلات جسمی به دنبال پزشکی می‌گردید که در همان زمینه تخصص داشته باشد، برای برطرف کردن مشکلات روحی و روانی هم باید روانشناسی را پیدا کنید که در همان زمینه مشکل شما تخصص داشته باشد. متخصصان روانشناسی در زمینه‌های مختلف شما را راهنمایی کرده و از روش‌های مختلف برای درمان استفاده می‌کنند. در نتیجه شخص با درک مشکلات و ایجاد تعامل با افراد، بهترین نتیجه را از درمان می‌گیرد.

اگر به دنبال بهترین روانشناس هستید، می‌توانید از طریق سایت دکترتو با روان‌شناسان مختلف آشنا شوید و برای تعیین وقت حضوری اقدام کنید. در دکترتو همچنین امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با انواع روان‌شناسان وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

امتیاز شما به مقاله:
(2.9از5)
دسته بندی:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن