فهرست مطالب
- آشنایی با انواع انسولین
- محل تزریق انسولین کجاست؟
- انواع انسولین برای دیابت بر اساس مدت زمان اثر (چند نوع انسولین داریم؟)
- انواع سرنگ انسولین (هر قلم انسولین چند واحد است؟)
- زمان تزریق انواع انسولین (انسولین را چه موقع باید زد؟)
- برای انتخاب بهترین نوع انسولین از میان انواع انسولین به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
انواع انسولین برای افراد دیابتی وجود دارد که از نظر سرعت شروع فعالیت و ماندگاری با هم تفاوت دارند. اگر دچار دیابت هستید و میخواهید برای اولینبار از انسولین استفاده کنید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که انواع این دارو چه تفاوتهایی با هم دارند و برای هر نوع دیابت کدام انسولین بهتر است. درصورتیکه دچار دیابت هستید و میخواهید در مورد انواع انسولین و انتخاب بهترین داروی دیابت اطلاعات کافی کسب کنید، باید به دکتر غدد و متابولیسم مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین دکتر دیابت میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
آشنایی با انواع انسولین
انسولین هورمونی است که در پانکراس ساخته شده و باعث تنظیم سطح گلوکز در بدن میشود. برای تولید انرژی در اندامهای مختلف، انسولین باید گلوکز را از جریان خون به سلولهای بدن منتقل کند. اگر هورمون انسولین به اندازه کافی تولید نشود، انتقال گلوکز به سلولها کاهش پیدا کرده و در خون تجمع مییابد.
در افراد مبتلا به بیماری دیابت انسولین به اندازه کافی تولید نشده و برای جبران آن باید انسولین تزریق شود. انسولین یکی از داروهای دیابت است. ممکن است برای افراد با دیابت نوع ۱ یا دیابت نوع دو این دارو تجویز شود.
انسولین از نظر سرعت عملکرد در بدن به ۵ دسته تقسیم شده و از نظر شفافیت نیز به دودسته تقسیم میشوند. برخی از آنها شفاف بوده و برخی کدر هستند. انواع کدر انسولین پیش از تزریق باید خوب مخلوط شوند تا به شفافیت برسند. اگر انواع شفاف آن کدر شد، نباید آن را مصرف کنید. در ادامه هر یک از انواع انسولین را معرفی کرده و در مورد آن توضیح میدهیم.
محل تزریق انسولین کجاست؟
انسولین برای دیابت باید از طریق پوست وارد لایه چربی شود. به بافت چربی لایه زیرجلدی میگویند. سوزن انسولین را نباید وارد ماهیچه یا مستقیم وارد رگ کنید. زیرا سرعت جذب و عملکرد انسولین تغییر میکند.
میزان جذب انسولین به محل تزریق بستگی دارد. تزریق در ناحیه شکم سرعت اثر بالاتری دارد. تزریق در ناحیه ران، بازو یا باسن سرعت جذب انسولین را پایین میآورد. به همین دلیل بیشتر افراد از ناحیه شکم انسولین را تزریق میکنند.
انواع انسولین برای دیابت بر اساس مدت زمان اثر (چند نوع انسولین داریم؟)
انواع انسولین بر اساس مدت زمان تاثیر در بدن دستهبندی میشوند. برخی از آنها کوتاه اثر بوده و در وعدههای غذایی سطح قند خون را پایین میآورند. طولانی اثرها به مدیریت نیازهای عمومی بدن کمک میکنند.
۱. انسولین سریع اثر
انسولینهای سریع اثر بعد از گذشت ۲٫۵ تا ۲۰ دقیقه از زمان تزریق فعال میشوند. حدود ۱ تا ۳ ساعت بعد از زمان تزریق، انسولین به حداکثر اثر خود میرسد و تا ۵ ساعت تاثیر آن در بدن ادامه دارد. این نوع انسولین بعد از غذا خوردن سریعتر عمل میکند.
به همین دلیل باید بعد از تزریق غذا بخورید. عملکرد آن شبیه به انسولین طبیعی بدن بوده و احتمال افت گلوکز خون با این انسولین پایین است.
۳ نوع متداول انسولین سریع اثر عبارتند از:
- انسولین آسپارت
- لیسپرو
- گلولیزین.
۲. انسولین کوتاه اثر
انسولین کوتاه اثر به زمان بیشتری برای شروع به کار نیاز دارد. حدود ۳۰ دقیقه زمان لازم است تا سطح گلوکز خون را پایین بیاورد. به همین دلیل باید ۳۰ دقیقه قبل از خوردن غذا انسولین را تزریق کنید. ۲ تا ۵ ساعت بعد از تزریق، انسولین به حداکثر تاثیر خود میرسد. ۶ تا ۸ ساعت پس از تزریق تاثیر دارو در بدن ادامه دارد.
۲ نوع متداول انسولین کوتاه اثر عبارتند از:
- اکت ربید
- هومولین.
۳. انسولین متوسط اثر
به انسولینهای متوسط اثر انسولین پایه هم گفته میشود. این نوع انسولین کدر بوده و باید پیش از تزریق خوب مخلوط شود. شروع کار این نوع انسولین حدود ۶۰ تا ۹۰ دقیقه بعد از تزریق است.
بعد از ۴ تا ۱۲ ساعت از زمان تزریق، عملکرد آن به حداکثر مقدار خود میرسد. تاثیر انسولین متوسط اثر حدود ۱۶ تا ۲۴ ساعت باقی میماند.
۲ نوع متداول انسولین متوسط اثر عبارتند از:
- انسولین ایزوفان انسانی NPH
- انسولین پروتافان.
۴. انسولین طولانی اثر
این نوع انسولین در زمان طولانیتری تاثیر میگذارد. عملکرد آنها در زمان طولانیتری ادامه دارد. شفاف هستند و قبل از تزریق نیازی به مخلوط کردن آنها نیست.
نوع متداول انسولین طولانی اثر انسولین گلارژین است. آزادسازی دارو در بدن آهسته و پیوسته بوده و اوج اثر آشکاری ندارد. تاثیر این انسولین حدود ۲۴ ساعت ادامه دارد. معمولا یک بار در روز تزریق میشود. اما ممکن است پزشک برای برخی افراد دو بار در روز آن را تجویز کند. انسولین گلارژین خود به دو نوع انسولین تقسیم میشود:
- انسولین لانتوس: قدرت این انسولین ۱۰۰ واحد در میلیلیتر است.
- انسولین توجئو: قدرت این انسولین ۳۰۰ واحد در میلیلیتر است. تاثیر آن بیشتر از ۲۴ ساعت است. برای ایمنی بیشتر همراه با یک قلم یکبارمصرف ارائه میشود.
علاوه بر انسولین گلارژین، انسولین دتمیر نیز جز طولانی اثرها محسوب میشود. این انسولین هم آهسته و پیوسته ترشح میشود. تاثیر انسولین دتمیر تا ۱۸ ساعت ادامه داشته و معمولا دو بار در روز تزریق میشود. متداولترین نوع انسولین دتمیر انسولین لومیر (Levemir) است.
۵. انسولین مخلوط
این نوع انسولین همانطور که از اسم آن مشخص است، مخلوطی از چند ترکیب انسولین است. انسولین مخلوط حاوی انسولین سریع یا کوتاه اثر و انسولین متوسط اثر است. انسولینهای مخلوط متداول شامل موارد زیر میشود:
انواع انسولین مخلوط | توضیحات |
---|---|
انسولین مخلوط با اثر سریع و متوسط | انسولین نوومیکس (۳۰% انسولین سریع اثر و ۷۰% پروتافان متوسط) هومولوگ میکس ۲۵ (۲۵% سریع اثر و ۷۵% NPH متوسط اثر) هومولوگ میکس ۵۰ (۵۰% سریع اثر و ۵۰% NPH متوسط اثر) |
انسولین مخلوط با اثر سریع و طولانی | رایزودگ ۷۰:۳۰ (۷۰% طولانی اثر دگلودک و ۳۰% طولانی اثر آسپارت) |
انسولین مخلوط با اثر کوتاه و متوسط | میکستارد ۳۰:۷۰ (۳۰% کوتاه اثر و ۷۰% پروتافان متوسط) میکستارد ۵۰:۵۰ (۵۰% کوتاه اثر و ۵۰% پروتافان متوسط) هومولین ۳۰:۷۰ (۳۰% کوتاه اثر و ۷۰% هومولین NPH متوسط) |
۶. تفاوت انسولین آبازاگلار با لانتوس چیست؟
یکی از تفاوتهای آبازاگلار با انسولین لانتوس در اشکال دارویی آنها است. لانتوس در یک ویال و یک قلم تزریقی موجود است. آبازاگلار در دو قلم تزریق مختلف عرضه میشود: قلم KwikPen و Tempo Pen. دو قلم آبازاگلار مشابه هستند، اما Tempo Pen میتواند به گوشی هوشمند شما متصل شود تا دوزهای مصرفی را ردیابی کند.
تفاوت انسولین لانتوس ایرانی و خارجی چیست؟
انسولین خودکاری یا انسولین قلمی که نمونه خارجی است، به دلیل داشتن قلم برای تزریق، با نمونه ایرانی تفاوت دارد. برای اطلاع از انواع انسولین از نظر عملکرد فقط به پزشک متخصص اکتفا کنید.
۷. بهترین نوع انسولین برای دیابت بارداری کدام است؟
بیشتر افرادی که برای دیابت بارداری نیاز به درمان با انسولین دارند، انسولین سریع الاثر را قبل از غذا مصرف میکنند. همچنین ممکن است به نوع دیگری از انسولین (انسولین با اثر متوسط) نیز احتیاج پیدا کنند که ماندگاری بیشتری دارد و یک بار در روز مصرف میشود.
۸. بهترین نوع انسولین در بدنسازی چیست؟ (انواع انسولین در بدنسازی)
انسولینهای کوتاهاثر زمان شروع سریعی در حدود ۵ تا ۳۰ دقیقه پس از مصرف دارند و حداکثر اثر آنها ۱ تا ۳ ساعت است. این نوع انسولین تقریباً منحصراً در بدنسازی به عنوان استفاده میشود.
انواع سرنگ انسولین (هر قلم انسولین چند واحد است؟)
برای تزریق انسولین باید سرنگ، قلم و پمپ انسولین را بهدرستی انتخاب کنید. سرنگها در سه اندازه زیر تولید میشوند:
- سرنگ ۳۰ واحدی (۰٫۳ میلیلیتر)
- ۵۰ واحدی (۰٫۵ میلیلیتر)
- ۱۰۰ واحدی (۱٫۰ میلیلیتر).
برای انتخاب سرنگ باید به دوز مصرفی انسولین توجه داشته باشید. بهعنوانمثال اگر میخواهید ۱۰ واحد انسولین تزریق کنید، سرنگ ۳۰ واحدی گزینه بهتری است. برای تزریق ۵۵ واحد بهتر است از سرنگ ۱۰۰ واحدی استفاده شود.
اندازه سوزن سرنگ نیز از ۶ تا ۸ میلیمتر بوده و باید توسط پزشک اندازه مناسب انتخاب شود. بهتر است برای انتخاب سرنگ و سوزن آن با دکتر غدد مشاوره داشته باشید.
زمان تزریق انواع انسولین (انسولین را چه موقع باید زد؟)
بهترین زمان انسولین کی است؟ زمان تزریق انسولین قبل یا بعد از غذا است؟ زمان تزریق انسولین را باید طوری تنظیم کنید که با وعدههای غذایی هماهنگ باشد. بعد از غذا خوردن مقدار گلوکز خون افزایش پیدا میکند. در این زمان باید عملکرد انسولین شروع شود تا از گلوکز به درستی استفاده شود.
زمان مناسب تزریق انواع انسولین بهصورت زیر است:
- انسولین سریع اثر: حدودا ۱۵ دقیقه قبل از غذا تزریق شود.
- انسولین کوتاه اثر (بهترین زمان تزریق انسولین قلمی): ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از غذا تزریق شود.
- انسولین متوسط اثر: حداکثر یک ساعت قبل از غذا تزریق شود.
- انسولین مخلوط: بستگی به نوع انسولین مخلوط دارد. بین ۱۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از غذا باید تزریق شود.
انسولینهای طولانی اثر به زمان وعدههای غذایی وابسته نیستند. شما میتوانید یک یا دو بار در روز انسولین دتمیر را بدون توجه به زمانی که غذا خوردهاید، مصرف کنید. این انسولینها یک بار در روز مصرف میشود و زمان آن میتواند انعطافپذیر باشد. اما برخی افراد مجبورند انسولین طولانی اثر را با نوع کوتاه اثر یا داروی دیگری که باید در زمان غذا مصرف شود، ترکیب کنند.
نحوه نگهداری انواع انسولین سبز و نارنجی
انسولین قلمی چند ساعت بیرون بمونه خراب میشه؟ انسولین باز نشده را میتوانید در یخچال نگهداری کنید. دمای یخچال باید ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد باشد. انسولین نباید یخ بزند. بعد از باز کردن انواع انسولین قلمی در ایران میتوانید برای یک ماه آن را در دمای اتاق نگه دارید. انسولین نباید زیر نور مستقیم آفتاب نگه داشته شود.
نکاتی قبل از تزریق انواع انسولین قلمی
قبل از تزریق دستگاه تزریق انسولین اتوماتیک یا سایر انواع انسولین، باید به موارد زیر دقت داشته باشید. اگر هر یک از موارد زیر اتفاق افتاد، انسولین را مصرف نکنید:
- انسولین شفاف کدر شده است.
- انسولین از نوع کدر است؛ اما تکههایی داخل آن دیده میشود یا رسوبات آن با چرخش ملایم ترکیب نمیشود.
- تاریخ انقضا انسولین به پایان رسیده است.
- انسولین یخ زده است یا در معرض دمای بسیار بالا قرار گرفته است.
برای انتخاب بهترین نوع انسولین از میان انواع انسولین به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
انسولین انواع مختلفی داشته و برای انتخاب بهترین نوع آن باید با دکتر غدد و متابولیسم یا دکتر داخلی مشورت کنید. پزشک باتوجهبه نوع دیابت، سن و شرایط کلی بدن انسولین را انتخاب میکند. برای ارتباط با بهترین دکتر غدد یا دکتر داخلی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
کدام انسولین برای دیابت من بهتر است؟
تنوع انسولینها زیاد بوده و انتخاب بهترین نوع آن برای شما مشکل است. پزشک برای شما بهترین نوع انسولین را انتخاب میکند. برای انتخاب انسولین باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- نحوه پاسخ به انسولین (مدتزمان جذب و طول اثر آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.)
- سبک زندگی، رژیم غذایی، میزان ورزش و مقدار مصرف الکل و سیگار در جذب تاثیر دارد.
- چند بار در روز میتوانید انسولین تزریق کنید؟
- چند بار در روز قند خون را چک میکنید؟
- سن شما چقدر است؟
قیمت انواع انسولین چقدر است؟
در حال حاضر خرید و فروش انسولین قلمی با سهمیه امکانپذیر است. برای خرید هر قلم انسولین، حدود ۲۰۰ هزار تومان باید پرداخت. ممکن است در تعداد خرید آن نیز محدودیت وجود داشته باشد، به همین دلیل متاسفانه برخی افراد مجبورند انسولین را از بازار آزاد تهیه کنند!
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
انواع انسولین برای مدیریت دیابت تولید میشوند. این انسولینها از نظر سرعت جذب و زمان عملکرد متفاوت هستند. انواع انسولین شامل کوتاه اثر، سریع اثر، متوسط اثر، طولانی اثر و مخلوط میشود. برخی از آنها قبل از وعده غذایی تزریق شده و برخی از آنها (انسولینهای طولانی اثر) یک یا دو بار در روز تزریق میشوند.
انتخاب نوع انسولین بر عهده پزشک است. متخصص غدد بر اساس سن، شرایط بدنی، نوع دیابت، سبک زندگی و تعداد دفعات چک کردن قند خون در روز یکی از انواع انسولین را انتخاب میکند. برای اطلاعات کامل در مورد داروهای انسولین و نحوه استفاده از آنها باید با دکتر غدد یا دکتر داخلی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو نوبت حضوری دریافت کرده یا از مشاوره دارویی، مشاوره با دکتر غدد آنلاین و دکتر آنلاین داخلی استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
بله ض ادب واحترام
من مدت ۷ساله نومیکس استفاده میکنم الان چندماه گیرم نیومده باقرص یا چه نوع دیگه میشه جایگزینی کرد
سلام
چون نوومیکس (۳۰% انسولین سریع اثر و ۷۰% پروتافان متوسط) است
باید داروهای مشابه مثل هومولوگ میکس ۲۵ استفاده کرد
ولی با توجه به حساس بودن دارو
حتمن حتمن زیر نظر متخصص درمان را ادامه دهید
متخصص غدد
من مدتی هست انسولین استفاده میکنم قبل از سرنگی استفاده میکردم و در این دوره پوستم پیس شد و درحال حاظر از قلمی استفاده میکنم البته نوروپید استفاده میکردم لک پوستم خیلی کم شده بود و اکنون بجای نوروپید از راپیدسولین استفاده میکنم مجدد لکه های پوستم داره برمیگرده باید چکار کنم؟ممنون از راهنماییتون
سلام
استفاده از نوع انسولین بسته به تجویز پزشک است
در صورت انسولین مشابه
از برندی استفاده کنید که کمترین عوارض پوستی را داشته باشد
من دونوع انسولین دکترغددداده ولی نمیدانم کدوم ناشتا وکدوم بعدغذا هستش
سلام
انسولینن ها انواع مختلفی دارند
بر اساس نوع انسولین باید مصرف کرد
بهتر است به پزشک یا داروخانه مراجعه کنید
سلام انسولین لوومیر چن ساعت بعد از انسولین نورپید قابل استفاده است؟؟؟
سلام
بستگی به fbs تان دارد
پزشک دز و زمان استفاده را تعیین میکند
زیر نظر پزشک مصرف کنید
متداولترین نوع انسولین دتمیر انسولین لومیر (Levemir) است. عملکرد انسولین طولانی اثر تا ۲۴ ساعت ادامه داشته و معمولا روزی یک بار تزریق میشود
سلام و ارادت،
متاسفانه به دلیل کمبود انسولین در کشور … برای پدرم که تا به امروز از نووامیکس استفاده میکرده و پیش از اون هومولوگ میکس، ۷۵٫۲۵ ، انسولینی هست که بشه جایگزین کرد؟ سپاسگذارم.
سلام
بله
نوومیکس (۳۰% انسولین سریع اثر و ۷۰% پروتافان متوسط) می باشد
انسولین هومولوگ میکس بسیار نزدیک است
ولی بهتر است زیر نظر پزشک مصرف نمایید
سلام و ارادت،
متاسفانه به دلیل کمبود انسولین در کشور … برای پدرم که تا به امروز از نووامیکس استفاده میکرده و پیش از اون هومولوگ میکس، ۷۵٫۲۵ ، انسولینی هست که بشه جایگزین کرد؟ البته به غیر از تولید داخل که توصیه میکنم اصلا طرفش نرید. سپاسگذارم.
بابک عزیز
بله
نوومیکس (۳۰% انسولین سریع اثر و ۷۰% پروتافان متوسط) می باشد
انسولین هومولوگ میکس بسیار نزدیک است
ولی بهتر است زیر نظر پزشک مصرف نمایید
سلام وقت بخیر مادر من بیشتر از یه ساله که انسولیت نوومیکس استفاده میکنه ولی حالا کم پیدا شده میتونه جایگزین لانتوس استفاده کنه با همون واحدهای تزریقی قبلی؟؟؟
تا شنبه به پزشک دسترسی ندارم
سلام
بله
میتوانید استفاده کنید
ولی شنبه حتمن به پزشکتان مراجعه کنید
در صورت افت قند فورا به درمانگاه مراجعه کنید
سلاموقت بخیر
من پدرم دیابت دارند وچندین ساله انسولین مصرف میکنند، اینبار داروخانه به جای انسولین گلارژین ، انسولین ABASAGLAR دادند، پدرم هم متوجه تفاوت مدل انسولین نشدند والان متوجه شدیم . میخاستم بپرسم این دو انسولین تفاوتی دارند با هم ؟ در ساختار و مواد یا دوز و رده انسولین ها !؟ یا این انسولین همانند گلارژین بوده و به عبارتی جایگزین اونه و مصرف آن مشکلی نداره؟؟؟
سلام
کارایی بسیار نزدیک با گلارژین دارد
نگران نباشید
تندرست باشید
سلاموقت بخیر
من پدرم دیابت دارند وچندین ساله انسولین مصرف میکنند، اینبار داروخانه به جای انسولین گلارژین ، انسولین ABASAGLAR دادند، پدرم هم متوجه تفاوت مدل انسولین نشدند والان متوجه شدیم . میخاستم بپرسم این دو انسولین تفاوتی دارند با هم ؟ در ساختار و مواد یا دوز و رده انسولین ها !؟ یا این انسولین همانند گلارژین بوده و به عبارتی جایگزین اونه و مصرف آن مشکلی نداره؟؟؟
سلام
انسولین قلمی ابازاگلار که جایگزینی مناسبی به جهت کارایی و کیفیت برای گلارژین است
نگران نباشید
با ارزوی بهترین ها
من درمسافرت یک روزه ازانسولین استفاده نکردم چ عوارضی دارد
سلام
اگر حالت سرگیجه یا علایم افزایش قند خون دارید
از دارو های خوراکی کمکی استفاده کنید
در اسرع وقت انسولین را تزریق کنید